Борисов изпусна фронта на проруското поведение, но вместо да го щавят, го щадят

На 9 септември “забелязах” с два дни закъснение, че нещо ново се е случило в София по отношение на отношенията с Русия. И защо закъснях да забележа, че се е появил Годишният доклад за националната сигурност през 2016 г. , в който за първи път Русия се посочва като заплаха за България?https://ivo.bg/2017/09/09/заплахата-от-русия-и-заплатата-от-бъл/

Нямаше как да съм реагирал по-бързо на нещо, което определено е обгърнато от “тишината на спалнята” в българското политическо и медийно пространство ( по Румен Петков от периода на междуособната му вътрешнопартийна война с Татяна Дончева) . Междувмеренно тишината продължава, макар докладът да е факт, одобрен от правителството. Сал един собственик на сензационен сайт си е позволил, макар да “ходи на пръсти” около Борисов, когото не споменава поименно, за да призове, че с Русия трябвало “по-кротко” ( парафраза на указанията на самия Борисов преди този доклад да се появи).  http://pik.bg/чичко-алкохоличко-юнкер-да-дава-оставка-вместо-да-словоблудства-за-ес-министри-по-кротко-с-news690004.html

Защо мълчат русофилите? Няма ли стреснати, трогнати до горчиви сълзи и (раз)очаровани сред “червените им ескадрони”? Да не би да чакат да се състои контраатака срещу “русофобията” на доклада в парламента, където цари пълно единодушие, мир и любов спрямо Матушката?

Едва ли ще състои такава битка. Мачът очевидно е договорен.  Сегашното продължаващо ваканционно затишие пред бира е издайническо. Разбрали са се да не вдигат много шум, за да не вземе да се разчуе сред широките маси, че въпреки приказките на Борисов, според които дори президентът ( Плевнелиев) трябва да си мери приказките за Русия, в крайна сметка му се е наложило да се произнесе чрез анонимните съставители на доклада по въпроса за руската хибридна война.

Фактът, че гласовитите проруски медии и коментатори солидарно му осигуряват комфортно мълчание по темата, е най-яркото докозателство за сговора между явните, прикритите и латентните служители на култа към (пред)платената от много години насам любов към една чужда държава в страна, в която подобен доклад и акцент са похлупени с ушанка невидимка в българската публичност.

Защо споменах Румен Петков ли? Не е самоцелно заради едната закачка. Връзката с темата на този текст, която е тишината в политико-медийната спалня по отношение на закъснелия с години демарш на София срещу руската хибридна заплаха, е във факта, че тъкмо този политик от АБВ оповести изпреварващо, предстои да бъде цензуриран текстът от “Визия 2020”, който наричаше руската намеса в България през 2014 г. с истинското й име. И “позна”…

За какви по-дребни “прегрешения” в този смисъл подскачат гръмовно в Москва ( няма я на хоризонта Захарова да нахока от името на руското външно министерство малката бедна България), но за доклада няма реакция! Те си имат говорители у нас ( за такива случаи), каза в интервю за книгата “Течна дружба” президентът Плевнелиев в отговор на въпроса ми, защо Русия е премълчала за проктодокумента “Визия 2020” в частта, в която преди 3 години се споменаваше руската хибридна война. Сега обаче говорителите мълчат солидарно с началниците си. Борисов им е нужен дори и след като е “изпуснал фронта” чрез този доклад – нужен им е като слънцето и въздуха за всяко маршируващо в петата колона същество. И вместо да го щавят, го щадят.

13418757_1272443662767516_4897929085146451661_n

 

28 мнения за “Борисов изпусна фронта на проруското поведение, но вместо да го щавят, го щадят”

 1. Един добър коментар във Faktor.bg под информацията за доклада на МС, определящ Русия като най-голямата опасност за бъдещето на България:

  Лицемерът Боко(13.09.2017 11:38)

  Долно лицемерие! Доклад който определя Русия като най-голямата опасност за националната ни сигурност. В същото време правителството и премиерът са изцяло посветени на:

  – използването на публични средства, включително от еврофондове, за финансиране на медии, като Блиц и ПИК, които са определени от ЕК като антиевропейски и канали за руско влияние /т.е. за пряко работещи срещу националната сигурност/

  – привличането на руски военни поръчки /ремонт на хеликоптери/

  – реализиране на руски стратегически интереси чрез транзитен газопровод обслужващ продължението на Турски поток на българска територия, като в допълнение създават дискриминационни условия за конкуренти на Газекспорт при ползване на газопреносната мрежа на страната, включително и Булгаргаз, като разликата е близо 12 долара на хиляда кубически метра, плащани от български потребители.

  – рестарт на проекта АЕЦ “Белене” – макар и не факт, посоката и публичните внушения, които се правят в тази посока не оставят съмнения.

  – противопоставяне на изграждането на общи натовски сили в Черно море с наше участие – помните “лодките и платноходките” и то при положение, че в доклада ясно се казва, че Русия засилва военните си способности в региона!? и съзнаваме, че няма с какво да противодействаме.

  – лична подкрепа на най-значимия канал за руско влияние в България – дейността на Лукойл, включително при доказано нанесени щети за бюджета и потребителите за много милиарди, които надвишават стойността на самата рафинерия и на ритейл операциите /такива изчисления бяха направени вече многократно/

  – изпълнение на ангажиментите на премиера поети по време на срещата му с Решетников за постепенна, тиха изолация на прозападния елит, включително чрез прокуратурата и тотален контрол през съдебната власт.

  – направи заслон на операциите на ВТБ в страната, включително по придобиването на Виваком – остана пасивен при очевидните атаки срещу предприятия от ВПК, зад които прозират конкурентни интереси на кръгове свързани или представляващи руския ВПК Това е списък минимум.

  За какво тогава ми е такъв доклад, след като не може да изолира рисковете за сигурността на моята страна?

  Прилича по-скоро на кризисно упражение по замазване на очите на съюзниците ни в ЕС и НАТО, но в съдържателната част отсъства както намерение, така и воля за преминаване от думите към дела.

  Остава впечатление за един неискрен доклад. Или службите искат да покажат, че повредата не е в техния телевизор, а в политиците.

 2. Borisov vinagi 6te byde 6taden, za6toto kuklovodite mu nikoga njama da namerjat po-uspe6en uzurpator na djasnoto politi4esko prostranstvo ot nego.
  Znam, 4e mnogo mrazi da se pravi na politik, no 6te se naloji da igrae tazi rolja dokato e jiv (za negov i za na6 ujas).

 3. За кой ли път съм СТРЕСНАТ, ТРясНАТ и разОЧАРОВАН от ПОБЕДНОТО мълчание на Борисов!
  НО не е вярно, че “Надежда тука всяка оставете”!
  Щом ВЕЧЕ 27г. при предателската политика на ШАЙКАТА ТАРТОРИ на ГЕРбСП-ОП-кърмъзъ ДПС-РБ-НДСВ има ОЩЕ държавни служители, рискуващи хляба си/ а може би и живота си/ и ВЯРНО служат на майка България!
  И все пак да попитам:
  1. Опасността от Русия , ДЪРЖАВНА ТАЙНА ли е?
  2. Трябва ли народът/суверент/ да бъде информиран , независимо от КОЙ и независимо с КАКВО е ЗАПЛАШЕН?
  3. Служителите изготвили доклада за Борисов-2, уволнени ли са вече от Борисов-3?

 4. Има може би една “лека” индикация, че докладът е имал определен ефект – на 15.08.2017 на среща в Троянският манастир руският посланик видимо е бил поканен на откриването на възстановеният храм “Вси Светии” в Русе :
  http://www.mediapool.bg/borisov-obsadil-energiyni-vaprosi-s-ruskiya-poslanik-v-troyanskiya-manastir-news267975.html
  На 10.09.2017 очевидно не е в Русе и за него не се споменава нищо:
  https://www.24chasa.bg/region/article/6438513

 5. Бил съм дете. Играят ЦСКА “Червено знаме” и софийският Спартак за първенството по футбол. След нулево първо полувреме, в началото на второто, двата отбора набързо си разменят по един гол и на практика мачът заспива. Публиката се усеща и почва издевателски да скандира най-популярният лозунг по онуй време: “Вечна дружба”.
  Убеден съм, че докладът на ДАНС е съгласуван до последната запетайка с КОЙто трябва от руското посолство. Убеден съм, че “останалите” заплахи са включени от немай къде и едва ли са конкретезирани. Убеден съм, че няма нито едно име на петоколонец. Убеден съм, че липсват и руски имена.
  Поредното отбиване на номера пред евроатлантическите съюзници. И на практика-всички доволни. И нито едно практическо решение за противодействие. В дурдумата при ратифициране на акта с който Крим беше анексиран се намери, макар и по икономически причини, поне един депутат който гласува против. У нас-нула дискусии,пълно единодущие при приемането на доклада в парламента, придружено с бурни и продължителни овации, преминаващи в “ура” и мощни възгласи: “баце форевър”.

 6. Съгласна съм с г-н Инджев.
  Проруските елементи направиха проверка с протестите. Иво Христов от Президенството ,Велизар Енчев,някаква си журналистка Кирилова сдружение Абокар,която не можа да каже кои я финансира,младеж с изцъклен поглед и грубо държане при Кулезич,приличаше ми на паравоенен,Щели да разпускат партиите и да форматират отново политическото пространство.Я ,там на левият коловоз.Ама не му харесвала Нинова.Ще й спретнете малка катастрофа да я извадите временно от строя /това го можете перфектно/ и ще действате.
  Пусто обаче народът не се хвана и не излезе на протеста.Затова бързо си взеха тъкъмите и застанаха зад Борисов.извади се и доклада за руската намеса,за да бъде контролът пълен.Защото не се знае кога и къде може да бъде изваден.Контролът му е майката.
  А Президентът Радев мълчи като комунист на разстрел.
  И все пак това е добре защото се каза истината от официално място.За много хора,които на вярват ,че Русия е агресор за България.

 7. Като няма журналистика в НРБ, няма и КОЙ да го представи доклада пред всички. Но пък и правителството, и байхуй не са го представили официално на никой. И това е така не само с тоя доклад. В НРБ е такава “традицията” още от татово “време”. Няма обсъждане, няма официални и (РЕ)публични решения и представяне на всеки законов, административен и съдебен акт пред всеки данъкоплатец и техен работодател.
  Не случайно сме на 113 място по “свобода на словото”, а ако има измерване и за другите три “власти” , сигурно ще са още по-назад в “класацията”.
  байхуй си “контактува” само с някакви близки до него “медии” и само на тях предоставя “партийната линия” за разпространение.
  Все едно някой е мислил за журналистика след 1944., докато е разпространявал “Работническо дело”?!?
  А и съвсем друг е въпроса ,че байхуй нито разбира защо е тоя доклад, нито каква е нуждата от него. Просто поредната бумага, без никаква “стойност” за него. Такива подписа, и “подписват” от негово име, всеки ден.
  Друго си е да се срещне с тет-а-тет и с начальниците , и с подопечните си. Нема бумаги, нема нужда разпространението им. Рахат!
  Има си няколко подплатени глашатаи ,които да ударят по един тупан насред селото и да предадат “най-важното” от “начальството”. Нема нужда доклади, “визии” и “стратегии”.
  А и байхуйло е пратил “помощ” от поне 4 резидент-военнопрестъпници от ГРУх в посолството в София, които са си правили явки не само в НРБ , но и в Македония ,през последните 10 години. А може да са отскачали към други “дестинации”….КОЙ знае?!?
  Те са “помагали” и за писането на всякакви “доклади”,”стратегии” и “визии” в НРБ. И от признателност към тях ,и “помощта” им, байхуй ги е обявил за “батушки бон-бон-грата”.

 8. А дали положението в Русия не е по-зле,отколкото си признават и затова да добиха смелост?Може би скоро хватката ще се разхлаби?

 9. Няма съмнение,този доклад в частта му за Русия е доста закъснял,но по добре късно,отколкото никога.Това че е приет от правителството начело с Б.Борисов не е изненада за поведението на последния по принцип.Питамсе дали зад това поведение не се крият уговорки с руската страна,отнасящи се до Газовия Хъбъл,Беляне и нещо друго,обвързващо ни с Матушката??!!…И още,наистина необяснимо е поведението на БСП в и извън НС,на русофилите и производните им,което е доста подозрително,на фона на неотдавна случилото се сборище на яз.Копринка

 10. Вече няма кой да обикаля по света и да убеждава, че правителството на комунистическата мутра е прозападно ориентирано, и за да поддържат лъжата се налага да направят някои компромиси.

 11. Tет ти булка, Спасовден. Не било компютри, било компоти. Що ли не съм изненадан.
  Никъде в доклада, по никакъв начин политиката на Руската федерация не е посочена като застрашаваща националната сигурност на България. Това трябва да се отстоява и да не се поддаваме на внушения. Това каза секретарят на Съвета по сигурността в Министерски съвет Георги Кръстев в отговор на въпрос от депутата Славчо Велков от БСП дали от Годишния доклад за състоянието на националната сигурност става ясно, че Русия е заплаха за националната сигурност на България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това вреди на способността да преценяваме от своя гледна точка националната сигурност на България в контекста на НАТО и ЕС“, посочи той. „Няма как да игнорираме действията, които застрашават сигурността на двете организации“, каза още Георги Кръстев.

 12. “Виждаме държава, управлявана по схемата трите тройки-трите прасета, тримата идиоти, тримата глупаци.”

  Марешки

 13. Този хубав,добър, наш народ,направи своя избор на 06.09.1885г.и се справи въпреки великите сили и най- вече въпреки Русия.Тогава е нямало доклад от ЕВРОПА а открита заплаха,агресия и интриги от “ОСВОБОДИТЕЛКАТА”,са отрезвили българите.От тогава мъдрият народ води две световни войни и никога като съюзник на Руската и Съветската империя.Днес България и Германия са отново съюзници но в правилния съюз.Не се съмнявайте Бойковците също ги знаят тези важни изторически факти.

 14. @D.Sawowa.Грешно е да се говори,че комунистите са мълчали,дори напротив,казвали ли са и това,което не е било.Примери от сталинските репресии,а така също и от репресиите и изтезанията в Държавна сигурност у нас.На Славчо Трънски му побелява косата за една нощ.

 15. А според мен уждесните европолитици-русофили започват обръщането на палачинката и причината е ТВЕРСКАЯ.
  Тик-так, тик-так …
  Идва краят на ВОСР! Усещат нашите плъхове потъването на Аврора.
  Помнете ми думата – ще станете свидетели на уникално явление – РУСОФИЛ В НЕЛЕГАЛНОСТ!
  Ще дойде ден, когато днешните правоверни гербоватници ще ни обиждат, наричайки ни русофили, така както днес ни обиждат на “болшевики” и “комунисти”.

 16. Въпреки всички съмнения, официалното посочване на Русия за заплаха за националната сигурност е неочаквана, но много положителна новина. Друг е въпросът, къде е публикувана. Видях, че е във Фактор, но и те ме същисаха с новината, че “Путин отсвири ООН”. Прочетох по-надолу, оказа се, че бил зает и нямало да отиде на някаква сесия.

  При тази концентрация от промити мозъци в България не може да се очаква всичко да е по законите на красотата.

 17. Руснаците са казали, че ще коментират след като го приеме парламента.С други думи – очакват заден ход. Вероятно след намеса на Борисов.

 18. http://www.dnevnik.bg/poll/7297

  Хибридната война на Русия (25.00%)
  Подължаващите бойни действия в Сирия (0.76%)
  Бежанският и миграционен натиск (3.79%)
  Радикализация на ромските гета (16.67%)
  Корупцията (25.00%)
  Демографската криза (21.97%)
  Национализма (3.79%)
  Друго (3.03%)

  Анкетата в “Дневник” – до 22.11 ч днес – показателна…и това в “Дневник”!
  Представяте ли си какъв би бил резултата в някой от десетките други проруски сайтове?

 19. Ще дойде ден – шаренково-гестаповската семья ще запраши нейде из тюбетейская разия, калфинските гоцета и герговите ниновчета ще се престорят на неразбрани и обидени баш европейски ПЕС-ове – умерени русофоби, а станишевото плъхче ще се сети, че всъщност е украинче и няма нищо общо със сибирските полета и московията. Льотчикът решетников ще демонстрира политлупинга “кобра” и ще се преобрази в НАТОвски ястреб, а петковият руменчо ще се /до/пропие от мъка и понеже вече няма да може да е русофил, ще си е.е майката.
  Денят идва!

 20. Съгласен съм с МИКА че няма кой от вън да прави реклама на бб като прозападен и проамерикански и защо да не си направи сам с разрешение от масква разбира се. След като достойните журналисти разобличиха в Азърбайджанската пералня и западни политици, въпроса с рекламата на бб стана труден. Но “бонуса” от тази стъпка на думи само идва в разсейването и успокояването на десния и мислещия електорат от скандалните предложения за правосъдието. Нещо което ще има изключително важно значение за бъдещето ни.

 21. Перфектният афоризъм на Българската власт – уж БайГа…БайХу. де здраво е хванал с две ръце (един от символите на) Българската държавност, ама изотзадзе го наглежда строго един дръгл…двуглав орел, дето гнезди из едни блата на североизток, ама и към тукашните земи се е ококорил лакомо:

  https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/567/Image_6438567_128.jpg

 22. Тинков: ЩЕ ДОЙДЕ ДЕН – ОТ ТВОЙТЕ УСТА В БОЖИ УШИ!IIC…..oIL.

 23. Павле, ти ми даваш искрица надежда, че не всичко е свършено с нашата България. Дай Боже да се сбъднат думите ти и да дойде най-после Видов ден!

 24. Преведи от путински !

  РУССКАЯ УГРОЗА. Болгария объявила Россию главной угрозой для своего государства

  Правительство Болгарии рассматривает Россию как одну из основных внешних угроз своей стране.

  Об этом говорится в докладе о состоянии национальной безопасности за 2016 год, который был принят правительством и отправлен на голосование в Народное собрание Болгарии, сообщает газета «Сега».

  Впервые в правительственном документе содержится столь острая критика Москвы.

  «Действия России являются источником региональной нестабильности и угрожают нашей основной цели создания единой, свободной и мирной Европы. Угрозы безопасности нарастают не только в регионе Балтийского и Черного морей, но и в восточной части Средиземного моря, где Россия усиливает свою военную активность. К этому нужно добавить и продолжающиеся конфликты в периферии Европейского континента и соседних регионах, которые превратились в источники нестабильности», — указывается в докладе, подписанном лично премьер-министром Бойко Борисовым.

  «Интенсивное усиление и модернизация вооруженных сил России на территории незаконно аннексированного Крымского полуострова, продолжающиеся действия по его интегрированию в экономику, социальную и политическую жизнь России, как и расширение выхода страны в акваторию Черного моря, включительно и до месторождений в нем, продолжают вести к нарушению геостратегического и военного баланса в Черноморском регионе», — говорится в рубрике «Внешняя среда безопасности».

  В качестве проблемы отмечается и ухудшение отношений между Россией и НАТО, Россией и ЕС. Что угрожает созданной европейской архитектуре безопасности.

  «Неисполнение и избирательное применение Россией фундаментальных международных договоров в области контроля и конвенционального вооружения, нарушение территориальной целостности независимых государств, информационные войны и использование гибридных стратегий, подрывают доверие и значительно затрудняют диалог и нахождение политических решений, связанных с безопасностью Европы», пишется еще в документе.

  Также в докладе указывается, что кризис в отношениях помогает интенсивным опытам России по восстановлению и расширению сфер влияния, что происходит даже с помощью «действий в военной, экономической и культурной сферах, представленных в некоторых случаях как равноправное и взаимовыгодное сотрудничество и даже помощь по защите национальной идентичности и суверенитета».

  В докладе подчеркивается, что угрозу представляют продолжающиеся и вновь возникающие претензии со стороны соседних стран о наличии в Болгарии несуществующих меньшинств, что противоречит не только международным нормам, а и национальным интересам.

  «В то же самое время констатируется усиление процесса ассимиляции и изоляции болгарской общности в регионе, как и нарушение основных прав болгар, живущих вне страны по силе мирных договоров, подписанных после Первой и Второй мировых войн».

 25. Преведи от путински !

  ГИБРИДНАЯ ВОЙНА.

  Народные дестабилизаторы объявили гибридную войну путинскому режиму
  13 сентября в 14:40
  ГИБРИДНАЯ ВОЙНА. Народные дестабилизаторы объявили гибридную войну путинскому режиму

  Объявив миру мировую гибридную войну, чекистский режим столкнулся с ней в собственной стране.

  Судя по всему, в России началась настоящая народная гибридная война. Народные дестабилизаторы провели беспрецедентную, крупномасштабную операцию против путинского режима.

  Как сообщают СМИ, в десятках городах России идет массовая эвакуация из зданий школ, оккупационных администраций, торговых центров и аэропортов в связи с многочисленными анонимными звонками о якобы заложенных бомбах.

  Волна «минирований» началась еще 10 сентября и не стихает уже четвертые сутки. Первыми под эвакуацию попали административные здания Омска, затем людей эвакуировали из ТЦ, вокзалов и школ на Сахалине, во Владивостоке, в Уфе, Стерлитамаке, Красноярске, Рязани, Магадане, Перми, Архангельске.

  Чтобы хоть как-то сгладить масштабы атаки чекисты в Брянске и Челябинске, например, объявили, что якобы эвакуация из местных ТЦ проводилась в рамках учений, причем из Москвы, мол, поступило распоряжение не афишировать приказ. Однако до сих пор официального подтверждения этой информации или разъяснений от властей по поводу происходящего нет.

  Между тем в прессе выдвинуты предположения, что речь идет о мощной хакерской атаке как новом методе дестабилизации ситуации в стране.

  Масштабы спецоперации неизвестных народных дестабилизаторов впечатляют. В десятках российских городах фактически парализована работа муниципальных служб, транспорта, многих фабрик и торговых центров. Блокирована работа аэропортов, фактически не работаю школы, институты.

  Помимо вышеперечисленных городов, гибридная атака на путинский режим была проведена в Иркутске, Абакане, Чите, Томске, Саратове.

  В Якутске была проведан массовая эвакуация людей из зданий городской администрации, автовокзала и аэропорта.

  Была остановлена работа аэропортов Петропавловска-Камчатского, Читы и Благовещенска.

  Гибридной атаке подвергся Хабаровск. Здесь эвакуация прошла из здания оккупационной администрации города, вокзала, торговых центров, городских школ.

  Чекистские экстренные службы мечутся от одного объекта к другому.

  Нервозность обстановки привела к тому, что в Екатеринбурге, например, пассажиров поезда Новосибирск – Адлер эвакуировали из-за фонарика, который забыл один из рабочих.

  В Подмосковье и Кирове также проведан массовая эвакуация людей из школ и торговых центров. Правда чекисты заявили, что это якобы учебная тревога, однако эксперты считают на самом деле речь идет о крупной хакерской атаке, как «новом методе дестабилизации в стране».

  При этом эти эксперты утверждают, что за атакой стоят некие политические силы «нероссийского происхождения» или «российской, но купленной», в том время как наиболее вероятно то, что атаки организует новое поколение народных дестабилизатров и киберпартизан, которые ненавидят правящую банду Путина и используют новые инструменты по расшатыванию чекистского режима.

 26. Do ПАВЕЛ ТИНКОВ re: “Ще дойде ден” – шапо, г-н ТИНКОВ!

  Иначе, относно казаното от KAMEN за положението в рАЗИЯ – не е достатъчно да се надяваме, колега, трябва и сами да запретнем ръкави да посвършим по нещичко. Свободата не ще екзарх, иска Караджата – дори рубладжията Каравелов го признава. Украинците показаха как се прави, другото е гладна кокошка просо сънува.

  Респект на Стопанина!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.