Откуп даден, откуп приет: бито, платено

В България само “циганската престъпност” се употребява за политически цели. А престъпният бизнес с отвличанията срещу откуп каква престъпност е?

Ами като проследят съпругата ми в центъра на София и й откраднат колелото минути, след като го е заключила  зад заключената врата на жилищна кооперация на главен столичен булевард- това какъв вид тормоз е, с който от полицията е също толкова безпомощна или нежелаеща да се бори?

На тези и други подобни въпроси отговор даде демонстрацията с отстраняването на полицията от разкриването на похитителите на 23 годишния Адриан Златков. Баща му, когото човек не може да обвинява за това, показа публично, че не желае да разчита на полицията. Не само плати откупа , но и веднага разказа за този шумен полицейски провал, за който МВР мълчи гузно от няколко дни вече. Тони Златков дори благодари на похитителите, че са се отнесли хуманно със сина му. Явно не смята, че той е в безопасност и след като е пуснат на свобода и не вярва престъпниците да бъдат заловени и обезвредени. Поради което се опита да се застрахова със специалното си послание към тях.

Не е вярно, според мен, казаното тази сутрин от социалния антрополог Харалан Александръв, че отвличанията били характерни за бедните страни от т.н трети свят. Защото нито там, нито тук престъпниците, упражняващи този метод за обогатяване в организирни групи,  го правят от недоимък. Би било живо оправдание на действията им, ако го приемем за вярно- направо ще изглеждат като борци за социална правда, като революционери или като колективен образ на днешния Робин Худ ( на какъвто се правеше например наркобаронът Пабло Ескобар, подкупвайки хиляди бедняци в Колумбия с трохите от многомилиардния си наркобизнес, плащайки за масови почерпки).

Вярно е, че социално мотивирани екстремисти са извършители на някои от най-жестоките и зрелищни отвличания в страни като Италия, Германия или Гърция. Такъв беше случаят ( с елементи и на шпонски трилър) с отвличането на бившия италиански премиер Алдо Моро, убит и изоставен в багажник на кола през май 1978 в центъра на Рим след 55 дни безуспешни опити да полицията да го открие. Случаят предизвика политически катаклизъм в Италия.

Година по-рано същата съдба сполетя и германския индустриалец Ханс-Мартин Шпайер. Отвлякоха го и го убиха  “Червените бригади”, крайни левичари ( единственият оцелял сред които в днешно време е лидер на крайнодесна нацистка партия в Германия). Двете убийства определено бяха политичски мотивирани, както вероятно и отвличането на председателя на Съюза на индустриалците на Северна Гърция Георгиос Милонас в Солун, завършило през юни 2008 с убийството му.

У нас също не отвличат “от бедност”. Бандитизмът “просто” си вилнее тук, защото се чувства у дома – български престъпни босове биват арестувани предимно в чужбина или със съдействието на чужди служби.

Разликата обаче между тукашната ситуация и изброените по-горе случаи е в липсата на политически резонанс у нас от наглостта на онези, които не били “наглите”. Както вече отбелязах, за политически значима тук се смята само “циганската престъпност” предимно по селата, пропищели от набезите на наистина бедните роми, на чиято бедност обаче никой не смее да изрази симпатия по силата на своята социалполитическа принадлежност, каквато на думи е социалистическата.

Разбрахме от най-високо място, че с т.н. битова и циганска престъпност полицията сама по себе си не можела да се справи. Самият премиер Борисов каза на 4 септември пред червенобрежци ( да не се бърка с червените бригадири, вкарани отдавна в германски затвори и молещи за помилване в днешно време) в Червен бряг, че не можем да сложим по един полицай на всяка пресечка. https://www.24chasa.bg/novini/article/6426329

А с коя престъпност изобщо може да се справи МВР? Ето това имах предвид, когато започнах текста с твърдението, че отвличането на един младеж, приключило триумфално с успешно получен откуп, даде отговор на тези въпроси. И той е един: с никоя. Ако не броим успешните среднощни акции на полицията в София срещу младежи, арестувани след светкавична акция на специално сформирани по заръка на руското посолство полицейски отряди, които бдят някой да не напише върху съветската светиня МОЧА истината, че Съветският съюз е окупирал България.

Начело на полицията в София по време на успешно изпълнената задача по охрана на МОЧА в угода на Кремъл беше Младен Маринов, прочул се също с (без)отговорността за побоя над демонстранти срещу правителството на Орешарски през лятото на 2014 г. За тези заслуги в момента той е най-високия пост в полицейската йерархия, който послужи навремето на Бойко Борисов като трамплин в политиката- както и на бившия Главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, днешна дясна ръка на съуправляващия с Борисов болен от русофилщина Сидеров.

Направо си е като в приказката за “Трите прасенца” в МВР, които се крият от страшния престъпен вълк в сигурната каменна къщичка на най-хитрото от този триумвират на “професионалисти”, превърнало се в техен покровител и политически пример за подражание как се прави кариера от послушание пред московската пета колона.

Ето такива са “покорителите” на професионалните върхове на българската полиция. За (външно)политическите им покровители, които явно се наслаждават от жалкия образ на полицията в “еврогейска България” ( вмирисан откъм главата- такава, каквато й я монтират) може да не питате. Представете си само профила на споменатите дотук лица  – но не профила им във Фейсбук. Би трябвало да бъдат снимани в профил и в анфас за онези картотеки с известните на полицията лица, които изглежда съхраняват в албумите си, за да знаят кого да не закачат, гарантирайки им протекция, подобна на онази, с която начлиниците на професионалното ръководство се ползват от страна на “доброто и лошото” ченге Борисов и Цветанов.

Мислите, че преувеличавам ли? Ни най-малко. Знам от опит.

Споменатата ми съпруга, като съвестен гражданин, си направи труда да разпознае в един такъв албум сериен измамник с фалшиви банкноти ( извършил поне два обира на нейни приятелки в центъра на София), който й се беше изхрачил в лицето при опит от нейна страна да му попречи да извърши трето подобно престъпление по отношение на непозната жена пред същото ( затворено) бюро за обмяна на валута на централна улица “Раковски” . Полицаите се съгласили, че е стар познайник, дори знаели, че миналата седмица си купил нова тойота ( и марката знаят). Но нищо не можели да му направят. Винаги имал алиби ( разполагал с регистрации в хотели в Боровец винаги, когато му потрябва да докаже, че е бил там).

Как ви звучи това полицейско алиби за алибито на престъпниците? На мен ми звучи като съучастие. Контректният случай с разпознаването се беше разиграл в СДВР ( където арестувани за “престъплението” да напишат истината върху МОЧА видяха в кабинета на следовател портрета на Ленин да виси четвърт век след началото на т.н. преход).Unknown

Говорим най-малкото за продължаващ с години отказ да бъде гарантирано правото на българските граждани да получават поне минимална защита срещу престъпността- па макар и срещу минималните заплати, от които всички в “системата”, начело с добре платените министри, се оплакват.

10 мнения за “Откуп даден, откуп приет: бито, платено”

 1. То е ясно че престъпниците действат спокойно , като знаят че имат закрила от правосъдие и полиция. Затова борбата беше голяма да няма реформи (не ментета) в правосъдието. (Гласувалите за гроб да си ударят по два шамара.) И сега да си зададем въпроса на кой служат ръководствата на полицията и правосъдието.( Забележете не слагам всички в един кюп като медиите, защото има достойни полицаи и достойни магистрати, някои от които ги самоубиват). Поредното отвличане постига няколко ” положителни” ефекта. Медийното му преекспониране обработва телезрителите в чувство на радост за това че са бедни, а бизнесмените да знаят кой командва парада. Така доволните бедни не смеят да излязат по собствена инициатива на протест, а чакат добре организиран такъв. От рода на предишните организирани от властта протести в които и моя милост присъства, надявайки се хората които ще дойдат на власт да не са толкова зависими че да режат клона на който седят.( Откакто Радан Кънев излезе от властта се разбра що за хора са в парламента).
  Обединение на всички свестни докато не са ни пробутали нов бб. Само НОВА РЕПУБЛИКА.

 2. След 1944г. милитаризираната “полиция” служи само за партийна шпицкоманда на БКП и ДС, подчинени на колониалните си началници от КПСС и КГБ.
  Преди 1989г. милицията нямаше кой знае каква работа, а НАЙ-малко пък по случаи с ОПГ, защото единствената мафиотизирана ОПГ в НРБ до 1989г – БКП, беше във властть, а “народната” ѝ милиция е “единствената ѝ опора”(както казваше Г.Марков!).
  И въпреки намалената си дейност по НЕорганизирана и кокошкарска престъпност милицията имаше огромен щат ОСНОВНО , за да “пази” властть на БКП. А освен това и още по-голям доноснически “щат”.
  Ето такъв е “опита” на милицията в НЕорганизираната престъпност, преди 1989г.. С ОПГ имат НУЛЕВ “опит” през 1944-89г!
  И сега разни титани на доносническите нАуки от “школата” в Симеоново говорят ,че престъпността след 1989г. се появила ей-така “от нищото”, защото много милиционери напуснали след 1989г. в началото на прИхода. А КАКЪВ опит е имала милицията с ОПГ преди 1989г.? Която освен това за НЕорганизираната престъпност ОСНОВНО разчиташе и на ДОНОСНИЧЕСКИ “мрежи” от “информатори”!
  С такава “подготовка” за 45 години и без “информаторите” си, се видя колко е струвала и струва милицията по разкриване не престъпността, още веднага след 1989г..
  Дори и цялата милиция да си беше останала “по щат” и след 1989г., положението нямаше да е по-различно от сегашното. Без “информаторите” си след 1989г.,които са няколко пъти повече от самата милиция, е така. Просто милицията е имала , и има, други “функции” от това да изпълнява ПОЛИЦЕЙСКИ функции.
  А сега, след 1989г., даже щата на милицията и МВР е по-голям от соца! При население с 30% по-малко от преди.
  Когато и пенсионната възраст беше по-висока. И от това следва ,че текучеството на милиционери, от и към милицията, е огромно , особено отнесено към намалялото население. Това снижава под всякакъв минимум изискванията към подбора и при постъпване в милицията, и особено при напускането на милицията. Сега освен това е позволен огромен милиционеропоток и милиционерооборот , в сравнение от преди 1989г., при много по-малко население . Това позволява евтини ПОДГОТВЕНИ кадри от милицията и МВР,за “ОХРАНИТЕЛНИЯТ бизнес”(с численост ТРИ пъти по-голяма от милицията!), и дъмпинг на кадрите за него.А също и огромен брой ПОДГОТВЕНИ евтини “кадри” за криминалният “бизнес”.
  Всичко това прибавено и към “опита” на милицията между 1944-89г., дава днешните “резултати”. Без да отчитаме и “връзките” между милицията и ОПГ!
  И ….съвсем забравих….но и калинките в МВР , по върховете, също са причина за това. Особено след 2001г..
  П.П. В щатите в помощ на полицията се дават и парични награди за информация и преследване , но в НРБ едва ли биха приели “вражият” полицейски опит. А пък в Симеоново още по-малко. И вероятно никога.

 3. Уважаеми г-н Инджев,
  Малко невъзпитано точно тук, В БЕСЕДКАТА Ваша да Ви апострофирам, но КАТЕГОРИЧНО не съм съгласен! Престъпността в България НАМАЛЯВА!
  Това го отчет ЛИЧНО г- н Цветанов, след като е било прието преложението му в НС за премахване на знака за видеокамери. Много сте нетърпелив! Като се премахнат и другите знаци, като се премахват и закони, няма да има НИКАКВО нарушение! НУЛЕВА ПРЕСТЪПНОСТ! Засега само намалява, чрез неригистрирането и, и стаКмистическата и обработка дообяснена от ЧервенКолъовци и експерти от ДАНС,БОП и т.н. в СВОБОДНИТЕ медии. Я някой да беше чувал през социалиЗъма за кражби и убийстава? Или за скъсано хвостохранилище ПОГРЕБАЛО цели села с къщи, добитък и хора, като в същински български Херкулан! Ама какво искате Вие!Ние сме едва на 109-то място по свобода на медиите! Вижте КНДР! Тя е на последното 180-то място и там няма ни закони, ни престърленияя!Ни потърпевши, ни оплакващи се от престъпления!
  И последно. Стига с този МОЧА и с тази Ваша съпруга! Както Вие ходите с бяла риза, че и тя да вземе да се облече кат самодива в бяла премяна, па и децата Ви да се пременят като бели ангели, па да вземете по един парцал и да излъскате МОЧА, оплескан от шорошоидите! А не да ги подстрекавате постоянно! Неблагодарник! И да вземете да се подстрижите прилично! Какъв пример давате на бъдещото поколение с тази дълга коса! И стига постоянно с клавиатурата си да рушите НЕРУШИМАТА българо-съвеЦка дружба, която е ” от векове и за векове”! И която е “жизнено необходима” за “целокупния български народ” , ” както слънцето и въздуха за всяко живо същество!” УРА другари от ГЕРбСП-ОП-кърмъзъ ДПС-РБ-НДСВ, и всички Обединени ИДИОТИ!

 4. Докато българската “полиция” е с МИЛИЦИОНЕРСКИ манталитет противодействия от нея на престъпността няма да видим. Тази сбиршина в “полицейски” униформи подвизаваща се с милиционерски патос по улици и храсталаци (както това отново имат законово право да правят катаджиите) трябва да бъде уволнена изцяло. До последния човек! И на тяхно място да назначат полицаи обучавани да вършат полицейсата работа. Милицията си е структурирана в така наречените “секюрити” фирми.

 5. Няма какво да се залъгваме. Бившите-сегашни властници са либерални към престъпниците,които не са от тяхната порода. Това е добре измислен стратегически модел. Нали съобразно този модел

  остават неразкрити и ненаказани истинските големи престъпници. Всички знаят кои са те. Същите,които се крият зад така наречените компетентни органи,прокуратура,”законност” и т.н.
  А шашардисаният народ чака от тях покаяние. Нищо повече-само покаяние.

 6. Спомняте ли си как в битноста МУ на главсек на меверето баце удряше избирателно само “неправилните” престъпни групировки и “бизнеси”. Най ми бе мил и драг когато при н-тото поръчково убийство, над 50 и нито, ти да видишш, едно разкрито, как кортеж състояш се от пилотна кола, следван от автомобил с екип на БНТ и най-подир с мутро-милиционера с яка придружаваща го охрана отиваше на местопрестъплението. Там бочко се заканваше в ефир, че ще пипне убийците. За финал, без да цитира източникът”, т.е., преписвайки си го, с металически нотки на басовият си глас декламираше: “Ние ги Фащаме, те ги пущят”.
  И те така…

 7. Бе, каква “Полиция”, какви 5 лева… Има само сграда със съответната табела, а вътре е пълно с шушумиги, които треперят за коматчето си и умират от страх пред престъпните си шефове, за които и само знаят, че не са стока! Това тяхното живот ли е? И, откъде да я почнеш тази престъпност, като е пропила навсякъде – в нас да се лъже и краде се превърна в “национален спорт” и тази поквара ни разяжда повече от всички болести взети заедно…
  Аз също преди години подадох един сигнал срещу отявлен крадец и мошеник, който лично ме обра, но само като разбраха за кого става дума, ме изкараха малоумна параноичка…, която, вместо да си харчи огромната пенсия, от скука черни един добър човек. Та така, у нас, де факто, Полиция няма, така че прав е Тони Златков – всеки сам трябва да си решава проблемите и да не досажда на тези претоварени от работа хора да подпомагат престъпността.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.