Каталунската главоблъсканица

Каталунският референдум, който едновременно смълча , но и втрещи Европа заради стотиците ранени в сблъсъците между полиция и граждани, за пореден път показа как и демокрацията е като ножа: може да  се използва за нараняване на хора, държави и народи, вместо да бъде употребяван за онова, за което е произведен в услуга на хората във всекиднения им бит.

Защо Европа, в лицето на нейните представителни институции не знае какво да каже след референдума и насилието на испанската полиция срещу гласувалите на него каталунци? Отговорът е в аналогиите, които плашат и други държави. Кратък преглед на тези предизвикателства дава Дойче вече, цитирана от “ Дневник”.

Не са само каталунците – кой още в ЕС се стреми към независимост

Кристоф Хаселбах, Дойче веле

“Каталуния

По време на диктатурата на Франко каталунският език е забранен. Междувременно областта са радва на широка културна и политическа автономия със свой собствен регионален парламент. За много граждани на Каталуния обаче това не е достатъчно. Те искат своя самостоятелна държава – главно по икономически причини.

Каталунците смятат, че испанската държава ограбва богатата Каталуния. От началото на икономическата криза броят на привържениците на независимостта нарастна значително. Регионалното правителство в Барселона иска да проведе референдум през ноември. За разлика от британското правителство Мадрид не признава законността на референдума. Така конфронтацията изглежда неизбежна.

Страната на баските

При режима на Франко потискани се чувстват също и баските. Страната на баските обаче е значително по-слаба в икономическо отношение от Каталуния. Затова и само малцинство от баски националисти е войнствено настроено. Баската нелегална организиция ЕТА, която се бори за независимост, е убила над 800 души през последните 50 години. Преди три години ЕТА официално се отказа от насилието. Нито атентатите на групировката, нито политическите преговори доближиха баските до провеждането на референдум, да не говорим за независимост. Според испанския Конституционен съд, единствено централното испанско правителство може да организира всенародни допитвания, а то е категорично против, включително по отношение на Каталуния.

Фландрия

На последните белгийски парламентарни избори партията “Нов фламандски алианс” на Барт де Вевер стана най-голямата политическа сила във Фландрия. Барт Де Вевер е убеден, че общата белгийска държава ще изчезне и иска да постигне независимост за Фландрия по пътя на преговорите. Фламандският сепаратизъм е особен случай.

Белгия със състои от холандскоговорящата Фландрия, френскоговорящата Валония (включително немскоговорящата общност) и от официално двуезичния Брюксел. Ако Фландрия се отцепи, Белгия ще загуби над половината от населението си, както и значителен дял от икономиката си. Тоест от Белгия няма да остане много.

Най-спорният въпрос е за статута на Брюксел, където са седалищата на ЕС и НАТО. Не е ясно и какво ще стане с Валония, за която съществуват идеи за сближаване с Франция, Люксембург и дори с Германия. Досега обаче белгийците винаги са успявали да останат едно цяло.

Падания

Северноиталианското сепаратистко движение има чисто икономически мотиви. Северът – областите Ломбардия, Аоста, Пиемонт, Лигурия, Венето и Емилия Романа – създава със своята промишленост и банково дело една голяма част от италианския БВП. Много северноиталианци смятат, че Средна и Южна Италия пилеят трудно спечелените от Севера пари. През 90-те години партията Северна лига искаше пълно отцепване на Падания, позовавйки се на името “pianura padana” на долината на река По. Днес Северната лига е значително по-умерена и сега партията се бори за това, Падания да запазва за себе си една трета от приходите си, вместо първо да ги превежда на Рим.

Южен Тирол

В Южен Тирол се съчетават политико-икономически и обществено-културни фактори. До края на Първата световна война Южен Тирол е в състава на Австро-Унгария, след това е отстъпен на Италия. След фаза на италианизиране по времето на Мусолини, Южен Тирол постепенно получава повече политическа и езикова автономия след Втората световна война. Благосъстоятелният регион дори има право да задържа голяма част от държавните приходи за себе си. Дълго време южнотиролците изглеждаха доволни, но дълговата криза отново разпали сепаратизма. Италия е втората най-задлъжняла страна от еврозоната след Гърция. Икономиката ѝ стагнира, а южнотиролците не искат да имат нищо общо с проблемите на цяла Италия. Все по-често се надигат гласове, които настояват за отцепване от Рим.

Корсика

Френската държава дълго се опитваше да изтласка корсиканския език от обществения живот и училищата. Франция се бореше срещу стремежите за автономия на областта. Военнизирани групировки като FLNC години наред се опитваха с насилие да откъснат областта от Франция, като извършваха нападения срещу представители или символи на френската държава. Едва това лято групировката официално се отказа от насилието. Конфликтният потенциал обаче остана. Предпазливите предложения на социалистическото правителство на Лионел Жоспен през 2000 година за повече автономия изкараха консервативната опозиция на барикадите. Консерваторите се опасяваха, че и други региони като Бретан или Елзас ще настояват за повече независимост.

Бавария

Само една малка част от баварците насериозно мислят за собствена държава. Но и днес федералната провинция Бавария официално се нарича “Свободна държава Бавария”. При всички положения тя би могла да просъществува самостоятелно: Бавария е най-голямата по територия германска провинция, има повече жители от Швеция или Португалия – близо 13 милиона, представлява най-силната икономика от всички германски провинции. Желанието за повече баварска независимост всъщност идва от финансовото изравняване между отделните федерални провинции, което компенсира донякъде разликите между богатите и бедни провинции – Бавария иска да внася по-малко в общата каса. Но и тук има сепартисти. Политикът от ХСС Вилфрид Шарнагел пледира в издадената си през 2012 година книга “Бавария може и сама” за отцепване на провинцията от федерацията. Засега от този призив обаче не се е зародило някакво по-сериозно сепаратистко движение”.

Няма как и най-демократичното правителство на света с лека ръка да признае референдума, макар някои международни дейци, като лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев, вече се опитват да представят позиция “две в едно”. От една страна той осъжда катуланските националисти за хвърлената ръкавица на испанската държава, но от друга се заканва, че срамният ден на насилие от страна на испанската полиция “няма да бъде забравен”. И зове за преговори, разбира се.

Може да се каже, че най-гневните реакции срещу действията на испанската полиция имат предимно лява окраска. От венецуалския Мадуро, през гръцката Сириза, испанската Подемос та чак до лейбърстите във Великобритания отзивите са най-остри в осъждането на Мадрид. Но не е толкова просто да се тегли разделителна черта между левите изригвания и самоограничаването на консервативните коментари на световните лидери до изискването да бъде спазвана испанската конституция, чиито тълкуватели от конституционния съд в страната обявиха за нелегитимно допитването в Каталуня. Залогът е прекален, залъкът е прекалено горчив, за да се опростява неговото преглъщане.

А да не говорим какво би станало, ако започнем с аналогиите на българска почва напоена с доста насилие в миналото ( Ботев , който е завладял със сила мирен параход, за нас е революционер, а за австрийците на борда на “Радецки” какъв е бил…?).  Само един пример със Съединението от 1885 г. или с обявяването на Независимостта на България през 1908 г., извършени в нарушение на международните договори, наложени на българите, е достатъчен, за да кажем, че е по-добре да не даваме съвети на иберийците как да се оправят в казуса с упражняването на закона  неговото нарушаване, пожелано доста единодушно от каталунците.

Най-ясно от големите световни лидери се произнесе срещу референдума американският президент Тръмп. Всички останали заявиха по един или друг начин, че “следят с тревога” събитията . Какво да кажат например евразийските автократи Путин и Ердоган? Единият праща полицията си да бие демонстранти по много по-невинни поводи, а другият току-що заклейми референдума в иракски Кюрдистан ( който също се “радва” на международно неодобрение по причини, подобни на аргументите срещу сепаратизма в Каталуния). Във всички случаи обаче зложелателите на европейското единство потриват ръце от нанесената рана на европейския юг, откъдето могат да тръгнат трудни за контрол процеси на дезинтеграция.

31 мнения за “Каталунската главоблъсканица”

 1. само джуджи-1 радостно пляска с ръчички….слаба Европа-сладка гномска мечта….!!!

 2. Ако някой ме попита по въпроса -НИЩО няма да кажа, въпреки, че симпатиите са ми към баските и Каталония! И не заради нашето Съединение, въпреки ,че тук става въпрос за Разединение. Ако много настоява, ще кажа:”МАЙНАТА И НА ИСТОРИЯТА И ГЕОГРАФИЯТА!”
  Не може в ЕС БЕЗ ГРАНИЦИ, ние да се натискаме за Шенген, а баските да искат да избягат! Не може НИЕ все повече да изотаваме на опашката на ЕС, и за това да обвиняваме богатите, че искат ЕС на две скорости !
  ЕС има ПРОБЛЕМИ и лидери, бюрократи и евродепутати трябва да ги решават! А не да си гледат кефа и да си заравят главата в пясъка! А от Тиквоний Боко Премудрий, от ДуДучета и джамбази, очаквам само ВРЕДИТЕЛСТВО!

 3. Не се съмнявайте, че всички сепаратисти и националисти в Европа имат “безкористната” подкрепа на кремъл. Дали Брекзит, северна Итлия, Байерн или северна Испания е все едно. Важното е да мирише на развалено. Интересното е, че когато тези някога бедни области са получавали финансова подкрепа от страните си, не са искали да се отделят, гласували са с две ръце в конституцията неделимоста на страните си, а днес нежеланието да помагат на другите и направят областите си финансови “оазиси” е наречено “стремеж към свобода”. Резултата е отслабване на съответните страни и Европа, като цяло. За радост на ченгето Путин и кретени като Тръмп.

 4. П.П.
  Ако САМО г-н Джамбазки се е припознал ,- САМО на него му се извинявам !
  Почут по света виден евродепутат, а у нас, според медиите е върл патриот!
  Според маТриала обаче, е московско мекере, което с крешчендото си превъзхожда агент Иван, Радев,Нинова , Борисов… дори и умрялата лисица Бялата Златка Перхидролена!
  джамбазин (български)
  Съществително нарицателно име, граматически род-мъжки.
  1.Препродавач на коне или друг добитък.
  2.прен. Лице, което много се пазари.
  3.Крадец на коли.
  ВСИЧКИ, по добре и от мен знаете, че:
  1. Коне или всякакъв друг добитък,В ИЗОБИЛИЕ е дал Бог ПО СВЕТА и У НАС. Известни са напоследък , като Борисов-3 или Обединени Идиоти.
  2.Лица много ПО СВЕТА и У НАС, които се пазарят с Путин.
  3.Крадци много ПО СВЕТА и У НАС не само на коли, а на ВСИЧКО . И ний сме дали нещо на света! В наръчник на социаЛизъма записахме НАЙ- мудрия девиз за неспирния му ВЪЗХОД, докато ФАЛИРА! И НАЙ- ефективния начин за благополучието на едни и за ОЦЕЛЯВАНЕТО на други “ШАМАР ДА Е , АВАНТА ДА Е
  Този принос още тогава беше по достойнство оценен от братския интернационалист Хънг, когото наричахме Кънчо , който съвсем сериозно, но много ТИХИЧКО възкликна:”Ей, много богата тая Бъгария , бе! ВСИЧКИ крадат, и пак има!”
  Още веднъж моля за извинение г-н Джамбазки! Не е самотник ! Дал Бог СВОЛАЧ -ПО СВЕТА и У НАС!

 5. Испански съдия поиска двама високопоставени руски представители с връзки с Кремъл да бъдат задържани за предполагаемо пране на пари и връзки с престъпни среди.
   
  Съдията от Националния съд на Испания Хосе де ла Мата Амая е издал международни заповеди за арест на Николай Аулов, заместник-директор на руската Федерална служба за контрол на наркотиците, и на Владислав Резник, член на долната камара на руския парламент и представител на управляващата партия “Единна Русия”, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
  Резник е и заместник-председател на парламентарната комисия по финансовите пазари. И той, и Аулов са смятани за съюзници на президента Владимир Путин, отбелязва Асошиейтед прес.
  Те са сред 15 заподозрени по дългогодишно разследване на предполагаема дейност на руската мафия в Испания, се казва в огласени тази седмица съдебни документи.
  Решението за задържането на заподозрените е било взето още през януари, но за него стана ясно едва сега, след като испанският в. “Мундо” публикува в понеделник материал по въпроса.
  Съдията е постановил, че трима от заподозрените трябва да бъдат задържани под стража без право на гаранция. Останалите, включително Аулов и Резник, следва да бъдат доведени в Испания за разпит и съдът да прецени дали и те трябва да останат в следствения арест.
  Агенция Ройтерс допълва, че испанският съдия е издал заповеди за арест на общо 12 руснаци. Сред тях освен Резник и Аулов, е и бившият заместник-началник на Следствения комитет при Прокуратурата на Руската федерация Игор Соболевски.
  Тези 12 души са имали вземане-даване с предполагаемия лидер на престъпната Тамбовска банда Генадий Петров, който бе задържа в Испания през 2008 г. заедно със съпругата си и още един мъж.
  http://www.chernomore.bg/sviat/2016-05-05/ispanski-sad-iska-aresta-na-visokopostaveni-rusnatsi

 6. EС много хлабаво погледна на този процес с Каталуния.
  Трябваше отдавна да им скръцнат със зъби.ЕС е против сепаратизма и прекрояване на граници.ЕС е за обединение и незаконни действия не се позволяват.Чудим се как да се обединим.а тези ще ни разиграват.
  Харчим пари за този дето духа за чиновници, евродепутати ,а се оказва .че нищо не правим.Скимнало им на някакви лева/ичарири/ци да си чешат егото за независимост и цяла Европа ще се тресе.Ами защо сте в Европа,места в Африка колко щеш,сепарираите те се,а може и в Сибир.Да подобрите расата с китайци.Ще се сепарирате но ще вземете и негативите,дългове,визи,ограничен бизнес,мита и т.н.Няма само на хляба мекото.Ще ви видим тогава какви са ви икономическите показатели.Да не изпаднете след България.
  Лошото бе че испанското правителство пропусна,като англичаните,А Европа се успа.
  Окървави се и как ще дадат заден.А трябва.Европа да помага активно.
  Защото Русия ликува.

 7. джамбазин (български)
  Съществително нарицателно име, граматически род-мъжки.
  1.Препродавач на коне или друг добитък.
  2.прен. Лице, което много се пазари.
  3.Крадец на коли.
  Непременно ТРЯБВА да спомена НАЙ-ГОЛЕМИЯТ джамбазин към днешна дата!КОЙ е той???
  Всички му знаем името:той е ТОЙ!!!
  И не заради някаква СПРАВЕДЛИВОСТ! За такава се обръщайте към г-н Цацаров ПО КОМПЕТЕНТНОСТ!
  А заради…, абе ” Страх, лозе пази!”
  1.ТОЙ не е прост “Продавач на коне или друг добитък.” Г-н Борисов е ПРЕпродавач е на коне с капаци или друг добитък : говеда “честни бизнесмени”, компетентни шарани и цаци-пирани.Борисов-3 си седи на СЪЩИТЕ златни пръсти, на които седеще Орешарски на БСП и ДПС и хич НЕ МУ ПУКА, кой,за кого и за какво е гласувал! ВАЖНОТО Е , че ПОРЦИИТЕ са в ръцете му и алъш-вериша с тях върви!
  2.ТОЙ не е “прен. Лице, което много се пазари.” Г-н Борисов БУКВАЛНО много се пазари с г-н Путин! ФАКТ е, че посред нощ долетя с частния си самолет личния банкер на г-н Путин, след което беще кандидатирана г-жа Цачева . Говори се, че става въпрос за 30млн. Но ФАКТ е,че срещата беше на четири очи! Пак и посред нощ в тъмнотиите, кой ще ти брои 30млн. левове ли, евро ли долари ли…

  3.”Крадец на коли.” Ей туй най-ми е мътно за г-н Борисов! Крал бил навремето коли в Унгария. Ама защо бе ,джанъм???Казват, че не било защото му било омръзнало да яде филии с мас.Казват, че е било заради Цветелина! Като забягнала жената на Борисов с мъжа на Борислава , започнали да се утешават взаимно, но по едно време, Цветелина нали е жена, а всички жени ПО СВЕТА и У НАС са меркантилни му казала :”Ти си голям голтак, бе!” И така ТОЙ заминал на гурбет в чужбина ! Търговийка с крадени коли в Будапеща! От това му лепнаха “агент Буда” ,а не че е бил агент!Той си беше офицер от УБО.
  Питат Цветелина, ама и тя нищо не казва! Били са се разделили по ЛИЧНИ причини ! Добре, бе джанъм, съгласен съм! Ама кажи поне ЗАЩО се СЪБРАХТЕ !

  … Лично аз треперя от страх ЗА ДРУГО!
  Оставка като Гл.Секретар на МВР,
  Оставка като Кмет на София,
  Оставка като Премиер на НеРеБе, пардон -на РъБъ
  Пак Оставка като Премиер на РъБъ…
  Ами кажете КО ПРАЙМ СЯ ако пак каже ОСТАВКА???
  Като няма ни по честна, ни по ДЕМОКРАТИЧНА алтернатива, я!
  Никаква оставка !
  Само СТАБИЛНОСТ!
  Тъкмо се е стабилизарала МАФИЯТА!

 8. За мен лично няма никакво съмнение, че над каталонският референдум тегне много дебела коминтерновска сянка. Целта е ясна и тя е почти постигната. Всякакви аналогии със събития от преди 150 години или с хилави европейски движения под надслов “да видиш, че и аз съм жив” са напълно неуместни. Европа стои притихнала пред резултата единствено и само защото тя така си отседя цялото време на приготовлението на референдума. От години под краката й финансираните от Русия левичари разръчкват огън и никой не си направи труда да го изгаси радикално, а можеше и още как. Достатъчно щеше да е, ако Русия беше ударена през пръстите. Не се направи, най-вероятно и сега няма да я назоват директно като подбудител и организатор. Ще чакаме да видим какво наистина ще се случи. Мисля си, че няма да чакаме дълго- Испания вече е преживяла гражданска война. Тогава се е справила и сега ще се справи – интербригадистите са едни и същи, чалъмът е хванат.

 9. Лапсус! С мъжа на БОРИСЛАВОВА/Цветелина/

 10. Тези сепаратистки “референуми” в Испания, Италия,Франция,Холандия,Германия са остатъци от феодалната епоха, и даже от по-ранни епохи.
  Такива феодални и племенни сепаратисти са най-лесната плячка за съседни империалистически и враждебни сили.
  След Просвещението в Европа и Северна Америка, а В Южна Америка след оттеглянето на Испанската империя,се формират днешните национални държави. В тях ставало обединяването на такива феодални и племенни образувания, през последните столетия, за постигането на общите им цели в променените обществени ,международни ,междудържавни и технологични условия.
  Дори самото развитие на техниката и технологиите ,от тогава , които крепят днешната цивилизация, отричат точно тези сепаратизми.
  Днес има само една останала феодално-племенна империя – путлеристкият бандитустан. Управляващата “висшата класа” е чекистката “класа”, заменила болшевиките и царската аристокрация. Всички те са МАЛЦИНСТВА и почти нямат никаква дори кръвна връзка с подчинените им феоди и племена.
  В Европа след двете световни национал(истич)ни в Европа се формира НАДнационално държавно обединение , по подобие на САЩ.
  Това е разликата между феодално-племенната чекистка империя и ненапълно формираната китайска “нация” от една страна , и от друга страна НАДнационалното обединение на Европа и в САЩ. В единият случай има “обединение” на племена и народности, а в Европа и САЩ -има вече обединени нации. В които обединението между различните феоди и племена е станало по време на формирането на европейските нации , след Просвещението.
  А, където има обединение на национални държави едва ли може да съществуват империи.
  Повечето от тези сепаратистки “референдуми” в Европа приличат на местните конфликти , и даже махленски недоразумения, характерни за феодалната епоха. Такива неща нямат основания в ЕС ,и противоречат на НАДнационалната общност в Европа. Основополагащите принципи и ценности на ЕС са спазването на човешките права и свободи, но също и задължения за помощ и солидарност между отделните нации в ЕС.
  Такива национални референдуми имат място само в огромната чекистка империя от различни феоди,губернии,племена и народности, и където все още не са имали нито тяхното Просвещение, нито формирането на техни отделни национални държави, нито тяхното НАДнационално обединение,след това!
  Народите, и нациите им, в Европа са много по хомогенни , отколкото племената и общностите населяващи прекалено голямата територия на путлеристката империя. Това прави нуждата от такива несъстояли се досега референдуми за независимост много по-голяма там , отколкото тук в обединена Европа.

 11. Добре де, защо референдума на косовските албанци беше приветстван от европейските държави, а този в каталуния-не?
  Само хайде да не се лъжем, че горките косовси албанци били репресирани, бити и мачкани. След войната малоумника Тито, който тъпите сърби още целуват на портретите дава на косоварите автономия, забранява на 100 000 СЪРБИ ДА СЕ ВЪРНА В КОСОВО, дава на албанците университет, училища и собствени полицейски стуктури. И те все пак лелееха за автономия още от титово време. От Видин съм и доста съм обикалял бивша Югославия по онова време. Знам колко бяха репресирани албанците . Но там се намира една от най-богатите мини на оловна и сребърна руда- мина трепча.Тя сега е под британска ( ако не се лъжа) юрисдикция. И Каталуня да се отдели тогава.

 12. Не за автономия, Тито им я дал. лелееха за собствена държава. А много о0т тях за Велика Албания.

 13. Абсолютно сигурно е, че в Испания има незагаснали въглени от гражданската война, каквито има в Гърция, България и на други места.
  Централната власт в Мадрид и по-важно определените съдилища определиха референдума за незаконен и това беше достатъчно.
  Полицейското насилие дойде в много повече и излишно ще раздуха въглените, за съжаление.
  Все едно гледах кадри от Майдана.

 14. За “референдума” в Каталония която е на хвърлей от базовият ни лагер мога да напища роман с продължение. Но ще се задоволява, не се е родила още сила на земата която да ме убеди, че и тук, за н-ти път прозира дългата ръка на масква. Милиарди и то във ВАЛУТа се изсипват за да не види Европа бял ден.
  Само преди няколко дни, наглед нищо общо с темата, се запознах с един ляв интелектуалец от, познайте къде-Калифорния. И на второто изречение почна да сипе огън и жупел срещу “срамът Тръмп”. На устата ми беше да го попитам, ама пусто добра дуща, затраях си, дали е чул, че борци за отделяне на Калифорния от САЩ от 2 години имат “представителство”, ха сетесе къде-в масква.
  Any questions

 15. П.П. В горният пост има нужда от корекция в следното изречение ,което се намира по средата на поста:…………………………….В Европа след двете световни национал(истич)ни ВОЙНИ в Европа се формира НАДнационално държавно обединение , по подобие на САЩ……………………………….

 16. ТВ Эвропа определено задмина БНТ по наколенки спрямо каталунските сепаратисти и незаконния им референдум!
  То не бяха възторжени обяснения, то не бяха цитати на вдъхновени, току що “гласували” местни сепаратисти, то не бе чудо.
  Разбира се, официалната позиция на испанската държава бе сбутана в междуредията на новините.
  Жалко, че испанското посолство едва ли ще направи един демарж по този въпрос…

 17. MILEN, след предишният ти пост преди няколко дни,сега пак продължаваш пропутлеристкото си тролстване!
  Сега обаче няма да получиш отговор! А ще ти задам въпрос: Кога Милошевич нахлу в днешната “република” Сръбска в Босна? И кога Милошевич нахлу в Крайна и Славония в Хърватска?
  На никой не му е известно Хърватия и Босна да са нападали Сърбия и Милошевич. А Милошевич водеше войните в цяла Югославия, без сам да е нападан от никого.Също както сега твоят любим фюрер Путлер нападна Украйна,която е най-близкият народ.
  Тито може формално да е давал “автономии”, но Милошевич не ги спазваше. Напротив той извърши геноцид спрямо тях.
  Косово не е проблем само на Сърбия, там даже отношенията са законово определени и изчистени с референдума. Проблемът с Косово дойде заедно със всички проблеми ,които предизвика Милошевич и Сърбия.

 18. Приятелю ФЕОДАЛНАЦИОНАЛИЗЪМ , 100% съм съгласен, но малка забелейка за
  “ненапълно формираната китайска “нация” ”
  Проблемът на днешната Поднебесна империя не е в националностите, а в социаЛизъма, който все още ги тресе,въпреки рекламата на икономиката им по света и у нас. Опасявам се, че като се спука този цирей , много от сегашните ни вайкания ще са бял кахър!
  ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ… Китай има среден БНП на глава от населението ПО-МАЛЪК и от на българина?

 19. DO MILEN
  Къде въобще видяхте, че проповядвам Путинизъм? Или всеки, който има различно мнение е путинист.
  Не съм повдигал въпроса за Босна, Крайна ,Словения и Хърватия. Между другото в босненската война Хърватия също воюваше освен със сърбите и с босненските мюсюлмани. Съюзоха се в края на войната. Автономията на Косово Милошевич я отне, когато през границата на Албания започнаха нападенията на сръбските застави от АОК. Което си беше нахлуване от чужда държава. Доста съм пътувал по тези места преди войната,имам приятели и косовари и сърби та впечатление от медии не събирам.

 20. До Г-жа ИВАНОВА:

  Хипотезата ви е интересна и изглежда реалистична. Но имате ли, все пак, някакви актуални факти на разположение, засягащи сегашните събития в Каталуния, в подкрепа на хипотезата?

  С уважение
  NESTOR

 21. До Нестор
  Г-жа Иванова надали има конкретни факти,записи,фотоси,клипове,договори за намесата на путлеристан.Но с течение на времето всичко излиза наяве.Справка Катинското клане,пакта Молотов-Рибентроп.Путьо само с това се занимава.Харчи парите на тия нещастници руснаците да създава напрежение в света-от Корея до Каталуния.А от Москва постоянно квичат- докажете де.Е,всичко излиза ня бял свят в един момент.Само моментът да не е много късен.

 22. MILIEN, явно не си разбрал моите въпроси. Аз казвам ,че Милошевич пръв започна да нарушава суверенитета на бившите югорепублики, Косово е последният конфликт от всички. Милошевич започна пръв със сила да отделя части от тези републики, Косово е само крайният резултат от този процес.
  Косово е най-хомогенната част от бивша Югославия, и нямаше как Милошевич пак със военна сила да наложи своята власт , както в по-разнородните Босна и Хърватия. Дори Тито сам обособи Косово ,като с това сам призна че е отделна част от Сърбия.
  Милошевич още от 1989г. отне повечето автономни права,които им даде Тито, много преди АОК.
  И при положение че огромната част от населението са албанци , а сърбите са много малко част от населението, как може да стане това? Само с геноцид и етническо прочистване на над 1,5 милиона косовски албанци. Които трябваше да се преселят в Македония, Албания, Гърция, България и Западна Европа. Само ,за да може Милошевич да прочисти Косово от албанците. След като заради геноцида и етническото прочистване от войните в Босна и Хърватия имаше вече 200-300 000 жертви и милиони бежанци ,голямата част от тях се преселиха в Западна Европа.
  И последното напрежение ,което предизвика албанците да започнат с нападенията е преселването на голямата част от сръбските бежанци от Хърватия в Косово, след 1995г..
  Такива са фактите и няма голямо значение дали въобще си бил в Косово ,и дали имаш някакви познати там.

 23. БЕЗКРАЙНИ са ФАКТИТЕ и ДОКУМЕНТИТЕ и е невъзможно ВСИЧКИ да се конкретизират Но ФАКТ е! 100г. Велика Октомврийска СОЦИАЛИСТИЧЕСКА Революция!
  100г. Международен тероризъм и държавен бандитизъм ПО СВЕТА и У НАС!
  Ще се справят испанците! След като Франко се справи с комунистите-терористи нападнали Испания от цял свят!
  След като испанците се справиха с Франко!
  Убеден съм!
  Как да се справим ние с шайката ТАРТОРИ на ГЕРбСП, които КРАДАТ като за последно???

 24. Уеб-линковете на GEORGI NIKOLOV са право в десятката! Благодаря!
  Но и това, което е написал БИЛИ също е реалистично. Поздравления!

  И тъй като, проблемите повдигнати в статията на г-н Инджев са изключително сериозни, заслужава си и малко „науко-правдоподобен” анализ (т.е. без претенции за фактологичност), като например следния:

  От една страна е съвършено ясно, че в днешно време е незаконно (т.е. без юридически последствия) да се провеждат сепаратистки референдуми, които противоречат на конституцията. Преди няколко години, Шотландия проведе референдум, защото беше законен. Великобритания проведе „Брекзит”, защото и той беше законен. Но референдума на Крим беше незаконен (антиконституционен) и неговата поддръжка от страна на Путин беше свинщина от планетарен мащаб. Това, че Румен Радев бръщолеви „но в Крим се вее руско знаме”, също е свинщина. Ясно е, че референдума на Каталуния, както и този на Кюрдистан няма да доведат до независимост на тези страни, тъй като са противозаконни. Мисля, че това се отнася и за другите европейски„страни”, упоменати от г-н Инджев, тъй като подобно на Испания, Ирак и Украйна, и в тяхното законодателство, най-вероятно са записани съответни текстове за „териториална цялост”. (?) А и Путин е далече от упоменатите „страни”.

  Тази невъзможност, обаче, може и да не попречи на разни баламурници да организират поредни „шоу-спектакли” от рода на Каталунското и по други части на ЕС (Евентуално подпомагани по един или друг начи от Кремъл). Брюксел, със сигурност е наясно с подобни възможности, при положение, че в Европейската историческа наука, от 50 години насам, има пълна яснота по процеса на така нареченото етно-образуване от няколко века насам, а и пред това. Става въпрос за две реални (фактически) тенденции на интеграция и диференциация в този процес, които се наблюдават на протежение на цялата история на човечеството. Наскоро Норвегия призна официално, че в северната й част се е образувал нов етнос, наречен КВЕНИ (полуфини-полунорвежци), по искане на същия този етнос. Да не говорим за гореспоменатите украинци и кюрди, които освен етноси, претендират да бъдат и нации. Но квените държат да си останат в Норвегия (без претенции за ЕС), а украинците държат да влязат в ЕС. За каталунците и кюрдите, вероятно няма да има независимост, но някакви преговори за по-голяма автономия, при всички случаи ще се наложат. Нищо чудно и споменатите от г-н Инджев европейски страни, да организират референдуми, които макар и незаконни, ще прокарат пътя към по-големи автономии. Москва, евентуално, ще потрива ръце, но Брюксел със сигурност ще намери опции, Кремълското задоволство да не бъде чак толкова голямо.

  В тази връзка, изглежда съвсем очаквано, неприемливите сепаратистки тенденции да бъдат заменени с едни нормални процеси на законосъобразни „автономизации” на отделни провинции в рамките на съответните страни и ЕС. Това биха били и полезни удари срещу национализмите, и в полза на евроинтеграцията. Още повече, че при съвременните средства за масови комуникации и транспорт (електронни правителства и пр.), съответните преобразувания на административните системи по посока към автономизиране, са въпрос на няколкодневно програмиране за изготвяне на съответните софтуери
  Днеска – автономия за Каталуния (няма законова възможност за независимост), утре – независимост за Шотландия (има го като възможност в британските закони), после – автономия за Падания (Сев.Италия), нищо чудно и за Бавария и Сицилия след време. Подобни автономизации и законови „сепарации”, разбира се няма да са приятни за пламенните националисти и техните Кремълски спонсори. Но от това ще печели бъдещата истинска (т.е. законосъобразна) демокрация, базирана на високо-развитите технологии и предоставяща на всеки човек цивилизованата СВОБОДА да бъде солидарен с тези, които се борят за своите човешки права, а не за исторически предразсъдъци.

  Благодаря на всички, които са стигнали до тук.

 25. до NESTOR:
  Актуалните факти са винаги на разположение, когато човек има възможността да събере правилно две и две. Испанският съдия, издал международна заповед за арест на 12 руски граждани, двама от които високопоставени кремльовци със сигурност е видял достатъчно и убедителни факти в кориците на делото си. Мен лично не ме е питал за нищо. Миналата година в Сърбия изпоарестуваха други руски криминални хубавци и нещеш ли превратът в Черна гора пропадна. И за тия не съм питана. Ръководителите на сепаратистите в Донбас и Луганск имат същите характеристики- руски граждани от най- тъмната страна на Луната. Няма нужда да се питаме полезни ли са тези хора за Украйна. Щом се кичат с Че Гевара отпред, със сърп и чук откъм гърба на развлечена тениска въпросите са излишни, можеш да ги гръмнеш с чиста съвест.

 26. ДО MILIEN
  Била съм в Косово с български професор византолог П.Павлов/участвувал е в предавания за религията по БНТ/Косоварите са наследници на племето дордони сходни на нашите траки. Нямат нищо общо с албанците и сега не се определят като такива.Приели са исляма и никога не са били християни.

 27. D. SAVOVA вие в кое Косово сте била? Щото аз съм бил в онова, което беше част от Сърбия и мога да Ви кажа, че косоварите се бият в гърдите, че са албанци, на всеки сто метра се вее албанското знаме-двуглав черен орел на червен фон и всеки косовар лелее за Велика Албания. Както и албанците от Прешевската долина и Западна Македония. И езика им е като на албанците в Албания. И там съм бил. Косоварите се смятат за наследници на илирите, но масовото заселване на Косово от тях е по време на османската инвазия по онези земи. Друг е въпроса, че косово през по-голямата част от съществуването си е било българско.

 28. MILEN
  Бях в Косово,което до падането под турска власт е владяно от сърбите.Църквите там са православни но по архитектура приличат повече на италианските катедрали.Кралете ,които са владяли областта са Стефан Датчани -баща и Стефан син.Стефан -баща е женен за Ана правнучка на българският цар Иван Страцимир и майка на Стефан син.Ана е изгонена в манастир и Стефан б. се жени за Симонида Палеолог и нейният образ е в църквите.Когато Косово пада под турска власт мощите на Стефан баща са донесени в София в църквата Свети Крал/затова се нарича така,днешната Св.Неделя/.Мощите са още там Сърбите нямат никакъв интерес към тях.
  По времето на Тито Косово е изоставена провинция,сърбите напускат масово и отиват на гурбет в *немачко*Позната история.Остават само ислямизираните местни жители.Младите говоря на непознат език,но ни казаха ,че не е албански.Никъде не видях албански флаг.Те не се определят за албанци.Посетихме и сръбско село изостанало в миналият век.Изобщо положението е неспасяемо.Дано се съвземат като самостоятелна държава,защото гоненията и жестокостите на официалната сръбска власт няма да се забравят лесно.Църквите се охраняваха от Сини каски и Косовската полиция.

 29. Г-жа Савова, албанците се смятат за наследници на илирите, които се приемат за част от автохтонното население на Балканския полуостров, както и траките.
  Държава Албания не е имало никога до началото на 20 век. Но вие можете да видите в Уикипедия повече за Албания. Аз няма да повтарям писаното за Албания.
  Но тъкмо липсата на абанска/и държава(държави) обяснява разликите между албанците в Косово и Албания. В Косово едва от 10 години има някакво държавно образувание, а преди това никога не е имало, и самата държава Албания е формирана едва преди 100 години. И никога преди това.
  В Албания има и християни, които в България смятаме ,че са в по-голямата си част българи останали в днешните албански земи от Средновековието ,преди Османската империя да завземе Балканският полуостров. А през вековете след това е имало много преселвания от днешна Албания към България, след като албанците приемат исляма и получават повече права от християните.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.