Една чайка пролет не прави, но проблем-да ( в България)

Предстоящата среща в София на руския главен прокурор Чайка и неговия български аналог Цацаров  няма да е прецедент. Такава вече се състоя между тях през май в Москва , а в. “Сега” написа, че Цацаров се е “озовал” там, т.е. направо е бил привикан.

Главният прокурор Сотир Цацаров се озова вчера в Москва при генералния прокурор на Русия Юрий Чайка. Двамата си говорили, че народите ни са свързани от общи корени, история, азбука и с празника на славянската писменост. Прокурорите на България и Русия ще усъвършенстват сътрудничеството си по отношение на екстрадициите. Същите бяха целите и при посещението на бившия главен прокурор Никола Филчев в Москва през далечната 2001 г. Тогава руският му колега Владимир Устинов го попитал има ли вероятност у нас да бъде възстановена монархията. Филчев отговорил отрицателно.

СНИМКА: Генералната прокуратура на Руската федерация

В своя декларация една българска партия постави днес на 17 септември 2017 г. като приоритет на своя протест срещу проруското статукво в България отрицанието на руския режим и връзките с него. Това,  до колкото ми е известно, вече е прецедент. Случвало се е руската агресия да бъде осъждана в партийни документи като част от цялото. Не веднъж отделни български демократи са правили изявления в същия смисъл. Но демарш, в който от името на една партия се осъжда режимът на Путин ( по конкретен повод) досега не е имало. https://dabulgaria.bg/da-balgariya-prizovavame-vsichki-predstaviteli-na-balgarskata-darzhava-na-koito-predstoi-da-se-sreshtnat-s-generalniya-prokuror-na-rusiya-da-otkazhat/

Мога само да се надявам, че това ще се превърне в пример за правилната посока, в която да се търси обединителна платформа между искрено проевропейските партии в България и да стане общ знаменател, какъвто може да бъде само защитата на националната сигурност и избраното от България евроатлантическо развитие от най-голямата заплаха срещу него.

Декларацията гласи:

„Да, България!“ се противопоставя остро на посещението на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка в страната ни. Полу-конспиративният характер на това мероприятие е опит за заобикаляне на българското обществено мнение, но е и израз на тоталната липса на легитимност на подобно действие.

Г-н Чайка не е обикновен представител на РФ и срещата с него не е част от регулярните и необходими двустранни отношения. Първо като министър на правосъдието и после като генерален прокурор, г-н Чайка е централно действащо лице в изграждането на авторитарния режим на Путин в Русия. Той е лицето на погазването на върховенството на правото и човешките свободи, репресията срещу медиите и опозицията, толерирането на корупцията и злоупотребата с власт и на задушаването на руската демокрация. Той е сред основните отговорни за актове на международна агресия и нарушения на международното право, държавно допустителство на политически убийства, замитане на следите на огромен брой политически и държавно организирани престъпления на Путиновия режим. Срещу г-н Чайка и неговото семейство има подозрения за корупция, чието разследване се спира от него самия.

Поддържането на контакти с г-н Чайка не е въпрос на необходим протокол. Справка на страницата на Генералната прокуратура на РФ показва, че – с изключение на Унгария – други страни от ЕС не осъществяват подобни контакти в последните няколко години. Става дума за персонално предпочитание от страна на г-н Сотир Цацаров. В този смисъл, тук не говорим за инцидентен дипломатически конфуз, а за нагла демонстрация на това с кого настоящето ръководство на прокуратурата на РБ намира организационно и ценностно сродство.

Макар и в неизмеримо по-малък мащаб, българската прокуратура под ръководството на г-н Цацаров също е превърната в инструмент за потъпкване на върховенството на правото и свободата в страната ни. По думите на председателя на Венецианската комисия тя е изградена по съветски образец и не само не се бори с корупцията, а е източник на корупция. С нейно участие и с нейно съгласие в страната ни се извършват престъпления, все по-често криминално се експроприират активи и се задушава свободата на предприемачеството, осъществява се нарастващ натиск срещу свободата на словото и политическата опозиция. Подобно на г-н Чайка и г-н Цацаров се възползва от сталинския модел на безотчетност на прокуратурата, за да блокира разследвания срещу себе си, свои приближени и свои политически и икономически патрони. Всъщност г-н Цацаров се среща със своя първообраз – и като организация на работата в прокуратурата, и като доминираща организационна култура, и като лични ценности. Тази визита е емблематична за протичащия в страната ни процес на засилваща се ерозия на демократичните институции, укрепване на корупционната дълбока държава и консолидиране на авторитарни властови практики. България е унизена не просто да бъде прокурорска република, но отново да стане 16-а прокурорска република.

„Да, България!“ заявява, че г-н Чайка не е добре дошъл на територията на европейска България и неговото посрещане тук не е от наше име. Това е позорен акт, на който трябва да се противопоставим. Нямаме съмнение, че един ден Русия ще се върне на пътя на свободата, демокрацията и върховенството на правото и тогава тази среща ще бъде поредно петно в отношенията между двете ни страни. Призоваваме всички представители на българската държава, на които предстои да се срещат с г-н Юрий Чайка, да откажат”.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: https://ivo.bg/2017/09/15/цацаров-вика-чайка/

25 мнения за “Една чайка пролет не прави, но проблем-да ( в България)”

 1. ДА на “Да, България”!
  Оставка на Цацаров!
  Чайка-персона нон грата!

 2. Това, което видях на летището във Франкфурт идва да илюстрира кораба и плъховете. Невиждано досега количество руснаци се изнасяха към Канада, видимо притеснени, изненадващо кротки… една част от тях с фалшиви визи. Паспортите обработва издялана рускиня, образцова психопатология. Как се е озовала там е интересно, школата й личи от разстояние. Системата ‘конечно’ отказва да приеме визите. Белокаменната невротично плъзгаше паспортите отново и отново (гишето е встрани от пътническата галимация), и в този момент на алогично повторение на едно и също действие и трескаво рестартиране на апликации everyone else реши да заседне до нея с уж пътническо питане. Имаше още малко време до полета. Рускинята, след около двайсетина разтреперани минути успя да промуши седем от паспортите докато моя немилост садистично я гледаше в ръцете. Накрая не издържа и ИЗКРЕЩЯ на английски с груб руски акцент: ‘go to your flight’ (разбирай mind your own business). Образът трудно мога да опиша, алюзията е за кагебейските лаборатории на смъртта.

  Мисълта ми е, че плъховете винаги намират начин да се изнесат от кораба, never mind the restrictions.
  Но пък голямата мисъл е, че корабът наистина потъва.

 3. В путлериалистическият бандитустан не много отдавна путлеристкото “право” да има приоритет пред МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО!!!!!!!!!!!!!!!
  Това стана заради очакваните огромни компенсации по няколко дела сред които е и това за ЮКОС. А към това ще се прибавят и за сваленият Боинг над Украйна, и още репарации за войните в Украйна , Грузия и т.н..
  В Интерпол отдавна се обсъжда изключването на путлеристкият бандитустан от организацията. Тъй като с нищо не подпомага международната полицейска организация, а тъкмо обратното – путлеристкият режим увеличава международната престъпност и корупция, и тероризъм.
  И само използва системата на Интерпол за преследване на политически противници и активисти, извън границите на РФ. Това стана на няколко пъти и в НРБ, през последните години, когато цацаров задържа няколко руснаци с двойно гражданство ,под диктата на чайка и Путлер.
  И както знаем Путлер е колкото “чекист”, в ОЩЕ по-голяма степен е и “юрист”!!!
  Той е алфа-юристът на путлеристите по света и у нас , който НЕ признава международното право!!!
  И наистина трябва Интерпол да изхвърли путлеристкият бандитустан от организацията , което ще обезмисли и “сътрудничеството” между цацаров и чайка по въпросите на “екстрадирането”. ПодобряванеТО на екстрадирането!
  Който не признава върховенството на международното право , когато не е в негов интерес , то и НЕ трябва да се възползва от това международно право САМО ,когато има интерес от това.
  В НРБ има подобна аналогия с т.нар. путлеристките PAYtriot-и и тяхното паразитиране върху циганската тематика. Те казват ,че циганите освен “права”, трябва да спазват и ЗАДЪЛЖЕНИЯТА си към обществото. И това наистина е би трябвало да е така. Но …. когато Путлер не спазва своите международни ЗАДЪЛЖЕНИЯ, а зачита международното ПРАВО само ,когато е в негов интерес, то това се приема за нещо нормално и “PAYTRIOT-ично” от рублофилите в НРБ?!?!?!?!
  Е тогава каква ,според PAYtriot-ите, е “разликата” между циганите и альфа-международният ИМ бандит Путлер?!?!?
  Какви права иска щом не си спазва ЗАДЪЛЖЕНИЯТА?????
  Общоприето е и в националните, и международните отношения размерът ПРАВАТА да зависят и от размерът на ЗАДЪЛЖЕНИЯТА. Колкото са по-големи “правата”, още по-големи са и ЗАДЪЛЖЕНИЯТА.
  И при положение ,че Путлер не изпълнява своите ЗАДЪЛЖЕНИЯ за укрепване и поддържане на международният ред и стабилност, а точно обратното , увеличава несигурността, ОМРАЗАТА и агресията , то не трябва да се ползва и от никакви “права”. И трябва да се принуждава да започне да изпълнява своите международни ЗАДЪЛЖЕНИЯ, преди да говори за “изконните” си “ПРАВА”!!!
  П.П. И след като е ясно ,че альфа-кагебисткият “юрист” Путлер не спазва нито руската Конституция , нито руското право, а още ПО-малко МЕЖДУНАРОДНОТО право, то остава загадка защо чайка ще идва “на гости” на цацАров?!?!?
  Имаше някакви сведения преди,че цацаров е имал срещи с китайският генералпрокурор, и с турският прокурор и Ердоган, и сега с чайка и Путлер?!?
  НРБ е в ЕС , а цацаров се среща само с “прокурори” от тоталитарни и враждебни държави – РФ, Турция и Китай?!?!?
  И после винту се хвали със съдената си “реформа”!

 4. Не разбирам защо “Да,България” не протестира срещу позорната покана към Путин да направи посещение у нас.Вероятно президентът Радев ще изрази благодарността си към руския диктатор за “откритието” му че българската азбука всъщност е македонска.Дали обаче льотчикът се е сетил да покани също така ген.Решетников и Пьотр Толстой,които да разяснят провеждането на “зачистка прозападного елита” и как ще ни изкупят като стадо?

 5. П.П.П. малка корекция в началото: В путлериалистическият бандитустан не много отдавна ПРИЕХА путлеристкото “право” да има приоритет пред МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО!!!!!!!!!!!!!!!

 6. “На България днес е нужен нов 9-ти септември и нов Народен съд. Голяма част от българския политически, икономически и медиен(!) елит заслужава да застане пред него. Особено онези, превърнали се в ретранслатори на най-мракобесните либерални практики и вашингтонско-брюкселското промиване на мозъците. Едва когато тези агенти на влияние изчезнат от публичната сцена, България ще има шанс да се развива като свободна държава.”
  Петър Петров Георгиев (волгин)
  Ей го на, преродена цаца е тав. волгин

 7. Да България са пълно менте и ги подготвят да играят ролята на герб.Първо не се обединиха с Радан Кънев и НОВА РЕПУБЛИКА и второ срещу русия застават само на думи. Къде бяха когато излезе монопола на лукойл и когато трябваше да се поискат компенсации за надвзети суми от газпром русия. Медийния картел работи за същата задача -рекламира тънко и неусетно разни ментета като слави Трифонов (бъдещ бареков) ,магарешки и татяна кончева като опозиция. Ауу,.. Да ги чуете какви са смели пред медиите.

 8. Това е хубаво ,че имат такава декларация,но и аз като г-н Станев се съмнявам в тяхната последователност.Когато групата за натиск от Нова република се обърна официално към ЕС да защити България от Газпром,Да,България замълчаха.
  Не може от време навреме само да се *изокаш* и после да си мълчиш.
  При всеки повод трябва натиск и то организиран,а не поединично.
  Работиш ли поединично значи нещо не е наред,не преследваш успех ,а само дигаш пара.Този филм го гледахме вече.
  Проруското лоби се организира застрашително.Вече нямало и доклад за опасност от Русия за националната сигурност.Имало такъв доклад но в него не се споменавала Русия.Това било измислено от хора ,които не били чели доклада.
  Затова ,хора мислете,анализирайте ,не позволявайте да ви лъжат.Реагирайте веднага.
  Залогът е голям. Съществуването на България.И този коридор от Бяло море до Черно и после по Дунава,обслужва основно Русия.

 9. Колкото и да се съмняваме в “Да,България”,тази декларация е нещо уникално и можем само да ги адмирираме.
  Но аз,уж преглеждам българските медии,а не видях официални становища за случая от десните опозиционни партии
  или поне от лидерите им.Една партия(като “Да,България”,считана за лява)отне инициативата на десните и ги
  постави в обяснителен режим,на опашка след събитията.Извънпарламентарните десни ми харесват и съжалявам за
  тишината,царуваща в техния(нашия) лагер,но изглежда водачите все още не знаят как се прави политика.Ако не знаят,
  поне да четат блога на Иво Инджев!

 10. ‘Да, България’ е като неработещ часовник, който изненадващо е проработил. Гочо е прав. Не е нужно да им вярвам, за да ги поздравя епизодично за позицията им в буден режим.

 11. Много пъти съм писал: 28смата година е вие знаете от кога, хората направиха ЛУСТРАЦИЯ само у нас всичко мина както каза един (ТИХА РЕВОЛЮЦИЯ). Затова България и до сега е под чипика на бившите КРАДЦИ и ПРЕСТЪПНИЦИ от БКП и ДС възпитаници на КПСС и КГБ. Всички партий излюпени у нас са производни на тези написани от по горе и какво можем да очакваме от тях. Тежко на България и на Българина!IIC…..oIL.

 12. Към everyone else:

  Вчера някой, вероятно свързан с “Да,България”, е изписал с големи букви над “Царигардско шосе” ( върху загражденията на моста за технологичния парк) ЧАЙКА, ВЪН ОТ ЕВРОПА. Часове по-късно властите са го свалили тихомълком . ” за да не дразним Путин”, каквато е доктрината на Борисов. http://clubz.bg/58458-nadpis_prizovava_chajka_vyn_ot_evropa

 13. A с прелетялата чайка от североизток баце ще си хортува ли. Оня сам е потърпевш по Закона Магнитски. Банкянското слънце само го гласят-засега. А и лихтенщайнската прокуратура не си е казала последната дума.
  Вижте синтез на изхождането МУ по една от тАлАвиите тази сутрин. Тъп, по-тъп, най-тъп, бочко. Но за матРияла:”Аз съм проЗт, и вие сте прости, ще се разберем” е екстра.
  Българио, едничка за теб те умряха!

 14. @I.Ivanov: съвсем точно. Без да бъдат отстранени ДСрите от ключовите постове в държавата(министерства/държавни дружества/университети) промяна не може да има.
  Единственият друг шанс е окончателно цамбурване на Русия, и тогава без външен покровител сами ще запеят друга песен.

 15. Не е необходимо Чайка да идва в България защото такива като него си ги имаме в достатъчно количество.
  Преди малко чух по ТВ част от умните приказки на Бойко. От немай къде част защото знам какви ще ги каже.
  Об
  виняват ме несправедливо,каза той,дето не искам в Черно море да има военни кораби,а да плават в него само гларуси и яхти. Да,но той не каза,че Русия,а и не беше попитан,е напълнила морето с военни кораби и подводници.
  По нататък – В една война, като членове на НАТО, ще се бием на негова страна,но сега искам да сме в дружески отношения с Русия и да паднат санкциите.
  Голямата работа ББ направи хората,които разсъждават на глупаци.Тези хора се питат-как ще спрем войната когато с доказания агресор трябва да сме в братски отношения и опитите да се озапти агресора да бъдат стопирани. Ако, въпреки такива като него,стане война,него никой няма да го бръсне за слива.

 16. До GG: Точно така е но народа ни и до сега не хае а си ги избира. Никой от избирателите не е помислил от каде им идват бедите и кой са избранниците им!IIC…..oIL.

 17. 6te se syglasja s everyone else.
  Takiva deklarazii o4akvam prinzipno pqrvo ot Nova republika, no kato sa zakqsneli tozi pqt, njama lo6o i sega da ja podkrepjat ofizialno.

 18. I.IVANOV и другите
  Вие сте наивник на млада възраст.Кои ще приеме такъв закон за лустрацията.Нали виждате,че половината десни ,които избираме после минават в другият лагер на Герб.Най безочливо.
  И да се приеме такъв закон,то на следващата година ще бъде отменен.
  Нали видяхте какво става със закона за обявяване на комунистическият режим за престъпен.Приеха го с голям зор и натиск от правителството на Иван Костов и после три пъти се опитаха да го отменят.
  Първо в Народното събрание.Там Синята коалиция и лично Костов от трибуната на НС успяха да го запазят.
  Вторият път лично Гл.прокурор Цацаров го внесе в КС за отмяна.
  Реформаторският блок колкото и нефелен да беше го защити.Е ,трети път вече ще го махнат.
  Един наивник от репресираните вчера по телевизията , казва се Найденов от Пловдив обяви,че благодарение,/а не въпреки/ Герб законът съществува.Зад гърбът му стоеше зловещата фигура на Антон Тодоров .Според този клет репресиран наивник Найденов още при приемане на закона 2000г Костов обещал на Първанов и Добрев да го махне.Това е подсказано естествено от АНТОН ТОДОРОВ.
  Ами защо тогава Костов в продължение на 10 г. се биеше настървено в НС да остане законът.И той остана.
  А човечецът Найденов и до днес не е разбрал,че е употребен от своите мъчители.

 19. Путинските конституционни съдии са изгонени от 4-тия конгрес на Световната конференция на конституционните съдилища в Литва:
  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/izgoniha-ruska-delegatsiya-ot-svetovnata-konferentsiya-na-sadilishtata
  https://inforesist.org/anneksiya-kryima-eto-prestuplenie-delegatsiyu-rf-ne-pustili-na-vsemirnuyu-konferentsiyu-sudov/
  Това е разликата между задунайската губерния България и европейска Литва. Там си нямат цаца(ров) , който да вика своята чайка.
  В Литва – официална забрана за влизане , в България – официално посещение.

 20. Към Иво Инджев

  Благодаря!
  Такива новини са повече от добре дошли. Значението на този граждански жест ще расте в социалните мрежи.
  Споделяйте фотографиите!

 21. Към Д. Савова

  За блудстващия с архиви сте винаги права.
  Наскоро в една книжарница, на рафт ‘публицистика’ ме втрещи фактът, че ‘Течна Дружба’2 е сложена до пасквилите на а. тодоров. Повече от нередно. Разместих книгите колкото може по-далеч. Мой приятел се смя на ‘хлапашкия’ ми жест.
  После на биографии пак размествах книги. Ако книжарите четат тук, ще разберат защо е важно за нас.

 22. “Нямаме съмнение, че един ден Русия ще се върне на пътя на свободата, демокрацията и върховенството на правото” – ще съм благодарен на всеки, който ми обясни, кога това й се е случвало на русия, и къде точно ще се връща. Простете моето невежество! На мен ми се струва, че България може да “се върне на пътя на свободата, демокрацията и върховенството на правото”, ако русия изчезне. Дай Боже!

 23. @Тодор Тодоров

  Ако Вашето е невежество, то тогава сме двама невежи. Истината е, че Русия няма къде да се върне. Където и да погледнеш назад, все кошмар. Но пък има къде да отиде за първи път! И не че съм оптимист по темата… но и не искам да отнемам ничии оптимизъм.

 24. Госпожо Савова не ме наричайте навник в млада възрас. Може би мога да бъда и по възрасен от вас, и ще ви кажа че напуснах тази държава преди 30десетина години когато нас ни водиха като (изменници на родината)така че ми е ясна политиката на БКП и ДС които и до сега са като призрак в настоящата власт имвнувани в различни партий които продължават да рушат България!IIC…..oIL.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.