Заплахата от Русия и заплатата от България: надделява интересът, който клати ЕС

Сайтът Терминал 3 освети преди 2 дни Годишния доклад за състоянието на националната сигурност на България, отчитащ събитията от 2016 г. ftp://193.109.55.85/30_08_2017/702-00-34_Godishen_doklad_sastoyanie_natsionalna_sigurnost_RB_2016.PDF

IMG_7427IMG_7426 (1)IMG_7424

Сайтът твърди, че в доклада ( на практика за първи път, смея да добавя ) се акцентира върху руската хибридна война като основна заплаха за българската национална сигурност. Ето цитатите, които Терминал дава като доказателство за тази своя теза.

„Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности. Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност“.

„Интензивното усилване и модернизация на руските военни способности на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, продължаващите действия за неговото интегриране в икономиката, социалния и политическия живот на Русия, както и разширеният излаз на тази страна от акваторията на Черно море, вкл. до енергийните залежи в него, продължиха да водят до трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион.“

„Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа.“

„За задълбочаване на кризата в отношенията спомагат интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние чрез действия във военната, икономическата и културната сфера, представени в някои случаи като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество и дори като помощ за защита на националната защита и суверенитет.“

Обемистият документ, обаче, според моя скромен прочит, в никакъв случай не фурмулира руската заплаха като главно предизвикателство за българската сигурност. Тя е по-скоро спомената и това в контекста на прословутата доктрина на Борисов “да не дразним Путин” изглежда като смела евроатлантическа стъпка.

Според в. “Дневник”, който днес коментира доклада, неговите съставители дори подчертават, че нямало доказателства за това, че руската заплаха е от първостепенно значение. http://www.dnevnik.bg/politika/2017/09/09/3038674_siriia_bejancite_terorizum_i_rusiia_sa_vunshnite/

Въпреки това противоречие в изведените акценти е факт, че за първи път в български официален документ, одобрен вече от правителството, се говори, че „Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа”.

“Действията”, разбира се, не са наречени с думата агресия, а в следващите абзаци за хибридната война на българска територия се говори безадресно ( може да е водена и от Швейцария, нали така!), фактът си е факт: с три години закъснение спрямо първи опит от подобно естество през 2014 г. сме на път да се сдобием с българска официална позиция срещу руската намеса в България. Това би било и нещо като реабилитация на президента Плевнелиев, който се осмеляваше да гоори на евроатлантически език по въпроса, но Борисов му каза да си “мери думите”.

Докладът на практика употребява извинител тон към Москва в стил “ не ни се сърдете, но като ваш правоверен\православен троянски кон вече от години правим възможното да ви е удобно да ни яздите, но е дошло време да изцвилим и ние магистрално по нотите на общата евроатлантическа партитура, стараейки се това да прозвучи достатъчно фалшиво като част търпимостта ни към фалшивите ви новини”.

Преди три години лично Борисов се намеси за отпадането на констатацията за руската хибридна война в България.  Продължавам да твърдя, че по данни на свидетели ( чието публично потвърждение някой ден не изключвам да стане факт), опозиционният по своя статут по онова време политик Бойко Борисов е настоял гневно пред служебния премиер Близнашки оповестеният в края на август 2014 г. в сайта на Министерството на отбраната проектодокумент “Визия 2020” да бъде редактиран така, че да отпадне споменаването на Русия като заплаха за националната сигурност на България. Така и стана- за което Близнашки пое отговорнст и се обоснова с това, че не му е искано предварително мнението по този въпрос от съставителите на проектодокумента, без обаче да си признае, че го е направил под натиска на политически фактор ( демагогстващ като голям евроатлантик пред публиката), който не е имал правомощия да го направи. БиТиВи разказа тази история на 1 септември 2014 г., но без да спомене ролята на Борисов. http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/politika/viziyata-za-rusiya-e-smekchena-no-hibridnata-voina-ostava.html

След като вече е приет от правителството, годишният доклад за 2016 г. най-вероятно ще бъде одобрен и от парламента. Но ще бъде показателно да се види как (не) ще регират на реакциите на явните путинофили по-тайните от тях, но не съвсем потайни русофили от групата на ГЕРБ, които масово и явно са се записали и в групата за приятелство с Русия в Народното събрание, която е най-голямата по рода си в нашия законодащен ( по отношение на руското влияние) храм.

Нямам право на въпроси в парламента, но питам тук: ще се оттеглят ли депутатите от управлавящата коалиция от групата за приятелство с Русия след кто и парламентът одобри формулировките в доклада, според който Русия е заплаха за националната ни сигурност?

Знаем , че заплахата и заплатата могат да са неразривно свързани- щото “интереса клати ЕС” и при гражданите за европейско развитие у нас, но все пак е време да се внесе някаква логика в шизофренната ситуация по върховете на гербаджилъка в България.

11 мнения за “Заплахата от Русия и заплатата от България: надделява интересът, който клати ЕС”

 1. ЕТО ГИ КОАЛИЦИОННИТЕ ПАРТНЬОРИ на “десните” от ГЕРП!
  По принцип, рядко чета новини в “Блиц.RU”, но тази новина ми направи впечатление и с погнуса я прочетох.

  “Днес, 9 септември, на язовир Копринка се състоя ежегодния събор на приятелите на Русия. За да поздравят организаторите и участниците, на събора бяха Маргарита Николова, народен представител от Обединени патриоти, ПП Атака и Светлозар Лазаров, главен координатор на ПП Атака.”

  Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/politika/polititsi-ot-ataka-i-patriotite-uvazhikha-vazhno-sbitie_news542384.html

  ПОЗОР!

 2. Все е нещо. Малко но от сърце. И както и друг път съм го споменал, нащите петоколонци и полезни идиоти независимо на какви публични позиции са, последни по света и у нас ще разберат и още малце технологично време отгоре ще да им е необходимо да осъзнаят, че любимата им матушка която и на всичкото отгоре не скъпи денгите за майцепродавството им е “цамбурнала”.
  Нали си спомняте при пуча на ГКЧП на 19 август 1991г. в ссср как бесепето не се определяще чакайки “допълнителна информация” от феланкияшията, може би, едва ли не.
  Та, дежа вю.

 3. Много е вероятно Винету да е имал някаква информация, а пък и сам си “избра” да се коалира задкулисно с путлеристките колаборационистки мрежи в НРБ още през първия си мандат, които след това го замениха с олигархски, през 2013г..И това го е накарало да промени “Визия 2020” , още преди да има мандат за това.
  Но всеки сам може да си избира “приятелите”, а някои “вождовете” явно могат само да си “избират” нещо съвсем друго. Като едва ли ще успеят дори да направят някакъв “избор” и за собствената си сигурност, а още по-малко за националната.
  А, ето и малко от “житието” и на други двама вождове, които не са краснокожи. Единият е чернокож, а другият е блядокож:
  https://putinism.wordpress.com/2017/09/09/mobutu/
  То едва ли има някакво значение цвета на кожата на вождь?!? Защото , те всички са интернационалсоциалисти. И – “Зделани в СеСеСеРе”!

 4. Когато вчера прочетох статията в Терминал 3 първо помислих, че това е някаква шега на авторите. Когато изчетох всичко и не видях намек за шега, погледнах датата на публикуване, да не би да е от първи април.
  Не мога да повярвам, че Русия се споменава поименно. И следващия ми въпрос, който си зададох беше дали слугите им не предусещат сгромолясването на режима и да се опитват по отрано да започнат нагаждане към Европа?

 5. На GEORGI NIKOLOV думите “нащите петоколонци … последни по света и у нас ще разберат и още малце технологично време отгоре ще да им е необходимо да осъзнаят, че любимата им матушка … е “цамбурнала”.” ме върнаха много години назад!
  Имах в ТЕТ съученик/свястно момче/ с баща партзанин. От него научих тогава една “партийна тайна”. Месеци преди 9-ти септември е имала мащабна/ войска и жандармерия/ акция срешу партизаните от отряд “Хаджи Димитър”. За да оцелеят, пръснали се на малки групички. Скитали се гладни из гори и шубраци с месеци .Някои не издържали на глад и слезли по селата да се предадат. Чак тогава разбрали за “новата власт” от 9-ти септември!
  Но имало някои, които се крили до Димитров ден/ 26-ти октомври/ без да знаят, че са “завзели” властта!

 6. 10 исторически факта за Раззия които нито един петоколонец и полезен идиот по света и у нас не може да опровергае.
  https://www.youtube.com/watch?v=xuvJPTVa-_8

  1.Державу с названием Московия царь Петр I переименовал в Россию аж в 18 веке, в 1721 году. 2. Племя Мокши назвало свою речку Москва, а перевод этого названия, с языка Мокши, звучит как «грязная вода». Любые другие языки Мира не могут перевести слово Москва. Слово «кремль» – татарское и обозначает укрепления на возвышенности. З. В средние века все картографы Европы писали и проводили границу Европы вдоль границ Руси (Русь – это территория нынешней Украины!!!) Московия – улус, со своими финскими народами, всегда была составляющей Орды и ее Европа справедливо относила к Азии. 4. Московия (Россия) платила дань Крымскому Хану(!!!!!!!!!!), своему СУВЕРЕНУ и ХОЗЯИНУ ,который был правоприемником Золотой Орды, вплоть до 1700 года. Царь Московии встречал крымского посла на Поклонной горе, садил его на своего коня, сам пешим, под узду, вел коня с крымским послом в Кремль, садил его на свой трон и вставал перед ним на колени!? 5. В 1610 году, в Московии на Борисе Годунове (мурза Гудун) закончилась династия Ченгизидов (родственник Чингисхана) и на трон возвели Алексея Кошку с финского рода Кобылы, а при венчании его на Царство церковь дала ему фамилию Романов, якобы прибывший с Рима править Московией! 6. Екатерина II, после оккупации последней свободной Руськой Державы-Великого Княжества Литовского (тер. Беларуси) в 1795 г., своим приказом велела назвать угро-финские племена Московии какими-то великороссами, а украинцев – истинных русичей – малороссами! 7. Никто и никогда не видел в оригинале договор о воссоединении между Московией и Украиной якобы подписанный Б.Хмельницким и Царем А.Романовым!? 8. Уже несколько столетий археологи Московии ищут артефакты подтверждающие достоверность Куликовской битвы, но пока безуспешно, вот только басню о победе Д.Донского над Мамаем распевают до сих пор, на все голоса!? 9. Псковская, Новгородская, Смоленская области России, – это бывшие славяно-руськие Княжества и до угро-финской Московии не имели никакого отношения, покуда Московия-Орда не оккупировала их соответственно в 1462, в 1478, и в 1654 годах. А в других областях РФ (Московии) никогда не обитали славянские племена и народы. 10. Золотая Орда и ее дочь – Московия, – это единственные страны Мира, которые держали в рабах собственный народ. Это и объясняет вечную отсталость богатой на природные ископаемые Московию от сравнительно обделенных на природные ресурсы европейских стран. Ведь эффективность работы свободных людей гораздо выше, чем рабов…

 7. @Веселин

  Мисля, че по-скоро е имало обаждане от Брюксел или Вашингтон. На шопа от Банкя трЕбе да му се набива канчето редовно.

 8. На 9.9. ДРУГАРЯТ РАДЕВ в речта си относно (СВЕЩЕННАТА им дата)трябваше да уточни – колко са загиналите преди тази дата през 1944 и след това избитите от КОМУНИСТИТЕ и ДС Българи , и колко са посетитилите на изградените КОНЦ ЛАГЕРИ на територията на НРБ? Питам и не очаквам отговорa му!IIC…..oIL.

 9. До ЖОРЖ и КЛЮКАР:
  Приятели, мисля, че комунягите ни вече се изпедепсаха и не са вече толкова сбъркани. Знаят те много добре колко остава на матушката им до „цамбурването” ѝ – информационният поток им сервира буквално всеки ден нови данни. Ето, от миналата седмица вече знаят, че „братята китайци” са изкупили над 9 милиарда долара от акциите на РОСНЕФТ /дето преди това глътна ЛУКОЙЛ/, а руски учЕни, след „задълбочено проучване” установиха, че тарифата на палавите московски девушки за един час удоволствия и то в осигурен от тях апартамент е паднала под 50 евро /по неофициални данни провинциалните субретки вървят за по десетачка/…
  Те и нашите труженици/чки/ – русофили май вървят по същата тарифа. Та докато плаща /все още/ матушката за ку…..ските им услуги нашичките ще продължат да се трудят на ибрикчийския фронт.
  Но, помнете ми думата, дойде ли „десети септември” всичките калфинци, руменовци, герговци и пр сган ще се преобърнат в патреоти и по-големи русофоби и от мен и от вас. Шаренково-гестаповата семья ще се пресели в московията /или някъде при тюбетейките/, пРЕЗИДЕНТЪТ радев ще го раздава „ястреб-атлантик” , а станишевчето ще си спомни, че не е руснак, а украинец /и гражданин на Европа, разбира се/.

 10. Не разбирам само,защо Иво се учудва на този двусмислен документ!? Та тя цялата политика на Борисов е такава-ту се снишава,ту върти опашка пред Европа,ту хвали някой,а после го отрича! Този”пимпонг”-за всекиго по нещо,му е нужен,за да не може нито едната страна/Русия и ЕС/,да го определи,като свой враг! ТОВА МУ Е ГЛАВНИЯТ МУТРЕНСКИ МУРАФЕТ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ! Принципността при него не играе,защото си има и втори,таен живот-в него прави каквото си иска и в него няма нужда да се оправдава пред никой! Е,понякога се обърква в кой от двата живота е в момента,но това може да сгреши и гений-от там идва и впечатлението за двойнственост и безпринципност,което оставя!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.