Путин и Ердоган по стъпките на султан Махмуд II и Николай I

Владимир Путин заминава днес на работно посещение в Анкара, където ще се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, научаваме от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Руските медии акцентират върху Сирия като основен елемент от разговорите между двамата евразийски президенти. https://www.vesti.ru/doc.html?id=2937258

По този повод е полезно рероспективно, макар и конспективно, да си припомним руско-турската традиция на любов и омраза в този евразийски тандем и имперско съревнование през вековете. Има един особено “любопитен” епизод в графата “вечна дружба” между османлиите и московците, превърнали се в имперски народ по волята на провъгласилия съществунато на Русия Петър Първи през 1721. Той поставил задачата Черно море да стане руско море и този негов завет е бил осъществен близо 100 години по-късно в тясно сътрудничество… със самите османци. Поводът бил Сирия.

Тази османска провинция била завлядана от турския васал Мехмед Али- или по-точно от сина му Ибрахим паша след въстанието на баща му срещу турския султан Махмуд Втори ( 1831-1833 г.). Противно на широко разпространето у нас вярване ( у нас, под въздействието на вековната русофилска пропаганда), че западните сили винаги защитавали Османската империя, този път те застанали на страната на Мехмед Али срещу Османската амиперия. Защо? Защото Мехмед Али бил твърде прогресивен за времето си владетел, който харесвал европейските реформи и революции, заради което бил еднакво ненавиждан както от султана, така и от руския самодържец, жандарм номер едно в опазването на реакциионните монахрии в Европа Николай Първи.

Султанът повикал на помощ своя събрат по мракобесие и Николай I не го разочаровал. Изпратил му практически целия си черноморски флот ( чрез който в миналото Русия успяла да се разшири за сметка на Турция на юг) и войска от 30 000 руски войници и офицери, начело с граф Орлов ( прототип на граф Игнатиев по своето всевластие и влияние пред турския султан в качеството си на руски посланик по-късно). Мехмед Али ( портрет на Али на снимката) бил респектиран от този руски демарш и спрял настъплението си към Цариград. После преговарял и  с помощта на Англия и Франция успял да се превърне все пак в наместник в Сирия и Адана. 7

Руско-турската дружба обаче тепърва претърпяла разцвет в резултат на царската услуга. Двете империи подписали край Цариград в селището Ункяр Искелеси забележителен договор, който наистина превърнал Черно море в руско езеро. Султанът поел ангажимента да не допуска в него други кораби, освен руски. В замяна Николай I обещал да брани независимостта на своя побратим с “материална сила”, т.е. с военна. На практика Османската империя се превърнала в руски протекторат, вместо да бъде бъде унищожена и така за бъдат освободени братята славяни и православни, пъшкащи, както знаем от литературата ни, под турско робство.

Нещо повече, този период е белязан от целенасочено обезбългаряване на днешна Източна България с цел коренното население да не пречи на руските военни походи, бидейки потенциално опасно като най – многоброен етнически елемент, на базата на който един ден би могла да възникне независимо българско препятствие на пътя на руските интереси в областта на Босфора. За целта десетки, ако не и стотици хиляди българи, били “насърчени” от руските покровители на Турция да се махнат от родните си места и да се заселят в рамкие на пустеещия рускии юг, за да го населят и облагородят с труда си ( което и станало).

Г.С. Раковски е описал този руски позор спрямо предадените и продаваните от Русия българи ( след Кримската война пък били и “разменяни” срещу прогонениете от земите им край Крим черкези, които се преместили по споразумение с османците край Балкана , за да грабят селища, ставайки катализатор на хайдушкото движение у нас). Интересуващите се могат да прочетат подробностите в статиите на родоначалника на българската нацианална революция и учител на Левски в “Дунавски лебед” ( а ако можехте, щяхте да видите отражението на този позор и в онези мрачни погледи на българите при посрещането на руските войски през 1877 г. на българска земя, за които споменава Достоевски в спомените си).

Договорът за руско-турската дружба от Ункяр Искелеси бил обявен “за вечни времена”, но просъществувал само до 1841 в частта за затворените проливи – по вина на западните сили, които след преговори в Лондон на практика обезсилили статута на Черно море като руско езеро. По този начин подкопали дружбата между Турция и Русия, но признателните турци все пак оценили дружбата навеки: и до днес тачат братушките с паметник на дружбата край проливите( видно от литографията на снимката). 9

Така че: прав е говорителят на Кремъл Дмитрий Песков да каже днес, че между Турция и Русия има много тясно сътрудничество – особено на антибългарска основа ( както се видя и от демонстрацията на Путин , прекръстил “Южен поток” на “Турски поток” по време на поредното му посещение в Анкара на 1 декември 2014 г. с явната цел да уязви европейска България, принудена  да му откаже статута на руско корито за неговия антиукраински потоп).

А дали Сирия , или част от нея, ще се превърне в руска зона на влияние с благословията на Турция днес, не зависи само от двамата владетели. Вероятно западните сили отново ще се намесят при опасното сближаване на двете евразийски държави, едната от която е последната истинска оцеляла империя в наши дни, чиято основна характеристика е лакомията за още територии- както се видя от присвояването на Крим от Русия, което, както изглежда, Ердоган е на път да преглътне, колкото и да възразява срещу този горчив хап.

Ерго: българските русофили могат само да ръкопляскат на своя аркадаш в Анкара, който върти истинска, направо безпрекословна дружба с Русия в духа на заветите на Султан Махмуд Втори и на жандарма на Еворпа Николай Първи.

10 мнения за “Путин и Ердоган по стъпките на султан Махмуд II и Николай I”

 1. Провала на България е пряко свързан с провала на образователната ни система, която упорито отказва да обучава ученолюбивите деца на истинската българска история а не руският й вариант.
  Това е позорно поведение не съответстващо на държава от 21 век.
  Скоро Украйна ще изпрати в България оригинала на т.нар. “Аспарухов орел”, на чиито гърди ясно може да се види християнският кръст около който е написано името на Аспарух.

 2. И двамата са инфантилни империалистически компексари. И докато Путлер има все пак някакви “основния” все още да робува на империалистическите си химери, наследени от погребаният преди 25 години СССР, то “султан” Ердоган е направо клиничен случай, в сравнение с него. Османската империя чисто фактологически постоянно губи територии през последните 3-4 века, а окончателно е ликвидирана от Кемал Ататюрк преди 100 години. За какво “величие” бълнува Ердоган. И преди точно 100 години България и Османската империя успяват да обърнат своята неизбежна съдба, и вместо да загубят Първата световна война от Руската империя, и по този начин да изгубят и своята НЕзависимост, като суверенни държави, България и Османската империя ,заедно със своите съюзници – Вторият райх и Австро-Унгария нанасят поражение тъкмо на Руската империя.
  Още тогава , през 1918г. , България щеше да стане поредната руска губерния, а Османската империя щеше да се разпадне без остатък, с размери сравними с днешна Австрия, останала след разпадането на Австро-Унгария. Без Истанбул, дори без днешните източни и северни арменски и кюрдски провинции.
  И територията на евентуална турска република , след Първата световна война , щеше да е 2-3 пъти по-малка от днешна Турция. Но още по-вероятно щеше да е миниатюрната турската държава да станеше васал на турският император, с назначен от него “султан”.
  НО! Но всичко това не стана, само защото Руската империя се разпадна, ЛИПСВАШЕ, след Първата световна война , и след Брест-Литовският мирен договор. Точно тази дата – 3 МАРТ 1918г. е НЕпризнатата, но НАЙ-истинската дата на българската и турската НЕзависимост.
  Тази дата направи възможно Ататюрк да успее да отблъсне Гърция – съюзник на Русия през войната. Иначе евентуално ,ако Русия беше победител, заедно с гърците щяха най-малкото да отблъснат турците от цялата западна средиземноморска ивица на Мала Азия, навътре в централните части на днешна Турция, и без Истанбул и южното Черноморие.
  Ето това щеше да остане от “великата” Османска империя , без 3 МАРТ 1918г, за която “бленува” интелектуалният инвалид Ердоган! Сега щеше да лиже ботушите на руските помешчици, както в Чечня , Азербайджан, Ингушетия…, а не да се изживява,като реинкарнация на “великите” си османски султани. Щеше да е “султан” насред малоазийската пустиня, или можеше въобще да не съществува, при евентуална победа на Руската империя през 1918г..
  Но това не стана, благодарение на своите ЕВРОПЕЙСКИ съюзници и общата им победа над Руската империя. Същото важи и за България.
  След Втората световна война Турция УСПЯ да запази пак своята НЕзависимост пак на ЕВРОПЕЙСКИТЕ си съюзници. Иначе Сталин щеше да завземе властта в Истанбул , и щеше да си има Турска НАРОДНА република , заедно с Босфора и Цариград. И Ердоган щеше да е върл комунист , а не върл ислямист както е сега. Можеше даже да не види никога през живота си Корана. НО, това не стана благодарение на ЕВРОПЕЙСКИТЕ съюзници на Турция , и на НАТО. И точно тях сега предава “султан” Едоган. Вероятно се готви да се присъедини като васал на чекистата империя , и не след дълго време да загуби турската НЕзависимост, след като това не стана след Първата и Втората световна война???????
  Това е много вероятно след последните “действия” на Ердоган в Сирия,Ирак,Либия,Египет,Катар……
  Навсякъде Ердоган предаде интересите на своите единоверци на Путер и Иран.
  Но, най-голямото му предателство е към Сирия. Първо се заигра с всички ислямистки изроди в Сирия, а сега и с масовите убийци и военнопрестъпници – Путлер и Асад, заедно с Иран и Хизбуллах. Изоставяйки турската политика след Втората световна война и съюзническите си парньорства с НАТО и особено Израел по сирийският и близкоизточните въпроси. И сега се вижда докъде стигна конфликта в Сирия, вината за което на Ердоган е може би НАЙ-голямата от всички. Както и в самата Турция, особено след “преврата”.
  Ердоган забравя своите съюзници, след Първата, Втората и Студената война, благодарение на които сега съществува Турция и той. И сега ги изоставя,и……и остава без никакви съюзници. Но заедно със своите врагове, от Първата,Втората и Студената война. Тях той си избра за “съюзници”. След като през всички отминали войни те искаха да окупират и ликвидират Турция, и да си вземат Цариград и Босфора!!!
  И след всички предателства към миналото, настоящето и бъдещето на турската държава , и към нейните съюзници и съседи, Ердоган трябва незабавно да си подаде оставката , и да разпореди да се изтрие името му от всички учебници, и от цялата турската история. Той не става за обикновен прислужник в джамия, камо ли за “султан”!!!
  Тъкмо сега , 100 години след ВОсР, и 26 години след разпадането на СССР, Путлер “възражда” пак своят любим СССР, чрез сОюза си със своят тирански “побратим” – Ердоган. Основава своят сОюз тиранских рейХспублик!

 3. Тъпото милиционерско джудже, което съсипа собствената си държава, се надява да впрегне катъра Ердоган в антиевропейската си талига. Това е опит за създаване на съюз срещу Европа, следователно и срещу България, Май няма да се получи. Турците, за разлика от руснаци не са били роби като мужиците, а народ от господари със самочувствие. И ако руснаците са стадо от мързеливи пияни некадърници, турците са работлив народ. Така, че в Турция няма да има поддръжници на подобни малоумни идеи. И нещо много важно, каквото и да става, едва ли Турция, ще тръгне срещу България. Рано е червените комунистически говеда да мучат от възторг.

 4. Иво, едва днес чух за вчерашното ти участие в “Още от деня” по БНТ и веднага върнах програмата, за да те видя и чуя. Винаги съм се учудвала как е възможно някой да знае толкова много, че и да поднася знанията си по такъв блестящ начин, както ти го правиш! Поздравления, гордея се, че те познавам!

 5. На България сега е нужен политик като Стефан Стамболов, а не тази трътка от Банкя!

 6. Да можеше и днес Путин да обезбългари страната ни откъм преданите му русолюбци, като ги подслони под крилото си в широките си имперски земи!
  Цялото русофилско войство начело с тримата шишковци – Бойко Борисов, Сотир ЦацАров и Делян Пеевски, барабар с Доган и сие, Каракачанов и сие, болен Сидеров и сие, Нинова и сие, Гергов и сие, … и всички подлоги на Кремълските гавази полазили начело на империята на злото!

 7. Лигавенето с Ердоган е временно явление. Путинова Русия не се е отказала да превземе екс – Константинопол и Босфора. Присвояването на Крим е само първата стъпка към проливите. Жалко, че заслепеният Ердоган още не може да разбере какво му се пише. Танцът на който го покани Путин има само една цел – да извади Турция от НАТО и както вървят нещата това е въпрос на време. Когато това стане Русия ще го атакува, тъй като НАТО няма да е задължен да защитава Турция. За Русия да овладее Черно море не е достатъчно Турция да и гарантира, че руския флот няма да има конкуренция. На Русия и трябва да има физически контрол и собственост над проливите. Едва тогава Черно море става реално нейно езеро. И нещо по – важно. Само тогава руския флот може безпрепятствено да нахлуе в Средиземно море без никой да му пречи. А и Константинопол все повече трябва на Русия идеологически за да се обяви за новия Рим сега, когато православието замени болшевизма. Проблема на Турция не е, че се откъсва от Запада и затъва в Ориента, а това че ще стане лесна плячка на Русия.

 8. Вчера по MSNBC имаше специално предаване за намесата на Русия във всички случаи на отцепване на територии от суверенни държави, където има интерес от това. Не само в ЕС – Брекзит, това, което става в Испания, но и в САЩ – финансиране и пряко направляване на отцепнически движения в Калифорния, Тексас и Аляска. Русия е наясно, че няма сили да победи в пряк сблъсък и прилага тактиката “разделяй и владей”. Най-показателна се оказа подкрепата й за референдума на кюрдите в Ирак. Дългосрочната задача явно е създаване на кюрдска държава там и последващо подкопаване на териториалната цялост на Турция. Ако се създаде такава държава и кюрдите в Турция тръгнат да се отцепват неизбежно ще има гражданска война, която така ще обезкърви Турция, че Русия ще овладее екс Константинопол и Босфора като на шега.

 9. Бих искал да попитам дали някой от четящите тук има информация за това какви компенсации е направила ТУРЦИЯ за сваления руски самолет и убития пилот?

 10. През цялото си царуване НиколайI подкрепя всички абсолютни монарси и тирани в Европа и Азия, а не само османският султан.Повлияни от Френската революция ,след наполеоновите войни в Еропа има много революционни и национално-освободителни движения и въстания против последните абсолютни монарси и монархии(империи). Дори началото на царуването на НиколайI започва с Декабристкото въстание , срещу неговата абсолютна власт.
  Не случайно е наречен “жандарма” на Европа.
  Ето и един ретроспективен обзор на Е.Ихлов ,относно идеята на Петър I за излаз към “топлите морета” и завладяването на Цариград, през последните 3 века, до сегашната путлеристка агресия в Сирия:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=59D08E93EDE32
  Особено внимание заслужава последният абзац и бележките на автора веднага под самият текст!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.