Ще си изпроси ли Борисов откровен американски коментар за двойствената му позиция между Запада и Русия

По подобие на Русия, която съхрани названието ТАСС ( Телеграфна агенция на Съветския съюз) от съветско време, Сърбия запази названието на информационната агенция ТАНЮГ ( Телеграфна агенция на Югославия), която отдавна не представя разпадналата  Югославия. В съобщение на ТАНЮГ от Белград научаваме днес, че на практика САЩ се изгубили търпение да наблюдават как сръбските власти играят двойни игри между Запада и Русия- стар специалитет на диктатора Тито.

Според ТАНЮГ заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий е заявил на икономически форум в Белград, че Сърбия “няма как да седи на два стола едновремено”. Ясно и (не)дипломатично.

Американският пратеник е обяснил също толкова директно , че страните, които искат да се присъединят към ЕС, трябва много ясно да демонстрират тази своя воля.

Освен това той е бил доста конкретен и по зреещият от 7 години въпрос за Руския хуманитарен център край летището в Ниш, смятан от западни медии ( като агенция Асошиейтед прес) за руски шпионски център за събиране на информация в съседни натовски държави.https://news.bg/world/ot-baza-kray-nish-rusiya-sledi-us-silite-na-balkanite.html

През годините представители на НАТО винаги са били лаконични в коментарите си, които звучат неглижиращо- в смисъл, че този център не може да притесни организацията. Но явно нещо се е променило и това е ескалацията на руските претенции към сръбските власти. Москва пожела нейните “хуманитарни работници” ( които били само 5 на брой) да получат дипломатически статут.

Руското вероломство обаче има пресен аналог тъкмо на територията на бивша Югославия. Поканените от натовските сили руски части в рамките на умиротворителнатамисия на ООН в Босна в края на предизвиканата от Сърбия югославска война, се “преродиха” в миг през юни 1999 г. от “сини каски” в руски спеициални части, прехвърлени през сръбска територия с цел окупирането на летище Слатиина в Прищина и проваляне на цялата кампания по освобождаване на Косово от силите на алианса.

Сега Хойт Брайън Ий е възразил остро срещу руския натиск Белград да даде дипломатически статут на руснаците в Ниш.

Дипломатът явно е специалист по кризисни интервенции в проблемни райони на Балканите, изпращан да оказва противодействие на руския натиск. В България той се появи през 2014 г. след руската агресия в Крим. unnamedhttp://www.mediapool.bg/deistviyata-na-rusiya-sa-negativni-za-tseliya-region-i-bulgaria-news224690.html

На 21 април тази година служителят на Държавния департамент отново беше в София и заяви на премиера Борисов колко важна е съдебната реформа. Както знаем, тя така и не се състоя.

Да очакваме ли още подобни посещения и ще си изпроси ли Борисов откровеността на американската дипломация по въпроса за неговото мърморене по повод западните санкции срещу Путин?

9 мнения за “Ще си изпроси ли Борисов откровен американски коментар за двойствената му позиция между Запада и Русия”

 1. Летците от авиобаза “Граф Игнатиево” отказват да се качат на руските бракми Миг-29. Защо? Поради масовото медийно шикалкавене е трудно да се разбере срещу какво точно протестират летците.

  Според “Медиапул” така бойните пилоти изразяват своята демотивираност и разочарование от поредното спиране на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС. “Фрогнюс”също твърдят, че
  “Според неофициална информация така бойните пилоти изразяват своята демотивираност и разочарование от поредното спиране на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС.”
  Останалите независими “медии” ,вкл. и “Фактор”, тълкуват протестите като резултат от забавянето на модернизацията на старите Миг 29 ,водещо до “приземяването” на бойната ни авиация.
  КАКВА Е ИСТИНАТА?
  Показателно е, че военният ни шопар този път не излезе да се пъчи пред журналистките и снисходително – назидателно да уточнява от висотата на министерската си кочина как точно стоят нещата. Хвърли в медийния зверилник зам-ът си 🙂

 2. Шпагатаджиите, визирам най-паче баце, Резидент Фърчилков и вся остальная сволоч рано или късно ще изядат хурката. Мислят се за големи гяволи които могат да прецакат “съюзниците” с политиката и х.. в п.,,,,, и дущата в рая. Но пасаран!
  Като са толкова ерпаб да свикат референдуми За и против НАТО и ЕС. И после, когато гласувалите им покажат от трите най-дългото-чемодан, вокзал, Сибир.

 3. Да си припомним за момент поне:
  На 23-и октомври 1956 г. започва УНГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧНА АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА АНТИСЪВЕТСКА РЕВОЛЮЦИЯ. Дала 3 хиляди жертви унгарци, ликвидирала поне 700 руски окупационни войници.
  Списание Тайм поставя през 1956 г. за “Човек на годината” Унгарския БОРЕЦ ЗА СВОБОДА, с пушка в ръка.
  Миналата година се навършиха 60 години.
  Вечна памет!
  СМЪРТ НА КОМУНИЗМА, СВОБОДА НА НАРОДА!
  Все още е жив комунизмът и превъплъщенията му.
  Можеше ли да има и БЪЛГАРСКИ ГОРЯНИН на такава корица?

  http://www.americanhungarianfederation.org/images/Time_ManoftheYear_1956_lg.jpg

 4. Позицията на баце въобще не е двойствена а си е направо към това да сме роби на русия. Другите тълкувания са на полезни идиоти, побъркани и объркани от хибридната война, както и купените слуги с трохи, чийто деца през глава отпрашиха НЕ в русия. Не бива да се приемат резултати от избори референдуми, социология, докато не извоюваме свободна поне една медия. С НОВА РЕПУБЛИКА, и с наша и на Свободния свят помощ.

 5. @SMS

  Ще чакаме пловдивската обществена телевизия (според която всичко тръгва от Пловдив) да запали колата, грабне 1-2 кафета, и пропътува 20-те минути до летището, та да пита пилотите…

  “Източници на ‘АЕРО’ посочват, че проблемите с двигателите РД-33 са още по-дълбоки. Един от моторите ремонтирани в Полша вече е дал отказ в системата за управление на соплото. Двигателят е бил в гаранция. Отказ е имало и в един от двата ремонтирани в Русия РД-33, които бяха доставени тази пролет. Моторът е заклинил и също е предявена гаранция.”

  ps: Грешникът, който полива главня, никога не се покайва.

 6. Като явен поддръжник на войнотвореца Путин и неговата мракобесна и неспираща да анексира чужди територии Русия, Борисов напълно заслужава да бъде причислен от американците към неговия кръг приближени. С последващо блокиране по закона Магнитски на евентуалните му откраднати и скрити в чужбина 4-5 милиарда. За да остане с декларираните смешни 26 000 лв и да разбере най-после, че не е добре да седи на два стола и нагло да лъже съюзниците, както лъже денонощно всички в България.

 7. Човек, който хапе ръката, която го храни(ЕС/България), винаги завършва с лизане на ботуша, който го рита(русия).

 8. Хойт Брайън Ий се е изразил доста политично за двата стола, в техния език се използва друго:
  “Не можеш да яздиш два коня с един гъз.”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.