Лавина или лафмоабет в лаФка е шумното шепнене за свободата на медиите у нас

Колегата Виктор Николаев направи днес кратко изявление от екрана Нова телевизия. http://clubz.bg/59318-izpod_ruinite_na_bylgarskata_jurnalistika_trygna_lavina“

Картината съдържаше ярки образи, които може би не понасят на хората с  повишена чувствителност” ( както биха се застраховали да предупредят зрителите си от канала “National geographic”).

Метафорите на Виктор за лавината и столчето ми харесаха. Което обаче не означава, че са безспорни в съдържателно отношение.

Ако наистина се беше вдигнала лавина от възмущение от поведението на двамата политици от управляващата коалиция в неговото студио, както казва Виктор днес, тя би трябвало да помете ако не властта, с която те така злоупотребяват, то “поне” двамата конкретни виновници. След като това явно не се случва, става дума по-скоро за замеряне със снежни топки. Лафмоабет в лаФка.

IMG_2829

Да, избирателите са тези, които могат да местят столчето на своите избраници. Но всеки отделен избирател има далеч, далеч по-малко влияние чрез собствения си глас върху политиката от рупора на овластения да влияе върху обществените нагласи журналист. Напазаруваните влиятелни журналисти “на жълтите павета”, са неизмеримо по-виновни от купения за жълти стотинки жител на гетото, чийто образ персонално и колективно непрекъснато бива яростно изобличаван от медиите, без обаче нито веднъж да сме научили как върви търговийката при покупко-продажбата на цели медии и навързаните в тях като “три синджира роби” журналисти.

Журналистите, освен това, имат голямо влияние без да са били избирани от зрителите, читателите и слушателите. Избират ги едни хора, които като правило стоят в сянка, не дават отчет на публиката за критериите на своята селекция. В нашата ( тяхната, по-точно) държава тези организатори на кастинга на журналисти са най-недосегаемите важни фактори, неподлежащи на разследвания ( вкл. журналистически) и на съдебни преследвания за щетите, които са нанесли и насят на обществото. Което би трябвало да прави избраниците им, назначени за вип персони, малко по-смирени, когато се карат на избирателите. Защото в килията на обесения ( виновния), не се говори за въже, нали.

И накрая- за да бъда също кратък- не бива така с лека ръка да се говори, че не било толкова важно дали въпросите, задавани от журналистите, са добри или лоши, а било важно изобщо да се задават въпроси. По тази логика и отговорите на политиците не търпят критика, щом ще сме толкова великодушни към ниското качество на въпросите. Не е добре на политиците да се дава индулгенции на принципа : “щом е допустимо въпросите да са калпави и отговорите ще са такива”. Още повече, че всъщност най-важни са въпросите, които журналистите не задават- заради забрана, автоцензура, интересчийство, инстинкт за оцеляване.

Това последното с оцеляването, впрочем, е най-големият проблем на нашенската журналистиката, но понеже е и част от националната ни характеристика, ще спра дотук, за да бъда разбран погрешно, че изкарвам журналистите за по-виновни, отколкото хората вярват, че наистина са отговорни за срива на доверието в журналистиката, призвана на хартия да е куче – пазач на демокрацията, но превърната в хартиен тигър, както казват в Китай.

Знам, знам, могат да ми отговорят с факта, че хората се жалват на медиите повече, отколкото са готови да се оплачат на институциите, на които вярват още по-малко. Но това оправдание е достойно за поговорката “между слепциите и незрящият е цар” ( с извинение за абсурда, формулиран по “действителен случай” в симбиозата межу властта и медиите).

23 мнения за “Лавина или лафмоабет в лаФка е шумното шепнене за свободата на медиите у нас”

 1. Понеже стана въпрос за ЛАФКА, питам: Защо няма разследване, дори журналистическо, как възникна,кои са опорите на това малко монополче, размножило се във всеки по-големичък град мигновено,необезпокоявано от общинските власти, почти пред всяко училище, предлагащо алкохол, цигари и пр.? А за журналистите-въпрос на етика, морал, лична смелост, отговорност пред останалите в България,на кого ще служат. Всеки си избира начина на живот, но малко са журналистите-личности които разбират колосалната им роля в едно общество, подобно на нашето. Общество, което все още е неоценило ценностите си, шизофренично въртящо глава, ту на изток, ту на запад.Непознаващо собствената си история.

 2. Николаев някак си остави чувството че е един от възторжените последователи на винету ,още от първият му мандат. В НТВ има и една журналистка ,която е даже е още по-голям запалянко на бистришкият тайгЪр и от Николаев.
  Може би това е помогнало на Николаев да остане в сутрешният блок на НТВ, а не както А.Цолова да падне жертва на “новата ре(д)акционна пОлитика” на “новият” новинарски ре(д)акционен “отговорник” на НТВ – В.Анкова?!!?
  А, пък нали собствениците на НТВ искаха да я продават?!? ЗАЩО се “оказаха”?!? Пък имат “нов” отговорник на новините?!?!
  Но пък от друга страна реално погледнато Николаев не е задал някакви лични въпроси и към А.Тодоров, и към Симеонов?!? Нито ги е питал за лични конфликти на интереси, нито ги е питал къде са им банковите сметки, и дали са хотелиери…… примерно…?!?!?
  Ето, А.Тодоров вече го дава и малко журналист, като се цанИ за водещ в предаване в една “телевизионна” лаФка, и би трябвало ,ВЕЧЕ, да има някакъв “журналистически” опит от там.
  Николаев им зададе само някакви съвсем общи “политически” въпроси. А, и двамата започнаха някакви лични подмятания лично срещу неговото присъствие в НТВ?!?
  Явно вече сме извън всякакви класации за “свободата” на словото, и ставаме само за челните места и на путлеристките, и на бистришките тайгЪрски лаФове.

 3. Чистосърдечно предлагам повече да не кадим тамян на тая фалшива “викторниколаева” икона. И с просто око е видно, че наливаме вода в чужда и най-вече в грешната мелница. Който и да е този момък; нито е “журналист”, нито му се е случило нещо истински лошо. Проста писарушка, която за по-удобно е попълнила документите си за пред НОИ и ТД НАП в приложение №3- свободни професии. Не упражнява занаят /по причина, че и двете му ръце са леви/, не е художник или писател /аф корст/, не е и адвокат/боже опази/; що ли да не се декларира като “жулналист”. Нещо като нищо на света, обаче за данъчна декларация върши работа, за правителствена пропадганда още-по. До вчера никой грамотен човек не го знаеше тоя, днеска въпросният тече и от чешмите. И това ако не е пропаганда, аз съм извънземна свободна професия по Приложение №3. В близката ни история имаме един единствен пример за цензурна, държавна и съсипваща разправа с истински журналист. Днеска обаче всичкото поборник за журналистическа свобода има трайна и необратима амнезията за престъпния “български чадър”, с който “боднаха” г-н Инджев . И не, не мисля, че сравнението ми е пресилено. Пресилено е единствено желанието на чадърените убийци да ни залъгват с читалищни пиески като “Загубената Станка”. Идеята им е, че ние лапаме мухи и си представяме, че гледаме антични трагедии от ранга на “Прикованият Прометей”. Не е възможно да сме зрители на нещо, което без притеснение да обясним на децата си. Сега гледаме едно порно, къде софт, къде по-хард. Иска ли ви се да го споделяте с децата си? По-скоро, не.

 4. До ИВАНОВА:
  Убийствено точно! Респект!

 5. SMS ти уби КОНЯ с този линк, пРЕЗИДЕНТА радев наистина навсякъде се оля с изцепките си за сваляне на ембаргото на РАЗИЯ. Комуниста си личи по ТЪПИТЕ си ИЗЦЕПКИ, може и да са му платили за да реве навсякъде та дори и в Полша – страната която ненавижда УЗОРПАТОРИТЕ, страната която най много е страдала от тези ИЗРОДИ. Срам за цялото прявителство начело с пРЕЗИДЕНТ и ПРЕМИЕР леви и десни РУСОФИЛИ които се бият в гърдите че работят за благото на народа в същото време лижат миризливите партенки на ПУТЛЕР. Мисля че някой ден Европа ще и писне и да му мисли клетият Българин! IIC…..oIL.

 6. Безрезервно подкрепям Иванова.
  За това си позволявам вместо да коментирам сапунката “викторгейт” да дам в рубриката на Швейк-Горе ставаха големи работи или още по-точно по Иво-Цамбурването на раззия връзка към статия от Андрей Пионтковски. А и голяма част от коментарите под нея също заслужават внимание.
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=59D8C75B15099

 7. Потресаваща новина, поне за мен. Само туй да беше се случило в пут.иновата раззия е достатъчно основание поне 50 години да са под опека на оон-ето.
  211-двеста и единадесет деца са загинали м.г. в час по физическо в матушката.
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=59DB6EFD0C871

 8. Праф. Иво Хрыстав, “български?” депутат от БСП, днес при Цветанка Ризова:

  “Вие (българите б.а.)никога няма да влезеТЕ в Шенген и Еврозоната.

  Цв.Ризова: Но защо няма да влезем ?

  Прафесара: Ами защото нямаТЕ ресурса, защото СТЕ сивата посредственост, ще останеТЕ периферия, нещо като Босна, Косово и т.н…..

 9. Слава Богу, че освен “натовският генерал” Резидент Хвърчилков който е СРАМ за Североатлантическият пакт има, убеден съм, хиляди достойни, мъжествени и скромни офицери-натовци като Метьо Кобос. ГЕРОЙ, спасил един Господ знае колко човешки живота в касапницата в Лас Вегас.
  ШАПО за мистър Метьо Кобос!
  http://rusjev.net/2017/10/09/etot-besstrashnyiy-muzhchina-spas-desyatki-lyudey-vo-vremya-boyni-v-las-vegase/

 10. Да дам и аз своите пет пари в защита на свободата на словото.
  В един филм се казваше, че добрият адвокат не задава въпрос, на който не знае отговора. По същата логика добрият журналист не кани в студиото човек, за когото не знае как ще се държи. Всички знаят що за стока е Антон Тодоров. Да го поканиш, след като предишния ден в парламента е казал, че Радев е назначил любовницата си и да очакваш, че няма да го каже в студиото, ми се струва малко несериозно. Нищо чудно Нова телевизия да го е поканила точно за да каже това и водещият да го постави на място, например с репликата „Грозно е“ . Какво, да обвиниш някого, че е назначил роднина не е грозно, а за любовницата – грозно?
  От поведението на водещия останах с впечатление, че страшно се боеше в студиото да не се каже нещо срещу Радев, за да не стане както с Иво Инджев. И точно над този страх се подиграваше и издевателстваше (по Люба Кулезич) Антон Тодоров.
  В. Николаев по повод избора на Грипен „Този избор продукт на една шайка ли е?
  Антон Тодоров: „Много силна дума употребявате, ще ви изяде столчето“
  Тоест ще му изяде столчето, защото се осмелява да нарече президента и ко. ШАЙКА, а не защото противоречи на А. Т. … или нещо аз не разбирам?
  Или по по повод община Брегово
  А. Т.: „След всичко това какъв въпрос бихте задали?“
  В. Н. „Защо сте се насочили към тази детска градина?“
  „А, не, за такъв въпрос, ако бях шеф на НТ – уволнявах“ Добре де, по дяволите, само на мен ли ми се струва, че според А. Т. В.Н. е за уволнение не защото е задал неудобен въпрос, а защото е задал глупав въпрос?
  Мале, мале, каквито са ни политиците, такова им е и посегателството върху свободата на словото (измислено). Каквито са ни защитниците на свободата на медиите, такива са им и основанията за възмущение (измислени).
  А че Антон Тодоров се държи неадекватно, пубертетски арогантно и заслужава да го поставят на място – това е друг въпрос. Но не и с изсмукани от пръстите обвинения. Лично според мен, Антон Тодоров, със своето поведение, само вреди на каузата да се потърси сметка на президента за Грипените.

 11. Тъй и тъй стана въпрос за журналисти. Някой спомня ли си че преди години Асен Йорданов и няколко журналисти с него напуснаха вестник телеграф защото им забраниха да издадат журналистическо разследване за разграбването на имоти по Царево и наоколо.
  ПП Асен Йорданов на сайта Биволъ.

 12. Най после това невъзпитано говедо (меко казано), получи заслуженото си. Хубавото е това, че малко преди това не бе одобрена номинацията му за шеф на комисията по досиетата, което щеше да доведе до допълнителни проблеми и непредвидени последствия! А със становището на г-н Караиванов не бих се съгласил, който се опитва да оправдае и омаловажи, крайно арогантното и просташко поведение на този самозванец, който се опитва да бъде уж “борец” за свобода на словото!

 13. Сутринта на 10 октомври 2017-а в студиото с разкопчана да пъпа риза и с оръфано кожено елече(останалата част от облеклото не се показва заради компроментиращо оцветяване в жълто) се настанява the brave Виктор*. Не , не е уплашен, не е и притеснен от празния стол до него). Дързък е, като онова каменарче. Навива на ризата ръкавите и започва да разнищва темата на деня: Защо нама да видим никога “Шенген”? Или ще го видим(Шенген),
  когато си върнем анклавите руски на наша територия. Като парк Росенец до Бургас примерно. Или като Камчия и Шкорпиловци. Национални територии от които българската администрация е абдикирала или са я абдикирали. Е това е наш Виктор*, победител във викторината “Смелият журналист”. А на всички останали Виктор-овци не им остав нищо освен да поемат паса на the brave Victor. Меко! И да се понаведат, защото топката е ниско по тревата.

  *Виктор – елитен журналист от значимите национални медии;

 14. Една новина, която (естествено) остава настрани, в девета глуха от добре насочваното медийно русло у нас:

  http://www.focus-news.net/news/2017/10/09/2444779/tass-redzhep-tayip-erdogan-zayavi-che-turtsiya-nyama-da-priznae-prisaedinyavaneto-na-krim-kam-rusiya.html

  Реджеп Таип Ердоган заяви, че Турция няма да признае присъединяването на Крим към Русия.

  Ха сега де?
  Що така?
  Нали Ердоган и Путин бяха “първи приятели”?

 15. Инж. Симеонов,
  За поведението на Антон Тодоров думата “арогантно” и аз съм я използвал, а “просташко” съм я пропуснал, не защото не съм се сетил за нея, а защото поведението му може да се опише с толкова много подобни епитети, че не можеш всички да изредиш. Само казвах, че въпреки всичките си отвратителни качества, не може да се каже, че е заплашил В. Н. с уволнение, защото му е задал НЕУДОБЕН въпрос…а може и да съм се заблудил… пак ще погледна записа…

 16. Както е известно, тия дни “цялото прогресивно човечество” отбеляза рождения ден на Путин. По този повод руските СМИ в захлас разказваха по какъв начин този велик празник се отбелязва в различните краища на света. Един от примерите бе, как в ню- йоркски ресторан в чест на Пу е създаден специален бургер с тегло 1952 гр.(годината когато е роден). Тази “новина” бе моментално разтиражирана по всички руски централни медии.
  А ето как един обикновен руски блогър разкри как е създадена тази фалшива новина:
  https://noodleremover.news/fake-putinburger-c4431e377df7
  Смятам, че подобни примери на безкрупулна лъжа от страна на руската пропаганда, трябва максимално да бъде отразявана и в България!

 17. Моля за извинение! Не е по темата, но нямам търпение да споделя:
  “НАТО обяви създаването на нови многонационални сили в Румъния, с цел да контрира влиянието на Русия в черноморския регион след окупацията на Крим, предаде Ройтерс.
  Черноморските сили на Алианса първоначално ще бъдат изградени от около 4000 румънски войници, подкрепяни от сили от девет други държави, както и от 900 американски военни. В региона ще бъдат разположени и допълнителни кораби и самолети. Освен румънски, в Крайова на учения ще бъдат изпращани и български, полски, италиански, португалски и немски войници. Британски и канадски изтребители ще подпомагат румънските ВВС, а италиански – българските.
  В допълнение към намиращите се в момента в Черно море морски патрули на НАТО, към българските и румънските пристанища ще бъдат изпратени още бойни съдове.”

  Ало, Банкя, пращайте яхтите, платноходките и белите чайки…
  Ало, “натовския” хвърчилков, ко прайм ся? Май ще ни събори италиански грип/ен/, от вида Ф-16?
  Ква стана тя? Снишвахме се, гърчихме се, мятахме се /като заклана кокошка/ по оста “ЕС/разия”, правихме се на плажни амурчета, пръскащи мир и любов и… накрая пак изоставащи, пак на опашката, след събитията, като в “Те вървяха след войниците”
  /ако някой не е гледал филма – става дума за проститутките/!
  🙂

 18. Павле!
  Брилянт, Приятелю!
  Точно като в оня виц за Бай Ганьо.
  Първо торбата със сол, после 50-те тояги на голо и накрая 100-те жълтици. Ако си мислят нащите набедени псевдополитици, че някой им отдава значение в гонената от тях посока е точно обратното. Получава се в края на краищата контрапродуктивен ефект. Визирам най-паче баце и Резидент Хвърчилков.
  Толкова са “симпълмени”, израз от студентвото, че никога сами няма да се усетят. Както казва в налогични случаи легендата на българският футбол, незабравимото крило на Ботев и нацтима Георги Попов-Тумби: “Не съм толкова умен за да разбера колко съм глупав”.
  Те, така и горните. Цървули бяха, са и си остават докле вятърът на промяна не ги изпрати на политбунишщето.

 19. Знам, че тук е излишно да се цитира каспаров.ру, но не мога да се стърпя…(за всеки случай, ако някой е бил зает и го е пропуснал)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.