Хонорарите на другарите и запушената с кокал уста на домашните любимци в журналистиката у нас

Една от малкото теми, които се опитвам да избягвам в коментарите си, е зареденият със завист и популизъм въпрос за това кой какви големи пари взимал и дали ги заслужава- при положение, че народът страда. Придържам се към доброволния отказ от качването на тази шейна дори по отношение  на отявлени мои хулители, които са се опитвали години наред да ме давят в капка мастило.

Но всяко правило си има изключение, когато чашата прелее от някоя капка.

Модният разговор за корупцията, в рамките на който на подиума си мерят дрешките голите царе на публичното бръщолевене у нас – от избраната да играе ролята на опозиция БСП ( воглаве с президента им Румен Радев) до нейните випбрадъри от ГЕРБ. Това дефиле днес беше снабдено с ПИКантен аксесоар. Едноименният булеварден сайт ПИК, меродавен за позицията на властта на “Дондуков 2”, твърди следното за хонорарите от времето на Бареков в ТВ , които е получавала днешната червена депутатка Елена Йончева, острието на антикорупционната атака ( заменила “Атака” от времето, когато се правеше на опозиция на ГЕРБ).

“За участието в предаването ми в ТВ7 Елена Йончева има определен твърд хонорар от 5000 лева. Никакви космически пари не е получавала. Просто твърденията на Бареков не са верни. Няма нищо общо с тях. Това мога да ви кажа. Пак казвам, че в предаването „Оригиналът“ имаше твърд хонорар“, обясни Гарелов пред ПИК.

Тези “никакви космически пари” са всъщност 20000 лева месечно, ако става дума за еднократен хонорар на участие ( но дори и “само” 50000 пак си “ги бива”). Да обявяваш подобен месечен доход, далеч надхвърлящ средната годишна заплата за България, за “никакъв”, е…просто сами допишете с някой “суперлатив” изречението.

Сега ще се опитам да дам едно сравнение с очевидно жалката ми ( от гледна точка на оценката на работодателите в бранша) личност, колкото и да съм дребен в сравнение с великани, като Йончева и Гарелов, за които явно подобни хонорари са джобни пари.

И моля, да не ми се вменява завист, каквато не изпитвам ни най-малко нито към преялите с власт, нито към нагушените с пари като насилствено хранени гъски другари и другарки. Прибягвам до себе си като “единица мярка” не за друго, а защото имам достоверна информация като отправна точка. Иначе съм отбелязвал и друг път: след като съм се отказал от гарантиран доход, който с годините представлява “пропусната полза” от около 500 000 лева ( с предполагаемата индексация за 11 години), имам правото да бъда съдник на лакомията при други “колеги”.

Преди три години от БТВ се опитаха да ме върнат на екрана си срещу 200 лева хонорар на участие в рамките на предаването на Светослав Иванов “ 120 минути”. Умножено по 4 това правеше общо 800 лева. За “проба” – сякаш току-що се п(р)оявявам като коментатор,  преди да съм отварял дума за пари, ми пуснаха в предаването записан, поръчан от тях предварително коментар като заявка за бъдещи мои изяви, след което ми казаха, че ми предлагат постоянно да коментирам всяка седмица. От тях да мине.

Казах им да си гледат работата. Напуснах БТВ със заплата от 2600 лв срещу четири участия седмично и сега се опитваха да ме купят евтино като “преоценена стока” в резултат на собствената им позиция, довела до моето напускане?

За “наказание”, че не им се продадох, отказаха да ми платят дори и обещаните за консумирания в предаването коментар с “аргумента”, че хонорарът ми се полагал само, ако бях се съгласил да работя за предаването като коментатор. Наглост, каквато не бях срещал досега и си я записах в графата “човек се учи , докато е жив”.

Но на фона на признанията за 5000 или дори 20000 лева месечен хонорар, които са си раздавали хранениците на олигархията в ТВ 7, не мога да не възкликна: бива да съм бил “по-евтин” два, три пъти в очите на раздавачите на хонорари. Ама чак пък да има разлика  между нас 15 – 25 пъти на този пазар на труда?

Нали разбирате, че не става дума за някакво “самосъжаление”, а за …корупцията в медиите. Защото определянето на подобно заплащане си е чиста проба подкуп: огромни пари за “малкото усилие” по охраняване и медийно обгрижване на платеца. Пито, платено.

После пак се питайте как така пред очите на всички се крадат у нас милиарди ( както в случая с КТБ и при обслужването на корупционната схема АЕЦ “Белене”). Приели сме като даденост, че по отношение на безнаказаната корупция “кучето е заровено” в подкупените институции, призвани да я дебнат, разобличават и осъждат. Но нали (уж) и журналистите трябва да са “кучета пазачи” на обществения интерес- как да го пазят и да лаят, когато са налапали огромния кокал и махат с опашка в очакване на още порции?

Лакомията, един от греховете според Десетте Божи заповеди, се е изкачила у нас в тази морална класация на водещо място, доколкото не става дума вече за личното плюскане, а за поглъщането на цели професии, превръщани от лакомниците в срамно занимание и антипод на онова, което “професионалист(к)ите” претендират да са на полето на обезчестената чест при опраскването на обществения интерес.

 

Апропо, тази практика на запушване на усти с тлъсти порции за галеници не е нова. Прилагаше я др. Живков с творците, преценени за важни на режима. И до днес някои от тях жалят по времето, когато за една роля в соцкиното са получавали хонорари, достатъчни да си купят кола- същата, за която “обикновените хора” чакаха по едно-две десетилетия на опашка , пестейки бувално от залъка на своите смейства. Посткомунизмът е постен за мнозина, но не и за домашните любимци на раздавачите на порциите.

НА СНИМКАТА: Домашен любимец, пази обществения интерес край гьола в Белене – “с червените ботушки, потропва свинчо прас”

Unknown

14 мнения за “Хонорарите на другарите и запушената с кокал уста на домашните любимци в журналистиката у нас”

 1. Виц от “такова беше времето”. Бай Добри-портиер в БНТ удря шестица от тотото-20 бонки. Минават покрай него “светила” от тАлАвизията и завистливо го поздравяват за късмета: “Щастливец, с едно пускане на фиш и оп-па-ла-20 хиляди. А ние цял месец “блъскаме” за тях”.
  Не знам при вас как е но в контекста на написнаото от Иво намерих успоредица от поведението на Великият сенатор Джон Маккейн. Съдете сами.

  https://www.svoboda.org/a/28810107.html

 2. Спомням си с носталгия как преди време достойните граждани на Асеновград, водени от музикнтите на местния църковен хор, въстанаха срещу самозабравилия се местен свещеник и покровителя му, накиченият с ролекси пловдивски митрополит Николай. Бяха пуснали и подписка за изгонване на рублофилското митрополитче от лоното на БПЦ, която извади на показ степента на натрупаната обществена енергия в посока радикално разчистване на корумпирания ни и продажен църковен “елит”. Положението беше станало “неуправляемо” за кагебистките кукловоди с ресор “православие” и затова те КРИЗИСНО И НЕ СЪВСЕМ ОБОСНОВАНО ( нямаше време!) организираха на асеновградското гражданство това СТРАННО, БЕЗПРИЧИННО циганско нападение срещу дечицата-спортисти и така ОТКЛОНИХА взривоопасната гражданска енергия от важния за сценария им по овладяване на БПЦ митрополит към обичайния “козел отпущения” ( bouc emissaire) циганският етнос!
  Сега никой в Асеновград не протестира срещу корумпирания и продажен митрополит Николай, всички там са погнали циганите!

 3. Думата ‘темник’ (взета от руския журналистически жаргон) се отнася към системата на нашата ‘журналистика’ 1:1. Теми и ръководство на тъмно в семантична връзка.
  Не знам само тия хора нямат ли деца, няма ли нещо да мръдне към добро в тия продажни сърца?

 4. За журналистите и истината.
  Жестоко точен цитат на Георги КОТЕВ:

  Така стартира операция “Удуши истината с найлон” с настървеното участие на всички “български журналисти”. Именно те натискат найлона, докато истината престане да мърда. (Г.Котев). https://goo.gl/uo34Nr

 5. Много хубаво г-н Инджев правите съпоставка между заплащането на един неслугуващ журналист и един слугуващ. Оттам насетне можем да имаме бегла съпоставка между такива като депутати, анализатори, църковни служители и така сигурно до чистачката. Ето в нашата църква на неделната служба руския император е вече НАШИЯ. Делото на тримата свещеници, единият от които е ИЛАРИОН МАКАРИОПОЛСКИ, които на великденската служба през 1860г НЕ ПРОИЗНАСЯТ името на руския император и гръцкия владика е потъпкано. Дело заради което са изпратени в Диарбекир на заточение по настояване на руския консул . Но с активната роля на писачите на учебници, учители и министри на културата това дело се заличава. Със съдействието на кметската управа ха познайте къде в София е паметникът на ИЛАРИОН МАКАРИОПОЛСКИ и защо до него няма кратка табела (четлива) за неговото дело.

 6. sms+,добра препратка.Направих си труда да извлека имената на част от медийните гении на България в т.н. преход.Ето:Цветан Василев,Делян Пеевски,Петьо Блъсков,Петър Манджуков,Ирена Кръстева,Тодор Батков, Славка Бозукова,Тошо Тошев, Венелина Гочева, Валери Запрянов,Огнян Донев,Недялко Недялков,Ивайло Крачунов Хералд фон Зеефрид,Бисер Лазов,Недялко Недялков,Ивайло Крачунов,Мартин Радославов,Николай Бареков,Юлий Павлов,Диляна Грозданова,Александър Сталийски,Мирослав Боршош.За знаещите е ясно защо промитите мозъци у нас са над допустимата критична маса. Но все пак, като оценяваме интилектуалното ниво на голяма част от тях, можем ли да си представим, че това ниво има ресурса наистина да е толкова влиятелно, без протекциите на държавните структури и о, боже, нарицателната абревиатура КГБ? Мислете, съотечественици. Може ли главен финансист в структурите на соцхазарта да се превърне/начело с поставената във висините фигура на сина/ в символ на превъзнасяно от по-горе посочените имена финикийско влияние? Отговорът търсете в абревиатурата.

 7. Община Каварна купувала кола за 80 бона, а Пежо за 30 хил. прашасва в гаража й.
  Има и едно още по-любопитно общинско перо:
  Общинарите планират да се увеличат средствата за ПОБРАТИМЯВАНЕ с 25 хил. лева и така до края на годината общината ще разполага с 42 хил. лева, за да поддържа добри отношения с други градове по света.(Предимно руски!)То ще бъдат фестивали на руските песеньки и пляски, славянски и православни литературни конкурси, касманавты,матрьошки, кабзони и магумаеви, сълзи и сополи ….

  https://offnews.bg/obshtestvo/obshtina-kavarna-kupuva-kola-za-80-bona-a-pezho-za-30-hil-prashasva-667858.html

 8. Цялата на “журналистика” е купена. Т.е. продала се. Т.е. и медиите са никакви медии. Т.е. и “свободата” на медиите. Т.е. и качеството на написаното, и ерудицията на цялата преса, и ерудираността на информирането, а и за съжаление ерудираността на масовия читател, Умиращ да чете жълти Уикенди и Лични драми за Златните Силиконни Цици на Златната Златка.
  Едно голямо кълбо БОКЛУК.

  “Защо Русия е пряка екзистенциална запхлаха за България”: ИЛИЯН
  http://idvassilev.blogspot.bg/2017/10/bulgaria-analytica_22.html

 9. А дудука Бюреков, както и глутницата около него,колко милиона е глътнал и продължава да гълта с евродепутатството си пак благодарение на тези пари от милиардите на КТБ, отнесени като загуби и платени от всички данъкоплатци??? Но по тези въпроси, от страна на държавните органи и правосъдие “ни вопъл ни стон”!

 10. От както свят светува неудобните първо ги примамват с привилегии, както при Т.Живков и ако не се примирят, и перото им не стане по-възприемчиво за цензурата, то следват санкции. Не е нищо ново в журналистиката в България. Просто Иво настъпи Гоце по ахилесовата пета и си понесе санкцията, без да има подкрепа от “колегите” си. Затова сега ми е смешно, как някой водещ журналист се оплаква от “заплахи” като с нищо не е бил заплашен, камо ли да е изгонен, и става герой в гилдията от обслужващи журналисти на властта.

 11. Дали някой все още брои на кое място в света бяхме по “свободаТА на словото”?Колкото повече растат “хонорарите”, толкова по-ниско е “свободата на словото” в НРБ.
  Или вече в НРБ “словото” пак се използва само за пропагадност, както беше 1944-89г? И има само “свободна” пропагадност, в която заемаме челните класации, заедно с “братушките” от путлеристкият бандитустан?!?
  Но има факти ,които показват ,че други черноработници(в някои “вестници”!) ,робуващи на “освободената” пропагадност, не получават с месеци дори и минималната заплата ,за този си сизифовски “труд”.
  Журналистиката навсякъде се приема за “свободна професия”, и дори и в НРБ административно се води за такава, но по-скоро това е само фиктивно! Защото щом няма “свобода на словото”, няма и “свободни професии” ,които да го практикуват! А щом няма “свободни професии”, няма и “хонорари” за тях, а само покупко-продажба между “обслужващ” и “обслужван”!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.