Ксения Собчак предизвика чичо си Путин

Ксения Собчак, която заяви, че ще се кандидатира за президент на Русия, поднесе днес изненада пред журналисти в Москва, заявявайки, че от гледна точка на международното право Крим е украински.http://fakty.ictv.ua/ru/svit/20171024-sobchak-krym-nalezhyt-ukrayini/f0b2acc323b185cd1e3ac62d71ad94e4asdasdasd59ef10773e37e2.51109278-650x433-f0b2acc323b185cd1e3ac62d71ad94e4

Ксения Собчак се аргументира с неоспоримия факт, че Русия е нарушила Будапещенското споразумение от 1994 г., според което Москва се ангажира да бъде гарант за украинската независимост срещу съгласието на Украйна да предаде на Русия ядреното си оръжие.  Иначе казано, Собчак употреби възможно най-безспорния аргумент извън разговора за “историческата принадлежност” на Крим към Русия или изразеното от руснаците желание да живеят в рамките на Руската Федерация.  “Най-важното сега е да възстановим дружбата си с украинците”, изтъкнала тя.

Този демарш на 35 годишната журналистка внася нов елемент в политически и практически едноцветната картина в Русия по отношение на суверенитета на Крим. Дори Алексей Навални, комуто забраниха по съдебен път да се явявява на избори преди 2028 г., смятан за най-изявения критик и опонент на Путин в Русия, не се е произнасял никога така категорично. Напротив, той на практика е показал, че приема тезата “Крим е наш”.

Ксения Собчак, впрочем, е уточнила на пресконференцията днес, че би се оттеглила, ако Навални все пак се кандидатира ( което обаче е малко вероятно да бъде допуснато от подчинените на Путин съдебни власти).

Освен това изявлението на Ксения Собчак е още по-интересно в качеството й на дъщеря на кмета на Петербург Собчак, при когото Путин започна политическата си кариера през 90-те години на миналия век. 1451653708_sobchak-e1487924857705Ето защо Ксения Собчак предизвика присмех в самата Русия, когато обяви, че ще се бори за президентския пост с близкия приятел ( ако не и политически меценат) на своя баща Владимир Путин.

Тази изненада ( поне за широката публика) обаче има повече от символичен характер. Тя показва, че  дори и в най-близкото обкръжение на кремълския самодържец вирее стаено непокорство- при това по такъв ключов въпрос като анексирането на Крим, смятан за консенсусен и еднозначен в руската политика.

Специално за болните от путинофилия нашисти цитирам на руски казаното от нея:

“С точки зрения международного права Крым украинский. Точка. Дальше давайте разговаривать. Как это будет происходить, что будет дальше, как будет продолжаться жизнь людей в Крыму. Потому что это, собственно, очень важно. Как эти люди завтра вернуться в Украину? Там действительно огромное количество русских людей, которые это действительно поддерживают. Но на конкретный вопрос я даю конкретный ответ: мы нарушили наше слово, мы нарушили Будапештский меморандум 94 года. Мы обещали и мы это обещание не выполнили. Точка” https://lb.ua/news/2017/10/24/380061_sobchak_krim_ukrainskiy_tochka.html

17 мнения за “Ксения Собчак предизвика чичо си Путин”

 1. Нещата не са толкова прости. Не бива да се забравя един факт – Русия е фашистка държава, а всеки, който опита да припомня за “международното право” в една фашистка държава е обречен на очевиден неуспех. Ясно е, че Ксения Собчак няма да привлече повече от няколко процента, броени на пръстите на едната ръка – население, изповядващо фашизъм, няма да гласува за нея. Обаче заради Ксения ще се активират някои привърженици на Путин, които поради леност са мислели да пропуснат изборите – нали е ясно кой ще победи. Сега обаче идва Собчак и обещава да се съобразява с международното право – това може да качи няколко процента активност в полза на Путин, а това е важно, защото големия проблем на властта в Русия ще бъде ниската явка на изборите.

 2. Това, че Ксения Собчак е кремълски проект, за мен никакво съмнение. Путин не просто носеше чантите на баща и, но дори е неин кръстник и не веднъж я е държал на колената си като малка, както тя самата си е признавала.
  Някъде към февруари 2018 год. изтича срока за публикуване на доклада на Конгреса на САЩ за активите на руската върхушка. Става дума за около 1 трилион долара активи, които трябва да бъдат спасени от арестуване и конфискация от страна на американската администрация. Именно в този контекст, според мен, трябва да търсим обяснение на издигането на кандидатурата на Собчак. Кремъл май се опитва да договори някаква сделка с американците и да даде заден ход в Украйна.

 3. I Rusija e s fasadna demokracija kato Bylgarija, i tam njakoj s blizyk do kremyl proizhod moje da e samo kremylski proekt, syzdaden s koristna cel.
  K.S. verojatno e pusnata na kandidatprezidentskata pista, za da obere antiputinovija vot i da tu6ira eventualni protesti sre6tu nedopuskaneto na Navalni v systezanieto.
  V sledstvie na koeto put.in da spe4eli izborite vmesto s obi4ajnite 87, “samo” s 67 procenta.
  Interesno bi bilo ako pri Sob4ak se polu4i “efektyt Rumen Radev”, no edva li – ne i v strana kato Rusija.
  Mnozinstvoto tam si iska silnata diktatorska ryka sys zavoevatelnata j politika i ne e gotovo da iznenada sveta s takyv simpati4en, no netipi4en izbor.

 4. към Северозападнал:

  Първото ми усещане съвпада напълно с Вашето. Нагледахме се на подобни “опоненти” и у нас.

 5. В безкрайната теория на конспирация има обоснована версия, че Собчак е ликвидиран по поръчка на бишият му чнатаджия. Едва ли щерката, най-малкото не е дала ухо на нея. При всички положения какъвто и да е резултата от нейната кандидатура поне имаме претендент който без заобикалки, примерно Навални: “Крим не е сандвич който да върна” има адекватна съответстваща на Устава на ООН и международното право позиция по “кримнаш”.

  https://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%87%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BD+%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%87%D0%B0%D0%BA&newwindow=1&tbm=isch&source=iu&pf=m&ictx=1&fir=kCHyXitxCnZCeM%253A%252CJYIOY7DiPiKkIM%252C_&usg=__iTniIpDQDKYIKgJu-GSSatvnPeA%3D&sa=X&ved=0ahUKEwj8kbv5wYnXAhUrCcAKHS3uBn0Q9QEIKjAB#imgrc=kCHyXitxCnZCeM:

 6. С Ксюша, без Ксюша, Раззия е поела с пълна пара към фалиментото. Цената му е разпад на Зрзферията.
  https://echo.msk.ru/blog/aillar/2079346-echo/
  Пускам под статията, на съвеЦкий диалект е, най-стойностният коментар под статията. От който с числа, факти и аргументи подвластни на желязна логика изводът се налага от само себе си. В обозримото бъдеще последният ватник дърпа шалтера. “Прощай неумитая россия”, на никога няма да липсваш.

  “В 2011 году, когда Медведев (немного поломавшись :-)) предложил Путину снова баллотироваться на пост президента, последний на заседании XII съезда партии Единая Россия объявил, что необходимо «раскрутить маховик экономического развития, темпов роста до 6–7% в год, а за следующие пять лет войти в пятерку крупнейших экономик мира». За этот период темп роста не только замедлился, но стал отрицательным. В постоянных ценах в рублях ВВП 2016 года в сравнении с 2011 годом вырос менее чем на 2,5% (в год 0,5%), а в долларах США сократился (!) на четверть (2016 год к 2011 году).
  Россия не только не вышла на темпы роста в 6–7%, но вступила в стагнацию, а затем в рецессию, спустившись с 6-ого места в мире на 12-13-е по объемам экономики. И это итог не только нового срока Путина, но и выбранного им курса на сохранение сырьевой модели. Иллюзия процветания России закончилась. Дальше «расти» на экстенсивной экспортно сырьевой модели экономического уже невозможно.”

 7. Много аналитичен кратък текст, който не прави впечатление на лаиците, да, този на НАБЛЮДАТЕЛ. Очаквам смислени, но и не впечатлителни коментари по тази важна и за БГ тема.

 8. М-да…, явно джуджи съвсем отчайващо го е закъсал щом с се налага кръщелницата му с голи гърди на амбразурата да му го вдига… рейтинга де… 🙂

 9. И всë это накануне столетия Великого 25-ого Октября!!!
  🙂 🙂 🙂

 10. Наблюдател, напълно споделям мнението Ви.
  ПП. В разпада на с-мата ссср 2 и оттам на нрб2 съм сигурен. Въпросът е след това да се предпазим от менте реформатори. Затова само с НОВА РЕПУБЛИКА.

 11. С “избори” или “сам юнак на коня” Раззия има една съдба. Оттичане в канализацията.
  На първо място са на планетата по заразяване с далеч вече не “модерният” СПИН. Числата са ужасяващи. Страшната болест ще я борят с попски проповеди. Говорим за 21-ви век.
  https://echo.msk.ru/blog/varlamov_i/2078478-echo/

 12. Преди няколко години, по време и след събитията на Болотния площад, властите започнаха репресии срещу активистите на опозицията сред които бе и Ксения Собчак. Удалцов и други бяха вкарани в затвора. Каспаров емигрира. Срещу Навални започнаха съдебни процеси и за назидание вкараха брат му в затвора. Немцов бе убит. А Ксюша… А на Ксюша бе организиран обиск в жилището и. Бяха намерени и конфискувани 3(три) милиона евро! Не след дълго време, парите и бяха върнати. Който поне малко познава нравите на руската репресивна машина е наясно, че без протекция от мнооого високо място това не би се случило.

 13. Нашият главен съюзник в тези бизпилотни времена, свинеподобний каракачанов-ОСТАВКА! в лицето на American Military News в аналитична статия отправя драматичен апел към Президент Тръмп да не оставя България жертва на раззийските попълзновения.

  https://americanmilitarynews.com/2017/10/op-ed-trump-must-rebuff-russian-influence-in-bulgaria-a-key-nato-and-us-ally/

 14. Едва ли е коректно Ксения Собчак да се определя като част от най-близкото обкръжение на Путин предвид факта, че е един от най-гласовитите му критици. Позицията и за Крим е такава от години и тя я защитава много сериозно, за което си е “заслужила” разследвания, обиски, проверки на доходи и т.н.

 15. ФЕН, коректно е. Става дума за скута на путин, който тъй или иначе успява засега да погълне всяко гражданско и политическо анти (и про) явление и да го изсмели медийно в своя полза. Но и в пропагандата има мъртва ТОЧКА…

 16. Hajde, malko li vylci v ov4i koji sme vijdali i u nas?
  Otkyde trygnaha i kyde stignaha kurnelija, dan4o-Mentata, bat`pepi i red drugi “geroi” na prihoda?

 17. На всички изказани предположения от коментиращите точен отговор дава известният
  блогър Игор Яковенко в публикацията “СОБЧАК ЛЕТИТ НАД СТРАНОЙ “:
  “Проект «Собчак» согласован с Путиным. Об этом сообщила сама Ксения Собчак.”
  И още:
  “Эта тактика политического вампиризма, которая в российской политтехнологической практике в таком ярком виде, кажется, встречается впервые. Когда один политик буквально впивается в горло другому и стремиться высосать его политический капитал.”
  Текстът не се нуждае от превод – разбираем е.Повече подробности на:
  http://yakovenkoigor.blogspot.bg/2017/10/blog-post_25.html

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.