В класацията по производство на тикви все пак сме първи в ЕС

България вече се е прочула с производството на лавандула. По този показател страната ни стана водещ износител в света. http://www.capital.bg/biznes/zemedelie/2016/10/03/2837317_kak_bulgariia_stana_nai-golemiiat_iznositel_na/

През 2014 година станахме световен шампион но износ на слънчогледови семки – познавам хора, които навреме се бяха ориентирали в този бизнес и пожънаха не само слънчогледите от все по-големи територии но и съответния бизнес успех. http://www.investor.bg/analizi/85/a/bylgariia-veche-e-vodesht-iznositel-na-slynchogledovi-semena-175900/

Сред перата, по които се доближаваме до върха в производството и износа, са и тоалетните чинии.

Но за тиквите- не бях чувал. UnknownЕто че Евростат ми отвори очите: шампион сме по отгледани тикви в ЕС. Испания ни догонва на второ място.http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kak-bylgariia-stana-nai-golemiiat-proizvoditel-na-tikvi-v-es-249383/

Нищо не намеквам по отношение на тиквите. Читателят е свободен сам да се порадва на факта, че не сме последни по всички показатели- ако не кратуните, то тиквите ни са номер едно в ЕС! Само ще изразя учудване защо от ГЕРБ, които свикват специални партийни форуми , за да показват на журналистите графики за икономическите успехи по време на тяхното управление, пропускат да се похвалят с тиквите.

Извън намеците и шегичките, може да се насладим на добрите новини, някои от които сме пропуснали. Защото , казано сериозно, имаме и други успехи в производството и износа на предни позиции ( макар в повечето случаи да става дума за пера от десетки милиони, а не за някакви милиарди евро).

Само да не си помислите, че съм взел да хваля властта- тя няма абсолютно никакъв принос в успешните бизнесначинания, ако не броим факта, че е пропуснала да попречи на умерено печеливши дейности в икономиката , за да ги даде на свои хора, както неотдавна опта да направи в областта на оръжейния бизнес, “виновен” с обстоятелството, че набъбна до около милиард евро на година и привлече вниманието на лакомниците с правителствените връзки, пожелали да се облажат наготово.

Ето една интересна статия за 10-те области, в които България стои добре и дори отлично на международния пазар.http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/07/19/2797794_bulgariia_e_v_svetovniia_top_3_pri_iznosa_na_deset/

8 мнения за “В класацията по производство на тикви все пак сме първи в ЕС”

 1. Малък “паралел”, малко ретроспективен, между Коза Ностра в САЩ, и путлеристките им “аналози” в путлеристкият бандитустан:
  https://putinism.wordpress.com/2017/10/29/brigada/
  В този блог има и други материали за различните банди в Русия, свързани и с КГБ и другите “специални служби” в Русия. Но конкретно това разследване е малко по-обобщено от другите!
  П.П. И, както беше казал някой си – всякакви прилики и “разлики” прИхода в НРБ след 1989г.,а и след 2001г., е абсолютно “случайна”! Както винаги!
  А……….. и да не забравя, давам малък “анонс” , пък КОЙто иска сам да си го дочете изцяло:
  “”Уже тогда началось строительство оффшорной сети мафии: Лански первым стал использовать анонимные фирмы в Лихтенштейне и номерные счета в Швейцарии (всё это было уже в 1930-е гг.). Он первым предложил использовать карибские острова (Кубу, Багамы, Кайманы и т.д.) для прогона грязных денег. Еще одной идеей было использование казино для отмывания средств (так появился Лас-Вегас).

  Когда теперь вы читаете в СМИ, что дворец Путина в Геленджике был профинансирован фирмой «Лирус» из Лихтенштейна с акциями на предъявителя… Или что виолончелист Ролдугин наоткрывал фирм на карибских островах, но со счетами в банках Цюриха, через которые ходили какие-то непонятные миллиарды… То надо понимать, что всё это не ново. Совсем не ново. Путин еще не родился, а его папа–комсомольский активист ещё раскулачивал соседей у себя в деревне в Тверской обл., когда все эти механизмы сокрытия и отмывания денег уже были обкатаны мафией.””

 2. Венецуела може да срине и „Роснефт“, а с него и геополитическия лост на Кремъл

  “Така Венецуела се превръща във втория най-голям източник на петрол за „Роснефт“ след Русия. Руската компания препродава около 225 000 барела на ден от венецуелския петрол, което се равнява на 13% от износа на Венецуела.

  Това обаче е нож с две остриета. Както Венецуела е зависима от „Роснефт“, така и „Роснефт“ може да претъпри огромни загуби, ако правителството на Мадуро падне от власт или страната изпадне в несъстоятелност, особено предвид надигащата се икономическа и хуманитарна криза.

  Подобна е историята на „Роснефт“ и в Куба, Китай, Египет и Виетнам, както и други несигурни страни, където може да предизвика американското влияние.”

  http://terminal3.bg/venecuela-mozhe-da-srine-i-rosneft-a-s-nego-i-geopoliticheskija-lost-na-kreml/

 3. За кен днес денят Х за планетата. Пол Манофорт се е предал на разположение на ФБР по 12 обвинения вкл. и за заговор срещу САЩ.
  Както казваще Горби за одиозната перестройка: “Процесс пошьол”.

 4. От бананова реСпублика , НРБ вече е станала тиквена реСпублика!
  Но няма кай знае каква “загадка” в това тиквено свръхпроизводство. Просто са раздадени едни доста високи “субсидии” от 2200лв. за хектар , за некои особено “заслужили фермери”. И заради тази “субсидии”, площите засети с тикви са скочили с 5-10 пъти за една година!
  А в този линк, са посочили ,че площите са нарастнали 200(ДВЕСТА!!!) пъти за една година:
  https://fermer.bg/novini/evrostat-balgariya-e-parva-po-proizvodstvo-na-tikvi-v-es
  А пък допълнително учудване се добавя и от това ,че Испания произвежда 75% от добива в НРБ , но……..НО върху 4 пъти по-малка площ, което показва че испанците са произвели над 3(ТРИ!) пъти ПОВЕЧЕ тикви от определена площ, отколкото в НРБ??????

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.