Вси хелуини

Мнозина българи ( в по-големите градове предимно) днес се забавляват с вносния празник Хелуин, вместо да празнуват Вси светии. И това им се вменява като грях срещу нашенското, християнското и традиционното. Но къде беше “нашенското, християнското и традиционното” цели десетилетия, ако не при Коледа, 6 септември и 3 март дори, които поради своя некомунистически произход също бяха неглижирани?Unknown

Бях много малък, когато доста възрастна роднина организира за Вси светии маскарад за нас децата. “Баба лелка”, както я знаехме, ни нагизди с маски и ни връчи тиквени фенери със свещи. Дали това е било част от традицията на българския празник или е бил опит от нейна страна за “идеологическа диверсия”  сред нас със западен отпечатък, нямам  представа. Но от мърморенето на комунистическата част от родата срещу този буржоазен остатък в семейството се подразбираше, че нещо не е наред. Повече не се повтори, но го запомних за цял живот.

Междувременно на съветските празници 7 ноември, 9 септември и т.н. им дойде краят. Починаха от естествена смърт, както и други подобни източни натрапници в българския празничен календар. Защо обаче Вси светии не беше реабилитиран?

Отгтоворът на ядосаните от устойчивото желание на младите да празнуват Хелуин е прост като самите тях: нахлуло е западното и най-вече- американското влияние.

Нима?

Аз пък си спомням, че лошото американско влияние се беше настанило алтернативно още в разгара на социализма. Колкото по-развит ставаше той, толково по-упорито ставаше пустото лошо американско влияние и негови най-големи проводници бяха децата на големците, обзаведени със западни магнетофони и парцалки, недостъпни за правонямащите. Кака кола, филми, музика, дрехи- влияеха ли влияеха. В самата Москва да продадеш чифт дънки, па макар и да е някакво българско жалко менте, шито по поръчка в София от имитация на дънков плат, носеше цяло състояние на българските студенти. За просещите дъвки на Червения площад местни хлапета да не говорим.

Но ето, че дойде свободата ( за правото на избор) и се оказа, че изборът на западни дрехи, филми, храни и т.н. не е бил само въпрос на алтентативен инат срещу диктатурата на социалистическата сивота. Никой никого не насилва, обаче лошото западно влияние се съхрани колкото и да мърморят срещу него кибиците, наклякали край все по-бързия влак на омразната им глобализация. Привлекателна се оказа тя, мамка й, колкото и да я псуват консерваторите, въздишащи по времето, когато се оцеляваше физически през зимата с консерви домашно производство.

Тези консерватори не могат да се начудят защо българските младежи не празнуват Вси светии, а се веселят с мрачната символика на Хелуин. Ако можеха, биха я забранили, както кметът на Елин Пелин или властите в окупирания от Русия полуостров Крим- побратими по дух явно. Дали отговорът е в спецификта на Хелуин, когато младежите, уверени в своето безсмъртие, се плезят предизвикателно на смъртта?

Не, бе, много по-простичко е. Забавно е на младите и те сами са направили този избор. Как да го обясниш на хора, чията младост явно не е била много забавна и маршируването под строй завинаги е сдрусало мозъците им до нивото на хомо мърморикус!

А за празнуващите Хелуин доиде навреме и новината от Евростат: България е на първо място вече по производство на тикви в ЕС. Този тиквен медал е утешителна награда за горчилката от вечното ни пребиваване на дъното на европейските класации, освен ако не са негативни. Пък и тикви ще има на глава от населението достатъчно за празника- още повече, че кратуните, които се борят със западното влияние като прасе с тиква, не са малко. Така че за останалите ще останат повече тикви.

12 мнения за “Вси хелуини”

 1. Това първенсво по производство на тикви е временно, просто начина на субсидиране е бил над 100% от производствените разходи. От 2017 е премахнато и в тази класация ще паднем доста рязко както се и възкачихме на нея.

 2. ЗДРАВЕЙТЕ ГОСПОДИН ИНДЖЕВ
  От години чета вашите статий и анализи в блога ви. Възхищавам им се и се гордея, че сред нас имаме сънародник като вас.Вашите мисли и становища ми дават увереност, че има и будни сред спящите.Понеже не съм в състояние да правя това което правите вие,аз ви изпращам тази част от въпроси и отговори на някаква КОМСОМОЛСКА ВИКТОРИНА.
  Изпратеното от мен няма нищо общо с темата ви,както и с коментариате към нея.
  Вероятно целта ми е да създам малко разведрение.
  Изпратеното е лично до вас и не включва желание да бъда присъединен към коментарийте в блога.
  Надявам се да не съм отегчителен
  С уважение Стоан

  Част от въпросите и отговорите на една Комсомолска викторина

  1. Кое е общото м/у Карл Маркс Фридрих Енгелс?
  Отговор: И двамата са брадати.
  2. Кое е общото м/у Йосиф Сталин иАдолф Хитлер?
  Отговор: И двамата са с мустац
  3. Каква е разликата м/у Марсилезата и Интернационалът?
  Отговор: Марсилезата се знае от къде е дошла, а Интернационалът е безотечественик и не се
  знае къде се е запилял.
  4. Защо Ленин е обичал да пътува с пломбирани влакове?
  Отговор: Страх го е било да не го изнасилят по границите.
  5. Какво е било участието на Янко/партизанчето/ на 9. 9. 1944 г.?
  Отговор: Успал се е.
  6 Какво е казала баба Цола на сина си,когато се е разбрало, че той е педераст?
  Отговор: Сине,свършиха ли се жените?
  7. Кой е по-голям герой от овчалчето Калитко и Митка Палаузов?
  Отговор: И двамата са големи герои, но измислени.
  8. Колко пъти “човекът от народа” се е опитвал да продаде НРБ?
  Отговор: Няколко пъти, но безуспешно.
  9. Къде за първи път е извършена Перестройката в Соц. лагера?
  Отговор: Разбира се в НРБ.
  10. Кой е по-голям и убеден комсомолец между Гунди и Ицето Стоичков?
  Отговор: Няма съмнение че е Гунди,който не се е продал за долари и песети.
  11. Кога ке падне МОЧА?
  оТГОВОР: Когато руската армия за трети път освободи Булгаристан, Б

 3. Мисля и смятям, че не съм в погрешка, че тиквата на всички времена и народи не би вденала и % от страхотно четиво по-горе.
  Разбира се той и лизачи МУ ще кажат- много важно. баце кара влака, води “републико наша здравей” към нови и нови евровисоти в тиквобера. И те, така.

 4. Босфора и Дарданелите.
  12. Ще има ли още мандати за Бай Хуй”
  Отговор: Отговорът на този въпрос знае само Курнелия.
  13. Кога ще ги стигнем американците?
  Отговор: Ако не ти стигнем на Кукув ден, ще ги стигнем и изпреварим на 30 февруари.
  14. Чия е Кирилицата: славянска, македонска, българска.
  Отговор: Ще потърся отговора от приятеля ми Вовата, който е специялист по тези
  въпроси.
  15. Чия е песента “Детелини”: на Асен Ушанов, на Асен Гаргов, на Лили Иванова?
  Отговор: Във всеки случай не е на последната.
  16. Ще вкара ли автогол Ицето Стоичков на Перуката?
  Отговор: Зависи от това колко е ядосан.
  17. Кой от тях е танкистта:Пешо Дамаджаната; Пешо Китарата; Пешо Сумиста; Пешо Волгата.
  Отговор: Всичките са танкисти, въпреки, че никой от тях не се е качвал на танк.
  18. “Топлофикацията” в България кого обслужва: потребителите, законодателите, крадците?
  Отговор: Потребителите да се обслужват сами.
  19. Кой от посочените закони е специален и е над останалите:
  Законът за енергетиката; Законът за защита на потребителите.
  Законът за управление на Етажната собственост;
  Отговор: Последните два да го духат.

  (

 5. Руски кръст (георгиевска версия) е изографисан на иконата над входа на църквата “Света Петка Самарджийска” в подлеза пред статуята на Света София. Храмът “Света Петка” е български храм, светицата е българска, и не виждам никаква логика в ръката й на иконата да бъде “пришит” руски кръст, струва ми се и светотатствено, защото вече всеки, що годе образован българин, ЗНАЕ от публикуваните многократно и по различни поводи документи, че именно руската имперска администрация, начело с презрения ИМ “граф” Игнатиев, са истинските виновници за обесването на Апостола на Българската свобода, най-свидният за всяко българско сърце Васил Левски! До днес потомците на тогавашните руски окупатори, нарекли се “освободители”, правят всичко възможно да не се знае къде точно е гробът на Апостола, за да не стане място за всенародно поклонение пред истинския Освободител на българския дух! Ако си спомняте, точно до църквата беше паметникът на “великия” вожд на Октомврийската ИМ революция и не можеше да се допусне българите да се “разсейват” от него с поклонението пред някакъв дякон, неподатлив на руско влияние. По същата причина прадедите на сегашните “евро”азиатци, които днес натрапват на цивилизования свят дивашкия си “руски мир”, взривяват гроба на Стефан Стамболов и дори гроба на собствения си цар с цялото му семейство! А от страна на самоназначилите се “служители” на храма има публикувани подмятания и претенции, че “Света Петка Самарджийска” имала доста земя наоколо, в самия център на София. Наистина алчността и и безродието на руските наемници в БПЦ нямат граници!
  Кога ще изгоним търговците от този свят храм ?!

  https://preview.ibb.co/gC8CoG/1.jpg
  https://preview.ibb.co/fmUJTG/2.jpg
  https://preview.ibb.co/eYNGFw/3.jpg

 6. Не е по темата мо си струва.
  12.02.2004г. ввп: “Ако 7 години си бил президент може да полудееш”.
  30.10.2017 г. ввп: “Неизвестни сили събират биоматериал по цялата страна.”

 7. Здравейте!
  Мисля, че не е извън темата…
  http://www.faktor.bg/bg/articles/saprugata-na-chechenets-obvinen-v-zagovor-za-ubiystvoto-na-putin-beshe-ubita-v-kiev

  Забележете!
  В (уж) “десният”, “проевропейски”, “демократичен” Фактор.бг – кървавите проруски СЕПАРАТИСТИ, подпалили братска Украйна, са наречени…”БУНТОВНИЦИ”?!?!???
  Същото “благо” определение звуча под същата трагична новина и по ТВ Эвропа.
  Та така, уважаеми читатели и съфорумци..Хибридната пропаганда е толкова дълбоко вкоренена в нашите “свободни” и “демократични” (ХА ХА ХА ХА) медии, че няма измъкване!
  Неслучайно обаче посочените две медии се превърнаха в най-верните медийни лакеи на СИКаджийската суджучена групировка.
  P.S. Поздрави за КЛЮКАР!

 8. Поклон и Вечна памет пред Героят на Украйна – Амина Окуева!
  ✿⊱•╮❤╭•⊰✿
  https://www.youtube.com/watch?v=3HEiGKJcLKM
  ✿⊱•╮❤╭•⊰✿

  Ой не світи, місяченьку, Не світи нікому, Тільки світи миленькому, Як іде додому! Світи йому ранесенько, Та й розганяй хмари, А як він вже іншу має, То зайди за хмари! Світив місяць, світив ясний, Та й зайшов за хмару, А я, бідна, гірко плачу – Зрадив мене милий.

  Слава Україні!

 9. Chestit praznik na narodnite buditeli, uvajaemi g-n Indjev i komentatori!
  Bydete zdravi i o6te mnogo godini poddyrjayte nenadminatoto informativno nivo na ivo.bg kato oazis na istori4eskata istina i spazvaneto na jurnalisti4eskite standarti na civilizovanija svjat.
  Bydete silni i efektivni v borbata do skoro6nata pobeda na na6ata bulgarska kauza!

 10. В една готварска група във Facebook жена показа сладки за Хелуин във форма на пръсти(с нокът от бадем).Реакцията беше неописуема.Предизвикана,и аз ги направих и показах-565 коментара,от които360 добри,200-мамо мила!То не беше патреОтизъм, то не беше плюене по Америка,намесиха, разбира се ,Будителите!Обиди,невежество-в изобилие.Кротко,няколко пъти препоръчах да прочетат”Дървото на вси светии”на Рей Бредбъри и,че не е по християнски тази злоба(имаше и цинизми и то от жени.Нямам думи…

 11. Хелоуин е празник, който е най-популярен в Ирландия, откъдето всъщност произлиза. (Мнозина мислят, че е американски, но там просто е най-комерсиализиран със страшни костюми и.т.н)

  Келтите са празнували това, което днес наричаме „хелоуин“ под името „Samhain“ [(произнасяно по различни начини: Самхейн, Самайн, Шоен и Сауин, последното от което ще използвам и аз, считайки го като най-близко до истината)], което означава „Края на лятото“ (от „sam-fuin“) и отбелязва началото на тъмния сезон (келтите деляли годината на два сезона – светъл, т.е. летен и тъмен – зимен). Официалната версия, която ще чуете е, че това е бил пастирски и земеделски празник на огъня, който започвал през нощта. В Ирландия, дълго след покръстването през VI век, все още са се спазвали езическите традиции на този празник и това продължава и до днес в модифициран вид.

  Нощта преди Сауин, като време, се възприемала за нещо неопределено, висящо във въздуха: лятото и годината завършвали с отминаването на деня, а зимата и новата година започвали в действителност на следващия ден. Дванадесетте часа между тях за келтите попадат „между времената“ – един неопределим отрязък – т.е. вечност, тъй като миналото, настоящето и бъдещето се сливат в едно.

  Както някои от вас вече се досещат… Сауин, всъщност бил келтската Нова година.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.