Бихте ли подкрепили нова държава Шопландия, ако се появят такива мераци за отделяне у нас?

Както можеше да се очаква, Москва реагира на събитията в Испания с обичайната доза антиевропейска злъч, чието бълване отново беше възложено на Мария Захарова като говорител на външното министерство.  Тя сравни вчера санкциите на Запада срещу Русия по повод Крим със сюжета “Притча за слепия”  ( на холандския художник Брьогел, чието внушение е свързано с това как един слепец води друг към пропастта).Pieter_Bruegel_d._Ä._025

Много “художествено и картинно”, но адски лицемерно в контекста на факта, как точно Русия си присвои Крим чрез референдум, организиран светкавично през пролетта ан 2014 г. само няколко седмици след руската агресия на чужда територия и под дулата на чужда окупационна сила. Отгоре на всичко в Испания имаме случай на местен национализъм, изправен срещу централното правителство, което не беше инициатор на събитията, а се опитваше да ги предотврати години наред. Да , направи го зле, както често става в демократичните държави, изправени нерешително пред екстремизма на части от собствения народ.

Последният път когато Русия трябваше да решава сепаратиски проблем в самия край на миналия век, Путин беше изгряващата звезда на Русия и стана популярен с това, че за разлика от мекушавия Елцин, смаза безмилостно миниатюрната Чечня  с огромна огнева мощ по суша и от въздуха без да жали за някакви си жени, деца и руснаци в практически унищожената по този начин половин милионна столица Грозни. Тъкмо така Путин се превърна в герой в очите на своите сънародници, които от онзи момент насам му ръкопляскат, когато “пляска” разни по-малки народи- като грузинци, украинци и молдовци.

И още нещо: ако испанските власти изпратиха легитимни униформени служители на властта в “испанския Крим” ( да го наречем така по волята на Захарова и началниците й, които търсят аналогия), въоръжени с палки и гумени куршуми, то Русия подло изпроводи хиляди военни без опознавателни знаци, за които самият Путин лъжеше цял месец (преди успешния край на завоевателната им мисия), че били някакви местни доброволци, а после гордо си призна, че лично е ръководил операцията по превземането на Крим. Което стана не с гумени куршуми и с полицийски палки, а чрез мобилизиране на специални части, самолети, кораби и на агентура, която нахлу в украинските казарми на полуострова при поддръжката на редовната армия на Русия.

Колкото до аналогията с ( липсата на) референдума за отделяне на Косово от Сърбия, който е основна опорна точка в сравненията, които Москва и московските слуги у нас правят, то до ситуацията се стигна след като режимът на Милошевич се опита да прочисти етнически автономния район, изселвайки насилствено десетки хиляди косовари с мащабна операция на войската и на паравоенни националистически сръбски банди, опитващи се с пожарища да заличат следите от престъпленията си. Милошевич не само не обещаваше повече права и свободи на косоворите, но и им отне някои, които те бяха получили от предшественика му Тито, за да не се бунтуват като най-мизерстващата република във федерацията.

Същият Милошевич беше непрежалим другар на Москва и тя се опита да го спаси на последната фаза от серията безумни войни, които той подпали при разпадането на Югославия, чрез руски десант на летището в косовската столица Прищина в средата на юни 1999 г., замислен като изпреварващ руски демарш, способен да осуети операцията на НАТО срещу остатъците от сръбската военна съпротива.

Милошевич направи всичко възможно за успеха на поредната руска подлост, пропускайки маскирани като “сини каски” в рамките на мироопазването на ООН (за което Русия специално беше поканена) руски специални части да преминат по суша през сръбска територия и да завземат въпросното летище в Косово. Но не им се получи накрая- никоя държава, вкл. България, не пожела да предостави въздушен коридор на вероломните руснаци, за да стоварят десант в подкрепа на плацдарма на летище Слатина.

Безславно приключи още една грозна страница на измислената руска “изключителност”, осъществявана чрез присвоеното “право” за военна намеса ако не заради придобиване на нови територии ( както в случая с Крим и Абхазия) то заради защита на своя имперски образ. В крайна сметка на Москва й се налага да бере плодовете на имперската си импотентност, превърнала Русия в нарицателно за неадекватна външна политика.

Сравнете колко държави в света са признали референдума в Косово и неговото подобие в Крим- съотношението е приблизително едно към сто и не е в полза на Русия…

Колкото до референдума в Каталуния, който сега се употребява от Кремъл за поредна хибридна атака срещу Европа с обобщения по адрес на този съюз между демократични държави ( от позицията на “руската демокрация”, разбира се!), той се “радва” на още по-единодушно неодобрение в света, ако не се броят отпадъчните продукти на овластеното левичарство, какъвто е случаят с венецуелския президент Мадуро ( голям приятел на капиталиста Путин, впрочем).

Последно: ако на някои българи, поради навикът им да повтарят папагалски песнопенията на мюезините от Кремъл, им се вижда симпатично една богата провинция да пожелае да се отдели от държавата заради нежеланието си да “влачи на гърба си” останалата част от нея с данъците си, нека си представят една Шопландия- в случай, че шоплукът ( да наречем така София и областта) реши да се отдели в самодостатъчна нова държава – хем има коминтерновска традция в измислянето на шопска нация покрай “тракийската”,  и пр. творения на болшевишкия хегемонизъм на Балканите, налаган у нас след съветската окупация през 1944 г.

29 мнения за “Бихте ли подкрепили нова държава Шопландия, ако се появят такива мераци за отделяне у нас?”

 1. В Европейският съюз страните се обединяват предимно за да се подпомагат икономически и солидарно да наложат пътя на демокрацията,права за хората и свободен избор и право на придвижване.В ЕС по богатите страни трябва да подпомагат по бедните по този път.
  А богатите Каталунци искат да станат по богати лишавайки своите братя испанци от съпричастност .Що за егоизъм и безчовечност.
  А най дразнещите за мен са нашите леви доморасляци и такива като Сираков,Кошлуков ,разни русофили ,заплакали за Каталуния.Заплакали са защото искат да угодят на Путин.Да разпаднат Европа.Но това,че и България ще я повлече това не ги интересува.Ето и по това ще ги познаете колко са българи,а не руски подлоги като предците им едно време към Комитерна.
  Навремето Франко спаси Испания и областта Каталуния от комунизма.Иначе съдбата им нямаше да бъде по различна от нашата.
  Но те явно не са си направили изводи.Защо българите слугуват в Испания.И вместо да са солидарни и не създават изкуствени конфликти в ЕС ,те лудеят.
  А злобарят Путин като вещица прелива от радост и плаче за Испания с крокодилски сълзи.Идиот.

 2. не знаех, че е имало референдум в Косово…

 3. Уважаеми НЕСЪГЛАСЕН ,
  Отговарям ти тук, защото си е БАШ по темата!
  /въпреки , че г-н Иннджев може да ми дръпне шалтера/
  Освен, че съм проЗт селянин КЛЮКАР , моята глава е ПО-ДЪРВЕНА и от на шопите!
  Лично на мен, ТЪПИ манипулации като твоите ХИЧ не ми минават!
  Интернет ОБЕЗСМИСЛИ всякакви Опорни Точки и МАНИПУЛАЦИИ, стига де не желаеш да те манипулират.
  ПЪРВО РИМСКО!
  Разберете се НЕСЪГЛАСЕН и СКАРАМУШ дали не сте едно и също лице! Във всички случаи обаче се кръстите на ЕДИН и СЪЩИ Господ!
  Показвам НАГЛЕДНО!
  …………..Уважаеми @КЛЮКАР
  1 да, приемам забележжката – аз-ние. Ще се постарая да я избягвам. Но не ми отговорихте ако аз нищо не правя (А вие не може да го твърдите на 100%) то трябва ли да търпя това което прави той? И ако го търпя не ознава ли точно това – нищо не правя?
  2 въобще не мога да разбера какво искате да кажете. Нито знаете аз какво мисля за борисов, нито съм го коментирал. Коментирал съм единствено ВМ, който се опитва за пореден път да се вмъкне в полезрението ни с нещо положително.
  3. Никога не съм споменавал подобно нещо “Царят управлява еднолично …10 години”
  4.”…не са престъпления на целия народ…” Също не съм го споменавал.
  5.”… само на комунистите, …” Също не съм го споменавал.
  Може би трябва да четете по-добре преди да си оформяте мнението.
  POSTED BY НЕСЪГЛАСЕН | ОКТОМВРИ 3, 2017, 15:31
  @Несъгласен, чел съм на много места написани от Марковски думи за престъпленията на комунизма. Че преди комунизма в България няма демокрация – това е исторически факт. ЦАРЯТ УПРАВЛЯВА ЕДНОЛИЧНО, в условията на суспендирана Конституция, горе-долу 10 ГОДИНИ преди да умре. Не бива заради престъпленията на комунистите да отричате престъпленията на фашистите, монархо-фашистите или просто казано: недемократичните управляващи. Това не са престъпления на народа, за да се притесняваме от тях, също както престъпленията след 9.9.44 НЕСА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА ЦЕЛИЯ НАРОД , а САМО НА КОМУНИСТИТЕ , начело с Георги Димитров, Червенков, Живков…
  POSTED BY СКАРАМУШ | ОКТОМВРИ 3, 2017, 12:39

  Бих искал да напомня, че г-н Марковски много държи на термина Фашизъм за периода преди 9-ти и избягва категорично темата за извинението и покаянието от страна на убийците след 9-ти. За това смятам, че присъствието на подобни хора в една иначе справедлива кауза е по-скоро минус отколкото някакъв плюс. Моите наблюдения са, че за г-н Марковски грубияните в Интернет са тези, които говорят истината за режима след 9-ти и имат негативно отношение към дядо му. Да, разбирам, че НЕ СИ ИЗБИРАМЕ РОДИТЕЛИТЕ си и НИКОЙ няма право да ни вменява ТЕХНИ ГРЕХОВЕ, но и не мога да приема ГОРДОСТТА за срамните неща, които те са вършили.
  POSTED BY НЕСЪГЛАСЕН | ОКТОМВРИ 3, 2017, 07:08
  Уважаеми НЕСЪГЛАСЕН СКАРАМУШ/2в1или2х1-няма значение/
  1.Няма да ходя чак толкова далеч и да напомням, че ако не беше ГРЕШНИЯ свети Павел, нямаше да го има християнството! Даже всички отдавна щяха да са забравили името Му!
  2. Не познавам “творчеството” на ВМ освен покрай някаква награда тук В БЕСЕДКАТА, за този, който прочете ДОКРАЙ някяква СКУДОУМНА поема. Не успях! “Нямам нерви!”/по Милена/
  3. По въпроса за ГОРДОСТТА, мога ЧЕСТНО да кажа, че не съм я мерил и не знам Павлик Морозов ли е Юда Искариотски ли е, който в Евангелието си/има и такова/негодува, че не го почитат наравно с Христос! И Юда бил Божи пратеник, без предателтвото на който не би се изпълнил Божия ПЛАН за Разпятието, чрез което да се опростят греховете на човеците и се спасят душите им.
  “Нито знаете аз какво мисля за борисов, нито съм го коментирал.”
  Аз пък го коментирам! “Бог-високо! Цар далеко!” А Борисов хем се е качил на главите ни , хем е стъпил на шията ни!
  “Може би трябва да четете по-добре преди да си оформяте мнението.”
  Тук съм 100% съгласен!
  Само ще вметна нещо, което си прочел повърхностно.
  Писано е :”Когато сочиш някого с пръст, другите ти три пръста сочат теб!”
  Обърни внимание!!!
  И пак ще кажа!
  Veni Markovski – Вени Марковски и инициативата му: Станете част от глобалното добро
  Посетете В БЕСЕДКАТА на г-н Инджев за повече подробности.
  НЕ! НА ПРЪЧ-МОДЕРАТОРИ!
  И ще добавя!
  Вън националните предатели!
  ТАРТОРИТЕ на ГЕРБ-БСП-ОП-ДПС!
  Вън ибрикчиите им ПРЪЧ-МОДЕРАТОРИ!
  И накрая!
  НЕСЪГЛАСЕН СКАРАМУШ/2в1или2х1-няма значение/, бъдете живи и здрави!

 4. Всъщност чекисткото куче Путин изби повече руснаци в Грозни, отколкото чеченски сепаратисти. Понеже основното население в Грозни беше руско. Да не говорим за взривяването на жилищни блокове в Рязан ( ковачницата на ВДВ) точно преди втората руснка инвазия в Чечня.

 5. Прекрасен коментар!
  На финала си спомних как по време на профански опит по времето на правителството на марионетката Олигархски, т.е. на БСП и ДПС през зимата на 2014г. двете партийни централи с влакове и автобуси от цялата страна се опитаха да докарат масовка която да затъмни превърналият се в легенда митинг на СДС на 7 юни 1990г. на Орлов мост. Пряко сила осигуриха около 25 хиляди. Практически, десетки пъти по-малко. Немалка част от тях бяха от мургавите ни сънародници. Няма лошо. Всички сме граждани на РБ. Та, последните, не знам кой им беше вкарал в устата “култовото” скандиране: “София не е България”. Та, още тогава може би са заложени семената на “сепаратизма”. Точно в противоположната посока на “идеята” на Стопанинът на БЛОГА НИ. Та, де да знаем, може в провинцията пък първо те да решат да я карат без столицата. И те, така.

 6. Реакторите за АЕЦ ”Белене”, платени от Борисов авансово, все още са на 3177 км от България

  Бедна България (по израза на Борисов) плаща на богата Русия едни милиард и 200 милиона лева, срещу което не получава нищо. Ситуацията е такава, че е логично реакторите все още да не са произведени или Русия да не мисли да ги произвежда в близко бъдеще. Нормална държава щеше да се обърне към Арбитражен съд и да поиска неустойка, нормална, НЕ България…

  https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/reaktorite-aets-belene-plateni-borisov-avansovo-vse-oshte-3177-balgariia.html

 7. Все пак успяхте да изманипулирате и КЛЮКАР, щом забравих да кажа НАИ-ВАЖНОТО!
  Никой не ви кара НАСИЛА да подкрепите инициативата на ВМ за ДОБРОТО!
  Ако искате я подкрепяй те, ако искате сътворете собствена, ако искате НИЩО не правете за ДОБРОТО!
  Всеки си шета на СОБСТВЕНИЯ акъл! НАЛИ???
  А докато дойде ред до референдума за ШОПЛАНДИЯ може да сме останали вече и без акъл! Нали сме все братушки и славяни! НАЛИ?

 8. Брилянтно!Бих добавил ,че 90% от 42% изборна активност е около 35% за отделянето,а не както нашите папагали твърдят.Браво на журналистката на БТВ-Домусчиева ,че в репортажите си отбеляза как в денят преди обявената обща стачка са минавали през магазините и са предупреждавали собствениците ,че ако не затворят в деня на стачката някой ще им строши стъклата.Това си е чист рекет в стил “кристална нощ”.

 9. Дааа, отделянето на Шопландия ще е историческо възмездие за Княжество България за нелегитимната анексия на Източна Румелия. Сега щяхме да си имаме Бивш турски вилает Тракия със собствен език(по конституция) и знаме (мисаль) с каунь по средата…

 10. Значи така. Курветината, вижте снимките от сватбата ѝ, аз друга квалификация не намирам а на всичкото отгоре мястото на събитието е в Мордор на мордорите. Толкова фалш, такова лицемерие и тази пачавра ще преподава уроци на цивилизованият свят по морал.

  https://ivan-ushenin.livejournal.com/678366.html

 11. Приятелите на Путин – Пучдемон и Мадуро. Три впечатляващи имена!

 12. Ама числата хич не излизат на сепаратистите. При цялата профанация на т.н. референдум едва малко над 1/3 от избирателите са “гласували” за независимост. Няма кой да признае рузултата за валиден ни в Испания, ни в ЕС и даже лилипут.ин ще си затрае кат пръдня в гащи. Стачката днес е пълен провал. Парламентът се ослушва да обяви “независмост” а корумпето-премиер пучдемон няма полезен ход.
  Но пасаран!
  Да сядат на масата с Мадрид и да преговарят. Макрон обсъжда 300 часа със синдикатите проектът за спорната реформа в трудовото законодателство. Имаше, нормално, потстъпки и от двете страни. И после милионите които заплашваше клоунът, троцкиста Меланшон и той на кремълска хранилка да изкара на улиците се превърнаха е няколко десетки хиляди протестиращи срещу, ти да видиш, “социалният преврат” на президента.
  https://inforesist.org/shtorm-kataloniya/

 13. Настъпахте ме по мазола с тази Шопландия :). Може и да е полезно за БГ. Сега огромните потоци пари се вливат в София – то не бяха ремонти, тангенти, спирки на метрото, терминали и магистрали към тях и какво ли не още… Отделно всеки що-годе читав обект из страната минава през софийска фирма, от министерствата се дават команди кое как и от кого да се прави – знаем за откровенно тъпи решения. В името на комисионните по веригата. А в страната има места без питейна вода, или замърсена с химикали, пътищата – да те е срам да минеш с външен човек, усещането е за безхаберие и запуснатост. И някак си е неестествено – нафукана столица на “обрулена” “държава”. (кавичките са, защото обрулена е цитат от началото на прехода, а държава – тук няма такава)

 14. Голямото ми уважение към позициите които отстоява г-н Инджев ме карат да влизам в блога му за нови статии по няколко пъти на ден, но не намирам за нужно да досаждам всеки път с мнението си сред съидейници, в общи линии.В. случаят ме провокира следното: “богата провинция да пожелае да се отдели от държавата заради нежеланието си да “влачи на гърба си” останалата част от нея с данъците си, нека си представят една Шопландия- в случай, че шоплукът ( да наречем така София и областта) реши да се отдели в самодостатъчна нова държава”.Според мен няма място за сравнение между една действително развита във всяко отношение провинция като Каталуния- туризъм, промишленост, финанси, инвестиции, реално произведен продукт и София-административно създаден оазис на велможите от комунизма, наградените с жителство соц. герои, в настоящето -разпределител на корупционните потоци, осигуряващ близък контакт с факторите които раздават порциите, място за регистрация на всички олигархични структури, независимо къде в страната “развиват” бизнесът си!Съжалявам, но при една реална децентрализация и самостоятелно развитие на регионите Шопландия няма да е в позиция да иска автономия.

 15. Уважаеми GEORGI NIKOLOV
  Благодаря за снимките от сватбата на тази 100% славянка!
  Кич и комплексарщина!
  Цървуланковците шумкари и потомците им у нас и до днес избиват комплекси!
  Години след 9.9.44г., една другарка от нашия град, отишла на опера в София и на другия ден се похваляла.
  Попитали я коя опера е гледала, а тя отговорила:” Много сте прости! Ами оная, дето един, като го мушнаха с един нож, той започна да пее!”
  После твърдеше, че това са измишльотини на завистливите. Тогава просто в момента била забравила заглавието на операта.

 16. Сепаратизмът на Каталуния от Испания, на Британия от ЕС, са все лоши неща, лош пример, идващи в същото време много добре за пропагандата на мелниците на врагове като Русия. И на всички у нас русоблизци, целуващи руски задници и молещи се всеки ден ЕС и НАТО да се провалят.
  Европейската Комисия: Референдумът в Каталуния е незаконен според конституцията на Испания !
  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/catalan-independence-referendum-not-legal-spanish-constitution-european-commission-juncker-spain-law-a7978386.html

 17. Министърът на външните работи на Латвии Ринкевич предложи сериозно да се оцени аспекта на влияния на Русия на референдума за отделенято на Каталонии: “Този аспект се нуждае от сериозна преценка. В процесът на референдума широко се използваха социалните мрежи, копираха се новини, понякога бе невъзможно да се разбере кои от тях са създадении от реални потребители, а кои от роботи. Референдумът за независимост на Каталонии за Русия беше като “паднал на пода бонбон”, който Русия използва, за да разцепи ЕС” — заяви министърът на външните работи на Латвия”.

  Що ли не съм изненадан.

 18. Путин много се радва, но знаете ли какво ще стане, ако в Русия се позволи такъв референдум? Ще се разпадне.
  Това е руската политика. Чиста игра срещу допинг. Коментирайте тази гледна точка, моля.

 19. И в България имаше такава идея – възстановяване на Източна Румелия под името Южна България със столица Пловдив. Ходих на няколко сбирки. Аргументите им звучаха убедително – ние произвеждаме повече от Шоплука, Северозападналата и Северна България общо. Те взимат всичко като данъци, а тук връщат 5%. Командват, назначават разни крадци и рушветчии в администрацията, пазят ги и като стане голям скандал ги уволняват, понеже началниците им в София не били такива. Смях.
  Накрая станах и казах, че това е болест на цялата държава. И че нашите деди са загивали за Обединението на българите. От нас зависи избора на управниците ни.

 20. Не ги подценявайте! Въшливите ватенки! Никога! Наскоро ми попадна един материал, че видите ли те самите (трилионерите) режели клона на който седели като изнасяли начело с актуалния си вожд Путин(самият той с откраднати 200 млрд долара)огромен финансов ресурс в чужди банки и така отмивали Русия(по препратка към стихотворение на Лермонтов “Прощай немитая Россия”). Още малко и тази сган да я черпим, че сама си слага въжето и пр. и пр. Но не би!
  Тази измет през последните 25 години разбра едно, че капиталисти, те няма да станат нито в собствената си, а още по малко други страни. Никога! Виж феодали са си отдавна и в собствената и в чуждите страни, там където са депозирали откраднатото. Замъци,яхти,футболни отбори да,небостъргачи също но акции от водещи световни компании и финансови институции? Ако някой има примери, моля! Така, че те нама да престанат, Защото няма къде да се хванат. И ще продължат да водят подривната си дейност, защото за толкова им стигат средствата и там където и когато могат ще удрят. Предимно с петите си колони в ангарда (Приднестровието ,Сев.Осетия, Крим, Донецк,Луганск. Камчия, Поморие, Сталин(Варна)!? И още нещо. Сега, понастоящем сътуацията е такава, че с нищо не е по различна от онази в първите години след 9-ти 44-а, когато съдбите и надеждите на хората бяха захвърлени в ръцете и на волята на няколко хиляди комунистически изрода в България и на стотиците хилядите шмайзери на въшливите им поккровители. За което, защо да не благодарим на сегашните си партньори от Европа и Сев.Америка. И за сегашната им из тогавшната колаборация с палачите ни. Да благодарим!

 21. Перифраза на велика песен.

  Един съвет оставили са нам дедите ни:
  Деца на родний край, пътувайте! Да знаете, деца, че пътуването носи познание! Вижте други земи, вижте музеите им, вижте катедралите, синагогите и джамиите им. Това обогатява ! Това! А не колко днес еди-какво си в еди-кой-си магазин е намалено с колко процента – това оскотява! Опитайте се да опознаете света.

  Както са правели нашите деди. Работели са, произвеждали са и са търсели къде да продадат. Търсели са в Англия, в Сирия, в Германия, в Египет, в Австрия – навсякъде са търсили пазари. И са намирали. И са продавали.

  Затова са направили толкова богата България. Която е била притегателна точка за грабеж цели 10 века на бандитска Русия или както там се е казвала през вековете. Дивите варвари от Златната орда. От Ленин до Путин – все генетични монголоиди от Златната орда. Няма какво да се чудим – денгите им тенге, Александър Невски – православен светец. Никакъв светец не е бил – обикновен разбойник на монголска служба е бил.

 22. Поредният качествен коментар на г-н Инджев.Само слепеца русофил или антиевропеец(което е едно и също)няма да се сети за поговорката:”Крадеца вика Дръжте крадеца”.Колкото до действията на полицията и гвардията,видимо манджата бе малко по пресолена,но спомените от готвения пуч от комунягите в Испания преди В.С.Война очевидно е оставил трайни спомени в управляващите и съответните изводи.За съжаление младата генерация на Каталуния не е запозната с тях,или недобросъвестно е била продължително манипулирана от хора с неясни мотиви и цели.

 23. Много добра реакция на външния министър на Латвия. Сърбали са подобни попари на масква.
  Но вътрешните събития у нас се покриват и замазват от окупираните ни медии и власти. А новина номер 1 трябва да е ТОТАЛНОТО ЗАДРЪСТВАНЕ В СТОЛИЦАТА (за другите градове на България нямам лични наблюдения но нещата са сигурно същите). Защото оттам изтича голям финансов ресурс към масква и трохи за тукашните слуги.
  Новина номер 2 трябва да е 800 000 000 за изграждане на система за тол такса. Защо точно за тези пари (не чух лева или евро) но това са пари за един бая голям магистрален участък.

 24. “Путин много се радва, но знаете ли какво ще стане, ако в Русия се позволи такъв референдум? Ще се разпадне.
  Това е руската политика. Чиста игра срещу допинг. Коментирайте тази гледна точка, моля.
  POSTED BY ВЛАДИ ”
  Уважаеми ВЛАДИ,
  Ако се проведе такъв референдум, Путин ОЩЕ ПОВЕЧЕ ще се радва!
  Русия НЯМА ДА СЕ разпадне, а ще гласуват още повече ДА СЕ РАЗШИРИ! На първо време да се ФОМАЛИЗИРА присъединяването на ШОПЛАНДИЯ, където са седалищата на ТАРТОРИТЕ на ГЕРбСП-ОП-ДПС-РБ и т.н.
  Оговорът го даваш ТИ САМИЯТ!”Чиста игра срещу допинг.”
  ВИНАГИ побеждава ДОПИНГЪТ!
  Той ПИРУВА с мозъка на изпадналия в еуфория ЧОВЕК, докато го превърне в СКОТ! Краят на много ВЕЛИКИ личности е ДОКАЗАТЕЛСТВО за това!
  А в КОНКРЕТНИЯТ случай ДОПИНГЪТ е КОНТРОЛИРАНИТЕ МЕДИИ!
  И затова досаждам с 2017 World Press Freedom Index: 1.Норвегия2.Швеция3.Финландия4.Дания5.Холандия…109.България… 148.Русия…153.Турция…180./последното/ КНДР
  Защото в КНДР ДОПИНГЪТ КОНТРОЛИРАНИ МЕДИИ тотално вече им е ИЗПИЛ МОЗЪКА!
  Затова ДОСАЖДАМ за решаване на ФУНДАМЕНТАЛНИ неща , възможно с ЕЛЕМЕНТАРНИ средства!
  1.Равна ВЪЗМОЖНОСТ да избираш! Чрез гласуване ПО ПОЩАТА! ВЕДНАГА!
  2.РАВНО право да те избират! Чрез подреждане на листите ПО АЗБУЧЕН ред.
  3.Създаване на РЕАЛНА конкуренция и ПАЗАРНА икономика! Чрез ремахване на СТОТИЦИТЕ административни регулации!
  4.Конституиране на СЪДЕБНО ЖУРИ!
  5.СВОБОДА на словото! Чрез разкриване СЪС ЗАКОН на РЕАЛНИТЕ собственици на медиите и прогонването им в Русия! Или в Панделата!
  Но това може да се гласува ЕДИСТВЕНО със сопите!
  Това не го искат нито ТАРТОРИТЕ на ГЕРбСП-ОП-ДПС-РБ !
  Това не го искат нито ТАРТОРИТЕ на НОВА РЕПУБЛИКА!/особено т.2/
  По ПОНЯТНИ причини!
  Това не го искате нито ВИЕ ПРИЯТЕЛИ!
  По ОЩЕ ПО-ПОНЯТНИ причини!
  Защото СЕ СТРАХУВАТЕ, да поемете ОТГОВОРНОСТТА за СЕБЕ СИ!
  И ПОСТОЯННО да я НОСИТЕ!
  Ех, БЛАЖЕНО е да си помпаме Егото!
  Удоволствие е , да си ЧЕШЕМ антикомунистическите езици!
  Бидете живи и здрави ПРИЯТЕЛИ!
  И ти ВЛАДИ!

 25. Етносите (родове, племена, етногрупи, народи, нации и наднационални общности) се образуват и изчезват непрестанно на протежение на цялата човешка история, включително и днес. Отделните етноформи са в йерархичен порядък и всяка по-висша форма се образува за сметка на изчезването на няколко по-низши. Племената – от родове, етногрупите – от племена, народите – от етногрупи и т.н. Всяка по-висша етноформа е свързана с образуването на съответна държавна форма. Нацията се отличава с най-висша форма на организация. В историческата социология, описаният процес се нарича етнизация (в най-общ смисъл) и се смята, че е бил сърцевината на човешката история до сега, под най-различни форми. По всичко личи, че ще продължи и за в бъдеще под някакви нови форми. Глобализацията на политическите, икономическите, комуникационните и транспортни връзки на планетата, обуславят необходимостта от правно-юридическа канализация на етно-формиращите процеси.

  Във връзка с глобализацията, заслужава внимание обстоятелството, че е възможно възникването дори на „транснационални етноси” на основата на съответни ТНК (Транс.Нац.Корпорации). Такъв „етнос” би включвал в себе си десетки (и дори стотици) хиляди служители на съответна ТНК от различни страни по света, с установен вътрешно-корпоративен социален ред. Това би било „държаво-подобна”(state-like) корпорация, чиито служители биха били социално-икономически заинтересовани от ендогамия (вътрешно-корпоративни бракове между служителите и техните потомства). Един пример в този смисъл е корпорацията GOOGLE, принадлежността към която (независимо от националността) се смята за по-престижна, отколкото гражданството към Обединеното кралство (примерно). Служителите на тази ТНК са горди със своя висок жизнен стандарт, социална осигуреност и гарантирането на техните човешки права. Така корпоративната принодлежност излиза проявена на преден план, а националната (или племенната, народната и пр.) остава непроявена на заден план. А в реалния живот е съществено това, което се проявява. Подобно преобладаване на друг вид принадлежност (например религиозната) спрямо народностната е съществувало през Средновековието (грък – синоним на православен, евреин – синоним на иудей, римлянин – синоним на католик). Затова за народности и нации през средните векове се говори в патриотарски стил, т.е. – от днешна дата. В действителност е имало само религиозни общности, а народностите са били в своебразен „латентен”, т.е. непроявен и следователно, реално несъществиващ вид. В този смисъл, явлението „латентност” на народността по отношение на евентуален „ТНК-етнос” не би бил нещо ново за историята. Очаква се, подобни „ТНК-процеси” на етнизация да придобиват все по-голяма значимост за разлика от традиционните такива, които да затихват.

  Както и да е, времето ще покаже. На настоящия етап, обаче, традиционната етнизация все още е в пълен ход, и в своята цялост (глобален вид) тя се нуждае от законова канализация. Както и в миналото, етнизацията освен като социално-историческо явление има и своята правно-юридическа страна, която днес е много по-съществена от преди. Вярно е, че такива като Путин все още я нарушават, но днес подобни случаи все пак са санкционирани изключения, докато в миналото са били общоприета практика. Трябва да се вижда историческия прогрес и да се вярва в неговото продължение.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.