И Иван Костов смята кремълската политика за новото проклятие за България

От интевюто на Иван Костов , излъчено днес по Нова телевизия, мога да направя един главен извод: той е направил крачка напред в осъзнаването на руския (негативен) фактор като основополагаща причина за съвременните ни несгоди.https://www.vesti.bg/bulgaria/ivan-kostov-ima-50-risk-ot-razpadane-na-es-6074954

Би било клюкарско, макар да става дума за събитие, състояло се пред свидетели и то съвсем не случайни хора, да разказвам, че Иван Костов се проявяваше по-предпазливо по въпроса за руската роля у нас само до преди няколко години. Той и сега е дипломатичен в изказа, както отива на един политик от неговата класа, който никога на е падал на нивото на “шменти и капели”,характерно за приказките на Борисов и компания.

Костов обаче беше категоричен в оценката си днес, която съвпада напълно с дългогодишните ми опити да кажа същото, но със средствата на публицистиката. Ако мога да се пошегувам със себе си, станал е “инджевист”.

Радва ме не тази ласкателна, макар и (само)иронична  (само)оценка, а фактът, че да бъда наричан “костовист” , без никога да съм бил близък с него ( за разлика от някои журналисти, които се хвалеха, че му ходели на гости у дома докато беше премиер), придобива похвален смъсъл за моя милост. Няма лошо да мислим еднакво и то без да сме се “наговаряли”.

В “Течна дружба” ( 2011 г.)  съм цитирал Иван Костов да казва в специално интервю за книгата, че руската агентура е мобилизирала всичките си сили да му отмъщава за прогонването на руски дипломати и “руско говорещи” граждани от България. Не съм споменавал само , че имахме разминавания по отношение на обобщенията за руската намеса като “проклятието за България” – ако използвам собствените му думи, адресирани към Доган през август 1999 г. по време на кампанията преди местните избори същата есен.

Не знам кога е стигнал до изводите за Русия ( във всеки случаи в интервю през 2014 г.  потвърди оценката си за Доган). https://offnews.bg/interviu/ivan-kostov-pred-offnews-dogan-nosi-otgovornost-za-vsichko-ot-2001-g-385231.html

Днешният акцент на Иван Костов върху руската роля не противоречи, а допълва прословутото му определение за лидера на ДПС като “проклятието на България”. Особено след като самият Доган изпълзя от окопа на своята прикрита русофилщина и се превърна в яростен апологет на Путин в България през декември 2015 г.

Иван Костов не посочи в интервюто си пряко като руски внос у нас практиката да се заграбва чужда собственост с държавно участие. Но това широко разпространено в Русия престъпление ( наричано в самата Русия “ рейдерство”), се прилага тук изцяло по руски модел, макар и не чрез пряко нахлуване на полиция и специални части в завладените по заповед на Путин честни предприятия , телевизии и т.н. Бившият премиер изтъкна рейдърството като главен източник за недоверието към България на Запад.

На един макроикономист от неговия ранг му отива да извади пред скоби този негативен фактор, още повече, че не пропусна да открои също и проруската пропаганда като важно съпътстващо средство в усилията на Кремъл България да бъде дискредитирана в нейната европейска периферност, за да внуши на българите, че наистина принадлежат на “руския свят”, както искат в Москва.

Вярно, Костов “пощади” в интервюто си Бойко Борисов с уклончивото твърдение, че за неговата роля (  по подразбиране в контекста на интервюто – в превземането на чужд бизнес) може да се спекулира, но не бива.

Ще почакаме да видим как ще се развие неговото мнение и по този въпрос. Само глупакът не е в състояние да развие възгледите си съобразно новата информация, а Иван Костов, който респектира дори и най-върлите си преследвачи, никога не е бил смятан дори и от тях за такъв. Тъй че Борисов да не бърза да се радва на щадящото му изказване.

ЗАБЕЛЕЖКА: Определянето на Русия именно като “проклятие за България” е публицистична метафора, употребена от мен по аналогия с предишни лица и събития, те. не е буквален цитат.

94 мнения за “И Иван Костов смята кремълската политика за новото проклятие за България”

 1. Беше изключително преживяване да гледаш и слушаш Иван Костов.

 2. От “частните” разговори със Стопанинът на БЛОГА НИ съм запомнил И това: “Когато Иван Костов реши да мълчи е непоклатим”.
  Явно днес е решил да обърне категорично плочата по проблемът на проблемите. Не че и друг път не го е казвал но сега е изключително силен, точен и заплахата Раззия за Европа и частност България е изведена на първа линия.
  По един много елегантен начин напомня това което е най-важното на силните на деня у нас. Европейските институции не само внимателно следят случващото се в България но и прекрасно осъзнават, че действията и поведението на които трябва са недопустими и няма да е далеч денят когато ще последва серия от наказателни санкции които ще извадят завинаги от равновесие прилагането на държавно ниво на моделът КОЙ.

 3. Тази сутрин телефонът ми от 8 часа зазвъня.*Костов по Нова ще говори*обаждаха ми се десетки приятели и познати.
  Наистина изявата на Костов е събитие,което се следи от съмишленици и противници.През последните 15 г.няма друг ,който да буди такъв интерес.
  Костов успя,успя за радост на българите ,независимо дали сега всички го признават или не да откъсне България от Русия,да убеди за много кратко Европа ,че сме качествена нация,да влезе в чакалнята на Европа и подготви пътна карта за пълноценно членство.
  Тази пътна карта подготвена от Костов се изпълняваше тихом мълком от три следващи правителства.Сега за един Шенген не могат да се преборят.
  Не приватизацията на прогнилите и обрасли с дългове предприятия ги смути,а откъсването безвъзвратно от Русия вбеси руските подлоги,петата колона,пещерните комунисти и руската сволач.
  Това не му простиха те,въпреки ,че той цветисто никога не е попържал по Русия.Смятам че вече и той се убеди че злото за него е с руски корен.
  Направи го спокойно,далновидно и невъзвратимо.
  В първият момент горните безродници не се усетиха,но с течение на времето е видно,че връщане назад няма и те озверяха.Приписват му какво ли не.
  Но късно е вече,
  КОСТОВ УСПЯ УСПЯ ,УСПЯХА БЪЛГАРИТЕ.
  В манипулациите срещу Костов се включиха много хора.Едни за пари ,а други от глупост.Погледнете ги във *фактор* сега,коментират като ненормални хора,мучат като животни.Но и това ще мине.
  Истината винаги е кристално чиста.
  Костов винаги е имал правилна и точна преценка за външни и вътрешни събития.Имал е има и сега визия за бъдещето.
  Г-н Костов това което свършихте си заслужава,независимо от неприятностите.Вашите последователи от тук нататък ще се увеличават.
  А за останалите Исус е казал .*остави ги Боже, те не знаят какво вършат.*

 4. А интервюто май изчезна от Фактор??!!

  Треска ги тресе!

 5. КЛЮКАР
  Какви ги клюкаш бе.Писна ми вече от лъжите и манипулациите на ДС.Престанете с лъжите и глупостите.Или лъжеш за пари ,или от глупост.Избери си едно от двете.И замъчи,не се маскари.Както виждаш тука всички знаем много повече от тебе/Говорим за какво е свършно,Трифонов освен провали друго няма.

 6. Njamam vpe4atlenija da e v stila na Ivan Kostov “cvetisto da popyrja” njakogo ili ne6to, osobeno pyk v nacionalen efir.
  I za kakvo da popyrja cvetisto Rusija, 6tom kato e vodel politika, kojato e vbesjavala Kremyl?

 7. Към клюкар:

  ОБНОВЕН ТОКУ-ЩО: Няма да се оправадвам във връзка с отказа ми да превръщам Костов в повод за междуособици в блога. Едно е отрицателното Ви мнение за Костов ( Ок, имате си го, но непрекъснато го повтаряте с повод и без повод- като mika за Плевнелиев- и палите само вражди тук), друго е вменяването на вина, че е “агент” на Луканов в духа на онова, с което се занимава от години Антон Тодоров. Като не можете да докажете подобно нещо, няма да Ви ставам глашатай на клеветата!

  На въпроса за “Нефтофхим” Иван Костов, когото също лично познавам ( без да съм си бил близък с него), е отговарял многократно. Няма да го преразказвам, защото не съм му нито говорител, нито адвокат.
  Но когато твърдите, че Костов е “внедрен от Луканов”, ще трябва да признаете дали знаете това от Луканов лично, който наистина имаше тгаднярския обичай да дискредитера хора от СДС с фамилиарничене пред публиката с тях, оставяйки впечатление в околните, че си е близък с набелязаната за оцапване жертва. Лично ми го е прилагал този номер за отмъщение за всичко, което направих срещу него.
  Или знаете за “внедряването” на Костов в СДС от Луканов от някакви доверени на Луканов източници, които за Вас са достоверни? Защото Костов не си и “признавал” нищо подобно?
  По тази логика аз съм “внедрен” в БТА от Желев, защото той подписа указа за моето назначаване ( след което застана зад кампанията по моето уволняване от агенцията, но никога не си го призна). Или пък съм бил внедрен в “Демокрация” от Филип Димитров, а в “Свободна Европа” от…но да не продължавам.
  Мисля, че съм ясен.

 8. Истинско удоволствие е интервюто на господин Иван Костов! Визионер от европейска величина! Дано да имаме честа някой ден отново да гласуваме за него!

 9. Изключитен политик! За съжаление “електоратът” си пада по себподобните.

 10. Спомням си когато изгря звездата на Иван Костов как мигом се сетиха за прословутата му статия в “Разбойническо дело”. Самият той твърди а аз съм си направил труда да я прочета и съм изцяло съгласен няма ред от който да се откаже. Нещата са назовани с истинските им имена. Не е важна трибуната, важното е какво си казал на нея. Между другото, ама кой да ти помни, по същото време по БНТ, ИК разви същите тези 1:1 които вече бяха положени на хартия.
  Денят 27 май 1990г.е ключов за най-новата ни история. Д-р Здравко Георгиев когато бегло познавах почива. Той е от квотата на Зелената партия в кандидепутатската листа на СДС в едномандатен окръг в Пловдив. Тогава се сещат за направилият силно впечатление на Кръглата маса икономически експерт Иван Костов. Избран е още на първият тур на 10 юни 1990г. Веднага с всичките си застъпници се премести в Асеновград където двамата сини кандидата бяха отишли на втори тур. (И аз бях там с мой приятел от София да “подсилим” местната синя организация). И даде всичко от себе си поне единият да му прави компания в НС. Другият, съжалявам за написаното, но истината ми е по-скъпа от всичко закоравял николапетковист застинал някъде в средата на 40-те години. На митингите говореше само за мъст което на отрудените хорица от селата хич не им се нравеше. Те искаха визията му за утрешниятт ден. Няма такава.
  Ех, де да бяха всички “внедрени” протежета на луканов като Иван Костов. Последният за политиката е това което Иво Инджев е за журналистиката. Брулени от къде ли Върхове.
  Кой разбрал-разбрал!

 11. Във Вести.бг изтриха всички положителни коментари за Костов и забраниха достъпа на коментиращите

 12. Аз го помня като се яви пред Европейския парламент да защити правото на българския народ да живее по-добре. “10 години преход са прекалено дълъг период за един човешки живот” – направо им се скара тогава

 13. @klyukar

  Izli6no e da vadi6 torbata s lyjite za Kostov.
  Ako si go slu6al vnimatelno sutrinta, v kraja na intervyuto toj – za ogromno moe syjalenie – syvsem jasno kaza, 4e njama da se vyrne v politikata.
  Pri tova polojenie mojem ve4e da govorim za golemija dyrjavnik Ivan Kostov v minalo vreme, i to naj-ve4e komentirajki kakvo toj napravi pravilno v upravlenieto, ta Bylgarija be6e vyv vyzhod, kogato toj ja upravljava6e.
  I kakvo upravnicite sled nego sbyrkaha i byrkat, ta dyrjavata propada (primerite i 4islata, dokazva6ti tova propadane, samijat ti gi pi6e6 tuk vseki den).

  Provokaciite ti v stil “Antikomunist” s cel da razvodni6 i otvle4e6 diskusijata, sa pove4e ot neumestni.

 14. Към КЛЮКАР
  За момент си представям, че всичко това, което пишете е вярно. Следващите му стъпки и действия в годините обаче показват, че той се развива и става единственият български политик след 1944г. СТРАТЕГ! Той имаше ВИЗИЯ за развитие на страната за години напред.
  Що се отнася до дъвката Нефтохим Лукойл ще кажа, че руснаците си плащат данъците до около 2007г., след което до ден днешен с помощта на българските данъчни власти се разсейват. Спомнете си смешните опити да бъдат поставени измерителни прибори. Лукойл по идентичен начин влезе и в Румъния, но за разлика от нас румънците си защитиха интереса преди известно време.
  Когато пишем и говорим за миналото трябва да се има в предвид конкретното време и обстановката, в която се развива даденото действие.

 15. До КЛЮКАР
  Ще добавя само, че си спомням, че Нефтохим беше в списъка на предприятията, които подлежаха на бърза ликвидация или приватизация в договора на Жан Виденов с МВФ и СБ 1996г. Ако не ме лъже паметта дълговете на Нефтохим по това време бяха около 250 000 000 $. Комунистите го бяха докарали до фалит със сделките със Сърбия за зърно и гориво. Имаше и жестока контрабанда.

 16. Костов не е божество. Покрай всичко добро, което направи, носи тежкия грях, че вкара в страната Лукойл. Приватизацята на НХК далеч не беше безалтернативна.

  Не виждам причина за прехласване, че е казал нещо, което е очевидно още от времената, когато тук бе посаден мадридският комарджия.

 17. Малка бележка за данък върху печалбата, платен от Лукойл: не повече от 2 или 3 години преди тоталнаото засушаване. Дори в първите години след приватизацията, докато руснаците притежаваха малко повече от 50% от капитала, комбинатът работеше на процесинг (т.е. ишлеме) Нещо доста необичайно за дружество с подобен мащаб, при това публично към онзи момент, но явно феноменът бе добре дегизиран със стелт технология.

 18. Според мен, най-доброто което направи Костов бе приватизацията. Тази толкова оплювана от червени и от сини приватизация тласна България напред.
  Е, не му го простиха.
  Червените не му простиха, че им спря далаверите на входа и на изхода на държавните предприятия, а много “сини” боклуци се бяха наредили на опашка и очакваха да се облажат от нея по партийна линия. След като се оказаха с празни ръце го обвиниха, че играел за червените и това беше началото на края на синята идея.
  Жалко че загубихме такъв политик.

 19. Господа, до тук всичко, което сте казали е всеизвестна истина за средно интелигентния десен избирател. Но, забравяте, че Костов/когото аз винаги съм му бил съмишленик, и съм убедил отявлени комунисти, че е ярка личност в най-новата история на БГ/ беше предаден от Евросъюза, като го оставиха сам да се оправя с руските мафиоти тук и именно те доведоха царя, за да се върнат на власт чрез него/царя имам предвид/. Това е.

 20. Да добавя и аз няколко въпроса към списъка на Клюкар към Иван Костов:
  Какво стана с обещанието да вкара кредитните милионери в затвора?
  Направи ли опит да поиска от тогавашния руски президент да ни бъде върнат архива, заграбен от червената армия след 9.9.44г. Все пак това беше много по-сговорчивият Борис Елцин, а не гадината путин?
  Как така се получи, че от приватизацията намазаха само червените копои?

 21. Наистина,Костов според доста хора е най-добрият български политик след 1944 г.Икономическите му познания естествено са изиграли важна роля в неговата политическа дейност и са дали добър резултат
  при управлението на държавата,но на врата му тежат и доста груби политически грешки(а може би точно това е била целта),една от които(основната) е именно моделът на приватизация.Резултатът го видяхме –
  тотално окупиране на икономическата власт от старата комунистическа номенклатура,от което логично
  последва и овладяване на политическата власт.И още – не може един политик-макроикономист да не знае какво ще последва за България когато допуска крупни фирми с национално значение в ръцете на държава с
  имперски амбиции,или сигурно тогава не му е било ясно каква политика води Русия в България?Да,Костов засега е най-добрият политик – България не можа да роди по-добър,но безпристрастният анализ на
  неговото управление един ден може да създаде действително необходимия водач на държавата.Да се надяваме и вярваме – животът продължава.

 22. Сега ще очаквам в “Телеграф”нови атаки и инсинуации по адрес на Иван Костов.Комунистите не могат още да преглътнат ЕС и НАТО,които без Костов щяхме да гледаме през крив макарон.

 23. Като бивш служител на Министерски Съвет,отговорен за Резиденция Бояна”,
  Срещал съм г-н Костов,по работа
  моите впечатления са:
  изключително ерудиран човек
  Стъпил на земята и знае какво прави
  Има една история,която искам да разскажа.

  Бяхме предупредени,че визитата е от високо ниво
  Имаме официален обяд с ВИП персона.
  Официалния обяд по правило е около час и половина.
  Разговора е бил между царя и Иван Костов(премиер по това време)
  Фърлиха в ужас НСО
  обядът продължи повече от 4 часа
  Няколко месеца по-късно царя спепечели изборите,
  и ни докара до това положение
  да сме извън България.
  трябва да се оцелява
  Сега е много трудно да се оцелее-
  навремето поне бяха малко ,от малко…
  по-интелигентни…
  сега са тъпи зеленчуци…
  Тиквата ,освен да изкуфее-друго не може…

 24. Много отдавна свикнах щом спомена името Иван Костов с добро да чуя звуци от прочистване на гърла. Все едно инцидентно ги хваща карцином на фаринкса.
  Виждам, че и днес е болезнена тема за много. Съфорумците горе добре са описали защо.
  Поздрав, г-н Костов!
  Ако напишете книга, ще зарадвате много приятели.

 25. МОЯТ КОМЕР Е:ПО-ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЙТЕ.

 26. МОЯТ КОМЕНТАР Е:ПО-ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЙТЕ.

 27. ВСИЧКИТЕ ДЕЛА НА ТОЗИ ДЪРЖАВНИК БЯХА ПРО-БЪЛГАРСКИ.

 28. С просто око се вижда че по времето на Иван Костов бяхме МНОГО напред във всичко. Свобода на словото, инвестиции, доходи ( нямаше ДДС на печат, лекарства, някои храни , винетки и какви ли не данъци. Нямаше руснаци закупили земи и имоти на килограм.Впоследствие окупирането слово успя да наложи че Иван Костов “ограбил” всички пенсионери и какви ли не слабо грамотни като пенсиите им намаляли многократно. И сега с просто око се вижда че сме на дъното .
  Е има още надежда и тя е НОВА РЕПУБЛИКА. Нищо че не се чуват като слави въпрос на реклама от нас като свободно слово.

 29. Нямам никакво желание да правя психологически портрет на личността, която гостува в блога под многозначителото име “клюкар”.
  За защита трябва да се маркира: Тя прави другите на балъци. Безогледно агресивна е и се е скрила под това име за да злепоставя с него блога на Иво Инджев.
  Все едно,че говорят мадам Ву и другарката Дърева,преминали тук в нелегалност.

 30. Към той :

  Използвам случая да (м)у съобщя чрез този отговор към Вас ( защото не желая да му се обяснявам), ако не е разбрал още сам, че след дългогодишна търпимост към желанието му целенасочено да дразни коменеаторите на тема Костов и лошото СДС , реших да се разделя с тази своя търпимост. Но не заради Костов. Чашата преля вчера, след като беше пуснал свой коментар срещу моя милост в друг форум, оплаквайки се от мен уж анонимно ( само че няма как да е друг, освен той, след като си беше публикувал свой коментар, блокиран в ivo.bg заради негова клевета, която не желаех да разпространявам ).

 31. Г-н Инджев ,прочетох поплака във Фактор и веднага разбрах ,че е Клюкар.Недостойно и нечистоплътно.
  Не трябва да им се мълчи.Те са нагли и нахални.Костов им мълчеше и те с тройна ,свирепа сила го клеветяха,предимно с лъжи.
  Не трябва да им позволяваме това.Важно е.*На зла круша,зъл прът*.Те от култура и толерантност не разбират.Примитивни хора.

 32. През “такова беше времето” звездата на черната радиостанция “Свободна Европа” Владимир Костов, такъв-онакъв но класен журналсит беше направил на 5 стинки водещият мотив на поздравителен адрес на цк на “нашата партия” по случай конгрес на казионното безенесе: “Партията е вярна на своите верни съюзници”. В резюме, коментарът на ВК бе: “Да, ама не”.
  Кой разбрал-разбрал.

 33. След Костов, другите губят надпреварата за правилната политика в БГ, въпреки, че има много десни партии. Въобще не слагам ГЕРБ там. Говоря за др. лидери, които не разбраха, че трябва да могат да повлияят на онези гласоподаватели от миналия век, които с желание да има справедливост в БГ останаха безсилни и разпокъсани, а др. поради отчаянието си минаха за ГЕРБ. А, Бойко яхна тази вълна на анти БСП и затова има успех. И, при цялата ми тъга за политическата сцена в страната ни, е едно и също дали е ГЕРБ, ДПС или БСП. Просто, нещата не се подобряват, както сте забелязали вече толкова години от управлението им.
  ПП:А при управлението на Костов, не искахме да сме в пакет с Румъния за приемането ни в ЕС, т.к. ни спъваха по повчето показатели. Това е, жалко.

 34. Трудно ми е да се въздържа от коментар относно личността, чиито (без)действия постлаха килима за куклите на конци след него. Същият попиля надеждите на цяло едно поколение, на което имаше наглостта и да се сърди…
  Ще огранича коментара си до лаконичното:
  ОТКАЗ ЗА ЛУСТРАЦИЯ.
  Сигурен съм че полубожеството има причини да не я задвижи.

  За тези, които са забравили вкуса на онова време, ето един много отрезвяващ фрагмент:

 35. Само в България значителни части от населението могат упорито да наричат черното бяло. За съжанение това важи както за т.нар. “леви” така и за т.нар. “десни”. Тези абсурди за сетен път ме убеждават, че българският народ се е докарал дотам, че вече не знае дали отива или се връща, както казват англосаксонците в такива случаи.

  Примерите са кристални:

  1. Няма земна сила, която да убеди чугуните отляво, че Русия е враг на България, дори когато Путин по същество го заяви от Турция. За тях Русия е освободител от турци и фашисти и това е окончателната истина. Упорито не виждат, че България дължи постоянното “освобождавене” на това че географски е на пътя на руските / съветски войски към Цариград и Босфора.

  2. По – невероятен е случая с безапелационната любов на много т.нар. “десни” към Иван Костов, който несъмнено ще остане най-мразената личност на българския “преход” съвсем не случайно. Иван Костов имаше историческия шанс да ликвидира комунистическата мафия, която при Виденов беше докарала страната до пълна разруха. Народът като никога се беше вдигнал и притиснал червеното чудовище до стената, което нямаше и сили за съпротива. Същият народ даде на Костов цялата власт и драгалевското чудо само трябваше да дръпне спусъка. Но то вече се беше споразумяло с др. Добрев в шумата на Копитото. Комунистите не само не бяха отсвирени тотално, не само не бяха наказани за икономическата катастрофа, но и станаха основните бенефициенти от приватизацията, която Костов ни спретна. И когато привържениците на СДС смаяни зададоха въпроса – “Ама как стана тоя номер и как комунистите изкупиха всичко”, Ал. Божков дълбокомислено им отвори очите “Ама вие какво очаквахте, нали в тях са парите…” Костов не само спаси комунистите от тотален погром но ги осигури с пълна икономическа власт, която те в последсвие трансформираха отново в политическа. България пропусна единствения шанс да се справи с червената проказа. Друг късмет, когато другарите сами да се застрелят в крака няма да се отвори. И при тези очевАдни факти продължава да има хора, които смятат Костов за велик, демократичен политик.

  Нямам думи. За сетен път се убеждавам, че България напълно си е заслужила историческата съдба.

  ******
  “С този народ – дотук”, както обичаше да казва един коментатор. Или както обичам аз да повтарям “Проблемът на България не са комунистите, а българите. Комунистите само допълнително утежниха вече съществуващото положение”.

 36. Как ще отсвири комунистите,когато половината от парламентарната група беше на хранилката на Държавна сигурност?

 37. Много коментатори отричат приватизацията на И.Костов. Сигурно можело да се проведе и ПО-добре от неговата приватизация, но….. но можеше и да продължи ,както я беше подкарал Виденов!!! Той даже беше спрял всякаква приватизация, и това донесе фалирането на банките през 1996-97г.. А ,АКО Виденов беше продължил да “приватизира”, вместо Костов?!? И какво стана с неговата “масова приватизация”???
  При положение ,че при управлението на Виденов икономическото положение беше по-добро.
  Но дори и БСП да беше продължила своя мандат и през 1997г., тя едва ли щеше да предложи нещо по-добро от Костов. И като управление , и като приватизация. Нямаше как да стане това.
  Но пък дори и да приемем ,че Виденов ,или пък първанов и Добрев, са щели да са по-добри “икономисти” от Костов, и успееха да “приватизират” по-добре от него, то нямаше да искат да форсират преговорите за НАТО и ЕС, нито да предприемат нищо срещу путлеристките шпиони и олигарси.
  А “приватизацията” продължи и след Костов – БТК, Енергото, “заменките” , Булгартабак, ………и т.н.. След Костов се “приватизираха” предприятия ,които не бяха губещи , както повечето ,които Костов приватизира през 1997-2001г..
  Костов направи каквото е могъл при дадените условия след 1996г., и няма нужда от “възхваляване”. Но и повечето пропаганда и компромати срещу него също НЕ са истина(ТА). Който както иска да приема на доверие всичко ,което се е изписало за него. Но за приватизацията е факт,че можеше и да е МНОГО по-корумпирана от тази приватизация ,която извърши той.
  Има примери за “приватизация” и преди него, и след него.Но при много по-благоприятни условия ,отколкото бяха през 1997г.. Сега също се “приватизират” еврофондове и “обществени” поръчки. А след Костов имаше и “заменки”…………
  Но има един многозначителен ФАКТ – Хърватска стана член на ЕС …..2013г………………

 38. Za tova, 4e ne se slu4ila lustracija, trjabva da pitate drugi, naprimer onja s mnogoto imenni dni (dnes viden gerberast).
  Njama kak edin premier da pravi ednovremenno tejki ikonomi4eski i tejki politi4eski reformi.
  Kostov be6e zaet da vdiga ikonomi4eski dyrjavata na kraka sled komunisti4eskite faliti.
  Toj dade vyzmojnost na vseki da se zahvane s biznes i togava u nas se zarodi drebnoto i sredno predpriema4estvo, na kakvoto se krepi ikonomi4eskata sila na vsi4ki prosperira6ti dyrjavi v zapadna i sredna Evropa.
  Za6to zabravjate, 4e po vremeto na Kostov zapadnite investitori zapo4naha da idvat u nas, a po vremeto na Stani6ev razcyftja korupcijata i zapadnite investitori zapo4naha da bjagat ot nas?
  Za6to zabravjate, 4e kradeneto na pe4eliv6i biznesi, resp. ma4kaneto na drebnija i sreden biznes i vyzrajdaneto na monopolite se slu4iha po vremeto na Bojko Borisov?
  Problemyt ne e, 4e Kostov za 4etiri godini ne uspja da stori vsi4ko vyzmojno i nevyzmojno, a 4e tezi, koito upravljavaha sled nego, ne prodyljiha negovata politika.

 39. Четеш на пръв поглед дълбокомислени, изпълнени със загриженост мнения за “провалът на пореходата” и стигащ до скудоумие “цялата власт”. Цялата власт беше “народната власт”. По времето на правителството на Иван Костов имаше ясно разграни

 40. “Провалът на прехода”
  По времето на правителството на Иван Костов имаше ясно разграничение на трите власти-законадателна, изпълнителна и съдебна. И един конституционен съд в който продемократичните съдии, не знам дали изразът е точен, може и необремени да ги нарека, бяха МАЛЦИНСТВО. Никакъв Закон за лустрацията дантеленият Николай-Стефан и Ко нямаха да допусната да влезе в сила. Нали първо те щяха да са потърпевши.

 41. MILEN QUEST и другите
  Без решителният Костов ,нас ни чакаше съдбата на Молдова.Оставане в орбита на Русия и руски бази по Черноморието.
  Защо не зададете въпроса за лустрацията към Симеон 11.Логично е след обявяване на комунистическият режим за престъпен,и отваряне на досиетата да се пристъпи и към лустрация.
  Вместо това Симеон 11 отвори руските проекти и загроби бъдещето на България.Нещо да кажете.
  И да беше обявил лустрация Костов,Симеон щеше да я премахне.Нали заради Русия беше докаран ,от проруското лоби Симеон.
  Вижте кои присъствуват на сбирките с него,само руски мекерета.
  Ами проектът Бойко Борисов кой го създаде.Естествено бивши комунисти от средите на Тодор Живков.
  И Кольо Паръмов е от това котило.
  Вижте в Парламента днес ,БСП ,ДПС,Патриоти Герб всички радетели на бившите комунисти от котилото на Т.Ж.и на путинова Русия.По чудо сме още в ЕС и НАТО.
  Чудо беше ,че Костов успя.Вижте кои седнаха на първият ред на балкона в НС ПРИ СИМЕОН -ЧЕТАТА НА ОФИЦЕРИТЕ ОТ ДС,Мултигруп,мутрите.
  При Костов се бяха изпокрили по дупките.Да не сте и вие от тях.Сигурно.
  И започна истинското разграбване на България.Преформиране на външният дълг,Булгартабак,БТК,все губещи за страната сделки.Защото Костов приватизира само губещи предприятия,новите унищтожига печеливши.
  Разговарям с много хора и се убеждавам ,че вече истината се възприема правилно,въпреки огромните манипулации.

 42. Троловете пропълзяват като въшки по чело. Наглостта им стига до там,че ни контролират в какво да верваме и обратното.Освен да клюкарстват и да мародерстват друго не знаят да правят.

 43. ПП
  Мантрата,че Костов е най мразеният политик я създаде руското лоби,бившите комунисти барабар с родата на посланикът ни в Русия.Познавам ги лично.А някои глупаци само припяват без да се усещат ,че служат на чужда държава-враг на България.

 44. Четете внимателно коментарите на @d.savova и четете коментара на @Quest също внимателно със обосноваването на интервюто на Кольо Парамов при Сашо Диков!!!?. Е сега би трябвало да разберете, кой от тях е объркан десен/ или евентуално трол/ и кой не е. А, за Костов вече казах.

 45. Коментарите под това, което съм написал отново потвърждават правотата на моите думи, че т. нар. “десни” са дълбоко объркан народ. “Мантрата”, че Костов е най-мразеният политик не я създаде руското лоби, а самият Костов, който заяви на онзи паметен митинг “Ние няма да ви излъжем”, когато вече се беше сговорил с Добрев на Копитото как ще се дели баницата и избирателите разбраха в последствие, че са били отново измамени и ограбени. Ако това го бяха направили комунистите щеше да е разбираемо, но този път ги прекара кохортата на Мургавия Командир, който се оказа, че лъже като “дърт …….”. Е това не можаха да простят нормалните хора и така Костов се превърна в най-мразения политик на прехода.
  *****
  Никой не говори за лустация мили мои, която конституционния съд щял да блокира. Става дума за реално осъществим разгром на мафията по законен път, на който никакъв конституционен съд не може да се противопостави. Комунистите при Биденов докараха страната до пълен финансов и икономически колапс и извършиха хиляди престъпления. Те започнаха ограбването на банките, фалитите, кражбите на пари директно, кредитните милионери – за всичко това имаше документални доказателства и можеше с лекота целия елит на БСП да бъде вкаран в затвора след като Партията падна от власт по съвсем законен път и без никакво извънредно законодателство – ЗА КРАЖБИ. Това беше огромния риск за мафията и точно това да не се случи се споразумяха Драгалевския и др. Добрев на Копитото. Повтарям отново – след огромния управленски провал на БСП България имаше единствения шанс да се справи с комунистическата мафия просто прилагайки дейстащото законодателство и го пропусна защото Костов умишлено го проигра. ТОВА Е ИСТИНАТА. Всички други дитирамби за Костов са или умишлени заблуди или неспособност на негови привърженици да видят очевидното.

  *******
  Колкото до приватизацията – не ми прокарвайте евтиния номер с това каква приватизация би направил Биденов или че не е било възможно да се направи по – добре от това, което направи Костов защото парите били при комунистите. Тези пари трябваше да бъдат конфискувани още в първия ден на правителството на СДС с една светкавична парична реформа и обявяване на всички влогове извън страната за незаконни със срок от 1 месец да се върнат в страната.

  ********
  За всичко си имаше решения, но те не бяха приложени. Не защото не знаеха, а защото не искаха. Спомням си, че по това време изпратих на Муравейко и Костов проект за закон за трансферното ценообразуване да спрем “законния” теч на необложен с данъци доход от страната. Познайте дали беше дори прочетен.

  *******
  Какъв Цар, какви бели кецове? Ако Костов не се беше провалил тотално нямаше да има и цар – другар – премиер. Костов сам си го докара и вкара.

 46. М/у другото винаги съм се чудил как така почти 80% от българите смятат, че Костов е намалил пенсиите/може би една от причинете да го обявяват за най мразеният политик/, като когато Жан Виденов здаде властта, ср. пенсия беше 3 долара, а след като царя я получи наготово в десетки пъти повече. И това, като съм цитирал чрез данни от НОИ и НСИ, пред най-върлите противници на Костов, то отговора им беше много объркан от типа …”Да ама той нещо направил и променил в изчисляването им и съответно ощетил пенсионерите”. Направо шок, и съответно болшинството българи вярват в многократно представени слухове/като по-горе цитираното интервю на К. Парамов/ отколкото на цифрите. И то споровете ми са били не само с объркани хора от Тошково време, но и с дясно мислещи.

 47. Към QUEST:

  Примерите Ви са наистина „кристални“ по отношение на противоречия и опита Ви да оправдаете зверствата на комунистите.

  От една страна:
  -„българският народ се е докарал дотам, че вече не знае дали отива или се връща“
  – “Проблемът на България не са комунистите, а българите. Комунистите само допълнително утежниха вече съществуващото положение”.
  И от друга:
  -„Народът като никога се беше вдигнал и притиснал червеното чудовище до стената, което нямаше и сили за съпротива.“

  Единственият обективен критерий да си БЪЛГАРИН е твоята всеотдайност в отстояване независимостта на ОТЕЧЕСТВОТО СИ. Не колко грешки си направил, и колко възможности си пропуснал, А КОЛКО КРАЧКИ НАПРАВИ И В КАКВА ПОСОКА? Всички избрани да ръководят БЪЛГАРИЯ след 1944г. с изключение на Иван Костов, КРАЧИХА на ИЗТОК. И затова той е и единствения БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИК ОТ ТОГАВА ДО ТОЗИ МОМЕНТ. ДРУГИ НЯМА!

 48. Ne e vjarno, 4e madridskijat mo6enik do6yl, za6toto Kostov se provalil.
  Za svedenie, aktivnoto 4engesarsko meroprijatie po svaljaneto na Kostov ot vlast zapo4na po4ti o6te s izdiganeto mu.
  Li4no az 4uh za pyrvi pyt tova ot edno poznato 4enge o6te prez juli 1998-ma.
  Okaza se, 4e sa go dopusnali do vlastta, za da im svyr6i trudnata i ve4e neotlojna rabota (privatizacijata) i syotvetno da ponese vsi4ki negativi ot neja – i sled tova da go razkarat.
  Tova poslednoto tolkova im e bilo vajno, 4e dori bjaha pusnali propagandatori na Zapad da obrabotvat diasporata v polza na madridskija mo6enik (tova li4no sym go vijdal/a v Köln, kydeto jiveeh togava).
  Dori ne moga da si predstavja kakvi pari sa potro6ili, samo za da se otyrvat ot Kostov.
  Za da kurdisat na mjastoto mu kuklite na konci, koito dyrpat Bylgarija kym dynoto (t.e. kym Rusija) ot 16 godini nasam.

 49. Срещу Костов се водеше тотална медийна война.Като се почне от Слави,през Божана-БНР,Блъсков,мадам Валери,джурналистката Маринкова,то не беше циганин,не беше най богатия,срещу цялото правителство се водеше война.И за да спечелят време и забравата на матриала,комунистите докараха Симеонча,грижливо отглвждан от Ат.Тилев ,Бригадирчо и колегите му.За 8 години народа забрави,че сиренето струваше 5600 лв/кг,а пенсията на леля ми беше 6500 лв,заплатата на жена ми 8600 лв.а долара 3500 лв.И докара отново комунистите на власт,да доограбят каквото е останало,да ни натресат нови дългове към Русия.Между другото термина Голям шлем е от картоиграчеството-в бриджа.

 50. QUEST, ти чул ли си какво точно са се “договорили” Костов и Добрев на Витоша?
  А знаеш ли какво “законодателство” имаше тогава? И сега голяма част от него е останало още от соца.
  Костов не може да осъди никой, защото не е нито прокурор , нито съдия. Още повече ,че при заплати от по 10 долара едва ли някой от полицията и съдебната система ще се заеме сериозно да изпълнява своите задължения. Такива “заплати” са колкото джобните пари на децата в по-голямата част от Европа.
  Костов можеше да заповядва на съдиите и прокурорите ако имаше диктатура.
  И “приватизацията” продължи и след него , когато се продадоха доста от по-интересните предприятия. А и нямаше почти никакъв следприватизационен контрол. ЗАЩО?
  Приватизацията не е еднократен акт, а е процес. Защото дори и собствениците на собственоръчно изградените от самите тях жилища продължават да плащат данъци за тях. А кой контролираше приватизационните сделки след 2001г.?
  Приватизационната сделка е само началото на процеса, а не краят му. След нея идва по-тежката част за изпълнението ѝ.

 51. @ Tervel

  Няма никакво противоречие в това, което съм написал. Българските овце никога няма да станат лъвове. При Виденов се случи направо чудо след като този червен чвор почти успя да ги умори от глад и те се вдигнаха по чисто физиологически причини. Затова и наричам този шанс златен, защото никога няма да се повтори. Комунистите ще продължат да стижат българските овце до кожа но няма да допуснат да се стигне до там, че овцете да умират от глад и да им скочат. Научиха си урока. При това положение, българите никога няма да могат да отстранят червената мафия освен ако тя не успее отново да се самосвали или не се намеси външна сила. Това е истината.

  *********
  Колкото до Костов и феноменалните реформи които бил направил – лъжа или самоизмама. След срива на Виденов и налагането на валутния борд от кредиторите на България, техните верни кучета Световната Банка и МВФ и техните екипи в страната поеха управлението на България в икономически план. Седесарите превеха каквото им кажат. Решителните реформи бяха наложени и приложени още при правителството на Софиянски. И БСП да бяха останали на власт и те щяха да правят каквото им кажат от МВФ и СБ. Костов се занимаваше с други по-важни дела – да укрепва личната си власт в СДС и да превъще съюза в еднолична партия. Овладя всичко и след това се провали – не заради превръщането на СДС в партия, а защото беше некадърник. Това обаче стана ясно чак когато се намърда сам зад волана и се оказа, че не може да кара. Какво да се прави – болни амбиции без покритие.

  ********

  За решаващия принос на Костов за приемането на България в ЕС и НАТО. И това е заблуда / самозаблуда. България и тогава и сега не покриваше никакви критерии за членство и в двете организации. България беше приета в тях по СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ. След атаките на 9.11 срещу Ню Йорк стана ясно, че се задава дългосрочен конфликт с тарамбуките от изток и че Турция става все по ненадежден страж на източната граница. При това положение се взе решение НАТО да укрепи югоизточния си фланг, а след това подобно решение взе и ЕС. Така бяха приети и БГ и Румъния без да покриват никакви стандарти за членство. Приеха ги заради стратегическото разположение на териториите им – т.е. взеха си територии. И както каза (не помня вече кой премиер, май италианския,): “Ние приемаме два народа, които си нямат държави”.

  *******
  Ако някой има заслуга за приемането ни в ЕС и НАТО това са Гоце и БСП. Не защото имаха принос, а защото можеха да спрат присъединяването, но не го направиха, макар че бяха на власт чрез другаря Цар и Първанката. Казаха “Да” защото прецениха, че ще откраднат милиарди от помощи и че ще свършат хубава работа на Москва като троянски кон и в двете организации. Сега и на ЕС вече става ясно какъв запъртък са си взели, но нямат време и сили да се занимават с родната мафия. Нещо по-лошо – вече и плащат данък “спокойствие”. Територията става все по-ценна.

  ******
  Вече писах, че ако господарят от Москва щракне с пръсти, мафията няма да има никакъв проблем да изведе страната и от двете организации. Включително и с референдум. Овцете им принадлежат и тялом и духом.

 52. Потвърждавам изцяло казаното от Симпатизантката на ДСБ. Спомням си прекрасно когато краката на кабинета Виденов през късната пролет на 96-та вече се клатеха ускорено, у нас “пробно” бе организирано посещение на мадридкият комарджия. Тогава, ченгето вальо гацински в битността му на посланик в Япония пред няколко души, вкл. и мен, последна дупка на кавала, небрежно, основен събеседник му бе бишвият секретар на цк на комсомоля николай камов и възторжен билклинтънист към него момент, заяви, че обстоятелствата налагат скоро да бъде използвана царската карта. Тогава ми прозвуча абсурдно. Но свършвайки черната работа по приватизацията и правейки необратим евроатлантичски избор на България Иван Костов е бил, ще не ще употребен. И междувременно и досега и без никакъв шанс за спирка демонизиран на мах. Вкл. и от полуинтелигента баце. Гаргамел, та Гаргамел. Отрепка- “чудовишма некомпетентност” която на кутрето на ИК не може вода да сипе.
  Та, към него момент постановката е била, страната ни троянски кон в двата най-авторитетни международни съюза и всичко става на 6. Изпълнител-царичока. Както и друг път съм писал, не е мое, в политиката няма случайности. Има неопознати закономерности.

 53. QUEST, мисля /и почти съм сигурен/, че си някой от хората във висшата администрация при Бог. Бонев, Хр. Бисеров, Йордан Цонев и Евг. Бакърджиев /може и Ст. Софиански/. Много злоба натрупаха тези господа срещу Костов, когато ги смени, и започнаха много непочтено и предателски да го оплюват всекидневно по медиите, където услужливо им беше предоставена трибуна, знаем защо. Те бяха главната причина за свалянето на Костов, като мислеха, че могат да го заместят след това. Но, не би, освен разпокъсаност и недоверие др. не докараха в дясното пространство, което и до ден днешен. Нямат такава тежест и отзвук думите му, дори днес. Не че, нещо много важно е казвал, защото няма достъп до секретна инф-ция, както когато е бил на власт, а само анализи , изградени в/у опита му като Държавник. А при тези тежко наранени честолюбиви господа изброени по-горе, днес са почти забравени, и ако ги извикат някога в някоя ТВ то почти не се забелязва и няма кой знае какви коментари.

 54. Za6to 6tom reformite na Kostov sa tolkova ni6tojni, komunistite ne posmjaha da gi provedat sami?

  4e Kostov pregovarjal s Nikolaj Dobrev, ne biva da te trevoji, za6toto tejki ikonomi4eski reformi njama kak da se provejdat pri lipsata na socialen mir, kojto te dogovoriha.
  Ako ne ti e jasno kak se upravljava v uslovijata na socialni razmirici, si spomni za Ore6arski prez 2013-14-ta.

  V spora dali edin ili drug politik ima zasluga za vlizaneto ni v ES e vajno da se znae, 4e naj-goljamoto prepjatstvie, koeto ima da se vzeme po tozi pyt, e startiraneto na pregovori za prisyedinjavane, sled kato sa izpylneni redica uslovija Turcija “4aka” ot desetiletija da vzeme tova prepjatstvie, a Kostov startira pregovorite prez mart 1999-ta, samo sled dve godini upravlenie (kogato nikoj o6te ne znae6e kakvo ima da se slu4va v New York na 11.09.2001).

  Prepory4vam ti da se ogramotjava6 s po-ka4estveni 4etiva ot memoarite na Goce i lekciite na Gestapoto.
  Ako tam pi6e, 4e “Така бяха приети и БГ и Румъния [в EC](…) – т.е. EC cи взе територии”, nedej da go vjarva6.
  Tova e dylga tema, no smisylyt moje da se obob6ti s malko dumi: EC ne e CCCP.

 55. QUEST
  Много сте жалък и некомпетентен.
  Нямало реформи.
  А паричната.
  А въвеждане на частната собственост.
  А административната реформа приведена към ЕС норми
  А пенсионна реформа
  А здравната реформа
  А стандартизацията на продуктите
  А екологичните норми ,все области в които съм работила.
  Вие сте един невежа,научете ги тези работи ,за да може да спорите.
  Опитите уж да говорите против Русия в началото и края на разговора не върши работа.Просто сте си трол и то без покритие.И друг път съм ви забелязала.Нещо като Антон Тодоров,който господарите му го изритаха.

 56. пп
  Начинът на писане показва ,че вадите извадки от готов вече текст,явно на ченгетата от бившите служби.Колко повече говорите ,токова по ясно се вижда ,че изпълнявате поръчка.
  А Костов все повече се издига в очите на хората .Така че продължавайте да се маскарите.

 57. до ЛЕК ЗА НАРАНЕНИ ЧУВСТВА

  По-скоро някой от движение “22 септември”.

 58. “QUEST, мисля /и почти съм сигурен/, че си някой от хората във висшата администрация при Бог. Бонев, Хр. Бисеров, Йордан Цонев и Евг. Бакърджиев /може и Ст. Софиански/. ”

  “Начинът на писане показва ,че вадите извадки от готов вече текст,явно на ченгетата от бившите служби”

  Прочетете какво са написали за да разберете колко им е акъла. Поредните доказателства, че тези, които се имат за десни и демократи не са нито едното нито другото. И наистина не знаят дали отиват или се връщат. Това е и причината, че постоянно губят политическите битки срещу чугунените глави.

  Само за сведение на овцете. Доктор съм по икономика и имам три магистърски степени по различни икономически дисциплини. Старши директор съм в една от 10 най-големи мултинационални компании и отговарям за глобални икономически анализи. Не познавам гореописаните господа и напуснах България веднага след първите “демократични” избори когато ми стана ясно след кратка работа за СДС, че тази организация е свидна рожба на БКП и ДС. Създадена беше да симулира опозиция на БСП и да не позволи да се формира каквато и да е автентична опозиция и така да гарантира вечната власт на червената мафия. Костов е най-добрият пример за това – създаде перфектен заслон на комунягите, когато се бяха застреляли от глупост и алчност и в двата крака.
  Илия Минев не случайно нарече организацията сДС.

  *********
  Наистина не знам какви аргументи да извадя за да прогледнете. Затова и съм убеден, че българите никога няма да могат да отхвърлят на собствен ход червената проказа. Просто нямат съпротивителните сили, морала и акъла за целта. Единственият шанс е комунистите да са самоунищожат по някакъв начин (наивни надежди) или външна сила да ги прочисти. Всичко останало е кауза пердута.

 59. Към QUEST:

  „И ти ли брате падна пронизан от руска рубла“

  Заслепен сте от омразата си/парите към БЪЛГАРИТЕ И ХОРАТА ДЕЙСТВАЛИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО. Но въпреки словесните Ви еквилибристики и манипулации с факти никога няма да успеете да постигнете целта си, да насадите безпомощност и примирение към сегашното статукво на страната ни, защото нищо не зависело от нас. Напротив, точно обратното е! Историята на БЪЛГАРИТЕ показва, че те са оцелявали при далеч по тежки, жестоки и вероломни обстоятелства и са запазвали ОТЕЧЕСТВОТО СИ БЪЛГАРИЯ И ТО РАЗЧИТАЙКИ САМО НА СЕБЕ СИ. Та сега ли, когато за пръв в историята си имаме истински съюзници в лицето на НАТО и ЕС. Г-жа Савова много точно с две думи е обхванала цялата Ви същност „жалък и некомпетентен.“ Но да бъде напълно завършен образа Ви ще си позволя да добавя само още една-НЕГОДНИК.

 60. До QUEST,
  Цитирам казанато от него” Само за сведение на овцете. Доктор съм по икономика и имам три магистърски степени по различни икономически дисциплини. Старши директор съм в една от 10 най-големи мултинационални компании и отговарям за глобални икономически анализи.”
  Само, че се крие под името QUEST и съответно няма как да го оприличим за човек, който би ни извадил цитирам “от вечната власт на червената мафия…червената проказа” ,затова ако иска да му повярваме ние овцете, да излезе като истински мъж с истинското си име, като Иво Инджев, и да го изберем за наш водач в дясното, след като има толкова титли и акъл. И даже и ще игнорираме Костов, ние костовистите и ще станем QUEST-ти. Но, не върви, затова да си каже името и да се вържем към неговите идеи за унищожаване на “червената мафия…червената проказа”.

 61. D.SAVOVA хайде малко по-спокойно. Никой не е длъжен да търпи убидите ти само защото не мисли като теб. Да, Костов е най-добрия политик в последните 28 години. Само той изгони руските шпиони от България, само той се опъна на САЩ и не пусна 30 000 шиптъри тук, но и той позволи на комунистите да приватизират всичко.
  Интелигентна жена сте, мислете и не се превръщайте в комунистка с обратен знак, само защото някой не споделя мнението Ви.

 62. QUEST
  Поредният *Антикомунист* от мулти национална компания-*СТАРШИ ДИРЕКТОР* по различни дисциплини в това число и демагогия и лъжи.
  Колко впечатляващо ,а ние трева пасем.
  Успех на компанията.Не се занимавайте с нас.И без вас ще се оправим.Излезте с името си като нас и пълна биография.

 63. QUEST, има някои обективни факти , които би трябвало да се отчетат. И все пак мултинационалните компании се различават от управлението на държавите. Просто държавите имат съвсем други институции, пълномощия,задължения и ОТГОВОРНОСТИ. Дори и във финансовата сфера има специфични разлики. И това важи за нормалните държави, а не за тоталитарните диктатури в НРБ,СССР и СИВ.
  Диктатурите УНИЩОЖАВАТ всички институции в държавата, и те стават ЛИЧНИ слуги и ЛИЧЕН обслужващ персонал на диктатора и неговата шайка. А за НРБ важеше, и важи, допълнителното колониалното подчинение на метрополията СССР.
  През 1997г, към липсващите държавни институции се прибави и тоталната липса на финанси в бюджета, заради хиперинфлацията от унищожените банки, и от преди това.
  Без пари, без институции, и много отдавна фалирали държавни губещи предприятия , не може да се направи много. При такива условия много частни и мултинационални компании се ликвидират.
  Нито СДС , нито ОДС, още по-малко Костов може да запълни липсващите държавни институции , липсващите финанси. Дори партиите , като демократична институция в нормалните държави, нямаше преди 1989г. В нормалните държави всички държавни институции(към тях се отнасят и трите вида власти) взимодействат помежду си, и с гражданските, партийните, обществените и частните институции и
  собственици. Но това го нямаше след 1989г., защото от диктатурата ликвидира всичко това . Винаги и навсякъде.
  Всичко това се формира за много дълго време , векове. А се ликвидира само за доживотното управление на един диктатор. А понякога и една война.
  А след това всичко трябва да се формира и образува отново. И всичко зависи и от началните условия след тоталитарната деградация преди това, външните и вътрешните условия при реформирането. И необходимото време за всеки отделен случай.
  Почти като мултинационалните компании, но не съвсем……….
  Костов толкова е могъл тогава, това е направил тогава. Но той не можеше да замести всичко липсващо, като управление и институции, след комунистическата диктатура.

 64. “Историята на БЪЛГАРИТЕ показва, че те са оцелявали при далеч по тежки, жестоки и вероломни обстоятелства… ”

  С ОЦЕЛЯВАНЕ могат да се гордеят хлебарките. Народите и нациите трябва да се стемят към просперитет, ПОБЕДИ и успехи. През следосвобожденската история България прелива от една национална катастрофа в друга. Част от нацията обвинява за всичко външни сили, а другата взе че обяви комунистическия период за спасение на нацията и териториалната цялост на страната от последваща национална катастрофа. Какво разминаване с реалностите и на двете страни. Как да очакваш напредък, когато хората не могат да дадат обективна оценка на относително еднозначни събития камо ли да предприемат правилните действия.

  ********
  Спомням си ясно как като млад учен отидох да работя за каузата СДС с огромен ентусиазъм. Баща ми – човек с опит и акъл още на втората седмица каза: “Не си губи времето с тези. Те са абсолютно менте”. Няколко семици по-късно и аз като гледах отблизо какво става започнах да си повтарям всеки ден: “Тези са или абсолютни предатели или пълни идиоти”. Б общи линии така се оказа – 40% внедрени провокатори водеха за носа останалите наивници.

  *********

  Колкото и невероятно да звучи СДС можеше с лекота да спечели още първите избори. Просто трябваше да изчака стратегически. България вече беше в доказана рецесия, външния дълг беше необслужваем, комунистите държаха положението на косъм да не се срине преди изборите с нови заеми. Бсичко обаче вървеше към катастрофа и тя беше неизбежна и въпрос на време.

  Тъй като обикалях страната да агитирам за СДС за мен беше очевидно, че изборите са на кантар и БСП може дори да ги спечели. Хората по провинцията се страхуваха и / или бяха горотови да се продадат за нещо по евтино от жълти стотинки – капачки за буркани, например. При това положение като “многознаещ” икономист предложих да се отложат изборите за пролетта. Неизбежният срив щеше да стане (както и стана) през зимата и напролет вбесените избиратели просто щяха да издухат комунистите. Имахме и обективна причина да искаме отлагане. На СДС му трябваше време да се конструира организационно по места за да може да участва пълноценно на избори. Че бяхме в насипно състояние беше ясно на всички. Комунистите нямаше къде да ходят. Най-силната страна на СДС беше, че беше монополизирал цялата опозиция. Без СДС не можеше да има легитимни избори. Комунистите естествено можеха да отидат на избори с марионетката си БЗНС, но щеше да стане състезание с един кон, което щеше да доведе до перманентни протести, ТЯХНО управление през зимата и пряка отговорност за неизбежната икономическа катастрофа. Улицата щеше да ги помете завинаги в рамките на месеци. Ако се бяха съгласили на отлагането на изборите пак те щяха да отнесат негативите от следващите месеци на управление защото щяха да останат да управляват. За тях работеше единствено бързи избори (най добре спечелени), които да ги летитимират с реална опозиция и СПОДЕЛЯНЕ на отговорността за катастрофата, което постигнаха след победата с формулата “президета – ваш, премиера – наш”.

  *******
  Както се досещате предложението ми не се прие. Дали защото бяха тъпи, дали защото бяха предатели – оставям на вас да прецените. Но за мен стана кристално ясно, че ролята на СДС е да придаде легитимност на БСП и заслон срещу появата на истинска опозиция чрез монополизиране на цялото опозиционно пространство. Легитимността беше осигурена, а заслонът сработи най – добре когато Биденов се издъни и СДС по същество спаси комунистите от народния гняв. Нямаше и кой друг да поведе хората, тъй като СДС не допусна друга опозиция, а Командира доведе този процес до крайност като превърна съюза в негова си партия. Това можеше и да е добър вариант ако Костов наистина искаше да разгроми комунистите, но той определено нямаше такива намерения.

 65. Сега QUEST се превърна в Milen. Това са нещата с “Доктор съм по икономика и имам три магистърски степени по различни икономически дисциплини. Старши директор съм в една от 10 най-големи мултинационални компании и отговарям за глобални икономически анализи.” Жалка личност.

 66. Ostava quest da ni razkaje s podrobnosti i za goljamata su6a prez 1928-ma i ve4e vsi4ko 6te e to4no.
  Tuk edva li bi se nameril njakoj, kojto bi osporil vseizvestnija fakt, 4e SDS e “za4enat v grjah”.
  Obi4am da 4eta mnenija, protivopolojni na moeto, no problemyt pri pisa4i kato ikonomi4eskija ni ekspert e, 4e ne se use6tat koga sa presolili mandjata.
  Tuk momentyt dojde naj-kysno s replikata: “ako njakoj ima zasluga za priemaneto na BG v ES i NATO, to tova sa Goce i BSP”.
  Mnogoto nAu4ni titli ne garantirat visoka politi4eska kultura na individa, uvi.

 67. quest, не си губете ценното работно време да скитате по форумите и да вразумявате овцете, за да не ви освободят от длъжноста Главен Директор на една от десетте най-най-големи мултинационални компании и ви отнемат възможноста да отговаряте за глобалните икономически анализи! Баща ви, който е имал Акъл,ви е казал: “Не си губи времето с тези”, имал е предвид Костов, другите овце около него и разбира се нас.
  И все пак, при толкова чести коментари, изпълнени със смела информация от почти последна инстанция, ще бъде честно да се легализирате, иначе ще ви считаме за поредното “абсолютно менте” (по думите на баща ви, който има акъл).

 68. Леко съм притеснен да се включа повторно в дискусията, тъй като във втората си половина тя определено заприлича на религиозем съд с всичките му ирационални чудатости. Но ще го направя, защото мисля, че е нормално човек да изпитва безусловна любов единствено към децата си и..дотам.

  Quest e абсолютно прав, когато описва някои от националните ни особености. Последните 28 години доста еднозначно показаха, че проявяваме политически разум единствено след като ни споходи сомалийски глад. Хванем ли се за зелено, когнитивните ни способности поемат рязко надолу. Два пъти се случи да поумнеем временно- при зимите на Луканов и Виденов. В първия случай импулсът бе потушен от “мерзавеца Желев” по думите на Берон. Във втория излетя през комина, тъй като Костов не “доуби” изпадналата в клинична смърт БСП и това е другият му голям грях наред с този, за който писах по-рано. Не виждам причините за този съвсем немаловажен провал в липсата на демократични институции,наскоро отминалата диктатура и липсата на финансови ресурси. Пример за това е ГФР, която организира олимпийски игри 27 години, след като в държавата не бе останал камък върху камък, а пътем успя и да се денацифицира.

  Отричането на подобна оценка за управлението на Костов, както и факта, че той вкара в страната тежко оръжие на руската имперска политика, го превръща автоматично в нещо като модифицирана вариация на посткомунистите (в широкия смисъл на думата), които страстно любят да приватизират активи и да национализират пасиви.

  Не мисля, че е разумно да фиксираме погледите си в икони по стените, когато съвсем настоятелно реалностите искат мотика, а не молитва.

 69. До лек за наранени чувства:

  Не, не съм QUEST и това г-н Инджев може да потвърди. Инженер по електроника съм и от икономика нищо не разбирам. И не претендирам, че разбирам.

 70. EMO, хайде сега да си припомним заедно КОЙ наля милиарди долари по плана Маршал в ГФР-то ти? КОЙ денацифицира ГФР, по време на окупационният режим след войната, и помогна да се създадат всички ДЕМОКРАТИЧНИ институции в ГФР? Можеш да сравниш и със ГДР и СССР. Разликите между източните и западните федерални области на днешна Германия са ОЧЕВАДНИ, като само разликата в доходите е 20-30%, 30 години след 1989г., плюс над 3(ТРИ!!!) ТРИЛИОНА евро , без лихвите за тези 30 години.
  И нека сега да не слизаме на такива лумпенизирани нива, само и само да отричаме СДС,ОДС и Костов. Никой не ги идеализира.
  Още малко припомняне – в НРБ имаша огроменен външен и вътрешен дълг и нямаше нов план Маршал, имаше мораториум върху външният дълг, който не позволи да нормално външно финансира не. А и войните в СФРЮ , ембаргото и контрабандата , което домутризира фалиралото НРБ до 1997г. До тогава нямаше и съществени реформи за формиране на новите институции и функционирането им, а също и липсата на достатъчно външни и вътрешни средства , с които да финасират.

 71. Опитвам се да си спомня. И си спомням, че мораториумът върху дълга от години бе минало, а самият дълг бе преструктуриран и обслужването му не беше химера при равни други условия.Спомням се страната получаваше договореното външно финансиране – също така не безусловно, както бенефициентите при плана Маршал. Вярно, това нямаше някое конкретно име, но това не отменя съществуването му. Спомням си, че страната доста бързо възстанови нивото на БВП отпреди комсомолските ексцесии, а самото й свободно падане в началото на 1997 г. бе спряно буквално за седмици от Софиянски (оставам настрана в какво се се превърна впоследствие) и Гаврийски. Опитвам се да сравня следвоенното финансово бреме на ГФР-то МИ с това на България отпреди 20 години и не го намирам кой знае колко по-леко. Вероятно съм предубеден, след като се намирам в по-особени отношения с онази германска държава. Затова съм склонен да разглеждаме Полша като заместващ пример, а в случай, че националността на тогавашния папа би деформирала сравнението, нека бъдат прибалтийските републики. Само мир да има.

 72. Един коментар на Илиян Василев е много на място тук:

  “Не правете сравнение между Костов и сегашните ни политици, защото ще Ви налегне огромна тъга. Не само управници, но и лидери в дясно.
  Колко от тях като напуснат постовете си остават потребни и търсени и могат да си изкарват хляба с мъдростта и опита си.
  Труден характер, разочаровал е вероятно доста хора – но преди да го критикувате, оценете средата и гравитацията на “ценностите”.
  Ако не можете да разберете защото хората се оттеглиха от активен политически живот и оставиха посредствеността да ни управлява – това интервю Ви дава отговорите.
  За това като ме питат защо не искаш да влизаш в политиката мълча, защото отговорите няма да харесат на тези, които питат.
  Хората с демократични нагласи, които и сега са мнозинство – изоставиха подобни лидери, оставиха ги да консумират последствията на своята различност – лично и семейно, докато “подкрепящите” предпочетоха да се занимават с тривиалните въпроси на оцеляването и на собствения личен успех.
  Ще го кажа още веднъж на новите лидери – усилията Ви не трябва да се насочват към срещи и формати за единодействие на отделните партии, съюзи и сдружения, а в това да правите политика по темите, които хората трябва да знаят, чрез позиции всеки ден и колкото трябва.
  Върнете доверието и заслужете вниманието – след това винаги може да се организира формат с който да се участва на избори или от чието име да заявите легитимни претенции на власт.”

 73. “Народ” – Хрисимир Йоцов

  Велик народ – картинка жалка,
  копае бавно своя гроб.
  За него Господ е с бухалка,
  нормалният пък – идиот.

  Народ ли е да го опишеш,
  превърнаха го в пълен скот.
  Превил гърба и тежко диша,
  ярема влачи той до гроб.

  Гърмят окови, вятър вее,
  Лойола негов е кумир.
  Балканът тъжна песен пее,
  на него дайте му сеир!

  Издига в култ мамона черен
  и вечно търси келепир.
  На избори е пръв и верен,
  кебапчето е елексир!

  Да спориш с него е трагедия,
  за себе си е вечно прав.
  Животът ти минава във комедия,
  изправен си пред пълен крах!

  Затуй, приятелю, не чакай
  и бягай от такъв народ.
  За него ти недей и плака,
  че вечно ще си роб до гроб!

  Търси ти другаде спасение,
  с глупака нивга не спори!
  Той вечно търси извинение
  и носи ти безброй беди!

  Кой ще ми каже, че това не се отнася за 90% от населението на БГ?!

 74. СЛЕД ОТСТРАНЯВАНЕТО НА КЛЮКАР ИЗПЪЛЗЯ ЛАЕЩА ХЛЕБАРКА ПОД ИМЕ НОВО-QUEST.

  QUEST НАИСТИНА СТЕ НЕГОДНИК. Моите думи бяха : „Историята на БЪЛГАРИТЕ показва, че те са оцелявали при далеч по тежки, жестоки и вероломни обстоятелства и са запазвали ОТЕЧЕСТВОТО СИ БЪЛГАРИЯ И ТО РАЗЧИТАЙКИ САМО НА СЕБЕ СИ.“, а Вие посочвате: “Историята на БЪЛГАРИТЕ показва, че те са оцелявали при далеч по тежки, жестоки и вероломни обстоятелства… ”, и заключавате „С ОЦЕЛЯВАНЕ могат да се гордеят хлебарките“. КАКВО Е ТОВА, АКО НЕ Е СТИЛ И ПОХВАТ НА ЛАЕЩ НЕГОДНИК СНИШИЛ СЕ ДО ХЛЕБАРКА.

  Историята на БЪЛГАРИЯ започва от 165г, а на БЪЛГАРИТЕ ДЕСЕТИНА ВЕКА ПО-РАНО. И целия път на БЪЛГАРИТЕ е съпътстван, ще използвам Вашето определение за достойнство на „Народите и нациите“, с „ просперитет, ПОБЕДИ и успехи“, независимо от трагедиите и жестокостите, които е трябвало да преживеят. Дори и в периода, който цитирате БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНИ ЗЕМИТЕ НАД И ПОД СТАРА ПЛАНИНА . ОБЯВИ И ЗАЩИТИ ТЯХНАТА НЕЗАВИСИМОСТ ПРЕД СВЕТА БЕЗ ЧУЖДА ПОМОЩ. СЪВСЕМ САМА! ВЕЛИКИТЕ СИЛИ се отнасяха с уважение към страната ни, а на Министър-председателя ни изписаха името му на входна табела на имение в знак на почит към този ВЕЛИК БЪЛГАРИН, превърнал страната си в „ЧУДОТО НА БАЛКАНИТЕ“. И нищо от това не е забравено. БЪЛГАРИЯ отново ще бъде най-процъфтяваща страна на Балканите. Костов постави началото и стартира времето в тази посока. И никакви НЕГОДНИЦИ въпреки техните непрекъснати метаморфози SOKRATES, NESTOR, БЕЗ НИК- АНТИКОМУНИСТ-КЛЮКАР- QUEST СА В СЪТОЯНИЕ ДА ПОПРЕЧАТ НА ТОВА.

 75. “Костов не “доуби” изпадналата в клинична смърт БСП и това е другият му голям грях наред с този, за който писах по-рано. Не виждам причините за този съвсем немаловажен провал в липсата на демократични институции,наскоро отминалата диктатура и липсата на финансови ресурси.”

  Костов не може да доубие някаква политическа партия. Хитлер чрез SS, или Сталин чрез тричленките биха могли. Такава теза е смехотворна и показва не само непознаване на принципа за разделението на властите, но и известна липса на разсъдъчен капацитет. Механизмът е друг – ако на българският народ му хареса дясното управление, избира ПОВТОРНО дясно парламентарно мнозинство, “синя” изпълнителна власт, минава време, чрез законодателят се извършват промени в съдебната власт, минава време, приемат се лустарционни закони, евентуален следващ мандат на дясно-реформаторско мнозинство като същевремненно “четвъртата власт” помага, образова и култивира сериозни демократични ценности и морални стандарти у българският народ, който казва “край” на жалкият комунистически период от минало си, като го осмисля преди това.

  Вместо това, когато се заговореше за лустрация, се тиражираха гласове от “българския народ”, които казваха: “Хайде сега, всичко друго сколасахме, само това остана! Стига с тази лустрация, айде по-добре вдигнете пенсиите!”, а конституционният съд заставаше зад комунистите.

  Така че неуспеха на “доубиването” на БСП не е провал Костов.

 76. EMO, нали обсъждаме разликите между финансирането на соцстраните след 1989г. и финасирането на ГФР след войната ?!?!?
  Сравними ли са финансите които се инвестират във ФРГ след войната, и тези които се инвестират в НРБ, след 1989г.?!?
  Ти сам избра да ги сравняваш! Аз не съм се опитвал да правя такова сравнение!
  А и на много от другите държави от СИВ им опростиха много по-голяма част от външният дълг! А нашият дълг все още не е изчистен, макар и гербаджиите да се похвалиха наскоро, че вече е бил погасен.
  Дългът , дори и “преструктуриран” трябва да се плаща, нали? И преструктурирането не става само при други финасови условия и лихви, различни от първоначалните, но и при поставянето на икономически и политически условия.
  И поради тези различия, и наличието на окупационен режим в ГФР ,след войната,което предполага че ГФР е под чуждо управление, не може да се сравнява с с НРБ ,след 1989г.
  А след като си тръгнал да правиш някакви “сравнения” ,защо не сравняваш източните и западните области на ФРГ, 30 години след “обединението”, и при прахосани 3 трилиона евро за това.

 77. Една бележка, SIR SVEN. Благодаря за точния цитат, там ясно се виждат кавичките около доуби.

 78. Шрамайер: В България от 18 години царят безнадеждност и безалтернативност
  /Дойче веле/

  От 18 години(не от 22) в България “Царстват” про-руски правителства!

 79. Ne mislja, 4e v dyrjava kato na6ata, sys zlove6to DS-zadkulisie, otdelen 4ovek moje da si pozvoli da “ubiva” ili “doubiva” partijata, kojato ot 70 godini dyrji represivnija aparat.
  Ako be6e go napravil, 6tjaha verojatno da go ubijat.
  Jasno e, 4e e upravljaval v opredeleni ramki, nalojeni mu otvytre i otvyn, kakto e jasno i 4e Rusija togava be6e prekaleno zaeta sys sebe si, za da moje da popre4i na evroatlanti4eskata ni integracija.
  I vse pak tja njama6e da e fakt, ako v perioda 1997-2001 njamahme edin umen, rodolyubiv i dalnoviden premier, kojto da sloji dyrjavata na syotvetnite relsi, i to samo za dve godini upravlenie (svoeobrazen rekord).
  Ako tova e bilo tolkova lesno, za6to Биденов (po quest) ne go napravi?

 80. Малко ми е странно да адресирам реплика до @ЕМО, но ще го направя.

  Трудно, направо невъзможно ми е да докажа, че финансовите тежести на следвоенна Германия са по-големи от тези на България преди 20 години. Приблизително същите затруднения бих изпитал, ако ми се наложи да доказвам, че две плюс две е равно на три. И като стана дума за числа, от приватизацията на НХК като пряк положителен ефект можехме да получим западни вместо руски долари без да се налага в допълнение да се опрощават задължения на фирмата към държавата за около 150 млн. долара (усреднявам различните данни за този не съвсем маловажен детайл от сделката).

  За вторичните негативни ефекти няма смисъл да говорим, мисля. Видими са с просто око.

 81. Значи съм запомнил, че когато Костов се появи по медиите отзвука и резонанса в българското общество е много голям/проявяващ се пак чрез медиите/. Започва мало и голямо, противниците му/най-вече/ и някакви преливащи от пусто в празно социолози, политолози, икономисти и всякакви -ози и -исти да почват да го коментират поне около 10-дни къде е лъгал, за какво е виновен и как може да има очи да се показва по телевизията.Само го няма Кеворкян да се въодушеви и да почне дисекция на думите му с поканени от него подбрани “величия” от изброените по-горе професии. Е, няма такъв политик, дали актуален/демек с висок днешен рейтинг/ или бивш, който с едно свое интервю да разбуни блатото в България, както той. Самия факт, че тук се пише толкова коментари за него доказва това.

 82. Към Димитър:
  „Кой ще ми каже, че това не се отнася за 90% от населението на БГ?!“

  Поетите използват похвати предизвикващи асоциации различаващи се от културата на четящия. В мен това стихотворение предизвика асоциации не за „населението на БГ?!“, а за друго, чуждо на БЪЛГАРИТЕ население, за което поета Александър Сергеевич Пушкин пише: “Народ безразличен към най-малкия дълг, към най-малката справедливост, към най-малката истина, народ, който не признава човешкото достойнство, не признава като цяло нито свободния човек, нито свободната мисъл”.
  Четете Пушкин и повече никога няма да задавате такива глупави въпроси.

 83. Всъщност Кеворкян вече се появи – извади от нафталина интервю с лелята на Костов.

  В тази връзка ми се иска да споделя, че бих платил доста, за да може от нафталина да излезе интервюто на сладкопойната чучулига с академик Амосов.

 84. ЕМО, явно не отчиташ ,че и НРБ след войната загуби над 300 милиарда лева, само за окупацията от Червената армия(1944-48) и военните действия на българската армия срещу Третият райх (1944-45г). Отделно цялата произведена продукция се продава под себестойност на Сталин, отделно са взети и трофеи, “национализации”, “колективизации”, “парични реформи”………….
  На “ГФР” са опростени и много от заемите, в допълнение към помощта от САЩ.
  След войната “ГФР” влиза в равноправно членство в ЕИО и получава достъп до
  много пазари, а НРБ – не.
  След войната повечето страни в Европа също не са в добро положение.
  Но да се върнем за НРБ , след 1989г.
  Положението в ГДР е било също по-добро от това в НРБ , но както виждаш след 30(ТРИЙСЕТ!) години, под управлението на “ГФР” , и прахосани 3(ТРИ!!!) трилиона евро, източногерманците манталитетно се различават от западногерманците, а освен това доходите им са по-ниски с 30-40%. А освен това има и още толкова частни инвестиции в икономиката(по-развита от “икономиката” на НРБ!) на бившата ГДР.
  Като нито са имали Луканови и Виденови зими, нито са имали югоембарго, нито рашистка мутризация и олигархизация, получили повторна възможност и след 2001г., и така до днес.

 85. Към ЕМО:
  Приемам, че продажбата на НХК на руснаците е грешка, но въпроса ми е защо никое правителство след Костов досега не направи нищо да ограничи загубите, които ежегодно ни нанася Лукойл, а напротив стимулират дейността му за многократното нарастване на щетите върху държавата и населението ни? Според мен допуснатата грешката на Костов с продажбата на НХК на руснаците причини неизмеримо много по малки щети на България , отколкото при следващите правителства, и служи единствено за оправдаване и продължаване на монополната и безконтролна дейност на Лукойл. Ако поставиме на везната грешката на Костов и съзнателната дейност на всички правителствата в услуга на Лукойл, видимо е с просто око, както казвате Вие, кой е защитил националните интереси.

 86. @ TERVEL,
  Пушкин е писал за руския народ, но Хрисимир Йоцов – за българското народонаселение.
  Благодаря Ви, че ми обърнахте внимание да чета Пушкин и че ме нарекохте глупак! А съвсем между другото, не е лошо да използвате правилно пълния член и запетайките. Това се учи, доколкото си спомням в четвърти клас. Бъдете здрав!

 87. ДИМИТЪР
  Ех какъв прецизен ерудит сте ,а не можете да схванете елементарни неща.Че правителството на ОДС ръководено от Костов спаси и запази България като Европейска държава.
  Хващате се за запетайката ,защото го правите или от глупост или за пари.Изберете си едно от двете.За това не е необходимо да имате магистърски степени.

 88. Към ДИМИТЪР:

  „Затуй, приятелю, не чакай
  и бягай от такъв народ.
  За него ти недей и плака,
  че вечно ще си роб до гроб!“

  Възможно е отново да не използвам „правилно пълния член и запетайките“, все пак отдавна бях „в четвърти клас“, но никога не съм смятал, че стремежа към съвършенство е нещо лошо. Лошо, жалко и отвратително е, когато се примиряваш с неправдата, хленчиш и предаваш завета на дедите си. Слабите бягат или се продават. БЪЛГАРИТЕ, където и да са, се борят за постигане на независимостта и благополучието на Отечеството си въпреки страданията, които трябва да понесат затова. Защото те много добре знаят простата истина, че СВОБОДАТА ДАРОМ НЕ ИДВА И ПРИ РОБ НЕ ОТИВА.

 89. @ D.SAVOVA
  Правителството на Иван Костов спаси задниците на червените, защото тогава положението наистина беше станало нетърпимо и хората като нищо щяха да ги пометат! Обеща ли да се се справи с кредитните милионери? Обеща, и хората му повярваха, но резултатът бе никакъв! Каза ли, че Нефтокомбинатът в Бургас може да работи единствено с руски нефт и поради тази причина трябвало да го продадем на руснаците?
  Това какво беше? Направи ли опит да поиска от Елцин да ни бъдат върнати заграбените от съветските окупатори архиви? Тогава беше моментът! Поляците поискаха и получиха доказателства за убийствата на своите офицери в Катин! Елцин им ги даде!
  Кога пак ще дойде такъв момент, че червените и техните производни да са в малцинство? Май няма да е скоро, а човешкият живот е кратък!

 90. Na 19.10.2017g. v 15:13H Sir Sven jasno e objasnil kakyv e redyt v dyrjava s razdelenie na vlastite.
  Koj` razbral – razbral.

  P.S.: BSP se be6e doubila sama predi 4etiri godini.
  Aktualnijat vypros dnes e kak i za6to Grajdaninyt za Evropejsko Razvitie na Bylgarija bojka barisav donese ot devet kladenci voda, za da j vdyhne nov jivot.

 91. ДИМИТЪР
  Говорите неистини.Хората искаха да има
  -продукти,храни,стоки
  -стабилни цени
  -стабилен лев
  -възможност да си направят фирма за производство или търговия
  -свободно пътуване в Европа
  -ниска престъпност
  -възможност за работа /да не се затварят предприятия на никаква цена/,ниско платена .но все пак работа.
  В тези неща Костов успя.
  Кредитни милионери и архиви,това е макроикономика,а хората искаха делнични неща.
  Но такива като тебе започнаха подмолната работа и доведоха царя,та прокопсахме.
  Инженер химик съм и съм изчислявала колони за ректификация на нефт.
  Размерите на колоните са различни за различен нефт.
  Уралският нефт съдържа много нафтени,парафини,тежки фракции и не е ефективно да се дестилира на колони за лек петрол.
  Трябва да се монтират колони за лек петрол.Хиляда пъти съм го писала това тук.
  Що се отнася за *червени задници*,те се бяха обезопасили като си бяха назначили измекяри престъпници.Видяхме ги на яхтата в Монако.Един от измекярите е и Боико Борисов – на европейски постове само елитни черервени задници назначава.Иначе имаше 1 милион партиини членове,които споделяха нерадостната съдба на всички нас и никога не са имали достъп до власт.Напротив ,само отговорност.
  Ако искаш червените и слугата им Б.Б. ДА НЕ СА НА ВЛАСТ ПОДКРЕПИ НОВА РЕПУБЛИКА.ТАМ ИМА МНОГО СВЕСТНИ ХОРА.
  Е ,не са нивото на Костов но са честни и умни хора .Следи ги

 92. Госпожо Савова,
  “Но такива като тебе започнаха подмолната работа и доведоха царя,та прокопсахме.”
  Тук правите огромна грешка! За мен мадридският червенобузест мошеник е най-голямото зло в най-новата история на България! Затова първото, което направих, след като този предател на своя баща, чичо и Родина дойде на власт, беше да си извадя виза и да си купя билет за САЩ! Разбра се, че червените имат подробно разработен дългосрочен план за да държат България в кървавите си лапи! Трябваше да помисля за съдбата на семейството ми и го направих. Останахме там 13 години“ Прибрахме се в БГ на същата дата, когато беше свален малайзийския самолет над Украйна.

  За Нова Република съм с две ръце за!!! Когато Радан Кънев беше в Бургас преди последните избори, разговарях с него и му споделих опасенията си, че без обединение на всички истински десни, ще останем без представители в новия парламент! Дори му казх, че ДОСТ също трябва да е в това обединение, на което Радан ми заяви, че Местан е доказан агент на Турция и не може да става и дума за това! След това стана това, което стана – в сегашния парламент истинска опозиция липсва!
  Вие като специалист по органична химия несъмнено сте отлично запозната с разните му там колони, но аз продължавам да си мисля, че Нефтохима не трябваше да се дава на руснаците!
  А за връщането на архива едва ли ще настъпят скоро по-добри дни от времето на Борис Елцин!
  Желая Ви здраве!

 93. ДИМИТЪР
  Получи се дискусия.Нека да не се връщаме назад,нека да вървим напред ,като се поучим от минали успехи и грешки.
  Русия е нашият най голям враг.
  Тя ни превзема отвътре,както казва Ал.Йорданов.Затова е нужно да изметем червените свине и техните слуги /Б.Борисов/.
  ТОВА Е ЗАДАЧА НОМЕР ЕДНО ЗА БЪЛГАРИЯ.ВЕДНАГА.ДА СЕ ОБЕДИНИ ВСИЧКО ЧИТАВО.
  Успех

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.