Балканското клатене на два стола

Във връзка с американското предупреждение към Сърбия от миналата седмица, направено от емисар на държавния департамент в Белгард, че страната не може да седи на два стола и трябва да избере между ЕС и Русия, руският вестник “Комерсант” публикува статия с обосновано предположение, че Белград по-скоро би избрал Запада в ситуацията, в която е поставена да избира. Вестникът се позовава на изявление, направено на относително ниско, но достатъчно представително за реалните процеси в сръбската политика ниво, цитирайки ръководителя на сръбската делегация на преговорите с ЕС Таня Мишевич да казва: “ Сърбия не седи на два стола. Тя има ясна политичска и стратегическа ориентация – Евросъюзът”. https://www.kommersant.ru/doc/3454093

Водещи сръбски политици изобразиха възмущение от американския ултиматум, както се очаква от тях да постъпят в името на сръбската гордост, наранена от американската прямост, проявявана за първи път по такъв категоричен и публичен начин. Вицепремиерът Ивица Дачич дори нарече глупост метафората за двата стола, заявявайки , че има само един такъв и това е Сърбия. Не така обаче стои въпросът, когато по темата говорят сръбски прагматици извън кръга на овластените чрез избори и зависими от емоциите на избирателите политически лица.

НА СНИМКАТА: Голиат Путин и Давид ВучичUnknown

“Комерсант” подкрепя тезата си за вероятността Сърбия да избере изгодното си сътрудничество с ЕС ( и САЩ) пред отношенията с Русия, която няма какво да предложи като алтенратива в това отношение, с мнения на сръбски политолози и неназовани източници. Всички са на мнение, че Белград по-скоро би приел да развива отношенията си със Запада макар това да донесе охлаждане на връзките с Русия. Въпреки руските жестове от рода на оръжейните подаръци, които прави на Сърбия – вкл. и под формата на 6 употребявани МИГ 29.

Да, Русия също продължава натиска си върху Сърбия – например с искания от рода на това, руският хуманитарен център в Ниш да получи дипломатически статут, срещу което обаче САЩ и съюзници от НАТО възразяват заради потенциала този център да се превърне на практика в руска военна база ( смятана и сега за свърталище на руския шпионаж). Сърбите обаче ще протакат и решаването на този въпрос до безкрайност, пише “Комерсант”, позовавайки се на собствена информация.

Ако проектираме ключовите думи от този разговор дотук върху българската реалност, ще видим доста прилики. И в България Борисов и компания играят двойни игри. От изявлението на бившия кандиат за вицепрезидент , генерала от резерва Съби Събев миналата седмица, стана ясно, че единствената страна от членовете на НАТО в Европа, която не е поискала досега подкрепа по линия на алианска срещу руската хибридна война на своя територия, е България.

Военният министър Каракачанов открито се прехласва по вероятността да си ремонтираме в Русия старите самолети МИГ 29 в момент, когато тази руска компания, заедно с другия руски производител на военни самоолети “Сухой”, попаднаха в списъка на американските санкции, разпростиращи се и върху държавите, които търгуват с двата концерна.

Действителното положение на американската позиция ( вероятно не само американската, а и на редица други съюзнически държави) спрямо българските власти едва ли се различава много от ултиматума на САЩ към Сърбия да избира между двата стола. Да, различно е  седенето на Борисов върху атлантическия стол, който му се полага като премиер на натовска държава. Но като се клати сам на Изток, няма да е чудно да загуби равновесие на Запад и гравитацията да го повлече за пореден път  с помощта на по-малко колебаещи представители на проруското течение към предсрочни избори. Дали ще може да за трети път да извърти номера със скачането от влака по нанадолнището, за да се качи пак в локомотива?

Ако някой мисли, че “ злонамерено подозирам” или дори “фантазирам” за истинското отношение в НАТО към Борисов, нека да си спомни признанието на нашия премиер за упреците, които е получавал досега: “аз не допуснах за флотилията в Черно море и понесох доста упреци от колегите в НАТО. Казах – сухопътни операции, да, но вкараме ли в Черно море големи военни кораби, почнем ли с подводници, то ще заври накрая”. http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-rusia-kabinet-borisov-3-26372325

А да напомням ли, че в желанието си да не падне по гръб на тепиха пред българската публика пак Борисов беше този, който втрещи и съюзниците с изказването си, че съзнателно бил загубил президентските избори ( в полза на откровен русофил), защото бил голям демократ и не искал цялата власт в ръцете си? Дали са го “похвалили” от НАТО за тази добрина, която е сторил от сърце на руското влияние?

Във всички случаи сръбския сюжет е напомняне на поговорката за дъщерята и снахата във варианта- “думам ти Вучич, сещай се Бойко”.

8 мнения за “Балканското клатене на два стола”

 1. Чудесна статия, отлично показваща хамелеонщината и подлостта на Борисов спрямо гражданите на България и съюзниците ни от НАТО. Според скромното ми мнение най-голямото безобразие на еднокнижника от Банкя за трите мандата управление е трайното заселване с руснаци на Черноморието и създаването на буквално руски анклави. На всичко отгоре и оставени без контрол от страна на държавата.

  Колкото до настоятелно лансираната идея на Военния министър агент Иван Русия да ремонтира бойните ни самолети – това си е направо държавна измяна, която плаче за военен съд! Защото Русия за нас е враг и основна заплаха! Да оставим това, че повечето българи я приемаме като такава – самата Русия редовно повтаря, че НАТО е враг №1 за нея. Да не говорим, че като дадеш врага самолетите си да ги ремонтира, той със сигурност ще ти ги върне дефектни. От доносник на ДС – толкова.

 2. И още нещо – цялото плачевно положение в България днес е резултат от липсата на Закон за лустрация. Т.е. – не беше ограничен достъпа до политиката на щатния апарат на БКП и ДКМС, както и на служители и сътрудници на КДС.
  И като резултат – Президентството, Народното събрание и Правителството са пълни с такива боклуци. За които любовта към България се измерва с любовта към Русия, както сами казват.

 3. Клати стола банкянското човекоподобие и то яко! Чудя се докога ще му търпят маймунджолуците?
  Тези дни отново замънка в дует с гоцэ сырищникав арията на майцепродавците – пак енергиен “шлем” им се приискал и като видели, че голям не дават, решили да опитат поне малък…
  Тъжно е, че изпълнението им не е “акапело”, а се радва на мощния съпровод на търгашите от БАН! Те, от своя страна, стигнали в поръчковия си доклад до извода, че ако АЕЦ-БелЯне се реализира от частни инвеститори и в деветдесетте разиграни варианта щял да се окаже на минус десетина милиарда, но ако я строяла държавата, щяла била да пИчели, щото “социалният ефект”/?!/ щял да бъде огромен!
  ГНУС!!!

 4. До Отбелязвам! Напълно сте прав, докато в цялото правителството са бивши мекерета от БКП ДКМС и ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ да не говорим и за БИВШИ МАФИОТИ България ще бъде анклав на РАЗИЯ. Още при съеденяването на Германия беще направена лустрация, да не говорим и за останалите СОЦ държави. Затова сега нашата държава се командва от тези структури на бившето минало!IIC…..oIL.

 5. Пред всеки от двата стола има ясла. В еднатаясла има лапачка,в другата-любов необяснима.
  За сега муфтата е официалното им щтение,но Путя…Путя кътат в душата си.

 6. Така е, г-н I.Ivanov. Реставрацията тече с пълна сила. Народното събрание е пълно само с партии-наследници на БКП. Връщаме се към телефонното право и безправието на гражданите от соца. Липсва свобода на медиите с няколко изключения като този блог. Въпреки членството ни в НАТО и ЕС, сервилниченето пред Империята на злото и зависимостта ни от нея се увеличават с бързи темпове. Парите и властта пак са в наследниците на членовете на Политбюро и ЦК на БКП. Направо социализъм с човешко лице.

 7. Забравих нещо важно – Патриархът и членовете Синода на БПЦ – също сътрудници и доносници на ДС. С едно изключение – Лудото Коле. Митрополит Николай Руски Пловдивски, когото готвят за нов Патриарх.

 8. То с всеки следващ “мандат” на байхуй , “клатенето” на НРБ става все по-разкрачено, и даже е вече неприлично да го определяме за чисто “балканско клатене”.
  Доказват го и поклоните на винету не само към “небалканският” император Путлер, но….но и към “балканският” падишах ердоган, и дори към по-обикновените “балкански субекти”, като Гърция и особено Сърбия.
  В тази връзка витае един въпрос спрямо Сърбия. Дали НРБ , и винету, могат да наложат някакви условия на сърбите преди влизането им в ЕС, при положение ,че те държат в Белгарад такъв “коз” срещу НРБ и властть му , като Цв.Василев?!?
  При положение ,че той има доста “сведения” и информация покрай КТБ, за представители на настоящата властть в НРБ, едва ли сръбското и путлеристкото разузнаване няма да се възползват от нея ,и от него?!? Ако вече не са ги и използвали за влияние и вербовка на агенти в НРБ за сръбското и путлеристкото разузнаване?!?
  Така че няма смисъл да очакваме някаква позиция на тази власть на НРБ срещу членството на Сърбия в ЕС, при каквито и да е условия. Като е много по-вероятно Сърбия да поставя условията , а не НРБ, която формално е “член” на ЕС.
  Това важи в още по-голяма степен и за Путлер ,който освен всичко това ,има и голямо влияние върху собствеността в “икономиката” на НРБ!
  П.П. А “клатенето” в ритъма на казачока е в пълна сила и за “министър” каракачански, който вчера следобед в бТВ пак захвана темата за ВВС и МиГ-29?!?
  От него “разбрахме”, че летците в НРБ НЕ били “информирани” , колкото него по въпросите на самолетите и информацията?!?!?!?!?..
  каракачански каза ни повече , ни по-малко, че е “по-компетентен” от летците на НРБ, на които професията им е точно , и само , да летят на самолетите?!?
  Остава само каракачански да им каже на тях, и на нас – също, откъде е придобил тази “летателна квалификация”?!?!? Дали въобще може да различи МиГ-21 от МиГ-29, и Су-25?!?!? И летял ли е някога на боен самолет?!?
  И след като толкова държи на МиГ-29, информирал ли се е въобще каракачански, колко договора е изпълнила в НРБ ,след 1989г., изпадналата отдавна в финасов колапс РСК-МиГ?!? Дори Путлер е отдал предпочитанията си към другата фирма – “Сухой”, и поръчва самолети само от нея, но не и от РСК-МиГ!
  Както е всеизвестно , всяка държава, която не е производител, закупува самолетите, които са предпочитани, и са на въоръжение, и в самата държава-производител. Поради по-големият брой произведени самолети се улеснява и поддръжката на закупените самолети и за производителя , и за купувача. А през последните години Путлер купува самолети само от “Сухой”, но не и от РСК-МиГ, за разлика от каракачански!
  А пък най-добре е каракачански да се информира ,защо през последните 15 години вместо да се поддържат и летят “любимите” му МиГ-29, доскоро летяха “ветераните” МиГ-21????
  Наистина много учудващо е защо МНО , БНА, ()резидентите гоце и радев , поддържаха МиГ-21, след като сега се кълнат ,че толкова “държат” за поддръжката на МиГ-29(и Су-25!)?!?
  Ако всички средства през последните 15 години се бяха изразходвали само за МиГ-29 , то щяха да се поддържат и ЛЕТЯТ всичките 15 самолета , а не по 3-4!
  Но явно това не е известно на “квалифицираният”, …….”суперквалифицираният” каракачански?!?
  Защо не пита поне “съветниците” си в МНО и БНА защо не поддържаха само МиГ-29, а отделяха и огромни средства летящите музейни експонати МиГ-21?????
  Което не позволи нормалната поддръжка на така “любимият” им МиГ-29, който през това време остаряваше и ръждясваше на земята, вместо да лети! Към това се добавяше и нередовната поддръжка и доставка на части от полуфалиралата и в недобро кадрово и финансово състояние РСК-МиГ! Като някои доставки закъсняваха с години ,или често просто НИЩО не се доставяше!
  Излишната поддръжка на МиГ-21 не само приземи по-новите МиГ-29, но …..НО най-важното е ,че забави и купуването на нов НАТО-вски самолет, който пък сега трябва да чака и доовехтяването на нелетелите МиГ-29?!?
  И по този начин в БНА летяха доскоро над 40-годишните МиГ-21, а сега ги “заменят” с 40-годишни нелетели МиГ-29!
  Имало ли е някаква логика въобще да летят МиГ-21, при положение ,че НЕ летят МиГ-29, след 2004г.?!?Ето на такива въпроси трябва да може да отговаря “суперквалифицираният” каракачански.
  Защото ако през последните 15 години бяха летяли само МиГ-29, а НЕ МиГ-21, то досега МиГ-29 щяха да са свършили своят летателен ресурс(който е 2-3 ПЪТИ по-малък от ресурса на Ф-16!!!), и щяха вече да са предадени за скрап. Но и сега ,въпреки че не са летелипрез тези 15 години, вече няма никакъв смисъл да се “модернизират”, още повече че не могат да използват никакво съвременно оръжие, нито са съвместими с НАТО-вските стандарти!
  И най-добре е МиГ-29 да бяха предадени за скрап или продадени в чужбина още преди 15 години , след като вместо тях се поддържаха и летяха МиГ-21 !!!!!
  То и сега е най-логично, и изгодно, да се продадат, или да се предадат за скрап , и с получените средства да се купят Ф-16!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.