Най-голямата жертва на кремълската пропагандна война са самите руснаци

След като Путин настъпи американската мотика миналата година, намесвайки се в изборите за президент на САЩ, най-после и на западните демокрации стана ясно що за “демократ” имат за събеседник и партньор в Кремъл. Темата напусна нашата ( източно европейска маргинална, постколониална ) ниша, която вашият автор се опитваше ако не да запълни ( което не е възможно за отделно човешко същество) то поне да освети малко с няколко книги и няколкостотин статии в свободното ( за атаки на тролове и прочее измет) виртуално пространство.

В този смисъл, за моя милост постепенно настъпи един ( продължаващ вече повече от година) момент на “западно просветление”. Получи се нещо като реакцията на японското нападение срещу Пърл Харбър от 7 декември 1941 г. В желанието си да постигне имперските си цели срещу могъщия, но нерешителен враг, самозабравилият се износител на агресия предизвика мобилизацията на презрения от него свят. Накрая си получи заслуженото.

Днес да се пише и говори за руската хибридна война не само стана възможно във водещите световни медии, но това се превърна в “откритието” на годината. “Да, Путин ни напада  и ние ще отвърнем подобаващо”, звучи рефренът на откривателите. Е, най-после! В САЩ и в държавите, където не управляват мижитурки, изповядващи мантрата “ да не дразним” Путин, текат процеси на консолидация на международните усилия за отблъскване на руското хибридно нападение.

Това въведение вероятно не казва нищо ново за онези, които са следили процеса. Но си го позволявам, за да задам въпроса: коя е все пак най-голямата жертва на престъпната кремълска политика в областта на параноичната пропаганда, чиято цел е да измами цели народи и да прокара налудната си теза за “изключителния руски свят” и евразийството като светло бъдеще на човечеството?

Не, все пак не е Западът, нито никоя отделна държава, обект на кремълския нагон- въпреки, че България би била сред кандидатите за първото място, ако имаше такава класация. Истинската жертва е преди всичко населението на Русия, което условно се нарича народ (макар спойката между свински забогатялата от грабеж тънка прослойка олигарси и прочее крадци да няма нищо общо с мизерстващото мнозинство, а пък мнозинството е разделено на безброй фрагментирани обществени групи не само по скалата социалното разслоение, но и по етнонационален признак).

Най-големият успех на кремълската политика в пропагандата се вижда от статистиката, свързана с един отделно взет въпрос: какво знаят днес жителите на Русия за началото на същата тази война, която Путин и кликата му превърнаха в основен източник на националната гордост, в заместител на основанията за гордост с каквото и да било друго като днешно постижение на Русия.

В съобщение от 13 септември INTERFAX.RU е регистриран статистическият факт, че за последните 7 години рязко се е повишил делът на руснаците,  които одобряват подписания през авгурст 1939 г. Пакт за ненападение между СССР ( известен популярно като “Пакта Молотов-Рибентроп” – не на последно място популяризиран с това условно название заради опита на съветската пропаганда да внуши, че едва ли не двама външни министри са извършили нещо, което не “касае” същността на съветската външна политика) и нацистка Германия, довел до разпалването на Втората световна война. Одобряващите пакта са станали от 33 вече 45 на сто. Това се казва в проучване на “Центъра Левада”, цитирано от агенция “Интерфакс”.

НА СНИМКИТЕ: Подписването на срамния пакт в Москва и последвалото разделение на Полша, за което Вермахтът и Червената армия празнуват на общ парад в полския град БрестUnknown bol6eviki_nacisti

38 на сто от респондените в проучването не знаят нищо за пакта- спрямо 46 процента през 2010 г. ( вероятно все пак мнозина са научили оправдателната за пакта версия, спомената междувременно от Путин). Само 17 процента осъждат този документ сред участвалите в допитването между 18 и 22 август 1600 души в 137 селища в 48 региона на Руската Федерация.

Едва 40 на сто са уверени, че наистина са съществуали тайните протоколи към пакта за подялбата на Европа между Сталин и Хитлер. 17 на сто са убедени, че това е фалшификат.  33 на сто са си признали, че изобщо не са чували за тези документи. Всеки десети, т.е. 11% от всички, се е затруднил да отговори какво се е случило на 17 септември 1939 г., когато СССР и Германия си поделят Полша. Този верен отговор са дали само 11 процента от участниците в допитването. Останалите са предположили, че е започната Втората световна война ( 29 на сто) или Великата Отечествена война ( 7 на сто)

Когато чете човек тази статистика, не може да не се запита как точно днешната руска върхушка компенсира факта, че СССР се оказа формален победител в онази ужасяваща война, защото победените от нея държави не просто възкръснаха, но отново се изстреляха във висините на своето развитие спрямо кретащата на опашката на съвременната цивилизация “победителка” и нейния триумфиращ по време на парадите т.н. народ. Отговорът е: Путин и компания компенсират изоставането на командватата от тях огромна по територия държава чрез пропаганда и фалшификация на историята, постигайки наистина голяма победа, но срещу собственото население, поразено тежко от тази пропагандна война.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ( с 8 годишна давност) http://www.solonin.org/article_m-solonin-novaya-rossiya

10 мнения за “Най-голямата жертва на кремълската пропагандна война са самите руснаци”

 1. Г-н Инджев, бихте ли могли да отговорите на опорната точка на путинистите, според която пактът “Молотов-Рибентроп” е едва ли не защитна реакция на Мюнхенския договор от 1938 г. Мурзилките твърдят, че едва ли не СССР се опъвал, опъвал на Германия, и последен сключил договор с нея – за да се защити от последствията на Мюнхенския договор, които били насочени срещу СССР

 2. Подписването на германо-съветският договор е апогея нанепрекъснато сближаване е всестранно сътрудничество между двете държави.Явно всека една от тях е планирала да заграби Полша и стигат до компромис-подялбата им.СССР снабдява със суровини германската промишленост и купува/краде технологии.

 3. Наистина по онеправдан и прост народ от руснаците,които идват в България няма.Негрите от Африка са по интелигентни и можеш да се разбереш с тях.За сметка на това, руснаците са нагли и смятат ,че всичко им е разрешено.
  Скоро отидох на пл.Възраждане да си извадя дубликат на загубена карта за пътуване.Пристига наборка рускиня с нашенец и двамата мучат,защото той не знае руски,а тя български.
  На опашката и обясних,че не може да си извади карта за пътуване с преференции защото не е българска гражданка и няма лична карта.
  Тя обаче нагло смотолеви нещо,явно и бяха казали,че дават и на такива като нея.Служителката й прие подпълнени данни и снимка,аз възроптах,че няма право,но хората от опашката ми се развикаха,че създавам суматоха и бавя реда и аз си тръгнах омерзена.Защото за да ти продължат картата всеки път ти искат лична карта,за да не би да си умрял междувременно и някой да се възползува.
  Ето това е положението.За руснаците може.Дребен факт, но показателен.
  Твърдя,че съм изчела руската литература от всички периоди,но по бездарен автор от Максим Горки не съм чела.Едва ли някой го има в библиотеката си,колкото и русофил да е.

 4. @D.SAVOVA

  В Поморие хората са шокирани и не знаят как да реагират. Руските туристи (като невидели) пред очите им обират гроздето от лозите над портите на къщите им, влизат нагло в дворовете и „ошмулват” смокиновите дръвчета, чупят клоните, обрали са още зелени цитрусовите декоративни дръвчета по крайбрежната улица и налитат като скакалци на всяко плодно дърво.

  Помежду си руснаците наричат местните граждани „аборигени”! И аз чух как една дебела тьотя каза на друга, че ходила „при един абориген”, за да й направи нов ключ.
  „Цивилизаторите” вече налагат комуналковия си „руски мир”!

 5. Както е тръгнало,одобрението от руснаците на “Пакта Молотов-Рибентроп” може да стигне и 100 процента.
  Въпросът е какво ще последва след това?За да одобриш въпросния пакт се предполага,че си тотално зомбиран от
  националкомунистическата руска пропаганда и живееш и мислиш с категориите от времето на СССР.Такъв резултат
  може да е изключително благоприятен за номенклатурно-олигархичната върхушка в днешна Русия,но за самата
  държава и нейните граждани категорично не е.Или казано по-просто – следва батак.Тотален батак и регрес във всички
  сфери на културния,икономическия и политическия живот на държавата.Не е възможно хора без подходящата и доказана в
  свободния свят ценностна система да градят развитие и то в неадекватна държавна структура.Статистическите данни точно
  това показват,а и санкциите и международната изолация го потвърждават.Съвременните руски управници отказват да
  проумеят,че успех се гради единствено върху реална свобода,законност и автентична,а не маскирана
  демокрация.Използувайки възможностите на информационната ера,в която светът живее понастоящем,за въздействие върху
  мисленето на огромни маси хора,властимащите в Русия се надяват (като менторите си Ленин и Сталин) да превъзмогнат
  законите и обективния ход на човешкото развитие основно в собствена полза .Със сигурност няма да им се получи.В
  забързаното и динамично съвремие крахът ще бъде скорошен и неизбежен,а България(не ми се иска да изглежда
  злорадо)ще получи възможност да се откъсне завинаги от едни нежелани “братски” прегръдки.

 6. До ГОЧО За съжаление аз не съм такъв оптимист ,гледайки как вървят нещата в НРБ струва ми се е в ход пълна реставрация на комунделската клика само че в по модерен вариант…

 7. Steven, надявам се, че въпросът ви е искрен, а не опит за отклоняване на дискусията. Ето моят отговор: ТАКЪВ договор, какъвто Сталин е подписал с Хитлер през 1939, НИКОЙ друг не е подписвал. Имам предвид тайното приложение, естествено. Най-малко пък западните демокрации. НИКОЙ друг не е делил с Хитлер чужди територии. Мюнхенската сделка е била опит за предотвратяване на война – позорен, безуспешен, но… нищо повече от това. Каквито и теории да се предлагат (срещу кого била насочена и т.н.), те си остават само спекулации и предположения. Фактът е, че от Мюнхен война не е последвала, а от Молотов-Рибентроп е последвала.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.