От “Грипен” към “глупен” : битката продължава

Когато през август от кабинета на президента Радев разпространиха съобщението, че ще посети САЩ през септември, лаконично поднесената вест със сигурност е внушила на неособено внимателната публика, че това е “американско посещение”. Всъщност е рутинно пътешествие на един държавен глава, който желае да се възползва от правото си да се изяви в рамките на поредната сесия на Общото събрание на ООН – нещо, което ще направят ръководителите на 193 държави без също да са поканени от американската страна специално ( друг е въпросът кой с кого ще се среща на американска земя).

Иначе и в момента, когато Радев е вече на американска земя, няма нито един знак дали по някакво изключение и в последния момент той ще бъде приет – макар и за едното ръкостискане пред камерите- от домакина на страната Доналд Тръмп.

Когато няма “американска програма” , Радев се занимава дистанционно с българския си дневен ред. Отговаря на съзнателната, според мен, провокация на премиера Борисов от вчера.

Натискайки пружината на темата за превъоръжаването на българската армия, в която приоритет трябвало да бъдат сухопътните войски, Борисов постигна целта си да извади Радев да издекламира нещо пред строя. Генералът от армейския резерв се хвана на номера на генерала от резерва на МВР. Обади се в оправдателен режим с твърдение, че не е лобирал за шведските самолети “Грипен”, в чиито качества Борисов простовато се усъмни и “подпали моторетката” на Радев, който не си е дал сметка, че са му приготвили капан със справка от документи, показани днес в телевизионно предаване, доказващи обратното. Класическа “врътка”!

images

Борисов подмами  в този капан Радев, който на всичко отгоре посъветва премиера да не се доверява на съветниците си и да говори глупости след като самият той явно е подведен от своя екип да се обажда неподготвен. Защото съветниците на Радев са съветски по своя манталитет, докато на Борисов са “изтребители” от ново руско поколение със сменен , преминал през много проверки чип. Бива ги да изпържат ( както се изразяват в средите, от които произхожда Борисов) когото и да било на родна почва, благодатна като тиган за тази цел- стига дръжката му ( службите и т.н.) да е в твои ръце и да знаеш кога да налееш масло в огъня, който сам си раздухал.

Радев е поредната цаца в българската политика, която подценява Борсов в това отношение. Трябва да се признае, че мнозина сме бъркали, когато сме смятали Борисов за поредната еднодневка по подобие на други популистки феномени, блеснали на хоризонта и прегорели като първа степен на ракета, изстреляна в орбитата на местната политика. Борисов се самовъзпроизвежда като ракова клетка и проекти, като Радев, само му дишат пушилката в опит да му противопоставят допотопния си популизъм, вдъхновен от остарялата концепция за русофилството от открит тип. Къде, къде по-ефективен е методът на Борисов да редува целувките с Юнкер и Меркел, с поклони пред Путин- на малки дози, но редовно, “ за баланс” при всяка изказване, в което ползва пронатовска и проевропейска реторика.

А ”най-забавното” в случая е, че съветниците на Радев го държат със самия си имидж окован на дъното на западното доверие, което той си мисли, че може да спечели с помощта на двуличия, като началника на кабинета  му Иво Христов. Демонстрира го край себе си навсякъде, където се задава среща с международен авторитет. Франкофонът Христов беше изтикан напред по тази причина да впечатлява френския президент Макрон, но успя да нахили предимно галфона Борисов, у когото добрият френски на Христов предизвика детинска радост от доброто представяне пред чужденеца. А чужденецът със сигурност – ако не чак пък лично френския президент, то неговите съветници – знае , че говорещият френски мисли на руски.

С опит да вади шефа си от ситуацията, в която сам се вкара ( по съвет на съветниците си, види се), изваждайки на практика България от Европа с твърдението, че споменаването на Русия в доклада по националната сигурност било всъщност насочено към Европа като обект на руската заплаха, а не към България,  злополучно се изяви и друг “съветник” на Радев. Самата Илияна Йотова, негов заместник, а всъщност откровен наместник на БСП и петата колона в президентството, изтъкна в своя защитна плеодария по темата в едно телевизионно интервю, че такива текстове , какъвто най-после се появи в официален български документ, били рутинни за натовските държави.

Бинго! От това по-ясен знак, че руската намеса е факт, признат от всички ( останали), но премълчаван досега у нас, трудно може да се измисли. Още повече , че Йотова гордо се позова на личните си познания като дългогодишен евродепутат и с това внесе 100 процентна достоверност за неволното си потвърждение на всепризнатата истина за руската заплаха. Радев може да не знае, защото има нулев политически опит, но Йотова е достоверен източник и не се нуждае от съветници, за да сглупи толкова явно!

Битката между съветници с просъветски нагласи у нас продължава и преминава от темата “Грипен” в някакъв “глупен” – с предимство за глутницата около Борисов на този етап. Което е особено болезнено за губещия, защото е подхлъзнат на собствената му експертна писта и то по време на посещение в държавата, чиито изтребители той се опита да “приземи” ( както сам обича да се изразява за състоянието на българската военна авиация) и да отстрани по този начин от “битката за България”, която производители и износителите също водят ( а после да се чуди, защо не го “бръснат” в Америка).

17 мнения за “От “Грипен” към “глупен” : битката продължава”

 1. блестяща статия,с брилянтен разрез на кликата ,която ни управлява.
  Удоволствие е да се четат умни анализи.

 2. И двамата така наречени “генерали” – милиционерският и военният – са от един дол дренки! Подлоги на съветските окупатори на България!
  И двамата са СРАМ за българския народ, който “избира” подобни неграмотни нахалници да го управляват!

 3. ()резидента в този случай е ПРАВ!
  А.Тодоров е в КРЕЩЯЩ конфликт на интереси ,докато танцува “танца” на “дупетатството” около “вожда” си – винету, за който написа преди година цяла “ода” наречена “Шайка”
  Нали някой не си представя ,че олигархски е можел без някакви опорни точки от някой експерт, и то на ДЪРЖАВНА длъжност, да проговори нещо членоразделно пред представителя на Грипен за Източна Европа?????
  И къде видя А.Тодоров “лобизъм”?
  Докато не представи някакви по-смислени документи , от тези, нека да си стои в кафяво-жълтеникавите “медии” обслужващи неговият “вожд”, и да си ги препрочита за “вдъхновение”!
  Още повече ,че вече Каракачански от МВРО се е изказал че иска тъкмо НОВОпроизведени самолети:
  http://aeropress-bg.com/4793-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B8-%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%E2%80%9E%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%E2%80%9Egripen%E2%80%9D
  Докато във вчерашният си тюрлЮ-гЮвеч по NovaTV, винету се изказа ПРОТИВ даването на милиарди за нови самолети!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  От една страна Каракачански иска НОВИ , и САМО нови самолети, а от друга страна неговият шеф не иска да дава много пари за НОВИ самолети?!?!?!?!?!?!!?!?!?????
  Всеки може да прецени дали НОВОТО е “евтино”! Още повече – дали НОВОто(както иска Каракачански!) е и НАЙ-евтиното, както иска винету!
  Или трябва да е НАЙ-еФтино ,както иска винету, или ще е НОВО ,но НЯМА да е НАЙ-евтино, както иска Каракачански!
  Е, може да е и “НОВО” и “еФтино” , а може даже да се произвежда и в НРБ. Просто винету трябва да поръча на военните шивачки да ушият една дивизия балони за горещ въздух , и така ще покрива “изискванията” и на винету , и на Каракачански! Малка “подробност” е че такива балони има от хилядолетия в Китай, а от 200 години в Европа са започнали и да ги използват за издигане и на хора. Но пък това “не е важно” , важното е да са НОВОпроиведени и еФтини.
  Към тях може да се добавят и “боеспособни” полкове от НОВОпроизведени хвърчила , които едва ли са много “скъпи”, и ще задоволят евтинията на винету.
  И като заговорихме за конфликти на интереси и военно производство в НРБ, от вчерашното появяване по NovaTV се разбра ,че винету не вижда ОГРОМНИЯТ конфликт на интереси на “държавата” в оръжейният сектор. КОЙ може да е сигурен ,че “държавните” и частните производители са равнопоставени?!? След като “държавата” е и производител и едновременно с това контролира ръжейният бизнес?!? Т.е. държавата е едновременно и КОНКУРЕНТ , и КОНТРОЛьОР в оръжейният бизнес! Навсякъде това се води КОНФЛИКТ на интереси, но НЕ и в НРБ.
  В НРБ “държавата” унищожи своите частни КОНКУРЕНТи още през 1944г., чрез грабеж наречен едновременно “национализация” и колективизация! Още в основата си комунизЪма и “социализЪма” е в ТОТАЛитарен конфликт на интереси спрямо всички останали “класи” и “съсловия”.
  И както се вижда, все още продължава и при винету, 75 години след началото на “социалистическата революция” в НРБ.

 4. Споделям удоволствието на Д. Савова от есето-сатира и същевременно ерудиран клиничен разрез-анализ на действията и поведението на двамата о.з. генерали. Хвани единият, удари другият.
  За Резидента Хвърчилков ще е “голям удар” ако надмине “постижението” на баце от 14-те минути при президента Обама. На всичкото отгоре, тогава това беше официално посещение. А ако пътем Тръмп го потупа и свойски както само той умеее по рамото, после може-спомен мой безценен, въобще да не съблича “потърпевшото” сако. На тези и то не само в туй отношение, акълът им е колкото на врабче или хамсийка. Поотделно! Заедно не могат го докарат.

 5. Червената червенокоса,празноглава кикимора ПИГИлияна Йотова не изненадва никого с безкрайните й скудоумни брътвежи в непрестанна защита на свидната на сърцето и душата й Рашшия.Воглаве с куклата на кремълски конци На-Баба-Му-Фърчилото-Румено-Радево,тези позорящи ни пред целия цивилизован свят отрепки,доволно удобно и самодоволно нагло ни се хилят и храчат в лицето за неописуема радост на местните петоколонници,които с неоценимата помощ на “мъдрия”български избирател овластиха две бостански плашила в качеството им на президентска двойка,давайки им правото от най-високи държавни позиции да сучат в захлас кавали и да чупят кръст пред злобния кремълски пигмей.Но и на тяхната мерзост ще се види краят.Вярно,в шумкарската измишльотина-пасквил “На всеки километър”се пее,че те(разбирай червените бандити)са на всеки километър “и тъй до края на света”,ама нека ги светна таварищите:тъй ще е,ама не до края на цивилизования християнски свят,а до срутването на цялата им човеконенавистническа идеологич и престъпна практика белязани с масови убийства и геноцид.Това ще е и краят на техния терористичен,комунистически,измислен свят донесъл безчет неописуеми страдания на милиони невинни жертви.
  А до тогава,за огромно съжаление и благодарение на “непогрешимия” Суверен,ще трябва да се въоръжим с огромно търпение и със стиснати зъби ще наблюдаваме парада на нашенските чебурашки,под чиито лъскави по последна мода европейски костюми се подават руските рубашки и,независимо от това кой от тях какъв западен език поназнайва,чутурите им са пълни с прокиснат руски квас разбъркван периодично със сърп и чук.

 6. Благодарение на освбождението от свободата ни… Нямаме заводи за самолети… каквито сме имали.. от което е ясно, че нямаме и военни такива… като ще плащаме за самолети… нека да не е на “освободителя”…

 7. Към popche:

  Обаче имаме построени по съветски образец заводи за сухопътна техника, за които Борисов открито лобира като пренася акцента на превъоръжаването на “патриотична” вълна. Дали това е свързано с лобизъм, натиск,комисионни? Малко трудно ще крънкаш от световни гиганти в самолетостроенето, но от местни и зависими от държавните поръчки фабрики- може и още как!
  А като става дума за лобисти, някои, като Емил Кюлев ( лобирал за американска компания), ги разстреляха на 26 октомври 2005 г. демонстративно ( часове след продължителна среща в кабинета на президента Първанов) не къде да е , а на правителственото трасе по пътя към Бояна на бул.” България”, което се предполага да е подсигурено от НСО с видеокамери. Кой ли е информаторът за “пробойната” в системата за сигурност по трасето, че и до ден днешен престъплението да си остава обвито в мистерия?
  След убийството на Кюлев настъпи бърза развръзка.Неговият конкурент в лобирането за едни хеликоптери Гигов триумфално победи в надпреварата за харченето на заделените пари. Министърът на отбраната Шаламанов в служебното правителство на Близнашки каза лаконично през 2014 г., че покупката на хеликоптерите е съмнителна ( цитирам по памет, но цитатът може да бъде намерен).

 8. Ех мерят си ги дамата самолетите,и най-вече комисионните, клатят влака, а народа си мисли, че се движим все пак.В същото време и пространство Тиквата хем унищожава ВПК, хем иска да строи /ремонтира самолети/.А се сещам – ами тези хора, които Рапона оставя на улицата – точно те си имат и оръжие под ръка.Всеки Божи ден се питам защо ги търпим.А те нагли и Чайката докараха напук на ЕС и нормалността.
  @ КОНФЛИКТ НА ТОТАЛИТАРИЗЪМ
  БЛАГОДАРЯ за коментара -разсмяхте ме.

 9. Към Иво Инджев

  Тогава миришеше силно на гоце, но и боко е в тая манджа стара мерудия.

 10. В момента каракачански развива шизофренични теории при Ц.Ризова.
  Толкова лаишки министър на отбраната едва ли е имало ,и ще има.
  В единия момент казва , че “най-евтино” ще ни излезне ако поддържаме, и даже върнем консервирани от много години МиГ-29 ,Су-25 в експлоатация, а в следващия момент казва ,че ние НЕ можем да воюваме БЕЗ помощта на НАТО?!?!?
  Е няма как да можем да “воюваме” в рамките на НАТО , след като нито МиГ-29, нито Су-25 НЕ са съвместими с НАТО ,а в същото време ГанЮ Каракачански иска тъкмо МиГ-29 и Су-25 да останат единствените ни летящи самолети?!? “Раздвоение”?!? ..или да!
  В НИТО една източноевропейска държава няма МиГ-29 ,които да са съвместими с НАТО. А наш ГанЮ Каракачански , който не знае коя е предната част на самолета , и коя е задната му част, та той решил да прави МиГ-29 и Су-25 “съвместими” с НАТО?!? Ако някой авиатор чуе тая глупост на ГанЮ Каракачански ще го помисли меко казано за неадекватен.
  То всичко може ,но подобна “съвместимост” ще излезне колкото нови самолети, заедно с поддръжката им за няколко години.
  Каракачански каза и за една химерна “възможност” през 2003-04г ,когато уж Германия ни предлагала да ни “подари” старите си МиГ-29, останали в наследство от ГДР, и които в крайна сметка отидоха в Полша.
  И тук има още по-голяма глупост отколкото предната.
  В НРБ НЕ можем да поддържаме дори 5-6 МиГ-29, през последните години, а останалите 10 са на КОНСЕРВАЦИЯ, защото няма средства за поддръжката има, а ГанЮ Каракачански лелее за още НЕлетящи МиГ-ове?!?
  А освен че няма достатъчно пари за МиГ-29, има и много по-основен проблем с поддръжката на МиГ-29. Просто Руските заводи НЕ си изпълняват договорите за поддръжка и доставка на части ДОРИ и за летящите ни 5-6 МиГ-29. И поради техните “възможности” и прословутата “производствена култура” на руснаците към изпълнението на подписаните договори , а и поради политически причини ,защото НРБ влезна в НАТО през 2004г.. Качеството -също.
  И при такива проблеми с поддръжката на МиГ-29, заради недофинансиране и НЕизпълнение на поддръжката от руснаците , са чудя КАК щяхме да поддържаме 30-40 МиГ-29, ако все пок бяхме взели екс-ГДРейските МиГ-ве?!?
  Ние нашите не можахме да използваме , а какво остава за допълнителни?!?
  Но явно “съветниците” на ГанЮ Каракачански останали от соца , и “на отчет” в РУМНО, ГРУх, ДС и КГБса му суфлирали тези “умнотии” за МиГ-29 и Су-25!
  А това поставя за пореден път въпроса за НЕдопускане на ГанЮ Каракачански до никакви военни тайни, а НАТО трябва да му сложи доживотен ЧЕРЕН печат и да не му дава виза до Брюксел.
  Само до 2027г. Поддръжката на 5-6 МиГ-29 ще струва 2 млрд. лева. А ако се вдигнат и другите 10-на, които са консервирани, още 3 млрд.. Общо над 5 млрд. до 2027г. ,ако МиГ-29 останат в БНА. А ако се добавят и Су-25 , с още 2-3млрд. Общата сметка е над 8 млрд.!!!
  Без НИКАКВА съвместимост с НАТО. За всички НАТО-вски самолети МиГ-29 и Су-25 са МИШЕНИ.
  Ето това иска ГанЮ Каракачански – 8 млрд на вятъра , без никаква съвместимост с НАТО.
  И Су-25 , и МиГ-29 са ДВУдвигателни и експлоатацията им е много по-скъпа от ЕДНОдвигателните НАТО-вски изтребители. Освен това НЕ могат да използват и НАТО-вско ОРЪЖИЕ и ЛОГИСТИКА. А , за да могат все пак 35-годишните савецките МиГ-29 и Су-25 да използват НАТО-вско оръжие , трябват още няколко милиарда , допълнени към 8-те милиарда за експлоатацията им до 2027г..
  Ето такива глупости изръси ГанЮ Каракачански по бТВ!

 11. “Иначе и момента, когато Радев е вече на американска земя, няма нито един знак дали по някакво изключение и в последния момент той ще бъде приет макар и за едното ръкостискане пред камерите от домакина на страната Доналд Тръмп.”

  А беше време, когато американският Президент ни идваше на крака на посещение…

 12. Завъртяло се е изненадващо противоречие между ББ и резидента РР за самолетите и дето си е право не се
  знае то дали е истинско,или фасадно.
  Ще се разбере,този път това е сигурно.
  Не съм слушал Ганю Каракачански при Ц.Ризова и не съжалявам.
  Искам да споделя прекрасните си впечатления от г-н Емил Христов,който говори след ГК по БНТ.Бях изненадан от видяното-ерудиция,спокойствие,смелост,честност и бързо реагиране.
  За пръв път видях този човек и съжалявам,че такива хора като него не ни управляват.
  Пълен контраст на него беше следващият събеседник Румен Петков.Чуха се старите комунистически приказки-лозунги.Друго ме впечатли – ръкомахания,кривене на лице и безогледна агресия. Вероятно беше намокрен.
  Преднамерено,или неумело симпатичната водеща Поли Златарева не успя да го обуздае.

 13. Баце намига на политгуруто си путя.Шубето е голям страх. А и как само “благородно” МУ завижда за безпределната и неконтролирана от нищо и никого власт. А и 300-та милиярда бакса откраднати от кремълският гном при мизерни само 4 милиярда евраци за банкянското слънце не са за изхвърляне.
  Ужким де, потърпевш е Резидент Хвърчилков. Не нам, тикво!
  “Не е добра практика да ми се дават съвети отвъд океана.”
  ДГД и за двамцата от една долна, мръсна гад!

 14. Радев vs Борисов – какво е това?Махленско футболно мачле в бистришки стил,”раздор”(както го определи тази сутрин една
  национална телевизия),словесни прения или борба за “националния интерес”,по мнението на самите участници.На мен по-скоро ми прилича на театро – пиеса със сценарий и предизвестен край,на който публиката няма да може да ръкопляска,
  защото ще остане с пръст в уста.Както и да се валя и търкаля въпроса с новите самолети,бавенето на топката е от
  полза най-вече за руските икономически и военни интереси.Интеграцията на България с НАТО се проточва в неопределеното бъдеще,а стремежът е да не се осъществи никога,дори въпросът за комисионните е второстепенен.Готви се реанимацията на пловдивския авиозавод за поддръжка на руската техника – представям си каква шумотевица ще се вдигне от “патриотите”,че ползата ще е изключително голяма и колко нови работни места ще се открият.А завоят “на североизток” ще бъде само дребна подробност,но със съдбовно значение за България.

 15. Иво Инджев в собстевената си, неотразима светлина!
  Благодаря за доставеното удоволствие да прочета статията. Тиквата настина изпързаля генерала с фатмашки манталитет. Номерът обаче има и друга цел: димна завеса за прикриване на милионите/милиардите, които ще приберат руснаците за ремонтирането на съветските мигове. Ще се протака избора дълго, толкова дълго, че да могат путинците да приберат възможно най-много европейски пари. И този просташки номер ще мине, което е жалко, много жалко.
  Българин

 16. F – 35, този самолет трябва да бъде купен за българските ВВС, като начало 12 броя.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.