Запознайте се с Христо Ганев, създателя на зала “България”

Обновена на 06.10 в 22.30

 

Предстоят концерти във връзка с 80 годишнината на зала “България” http://www.ploshtadslaveikov.com/80-godini-prekrasen-zhivot-v-zalata-na-balgariya/

Кой е Христо Иванов Ганев

Нека споделя нещо лично и “шуробаджанашко” по този повод за връзката на моята съпруга Росица със зала “България”. Тя не се изчерпва с факта, че моята Роси работи там в Хоровата капела. Нито дори във факта, че в два от концертите, посветени на тази годишнина тя ще пее като солист. На 13 октомври заедно със сопраното Мария Цветкова-Маджарова ще пеят арии от операта “Дама Пика” от Чайковски, а на 14 октомври с нейната вокална формация Bella voce съвместно с Quarto quartet ще представят концерт-спектакъла СТАРИТЕ МАЙСТОРИ, посветен и на друга годишнина – 450 г. от рождението на Монтеверди.

http://sofiaphilharmonie.bg/bg/programa?task=viewevent&itid=599

187E13A9-3F77-427A-B18B-5D0AFDA883B6

 

Работата е там, че животът понякога си прави неслучайни шеги – включително и приятни. Мецосопраното Росица Павлова-Инджева е правнучка на човека, който има толкова основополагащи заслуги за построявенота на зала “България”, че в знак на благодарност приживе и посмъртно винаги се е пазело празно кресло за него в една от двете официални ложи – едно за монарха и едно за него. (А съпругата му Велислава, на която Иван Вазов, написвайки последните си стихове като гост във вилата на Ганеви в Костенец, декорирана и днес с паметна плоча по този повод, е посветил няколко добронамероно шеговити рими).

Христо Ганев, както пише във визитната картичка на издателството , публикувало книгата му “Моят жизнен път” е пионер на кооперативното движение в България между двете световни войни.moiat-zhiznen-pyt-hristo-ganev

 

Изтъкнатият стопански деец, публицист и общественик, стоял начело на българското кооперативно движение, е един от строителите на икономическия и културен живот между двете световни войни, затова неговият биографичен труд е ценно историческо свидетелство.

 

До края на 1944 г. изтъкнат стопански деец, публицист и общественик, стоял начело на българското кооперативно движение. Един от строителите на икономическия и културния живот на България между двете световни войни.

Неговото име е забравено!…

По времето на управлението на Христо Ганев българското кооперативно движение постига забележително развитие, като разгръща огромно по своите мащаби строителство в областта на стопанството и културата, обхващащо почти всички слоеве на българския народ – България е сред страните с най-развито кооперативно движение в Европа, първа на Балканския полуостров, с авторитетно европейско признание.

Принципите на изграждането на българските кооперации са в основата на доктрината на Рочдалските пионери – свобода, независимост, взаимопомощ и самопомощ.”

И една малка подробност извън това представяне на Христо Ганев: под негово ръководство са изградени също хотел “България” и ресторант “България” , но не за друго, а за да издържат културната институция зала “България”. Само си представете с днешна дата подобна загриженост от страна на съвременните “строители на България!

Правнучката на този забравен благодетел и родолюбец е моята съпруга Росица Павлова-Инджева (Ганева по майка).

IMG_3009IMG_2928

Благодаря за вниманието- беше ми много приятно!

15 мнения за “Запознайте се с Христо Ганев, създателя на зала “България””

 1. Ех, колко прекрасно би било да има повече такива статии, па били те и продукт на “шуробаджанакщината”.
  Поклон пред г-н Христо Ганев, истински строител на вечна България.
  И една молба в духа на “шуробаджанакщината”. Може ли Иво с когото сме на “ти” да даде тук шеговитите рими на Иван Вазов посветени на прабата на очарователната Роси.
  Благодаря предварително!

 2. От хубавите снимки на талантливото сем.Инджеви виждаме с гордост как изглежда една типична българка, а вчера видяхме на публикуваните снимки от сватбата на Маря Захарова как изглежда една ТИПИЧНА рускиня. 🙂

 3. Чест и почитания!
  На Г-жа Павлова-Инджева !
  И на Вас, Г-н Инджев!
  От КЛЮКАР.

 4. Кооперативното е висша степен на цивилизованост. Защото е жизнено необходимо в името на една споделена цел да забравиш всичко онова, което би тежало – егоизъм, вечна подозрителност към “съ-пътника”, мания за собствена значимост и непогрешимост, съмнения дали не си подценен.
  Съсредоточаваш се върху това, с което би бил полезен и работиш за общия успех. Инвестираш в общото, и тогава накрая печелиш и ти.
  Българите имаме коренни връзки с кооперативното. Спомнете си как се прави къща на село – всички помагат! После ти помагаш на тези, които ти помагат и така е било от памтивека.
  Българите именно – не други! изобретяват кооперативното градско жилищно строителство в периода между двете световни войни. Изобретяват го стотиците хиляди бежанци от всички краища на Българското землище, събрани най-вече в столицата София.
  На всички е известно, че една сграда има две цени – едната е строителната, т.е., по направените разходи. Другата цена е за продажба, често пъти при засилено търсене като например след Световната война и Ньойския диктат – спекулативно скача дори в пъти над строителната цена.
  Идеята на кооперацията е проста – събират се няколко човека и строят за себе си по строителната цена, която е най-ниската възможна.
  “Сиромах човек – жив Гявол” или кооперативното в своя блясък.
  Триумф на рационалното!
  Ето така е построена София такава, каквато я обичаме – сдържано стилна, европейска и при това… на най-ниската цена – строителната.
  Това стопанско и цивилизационно явление е уникално в Европа и света.
  Софийската кооперация е неизследван, забравен и премълчаван феномен на цивилизоваността на нашия народ.
  Това е култура на съжителството, която не се среща често.
  Какво направиха комунистите с тази култура е друг въпрос – разпиляха я, но тя пак ще се натрупа, защото рационалното винаги накрая взима връх.
  Ето защо приятно ме учудва, че Зала България – тази култова за старите софиянци територия на Класическата музика – е построена по Кооперативен способ.
  Смирена гордост и респект към тези наши Учители.
  Хвала на тези големи българи!
  PS.
  Днес често дочуваме вопли от производители на храни – мляко, колбаси, сирена и т.н., че големите търговски вериги ги били притискали за ниски цени и не им плащали редовно. Сигурно е така!
  Но драги ми български производители – как не се сетихте да направите “кооперативни супермаркети”, в които вие да продавате директно?
  PPS.
  Г-н Инджев, приемете моите комплименти за прекрасната Ви съпруга и пожеланията ми за дълъг и щастлив живот под нейната нежна диктатура!

 5. Кооперирането в България има своето място , както и в другите държави. Дори и по времето на комунизЪма беше разрешено някакъв вид “пролетарско” коопериране, докато селското коопериране беше само на хартия.
  Но днес времената се менят и кооперирането е вече променено и с международно и европейско участие. Също както днешните кибуци в Израел са различни от тези кибуци при създаването на държавата Израел през 1948г..
  А в НРБ последният удар срещу кооперациите от времето на комунизма стана по време на “перестройката” , когато имаше затруднения в цялата неефективна социалистическа “промишленост” и огромни външни задължения. Тогава много кооперации бяха принудени да правят съвместни производства и сдружения с държавни предприятия(които също бяха в предфалитно състояние), и по този начин кооперациите загубиха голяма част от своите активи, които отидоха в ръцете на партийната и административната номерклатура, по подобие на откраднатите активи на външнотърговските дружества, по същото време.
  И днешното ЦКС(каквото е останало от него), вероятно е под тежкото влияние на стари кадри от БКП, ДС, ДКМС и казионният БЗНС. Останали по “наследство” от социализЪма, както навсякъде.
  Може би някои от сегашните управници в ЦКС все пак ще присъстват на предстоящите концерти във връзка с 80 годишнината на зала “България” , построена от техният предшественик Христо Ганев?!? За да почетат и него ,и вашата съпруга, която е негова наследничка, г-н Инджев? Все пак и те се представят за продължители на неговото дело. Макар че едва ли сега могат да се похвалят, че кооперирането е така разпространено, както е успял да го развие Христо Ганев навремето.

 6. За мен е чест да познавам прекрасното Ви семейство!
  Желая ЗДРАВЕ, обич и безброй поводи за радост!

 7. Този период от нашата културна , стопанска, политическа и военна история е пълна мъгла включително и благодарение на история бг по БНТ. Но е интересно как са “бягали” от Унгария , Австрия и от къде ли не да дойдат в България за по добро заплащане различни високо квалифицирани специалисти. А и не само за по добро заплащане ,а и за културната обстановка. Къде е била Швейцария тогава?
  Почит към миналото ни и към Христо Ганев – един от строителите на съвременна България.

 8. Поздравления за ИВО и семейството му!
  Кооперативното движение през комунизма бе пропагандирано така, че все е едно е част от комунизма, комунисдтите мислят за него и родината му е едва ли не пак Милата Русия!
  Кратка справка казва, че първите кооперативи и въобще кооперативното движение е ПАК ПЛОД В СТРАНИТЕ НА ЗАПАДНЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ. Първият кооператив, Shore Porters Society, се появява през 1490 г. в Шотландия. Да, тогава и там, макар не много конкретен и документиран.
  Първият ясно документиран кооператив се появява през 1769 г. пак в Шонтландия, оформил Fenwick Weavers’ Society. От 1810-те нататък в Британия въобще се появяват още много такива. Паралелно и след това възникват и във Франция, Германия. И тъй нататък.
  ПО-МАЛКО руски думи, по-малко русизми, по-малко възхищаване на Русия, по-малко руски излияния от усти и по страници, ПО-МАЛКО РУСИЯ В БИТА ни – И МНОГО НЕЩА НИ СТАВАТ ПОВЕЧЕ ЯСНИ КАКТО СА ПО СВЕТА, НАЛИ ТАКА?!!

 9. Не познавам семейство Инджеви,но искам да им пожелая съвместен семеен живот до дълбока старост!IIC…..oIL.

 10. И извън темата: Днес в народното събрание се гласува ЗАКОНОПРОЕКТ за МЕРКИТЕ за ИЗПИРАНЕ на ПАРИ. Господа нашите народни представетили, правителството и министерството КРАДОХА като за световно първенство години наред ИЗПРАХА си ПАРИТЕ окрадени от държавата и народа ни и сега вече могат спокойно да гласуват проекта. Халал да им са, но би трябвало да им се търсе отговорност за МИНАЛО ВРЕМЕ!IIC…..oIL.

 11. Прекрасен коментар на ЦК(С) -поздравления за което!
  Въпреки, че малко “стърчи” при този повод когато /поне според мен /трябва да звучат само аплаузи ! Към това прекрасно семейство и към предците им!
  Но да бъда и аз неуместен, ще добавя няколко ПРОСТИЧКИ въпроса.
  1. Защо беше закрита ДС , без да бъдат прибрани активите на задграничните дружества, служещи за ” пощенски кутии”? Непотърсени и до днес стотици милиони!
  2. Защо беше закрито М-во на Външно икономическите връзки, без да бъде продадена нито една ТЪРГОВСКА МАРКА и цялата вънншна търговия се “приватизира” БЕЗПЛАТНО?”Загубени” и непотърсени и до днес стотици милиони!
  3. Защо бяха разтурени ТКЗС , а не бяха преобразувани в земеделски кооперации?И чрез ЗУНК покрити фалитите и платени кражбите им около милиард?
  4. Защо и ЦКС, и активите им се ” набутаха” в ръцете на местната БКП-номенклатура?
  И само един въпрос към г-н ВЕСЕЛИН СТАНЕВ и реформаторите на съдебната система и други неща от ДСБ и “ДА, България”:
  5.Знае ли коя е Ана Караиванова?
  Ана Караиванова е от знаковите фигури в червените юридически среди. Паметливи свързват името й с обвинението по делото за пожара на Партийния дом,представен ни като театър на абсурда!
  Тя беше и ПЪРВИЯ главен инспектор в съдебната система!
  Тя провали въвеждането на електронния търговски регистър , като зам.-министър на правосъдието!
  Затова говоря аз за ПРОСТИЧКИТЕ НЕЩА!
  Но майната им, на въпросите от МИНАЛОТО!
  Ще досаждам с ЕЛЕМЕНТАРНИ въпроси за БЪДЕЩЕТО!
  Заради децата и внуците ми, разпилени в чужбина! Там се чувстват ПРЕКРАСНО!
  Но аз искам да се завърнат в България! Убий ме, не знам защо!
  И ако не ми се отговори ПРОСТИЧКО и ясно от НОВИ и СВРЪХнови РЕПУБЛИКИ, на изборите ще имат НЯКОЛКО ХИЛЯДИ гласа по-малко!
  Нищо , че съм най-обикновен КЛЮКАР!
  Поздрави, ПРИЯТЕЛЮ!

 12. Добре е да се помнят тези неща, защото миналото и истинските българи потъват в забрава.
  Живи и здрави да сте и успех!

 13. Още по-добро продължение от теб КЛЮКАР!
  Всички “външнотърговски” “дружества” бяха на директно подчинение на ДС и върхушката около правешкият каскет, никакви отчети никакви бюджети. Всичко е безотчетно, като някаква бездънна черна дупка, всичко изчезва. Като някаква “социалистическа” офшорка! Но дори и в офшорните зони има повече отчетност, отколкото в “външнотърговските дружества”, и даже типичните криминални структури са по-законни от тях.
  Тези “дружества” се обезмислиха след въвеждането на КОКОМ. И служеха само за насаждане на тероризъм и крадене на западни технологии.
  И какво всъщност означава “външнотърговски дружества”? Каква външна търговия може да развива НРБ с “капиталистите”??? Нито може да им предложи оръжие , нито някакви “конкурентни” стоки, при всеобщият дефицит! СССР предлагаше суровини , но суровини в НРБ няма! НРБ нищо не може да предложи на западният пазар. По-голяма част от тези дружества влагаха оскъдните валутни средства на НРБ не в заводите и икономиката в границите на НРБ , а в икономиката и заводи в “прогнилият капитализъм”. Дори самите комунистически главатари знаеха КОЙ е по-прогресивният “строй”, и за това не влагаха валутата в “плановата” си икономика, а ги влагаха извън СИВ във “вражеската” капиталистическа икономика.
  След външнотърговските дружества се източиха и всичко извън аграниците на НРБ – концесии, заеми ……и т.н.
  Същото стана и в НРБ след 1989г., то даже не е спирало никога след 1944г. – “национализации”, “колективизации” , “бригадирски движения”, “съботници”…..
  И след фалита през 1989г. просто всичко си продължи с нови “усвоявания” – фалитите през виденовата зима, “заменките”,”приватизациите”,………и до днес с фалита на КТБ преди 3 години.
  Никаква разлика и промяна от 1944г , до 2017г.. И винаги всичко е било БЕЗотчетно , за да е и БЕЗ отговорност за всички ограбвания след 1944г. А ти искаш електронен регистър?!?!?…….
  П.П. И понеже стана въпрос за кооперативите в НРБ , и аз малко се отплеснах по тази тема с присвояване на активите им след “перестройката”, като част от целият процес на заграбване на обществени активи от намерклатурата ,което продължава и през прИхода, и до днес. Всичко това е в контраст с делото на Хр.Ганев за развитието на кооперативното движение преди 1944г. И благодарение на него сега я има зала “България” , на която ще честваме 80-годишният юбилей.

 14. Чудесна публикация и великолепни личности! Поздрав!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.