Оперираха паметника на Калашников от истината, но от глупостта си не могат да се оперират

В желанието си да напомпат още балона на националното самочувствие на руснаците с дима от разравяните през последните години пепелища на Втората световна война, руските власти си вкараха уникален дори за тях автогол с паметника на Калашников в Москва, давайки повод да се заговори отново за собствените им фалшификации на историята, базирани на съветските навици в това отношение.

“Величественият” 9 метров ( дали не са търсили куршумната символика на 9-те милиметра?) паметник на полуграмотния работник от колхозен произход с елементарното образование Михаил Калашников, който уж бил изобретил АК-47, се оказа белязан от …истината. В основата на паметника тя лъсна ( била се промъкнала от интернет, промълви за свое оправдание един от авторите) на композицията с възпроизвеждането на прототипа, от който е прекопиран “калашника”, както у нас е прието ласкаво да бъде наричана тази машинка за убиване, разпространена днес в 50 държави. И се наложи паметникът да бъде опериран от истината. zx780_3046877_thumb 640x622_thumbИзрязаха я като тумор, който не се прихваща на поредното пропагандно туловище в Русия.

Честно казано, нямам какво да добавя относно самото прекопиране на автомата  от немския му образец след войната- други са го направили достатъчно убедително. http://www.extremecentrepoint.com/archives/5312

Бих добавил обаче, че особеното на ситуацията е само в това, че тя нямаше как да бъде скрита. Иначе криенето на истината със задна дата е на въоръжение в съветската пропагандна там и у нас от десетилетия.

Бегло могат да бъдат споменати фалшификациите с уж автентичната снимка от забиването на съветското знаме върху Райхстага, която е правена доста по-късно ( без обаче първоначално фалшификаторите да забележат, че съветският освободител със знамето в ръка вече се е закичил с няколко часовника като трофеи от сразените берлинчани).

И нашичките тук не падат по-долу, изработвайки цели постановки с щастливи посрещачи на Червената армия , приветствайки я с цветя уж на 9 септември 1944 г. ( или аналогични масовки на колони с партизани, маршируващи дисциплинирано под строй в София при нейното “превзимане” на същата дата).

Колегите от поколението, което  живя в активна възраст по време на съветизацията на България, няма как да не помнят какви монтажи се правеха на снимки, за да се избегне показването на физиономии на другари от върхушката, низвергнати междувременно. В БТА това се правеше в редакция “Пресфото”. Фотошопът не е измислен днес – шопи се заниваха с измами в манипулирането на фото(графии) по заповед на държавата.

Други биха се засрамили, когато се изложат толкова явно, както московските манипулатори с паметника на Калашников. Но за другарите това, което важи за другите, не е валидно.

В съветската колония България например много неща бяха обявявани за срамни за отделната човекоединица: от целувките на публично място, през носененето на разни модни на Запад дрешки ( за което през 1973 г. милиционери  засрамваха девойките с по-къси от позволеното поли като им ги режеха с ножици, с които ги бяха въоръжили за целта). Но да се фалшифицира историята за нуждите на идеологически мотивираната победа над истината не само не се смяташе за срамно, но беше закономерно.  Наричаше се “борба срещу идеологическата диверсия”.

“Борците” си имат своите мутанти днес, които са се научили да прилагат т(р)ол системата в интернет, за да си прокарват лъжите, но се провалиха в центъра на Москва по особено зрелищен начин поради нещо, което няма как да оперират в събе си нито със задна, нито с днешна дата. Нарича се глупост. За нея Айнщайн, както е известно, е казал: “Две неща са безгранични- вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен”.

37 мнения за “Оперираха паметника на Калашников от истината, но от глупостта си не могат да се оперират”

 1. “( за което през 1973 г. милиционери засрамваха девойките с по-къси от позволеното поли като им ги режеха с ножици, с които ги бяха въоръжили за целта)”
  Моите спомени са, че на девойките им биеха печати на бедрата, а на младежите им цепеха тесните крачоли и им режеха дългите коси. И понеже Панайот Панайотов беше “рецидивист” и въпреки, че баща му беше партиец и директор на кукления театър- не го “пощадиха” .Изключиха го последната година от гимназията /бяха в една сграда с ТЕТ/, живя една година в Айтос при баба си и се дипломира там. Но ” всяко зло-за добро”. В последствие се “роди” чудесната му песен “сливналия-айтозлия”
  А Автомат Калашников- за мене си остава ЛОГО на световния тероризъм, държавния бандитизъм, износ на революции и окупации . Първо у нас с АК са разстрелвали телата, после на МОЧА са простирали душите!

 2. “Hubava rabota, ama ruska” – ne kala6nika, a pametnika.

 3. АК-47 даже не е копиран от STG, а е просто ново оръжие, конструирано от самия Хуго Шмайзер и неговото конструкторско бюро. Затова, когато се прибира в родния си Зул през 1953 г. “случайно” умира на операционната маса. Просто, защото от време на време “съветвал неграмотния колхозник за “нещо” по автомата. И това му струва живота. И друго-министърът на “културата” г-н Медински се изцепи, че АК-47 е “културен бранд” на ерефията. Щом това е така, къде отидоха “Лебедово езеро, Чайковски, Шостакович, Мусоргски и оше хиляди знайни и незнайни културни дейци, които просто нямаха възможността да се срещнат с гения на калашников? Голям пропуск на пропагандата?!

 4. По конфузна за здраво мислещият БЪЛГАРИН история едва ли би могла да бъде сътворена,с произтичащите от нея умозаключения…..Интересна е съдбата на съторилият я руско съветски спец-историк!!!!В миналото той вероятно вече е пътувал към ГУЛАГ….

 5. П.П.
  Не само АК, руснаците абсолютно ВСИЧКО са откраднали. Интелектуалната кражба я наричаха Техническо разузнаване.
  Но най- впечатлилата ме кражба.Изчезват от музей в Австрия накитите на Хубавата Елена, открити от Шлиман в Троя. Руснаците обвиняват нацискити. Докато…на един прием, за да се изфука пияният Елцин показа девушка нагиздена като Елена, подпалила войната между боговете и фаворитите им.
  От родния принос към бандитизма си избирам кражбата от ДС на Историята на Паисий. После я върнахме на Хилендарския манастир. Конспираторите клюкярят, че целта на занятието е била, за да се фалшифицира заглавието! От ” История славнобългарска” на ” История славЯнобългарска” . Дали е така, да каже всезнаещия ДС-проф. Б. Димитров.

 6. към КЛЮКАР:

  1. Панагюрското съкровище е подменено/откраднато по времето на Людмила Живкова – tsvetankov.blog.bg/drugi/2013/12/29/edna-dylboko-skrita.1223238

  2. Как руснаците са подправили История СлаВнобългарска на СлавЯнобългарска – http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=22&t=285&sid=2349cbd6fd89544131c706c52feb8f27

 7. И продължават да крадат.
  Руски туристи изпокрали каквото са могли да докопат от хотела, в който са отседнали.

 8. Машината, с която са отрязали и заличили чертежите на Хуго Шмайссер от “паметника”, носи техническото наименование “ЪГЛОШЛАЙФ”. Неофициалното, бачкаторско наименование е “ФЛЕКС” – на името на фирмата от ГФР, първа патентовала и произвела този полезен уред.
  До ден днешен обаче в Рассссия този полезен уред се нарича … “БОЛГАРКА”. Защо ли?
  Защото завод Елпром-Ловеч, една от трите бивши български самолетни фабрики, отнесен от руснаците през 1948г като “военен трофей” – с цялото си оборудване – произвеждаше и е изнесъл десетки хиляди бройки от лицензионните машинки ФЛЕКС за сесесерето.
  Унизителното за расссия народно име “БОЛГАРКА” идва като мъничко възмездие за кражбата на завода.

 9. Де да беще само гафът с паметника на калашников. Вижте и това е рамките на последните няколко години колко “патриотични” издънки са натворили ватниците. Кретенизмът ги друса на мах.
  В Челябинске на День Победы несколько лет назад губернатор поздравлял соотечественников баннерами с изображением танка Т-34. Правда, на фото была изображена подбитая немцами «тридцатьчетверка» с позирующими на ее фоне солдатами вермахта.
  В Чебоксарах и Ухте на билбордах с поздравлениями также красовался бросающий гранату солдат вермахта. В первом случае его изобразили на фоне почему-то перевернутого российского триколора, во втором дизайнеры добавили на задник еще и американский (но хоть союзнический) танк «Шерман» с американскими же пехотинцами рядом с ним.
  В Брянске в прошлом году местное отделение партии «Родина» ко Дню Победы украсило город баннером с изображением истребителя F-15I Ra’am из состава ВВС Израиля (это экспортный вариант американского F-15E Strike Eagle, которые Израиль закупил в первой половине 90-х). Слоган на плакате гласил: «Родина всегда права».
  Примеры можно множить — в Муроме на поздравительных открытках городской администрации некие солдаты устанавливали красный флаг. Только картинка была срисована с крайне известной фотографии, не менее легендарной, чем АК-47, американских солдат, устанавливающих американский флаг на острове Иводзима. И так далее: креатив отечественных «патриотических» дизайнеров не знает границ.

 10. Във ВВАУ Шумен,на входа има музей на стрелковото оръжие.Там в оргинал го има немския образец( само ,че той е 9мм машинен гевез).Бил е на въоръжение в инженерните и танкови войски на вермахта.Хитлер не е позволил в хода на войната да се превъоръжават сухопътните войски!Няма никаква разлика от руския АК,освен калибъра!След войната и голямото разграбване на технологий и техника,е поставена задача на конструкторското бюро да извабрикуват руски образец, само че с калибър 7,62мм и това е отнело цели 8 години на “конструктоите:Судаев,Шпагин,Дектарьов и техния началник сержант Калашников да преизчислят,сложната формула :масата по скоростта на куршума да бъде равна на масата по скоростта на затворния блок,никой от тях не еможел да смята с алгометрична линийка.
  Всички те и придадения немски конструктор,до този момент са прекупирвали американския картечен пистолет Томсън,който са получавали по линията ЗАЕМ НАЕМ през Мурманск.
  И така Студебейкърите са ставали ЗиС,Дъгласите-Илове,Спитфаерите-якове и т.н.

 11. Остана един неподправен паметник на комунизма в лицето на Северна Корея с подгласници Лугандония и Приднерстровия.
  Остана и един подправен – расия със Задунайката като солташак.

 12. При подобни опити за фалшивициране на историята винаги се сещам за една от любимите ми книги – “1984” на великия Оруел.

  ВОЙНАТА Е МИР
  СВОБОДАТА Е РОБСТВО
  НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА

  „Който контролира миналото — контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото.“

 13. Че е гаф – гаф е, ама да е чак толкова впечатляващ – хайде холан!
  Доколкото знам, тъкмо затова е пребивавал нещастният Хуго Шмайсер в съвеЦката почивна станция ГУЛАГ. Освен това азиатската сволоч си е крадливо племе по природа, а пък мужиците-комуняги, на кое чуждо не посегнаха, кое не окрадоха? Нашичките – и те от тях се учеха, зер Андрешко си е само окаян лаик. Крадяха /и крадат/ картофите, самогона и сланината на съседа, сапогите на мъртъвците /четете тов. Хрушчов/, утвара на църквите, елмази и злато от музеите, език и писменост, творби на изкуството, научни открития, технически достижения, земя на чужди народи, артефакти и история… ИСТИНАТА крадяха!
  Спомням си смътно, беше петдесет и някоя – бил съм непълнолетен – вървеше радиопредаването СВОБОДНА ЕВРОПА за България. В къщи слушаха притаено, долепили ухо до „сименса” седмичното хумористично предаване „Весела неделя”. Коментираха поредния гаф на съвеЦката пропаганда – трябвало да се покаже снимка на политическите велможи, участвали в някакво паметно, тържествено събитие, но в кадъра присъствал компрометиран, развенчан и съответно разтерзан „другар”. И съответните специалисти хванали ножиците и обработили снимката – неудобното лице изчезнало от кадъра. Добре ама бързали ли, не внимавали ли и ето ти на публикуваното историческо кадро се виждали четири глави и … десет крака?! В къщи се смяхме от сърце.
  Та не им е сефте на „товарищите”. Не пишеше ли в учебниците ни как Менделеев сам-саминичък в миг на прозрение открил/?/ менделеевата таблица /с всичките му там закономерности относно протони, неутрони и електронни обвивки, за които хал-хабер си нямал още/? Не ни ли учеха как Попов открил радиото, а Лодигин – електрическата лампа? Не твърдяха ли, че парната машина бил конструирал /в обора/ крепостният селянин Иван Ползунов?
  Лъжата, кражбата и наглостта са иманентни качества на комунягите. Те са им жизнено необходими, „както слънцето и въздуха за всяко …”! Тях гафовете не ги притесняват. Бих искал само да знам, къде са сега творците на паметника калашников? Щото, нали знаете – като няма човек, няма и проблем…

 14. Нещо не е така. Виждал съм разглобена щурмова пушка MP-44 от която уж бил копиран “калашника” Устройството й няма нищо общо с АК-47.
  И чета всичко на Виктор Суворов. До сега щеше да е разобличил лъжата, ако имаше такава.

 15. Разходка в снимки по ул. “Цар Борис Първи” (бивша главна улица “Ленин”) в град Варна с кмет, носещ звучната “българска” фамилия Портных, до 2013 г. руски гражданин:

  https://preview.ibb.co/fFweEQ/1.jpg
  https://preview.ibb.co/eL3WTk/2.jpg
  https://preview.ibb.co/kqORuQ/3.jpg
  https://preview.ibb.co/fsrPg5/4.jpg
  https://preview.ibb.co/kEOFok/5.jpg
  https://preview.ibb.co/e3KMTk/6.jpg
  https://image.ibb.co/kxZzEQ/7.jpg
  https://image.ibb.co/ebhx15/8.jpg

 16. Нагли и претенциозни като мюсулмани в Европа. Въшливи ватенки. Пък и тяхната пета колона в България.
  “Докато Сталин вечеря с Чърчил и Рузвелт в Техеран, неговите служби работят упорито и неуморно, опитвайки да прикрият масовото убийство, извършено от тях преди три години в Катин. След победата при Курск, в края на август 1943 година Червената армия освобождава Смоленск и областта около града. За няколко дни руснаците отново заграждат Катинския район и НКВД започва да изравя телата, които в началото на годината са били препогребани от германците след приключване на тяхното разследване.
  Опитвайки се да претендират, че германците са извършили разстрелите, съветските власти знаят, че са изправени пред два проблема от техническо естество. Първо, германците са събрали свидетелски показания, обвиняващи съветските власти за разстрелите и второ, всички документи, намерени в дрехите на убитите полски офицери, датират отпреди 1940 г. – нещо, което опровергава съветските твърдения, че поляците са били убити през лятото на 1941-ва.15000 полски офицери, интелектуалци и стопански елит.
  За съветската тайна полиция обаче тези трудности са преодолими. Първо, те добавят фалшификати към намерените от германците автентични документи. ….”
  Това сатанинско племе няма спиране пред нищо.За тези изроди няма приоритети техника, материални богатства, стопански ресурс или хора и съдби! Първо престъплението, после прикриване на същото, следва тиражиране на лъжата из цял свят с купени журналисти (Джон Рид – примерно и “ВОСР”) и местни нещастници срещу предоставени благинки и после иди доказвай, че нямаш брат.
  Вечно ли трябва да ги търпим! Съжалявам но освен, Панайот Хитов, Вазов, Славейков, Петко Каравелов,Олимпи Панов имаме и Раковски, Джендо, Батенберг и Стамболов. Стамболов!

 17. @ТОДОР ТОДОРОВ
  Благодаря за линка!
  Искам да уточня, че аз не съм историк. Просто съм общувал със знаещи и ЧЕСТНИ историци! За да ОЦЕЛЕЯТ в “научните” среди, те преписват и повтарят 90% измишльотини, а на тема славяни-100% измишльотини обслужващи Русия!
  Няма НИТО ЕДНО материално доказателство за съществуването на каквито и да са славяни! Обратното-доказан е целият генеис и последвал живот на фалшификацията сКлави-слави.
  Всичко започва в Дубровник (Рагуза) -източноадриатически град-държава, съперничещ на Венеция и другите италиански морски републики по мощ,БОГАТСТВО и влияние , с претенции за третия Рим.Но имащ два проблема: 1/няма мощна армия,2/ изпреварил времето с демокрациятя си. Първият го решава с ежегодни товари злато към Султана и Папата.
  Вторият не може да го реши-никой не е победил времето. По принцип всеки благородник е бил на ротационен принцип “цар” за по няколко месеца. Да не навлизам в подробности, но един от тях за да докаже, че е “единствения” си поръчва славния/славянския/ произход. На практика нищо ни излязло и е била забравена измишльотината, но след 100г. Петър и Екатерина я “съживяват” като руска имперска доктрина.
  А за писменоста? Комплексирана Европа разкрива само микенската връзка на гръцката култура, а нито дума за тракийската. Нито за тръгналите с Ал.Македонски траки и завърнали се като българи/ засега неизвестно къде, как и защо преименовали се/ Нито за писменоста за която говориш и за руните с които е изписана цяла България. Нито за философията-тракийския орфеизъм/напр. в Родопите, в Дяволското гърло Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си – Евридика./Нито за културата-Театърът се заражда от празниците, посветени на бог Дионис, продължение на кукерските маскаради.
  Най-старото обработено злато в света, открито във Варненския некропол подтвърждава хипотезата, че преди Потопа да “прелее” Босфора около езерото тогава , сега Черно море е била първата еврорейска цивилиюьция-тракийската.
  Уверен съм, че ще дойде времето, когато ще се говори за тракийската и българската цивилизация!
  Разбира се, нито аз ,нито Вие, нито който и да е от съвременниците може да претендира за заслуги в постиженията на предците ни!
  Поне сега да не ги посрамваме!
  Поздрави!
  от КЛЮКАР
  П.П.
  Предролагам, че знаете какво е кенгуру!
  Невиждали двуутробни животни, холандските откриватели на Австралия посочили едно подскачащо такова и попитали : “Какво е това?” Аборигените отговорили :” Кен гу ру!” Така кенгуруто станало кенгуру. И никой вече не си спомня, че аборигените всъщност отговорили: “Не ви разбирам!”
  Същото е и със славяните! Измишльотината, след столетия руско имперство, след десетките “институти” , стотиците “професори и академици” и милионите учебници, думата “славяни” е заживяла свой собствет живот, както думата “кенгуру”.
  Специално за славянския, българския и руския език и лексика, г-н Инджев многократно е писал тук В БЕСЕДКАТА, а и в “Течна дружба”.

 18. Пропуснах НАЙ-ВАЖНОТО за нас ТУК и СЕГА!
  Шизофреничното българи, ама славяни е обяснението защо българите бягат на запад, а гледат на изток. Славянството е НАЙ-МОЩНОТО средстство за насаждане на русофилство и нихилизъм. Българите забравиха кои са и какви са. Насажда им се страх, лъжа и лицемерие, цинизъм, тарикатлък, мързел и липса на морал. Представите за добро и зло са преобърнати, а невежеството е фрапиращо. Затова е ЖИЗНЕНО ВАЖНО демистифицирането на славянството!

 19. Калфата на Путин иска българският парламент да блокира СЕТА!
  Да бъде изритан ( отзован) от престижния пост, който незаслужено заема в Брюксел, веднага!!!
  Българите никога не са давали разрешението си да ги представлява този московски плазмодий!

  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/i-kalfin-da-poiskame-kompensatsii-ot-es-zaradi-vremennoto-vlizane-v-sila-na-seta

 20. Путин – могильщик и утилизатор России..
  Путин – превратил РФ в сырьевой придаток страны. Уничтожил все социальные достижения российского народа. Замазал всю страну в коррупционный клубок.
  Путин – способствует процессу народозамещения в России и уничтожает титульные народы РФ. Именно при нем численность мусульман удвоилась в РФ.
  Путин – аккуратно и надолго рвет все братские связи российского народа, превращая во врагов бывших исторических союзников, развязывая войны с Грузией, Украиной..
  Путин – утилизирует в позорных войнах остатки профессиональных военных российской армии. Каждая его военная авантюра направлена на уничтожение кадрового состава армии, готового защищать Родину.
  Путин – это лучшее, что могло дать НАТО России !

 21. Един по един до един. Генерал, двама полковника, няколко редника, колкото-толкова. Спомням си, преди няколко години Иво пусна тук статия в която герои бяха няколко десетки генерали-ватници до един си отишли в “разцвета на силите” си при странни обстоятелства. Оттогава още поне толкова набиха мекият за горе. Башка 10-дина видни дипломати. Що ли не съм изненадан.

  http://rusjev.net/2017/09/24/v-sirii-ubit-rossiyskiy-general-i-dva-polkovnika-a-takzhe-neskolko-soldat/

 22. @ MILEN:
  Не знам кой ти е внушил, че АК 47 „уж бил копиран от щурмова пушка МР 44”? Подобно твърдение не съм срещал.
  На основание на частично разсекретени архиви по безспорен начин е установено, че АК 47 е автоматичен пистолет, конструиран на основата на компилация между система STG 44 на Шмайсер и система MKb 42W на Валтер.
  Според съветският историк А. Коробейников в края на войната 474 немски специалисти-оръжейници,попаднали в окупираната от съветските войски територия / между които и прочутият Хуго Шмайсер/, били „поканени” да творят „зад Урал”/?/. Групата била „пристигнала” до ИЖМАШ със „специална влакова композиция”.
  Опитният образец на новото оръжие бил създаден през 1947 год. В ИЖЕВСК, като резултат от работата на конструкторски екип от стотици немски специалисти и техници, между които: гл.конструктор на Gustlof Werke Карл Бернитцки, зам.гл. конструктор на BSWerke Оскар Шинк, инж-конструктор Оскар Бертцолд, оръжейните спец. Отто и Ханс Йоаким Дич, техниците Групер и Шмид и мн.др.
  Самият Калашников пристигнал в Ижевск „за внедряване на новото оръжие в редовно производство” едва през 1948 год.
  Ето заключението, което прави по темата /не без известна доза ирония/ самият Коробейников:
  “Калашников – семнадцатый ребёнок в многодетной крестьянской семье из глухой алтайской деревни, впервые паровоз увидел в 18 лет. Потом он в госпитале прочитал книгу про историю стрелкового оружия и сразу создал лучший в мире автомат – это Калашников сам пишет в своей автобиографии.
  По удивительному совпадению в это время в Ижевске работало несколько сот лучших немецких оружейников во главе со знаменитейшим Хуго Шмайссером. И после их отъезда в Германию Калашников за 66 лет с 1947 по 2013 больше не создал ничего абсолютно: ни пистолета, ни ножа, ни винтовки, ни пушки.”
  Ако имаш още въпроси по темата, оставам на твое разположение.

 23. “Бог забавя, но не забравя!”
  Руският генерал-лейтенант Валерий Асапов загинал в Сирия при обстрел от части на „Ислямска държава“, съобщи руското Министерство на отбраната.
  МО “случайно” е пропуснало да съобщи, че ” Асапов е бил командващ на сепаратистките формирования в ДНР”” ” където, както и в Сирия” и в ДНР няма съветски войски”.

 24. Започва се операция за вадене на България от ЕС и НАТО и “изчегъртване” на прозападния елит от обществения и политически живот чрез провокационни, антиевропейски изказвания на български евродепутати и европейски чиновници:

  Евродепутатът Курумбашев брани Москва: Не може да сме “барабар Петко с мъжете”

  Ангел Джамбазки: ЕС се държи лицемерно с България

  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/evrodeputatat-kurumbashev-brani-moskva-ne-mozhe-da-sme-barabar-petko-s-mazhete

 25. Излезе информация, че щели да изпилят от паметника калашников и изобразените триъгълник и пергел, тъй като фигурата била известна като “масонски пентаграм” /сякаш петолъчката не е/.
  Мужикът си е мужик! За какво им е толкова пилене? Малко да се бяха понапънали и светът отдавна щеше да знае, че триъгълникът е изобретение на руския крепостен селянин Никанор Никанорович, а от пергела са се ползвали още древните /православни/ славяни от ордата на Чингиз хан. Както и, че питагоровата теорема е кръстена по името на бащицата Петър /Питар/ първи, а не на някакъв си измислен Питагор, както твърди гнусната западна псевдонАука!

 26. “С каквито се събереш, такъв ставаш!”
  Като четях POSTED BY ПАВЕЛ ТИНКОВ | СЕПТЕМВРИ 25, 2017, 09:35, се сетих за СТАМБО…
  ” Кажи ми кои са ти приятелите ти, за да ти кажа какъв си!”
  ПАВЕЛ ТИНКОВ, жив и здрав да си ПРИЯТЕЛЮ!
  Поздрави!
  От КЛЮКАР!

 27. Сборище на комплексирани, озлобени неудачници! Пияните колхозници са Ви виновни за това, че сте кръгли нули! Нещастници …

 28. MILEN, защо според вас АК-47 трябва да е “точно копие” на Щурмгевера?!?
  StG44 е донякъде и концептуално оръжие, едно от първите , и първото масово оръжие за скъсените НОВИ патрони 7,62х33. Дори концепцията за тези патрони е НОВА, и не е окончателно избистрена!
  Оръжие се конструира за определен патрон(калибър). И най-често патроните са унифицирани и стандартизирани. Но за StG44 няма стандартизирани патрони. Те са нови – експериментални, по-мощни са от пистолетните(предназначени за картечни пистолети!), но са и толкова мощни като тези за пушките. В Третият райх експериментират с 7,62х33. В СССР по това време се произвеждат картечни пистолети за стандартните пистолетни патрони, многократно(до 10 пъти!) повече от произведените “шмайзери” в Третият райх. Милиони бройки, а в Третият райх няма достатъчно суровини дори за производство на качествени оръжейни пружини. Но за сметка на това експериментират,и търсят изход от това положение. Създават не само автоматични карабини ,като StG44 и нов патрон за тях, създават също и РПГ-та. Търсейки изход от тежкото положение на Източният фронт, и огромният брой съветски танкове и пехота.
  Но както казах – нямат нито достатъчно суровини, нито достатъчно време за да разработят нови заместващи ги материали. Не достига време и за изчистване докрай на концепцията за тези нови оръжейни системи, не достига време и за изчистване на стратегията и тактиката за бойното им използване. Нови са. А няма и достатъчно качествени легиращи метали и материали за тях. Разчита се и на по-евтини и бързи производствени процеси ,като щанцоването. Бърза се ,за да се открие оръжието-чудо ,което да обърна войната.
  Всичко това показва ,че StG44 не е “идеалното оръжие”, което трябва да се копира буквално от Калашников след войната , след като има вече достатъчно време , материали, метали и производствени процеси за по-прецизната му изработка. През войната това го няма в Третият райх. Могат да се избегнат и грешките при проектирането на StG44, няма смисъл да се повтарят при АК-47.
  От StG44,Калашников получава идеята и концепцията за автоматична карабина(различна от картечният пистолет!), конструирана за съвсем нов патрон.
  След войната СССР получава наготово и технологита за ядрено оръжие щпионирайки САЩ, без да е задължително да я повтаря на 100%, избягвайки така и грешките на американците.Същото е и със стратегическата авиация и повтаряйки Б-29, като Ту-4. Ракетните технологии и подводниците от Третият райх и т.н.. Получава наготово технологии , документация и концепции без да е вложила средства в тяхната разработка. И в СССР сами преценяват ,какво да използват от наготово получената трофейна и ленд-лийзова техника.
  Освен това много немски конструктори и работници са пратени в СССР.
  И от НРБ получават безплатно много “трофеи”, даже и безплатен уран за реакторите и бомбите на Сталин!
  Ето това е истината за АК-47, получени са наготово нова концепция за нов вид патрон и оръжието за него. Изпробвали са го. И са взели основните идеи вградени в тях,технологиите за производство, заедно с конструктора на оръжието. Няма нужда от повече.
  StG44 не е идеалното оръжие ,за да го копират буквално, и даже патрона за АК-47 , не е съвсем същият като на StG44.Но идеята е една и съща, и едва ли Калашников сам е решил да конструира автомати през войната , за които няма разработени патрони даже, а в Третият райх има такива разработки , и много по-опитни оръжейници разработват оръжие за тях по време на войната.

 29. П.П. малка корекция в горният пост: …….Те са нови – експериментални, по-мощни са от пистолетните(предназначени за картечни пистолети!), но НЕ са и толкова мощни като тези за пушките…………..

 30. Благодаря ти, КЛЮКАР!
  Въпреки, че да бъда сравняван с непостижимия СТАМБО е незаслужено и неуместно!
  ЯНИ МИЛЧАКОВ беше СВЕТИЛО! КОЛОС!
  Ние можем само да следваме пътя, който ни набеляза – с неговата вяра, с неговата непоколебимост и решителност!
  Бъди здрав, ПРИЯТЕЛЮ!

 31. Към Бальо Динев
  bdinev@gmail.com
  188.254.254.2

  Хубаво е, че си се изпъчил с името си като въшка на чело с делебашкото си самочувствие на удачник.
  Вероятно си завъдил много пари чрез фирмата “Давид холдинг” (и разследваната от ДАНС система “Архимед” за изтичане на информация от НАП), обслужваща почти цялата администрация. За такива, като теб, всичко хора са нули, щом не са от твоята черга.
  https://frognews.bg/novini/dans-proveriava-nap.html
  Това за кръглите нули и неудачниците откъде ти е известно по отношение на напълно неизвестни хора?

 32. ТИНКОВ, това се твърди в различни източници.
  И хайде да не ми държиш такъв поучителен тон. На сина си- може.

 33. @Антон
  “И друго-министърът на “културата” г-н Медински се изцепи, че АК-47 е “културен бранд” на ерефията.”

  Б някакъв смисъл е така. По същество това е паметник в прослава на кражбата, а тя е най дълбоката същност на руснака. Нали си спомняте какво е казал онзи филосов преди повеч

 34. @Balyo Dinev

  Vypros na definicija: ako za teb uda4nik e vseki, kojto e padnal v 4uvala s rublite, to za men takyv ne e uda4nik, a rubladjijski bokluk.
  Ina4e kazano: blagodarja, podoben.

 35. @ MILEN:
  Миленчо, “хайде” да ми посочиш с какво толкова те подразни тона на предишния ми пост! Поучителен, поучителен… колкото и да е поучителен, не може да достигне тона на колегата DO MILEN.
  Освен /като типичен трол/ да преминаваш към лични нападки, би ли могъл да напишеш нещо повече по темата? НЕЩО ПО СЪЩЕСТВО?
  🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.