Меркелета у нас не познаха за края на Меркел

Доста мекерета на Путин у нас от (повече от) две години насам впророкуваха, че Меркел ще бъде пометена всеки момент от нейните сънародници ( чрез избори, ако не и с революция). Тя обаче пак спечели изборите в Германия. С намален резултат, но ги спечели за четвърти пореден път.

Да оставим Меркел и мекеретата ( меркелета, ако щете), които тук се надпреварваха да обещават края на “баба Маркел” от крайно бесни проунгарски (!) позиции, като гербаджията Георги Марков ( “оставка, оставка – шут за лъжепророците, шутове на властта”!), любим на българските телевизии ласкател на премиера Борисов. Или пък да не закачаме с неудобни въпроси промосковския му събрат по прогнозиране на края на Меркел и ляв милионер Андрей Рачев – социолог , вписващ се в соцлогиката, неразличима от гербаджилъка у нас.

Двамцата са тандем. Той олицетворява “крилатата фраза” на техния популистки събрат Жорж Ганчев за “червено-синята мъгла”.  И не само: доказват чрез личния си пример факта , че у нас лявото и дясното си граничат и си ходят на гости ( като Хитлер и Сталин в Полша през септември 1939 г.), стига да бъдат призовани да дефилират заедно по националистически и социалистически признак.

Друго предлагам за размисъл: защо точно в бившата ГДР набра сила крайнодясната Алтернатива за Германия ( AfD, в превод- АзГ),  която се оказа първата крайнодясна партия от половин век насам , нахлула днес в германския парламент с цели 13,5 на сто от гласовете на избирателите? Двойно повече са гласувалите за новата партия в “новите региони” на федералната република, отклокто в старата й част. А националистите се оказват втора политическа сила в бившата ГДР.

Та нали тъкмо Източна Германия беше “витрината на социализма” , т.е. на интернационалното левичарство, в която СССР инвестираше мило и драго в отчаяния си опит да покаже, че социализмът може да бъде алтернатива  на капитализма ( поради което един виц казваше, че гермаци тичали голи от източната страна на Берлинската стена, за да видят на Запад, че и на Изток има месо)?

Очевидното от миналото стана очевадно днес. Десетилетните експерименти с левичарството в съветската германска зона наториха почвата за крайдосени реакции в наше време. (Пре)възпитаваните от Червената армия в съветски дух германци схванаха добре тоталитарния урок и покафеняха. Западняците сочеха дори визиуални прилики между източногерманския милитаризъм с униформите, стойките и маршировките на предшествениците им от вермахта. UnknownИ днес виждат материализирани в политиката тези прилики.

Ако НРБ беше просто сломена, послушна и и успешно съветизирана държава с прегазена от еничарите на съветската власт опозиция бивша българска държава, то ГДР беше ентусиазирано копие на своя ментор СССР, амбицирано да докаже, че може да надмине своя образец по червен идеологически консерватизъм в омразата срещу Запада. Не случайно Хонекер беше последният пуританин, запънал се на амбразурата на ортодоксалния комунизъм в съветския лагер, който отказваше да  възприеме перестойката на Горбачов. IMG_8616Беше се запънал срещу промяната повече и от Живков, който се опитваше също да се съпротивява срещу вятъра на промяната, но го удряше на селскостопански номера и хумор от рода на призива “да се снишим, докато бурята попремине”. Страстната целувка на Хонекер с Брежнев явно е дала плодове и в Германия.

На днешна Германия, която има мощен западен гръб, й се налага да изпита рецидива на вятъра на промяната с обратен знак на онзи, който доведе до нейното обединение. Това няма да й прекърши гръбнака на водеща сила в Европа ( и в света в много отношения), но поне може да доведе до подновяване на недовършения разговор за наследството на нацизма и на реципрочния му комунизъм, представян като спасителел от националсоцилизма.

Алтернатива за Германия не е същото явление, като възходът на Хитлер чрез избори през 1933 година, но легитимирането на крайнодясното, което толкова много се харесва на левичарите ( у нас ), е повод да се замислим що за сателит на Германия сме и ние ( отново). “Борците срещу мигрантите” в България не само изпревариха германските се батковци и каки с политическия си пробив, но и вече са в управлението на България ( което щастие едва ли ще споходи АзГ).

“Възкръсването” на крайнодесните върху руините на германското левичарство ни връща и към аналогията с българските мутри, които бяха мобилизирани да заменят милицията в зората на българската пазарна икономика в началото на 90-те години. Защото не си ги внесохме от Запад, нали. Тук са си били, тук са били възпитавани и обучавани, за да ги превърнат в новия “боен отряд” на перестроилата се бивша управляваща класа.

Това, по което се различаваме ( освен по мащаба) при сравнението с Германия, е обстоятелството , че нямаме българска западна алтернатива на метастазите от миналото, които са общи за ГДР и България по линия на колониалната ни зависимост. Налага се да я търсим вътре в нас , но не по регионален, а по рационален признак – рационалните българи потърсиха западната алтернатива, избирайки западните държави за обучение, работа и туризъм. Ако е вярна информацията, според която има тенденция все повече българи се завръщат, имаме надеждата да се справим сами в близко бъдеще с наследството на съветския колониализъм, окопало се тук след десетилетно системно изнасилване на България.

11 мнения за “Меркелета у нас не познаха за края на Меркел”

 1. Здравей Иво, здравейте приятели и съмишленици! Отпуската свърши и отново съм при вас. От тук научих и съжелявам много за ранната кончина на неповторимия и безкрайно симпатичен – СТАМБО! Лека пръст на приятеля Стамбо!
  Вчера глсувах в Германия. Трябва да кажа, че резултатите и победата на Ангела Меркел не бяха тайна за хората тук. Изненада беше само изключително високия процент на AFD в източна Германия и особено – Саксония, където те са първа политическа сила. Популисти и кариеристи, като по учебник! Избирателите си събират от всички партии и прослойки на обществото, но най-вече от средите на „Deutschrussen“ – руските преселници, за които Кол отвори широко вратите скед обединението. Както се казва, почувстваха се по големи католици от папата. Като казах католици, избиратели на АФД са и голяма част от практикуващите католици(Саксония), защото в програмата си популистите са се обявили срещу еднополовите бракове, срещу разводите(както в средновековието) и в тази връзка срещу финансовата подкрепа на самотните майки. Разбира се не е пропусната и темата за чужденците, която е винаги балсам за голяма част от източногерманците(особено Саксония). Трябва да се добави, че е обществена тайна финансирането и подкрепата на AFD от Путин. Грубо сравнение, но все пак походящо АФД е нещо, като българската Атака. Хубавото е, че силна и интелигентна демокрация като немската, ще смели популистите и след няколко години ще ги достигне съдбата на NPD(Nationaldemokratische Partei Deutschlands), за които днес никой не говори. !

 2. Руски фирми искат да модернизират български ТЕЦ-ове
  “Росатом” потвърди интереса си за участие в проектите по извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на Козлодуй.
  Пак ще се съгласят нашите властимащи от страх и лакомия на съвместни проекти с руските крадци-изнудвачи, чиято пещерна “модернизация” ще ни донесе само екологичен риск, нови грабежи и зависимости.

  http://www.faktor.bg/bg/articles/ruski-firmi-iskat-da-modernizirat-balgarski-tets-ove

 3. http://www.faktor.bg/bg/articles/germanskite-liberali-krim-e-na-rusiya-ne-mozhe-nishto-da-se-napravi

  Г-н Инджев, приятели и съмишленици, как бихте коментирали това изявление на Кристиан Линднер: “Крим е на Русия, не може нищо да се направи” ?

  “Трябва да се подобрят отношенията с Москва, заяви лидерът на германската СвДП, която получи 10,7 процента”
  Сещам се за една стара и хубава българска поговорка – “Рибата се вмирисва откъм главата”…

 4. Около 500 000 бивши избиратели на SPD (Социал-Демократична Партия) и Linke (Левите) са гласували за АзГ. Толкова по въпроса за уж диаметрално противоположните крайно леви и крайно десни. Особено много руснаци, междувременно граждани на Германия, също са подкрепили Азг. Анализа предоставям на вас.

 5. SMS, ето от фрогнюз са питали какво прави “министърката” на винету в Русия:
  https://frognews.bg/novini/temenujka-petkova-smee-pita-ruskiia-kolega-kade-platenite-reaktori-aets-belene.html
  Нито се разбра къде са ръждясалите ламарини за от Расатом, които струват над 20 тона чисто злато, а “счетоводителката” на винету се разкарва по Москва, да прави и тя “бизнес” с путинската ОПГ. ОСТАВКА!

 6. До Kirov – имаше партия NPD /Адолф фон Таден?/ но не мога да си спомня дали беше представена в Бундестага?

 7. До Петър Пейчев – мисля, че не са били представени в Бундестага, а самия von Tadden e бил агент на британските тайни служби. Както днес Путин се опитва да контролира германската политика чрез AFD, така на времето чрез NDP английските служби са дърапли конците в следвоенна Германия. Пускам линк – NPD vom britischen Geheimdienst gegründet.

 8. Az saschto jiveia v Germania i dosega vinagi sam glasuval za CSU,no tozi pat za AfD,saschto kakto i povecheto mi priateli nemci,prosto CDU/CSU stanaha prekaleno liberalno -liavi.I razbira se na Merkel greshkite stanaha mnogo-sashto kakto i mandatite.V Bavaria okolo 11% sa otishli ot CSU kam AfD-taka che malko popresolvate s prikazki za levi rusnaci i t.n.

 9. Mi 4estito, Vuchkov!
  Njama da te pitam dali silnite im ideologi4eski/vizionerski poslanija te pleniha, ili harizmata na Frauke Petry.
  Dano pone sega si dava6 smetka, 4e si hvyrlil glasa si na vjatyra, za6toto takiva sme6nici nito mogat, nito iskat da upravljavat, nito njakoj bi gi dopusnal da upravljavat Germanija.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.