Кат Каталуния няма втора, шепнат ката ден българските путинофили

“Кат Каталуния няма втора” мълвят днес промосковските “анализатори” у нас.katalunia1

Представям по – долу един представителен за проруската пропаганда у нас пример, снабден с анализ на “анализа”.

Примерът е ориентир какво си мислят нашистите за сепаратистите- ама така, че да не навредят на Путин с примери за това какво би могло да се случи в собствения му многонационален заден евразийски двор, поради което Кремъл не смее открито да се зарадва на испанския сепаратистки проблем в частта му, която вреди на европейското единство и с това напълно съвпада с московската линия да се съдейства за разпадането на европейското единство.

Става дума за адски малък от гледна точка на неговото “световно значение”, но пък голям по своята подлост и маниулативност български принос в проруската пропагадна за евентулна българска консумация.

Един провинциален ( по манталитет, а не точно поради местожителството) претендент за интерпретиране на световната политика от български и уви- комплексарско проруски позиции, разпространява в мрежата своя “анализ” за паралелите между Косово и Каталуния ( т.е. намира прилика между пироните и чуковете, както би казал около 5 в.пр. н.е. Лао Дзъ за подобен абсурд).

Не е важно кой е “анализаторът”, макар същият напорист мераклия за публичност и власт ( защо иначе ще да се бори да гепи гласове, явявайки се като някаква самостоятелна величана в тълпата от путинофили на избори неотдавна, повличайки след себе си хиляди лековерни българи).

По важна, като повод за репликата ми, е тезата му, която следва указанията на Путин, разпространена като опорна точка до неговите последователи в речта му в Сочи в т.н. клуб Валдай, произнесена на 20 октомври.

Ето как местният нашист жонглира с истини, полуистини и откровени лъжи, гарнирани с  фактологични грешки. Нямаше да е интересно за репликиране, ако не беше типично за слугуването на Москва от страна на субекти, които се борят да пробият в политика у нас чрез зарибяване на русофилски планктон.

Следва неговият текст с мои коментари към него.

“На 17 февруари 2008 г. парламентът на автономната сръбска провинция Косово приема декларация за независимост и отцепване от Сърбия ( след най-голямата военна международна операция след Втората световна в Европа през 1999 г., наложила се заради спасяването на 90 процента от населението на Косово от терора на Милошевич, предизвикана от белградския геноциден натиск върху косоварите – нещо, коато “анализаторът” някак си не споменава, защото би олекнал каталунският му паралел- бел ИИ). 

Реакцията на сръбското правителство е гневна и осъдителна. Въпреки това още на следващия ден новата република е призната от 3 постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания и Франция), както и от Албания и Турция, които подкрепят действията на косовските албанци.

На 27 октомври 2017 г. парламентът на автономната испанска провинция Каталония приема декларация за независимост и отцепване от Испания. Реакцията на испанското правителство е гневна и осъдителна. Още същия ден то получава подкрепа от 3 постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания и Франция), както и от Европейската комисия (своеобразното правителство на Европейския съюз), които осъждат действията на каталонците.

Сърбия решава да не се примирява с наложеното със сила ( срещу създаденото от Милошевич с употребата на военна сила, вкл. и чрез паравоенни сръбски банди срещу гражданско население на Косово статукво- бел. ИИ) и завежда дело в Международния съд в Хага. На 22 юли 2010 г. председателят на съда Хисаши Овада обявява, „че общото международно право не съдържа разпоредби, „забраняващи обявяване на независимост“. Съобразно това, съдът заключава, че обявената на 17 февруари 2008 г. независимост не нарушава общото международно право.

Какво излиза? Оказва се, че в една и съща ситуация едни и същи държави реагират по различен начин. ( Това изречение е буквален цитат от речта на Путин, който “прескача” във Валдай от 20 октомври предисторията на геноцидния натиск срещу косоварите като гащи със скъсан ластик – бел ИИ).

На всичкото отгоре решението на съда в Хага, което е принципно и не касае само косовския случай, днес упорито се замита под килима и не се споменава никъде (само “анализаторт” разкрива тази “тайна”- бел- ИИ). А на него биха могли да се позоват не само Косово и Каталония, но и още няколко съществуващи, но непризнати държави в света, които не са никак малко – Абхазия, Южна Осетия, Приднестровие, Нагорни Карабах (Арцах) ( дотук всичките са жертви на руската имперска мания за насилствена любов с малки народи в периферията на гиганската държава Русия- бел. ИИ), Северен Кипър, Сомалиленд, Западна Сахара и Палестина.

Ако пък прибавим към тях сепаратистките региони, в които се води борба за национално освобождение, списъкът ще набъбне поне 4 пъти. Достатъчно е само да споменем Кюрдистан ( няма такава единна територия, има безкрайно сложен проблем с най – големия етнос в света без собствена държава— бел. ИИ), Уйгурия и Тибет ( има уйгури и тибетци, желаещи независимост от комунистически Китай, но “анализаторът” не влиза в такива подборности – бел. ИИ), за да стане ясно за какво говорим ( не , не став ясно, когато пироните и чуковете се обявяват за еднакви величини- бел. ИИ).

Оказва се ( само за адептите на московката пропаганда се “оказва”- бел. ИИ), че за Косово може, а за Каталония не може. Нещо повече – от Кримския референдум през 2013 г. насам ( всъщност става дума за 2014 г. – бел. ИИ) упорито се размахва заплахата от сепаратизъм ( от руска страна се размахва кримнаш, който не се определя като сепаратизъм, а като право на сомоопределние, посттигнато с военна сила от страна на Русия, маскирала след това позора с организирането на референдум в условията на фактическа окупация- бел. ИИ).

При това забележете – косовските албанци се отцепиха без референдум, след кървава гражданска война със сърбите ( наложена от руския клиент Милошевич – бел. ИИ), в която и двете страни дадоха хиляди жертви (косоварите ги дадоха по начало, когато в областта вилнееха главорезите на Милошевич, товарейки населението на цели села в камиони и трактори по болшевишки маниер при преместването на компактни етнически групи- включително и десетки хиляди българи при изселването им от Крим през Втората световна война, палейки зад гърба им бившите им къщи- бел. ИИ).

Докато в Крим ( където Путин изпрати сцециални части , кораби, самолети и т.н. да превземат полуострова в условията на хаоса в Киев през март 2014 г. – бел. ИИ) и Каталония събитията бяха далеч по-мирни.

Само че заплахата започна да се размахва не след войната в Косово, а след референдума в Крим. Та точно от 1999 г. насам няма държава в света, която да е спокойна за своето съществуване, защото от момента в който бъде нарочена, че не спазва стандартите на международната общност, тя рискува да бъде съвсем демократично и по евроатлантически бомбардирана и разпарчетосана от САЩ и васалите им. В името на същите тези стандарти, които САЩ и васалите им никога не спазват, когато се отнасят до тях самите.

Днес Испания е в положението на Сърбия през 1999 г. ( ето така верният на руските опорни точки “анализатор” стига до желания от Кремъл извод за равенството между случуя в Косово и в Каталуния. бел- ИИ).  Заслужава си да се спомене, защото тогава начело на НАТО стои испанецът Хавиер Солана, а испанската армия взема логистично участие в операцията на алианса срещу сърбите. За да е иронията пълна, липсва само едно – гражданска война в Каталония и съответна натовска (разбирай американска) бомбардировка над Испания. Последното е малко вероятно, разбира се, но все пак не се знае. Историята е показала многократно, че нещата се случват тогава, когато всеки си мисли, че няма как да се случат”.

Историята обаче преди всичко е показала, че лъжците и злодеите могат да надделеят само временно. Ако не беше така диктаторите и автократите – като Милошевич, Путин и компания,  отдавна щяха да са затрили човечеството в името на своите егоистични ламтежи, на които служат “анализи” като горната долнопробност.

10 мнения за “Кат Каталуния няма втора, шепнат ката ден българските путинофили”

 1. Както и да му е името на горният боклук-пишман “анализатор”, та им такован-такованката на мършавите опорни точки, ДГД от една долна, мръсна гад!

 2. Аз ще започна с един още по-очеваден настоящ пример за “самоопределението на народите”! Ето в Сирия бандитският диктатор Асад създаде заедно с още по-бандитският си главатар Путлер , и с помощта на бившите главорези от разузнаването на Саддам , една “нова държава” – ИДИЛ.
  ИДИЛ също обяви “независимост” от нелегитимният диктатор Асад , получил властта “по наследство”! ИДИЛ направи същото и в Ирак, където правителството на подкрепяните от Иран шиити също не може да се похвали с някаква безспорна легитимност, и вътрешна , и международна.
  Но въпреки недостатъчната легитимност на иракските власти, и ПЪЛНАТА НЕлегитимност на Асад , Путлер му даде оръжие за 20 милиарда долара, а заедно с това изпрати военните престъпници от своите ВКС да бомбардират Сирия, уж за да се бори с “терористите” от ИДИЛ!
  Но…..НО според изкривената логика на Путлер и путлеристките “анализатори” в НРБ излиза ,че ИДИЛ е по-легитимен от “независим” Крим, дори и според международните изисквания. С какво анексирането на Крим е “по-легитимно” от обявяването на халифат от ИДИЛ?
  И в какво Каталония , Кипър , Косово … си “приличат” с Крим?!? Напротив всеки отделен случай е РАЗЛИЧЕН , сам по себе си. И както и друг път сме обсъждали тук Милошевич пръв… ПРЪВ започна да нарушава границите, на бившите югорепублики. Типичен пример е т.нар. “република” Сръбска в Босна. Същото положение беше и в Хърватска, с няколко сръбски “републики”, които Милошевич се опитваше да отдели Хърватска , чрез извършване не военни престъпления , етническо прочистване и геноцид.
  И най-малкото путлеристките рублофили могат да търсят някакви аналогии с различните сепаратисти по света, защото тяхната метрополия е “тюрмата на народите” през последните векове. НЯМА нищо ,което да обединява стотиците народи между Кавказ и Камчатка. НИЩО! Нито исторически. Нито икономически. Нито пък има някаква необходимост от това.
  Каталонците са лош пример за подражание преди всичко за многобройните етноси в путлеристкият бандитустан. Испания е част от ЕС, и заедно ще се намери някакво решение и за Каталуния, която дори и да иска “независимост” от Мадрид, НЕ иска да напуска ЕС!
  Но в Каталония за пореден път се потвърди подлата и примитивна същност, егоизъм и себичност на болшевиките и болшевизма, през последните 100 години.
  Реално в Каталуния примерно живеят около 15% от жителите на Испания, а внасят около 20% от всичките данъци в Испания.
  И тези няколко процента “в повече” ,които внася Каталуния станаха повода за искането за отделяне от Испания. Макар по-добрите приходи в областта да се дължат на достъпа на каталонците до много по-големият пазар, както вътре в Испания, така и в ЕС. А ако се отдели от Испания , Каталуния остава с много по-малки пазарни предимства, отколкото е сега, и съответно приходите ще спадат.
  На думи всички болшевики ,като Пучдемон , и путлеристките рублофили в НРБ, се обявяват за социална справедливост и солидарност, но когато трябва и те да допринасят за тази солидарност с по-бедните райони и държави в ЕС, изведнъж “забравят” и за прокламираната си болшевишка “солидарност”, и за “социализЪма” си.
  За тях има “солидарност” само , когато други допринасят за нея, и те само се възползват от нея. Но когато техните възможности са по-големи(често по независещи от тях причини и обстоятелства!), тогава забравят за всякаква солидарност , с другите. Типично ,и по-болшевишки.
  А ,ако и по-развитите държави в ЕС кажат ,че достатъчно са допринесли за еврофондовете, и започнат да не внасят своите вноски?!? Какво би станало с държави , като Гърция и НРБ?!?
  Във всяка държава различните области имат различни икономически възможности, поради различните исторически , географски, демографски и икономически причини.
  А съвсем е вероятно след време Каталуния да е с по-ниски доходи от останалата част от Испания. Тогава пучдемоновци пак ли ще искат да се “отделят”??? Или тогава няма да сетят, като типични болшевики, да искат повече “независимост” от Мадрид, защото другите области вече ще внасят повечето приходи в испанският бюджет от тях, и тогава каталонците вече ще са бенефициентите?!?

 3. Бих припомнил и любовните писма на Жан Виденов Инфлацията, които той пишеше по това време на военнопрестъпника Милошевич. И които започваха с обръщението “Скъпи другарю Милошевич…”.

  И още нещо интересно и малко известно. Думата “катил” – лош човек, не е турска, както мислят мнозина, а българска. Идва от каталани, каталунци. Историята е малко дълга, но мисля, че си струва да се разкаже. Научих я в Зографския манастир.

  През 1261 император Михаил VIII Палеолог /1261 – 1282/ успял да отвоюва Цариград от латините. През 1274 на Лионския събор срещу отпадането на Схизмата от 1054 и помощ от Ватикана срещу арабите сключил Лионската уния и признал върховенството на Папата. Православната църква отказала да приеме Унията и Михаил VIII заповядал промените на бъдат въведени насила във всички черкви. Пристигнали и папски пратеници, придружавани от рицари, да наблюдават как се изпълнява Унията. В Атон – Света гора рицарите са били от Каталуния. Превзели са и българския Зографски манастир “Св. Георги”. 22-ма монаси начело с игумена Тома и 4-ма поклонници са се затворили в кулата на манастира и там са били изгорени от каталаните на 10 октомври 1285. Канонизирани са като Свети Двадесет и шест Зографски мъченици и в двора на манастира има техен паметник.

 4. Какво мислят тези ‘анализатори’ за един референдум в Калининград да се върне към Германия.

 5. Към Отбелязвам:

  Не знам дали етимологията на названието Каталуния има нещо общо с арабския език, но катил на арабски е убиец от глагола “каталя”- убивам.

 6. Към Иво Инджев:

  Вероятно има, защото Графство Барселона от IX-XII век /областта Каталуния/ е граничило с арабския Кордовски халифат и дълги години е воювало с него.

  Намерих и една интересна статия за каталаните по нашите земи: http://site.avtokrator.net/2016/01/02/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B0/

  А в Зографския манастир монасите наистина твърдят, че думата “катил” е останала в българския от разорението на манастира през 1285.

 7. За да не поставяте непрекъснато кавички и за онагледяване, предлагам Ви, г-н Инджев, да употребявате аналЛизатор. (Идея на д-р Филипов).

 8. Но пасаран каза и днес “цитаделата” на сепаратизма-Барселона на пучдемон и ко.
  Над милион демонстриха по улиците на каталунската столица. Никога досега отцепниците не са изкарали по улиците и площадите повече от няколкостотин хиляди. Не може да насилваш волята и правото на над половината от гражданите на провинцията с такова съдбоносно решение при това противоречащо на Конституцията. Никой не може да черпи права от неправомерно поведение. Основна максима още от римското право.

  http://www.faktor.bg/bg/articles/stotitsi-hilyadi-v-kataluniya-sreshtu-ottsepvaneto

 9. В България лесно се разбира “кой кой е”.Този “анализатор”(по примера на Иво няма да споменавам името му,за да не му правя излишна реклама)днес участва в управлението на Варна,продължава да политиканства и пише книги на “патриотична”
  тематика,адресирани преди всичко към лековерна и неориентирана публика.Само едно
  негово заглавие ще цитирам за да стане напълно ясно накъде тегли и за какво ратува този пламенен “патриот” – “Българската национална идентичност на славянското население в Македония”.Това е написано от човек,на когото е присъдена докторска титла от БАН,но не е за чудене,защото и там удобната и прагматично-полезна славянофилия е на висок пиедестал.Въпреки незначителността на подобни дребни писачи,чест прави на Иво Инджев,че ги апострофира,защото отровата на заблудата е плъзнала навсякъде.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.