Радев на абордаж срещу “политиците”

Провалът на свикания от президента Румен Радев Консултативен съвет за национална сигурност, прекратен от него поради липса на кворум, не е уникален само с факта на първото по рода си от четвърт век насам осуетяване на това единствено по рода си, предвидено от конституцията,  извънпарламентарно събрание на българския политически елит.

Да, не се е случвало досега подобно падение на авторитета на президентската институция, неспособна да генерира ако не друго, то поне санитарния минимум от съгласие между протиповоставящи се политически субекти, съществуващи в режим на разделение на ролите между власт и опозиция.

Имаше скандали и преди. Сидеров ги анимираше с театрално напускане на подобни съвети при Плевнелиев. Но до блокиране, поради отсътвие на “бягащи от час ученици”,  не се беше стигало. В този смисъл управляващите, на които президентът Радев съобщи, че “ако искат война, ще я получат”, постигнаха целта си. Изпратиха послание за това кой наистина кара влака по трасето на реалната власт. Макар, верни на стила си, да отричат, че са го направили нарочно.

Премиерът Борисов за пореден път демонстрира таланта си да ритне по-слабия ( Радев, който не му е на нивото от гледна точка на правомощията в държавата) . Направи го като “показно” , казано на казармен език. Било му по-важно да се среща с протестиращи по същото време и за това му се наложило да закъснее с час и половина. С час и половина!

 

IMG_2829

Дотук- всичко е ясно. Радев си “изпроси” боя и си го получи. Борисов и компания изглеждат като абсолютни победители, колкото и междувременно Цветанов да говори за необходимостта от уважение към президента, което на фона на акцията по провалянето на Консултативния съвет от позицията на силата звучи като подигравка към унизения Румен Радев. Всъщност и Радев получи по горчив начин потвърждение на убеждението си, че над масата Борисов му протяга ръка, но под нея го рита по кокалчетата.

Ясно ли е обаче с какво им отвърна Румен Радев? Ще ви кажа, в случай, че не сте забелязали. Защото не видях някой някде да е регирал на най-важното , според мен, послание, от страна на ядосония след провала на форума президент.

В изявлението, в което говори за мотивите си да прекрати Кансултативния съвет и да назначи нов, държавният глава прави още нещо, което досега не се беше случвало. Той застава в позата на алтернатива на “политиците”.

Никога дога никой български избранник за държавен глава, от Желю Желев , през Петър Стоянов и Първанов, та чак до Плевнелиев, не си беше позволявал да се разграничава то политиците. “Намекът” е повече от ясен: и аз не съм политик, и вие не сте политици, знтачи ще се разберем. Радев се обръща по този начин към онова голямо мнозинство от хората в България, които по дефиниция не обичат политиците и Радев се опитва да го оглави като “неполитик”- нещо, което вече веднъж успя в битността си на кандидатпрезидент с непорочна биография в това отношение.

Ето цитатът, в който Радев застава в позата на добрия, който се е изправил срещу всички ( корупмирани, по подразбиране, щом бягат от разговора за корупцията, иницииран от президента) политици:

“Считам, че пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва когато антикорупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти”.

Това е популизъм, допустим за всеки нашенец в кръчмата. Но за нашистите, които излъчиха от своите среди Радев като “алтернатива на политиците”, сигналът говори за пирова победа на популиста Бойко Борисов. Намерил си е майстора, който не се гнуси да рекламира себе си като борец срещу корупцията ( това всеки го може на думи и Борисов също се пробва преди няколко дни със съобщение, че е наредил да се води война на този фронт), но и вече срещу “политиците”.

Радев срещу политиците!

Това е за(д)явка срещу доминиращото от десетина години в българския Джурасик парк “политическото животно”  Борисов, който се опита да умилостиви разбунения проруски кошер с информацията, която няма как да не е подпечатана от неговото разрешение, че на гербаджиите вече ще бъде забранено да говорят за \ срещу ( така и не става ясно кое от двете е по-вярно) президента Радев.

Изглежда като Радев да е отбелязал гол, но за Борисов, на когото съдиите свирят правото да бие дузпа, докато не вкара, е рано да се говори като за надхитрен на терена на популизма.

Предстои да наблюдваме битка между титани(ци), които дават заявка за маневриране около айсберга на равнодушието, обхванало публиката на палубата.

9 мнения за “Радев на абордаж срещу “политиците””

 1. А нам все равно!
  Е, туй ще да е отговорът на зовеният за събуждане от Резидент Хвърчилков срещу корупцията матРиял.
  Или както казва един мой приятел-журналист: “Жоро, в България всички на думи са срещу корупцията и дотам”.

  https://www.youtube.com/watch?v=XkDQ8YOQAVA
  И в Сърбия, при така изчерпателно изброените “духовни скрепи” по-долу не ще да е по-различно.

  https://takiedela.ru/2017/10/sem-serbskikh-skrep/

 2. Сега, това е по тема по която е взето подобаващо отношение и в БЛОГА НИ.
  Текстът долу е своебразен контрапункт на твърдение на Стопанинът. Дали е имал основание Тони Филипов, д-р да реплекира, не мога да кажа. Но си заслужава мястото тук.
  Иво Инджев пише, че проблемите на Делян Добрев произтичали от спирането на проекта АЕЦ “Белене”, за което той се бил потрудил. Също така бил много против да се плаща неустойка на казаците. „В крайна сметка Добрев е жертва на комбинация от фактори – на собствените си грехове не само на хасковска и софийска земя, но и пред негласните господари на проруското статукво в България, с които Борисов се съобразява приоритетно открай време.“

  Не сме против да се шиба проруското статукво, но в случая нещата не само, че не са така, ами даже са и точно напротив. Ядреният специалист Георги Котев написа в блога си, че, ако България днес плаща на Русия 1.2 млрд. лева (НС гласува оня ден безлихвен заем на НЕК, за да плати на „Атомстройекспорт”), то това го дължим именно на Добрев. На 30 септември 2011 г. НЕК и руската „Атомстройекспорт” подписват Допълнение №14, с което се удължава срокът на действие на споразумението за строежа на „Белене“ до 31 март 2012 г. По това време Делян е зам.-министър на МИЕТ и член на СД на НЕК. И неговият подпис стои под това решение. Междувременно Трайчо Трайков изпадна от вагона с оркестъра и Делян, след известно, но не много дълго, морално терзание, зае неговия пост. На 28 март 2012 г., три дни преди изтичането на срока на Допълнение №14, Делян внася в МС доклад за прекратяване на проекта, гласуван светкавично от НС. Та Котев твърди, че целта на това бързане е била да се даде законна възможност на „Атомстройекспорт” да ни осъди и да гушне въпросните 1.2 млрд. лв. Ако срокът беше изтекъл, казаците нямало да имат основание да ни съдят. Можем да допуснем без да поемаме голям риск, че част от тази огромна сума се е върнала в джебетата на отговорните за решението.
  Факсимиле от Протокол с резултатите от извършена финансова инспекция на НЕК, проведена през април 2012 г. от АДФИ, ръководена тогава от Теменужка Петкова.
  http://www.reduta.bg/wp-content/uploads/2017/10/%E2%84%96-2-1-300×128.jpg

  За по-голяма достоверност на 19 март 2012 г. на страницата на завода производител излиза съобщение: “В Ижорските заводи завърши събирането на корпуса на реактора с вътрешно-корпусните устройства за българската АЕЦ “Белене”. Тоест, вече има и за какво да ни съдят казаците. Баре на книга, защото досега никой не е виждал реактор.
  Ако всичко това е така, то Делян и Бойко са подарили на казаците 1.2 млрд. лв. от нашия джоб. За което заслужават… Е, всички знаем какво заслужават, но никой няма дупе…

  http://www.reduta.bg/%d0%b8%d0%b7-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%bb%d1%83%d0%b4-2-6-%d0%be%d0%ba%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b8/

 3. Всеки който има отношение към корупцията ,вече прави политика, вече е политик.
  А в НРБ президента има задължението да се среща с всички политици и да е някакъв тип балансьор, и “обед(и)нител” на нацията(населението). Априори президенстката институция е най-политизираната в НРБ, има отношение и постове(незаслужени!) които назначава и в съдебната властть, и в “службите” и в армията. Всичко това е политика. Дори и “администрацията” му е политизирана повече и от самият ()резидент!
  Въпроса е защо БСП избра един катапултирал “НЕполитизиран” парашутист в най-политизираната институция в НРБ?!?
  А …от “другата” страна е винету. Аз не мога да се сетя поне една политика ,която да е предложил и да е изпълнил досега, след 10 години във централната власть. За него най важното е “присъствието” му във властть под каквато и да е форма , след 2001г.. И в това отношение е НЕ е “политик”, и по това си приличат с ()резидента-запасняк. Е….и двамата са “генералиТЕ” на НРБ, също така.
  Въпроса е КАКВО ще правят двама “НЕполитици” начело на НРБ?!?!?!? Явно нито единият може да прави политика, а другият ясно е показал ,че няма абсолютно никаква политика, след 2001г, а и не иска да прави политика дори и след 17 години във властть.
  И особено нагъл е опита му за оправдаване на закъснението за КСНС, след като от 4 месеца не иска да се срещне с оръжейниците от “Емко”,и точно в деня на КСНС най-накрая намери време за такава среща?!? И на тази “среща” имаше отново смешен “плач” с крокодилски “сълзи”!
  Но не закъснението на винету е провалило целият КСНС, а напускането на цветанов и представителите на ДПС. Едновременното напускане на представителите на ДПС и ГЕРБ, анблок, е най-показателното за причините за провалянето на КСНС. Явно ()резидента с нещо не угодил на задкулисната коалиция между ГЕРБ и ДПС?!?!? И сега те заедно напускат и провалят КСНС?!?
  П.П. И не само винету и ()резидента са единствените ,които не са политици , а само популисти. Всички в сегашният парламент са такива. И отечественофронтоваците от Обединени пУтриоти, и всички останали . Някои са такива от над 100 години, като БКП.
  А непрекъснатото присъствие на ГЕРБ и ДПС във властть не само не е намалило техният популизъм, само го е официализирал и затвърдил властово , като тяхна единствено възможна пОлитика! Както по времето на “зрелият” социализъм!

 4. Към Georgi Nikolov:

  С моя приятел и съавтор на книгата “Ядреналин” Георги Котев не искам и не мога да споря- той наистина знае по-добре. Но мога да оспоря внушението, че съм се опитвал да оправдая по някакъв начин Делян Добрев за каквото и да било с информацията, че е работил за закриването на АЕЦ “Белене”. Колкото и малко да е направил по въпроса, това го е поставило в списъка на “лошите” от страна на московската пета колона и на местното й енергийно подразделение. А дали в тази шайка съществува начин “лошите” да бъдат реабилитирани след това, ако се постараят в обратната посока- това не знам.

 5. А може де има и трето допускане по казуса “Делян-чо”, елиминиране на “лейтенант” за сметка на “капо”.
  Да не забравяме също, че глав. прокурор Цацаров му повдигна обвинение, може някоя чайка да му си и изцвъкала на главата.

 6. “Колкото и малко да е направил по въпроса, това го е поставило в списъка на “лошите” от страна на московската пета колона и на местното й енергийно подразделение.”

  “…но в случая нещата не само, че не са така, ами даже са и точно напротив.”

 7. П.С. Доколкото разбирам, Тони Филипов твърди не че Добрев е направил малко, а че нищо не е направил “по въпроса”.

 8. За мен обяснението за поведението на ДД около н-то спиране на АЕЦ БЯлене е, че баце го използва кат изтривалка. Явно, след всичките перипетии около “иди ми-дойде ми” по виртуалните дотук реактори калемът на рашките е показал, че банкянското слънце има да връща едни пари, по една комисиона и то много. Защо пък не на младият дихател и верен син на заветите на ГРОБ и неговият вожд да не му спретнат мероприятие. Наужким, де.За раззия, той “виновен”, че е провалил далаверата, за баце-чисто кремльовско досие и комисоната непокътната, а за самият добрев, малко уплах с фиктивна оставка и “следствието приключи, забравете” в цацацурата. Дежа вю!

 9. Разни хора били работили за осуетяването на АЕЦ Белене. А ББ поддържа руските интереси.

  Затова АЕЦ Белене:
  а)се строи
  б)не се строи

  В зависимост от резултата имаме следните хипотези
  1. Разните хора са били по-влиятелни от ББ по отношение на Белене
  2. ББ не е защитил руския интерес по този конкретен случай

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.