Десните в търсене на изгубения кивот на своя живот

Местните избори върнаха проевропейските руснаци в политиката “ , гласи подзаглавие на статия в руската “Новая газета”, посветена на 14 процентния пробив на проевропейските граждни на  Москва. https://clubz.bg/58309-revolyuciq_v_moskva_razreshete_da_se_predstavq_az_sym_14

Точно така: има “проевропейските руснаци”. Това е формулировка, която употребявам от години и за проевропейските българи като обединителен фактор без непременно да е наложен от десния вектор ( или сектор, както предпочитате, макар да звучи “украински” или запалянковски). Само че в усложнената нашенска обстановка проевропейската ниша е заета от политическото туловище  на Бойко Борисов и личната му партия. Макар тази запушалка да съществува предимно на семантичо ниво, тук трябва да се запитаме: как да се наречем проевропейски граждани на България, след като за нейното развитие са се регистрирали вече като партия Гражданите за европейско развтие на България?

Да бъдеш проевропеец в Русия е кауза, която стряска сънищата на Путин. Та нали тъкмо заради препъването на Украйна по нейния проевропейски път той разгърна цялата тази огромна авантюра срещу най-голяма бивша съветска колония!

Руски политолози, като Станислав Белковски, твърдят, че няма по-голям кошмар за Путин от проевропейските тежнения на собствените му сънародници. Протестите им в големите градове, вдъхновени от стремежа към европеизиране ( с който в Кремъл свързават “ужаса” от т.н. цветни революции в Грузия и Украйна), мотивират самодържеца да се държи за трона повече от всичко друго ( ако не броим страха му от съдебно преследване за злоупотреби в гигантски размери, съответстващи на огромните природни залежи, експлоатирани за обогатяване върхушката на Кремъл след петролия бум от началото на века насам).

Криво-ляво ( и криво-дясно) България беше все пак приобщена към ЕС. Но от това спечели кривото ляво, мутирало в херамафродитското гербаджийство, а “криво дясно” отиде “у лево” в резултат на същата тази тази мут(риза)ация. Защото беше буквално погълнато от ГЕРБ като планктон от кит, настанил се в десния залив.

Как сега европейската кауза да бъде използвана за съживяване от комата, в която е изпаднало дясното?

Ако се съди по една обща декларация от миналата седмица на ДСБ, “Да,България”, “Зелените” и ДЕОС по конкретен повод, тези формации търсят обединителния общ знаменатал. Той не може да бъде определен като “десен”- видно от профила на три от формациите в това начинание. Тогава?

“Тогава” – както тогава, когато се създаваше СДС. Единство пред най-голямата заплаха!

Макар и контекстът днес да е различен след цели 27 години, остава актуална обединителната спойка между хората в България, които не желаят да бъдем командвани повече от Съветския съюз, т.е. от Русия, която днес се откроила като владетел на опасните за националната ни независимост близо 30 процента дял, плячкосан от българската икономика с помощта на вездесъщите пипала на охранената московска охранителна мафия, бранеща интересите на империята на българска земя.

От националноосвободителната кауза няма по – силна. Не друг, а Борисов го написа в профила си във Фейсбук на 6 септември без да разбира, че сам формулира какво трябва да му бъде противопоставено, за се наруши шизофреничното състояние на дефилиращото руско господство в нашата европейска държава, закриляна от руската хибридна агресивност само на военно ниво от членството ни в НАТО.

Време е българите да поемат защитата на своята национална независимост – почти, както изисква Тръмп по отношение на военните разходи на партньорите от НАТО ( веднъж да се съглася и аз с него)!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ( мкар и с друг акцент): https://kafeneto.wordpress.com

7 мнения за “Десните в търсене на изгубения кивот на своя живот”

 1. Все ми е едно какво ще стане с “Да, България”, “Зелените” или ДЕОС, но докога начело на ДСБ ще бъдат главните виновници за коалицията на единствената дясна партия с комунистическата мутра?
  Оставка!

 2. „От националноосвободителната кауза няма по-силна.” (Иво Инджев)

  Да. Така е, когато НЕсвободата е ЯВНА поне за мнозинството от населението на страната. Но в една суверенна членка на ЕС, тази НЕсвобода в лицето на „дефилиращото руско господство” е твърде НЕЯВНА за споменатото мнозинство – заспало и изостанало. Проблемът на днешните българи е, че имат ненужно „РУСОФИЛИРАНО” НАЦИОНАЛНО съзнание, а ГРАЖДАНСКОТО им съзнание е далече от ЕВРОПЕЙСКОТО.

  Известни са политическите обрати в българския политически живот: „лявото е дясно”, „дясното е ляво”. Затова е очаквано, „национално-освободителното” да приеме форма на „национално-подчинителното”. Не под формата на „София – подчинена на Брюксел”, защото това би било всъщност ОСВОБОЖДЕНИЕ, а под изпитаната формула „София и Москва – дружба навеки!”. Тази последната, етнонационалистите (БСП и ОП) вече я преобърнаха във вида „Да се освободим от Брюксел!”. За съжаление, и ГЕРБ си позволява срамежливи реверанси пред Кремъл, но засега те все още са по-малкото зло.

  А десните на България е крайно време да се обединят, но не на основата на национализма (за да се издигнат в очите на слепите избиратели?), а в името на европейската кауза, на която й предстои нова вълна на засилване и ускоряване след преизбирането на Меркел. Още през следващата година на Европейското председателство на България, всякакви национални лозунги ще станат напълно излишни и дори вредни. Трябва да сме готови за новата вълна на евроинтеграция. В тази връзка, с цялото ми уважение към гледната точка на г-н Иво Инджев бих казал: От гражданско-просветителската кауза няма по-силна!

  В същност, със своята блестяща публицистика, г-н Инджев отдавна е флагман на тази гражданско-просветителска кауза.

 3. Официалното признаване на опасността за националната сигурност от Русия,трябва да промени и каузата на проевропейските граждани и партии.
  Основна задача трябва да бъде спиране проникването на руско влияние в страната.
  В преамбюла н програмите на партиите трябва да стоят изводите на този доклад подготвен вероятно от нашите разузнавателни служби.
  За целта в програмите следва да се запише.
  1.Спиране на всички проекти в бизнеса където участвува Русия /Белене,газов хъб и коридор,инвестиции в строителство,щели да изграждат небостъргачи.
  2.Спиране на даване на българско гражданство на руснаци.Определяме на квота под 0,01 % за отделна община.При нужда/брак,болест,роднини/ да чакат с години.
  3.Никакви руски училища.Ние сме еднонационална държава.
  4.Преоценка на концесиите за пристанище Росенец и почивната база Камчия и развалянето им.
  5.Този доклад трябва да се цитира непрекъснато и да бъде спойката между партиите.
  Всичко това и още за да я има България.
  На тези глупаци в момента Герб и Патриотите не им вярвайте.
  За това трябва да се пише и говори.
  Бойко Борисов и Румен Радев след този доклад трябва да са аут от политиката.Окачествени като готови за национално предателство.

 4. MIKA
  Не плачи на чужди гробища.ДСБ не е твоята партия.Гледай си твоите политици.И друг път съм ти го казвала.Смешно,жалко и долно.

 5. D.Savova, ne bqdete tolkova stroga kqm Mika – tja bez da iska e obqrkala DSB sqs SDS.

 6. Изкопах от руската мрежа изключително интересен факт с адекватен коментар.
  “В Гагарински район (т,н. президентски), хората виждайки, че идва да гласува путин, решиха да се разходят до до урните. Очевидно, че мнозина от тях ако не беще пу, така и не биха разбрали, че има избори. Бюлетината на Гудков явно не беше стигнала до хората. И изведнъж, жителите на Гагаринсият район разбират, че има избори, гледайки на суетата от прозорците. В резултат 27% избирателна активност, почти двойно спрямо останалата част на Москва. Краен резултат – 12 места из 12 – Яблоко! Вы вдумайтесь, у Явлинского 100% депутатский корпус в районе, где прописан путин!

 7. Извинявам се за горното-недовършено. Така и не се усетих как тръгна. Ето пълният превод.

  Изкопах от руската мрежа изключително интересен факт с адекватен коментар.

  “В Гагарински район (т,н. президентски), хората виждайки, че идва да гласува путин, решиха да се разходят до урните. Очевидно, че мнозина от тях ако не беще пу, така и не биха разбрали, че има избори. Бюлетината на Гудков явно не беше стигнала до хората. И изведнъж, жителите на Гагаринсият район разбират, че има избори, гледайки на суетата от прозорците. В резултат-27% избирателна активност, почти двойно спрямо останалата част на Москва. Краен резултат – 12 от 12 за Яблоко! За Явлински-100% депутатски корпус в района, където е записан в избирателният списък путин!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.