Руски производители на фалшиви новини обучават български чираци в Москва

Заветът на Левски да не позволяваме да ни освобождава Русия, за да не ни пороби, чиято основателност се потвърди и при освобождението на България от Тодор Живков по московска заръка, за пореден път потвърждава своята актуалност.

Както и друг път съм отбелязвал, разликата между нас и западноевропейските демокрации, която така и не можем да наваксаме ( защото те са набрали “първа космическа скорост” по правилата на свободата и не стоят на едно място, докато ние драпаме да ги догонваме), е предопределена исторически от факта кой кого е освобождавал напоследък в Европа. Тях ги освободиха демократични държави и получиха демокрация, охранявана от свободните медии. Нас ни “освободиха” тоталитарните болшевики и получихме тоталитарен болшевизъм, смазал свободата на медиите.

Днес съветските ни освободители от Тодор Живков продължават да моделират българската медийна действителност по свой образ и подобие. “Дневник” съобщава, че това се случва в най-буквалния смисъл в момента в Москва, където са поканени на обучание български репортери от сайтовете БЛИЦ и Dir.bg, както и от вече публично напазарувания с руски държавни субсидии в. “Стандарт” ( гордо съобщил за това, че е взет под финансовото крило на руската агенция РИА “Новости”).

Дотук- не е изненадващо, ако не броим, че производителите на проруски фалшиви новини вече не се крият, че са московски наемници. Но в компанията на обучаваните по руските пропагандни стандарти нашизоиди, според “Дневник”, има и представители на държавната БНТ. Честито на потребителите на продукцията на “най-обективната българска “ телевизия, както обикновено я ласкаят от екрана й нейните гости, благодарни за поканата да се покажат по телевизора.

Напълно основателно можете да предположите и да познаете, че зарибяването е станало по класическата схема на плащането и музиката, поръчвана от плащачите. Курсът на обучение, осъществяван в централата на руската пропагандна машина за износ на фалшиви новини “Спутник”, поема разходите на зарибените български журналисти. imagesПо същата схема от Русия бяха напазарувани български екскурзанти до Китай с журналистически карти, за да им покажат колко прекрасно работи там руски ядрен реактор и после пишещите български туристи да се отблагодарят за скъпото удоволствие да се разходят до другия край на света на руска сметка със зле прикритата реклама на писаните под индиго хвалби за руската централа. Защо сега да не се възползват от руската щедрост и да погостуват за руска държавна сметка на Червения площад? Пък после, с нови сили, ще громят корупцията- не своята ( личната и на медиите, които са ги изкарали от кошарата и са ги изпроводили при руската мечка), разбира се, а тази на посочения от когото трябва враг на проруското статукво в България.

Да не се чудите защо новините ви звучат фалшиво: създават ги по ноти като за беквокал на московския хор по фалшиво пеене. Само фактът, че “Спутник” е сред водещите инструменти на руската пропаганда в чужбина, който получи забрана от щаба на Емануел Макрон да отразява предизборната му кампания във Франция, би трябвало да е достатъчно красноречив за какво иде реч. Но на красния площад красноречието и пропагандата са понятия от един и същи порядък. images-1Явно за нашзоидите, готови да се включат още по-усърдно във фалшивото припяване на кремълската пропаганда, порядъчността и европейската принадлежност на България в очите на българите и на съюзниците не е от значение.

13 мнения за “Руски производители на фалшиви новини обучават български чираци в Москва”

 1. Думата, дума отваря. Когато в края на месец май т.г. самопоканилият се във Версай по един неособено стойностен от историческа г.т. повод-300г. от установяването на руско-френските дипотношения, на пресконференцията след срещата на Путя с Макрон, първият въпрос беше на кореспондент на Спутник в Париж поискал “сметка” защо заедно с РТ са ги отцепели от щаба на предизборната кампания на Макрон. ЕМ “накърви” окото и какъвто си е директен в прав текст заяви. Цитирам по памет, смсълът запазен 1:1: “Глашатаите на примитивна държавна пропаганда нямат място сред свободните, демократични и независими медии. Отказанo е именно поради тази причина и то само на тях и на никой друг”.
  Четете бе, маскари!
  В момента руските държавни медии действат по рецептата на Гьобелс. Миш-маш от истини, полуистини и откровени лъжи. До степен да измислят “инфо” за събития които не са се състояли.
  Примери-по-долу.

  https://www.stopfake.org/bg/nachalo/

 2. Феноменът на неплатената „полезна идиотщина”, най-често именуван като „съветофилия” и в частност „русофилство”, е обект на стогодишно изучаване и задълбочен анализ. Редица световнопризнати капацитети са декларирали своето категорично становище по въпроса. Ето заключението на Робърт КОНКУЕСТ:
  “Съществува мнението, че една мислеща личност не дължи лоялност на своята страна или култура, защото е чиста случайност, че личността се е родила в тази култура. Напротив, тя трябва да може да се издигне над тези предразсъдъци, да използва силата на независимото си съждение и преценка, за да открие най-достойната кауза или страна в света, на която да посвети своята лоялност.
  Днес вече е известно, че този чисто абстрактен мотив, това изтръгване от корените, се случва много рядко. Както отбелязва Албер Камю по отношение на френските русофили, „те не толкова харесваха руснаците, колкото чистосърдечно презираха част от французите”. Като цяло хората не могат да се изтръгнат от корените си, макар и да си мислят, че са го направили.
  Много от тези хора, които пренесоха своята вярност към Съветския съюз, могат да бъдат описани като предатели на своите страни и на демократичната култура. Но тяхната най-сериозна грешка беше още по-дълбока. Въпреки че се приемаха за носители на независима мисъл, способни на свободни избори, те пренебрегваха собствените си критерии. Те не приеха многобройните доказателства, които през 30-те години вече бяха достъпни, за реалността на комунистическите режими. От тази гледна точка те се превърнаха в предатели на човешкия разум.”

 3. ПП. Като изключим гореописаната категория люде, останалите глашатаи на съвето-русофилството и путлеризма са образец на идейно-политическата проституция.

 4. Несправедливо ще бъде на този празничен ден да не поздравя най-изтъкнатия(според мен) съвременен народен будител – Иво Инджев:
  Честит празник Иво!Нека още безкрайно дълго имаш здравето,енергията и
  мисълта за служба на род и Родина!Хората,които те разбират и ти вярват ще
  стават все повече – те не са само от едната страна на политическата сцена,а от
  цялата обществена палитра.Не си сам и никога няма да бъдеш сам докато се бориш
  за България!

 5. Тук е мястото на ДАНС,трябва веднага да вземе на отчет всички яли и пили от руските ясли.и да осветли общеноства за свършеното.

 6. Много точна забележка за “новите стажанти”.
  Дир-а и Блиц-а официално пускат много информация и дават възможност за свободни коментари, но в същото време отглеждат руските новини като свещена крава.
  Вестник Стандарт дължи хонорари между 20 до 20 хил. лева на всичките си служители, но дума не излиза като че ли са дали “омерта”. В повечето медии не се плаща, сякаш хората не са си заслужили кинтите. За каква свободна журналистика говорим?
  Наличната некоректност като работодатели показва какви са и към обществото. В този смисъл поканата за стаж е поредното “осветяване” в аванс.
  За мен е учудващо за какво ти е да ходиш на стаж в държава без формирана свободна журналистика? Явно има и такива, които имат нужда от квалификация по обезличаване.
  Русия е по- назад от нас в много отношения.

 7. Krasnoselski! За ДАНС ти какво си мислиш – та те също са на хранилка на същата ЯСЛА и те като БТАТОВЧЕДИТЕ си може би по малко но и те пълнеха и пълнят ГУША, та кой ще осветли общественноста?IIC…..oIL.

 8. до Гочо

  Честит празник уважаеми Иво Инджев!
  И аз Ви благодаря от сърце-
  събрахте ни от цял свят със
  тъжни болки, но и с
  много, много надежди…

  александър

 9. @И.ИВАНОВ.Споделям мнението ти,но ми се ще поне няколко от ДАНС да са българофили.Да се чете общественноста.

 10. Ще може ли няКОЙ да ни припомни на КОЕ място бяхме в световната класация по “свободата на словото” в НРБ. Аз вече не си спомням дали бяхме на 115 място , или пък на 125 място?!? Но явно “медиите” в НРБ се стремят към още по-голямо число ……. може би им харесва повече числото 150 , а пък и по-голямо……..колкото повече ….толкова повече ….. както беше казал Мечо Пух …. да не се бърка с мечо Пут(ин)!!!
  мечо Пут(ин) е достигнал вече числа в тази класация ,които са много след 150, и е решил да покани лакомите си “братушки” от цял свят ,за да СПОДЕЛИ с тях своят “драгоценен” опит как да е достигнал такива “високи резултати” в журналистическото си “броене”, през последните години от зимуването в постоянната си кремълска бърлога! Той е мнооо……мноооо голям “алтруист” и винаги споделя своите “успехи” със по-изостаналите и нуждаещите се от него. Като възвишен “джурналистически меценат” мечо Пут(лер) няма да остави несретните си “братушкови” джурналисти от задунайската си губерния(и по света!) да останат с по-нискиТЕ числа в соросоидните класации. НьЕТ! Неговата “балготворителна” джурасиклистическа благородность не му позволява да ги изостави в такова незавидно и тежко соросоидно класиране!
  Ако трябва ще направи специален отделен фейКсбук за тях и за останалите . Няма само соросоидите да си имат различни фейсбици…..,я !
  …..а може допълнително да “спонсорира” и несоросиден – мечоБУК….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.