Оправданието за съветското минало на НРБ- доказано ( и в предаване на БНТ) невъзможна

Снощи БНТ информира незнаещите и припомни на правещите се, че не знаят, как през 1963 г.  ( и 10 години по-късно отново) България се е самопредлагала да се самоубие  като държава, сливайки се окончателно със СССР. https://www.bnt.bg/bg/a/blgariya-16-republika-na-sssr-09102017

Историята е достатъчно известна на читалите, за да я припомням конспективно тук.IMG_7510 IMG_7506 IMG_7517 IMG_7516 Ще маркирам само удивителната способност на професионални историци, увредени от идеологическата си пристрастност, да се опитват да защитят абсолютно незащитимия акт на национално предателство.

Искра Баева от една страна капитулира безусловно и  призна, че става дума за срамно събитие ( макар, както саркастично отбеляза  Доцент Даниел Вачков , директорът на Института за исторически изследвания при БАН, специалистът по Стопанска история на България след Освобождението, НРБ всъщност вече да е била достатъчно съветизирана, за да смятаме, че е можело да стане и по-зле). IMG_7513Същевременно Баева се опита да обясни какво е наложило Живков и компания ( без нито един глас на съпротива в ръководството на БКП) да предложи главата на България на тепсия на СССР.

“Ние се борим ( по онова време- бел. ИИ) за разпределение”, оправдава предателския акт Баева с внушението, че ставало дума за оцеляването на българския режим, застрашен от собствената му икономическа неадекватност дори в сравнение с останалите соцдържави. Между тях имало “вътрешна конкуренция”, заяви нейнният поддръжник в студиото доцент Евгений Кандиларов, преподавателят в Софийския университет, историк от БАН.IMG_7521

От думите им излиза, че конкуренцията ( един “капиталистически термин”) е оправдание за националното предателство, което се е наложило от обстоятелството, че изоставаме и трябва да бъдем напълно “осиновени” от чужда държава.

Още “по-интересно” е обяснението на Баева, защо , щом като са били толкова убедени в правотата си за всенародната любов на българите към СССР, заговорниците от ЦК на БКП са пазели в дълбока тайна предложението си към Москва? Според Баева- защото…всъщност нямали намерение наистина да направят това, което предлагат.

На многократните реплики на доцент Лъчезар Стоянов, историк от Нов български университет, изследовател на съдбата на българската нация и държава в ново и най-ново време, и на доцент Данаил Вачков, че България е била подложена на насилствена русификация и съветизация, Баева подхвърли, че всъщност съветска телевизия се е излъчвала у нас …само в петък.

 

IMG_2829

Но кулминацията настъпи след като в студиото прозвучаха думите на Живков, произнасящ на конгрес страстно любовно обяснение към “великата съветска страна”, както и на други видни другари, подкрепящи с огромно вълнение идеята за присъединяване към СССР. Баева се беше подготвила за отпор с “пищов” ( както се казваше в училище ) и започна театрално да чете, как ( никому неизвестен, освен на тесен кръг историци) поклоник на Хитлер в България реди хвалебствия към нацистка Германия и нейния фюрер. Наложи се , след като тя явно нямаше намерение да спре сама, водещият да я репликира, че това сравнение не е адекватно на предателството от 1963 г., подготвяно на най-високите етажи на безконтролната тоталитарна власт от името на държавата ( без нито един глас против на пленума, припомни пак доцент Лъчезар Стоянов).

“Пищовът” гръмна Баева в крака, но тя бодро прие благодарностите за участието си. Дали е разбрала, че наистина трябва да й се благодари за косвения, но категоричен начин, по който потвърди, че защитата на съветското минало на България е невъзможна на фактологично ниво и може да вирее само в низши форми на едноклетъчен живот, демонстриани от нея и колегата й Кандиларов в студиото?

Забележка: Снимките на Тодор Живков с Хрушчов и пр. другари, както на участниците в предавенането и на факсимилиетата от документите от пленума, са от екрана на телевезионното предаване.

14 мнения за “Оправданието за съветското минало на НРБ- доказано ( и в предаване на БНТ) невъзможна”

 1. Жалки апологети на комунизма, другарката Баева и толкова младият е ВЕЧЕ глупав доцент Кандиларов, направиха и невъзможното за да защитят предателската политика на БКП-то им! Усилията им ставаха не само жалки, но и смешни след като на техните пламенни “пледоарии” в защита на предателите, в студиото прозвучаваха документалните записи!!!

  Съжалявам студентите, които “научават” историята от тези двама “преподаватели”! Това са перфектни демагози (съветската телевизия била само в петък и не била пропаганда?!?) и политпросветници. Жалки подлоги на руските интереси в България!

 2. Предаването снощи *ИСТОРИЯ БГ* беше блестящо.Благодаря на Горан Благоев и екипа му.Стегнато,с автентични кадри и документи показаха истинската история на България,крита до сега.На високо ниво бяха и професорите коментатори,които без да се притесняват обсъждаха документите и фактите.Даже и Искра Баева и Кандиларов въпреки червената си окраска и предварителна подготовка да смекчат нещата, признаха националното предателство на БКП ръководството.Пред фактите и боговете мълчат.
  Най интересни бяха децата ученици които изумено гледаха.
  Спомням си 1983 г.Ресорният ми директор ме извика/той беше химик от преди 1944 г.,завършил немска гимназия,безпартиен- блестящ химик/силно смутен ,да не кажа изплашен и ми каза,че трябва да унифицираме нашите разработки и стандарти с съветските,че това е едва ли не секретна задача и много отговорна.
  -Е,какво толкоз отговорих аз-нашите стандарти отдавна са уеднаквени с тези по СИВ,ако трябва и с Марс ще ги съчетаем.
  -Не сега е друго ,нещата са много по отговорни.Явно е знаел за взетото политическо решение на Политбюро,което го е изплашило.
  Няма скрито покрито,всичко излиза на яве.Все по лесно и все по бързо.

 3. Нека някой да ми обясни,какво преподават на студентите си тези учоные на студентите си?Откровенни лъжи,провокации,диверсии или глупости?Дъщеря ми е на 12г,печели ученически конкурси по български език.Но не я насърчаваме в тази посока.Лично аз се съмнявам,че и в английска филология са способни да мошеничестват.Толкова за СУ и подобни.

 4. Хубаво е, че има такива предавания да се видят събитията и фактите от дистанцията на времето.
  Също така де си видят колко умствено са увредени апологетите на комунизма и как тези хора не могат да се покаят и да поискат прошка за гнусотиите на режима.
  Аз лично съм омерзен от поведението на Баева и Кандиларов не може да си такъв гьон-сурат!
  Жалко е само, че единствено биологичният фактор ще ни отърве от тази пасмина.

 5. БНТ, като останалите медии с много пари ( от нас и от ЕС) провеждат медийна политика изцяло в услуга на масква. Тези медии могат да доведат нещата до смяна на ориентацията ни. Предаванията “Бг история” не правят разлика дори когато в тях допуснат някой свестен. Слугите обикновено са мнозинство, пък и при това правосъдие знаещите е нормално да се страхуват какво говорят. Борба за Българска медия ! С НОВА РЕПУБЛИКА.

 6. Помня унижението, което изживях като студент в Москва през 1981 г., когато на лекция по История на КПСС лекторът се обърна към мен с въпрос дали зная, че България “просила” да стане 16-та република на СССР, но по съображения за допълнителен глас в ООН ни било отказано. Тогава не подозирах, че това наистина се е случило и просто отговорих, че не зная нищо по този въпрос.

 7. Продължава драскането по повърхността на това архи важно историческо събитие. То продължава да се разглежда като част от рубриката “невероятно, но факт”. А релевантните въпроси са следните:

  – Какво щеше да стане с България ако беше станала съветска република след разпада на СССР? Щеше ли да обяви независимост като Украйна и балтийските републики или щеше да си остане на топло в задушевната смрад на руския коптор?
  – Защо Тодор Живков беше съден за неправомерно раздаване на апартаменти, а не за национално предатество, което може документално да се докаже за 15 минути
  – Защо се искаше закриване на БКП/БСП за щяло и нещяло след като това можеше да се постигне с лекота за това архипредателство и никой на Запад или Изток щеше да намери аргумент срещу поставянето извън закона на партия национален предател?

  Хубаво би било да се дискутират именно тези въпроси, а не просто да се предъвква самото събитие като куриоз.

 8. Всеки може сам да прецени различните аргументи и факти ,които се представиха в предаването. Но поставиха и някои въпроси:
  Кое е по-моралното и достойно поведение – дали да се продадеш заради пари, или да се “присъединиш” поради “идеологически” подбуди?!?!?
  И ВСЕКи е наясно как точно се наричат продажниците за пари?
  Макар ,че и “идеологическите” причини , в края на краищата се свеждат до икономически.
  Всеизвестно на всички ,че каквото и да се говори и обсъжда , накрая пак се стига до финанси(те).
  Но директно да признаваш продажността си заради пари,и даже да изпитваш “гордост” от това?!?!?
  И баева и кандиларов казват ,че БКП не еискала наистина да присъедини НРБ към СССР, и поради това за засекретили тези документи?!?!? Но най-важното е ,че те не са ги “засекретили” от хрушчов, защото само той е могъл да разреши или отхвърли присъединяването! Те не само не са ги засекретили от него, но и директно са поискали от него това присъединяване. А ,ако беше приел?!? Тогава какво значение има такова “засекретяване”?!? От КОЙ?!?
  В рамките на СИВ има и други случаи ,които говорят че никоя държава ,дори и под съветска окупация и колонизация не продава своята НЕзависимост за пари.
  Чаушеску беше свалил жизненият стандарт в СРРумъния под нивото на държавите от третият свят, но не искаше да продаде преди СВОЯТА лична(човешка!) НЕзависимост, а заедно с това и НЕзависимостта на Румъния!!!
  Освен това самото предложение за присъединяване към СССР е най-безспорното доказателство за цялата ТОТАЛитарна върхушка от примитивни каскетлии с начално образование ,и НАЙ-важното за “СПОСОБНОСТТА” им да управляват НРБ….. и то да я “управляват” ИЗЦЯЛО , ТОТАЛитарно , като ТОТАЛни КАПИТАЛисти, ТОТАЛни бюрокраДи и ТОТАЛни “идеолози” на цялото обществено развитие в НРБ.
  Сами приазнават своята НЕадекватност и НЕсъстоятелност! САМИ!….
  И сега кадрите на БКП и ДС говорят с носталгия за “едноТО им време…” , за “зрелият” им социализъм……
  Щом като тато ди тути каскети иска да се присъедини по икономически причини, ДВА пъти, той сам признава че никога не е имало “развит”социализъм.Не имало “социалистическа” икономика, не е имало и планова “икономика”. Нищо. И при това положение е много чудно за какво точно е носталгията на БКП и ДС към “социализма” им?!?
  Останалият свободен свят разполага с отворен пазар ,който има несравними възможности спрямо регионалният затворен “пазар” на СИВ. От там и малки доходи. Още повече ,че в останалият свят има своят план “Маршал”, а в Източна Европа, КНДР и Китай има “план Сталин”. От НРБ са иззети само официално над 300 млрд лева, за издръжка на окупационната сталинистка армия до 1948г., и за участието на българската армия за военните й действия срещу Третият райх , под команването на Червената армия. Отделно са взети огромни “торфеи” за СССР.
  И в другата част на Източна Европа също са иззети хиляди заводи от Източна Германия , Унгария, дори Полша ….
  В Западна Европа САЩ налива десетки милиарди, а в Източна Европа, Сталин присвоява десетки милиарди. Е, как може да се конкурираме със западната икономика, след като още след 1945г. началните условия са толкова различни??? А с течение на времето ,до 1989г., тези различия само се увеличават. Няма как да стане. Освен това самата “планова икономика” в савецкото й изпълнение също не може да конкурира западната пазарна икономика.

 9. Ако Путин беше на власт тогава сигурно в България официалния език щеше да е отдавна руския. Той нямапе да чака втора подкана. За разлика от тогава сегашните руски лидери не страдат от куртоазия.

 10. В България имаше три “Освобождения”:

  Първото 1978 г. – българите бяха освободени от турците и станаха по богати и независими.

  Второто 1944 г. – българите бяха освободени от собствените си способни хора и имушество. Те бяха дадени в пълна собсвеност на добре платената кал на обществото. Българите стигнаха до дъното на своята бедност. И бяха карани като стадо овце да викат”да живеят” тяхните главорези. Страната се напълни с паметници за “освободителите” окупатори.

  Третото 1989 г. – българите бяха “освободени” от някой бивши главатари. Наследниците им получиха огромни заеми срещу нищо, уж за да върнат страната към положението преди 1944 г. Те станаха невероятно богати. Но част от способните отплуваха по други истински освободени страни. А бедните пак са си бедни. А стражите, които пазеха назначените окупатори от второто освобождение пазят и сега тяхните наследници.

  Всички го знаят добре, но вече седемдесет години някои ни повтарят, че не е така. И тези някои, не са други, а наследниците на глватарите, за които имаше каймак, за да държат юздите на тези, които ги хранеха с слама. Те се нуждаят и пазят и сега въоръженив Альоша на тепето в Пловдив, или боеца с оръжив на огромния кол в София. Защото, те се народиха от тяхното оръжие и все още се страхуват, че ако ги няма, няма да ги има и тях.

  Щасливи сме, че имаме хора като Иво. Може би 90% мислят като него, но надали има 5%, които все още
  смеят да го кажат и да потестират.

 11. Какво освобождение чрез биологическив фактор?Не виждате ли Кандиларов,вече и доцент е произведен.Като резидента си Р.Р.,който за 13-14 год в армията става генерал.

 12. И пак за историците.

  Исторически факт е, че Първа Българска Армия на генерал Стойчев бе пратена да събира с гърдите си оловото на хитлеристите за девет месеца (9/1944 -5/1945) и се свърза с съюзниците чак в Клагенфурт в Австрия. Никой “историк” не казва, колко човешки живота са спасени за Сталин. Никой “историк” не споменава една дума за тях. Никой не им казва даже едно благодаря. Ако гледаме фактите, комунистите трябва да им са благодарни най-много. Но ги обявиха ги за “победени” и дигнаха паметници на тези, които нито са се били, нито са “освободили” България. Паметници забити в земята с дълги лъжи и оправдания, и истина която никой историк не смее да каже. Даже има хора да казават с дебелата лъж и фактите с краката нагоре, че Българите била обявила война на СССР.
  Стара история, но въоръжените войници на окупатора ни ги навират в очита всеки ден от най високото място почти на всеки град. И “спасители” на войниците колкото щеш.

 13. Тезата на Иво Инджев е много точна. Също толкова точно се обръща внимание на Евгений Кандиларов, който поддържа Баева. Вярно е, че по линия на СИВ има конкуренция, алчност и ненавист между някои, но тя не е на комунистическа основа, а на чисто стопанско влечение към по- голям дял от съветските ресурси. Това, обаче не е разпореждане със суверенитет, както го прави нашата БКП. Тя буквално поднася земята и народа под управлението на Кремъл. Интересното е, че руснаците, както едно време Чехословакия и ГДР също презират нашите партийни другари и много много не искат да ги виждат до себе си, което също е показателен факт.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.