Как президентът Радев се е оправдавал пред българи в Чикаго , че обслужва Путин

В т.н. публично пространство у нас така и не се разбра, че президентът Румен Радев е бил затруднен в Чикаго с въпрос от страна на един българин да обясни защо трябва да кани президента на днешна Русия Путин на 3 март догодина в България. Отговорил е, че било нормално защото Путин се среща с разни лидери в Европа (изброил е няколко от тях за алиби, което няма нищо общо с превръщането на Путин в мост между 19 и 21 век при увековечаването на русофилството у нас).

Българският президент се превръща в част от главната опорна точка на руското влияние тук, придавайки на Путин добавена стойност като на “освободител” на България със задна дата. Това е смисълът на въпроса.

Дочу се само, че Радев отвърнал, че не го интересува кой е бил Путин преди ( като подполковник от КГБ), а фактът, че днес е президент на Руската Федерация. https://www.actualno.com/cite/njakogashnijat-podpolkovnik-ne-me-interesuva-interesuva-me-prezidentyt-na-ruskata-federacija-news_634867.html

Един самоковскии сайт обаче наруши удобното за проруското медийно статукво у нас  премълчаване на “подробностите” и преразказа какво точно се е сручило по време на срещата на Радев в тази неофициална столица на българското присъствие в САЩ.

http://samokovest.com/д-р-севделин-панев-към-президента-раде/

Д-р Севделин Панев към президента Радев в Чикаго: Какъв Ви е подполковникът от КГБ, за да го поканите догодина за 140-годишнината от освобождението на България?

септември 30 2017

Президентът Румен Радев се срещна с представители на българската общност в Чикаго. Визитата бе в рамките на първото посещение на държавния глава в САЩ. Сред активните участници в срещата-разговор бяха самоковците д-р Севделин Панев и архитект Иван Дамянов.

Д-р Панев е запазил интереса си към голямата политика и отвъд океана.

Той се обърна към президента с думите – добре дошъл в Чикаго, г-н президент, който му отвърна с добре заварил. „Ще се възползвам от това, което каза посланик Анчев, че Вие отговаряте и на неудобни въпроси. Моят въпрос ще бъде неудобен“, уточни д-р Панев. „Но първо искам да Ви похваля за едно нещо. За това, че упражнихте вето на кандидатурата, на избора на председателя на ВСС  и то много аргументирано. За това Ви поздравявам.“, каза още д-р Панев и продължи – „ Ще се позова на един цитат от Хамлет на Шекспир. Когато гледа една пиеса, казва – Каква му е Хекуба, та така плаче за нея. Въпросът ми е – Какъв Ви е подполковникът от КГБ, за да го поканите догодина за 140-годишнината от освобождението на България? Справедливо е по същата логика да поканите президента на Украйна, на Румъния и на Финландия. За Ваше сведение да кажа, че войниците, които са участвали в освободителната война са рекрутирани от райони в Украйна – Киевски, Харковски..  И също, предполагам, че знаете, генерал Радецки е украинец, който е спасил останалите живи български опълченци.“, подчерта д-р Панев.

В отговор президентът Радев каза: „ Първо, аз също някога бях генерал. Сега съм президент. Някогашният подполковник мен не ме интересува. Мен ме интересува президентът на Руската федерация. Второ – съгласен съм с Вас. Въпросът Ви има резон. Всички тези, украински, финландски, румънски, белоруски и така нататък войни са били обединени изцяло под руско командване. И трето, към момента имам писмена покана и към президента на САЩ г-н Тръмп, и устна два пъти. Виждал съм се три пъти с него. Имам покана и към президента на Руската федерация г-н Путин.“  Президентът Радев обобщи „ И мисля, че България не може и не трябва да си създава врагове.  Това е една грешка. Да си създаваме врагове е най-лесно. Много бързо става. Трудно се поправя. Мисията на българския президент е не да търси врагове. Мисията на българския президент е да търси партньорство, сътрудничество на високо ниво. България трябва да преследва своя интерес. На чисто прагматична основа и в търговско, и в икономическо отношение, както със САЩ, така и с Руся.“ В заключение президентът каза –„ И още нещо – Тогава по Вашата теория защо Меркел редовно комуникира с г-н Путин, защо Макрон го кани и е там, Орбан го кани – и е там, Гърция, европейските лидери….България не трябва да стои изолирана от  процесите, които текат в Европейския съюз.“

 

НА СНИМКАТА: Севделин Панев , коментатор в ivo.bgdr.Sevdo-1

“Иво, темата е много тъжна, но наистина общочовешка. Като си спомня за Надя Дункин и като прочетох написаното от Александрова, направо ми се къса сърцето. И в Америка има насилие (вестниците са пълни с какви ли не случаи), но накратко да ти кажа как го решават проблема тук. Ако веднъж се докаже насилие над някоя личност (чрез свидетели и полиция) съдът издава “order of protection” (заповед за защита) и от този ден нататък насилникът няма право да се появява до отсрещния тротоар на къщата на жертвата. Ако продължи тормоза следва затвор. Искам още да ти кажа, че тук сред българската колония също има такава кампания под наслов “Живот без насилие”. Води я Калина Томова и всеки може да и пише на имейл kalina_tom@abv.bg. Тъй като днес в САЩ е Денят на благодарността ми се ще да напиша нещо не толкова тъжно и тягостно. Впрочем, не се сещам ние да имаме ден в който да си благодарим един на друг. Докато дни да се хулим – цяла година. Та, благодарността ми е първо към мойте родители в отвъдното за търпението и дискретната нежност с които поправяха мойте дивашки черти на характера, към мойте приятели, които ми останаха верни, така както и аз на тях, и към Създателя ни, нашия православен Господ, който е решил да се родя българин и е дал на всички българи най-красивото парче земя от цялата планета”. https://ivo.bg/2009/11/26/бий-ганьо-и-мускулите-като-в-епохата-на/

 

13 мнения за “Как президентът Радев се е оправдавал пред българи в Чикаго , че обслужва Путин”

 1. Резидент Хвърчилков се е измъкнал кат намазан пехливанин. Не мога да разбера тъпата му логика. Защо, какво му пречи да покани И президентите на страните на Финландия, Украина, Беларус и Румъния. Може би се страхува, че кремълският гном ще се врътне. Тогава, още по-добре за всички. И да не се измъква със срещите, покананата и фотосесията с Тръмп. Последният на мига ги е забравил и одма архивирал. 0 резултат за България. Всичката Мара втасала, та ДТ да ни прави визитация. Има поне 100 страни които му са далеч по-важни и интересни.
  Шапо за г-н Севделин Панев!
  Сега, много интересен репортаж за митинг на Навални в Оренбург.

  https://plushev.com/2017/09/30/15083/

 2. Интересна логика на Президент Радев, че понеже ти били под руско командване ще кани само руснакът!
  Да де, но сега не сме 1877 год. и тези държави са вече свободни от имперското си битие.
  Президентът ни мисли като военен и това му пречи на преценката в коя година живеем и какви са реалностите.
  Решетников сигурно е доволен от отговора.

 3. Жорш, Д-р Севделин Панев. Докторите държат на тези “дребни” гъделчета. 😉

  Искам да кажа, че дължа скромното си участие в този сайт именно на д-р Панев, за мен обаче той е Севдо. “Съдбата ни на емигранти ни събра като съквартиранти” при моето преместване от Синсинати в Чикаго. Не се познавахме преди това. С радост установихме, че политически сме от една кръвна група. Но не знаех, че докторът е жива енциклопедия! А как помни имена, за разлика от мен… Оказа се, че и двамата сме били на ГОЛЕМИЯ митинг на СДС на 7 юни 1990г, и двамата сме били с бради (че как иначе 🙂 ). Това, което не знаех е че, Севдо е основателят на второто СДС в страната, в родния му Самоков – първото, разбира се, беше в София. Заедно с брат му Косьо, пардон, Д-р Константин Панев. Впрочем, Паневи са стара докторска фамилия. И баща му и майка му са били доктори: хирург и акушер-генеколог, вече покойници.

  Не знаех, че картата с черепите от ранните години на постдиктатурата е дело на Севдо и екип съмишленици. Обикаляли са страната месеци наред, където са слушали разкази за убийства от комуистите и са отбелязвали на една карта. Знам от него, че са ровели в подножието на Черната скала в района на Самоков и са намерили “мърцина”, както се изрази Севдо, на хора бутани от скалата от комунягите. След това са се опитали да я покажат по телевизията, но не би! Обаче са се свързали с френското посолство и от там е тръгнала в ефир. Но заради тази карта Севдо си е имал проблеми. Комунистите го взимат на мушка и го дават на следовател. Севдо ми е казвал, че са го викали през 1991/2г. на разпит сутринта в 4ч. Тормозът е и една от причините да дойде в САЩ.

  Севдо ми каза за сайта на Иво Инджев. От тогава не съм пропуснал ден да не го зърна. Толкова неща разбрах от сайта на Иво и от Севдо! Знам от Севдо, че се познават добре с Иво, работели са заедно в някакъв софийски вестник, мисля че Експрес, но не съм сигурен.

  Покрай Севдо тук в Чикаго се запознах с прекрасни хора като Калина Томова, бай Илия Консулов…

  Жорш, когато оня ден написа, че българите в Чикаго са си путинофили и че при срещата на Радев (не можах да присъствам) само един доктор му задал “терсене” въпрос по отношение на Путин, нито за миг не се поколебах. Казах си: е, поне Севдо е бил на срещата. 🙂

 4. Не ми се иска още един път да повтарям – но ще го направя! По времето на Желев същия върна от Германия всички Българи като се аргоментира че у нас има ДЕМОКРАЦИЯ. Сега при посещението на Р.Радев на Българската общност в Чикаго същия започна пропаганда да се връщат нашенци обратно у нас да си оправим демокрациятя която 27 години не беше оправена, и имаше наглоста да постави въпрос за съставяне на картотека в която да се знае кои и колко се намират на територията на Америка. До кога ще ни броят като овце за заколение, и нали тази картотека след време няма да бъде използвана при съставяне на една нова ДС. До кога всички тези комунистически създания ще продължават със старите си методи, и няма ли вече да оставят Българина сам да решава съдбата си!IIC…..oIL.

 5. ИВ.ТЕРЗИЙСКИ
  Гледах интервюто на Президента Радев в Чикаго и ми направи отлично впечатление младият човек ,който се представи за лекар и написах за това тук в блога.Не знаех името му.Моите поздравления за д-р Панев-сега научих името му,както и историята му.

 6. Господин президентът не може да не знае, че когато Меркел, Макрон, други държавници се срещат с Путин, те не се държат сервилно и едва ли не да се извиняват че са членове на НАТО и Европейския съюз. А точно това правят нашите държавници с т. нар. опорни точки като “Да не дразним Путин”, “В Крим се вее руски флаг”, да настояваме да се свалят санкциите срещу путинска Русия без да е изпълнила условията за отмяна на тези санкции.Да, с Русия ни свързват много тесни исторически и културни връзки, но такива ни свързват и със съседните ни държави – Румъния, Сърбия, Украйна /която тогава е част от Русия/. Ами връзките с останалите славянски държави – Чехия, Полша?! Защо днес ще се натрапва с особена агресия схващането, че едва ли не отношенията ни с днешна Русия да се поставят в плоскостта на някаква изключителност в ущърб на днешния ни статут на страна, приела евроатлантическата си ориентация като основа на своето развитие? И накрая искам са споделя с останалите участници една информация – в следващите дни изпращам писмо до държавния глава да отправи покана и до държавните глави на Румъния, Финландия и Украйна. Защо не и на Сърбия? Може всеки един от участниците тук, ако желае, да изпрати подобно писмо до държавния глава.

 7. Пиша отново, за да внеса необходимо уточнение: В следващите дни изпращам писмо до държавния глава с предложение да отправи покана до държавните глави на Румъния, Украйна и Финландия, евентуално и до Сърбия, за участие в тържествата по случай 140-годишнината от освобождението на България от османско иго.

 8. Реално погледнато едно посещение на Путлер няма да донесе никаква полза дори лично за резидента. Нито за неговите международни контакти , нито за неговата международна позиция. Самата покана му беше натрапена от пасолът чекист-губернатор на НРБ макаренков.
  Между другото неговият съименик ,който е конструирал пистолета Макаров , е прекопирал германският ВалтерПП,като само е опростил конструкцията Валтер-а и е понамалил частите му.
  Същото е положението и с АК-47 и StG44. След войната Хуго Шмайсер е отведен в СССР ,където опростява конструкцията на Щурмгевера си, и намалява доколкото е възможно движещите се и неподвижните части от конструкцията му. И го приспособява към руските производствени условия и изисквания.
  И така, всички видяхме ,че макаренков нагло си самопокани Путлер , и на резидента ,който се обградил от всякакъв род путинофили и путлеристи, остана само да официализира така натрапената покана за посещение на кремълският чекист. Но при такива “съветници”, като иво христов и разни миционери ,които се забавляват ,докато се поздравяват по хитлеристки , и с хитлеристки мустачки, е малко вероятно резидента да откаже нещо на путлеристката агентура и петата колона на Путлер в НРБ.
  Оства му само да участва косвено в чуждите сценарии и договорки, към които няма никакво отношение , и само ще са пасив за него. За чуждо самоослужване.
  И не е много коректно да се сравнява с Меркел,Макрон или Тръмп ,които могат да говорят с Путлер по много по различен начин , отколкото всички в НРБ. Ципрас и Орбан не са някакво мерило -също. Защото първо те не са президенти, второ те са начело на изпълнителната власт ,както Путлер в Русия.
  По този начин резидента служи само за рекламен афиш на посещението на Путлер в НРБ, без да има някакво отношение към всичко останало след пристигането му.
  И ако наистина е искрен в желанието си да покани президентите на Украйна ,Финландия ,Полша ,Румъния…….ТРЯБВА да побърза с изпращането на поканите към тях. Защото и те трябва евентуално да си подготвят такова посещение точно за 3 март.

 9. @Иван Терзийски

  Благодаря за разказа, г-н Терзийски! Добавям и стари благодарности, защото коментарите Ви винаги са ме радвали със съдържателнoст, откровеност и яснота.

 10. Засега не съм чул държавният ни глава у нас публично да е изявил желание да покани президентите на Румъния, Финландия и Украйна за 140-а годишнина от освобождението на България. Или Мможе би съм пропуснал нещо?

 11. По повод Путин и пак триковото отношение към него от такива като Радев, че “не го интересувало миналото му” и, че бил “поканил на гости и срещал и Тръмп”. Т.е. намиране на извинения и извъртания в полза пак на любимата Русия и Путин, ПАК да си останем в нейното русло.
  Същото като с превъоръжаването с изтребители на НАТО-вска България – да бъдат Нови, т.е. да НЕ бъдат от НАТО и да НЕ са Американски!!
  Юрген Рот: Путин е продукт на КГБ, ползващ престъпни групировки като е необходимо.
  Бих казал, че и най-големите руски престъпни групировки са продукт на КГБ, както и имат възка с българските олигархски групировки и с ДС-ДАНС. И обратното. И какво ли още не е свързано с КГБ – ДС – ДАНС и тъй нататък.
  https://openrussia.org/mobile/notes/714296/

 12. @EVERYONE ELSE, @D.Savova

  Благодаря Ви приятели, повярвайте, удоволствието да Ви чета е изцяло мое!

  Благодаря и на Иво Инджев за стоицизма да подържа искрата на тоя сайт.

  Пожелавам на всички Ви: от здраве да не се отървете!

 13. Ако бях някой лош, щях да напиша, че Резидентът като прави секс вероятно си мисли, че Путин го … , за да свърши.

  На понеже не съм лош, ще напиша, че Резидентът е тъп овенен. Абе ние да не сме военна хунта? Резидентът – генерал. Премиерът – генерал. 94 генерали в Народното събрание. Посланика в Москва – и той генерал от ФСБ. Кво става тука, бе?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.