Обитателите на Източния полюс възкресяват разбития от тях “двуполюсен модел”

Както и друг път съм отбелязвал, публично бръщолевещите глави не се замислят особено дълбоко за смисъла на папагалската си логорея. Може сто пъти да им обясниш, че “пълен консенсус” е нонсенс, защото консенсусът означава съгласие без изключения, т.е. пълно съгласие. Но “пълната пълнота” си остава сред любимите глупости на политическото каканижене. Върви си по релсите като “влакова композиция”, т.е. влаков влак.

Сред оксиморонните изрази, приети и повтаряни у нас противно на логиката, е и терминът “двуполюсен модел”, от който автоматично и без замисляне върху етимологията на думите се подразбира, че става дума за модела на противопоставяне, за антагонизъм. “Двуполюсният модел” пък е сред любимите мантри на политшамани, като Андрей Райчев, който обикновено онагледява мислите си  с ръце, показвайки как са протипоставени двата полюса.

Истината, която всеки ученик научава от малък, е, че Южният и Северният полюс са две трудно различими на картинка с просто око ледени (полу)пустини. Adelie_Penguins_in_Hope_Bay__Antarctica_800x600 UnknownРазликата между двата фризера е предимно в това, че на Южния няма бели мечки (рай за пингвините в това отношение). Иначе и на двата полюса е адски студено и негостприемно за човеците, които не са приспособени от природата с достатъчно козина, за да оцелват по такива места без да одират кожите на мечките за тази цел. Е, за сметка на това, човеците измислят начини да заявят присъствие и в най-негостоприемните части на планетата- стига да си напрегнат мозъка.

Свидетели сме на такова напрягане на мозъците в двете основни партии у нас ГЕРБ и БСП, които дадоха прекалено много доказателства за взаимната си любвеобилност през годините и започват да се чувстват застрашени от израждането на поколението, което създадават заедно в общото им иглу. В резултат сега ни изиграват възраждането на “двуполюсния модел” на остро противопоставяне с цел нахъсване на своите отбори и отхвърляне на слуховете за общуването им под юргана на съглашателството.

Конгресът на БСП вчера само дето не обяви “курс на въоръжена борба” срещу игото на ГЕРБ. На което днес ГЕРБ отговаря със спешен контрафорум, “за да отговори на агресията на БСП”. Разиграват сценария, по който ДПС и “Атака” се нахъсваха взаимно в разцвета на театралната им дейност.

Поне за пред публиката изглежда, че ГЕРБ направо са принудени ( ох, как не му се ще на Борисов да напуска удобната роля на добряк, ама “няма как”) да изоставят своя толкова превъзнасян от споменатия по-горе шаман и други подобни нему (его)центризъм.  Та нали Борисов е политическа рожба на левите кукловоди от московския театър на сенките, които доведоха мадридския таран за разбиране на “двуполюсния модел”! Разбиваха го по подобие на Брежнев от вица за падащия самолет, от който изхвърлил американския президент, вместо да скочи той според жребия, когато му дошъл ред да постъпи като другите, скочили преди него, за да може самолетът пак да набере височина.

Банално е да се повтаря, но май се налага: Кобургът и неговият ученик Борисов разбиха заедна и един след друг десния полус, за да вирее левият, заедно с който бившият цар си управлява царски, а след това щафетата пое Борисов  и го игра антикомунист, еволюирал, т.е. деградирал до центрист. Хитро, безскрупулно и печелившо като тактика, която обаче няма стратегическа перспектива. Поради което се налага някои да си припомнят как от центъра се прави дясно- почти както от омлета яйца, за което Бжежински говореше, за да онагледи връщането към свободното пазарно общество след ерата на комунизма.

Толкова аплодисметни събра Борисов от левия сектор на стадиона за успешното си превъплащаване в ролята на унищожител на десния полюс  ( след като се представяше за антикомунистическо плашило в общия им бостан – за Борисов всеки ден беше Хелуин години наред) със средствата на популизма и личната си животинска харизма ( пардон, но така си го хвалят другарите- като суперполитическо животно). Сега го връщат на изходно положение да говори за ужасите на комунизма, за да приласкае отново разколебаните сини “разбити авари”, които застанаха зад него, когато се правеше на страшен антикомунист.

Да, земята не е плоска, но плоският данък е (капиталистически) факт със социалистическо бащинство. И майчинство, в наше време. Както е факт народняшко-левеещото поведение и риторика на гербаджиите. Коя от двете формаци представлява Северния и коя Южния полюс?

Объркващо е за нормалния компас, защото всъщност става дума за сливане на Източния и Западния полюс в българското общество чрез тази партийна шашма.

И на двата “полюса” в случая няма бели мечки. Когато ГЕРБ изпращат на сборищата на синовете ( и дъщерите) на великата ( руска) мечка край язовир “Копринка” ( бивш “Георги Димитров”) гербаджийския шеф на групата за дружба с Русия в Народното събрание Красимир Велчев, те излъчват точно това послание: и ние обичаме руския казачок. Във въпросната група за дружба с Русия ( най-голямата сред подобните в този парламент) БСП и ГЕРБ са си разделили на съпредседателски начала привилегията да демонстрират от името на двете партии любовта си към чуждата държава – защото нищо проруско не им е чуждо.

Останалото е “шменти и капели”, както “ясно” се изрази Борисов при една своя среща с българи в Германия по времето, когато още не можехме да повярваме, че такъв човек е яхнал държавата – а още по-малко, че ще я пришпорва , скачайки и качвайки се на седлото, повече от всеки друг шмекер, появявал се на хиподрума в най-новата ни история. Заложили са него и той “пичели” досега. Състезанието между руските троянски коне обаче продължава.

17 мнения за “Обитателите на Източния полюс възкресяват разбития от тях “двуполюсен модел””

 1. За легитимирането и натрапването на Борисов като “десен политик” според мен /въпреки биографията му, напускането му на МВР, за да запази членството си в БКП/БСП и обожанието му към диктатора Живков/ основна вина носят политиците от ЕС, тези от ЕНП в частност и най-вече германските фондации тук, които пръснаха доста пари за семинари на ГЕРБ – за невъзможното ограмотяване на членовете му. Да – европейските политици, които на всеки конгрес на ГЕРБ идват да легитимират Борисов, да го хвалят и да го препоръчват за преизбиране.

 2. Погрешно, даже изключено е да се предполага, че нашият “юнак” Бойко Борисов видите ли толкова много е обичал партията (БКП/БСП). И тази любов го е принудила да се конверсира само и само да не изневери на любимата. Тогава, малко след 90-те на миналия век така го правеха. Тези или онези пред които се отваряше финансов “парашут” трябваше да са свободни от ангажименти към държавата. Та към момента на вкарване на Закона за деполитизация в силовите ведомства, нашият герой е имал договорно задължение(обикновено мин.10 години служба) след дипломиране. А “бабките” не могат да чакат. Просто се насочват към друг адресант. Та тезата обявяваща любов към което и да е неносещо скоростно осребряване на същата любов е просто имагинерна. Не се доплитизира и след няколко месеца забравя за партията. Верен към нещо(без значение партия, държава, колектив, принципи и пр.) може да бъде само интелигентен човек. Верен към пари и влияние може да бъде всеки друг(Дж.Оруел – “Фермата на …..).

 3. Бих добавил и още нещо. ГЕРБ е равно на БСП. И двете партии произлизат от БКП. По-възрастните и влиятелни членовете и на двете партии задължително са членували в БКП. Членовете и на двете партии са с еднакъв “прогресивен” предимно селски произход, колеги са от преди 1989 от армията, милицията и ДС. Характерен пример е Цвъки физкултурника. И най-важното – тайно и не толкова тайно еднакво обичат вековния враг Русия и ненавиждат Запада и демокрацията с нейните правила и закони.
  Но няма как – парите идват от там и трябва да се правят на европейци и демократи. Представям си какви усилия им струва това. Защото Русия нищо не дава и никога не е давала. Тя може единствено и само да граби. Но я обичат и са ѝ признателни, защото помнят, че тя е дала властта на родовете им пред 73 години. И че без нейната тайна помощ днес никога нямаше да видят власт, защото са същите крадци и разбойници като дядовците си.

 4. Абсолютно съм съгласен с ОТБЕЛЯЗВАМ, че без одобрението на ЕНП най-успешният проект на КОЙ-герб отдавна да е утилизиран. Но европейските “народняци” разсъждавайки логически, ами бг избирателят им дава властта, ние приемаме вота и на всичкпто отгоре си пишем в годишниъте доклади актив-сестринската партия пак спечелила изборите и пак управлява.
  Нищо лично, дет казват по мафиотските филми.

 5. Полша и Румъния отличници на НАТО, а ние маршируваме по стандартите на Варшавския договор
  Михаил Найденов

  Трябва ни истинско превъоръжаване, а не “кръпки” на старата съветска техника

  http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/polsha-i-rumaniya-otlichnitsi-na-nato-a-nie-marshiruvame-po-standartite-na-varshavskiya-dogovor

 6. В подкрепа на изследванията на испанския професор Антонио Валиехо Нагера, цитиран от ОТБЕЛЯЗВАМ, привеждам следния факт.

  В 1957г. 72% (СЕДЕМДЕСЕТ И ДВА ПРОЦЕНТА ) ОТ ВСИЧКИТЕ ЩАТНИ РАБОТНИЦИ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ СА С НЕЗАВЪРШЕНО ОСНОВНО, ОСНОВНО ИЛИ НЕЗАВЪРШЕНО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ.

  НАЙ-НЕКУЛТУРНИЯТ И НАЙ-НЕГРАМОТНИЯТ СЛОЙ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НИ ЗАГРАБВА ВЛАСТТА ПРЕЗ 1944Г. С ПОДКРЕПАТА НА СЪВЕТСКАТА-РУСКА АРМИЯ. Поради липсата на какъвто и да е публичен и управленски опит и родолюбие, единственото което може да върши ТОЗИ НАЙ-НЕКУЛТУРЕН И НАЙ-НЕГРАМОТЕН СЛОЙ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НИ е да изпълнява безропотно директивите на Съветския съюз-Русия, и да се възпроизвежда. Оттогава, досега!

  Самюел Джонсън казва:
  „Комунистът е като крокодил-когато си отвори устата, не можеш да кажеш дали ти се усмихва, или се кани да те изяде.“

  Съгласен съм донякъде с казаното, защото още не съм виждал усмихнат крокодил, но усмихнат комунист готов да те погълне, ДА. Комунистът почти винаги е с отворена уста, поради ненаситната му алчност и поради „идеалите“, лозунгите, обещанията и „тълкуванията“ на историческите събития , които лапацалничи непрекъснато в опит да прикрие ненаситната си хищност.
  Продуктите на миналото ( създадени в русия и извършили преврата на 09.09.1944 и осъществилите най-жестокия в историята ни дивашки, масов терор ) не искат да помним миналото, историята, затова говорят , рисуват и обещават омайни неща, но само в бъдеще, осигурявайки по този начин охолното си настояще. Засега!

  Фатална грешка е да се управлява държава от лекомислени хора, проводници на чужд и противен модел. БЪЛГАРИНЪТ не страда от амнезия и помни думите на Паисий: „…ОБРЪЩАНЕТО ПО ЧУЖДА ПОЛИТИКА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ РЪЗВЪДНИК НА ИЗМЕННИЦИ И ОТЦЕПРОДАВЦИ И ЗАТОВА Е НАЙ-ГИБЕЛНАТА ОПАСНОСТ, ПО-СТРАШНА И ДОРИ ОТ ТУРСКИЯ ЯТАГАН.“ ТОЙ никога не би се отказал от собственото си бъдеще, от това на децата си, и от това на рода си, защото дори да се премахнат границите между държавите, БЪЛГАРИТЕ пак ще имат свое собствено кътче на земята, за което трябват да милеят и да управляват сами със свои собствени сили, ако не искат да се затрият и унищожат.

  И НЕКА БОГ ДА БЪДИ С НАС, СЕГА И ЗАВИНАГИ!

 7. Да не забравяме че подобно “противопоставяне” на двете комунистически крила (ГЕРБ и БСП) има и друг по-важен за тях резултат. Втълпява се че те са единствените възможни играчи и се изместват като незначителни останалите партии. Просто на обикновеният българин е натрапен избора между тези две, останалите са заглушени и това е според мен главната причина тези да “воюват”. Воюването става по всевъзможни измислени причини и е неспирно.

 8. Моля да ме извините, че не пиша по темата, но мисля че отклонението си заслужава.
  Германия отхвърля всички проекти, свързани с реализацията на газопреносното трасе СЕВЕРЕН ПОТОК-2!
  Ко прайм ся?!
  🙂

 9. Много точно го казва *Отбелязвам* в двата коментара.Завзеха двата полюса и остават непробиваеми.Помогнаха им ЕС и доверчивият ни народ.А те разиграват театър и поддържат статуквото.
  Б.Борисов е такъв гьонсурат,че няма сила която да го помръдне.Лъже,маже,мачка слабите,флиртува със силните.Нахалник.Путинско мекере.
  Защо десните споменавали Борисов като основен противник.
  Ами защото той е коренът на злото.Той е спирачката.Той е главният резидент на Путин в ограбването на България.Той е тайният покровител на корупцията.Той е главният виновник за бедите на българите и обедняването.Какво като има 4% ръст на БВП като цените на стоките растат,а обедняването продължава.
  Той е главният виновник да имаме комунистическа прокуратура и
  неефективен съд.
  Той за всичко разпорежда лично,а за нищо не отговаря.Освен да служи на Путин ,друго не прави.
  За реакторите за Белене трябва да е в затвора.А ако продължи и строежът на Атомната централа това яе е краят.В Герб няма друго мислещи,всички следват Борисов.

 10. г-жа SAVOVA, тук винаги сме били единодушни .че най-точният показател за ИСТИНСКОТО положение на икономиката в една държава е политиката за данъците(осигуровки, застраховки … и т.н.)!ДАНЪЧНАТА пОлитика!
  КОгато една икономика работи данъците ПАДАТ, застраховките ПАДАТ, осигуровките ПАДАТ…. и т.н..
  Сигурността на икономиката намалява рисковете, оттам спадат всички пари , които събира държавата, и “застраховките”, защото намаляват рисковете за цялата икономика. Оттам и ЦЕНИТЕ на всичко се НАМАЛЯВА.
  А в НРБ положението НЕ е такова. За това и цените РАСТАТ , защото има рискове ,които ВИНАГИ се компенсират с ПО-високи данъци, застраховки и осигуровки. Оттам РАСТА и цените, на всичко!
  Единственият верен показател е винаги НАМАЛЯВАНЕТО на всички данъци ,такси и застраховки, което щс свали и цените до пазарните им нива.Още повече ,че НРБ е малък “пазар”!
  А винету и “министъра” ма финасите само НАДУВАТ “минималните заплати и осигуровки”, които ПОМПАТ и цените, и “данъчните приходи” и БВП в НРБ. А това е типичнаТА социалистическа и комунистическа “икономическа пОлтика”. Всичко се командва административно и бюрокраДично. А “резултата” е ,че няма никакво увеличение на доходите и производството. Тъкмо обратното , показва ,че няма никаква “промяна”, а даже и намаляването им в реалната “покупателна способност”.
  П.П. И още едно малко допълнение , което показва ЦЯЛАТА “съветническа” кохорта, която “съветва” винету, и което ОБЯСНЯВА целият хаос във ВЕЧЕ третиЯТ му мандат като премиер на НРБ.
  И така ,сутринта в бТВ , малко преди 8 часа, се появи вундерпрофесора на винету – м.константинов. Темата беше “независимостта” на Каталуния!
  И както може да се предположи константинов си “заработи” с ЛИХВИТЕ всичките рубли и рублофилските постове, които заема в “държавната” бюрокраДция на НРБ.
  константинов не само сравни Косово и Крим , но даже и Северен Кипър(на който на всичко отгоре е и връстник!!!)……
  И за да се докара напълно пред на

 11. П.П.П. продлжението:
  ………..
  И за да се докара напълно пред начальниците си константинов стигна до 15 век , когато Испания става империя. И когато конквистадорите извършили “генициди” над маите(???) , ацтеките и инките, според него , и според “пролетарската истЕриография” и пропагадност, по които се е “обучавал” константинов по времето на “зрелият” му социализЪм.
  А последните статистики показват ,че само Мексико(наследник на ацтеките!) е почти с 3 пъти по-голямо население от “метрополията” си. Без да броим и цяла Централна(Латинска) Америка.
  А пък и Перу(наследник на инките!) е с население почти равно на испанското!
  Ето такива “сравнения” изтърси вундерпрофесора и “съветник” на винету, сутринта по бТВ.
  А пък , като започна да “сравнява” Косово и Каталуния, константинов не спомена ,че Косово не беше автономно през 1999г., а Каталуния е автономна. Както и че Крим също беше автономен през 2014г.. Което показва ,че няма никаква база са сравнение между ВСЕКИ различен случай.
  А пък с Крим НАЙ-малкото!!!!!!…..

 12. Госпожо D. Savova! Вие сте напълно права, това нищожество този ХАМИЛИОН както отбелязах в предишен дебат – този ДЕБИЛ в политиката не би трябвало да бъде на този водещ пост в държавата – но това е вина на народа (всеки народ си заслужава участа, и всеки народ си заслужава управниците които си избира). Вече три пъти този народ си го избира след като и три пъти знае че този е ГОЛЯМОТО ЗЛО за държавата, че този е толкова корумпиран и не работи за народа а за себе си като шефа му ПУТЛЕР.Похвала за написаното от вас с почит!IIC…..oIL.

 13. „Опасността“ при добив на шистовия газ е част от хибридната война на Русия срещу Българиs
  Само монополният доставчик на газ на българския пазар има интерес да няма конкуренция и да не знаем какво има в недрата на земята ни

  http://www.faktor.bg/bg/articles/ikonomika/biznes/-opasnostta-pri-dobiv-na-shistoviya-gaz-e-chast-ot-hibridnata-voyna-na-rusiya-sreshtu-balgariya

 14. Г-н Инджев, не сте прав за консенсуса. Консенсус означава общо съгласие, постигнато при липса на настоятелно поддържани възражения по съществени въпроси и чрез процедура, стремяща се да отчете становищата на всички страни и да сближи несъвпадащите гледни точки.
  Заб.:консенсусът не означава единодушие!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.