Ученикът на Симеон Втори употреби неадекватно в Сараево образа на Симеон Първи

Сараево, където гръмва първата пушка на Първата световна война, се превърна в театрална сцена за бутафорна изява на премиера Бойко Борисов, който пожела да припомни за величието на българския цар Симеон Велики като отглас от едно изявление на турския президент Ердоган по адрес на Босна и Херцеговина ( а и на други негови приказки за османското наследство на Балканите).

На пръв поглед изглежда храбро Борисов да се изрепчи на Ердоган, макар и от далечно разстояние ( а не очи в очи, когато се държи доста сервилно, привествайки строения турски почетен караул в Анкара с фамилиарното “мархаба , аскер”.

Не ми е дадено като на човек, стоящ далеч от свитата на Борисов ( вкл. по съображения, свързани със самоналожената хигиена като политически коментатор) да знам, дали Борисов е импровизирал или някой му е подсказал да избере да извади “пред строя” точно примера с цар Симеон – велик български владетел наистина, но без връзка с османците по какъвто и да било начин, освен с обстоятелството , че векове по-късно след неговото управление те превземат Цариград, известен преди по света като Константинопол, но преименуван на Истанбул.

Както и в други подобни случаи, когато се обажда неподготовен с надежда да блесне, Борисов отново се показа толкова  “историк”, колкото е и “международник”, за какъвто е набеден от ласкателите му напоследък по силата на зачестилите му совалки в рамките на нашия полуостров. Полуисторик и полумеждународник на полуострова!

Българският владетел, добър или лош ( по-скоро демонизиран от левичарските трактовки), който единствен в бурната ни (недобро)съседска история наистана е застрашил Турция ( каквато тя се нарича официално едва след кемалистката революция) е Фердинанд Сакскобургготски. Колкото и да му се подиграват българските историци, от рода на Божидар Димитров, за “манията” да превземе Цариград, за което вече си бил поръчал специална карета и бляскав мундир на пълководец-завоевател, факт е, че е бил наистина на една ръка разстояние при Чаталджа от минаретата на Истанбул ( образно казано само “ е бил” , защото лично той не е газел калта при Чаталджа, за разлика от обичания от българския народ и мразения в Русия княз Батенберг, командвал на бойното поле войската в сръбско – българска война  близо 20 г. по-рано).

Една от причините Фердинанд да се подмазва на руския император Николай II и да търси благоволението на отявления българофоб е била именно тази негова мечта – да получи руската подкрепа за нейното осъществяване. След блестящите победи на българската армия при Одрин и настъплението към Цариград Фердинанд изпратил просители в Санкт Петербург да молят ако не друго, Русия да направи военна демонстрация в подкрепа на българските победи като изпрати демонстративно Черноморския си флот към Проливите. За покруса на Фердинанд българските просители били посрещнати с обичайната надменност в двора на Николай II.

Вместо подкрепа Фердинанд получил от страна на Русия мъмрене, че си позволява да мечтае за онова, което Русия смята за своя законна цел от времето на Петър Първи, завещал на поколения руски императори да се борят за превръщането на Черно море в руско езеро- нещо, което виждаме да се превръща в мания на днешния руски самодържец Путин, наредил бясната руска милитаризация в региона, на която Борисов “обръща и другата” буза, играейки ролята на голям черноморски миротворец.

От ученика на Симеон II Бойко Борисов, който стрикто прилага научената от ментора си максима “никога срещу Русия”, можем да очакваме да употребява неадекватно образа на Симеон Велики. Но все пак не е зле някой да му каже, че ако се прави самият той на “велик”, е по-добре да се позове на примера с Фердинанд, дядото на Симеон II.  Ако му стиска. Защото русофилите, на които Борисов се мазни у нас, ще го схрускат за закуска за такова “своеволие” и като нищо ще го изкарат фашист барабар със самия Фердинанд, който е абдикирал още преди социалистът Бенито Мусолини да вземе власта в Италия в качеството на фашист.

14 мнения за “Ученикът на Симеон Втори употреби неадекватно в Сараево образа на Симеон Първи”

 1. Господин Инджев,допуснали сте огромна фактическа грешка.По време на Балканската война,император е бил Николай II ,а не Александър III .

 2. ПОЛУИНТЕЛИГЕНТ е бил, е и няма начин да няма начин да не си остане в битността си на полу-полу, било то политик, “държавник”, международник, “историк и т.н. т.н. В едно е цялостен в “чудоввишната си некомпетентност”, това по Иван Костов-ИЛИТЕРАТ на мах.

 3. Г-н Инджев , императора на който се подмазва ФердинандI е също българомразец, но е НиколайII.
  ФердинадI се подмазва и на бащата на НиколайII , който мрази България още повече – АлександърIII. На него ФердинадI се подмазва ,като му предава Стамболов, който го възкачи на българският престол, за “благодарност”!
  Никой нямаше да признае Цариград на за български ,дори ФердинадI да го беше превзел. Най-много да го предадеше на НиколайII, като подарък за него, след година ,когато започна Първата световна война. Като с това щеше да помогне на империалистическа Русия и НиколайII, да окупира голяма част от Мала Азия, защото Проливите щяха да се вече руски.Като освен това цялото крайбрежие на Черно море , без българското и румънското крайбрежие щяха да са руски. И фактически ФердинандI и България щяха да са полувасални губернии на Руската империя.
  И ако ФердинадI беше превзел Цариград, щеше да спаси династията на Романовите , и Руската империя, но за сметка и на себе си,като зависим генерал-губернатор , и на България, като зависима губерния.
  П.П. А колкото до поредният напън на винету от Сараево, то остава да ни каже дали още през 10 век СимеонI не е обявил първата война на любимият на него, и на тато му СССР. Иначе няма “логика” само веднъж България да е започвала война срещу СССР, едва през 1944г.. Ей така без да има някакъв повод , от преди това!
  А и самото му посещение в Сараево е заради предстоящото председателство, от 1 януари 2018г.. Както и другите зачестили посещения на делегации от съседните държави ,които не са в ЕС, и на Гърция и Румъния.
  Това е и причината за “голямата” международна активност на винету. Иначе едва ли има какво толкова да предложи , както се видя и през предишните му мандати , а сега още по-малко!
  След като приключи това председателство всичко ще се “пуспокои”, и задграничните посещенията на винету изведнъж “неочаквано” ще намалеят.

 4. към alan:

  Поправих си огромната грешка за подмазването на Фердинанд ( и на двамата императори в различни години).

 5. ОТЛИЧНИКА бойко борисов пак се УСРА. Навсякъде кадето и да отиде изтърсва по някоя велика глупост а после сменя цвета си като ХАМИЛИОН присъщо на тодор живков и на царя разбойник от които се е учил. Историятя за него е непонятна материя, би трябвало да не я намесва на места където не и е мястото. Невероятен сте господин Инджев, на този му идва края мисля че пак няма да изкара пълен мандат!IIC…..oIL.

 6. ” …дори и да си представим човека, отрупан с всички земни блага, потопен изцяло в щастие, така че само мехурчета да изскачат на повърхността на щастието като над вода; да си го представим икономически задоволен, така че нищо да не му остане да прави, освен да спи, яде курабийки и да се грижи за непрекратяването на световната история – той и тогава, човекът де, и тогава само от неблагодарност, само заради пасквила ще направи мръсотия. Ще рискува дори курабийките и нарочно ще направи най-пагубната глупост, най-неикономическата безсмислица, само и само да примеси към това положително неблагоразумие своя пагубен фантастичен елемент”
  Фьодор Достоевски – “Записки от подземието”
  Същият, Достоевски заточен от дядото на Николай I, Николай II в ….. Сибир, в “интерхотел” файв старс, където буквално му е еб@на майката.
  Та нашето свтило което трети мандат ни “осветява” е най-добрия пример на прозрението Достоевского.

 7. Борисов никога не е блестял.Той винаги е изпъквал като свинско мъдо в рядка кал.

 8. И като стана дума за Балканската война – на днешната дата(28.октомври) през 1912г. започва най-голямата битка, водена в Европа между Френско-пруската война и Първата световна война – Люлебургаз-Бунархисарската операция на I-ва и III-a български армии. Завършила с българска победа но и с огромни жертви и от българска страна(около 20 000 убити и ранени). Поклон пред паметта на тези наши герои! ПОКЛОН!

 9. Преди години Иван Костов каза за Бойко Борисов “Не сме имали толкова прост човек на толкова високо място” Бих добавил и лъжлив. Напоследък с честото повтаряне да се свалят санкциите срещу Русия е направо вреден за България и съюзниците ни от НАТО и ЕС.

  А за всички, които обичат българската история – мнението на българин-историк от Волжка България. Наричана в Русия Татарстан. .https://www.youtube.com/watch?v=3DFHtwmefP0

 10. ОТБЕЛЯЗВАМ само за протокола да уточним.
  “Даже сме казал, че по-просто нещо на по-високо място не сме имали. Сега можем да разширим обхвата: Толкова прости неща на толкова високи места никога не сме имали.”
  Тони Филипов д-р из Делниците на един луд 12-16 октомври 2015г.

 11. По повод Александър III или Николай II
  Както казват юристите “По-важен е духът, а не буквата на закона”. Независимо от това, дали първо сме удържали бляскавата победа при Одрин и след това сме стигнали до Чаталджа или обратното – тестът на публикацията си остава блестящ.

 12. Благодаря за уточнението, Георги Николов. Така е. Пунктуален си както винаги.

 13. Теодор Рузвелт (1901-1909), президент на САЩ, казва през 1913 г., когато БЪЛГАРСКАТА ВОЙСКА ПРЕВЗЕМА ОДРИН:
  “Поздравявам българите, върнали Одрин обратно на цивилизацията, загубен от 14-и век за нея от турското нашествие в Европа!”
  !!!!

 14. Забелязвам ОТБЕЛЯЗВАМ завърнал се!
  Поздравления!!
  С внимание и интерес четях вашите коментари. Много на място, мъдри и точни!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.