Станете част от глобалното добро

Уважаеми хора,

Заедно с “Маргиналия”, Safenet.bg и други смислени организации и хора, ние от “Интернет общество – България” искаме да започнем годишна кампания онлайн, която да е насочена срещу езика на омразата, расизма, антисемитизма, ксенофобията, ЛГБТ, ромското население, различните хора… най-общо: срещу страха.
За целта ви моля да запишете няколко секундно клипче на айфона си (или на този на някой ваш колега) и да ни го изпратите. В рамките на кампанията, ще излъчваме клиповете в YouTube, Facebook, Twitter и т.н. Не сме го измислили първи – тук можете да видите спортисти, които говорят срещу расизма в спорта: https://www.youtube.com/watch?v=WvD–RLOPH4.

Разликата е, че ще е на български, насочено към българите.
Ще имаме сайт, в който ще благодарим на всички, съгласили се да участват.
Каним всеки един, който не се страхува, да го каже на глас.
Работим също така през февруари 2018 г. да организираме и международна среща в София, посветена на тази проблематика.

Примерен текст, който можете да кажете:

“Не на расизма и езика на омразата – в Интернет и в реалния живот.”
Или: “Не на страха, не на расизма, не на езика на омразата – онлайн и офлайн.”
Или: “Уважаеми хора, не се страхувайте да кажете в Интернет “Не на страха!”, “Не на езика на омразата!””
Или: “Уважаеми хора, когато видите някой грубиянин във Фейсбук, не го оставяйте да вилнее. Кажете му, че езикът на омразата няма място на вашата стена и сред вашите Фейсбук-приятели.”
Или: “Уважаеми хора, не гледайте безучастно хулиганите в Интернет; кажете им, че не подкрепяте езика на омразата! Не на страха, не на расизма!”

Или да си измислите ваше собствено послание!
Важното е клиповете да са кратки – няколко секунди, за да са лесни за споделяне. Запишете се и ми го пратете в лични съобщения.

Благодаря ви предварително!

Image may contain: 1 person, text and closeup
 От името на ivo.bg:
В рубриката “Предай нататък” предавам на аудиторията този призив, който си заслужава да бъде подкрепен ( не заради авторството му, което няма да са хареса на всички, а поради неговата актуалност в крак с тази инициатива в международен план).
Ако искаме\  искате да сме\сте част от цялото наистина глобално демократично братство, направите нещо срещу човекомразието и расизма, подкрепете инициативата. https://www.facebook.com/VeniMarkovskiPublic/photos/a.289786874378356.78191.169808556376189/1678553162168380/?type=3

 

 

 

 

21 мнения за “Станете част от глобалното добро”

 1. Днес претърпях лека операция. Екипът беше чернобял. Професионалисти!
  Знам едно. Сред всички раси, народи, вероизповедания има ЧОВЕЦИ и говеда.
  Формирам си мнението не според цветът на кожата, а според отношението към базовите ценности на цивилизацията или както родителите са ме учили, по 10-те божи заповеди. Може да е старомодно но при мен е така и няма за кога и най-вече не желая да се променям. Най-важното събитие за мен от няколко години насам е участието в БЛОГА МИ. Благодарение на СТопанинът и много от коментаторите смятам и мисля, че не греща съм се надградил, колкото-толкова за което винаги ще им БЛАГОДАРЯ!

 2. Не е по темата, но е актуално,по-актуално.
  Вижте кое знаме се вее в 1,10 мин. по време на днешната “запушена” демонстрация в Барселона в подкрепа на “референдума”. Ама тролове кат Милен ей сега ще ни “обяснят” с думи прости последната опорна точка. Те не си ли дават сметка, че ако джуджи1 малко от малко МУ отпусне края, педерацията одма се разсипва на десетки държавици. Накрая от раззия остават московският и ленинградски военен окръг. Всьо!

 3. Бих искал да напомня, че г-н Марковски много държи на термина Фашизъм за периода преди 9-ти и избягва категорично темата за извинението и покаянието от страна на убийците след 9-ти. За това смятам, че присъствието на подобни хора в една иначе справедлива кауза е по-скоро минус отколкото някакъв плюс. Моите наблюдения са, че за г-н Марковски грубияните в Интернет са тези, които говорят истината за режима след 9-ти и имат негативно отношение към дядо му. Да, разбирам, че не си избираме родителите си и никой няма право да ни вменява техните грехова, но и не мога да приема гордоста за срамните неща, които те са вършили.

 4. Veni Markovski – Вени Марковски и инициативата му: Станете част от глобалното добро
  Посетете В БЕСЕДКАТА на г-н Инджев за повече подробности.
  НЕ! НА ПРЪЧ-МОДЕРАТОРИ!

 5. ЛАПСУС! Но ГРЕШКАТА е вярна! РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ Я!

 6. Някак си,НЕ вярвам на Вени Марковски,а от там и на каузите му.Когато се създаваше РБ, на Меги Кунева и трепереше гласа от вълнение.Чак се разплаках!!!!И дори говореше против Русия.Аз нямам нужда от В.Марковски,за да съм антирасист и добронамерен човек.А тези,които имат потенциал да са обратното,след призива на В.Марковски ще се замислят и още как!За2 минути.Не ми се щеше да пиша срещу добрите намерения на хората,приемаме ги за добри,но в България това вече е недостатъчно.Моята родина е смъртно ранена.Поругани са изконни ценности.Напоследък се замислям,какви майки отглеждаме насред чалгата и златотърсачките по телевизиите.Та това е самоубийство на нацията!И си има причини и ПРИЧИНИТЕЛИ за това.Както и за нездравото общество.А пък си имаме вече и най-висш успокоител обединител,добротворец,гуру и сторожник на всеобщия световен мир!

 7. ДОНЯКЪДЕ съм съгласен с НЕСЪГЛАСЕН!
  Но…
  1, СЛАВА НА БОГА, че само в гробищата хората или не!
  2. Ами те направиха ПАРАЛЕЛНА България!
  Нешка направи паралелно на дружеството на жениците от Русе, които днес не само, че не са политици и депутатки, ами имената им вече никой не знае.
  Желюнаправи паралелен Клуб на Дужеството на Бай Илия!
  Гестаповци направиха паралелни стамбиловисти!
  Московски мекерета направиха паралелни патриоти !
  А ми нека веднъж направят паралелно ДОБРО! И само питам:Какво му е лошото на доброто, НЕЗАВИСИМО кой го прави??? В случая не става въпрос са Троянски кон, а за ДОБРО!
  3. И най-важното!НЕСЪГЛАСЕ и всички останали несъгласни! Направете една ПАРАЛЕЛНА инициатива на ДОБРОТО и всички ДОБРИ хора ще ви АПЛОДИРАТ!

 8. 1, СЛАВА НА БОГА, че само в гробищата хората НЕ СЕ ПРОМЕНЯТ!

 9. Уважаеми @КЛЮКАР
  Правилно ли разбирам, че щом аз нищо не правя, то това дава основание да преглътнем правеното от В.Марковски? Не смятате ли, че това е основния инструмент на медийната пропаганда, която може да публикува лъжи в милионни тиражи, истината да се отдръпне защото не може да си намери път?
  Нима не е очевдно, че точно това е най-ефективния подход при създаване на ментетата – намираме добра кауза и се закачаме за нея докато трупаме имиджи и пари за нейна сметка?
  Моето изказване беше точно с тази цел – не следвайте неправилни хора, които се опитват да изполват добри каузи за да си наберат последователи.

 10. @Несъгласен, чел съм на много места написани от Марковски думи за престъпленията на комунизма. Че преди комунизма в България няма демокрация – това е исторически факт. Царят управлява еднолично, в условията на суспендирана Конституция, горе-долу 10 години преди да умре. Не бива заради престъпленията на комунистите да отричате престъпленията на фашистите, монархо-фашистите или просто казано: недемократичните управляващи. Това не са престъпления на народа, за да се притесняваме от тях, също както престъпленията след 9.9.44 не са престъпления на целия народ, а само на комунистите, начело с Георги Димитров, Червенков, Живков…

 11. Съгласна съм с *несъгласен*,особено с последното изречение.
  Спомнете си за Д.Иванов,Гестапото и Стамболов.Атлантическият клуб и С.Паси,Герб и репресираните,БСП и бедните,комитетът за Левски и още много други .
  А Вени Марковски трябва да порицае делото на предците си,защото те не са обикновени комунисти,а извършили престъпления срещу българщината/дядо му създател на македонската азбука/.И за да му повярваме трябва да бъде откровен с нас.Той не отговаря за деянията на дядо си но трябва да се разграничи от него.За да не остава сянка на съмнение.

 12. Уважаеми г-н СКАРАМУШ. Признавам, че не съм чел цялото “творчество” на г-н Марковски. Моето изказване е базирано на моя личен опит от това, което съм чел от него. Виждам, че вие имате определена прилика, която обуславя вашата защита. Приликата е в това, че вие употребявате термина ФАШИСТИ, МОНАРХО-ФАШИСТИ – все термини, които първо не са коректни и второ винаги са се използвали за плашила на народните маси. Моля, преди да прикрепяте етикети да ги проучите внимателно и да си дадете реална преценка – те верни ли са или не са. И накрая ще ви напомня, че има една МОНАРХИЯ, която е воювала против НационалСоциализма и Фашистка Италия в периода в който Г. Димитров, Червенков и т.н. са били в сговор с последните. И понеже се измества тезата твърде едностранно смея да напомня, че дядо му е участвал в създаване на така наречената македонска азбука, която е един от елементите, необходим за терор над мирни Българи в окупираната от Сърбия област Македония. Пак повтарям – намесвам дядо му, защото г-н Марковски се гордее с него, цитира го като поет и мъдър човек, което за мен е неприемливо. И ще завъша със следното, с което се надявам да приключа темата – не мога да приема, че човек може да бъде откровен в своята борба против расистите и ксенофобите при положение, че неглежира и не желае да коментира имена като Газдов или Ръжгева.

 13. СКАРАМУШ
  Оляхте се.
  1.Кога у нас е имало фашизъм.-НИКОГА
  2.Коя е фашистката партия ,която управлява България – няма такава
  3.Кой е започнал терора в България -Септемврийското въстание,атентатът в църквата Света неделя,избиване на невинни хора по улиците – от комунистите по заповед на Москва.
  4.Какво очаквате да бъде наказанието за тези терористи -убийци,убили и осакатили над 500 човека -естествено смърт/най суровото наказание тогава/.
  5.Наказанието на терористите -убийци фашизъм ли го наричате- това е действие на една правова държава.
  6.Кога терористите и убийците ще се наричат идеалисти – само в тъпите и нахални глави на комунистите.
  Преди няколко дни нарекох талантливият поет Вапцаров терорист убиец,защото е участвувал в убийството на много хора /сам го признава/в това число на австрийският инженер и дъщеря му,български техници и шофьор на връщане от високо планинският язовир *Калин*.
  Стиховете на Вапцаров ги знам наизус,защото той най добре е описал бъдещият строй- комунизма в който аз живях.Най добре е предвидил и описал жестоката комунистическа експлоатация.

 14. Уважаеми НЕСЪГЛАСЕН , аз съм проЗт селянин КЛЮКАР и само гостуването в блога на прекалено възпитаният/ според мен/г-н Инджев не ми позволява да отговоря подобаващо на бистрата ти като сълза АНТИКОМУНИСТическа загриженост за опазването на АНТИкКОМУНИЗМА в Бъгария!
  Но все пак некои съобрайения за опазване на маТриала от неволни или УМИШЛЕНИ манипулации!
  1.”Правилно ли разбирАМ, че щом аз нищо не правЯ, то това дава основание да преглътнЕМ…” Опа-а-а! Фокус -бокус! От АЗ, станахме НИЕ!
  2.”Не смятате ли, че това е основния инструмент на медийната пропаганда, която може да публикува лъжи в милионни тиражи ” Какво смятам аз не е толкова важно! Важното е, че не АЗ , а World Press Freedom поставя България на 109-то и че за 10г. при Борисов сме пропаднали с УЖАСЯВАЩИТЕ 73места!
  Ама ХИЧ не смятам за страшна медийната пропаганда, която може да публикува ЛЪЖИ в милионни тиражи ”
  Смятам за СМЪРТОНОСНО “да публикува МАНИПУЛАЦИИ в милионни тиражи “!
  3.”Царят управлява еднолично …10 години . Не бива заради престъпленията на комунистите да отричате престъпленията на фашистите, монархо-фашистите или просто казано: недемократичните управляващи.”
  Пак да уточня! Аз съм проЗт селанин и не ме ловят МАНИПУЛАЦИИТЕ на академиците от БАН.
  И още мъничко уточнение: не манипулирай с неправилното “фашистите” Истинското им име е ” националСОЦИАЛИСТИ”
  Знам за монархо-фашиЗъма само, че на 9.9.44г. България беше най- благоденстващата, най-НЕРАЗРУШЕНАТА/въпреки бомбардировките на София/ страна в ЦЯЛА Европа!
  Знам само за кървавата вакханалия след 9.9.44г ! Избити са НАД 40 000 БЕЗ СЪД и ПРИСЪДА!
  Знам само за 45г. неспирен ВЪЗХОД на СоциаЛизъма а на 10.11.89г. осъмнахме ФАЛИРАЛИ!
  Знам само, че преди 10г. Румъния беше след нас, а сега там пенсии и заплати са двойно по-големи от нашите!
  Знам само , че Борисов-3 седи на същите ЗЛАТНИ пръсти на Орешарски на БСП и ДПС! И хич не му пука кой, за кого и за какво е гласувал! Важното е ПОРЦИИТЕ да са в ръцете му и алъш-вериша с тях да върви!
  Знам само , че всичките ТАРТОРИ на ГЕРБ-ОП-БСП-ДПС …КРАДАТ като за последно!
  И ПРЕДОСТАТЪЧНО ми е и това което знам!
  4.”…не са престъпления на целия народ…” А да си ме чул да използвам АНОНИМНАТА думичка НАРОД, освен по предназначение? Само вие МАНИПУЛАТОРИТЕ я използвате за щяло и нещяло!
  5.”… само на комунистите, …” Моля, моля! НЕ МАНИПУЛИРАЙ! Не крий ТАРТОРИТЕ в навалицата на членската маса! Аз и сега не казвам , че крадат ВСИЧКИ от ГЕРБ-ОП-БСП-ДПС!
  Казвам, че всичките ТАРТОРИ на ГЕРБ-ОП-БСП-ДПС …КРАДАТ като за последно!
  И както казах в началото, само неудобството от г-н Инджев ме възпира да кажа на такъв АНТИКОМУНИСТ: Ай сектир…

 15. Уважаеми @КЛЮКАР
  1 да, приемам забележжката – аз-ние. Ще се постарая да я избягвам. Но не ми отговорихте ако аз нищо не правя (А вие не може да го твърдите на 100%) то трябва ли да търпя това което прави той? И ако го търпя не ознава ли точно това – нищо не правя?
  2 въобще не мога да разбера какво искате да кажете. Нито знаете аз какво мисля за борисов, нито съм го коментирал. Коментирал съм единствено ВМ, който се опитва за пореден път да се вмъкне в полезрението ни с нещо положително.
  3. Никога не съм споменавал подобно нещо “Царят управлява еднолично …10 години”
  4.”…не са престъпления на целия народ…” Също не съм го споменавал.
  5.”… само на комунистите, …” Също не съм го споменавал.
  Може би трябва да четете по-добре преди да си оформяте мнението.

 16. Според мен ако всички направим по десет клипа осъждащи насилието и омразата ефекта ще е много малък. Просто извършващите насилие няма да ги забележат. От екраните ги заливат с реклама на техните кумири , които в повечето случаи са спортни и поп-фолк “звезди”, или просто “светски личности”. Ако те направят само по-един клип би имало по-голям ефект ,защото ще е прицелена точно на “таргетната” група насилници.
  А в такива държави ,като НРБ , в които от 15 години не слизат от екраните путлеристките агенти ,като сидеров ,и освен това се насаждат всякакви путлеристки пропаганди и омраза ,и към наши съюзници включително, вместо да се пресича решително от всички “държавни” институции, дори и такива “звезди” се използват за насаждане на омраза, и с тяхното и без тяхното съгласие и знание.
  Но въпреки това ,ако се използват повече послания записани с тяхно участие ,те биха имали според мен по-голямо въздействие върху определени възрастови,социални и дори етнически групи.

 17. Несъгласен: “Hе следвайте неправилни хора, които се опитват да изполват добри каузи, за да си наберат последователи”. – Cъгласен/a!

 18. Невъзможно е да съм несъгласен с казаното от НЕСЪГЛАСЕН!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.