“Сготвиха” бившия министър Делян Добрев в собствен SOS

Заявлението на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че напуска политиката, се превърна в българската политическа новина на деня, която има всички шансове да се превърне в еднодневка по волята ( отново ) на Бойко Борисов.

Самият Добрев се самоопредели в телевизионно интервю тази сутрин като “политически труп” след масираната медийна атаката, на която беше подложен от червеното острие Елена Йончева във връзка с обвиненията срещу него, че е кадрувал в Хасков(ск)о. След тази самооценка дори и да исках, нямаше как да реанимирам положителния му образ. Обаче…

Обаче политическите новини изискват политически коментар .Не мога да се въздържа да не посоча неосветената страна на въпроса извън темата за кадруването. Или по-точно, коментарът ми е свързан именно с кадруването, но на Борисов.

Както знаем, Делян Добрев беше сред любимите кадри на ГЕРБ. Беше. Кога обаче настъпи невидимият за кибиците обрат в отношението на Борисов? Мислите си, че това е станало едва тази сутрин, когато е приел у дома Добрев заедно с оставката му от парламента ли?

Ако предполагате, че без санкцията на Борисов нямаше да се стигне до драмата с оттеглянето на бившия министър от първия му кабинет, сте познали. Но не и ако вярвате, че Добрев е подбран случайно за “отделяне от стадото” от страна на червените хиени, които винаги атакуват изоставащото “животно”, надушвайки лесната плячка.

(Косвен) сигнал за отслабените позиции на Делян Добрев в ГЕРБ, което значи пред Борисов, беше фактът, че той не повтори министерския си мандат в кабинета на Борисов, съставен през 2014 г. И съответно не попадна сред министрите и в третата му селекция след това. Защо?

Ще кажете, че е спекулативно, но ще предложа една хипотеза за раздялата на Добрев с изпълнителната власт след като никога публично не е бил критикуван от собственика на марката ГЕРБ.

НА СНИМКАТА: Трайчо Трайков и Делян Добрев като вминистър и заместник- министър в първия кабинет на Борисовimages

Ако е вярно, че Добрев сам не е пожелал да продължи започнатото като министър на икономиката, енерегетиката и туризма, сменил на поста уволнения Трайчо Трайков през март 2012 г. ( но с публично заявена готовност като негов заместник също да напусне солидарно с Трайков ) както гласи неофициалната вътрешна информация от онова време, той самият би трябвало да обясни защо е решил да се отдръпне. Какво го е стреснало да си запази ресора и във втория кабинет на Борисов? Но е факт, че това се случва след спирането на проекта АЕЦ “Белене”, за което младият заместник-министър определено се е потрудил с дразнещ московската пета колона ентусиазъм. Отгоре на всичко Добрев е защитавал също толкова категорично позициите на България срещу ( осребрената по-късно все пак) руска претенция за глоба в размер на милиард евро по време на арбитража и като титуляр на министерството.

За такива “провинения” ( пред Москва) Винету ( както някои иронично наричат Борисов заради споделената от него пред публиката любов към героя от юношеския роман) не може да го упрекне публично- някак няма да е патриотично. Но може т(р)айно да го избута в периферията, където остракираният гербаджия го дебне възмездието на синовете на голяма мечка.

Да, Добрев има заслуги за спирането на проекта АЕЦ “Белене”. Вероятно научавате това сега и тук от тези редове, защото самият Добрев не парадираше ( разбираемо е да не скандира “ела , мечко, изяж ме”) с тази опасна истина. Обаче тя е грях, който го е направил завинаги персона нон грата за всесилните в областта на енергетиката ( и съответно на икономиката и финансите и произтичащото от тях кадруване в държавата) у нас рублофилски среди. Те просто са чакали той да им “падне”. И той им падна след като са се убедили, че няма протекцията на Борисов, на когото путинофилството в България дължи процъфтяването си по същата схема на “затворените очи” до която Борисов прибягва, “за да не дразни Путин” – основен принцип ( базиран на голямото шубе от нещо голямо, с което го държат) на Борисовата политика спрямо Русия.

Ако беше вярно, че Борисов не искал сближаване с БСП и той бил готов на битка с червените си братовчеди в политиката, той би направил всичко, за да не допусне те да инкасират толкова шумна победа на негов терен. Ясно е обаче, че и този път Борисов, който си пада по уредените мачове, “пада за дузпа” , допускайки автогол в своята врата, която уж не може да опази пред такъв централно-театрален нападател като Йончева.

Който се съмнява, че той е способен на нещо подобно, да си спомни, че същият сам, без да го кара някой или нещо да го принуждава, заяви, че нарочно бил загубил изборите за президент, защо бил прекалено голям демократ и не искал да има цялата власт. Дори и да е лъжа, самият факт, че е способен да произнесе подобно нещо пред смаяните (си) избиратели, на които обещаваше победа, говори по-добре от всякакъв мой коментар.

В крайна сметка Добрев е жертва на комбинация от фактори- на собствените си грехове не само на хасковска и софийска земя, но и пред негласните господари на проруското статукво в България, с които Борисов се съобразява приоритетно открай време. Това прави бившият министър почти трагична фигура в качеството на официализиран враг на опозицията и едновременно на неоповестен избраник за жертвоприношението на олгара на Борисовите интриги с цел запазване на властта без оглед на цената, която му струва това в банката собствени кадри.

8 мнения за ““Сготвиха” бившия министър Делян Добрев в собствен SOS”

 1. Точно. “Свестните у нас считат за луди”

 2. В живота и особено политиката, случайности няма. Има неопознати закономерности. Стопанинът на БЛОГА НИ кинжално е пронизал мрака на скритата картинка с отстрелването на поръчаният отдавна от КОЙ разлюбен любимец на баце.
  Сега, три линка. Първият е с цел да вдигна тонуса на чудесната НИ коментаторка Д. Савова. Пътуват ватниците към небитието на развалата на педерацията и няма сила която да ги спаси. Има си обективни реалности. Всьо!

  http://www.kasparov.ru/material.php?id=59D005DD536FA

  Втората връзка е посвещавам на НЕЗАБРАВИМИЯТ, Големият НАШ СТАМБО. За неговият и не само негов любимец Ронълд Рейгън. Написана е на популярен език. Убеден съм, че Самият Стамбо би добавил още много към споделеното от Христо Марков.
  http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/roni-reygan-dami-i-gospoda-veche-nyama-takav

  Последно. В Московията стигнаха дотам да се уреждат с “връзки” за бомбоубежище предвид предстоящата ядрена война. Боже, колко мъка има там, боже.

  https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/22046154_473457739707143_1217804104161225180_n.jpg?oh=02e421e2fc1ff2606db1fd97211c7b6f&oe=5A45D5F7

 3. Напълно съм съгласна с г-н Инджев.
  Борисов изпълнява руската заръка да се чегъртат про европейските политици.Добрев както Трайков не е от Борисовата черга.Сега му е намерил цаката.А за това Добрев е бил подтикван от Герб да следи назначенията в общината и се обградят само с верни хора.Добрев е изпълнил поръчката и сам е влязъл в капана.
  А сега Борисов се прави на морален и почтен управник.Гнусно и долно.
  Добрев да бяга от тези мръсници.Може и да го окошарят.
  Г-н Николов благодаря за линка.

 4. Ако Делян Добрев имаше смелоста да наруши “Омертата” !
  А дано, ама на дали …

 5. Да отбележим, че паралелно с това “сготвяне” на един от противниците на АЕЦ-Белене, Теменужка Петкова заговори за възможно рестартиране на проекта, а на БАН отново е възложено да изготви поредния доклад за “ползите и вредите” от този мафиотски проект.

 6. Още в края на първия си мандат винету реши ,че няма смисъл да разчита на по-независимите си министри и постепенно ги отстрани от постовете им. Реши да вземе всичко на ръчен режим, арогантно реши ,че вече морето му е до коленЕ. За това допринесе и постепенното увеличение на задкулисните му “договорки” с напредването на първия мандат, което допълнително му вдъхна лъжливата самоувереност на “(най-)велик пОлитик” в НРБ. А и гоцье все още беше резидент. Подобно , и даже по-голямо самозаблуждение имаше и в най-близките “партийци” и “кадровици” на ГЕРБ.
  През вторият мандат винету най-после усети ,че не може сам да управлява , без коалиция, но …..но направи така коалицията, че все едно я няма. Раздаде някакви места на РБ, но понеже ГЕРБ ,още от създаването му , няма никаква програма и политика , още повече пък коалиционна, а и самият РБ нямаше обща коалиционна политика, то винету пак продължи с ръчното управление от първия мандат, заедно с “усвояването” и раздаването на порции, което е единствената “програма” ,която следва и “изпълнява” винету и ГЕРБ,след 2009г.
  Не вярвам да излезе нещо и от “широки коалиции” между ГЕРБ и БСП. Защото ГЕРБ никога не е имал политическа програма , което предполага ,че никога не е действал политически, и едва ли има много общо с класическите политически партии. А пък БСП има само една “програма” от създаването си, и е непроменена до сега.
  Което предполага ,че понеже са сходни като “идеология” и “политическо” поведение, ГЕРБ и БСП само ще продължат “коалиционното” да “усвояват” и раздават порции.
  И накрая, третият мандат на винету показа ,че няма никаква промяна от първите два, просто има още от същото , и в по-големи порции. Няма как да е по-различно, щом като още от началото е тръгнало в различна от правилната посока. Може само да продължи да “надгражда” деградацията от първоначалното раздаване и натрупване на порциите.
  И след като още от първият си мандат винету е преминал на тъчен режим, не е трудно да се предвиди ,че дори по-независимо мислещите в ГЕРБ, като Добрев, нямат място във вторият и третият му мандат!!! Тъй като единствената цел е “усвояване”, а то се извършва обикновено само от един , едноличен “раздавач”, защото само той знае какво и на кой е раздал и какво е получил,и така се води точна сметка за раздаденото и полученото, и така не се получават и противоречия между няколко раздавачи, което позволява процесът на “усвояването” да тече без вътрешни противоречия , и без прекъсване!
  А при политиката обикновено има дискусии , полемики, противоречия ,кризи и коалиции, НАЛИ!

 7. Ами съвсем според указанията на тов. генерал решьотникав да се “зачиства” про-западния елит в Задунайката.

  Все пак той беше в парламентарната комисия по енергетика и преди това в М-во на икономиката, енергетиката и туризЪма, и според някои източници е направил доста за вдигането на трупчета на южен паток, Бургас-Александруполис и Белене (без значение какво плеще лоясалият “биткаджия” от Банкя).

  А и атаката срещу него се поде от маймуно-жената елэна йончевна, плод на дружбата като слынцето и выздуха, и не само, между йончев и неидентифициран савеЦки женски павиан сибирска превъзходна.

  Все многозначителни факти!

 8. РЪЧНА ИДЕОЛОГИЯ:

  Поздрав за коментарa!
  Интродукция и боко капричиозо!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.