Цаца(ров) вика Чайка

Щеше да е виц, ако не беше истина: Цаца(ров) вика Чайка на помощ!images

Руската корупция в руски мащаби- светъл пример за тъмните дела на българските рублофили

Ако се чудите защо руският главен прокурор Чайка, който е в черния санкционен списък на ЕС и САЩ като виден виновник от кликата около Путин във връзка с агресията му срещу Украйна, е поканен да посети България от  българския му колега Цацаров, прочетете как в труден момент за московското влияние в България около процеса срещу  Трайчо Костов тук  е извършен вторичен преврат след онзи от 9.09.1944 г. . Осъществен е  през октомври 1949 г.от изпратените за целта 688 специалисти по съветски терор братушки по сценарий, който през 2014 г. Путин използва като модел за окупирането на Крим от преоблечени в необозначени униформи “вежливи  човечета”.

Темата е дълга и неосветна ( чувал съм като дете от дядо си да процежда през зъби, как една сутрин МВР в София осъмва под контрола на хора, които не говорят български). Но в краткия й вид, който помествам по-долу, тази история дава представа за това как за пореден път руската мечка ни е идвала “на гости” под маската на “освободител” в рамките на маскарада с нейните мечешки услуги спрямо българската независимост.

СРЯДА, 8 СЕПТЕМВРИ 2010 Г.

Защо КГБ праща 600 руски войници в България през далечната 1949 г. ?

 

Октомври 1949 г. Пристанище Варна…От борда на съветския кораб “Русия” слизат няколко стотин пътници с огромни куфари и се разтварят в тъмната нощ.

На следващия ден по улиците на София се появяват странни личности с широкополи шапки и двуредни палта. Те се движат по двойки и създават впечатление, че се разхождат. Незабелязано здравите момчета с отработени движения попипват с ръка нещо скрито под горните дрехи…

В архивите на Втори мотострелкови полк на дивизията Ф. Дзерджински има кратка бележка, зад която се крие секретна операция, за която досега почти нищо не се знае. В бележката лаконично се съобщава: “От 18 октомври 1949 г. до 14 януари 1950 г. личният състав на полка (668 души) войници, сержанти и офицери под ръководството на командира И.И. Каменев беше в командировка за изпълнение на държавна задача”. Това са същите тайнствени момчета, слезли от съветския параход.

Подробности за тайната операция на дзерджинци разказва участникът в нея ветеранът от най-старото подразделение на вътрешни войски подполковникът от запаса Никанор Перевалов. През 1949 г. той е старши лейтенант и помощник свръзка на началник-щаба на Втори мотострелкови полк “Дзерджински”.

– Това беше някъде в средата на октомври 1949 г. Полка беше призован да охранява футболен мач на стадион “Динамо”. Изведнъж обявиха, че офицерите трябва бързо да се съберат на извънредно съвещание в кабинета на командира Иван Йосифович Каменев. Той каза, че охраната на стадиона се отменя и полкът срочно трябва да замине за оперативна командировка. “На нашия полк е възложена специална мисия” – в пълна тишина прозвучаха думите на полковник Каменев. “Ние трябва да проведем специална оперативни мисия на МГБ на СССР в чужбина. Предупреждавам ви, че това е държавна тайна с особена важност и не подлежи на разгласяване.” За подготовка бяха отредени два дни. Заповедите на командира бяха по военному точни и кратки.

На следващия ден е направен внимателен медицински преглед на целия личен състав, специално внимание се отделя на татуировките. Лица с татуировки, нисък ръст и слабо телосложение се отсейват без много обяснения.

Одобрените са облечени в цивилни дрехи, заповядва се офицери и сержанти да не се обръщат един към друг с военните си чинове, а само по имена. Това се оказва сложно за изпълнение за свикналите да се обръщат помежду си с “другарю лейтенант”, “другарю, капитан” и пр.

Оформено е сборно подразделение, което се състои основно от военнослужещи от Втори стрелкови батальон, полковата школа и спецчасти. Недостигащите кадри са попълнени от танковия батальон, артилерийския полк и други части на дивизията.

– По това време полкът се намираше в старите казарми в московския район Лефортово – продължава разказа си подполковник Перевалов. – Днес на това място се намира комплекс от сгради на Главния комитет на вътрешни войски. По обяд на следващия ден на територията на частта един след друг с малък интервал от време започнаха да пристигат закрити автомобили. Специално назначени воини без излишни разговори бързо разтоварват контейнер след контейнер. Сутринта всички избрани за спецзадачата повзводно се изпращат във вещевия склад. Там леко шокираните войници сменят военната униформа с цивилни дрехи (доставени с контейнерите). Офицерите и сержантите получават великолепни кстюми, сака, вратовръзки, кожени ботуши, палта, широкополи шапки, чорапи и качествено долно бельо. Препоръките са да се облекат палта в по-големи размери (по-късно става ясно защо е необходимо това). Всички дрехи са в няколко модела и разцветки. След това пристигат няколко души, които приличат на служители от министерството на външните работи или на спецслужбите. Те инструктират бойците как да завържат вратовръзките, как непринудено да носят цивилно облекло и особено шапки. С цел конспирация се забранява строго да се пишат писма на близките и да се разказва за предстоящата командировка. Провеждат се тренировки с боравене на автоматично оръжие. След това дзерджинци са снабдени с купари с различни размери. Получават и оръжие и боеприпаси. Офицерите получават лични пистолети ТТ, сержантите и редовите се въоръжават с пистолети картечници ППШ или ППС. Картечарите – получават съответно ръчни картечници “Дягтерев”. Всеки командирован получава и ръчни гранати. Оръжието и боеприпасите са опаковани заедно със суха храна, тоалетни принадлежности и бельо за смяна. Сега става ясно защо са необходими и големи куфари. В тях се слагат и преносими радиостанции РБМ-1, картечници в полуразглобено състояние и дори леки малокалибрени миномети с комплект мини. По-големият размер палта са необходими за скрито носене на оръжието.

Спецгрупата на преобразените до неузнаваемост дзержинци се ръководи от полковник Каменев, участник в съветско-финската война, сражавал се с хитлеристите на Западния фронт и с бандитите в Северен Кавказ и националистите в Западна Украйна. Късно вечерта на 18 октомври дзерджинци са закарани на Киевската гара. Без да спира влакът полита в южно направление. След един ден необикновените пътници пристигат в Одеса. Оттам се качват на лайнера “Русия”. Без да се бави корабът потегля в открито море.

През целия следващ ден войниците и офицерите се наслаждават на почивката и с любопитство гледат през илюминаторите. Недалеч от кораба изплуват две подводници, които съпровождат кораба по целия път. През нощта “Русия” пуска котва в пристанище Варна. Става ясно, че крайната цел на командировката е България.

На 2 юли умира Георги Димитров. Опозицията се възползва от обезглавяването на Комунистическата партия и в страната назрява криза, която заплашва да бъде кръвопролитна. Правителството на България се обръща за помощ към СССР. То се страхува от масови безредици и въоръжени действия срещу законната власт. По тази причина е взето решение в България да бъдат изпратени военнослужещи от вътрешни войски.

В пристанище Варна рано сутринта пътниците на “Русия” се качват в теснолинейни железопътни вагони. Влакът ненадейно спира на някакво пусто място. Войниците и офицерите се разполагат в няколко постройки. Дзерджинци веднага поставят свои караулни, преоблечени предварително в униформи на българската армия.

На следващия ден колковник Каменев събира офицерите на съвещание. Той посочва, че дзерджинци са пристигнали тук по молба на българското правителство за оказване помощ в осигуряване на държавната и обществената сигуронст по време на процеса срещу Трайчо Костов и сподвижниците му.

Налага се дзерджинци да носят служба в София. Старшият оперативен началник от МГБ на СССР по войските генерал-майор П.В. Бровкин поставя пред тях следните задачи: да охраняват сградите на ЦК на БКП, Народното събрание, Министерския съвет, посолството на СССР, правителствените резиденции, затворите и други важни обекти. Едни обекти се охраняват от вътрешни караули, други – от скрити външни постове и външни патрули. Всички офицери получават удостоверения, подписани от министъра на вътрешните работи на НРБ, в тях няма снимки, но са посочени български фамилии и на български е написано: “Разрешава се безпроблемно преминаване през всички държавни учреждения. Категорично се забранява да се искат други документи, които потвърждават личността.” Никанор Петрович има удостоверение, в което е посочен оперативният му псевдоним “Йорданов”.

Най-важна е охраната на затвора, в който се намират държавните престъпници. Всяка вечер съветски караул сменя българските охранители и носи служба до сутринта, заемайки отбранително положение в полуетажа, на прозорците се поставят картечници, в случай, че има въоръжено нападение срещу затвора.

Добре охраняван обект е и сградата на ЦК на БКП. Всяка вечер закрити автомобили докарват голяма група въоръжени “цивилни лица”, които заемат постове на всички етажи. В някои кабинети устройват огневи точки. Вечер по улиците излизат патрулни двойки. Оръжието се носи скрито под палтото на скъсен ремък, под дясната ръка, цевта е насочена надолу. При патрулирането се забраняват контактите с преминаващите. За конспирация воините получават малка сума български пари, за да си купят вестник и да създадат впечатление, че четат.

Под усилена охрана са и правителствените резиденции, и особено новия генсек Вълко Червенков. В храстите край вилата му са разположени огневи точки, картечни гнезда и дори позиции на минометчици. А в дома на партийния лидер има постоянен пост от няколко часови. За този факт знае само един български офицер от правителствената охрана.

По време на тайната мисия на дивизия “Дзерджински” в София, ослабената опозиция не предприема въоръжена борба. Вероятно превантивните мерки на българското правителство с тайното участие на съветските вътрешни войски предотвратяват кървави събития като тези в Унгария през 1956 г. В средата на януари 1950 г. мисията на съветските чекисти в България приключва.

http://ntotkov.blogspot.bg/2010/09/600-1949.html

11 мнения за “Цаца(ров) вика Чайка”

 1. Имам “обосновани съмнения”, едно от любимите клишета на самата цаца, че освен да се напият до козирката, да паснат под масата и там между две повръщания да си разменят класиката в жанра:”Ти мене уважаваш ли ме” от визитацията на чайка-та друго няма да се пръкне. ВЕрвайте ми!

 2. Преди 2 дни обсъждахме “ефективността” на милицията по “справянето” с престъпността, след 1944г.. И както милицията НЕ е имала почти никакъв опит с никаква престъпност преди 1989г.(още по-малко с ОПГ!), за съдебната власть това важи в още по-голяма степен, и за вишинската прокуратура в НРБ – също.
  “Функциите” и на милицията , и на прокурорите , и на съда, през периода 1944-89г. не са полицейски ,и насочени към борбата с престъпността, а са партийните заповеди и обслужването на БКП и ДС – задунайските клонове на КПСС и КГБ. И поради тези причини се видя “ефективността” им не просто в правоприлагането , но и основната им дейност – борбата с престъпността, и в частност с ОПГ, по време на прИхода ,след 1989г..
  П.П. А, колкото до поредното потвърждение в тази статия на поредното предателство от БКП към България – то едва ли няКОЙ е очаквал нещо друго от тях?!?
  В ДС официално са полагали клетва първо към СССР и “братските спецслужби”, след това към БКП и НРБ, и никога пред България.
  В НРБ постоянно е имало савецки НАДЗИРАТЕЛИ към всички министерства, дирекции, заводи, милиции,БНА……и навсякъде, та какво с някакви си стотина бандита от чекисткият башибозук ,който да охранява колониалната администрация от БКП, през1950г.???
  Подобни военнопрестъпници унищожиха полските военноПЛЕННИЦИ изпълнявайки престъпните заповеди на Сталин през 1940г. в Катин, и в Украйна.
  Поредният случай на “интернационалсоциалистическа помощ” от “братският” СССР, и неговите “велики” вождове, и особено таваришт Сталин.
  Вероятно Варна все още е носела неговото име, през 1950г.!
  Няма нищо неочаквано Стлин да изпрати своят башибозук в град Сталин , в сталинската колония НРБ! НАЛИ!

 3. Цаца мечтае за пагоните на Чайка и за строева подготовка на магистратите. Чувам, че прокуратурата подготвя духов оркестър, в който Цаца ще е турмажор, а бац ще носи глокеншпила.

 4. ЖОРЖ, благодаря за „невчесаните мисли” на иначе неизвестния ми украинец Стеблиненко! Находчиви, остроумни, тъжно- весели, подходящи за уикенда.
  Колкото до поканата към изверга чайка /поради липса на вишински/ – защо ли ми се струва, че чайките обичат да се хранят с цаца? И /поне по родното черноморие/ само с тази цел я „посещават”?!

 5. Много впечатляващо и зловещо описание на държава в плен, чиито граждани не са имали никаква информация за чуждото присъствие!

  Кой знае? Може и сега да има братушкински помагачи на властта под прикритието на “по-зиморничави” туристи или голям брой участници в смесени културни, или религиозни проекти.

  Не е случайно долитането на “Чайката” при “Цацата”! И, със сигурност, не е за наше добро!

 6. Тази препечатка от блога на г-н Тотков ми спомни за един разказ от дядо ми – 1939-40 г. Царство България почва полека да се пълни с едни подобни “богатири”-“братушки”, уж магазинери, бакали или книжари. На 09-09-44 вадят от куфарчетата чизмите, униформите на НКВД и картечните пистолети ППШ/ППС и тръгват за пореден път да ни “освобождават”.

  Пак в тоя ред на мисли – лятото на 2015 в Черно море, на самия плаж на Св.Влас гмуркач, събиращ миди, се натъкна на спец-контейнер, тъпкан с последен модел автомати АК, чисто нови, с водоустойчива опаковка. Дойде “спец-група” от София и го иззе. Нищо повече не се ни чу, ни видя за това нещо!

  Ало, ДАНС?
  Ало, Цацаров?
  Ало, Винету?

  На Стопанина респект!

 7. Инфо на уше за наш’та цаца. Дано е разбрал преди мен новината. Па, да изкаже съчувствие, подкрепа и даде акъл на колегата чайка. Борци с корупцията, ама друг път.
  https://www.svoboda.org/a/28739493.html

 8. Г-н Инджев, знам че цитираният текст не е ваш, но на български език се казва картечен пистолет, а не пистолет-картечница. Една малка редакторска намеса няма да промени смисъла, но ще направи текста четивен. Благодаря!

 9. “полковник Каменев, участник в съветско-финската война, сражавал се с хитлеристите на Западния фронт и с бандитите в Северен Кавказ и националистите в Западна Украйна.” Бихте ли уточнили на кой фронт? Доколкото ми е известно, военните действия между Германия и СССР се наричат Източен фронт. Относно съветско-финската война – коя именно? Те са три – 1939, 1941 и 1945 години. И не на последно място – бандити в Кавказ само съветската пропаганда открива. Не е лошо да попитате някой кавказец какви точно са били тези хора. Пак благодаря! Текстът наистина е интересен, но благодарение на тези фактологически грешки започва да буди съмнение неговата достоверност.

 10. Не, това вече е прекалено! Доживях да прочета в блога на г-н Инджев, че правителството на България през 1949-а, докарано насила от армия-окупатор, е ” законната власт”, а вкараните без съд и присъда по арести и затвори са “държавни престъпници” Цитат: Най-важна е охраната на затвора, в който се намират държавните престъпници… Впрочем, има ли частни престъпници?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.