Русия задълбава с обидите срещу България, вместо да се извини

Русия не само не се извинява за гаврата с българските заслуги в спасяването на българските евреи, но и задълбава в раната. Ще се обоснова защо това е така.

Не бих се връщал за кой ли път ( втори само за днес) към темата за руската миниистерска провокация с присвояването на съветски заслуги за спасяването на българските евреи само , за да опонирам задочно на руския историк Михаил Мягков, втурнал се да защитава позицията на външното министерство в Москва. Това много добре е направено от колегите от “Дневник”. http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/11/05/3072186_ruski_institut_ako_ne_beshe_chervenata_armiia_v/

Обосноваването на руската външнополитическа подигравка с България с успеха на Червената армия край Сталинград обаче е още по-обидно за българския народ от обобщението на Захарова, която от името на руската дипломация твърде недиполоматично приписа заслугата за спасяването на българските евреи на Червената армия по принцип. Сега един руски историк с началнически пост не само не застава на критична позиция по въпроса, но я надгражда с твърдението, че без Сталинград щяло да има Холокост за българските евреи.

За да обезцени бългрския принос Мягков изгражда още една хипотеза. Според него германците се канили да унищожат в Европа 11 милиона евреи ( при наличните до войната на континента 9,5 евреи, както основателно репликират от “Дневник”). И поставя усилията на българите по спасяването на евреите извън тяхната собствена добра воля, “предричайки” със задна дата Холокост за българските евреи, т.е., че българите е нямало да посмеят да надигнат глас срещу германското искане, а германците са щели да го наложат със сила, както излиза. Не е ли “малко нахално” да се “прогнозира” с днешна дата подобна серия от събития, които така и не са се състояли?

Мягков по презумпция отрича добрата на воля на българското общество, изиграло водеща роля в акцията по спасяването на евреите. Иначе казано, тази опорна точка отрича правото на българите да са проявили автентично благородство. Дали Мяхков не съди за липсата на благородство у един народ по онова, което вижда около себе си?

С “научния” принос към официалната позиция на Москва се обезсилва също така твърдението на руското посолство в София, че Русия уважавала заслугите на българите за спасяването на евреите.

Честито на путонофилите, за които е предназначена подхвърлената хипотеза от руска страна. Те и без това обичат да натякват, че на България “така й се пада” във връзка със съветската окупация.

Към всичко друго, трябва да добавя и личното си впечатление на историк, завършил Московския държавен университет. Дори в свърхидеологизираните съветски времена ни учеха на нещо като почтеност спрямо фактите такива, каквито са. Без “ако”.

Мягков не само нарушава граница на тези почтеност, но и явно е рецидивист в това отношение, след като има своя рубрика, в рамките на която развива пред публиката хипотези за историята- такава, каквато му се иска да е била. С това доказва две неща , изключващи се парадоксално.

От една страна Мягков демонстрира, че нищо не се е променило от времето, кагато вероподаниците на съветския режим биваха мобилизирани да защитават незащитими официални съветски позиции. Същевременно обаче, както вече отбелязах, дори съветската наука не си позволяваше да борави с “ако”- лъжеше за доста неща, преиначаваше и най-вече премълчаваше какво ли не- но чак пък да фантазира какво би станало, ако не беше станало точно, както е станало, не си позволяваше. С други думи изявата на Мяхков едновременно говори за продължение на съветските традиции, но и за деградация на съответната ситуация в днешна Русия.

Апропо, сред най-грозните успехи на русофилството в България е папагалщината му, която автоматично се задейства щом стане дума за Руско-турската война от 1878 г. Без нея сме щели да ходим с фесове и да говорим турски днес, твърдят следовниците на култа към руското мракобесие, обявено за носител на свободата ( ни). В името на тази хипотеза, русофилщината системно е обругавала българските революционери, които допускали и България, както Русия да влезне в дуалистични отношения с Османската империя ( при съвместното управление на земите северно от Дунава, превърнали се постепенно в Румъния) и стъпка по стъпка да изкопчи независимостта си от “болния човек” край Босфора ( нещо, което на практика васалната на Турция до 22 септември 1908 г. България прави с обявяването на независимостта си не само без руска помощ , но и в противоречие с руския натиск Княжеството да не нарушава отново решенията на Берлинския конгрес, вече веднъж пометени от българския свободолюбив дух със Съединението от 1885 г).

АКО вземем на въоръжение методът на Мягков, бихме могли да попитаме най-вече какво щеше да стане с неуките руски варвари, ако не бяха получили буквите и християнството от българите. И още много други въпроси можем да зададем в духа на “какво би станало, ако”-  базирани обаче на реални факти, като огромната американска помощ за СССР през Втората световна война и нейното значение за прелома в съветската съпротива срещу германските нашественици. Щеше ли да се справи Съветският съюз сам без мощния индустриален гръб на Америка при ужасната неефективност на водене на бойни действия от съветска страна, разчитаща на численото превъзходство и на струпването на огнева мощ?

Известно правило е, че в спора с брутален противник обикновено отстъпва по-умния. Русия обаче явно е решила да заложи пак на “огневата мощ” на своята пропаганда и на численото превъзходство срещу по-малобройния противник. Този път обаче България е на правилната страна в рамките на НАТО и ЕС и Москва няма как да приложи успешно обичайния си номер да се налага чрез присвоеното “право” на по-силния. Успя в Грузия, опита в Украйна с ограничен успех, за който сигурно вече съжалява, но тук закъсня.

Ако трябва ще се призная за по-глупавия в контекста на горната мъдрост, но на задълбаването на официализираната руска българофобия трябва да се отговаря подобаващо!

32 мнения за “Русия задълбава с обидите срещу България, вместо да се извини”

 1. На цитираният БОКЛУК, няма да му пиша името, най-напред ДГД!
  Да му припомня и аз, че в историята АКО-то мирише. Няма уважаващ се историк който да си позволи да работи с “алтернативни” (проекто)”факти”. Само се моля “дискусията” да продължи колкото е възможно повече. В матушката сродни души-идиоти-колкото щеш. Чакам и доктора на “историческите науки” министърът на културата медински, оня с “излишната хромозона”, сиреч обявил всичкото ватник официално за дебил да си каже и той “тежката дума”. Па да уврат малце от малце главите на нашенските “русофили”. Т.н. братушки, просто ни пробват докъде може да стигне отстъпчивоста ни и кой пръв от дуото генерали-Резидент Фърчилков или банкянското слънце-баце ще поиска пауза да сменим само позата. То бива, бива дупедавство, ама чак пък толкоз.
  Връчващ протестна нота на привиканият в МВнР посол макаров, отзоваваш нашенският лизач бойка коцева от масква и доде не получим наистина безусловно извинение не архивираш случая. Защото, аз във фействането на пасолството маркирах изключително единствено акцента да се заловят и строго накажат “вандалите”-“осквернители” на МОЧА и да се направи всичко възможно да спре “поругаването” на Годзилището.
  Всякакви други разчитания в раззийското поведение и действия са повече от пожелателни.

 2. Винаги съм се учудвал защо Сталин праща едно мекере (Добри Терпешев) да предаде Дедеагач на гръцката държава. Все повече ми се струва, че Сталин е бил 100% наясно, че ако иска да окупира България то тя трябва да няма достъп до егейско море. Защото никой от западните демокрации нямаше да позволи съветска база в съветски сателит в средиземно море. За това според мен той е преценил да отреже част от България за да може да заграби останалото без да има съществен проблем.

 3. При тази ситуация би трябвало нашето правителство след тези ИЗСЦЕПКИ на тези МАЛОУМНИЦИ да прекъсне всякакви отнощения или по дипломатически подход да им даде да разберат че тук в България не им е МЯСТОТО ВЕЧЕ – и стига РУСОФИЛЩЕНА от страна на определени кръгове у нас. Страната ни е в ЕС и би трябвало да се разгранечи с отношениятя си с РАЗИЯ. И стига вече някой да ги определят като наши БРАТЯ или СЕСТРИ- не ни е раждала една МАЙКА и не ни е правил един БАЩА!IIC…..oIL.

 4. Страна в която публични личности, в случая иде реч за най-известният руски боец на смесени боеве александър емелянов може да стигне до долното профанско скудомие да си оправи първо кочината и после да учи другите на “история”.
  https://www.instagram.com/p/BbERM_AFg4V/

 5. То е пределно ясно какво щеше да стане с Московията, АКО България не беше й дала православието и писмеността. Щеше да бъде една от многото мюсюлмански централноазиатски държави на, границата между Европа и Азия, с изолирано от цивилизования свят, тънещо в мизерия неграмотно население.
  А какво ли пък щеше да стане с България, АКО папската Уния, сключена от Калоян през 1204 г., беше продължила през вековете? Сигурно щеше да бъде (като икономически стандарт, развитие на науката и културата) една от средно големите, уредени европейски държави като Белгия, Холандия, Швейцария, Австрия и т.н.
  Но заради лакомията на дивашката руска империя великите сили постоянно наказват ” балканското й протеже” като режат от териториите му и най-вече достъпа му до топлите морета.

  Какво ли пък щеше да бъде по света и у нас, АКО Русия се разпадне или АКО я нямаше въобще!

 6. Преди седмица тук обсъждахме божодимитрИЕв , който в предаването си по ТВ+ , в отговор на “подходящ” зрителски въпрос , каза че царство България е било “нацистко” и “фашистко” , и това е “причината” РККА да ни “освободи” от тях! Като “доказателство” за “фашизма” в царство България, божо димитрИЕв посочи приетите закони ограничаващи правата на евреите , в края на 1940г., когато Хитлер съдейства за връщането на Южна Добруджа , и в отговор на това България приема тези закони. Германия ,Италия и Япония тогава подписват Тристранният пакт, и канят и България да се присъедини към тях, което е одобрено и от Сталин.
  Но присъединяването към Тристранният пакт става едва на след няколко месеца на 1 март 1941г., когато Хитлер струпва огромна армия на българо-румънската граница, за нахлуването си в Гърция!
  И всичко това показва ,че един от първите признаци за поредната путлеристка хибридна атака срещу България дойде от предаването на един от най-верните и основни представители на петата колона – божо димитрИЕв!
  Самият божо димитрИЕв повтаря пропагадните внушения и манипулации ,които сега е повторил и путлеристкият истЕрик Михаил Мяхков, от много …дълги години!
  божо димитрИЕв винаги е свързвал спасяването на българските евреи с “победата” под Сталинград, която е подтикнала ,според него, цар Борис III да не предава българските евреи на Хитлер. Така ,че тази “новина” от Михаил Мяхков НЕ е “нова”, божо си я повтаря от десетилетия!!!!!!
  Но мога само да им припомня ,че Хитлер не успява да принуди България да изпрати войски на Източният фронт, и че унгарските и италианските евреи бяха унищожени въпреки “победата” на Сталин при Сталинград!!! Което показва,че Сталинград и ХолокостЪТ НЯМАТ нищо общо помежду си!
  Но връзката между пактЪТ МОЛЛОТОВ-Рибентроп е ПРЯКА, защото АКО….АКО….АКО……АКО… НЕ беше подлисан този “пакт” между Сталин и Хитлер нямаше да има Втората световна война, и НЯМАШЕ да има и Холокост! Това е повече от СИГУРНО!
  П.П. А наскоро в Каспаров .ру имаше и материали за ЧЕРНОсотничеството в Руската империя срещу евреите в началото на 20 век , което е подпомогнато от цар НиколaйII:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=59F82D7A187A8&section_id=49887513ED2D1
  Основната информация за тези погроми се съдържа в БЕЛЖКИТЕ под материала!!!
  П.П.П. А ето и как неговият баща – цар АлександърIII е приемал своите АНТИсемитските си “Майски закони”, 50 години преди Нюрнбргските закони на Хитлер(!!!), с които е предизвикал всички следващи ПОГРОМИ срещу евреите:
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8
  И така ,само за царуването на АлександърIII и НиколaйII империалистическа Русия е извършила ЕТНИЧЕСКО прочистване на над 2(ДВА!!!) милиона евреи! Които са емигрирали в …..в САЩ!
  А след 1917г., още няколко милиона евреи са емигирали от СССР в Израел!!!
  Ето така империалистическа Русия, СССР и путлеристическа наШистка Русия са се “погрижили”за евреите през последните 100 гдини!
  Но едва ли чекистките калинки в МИД, и техните подчинени протежета и лакеи в посолствата им по света са информирани за това,……а пък и едва ли ги интересува. Особено пък посоль-губрнаторь макаренков в София!

 7. Червената армия е отркила топлата вода, тоалетната хартия, валенката и самогона, а според някой е написала библията и така е спасила христянството. Ще ми е много драго епидемията от спин в северната сатрапия да свърши това което Волжска България не можа да стори преди поредния руски олигофрен да е успял да ни обясни отново как не познаваме историята така както тя е измислена от нечестивите им руски мозъчета.

 8. “То е пределно ясно какво щеше да стане с Московията, АКО България не беше й дала православието и писмеността.”
  Ами същото щеше да стане….
  В сегашното състояние (поведение) на Москва не се чувства не само българско, но и ничие друго културно влияние…. то и култура не се чувства…

 9. Не очаквайте правителството с Б.Б. и президента Радев да отговорят подобаващо на Кремъл.Те са зависими от Кремъл,избрани с тяхно съгласие.Кремъл наистина провокира ТЯХНОТО ТЪРПЕНИЕ.Докъде ще издържат.Продажни са ,ще издържат.
  Ще кажа като Аксаков -*всяко гнусно изказване на руснаците за България,трябва да ни радва ,защото ни отдалечава от тях.
  Но ние трябва масово да реагираме на това.Важна е нашата реакция,а не само на управниците.Призовавам ви за по голяма активност.

 10. пп
  Случайно видях на касова бележка адрес на фирма в София на ул. *Радко Димитриев*.Значи на този национален предател още не е прекръстена улица.
  Общински съветници от ДСБ проверете това.

 11. Русия е люлка на антисемитизма. Фалшивите “Протоколи на Ционските мъдреци”са изработени и публикувани първо в Русия, след което се разпространяват в Европа. Те са един от основните доводи на Хитлер за Холокоста.
  Почнем ли и ние да “АКАМЕ” спокойно можем да твърдим, че за Холокоста е виновна Русия.
  Друг един интересен факт е, че повечето патрЕоти за които се сещам, освен вманиачени русофили са си и откровени расисти и антисемити.

 12. Липсата на адекватна реакция от страна на българските институции е много тъжно ,срамно и уви очаквано,но това бездействие спомага за събуждане на българският дух.Надявам се рашките да не спрат да настъпват мотиката.Всяко безобразие има граници

 13. А не може ли всеки от нас ,в удобно за него време, да връчи/изпрати/ протестно писмо до руското посолство или консулство.Пък нека тогава да видят наглите раши, че българите не са пасли трева, а са чели истинската история.
  А тези които по право трябва да привикат руския посол и да му изкарат сопола през носа, няма да посмеят , да шукнат даже, защото отдавна слугуват на Путин – буквално.

 14. По аристократично-административната чистка в Саудитска Арабия попаднах в рускоезичната мрежа на обосновани версии, че в дъното на корупционните схеми, каква изненада, са и обичайните заподозрени-представители на матушката.
  Ще да видим!

 15. Интересно колко евреи спаси Русия (CCCP) в окупираната от нея половин Полша? Колко евреи спаси от окупираните балтийски републики? Колко евреи спаси СССР от окупираните от Хитлер Беларус и Украйна, че днес си присвоява правото да преподава исторически лъжеуроци на България?

 16. След като на всички е ясно, че правителството и президента няма да вземат отношение по този въпрос, не може ли да се започне подписка на обикновените хора за отзоваване на руски дипломати? Господин Инджев, знаете ли какви са юридическите положения в международното право в такава ситуация?

 17. Към Десислава Калудова:

  В интерес на истината позицията на българското външно министрество беше адекватна, но друг е въпръст дали тя е достатъчна. В случая може да се каже , че правителството е реагирало и това е удобна причина за Борисов да мълчи, скрит зад принципа на реципрочността: външно министрество отговаря на външно министерство и това се смята за достатъчно, явно. Остава възможността журналисти да питат Борисов какво мисли по въпроса, ако се намерят такива храбреци.
  Дипломатите трябва да кажат, дали в случая не трябваше да се предприеме стъпка от рода на покана към посланик Макаров за обяснение в българското министерство на външните работи.Сега, след отговора на българското министрво, въпросът формално изглежда затворен и не вярвам от българска страна да предприемат каквото и да било без ескалация от руска страна. Все пак живеем в държавата, в която най-висшият представител на властта изповядва доктрината “да не дразним Путин”.

 18. АМА ТИЯ ТАТАРО-ФИНСКИ (ПО ГЕН) “АБОРИГЕНИ” НАИСТИНА НЕ ЗНАЯТ ЩО Е СРАМ! КАТО СИ НЯМАТ СВОЯ (ДРЕВНА) ИСТОРИЯ, НАГЛО КРАДАТ И СЕ ФУКАТ С ИСТОРИЯТА НА ДРУГИ НАРОДИ! ЦИВИЛИЗОВАНИЯТ СВЯТ СЕ ЗАБАВЛЯВА!

  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/britanskiyat-muzey-v-kremalski-kapan-predstavyat-artefakti-ot-ukrayna-kato-ruski

 19. Ето кой избива евреи през ВСВ:
  ГИБЕЛТА НА БЪЛГАРСКИЯ “ТИТАНИК” – през 1942 година съветска подводница потапя българския кораб “Струма” . Загиват 767 души евреи и българи
  В памет на 767-те еврейски бежанци и български моряци, загинали на кораба “Струма” на 24 февруари 1942 г. в Черно море
  http://www.extremecentrepoint.com/archives/5812

 20. По-най гнусен начин руснаците искат да изкривят историята и да отнемат честа и достойнството на българският народ.
  Тези, които от дълбока древност са искали заличаването на българската държава, тези които методично са работили за етническото изличаване на българите продължават пъкленото си дело, този път на полето на морала.
  Тези, под чиито диктат беше заличен елитът на България, тези които пратиха елитната Българска армия да се бие срещу Вермахта,тези които потопиха български кораб превозващ еврейски бежанци, тези които превърнаха България в руска колония сега протягат костеливите си ръце към душата на България.
  Време е да се отърсим от руската зараза!!!!
  Българи!

 21. Първа стъпка е махането на МОЧА от центъра на София!
  Да се разглоби и изпрати на руснаците, те да си го монтират където искат.

 22. Хм, ами АКО България бе изпратила на източния фронт едни 30-35 свежи дивизии, известни с “балканско-прусашката” си твърдост, ей така да подкрепят “коалиционния партньор” и да закрепят румънските и италиански дупки, дали пък сегашен волгоград нямаше да се казва Ню Болгар?
  Питам само мекотелото мягковски.

 23. Проблемът не е в това, което казват руските политици за България, а, както казва господин Инджев още в заглавието, в това, което се случва: “Русия задълбава …”. Руснаците не правят нищо без план. Щом като активизират атаките си срещу нас, значи нещо целят. Може би да проверят малкото хора, които биха реагирали на тази провокация. Може би да тестват глухотата на институциите. Може би затова се появяват заглавия, че Доган се връща в политиката. Може би са оценили, че вече нямаме съпротивителни сили и е въпрос на време да си вземат това, към което проявяват интерес от 200-300 години. А може би няма да си го вземат сами, а нашите политици ще им го подарят, а сигурно и ще им платят за това, че са благоволили да го получат. Въобще, всичко това е по-тревожно от това, че някакви се цепят в медиите. Бъдете сигурни, че те много добре знаят какво и кога се е случило.Въпросите остават за нас.

 24. Възможно е целият скандал да няма никаква връзка с България, просто е “използван” твърде видим символ на окупация – на 02.11.2017 г. се навършват 100г. от писмото на британският лорд Балфур от 02.11.1917 до Ротшилдр, с която се признава правото на еврейският народ да има свое “национално огнище” в територията на Палестина. Такъв прочит дава съвсем друг смисъл на надписа “100 години ционистка окупация”, който няма нищо общо със смисъла, който се влага досега – спасяването на българските евреи през Втората световна война.
  Реакцията на Захарова е от 03.11.2017, т.е. графита е най-късно от 02.11.2017

 25. Русия не “задълбава”, а както е свикнала господарски налага с нагайката Задунайска Губерния. В конкретния случай предизвиква поредната компексарска истерия в българите и ги кара да си говорят сами, да минават в перманентен обяснителен режим и да се въртят като патки с отрязни глави. Ако си мислите, че на онези в Москва им пука за нашите аргументи – има ли “ако” в историята, какво била направила самата Русия с нейните евреи и т.н. и т.н., дълбоко грешите. Чудовището отвинти шамар на българите за това, че са допуснали да се оскверни един от ключовите знаци, с което е маркирало територията, която смята че му принадлежи. И не му пука за никакви обяснения и оправдания. А оправдания ще последват. Хорни Корни отново слухти леко разкрачена за сигналите, които идват от Москва за да разбере дълбокия им смисъл преди са се изкаже по въпроса, Фърчилежко вече съжалява, че е упротребил думата провокация, а ще се окаже, че е имал нещо съвсем друго пред вид като я е употребил…

  *****

  Тия в Москва както всички мафиоти разбират само от ритник в зъбите. Когато Джуджеро изръси онази тъпня за азбуката която идвала от македонската земя все едно че по това време тази земя е била част от империята на инките, а не на българите, реакцията трябваше да е само една – светкавична смята на името на катердралния храм от Невски на Св. Св. Кирил и Методи. Без обяснения – Фасът щеше веднага да разбере тънкия намек.

  ******
  Когато онова отмъщение на природата Толстой заяви, че Русия ще изкупи останалата част от Черноморието ни, че и цяла България, реакцията трябваше да бъде втещяваща – закон забраняващ на руснаците да купуват нова собственост у нас и който да задължава сегашните притежатели на такава да се освободят от нея в рамките на две години.

  *******
  Последната обида за ролята на народа ни за спасенитето на евреите трябваше да получи за отговор не обяснения за безспорното, а светкавично премахване на паметника Моча.

 26. @quest

  Znaete mnogo dobre, 4e dne6nite bylgarski vlastnici upravlqvat na principa “da ne draznim putin” (po bace), taka 4e nqma da izpylnqt nakazaniqta kym kremyl, koito ste izmislili.
  Ostava ni samo da diskutirame, no ne biva da e samo po forumite, a naj-ve4e izvyn tjah.
  Samo taka mojem da postignem v obozrimo byde6te mnozinstvoto u nas da ne e podatlivo kym kremylskite propagandni trikove.
  Napredykyt v tova otno6enie ve4e e ogromen v sravnenie s predi 5-10 godini.
  Mnogo e verojatno na6ite vnuci ili pravnuci da premahnat MO4A i preimenuvat vsi4ko, koeto o6te nosi imena na bylgaromrazci.
  No njama symnenie, 4e tova edin den 6te stane, za6toto dostaty4no bylgari 6te znajat istori4eskite fakti i sami 6te go poiskat.

 27. @cимпaтизaнт/кa нa ДCБ

  Ама Вие наистина ли искате чак вашите внуци или правнуци да премахнат МОЧА? Че тогава България вече няма да я има. Проблемът с премахването на този уродлив паметник съвсем не е в незнание на исторически факти, за което трябват още две поколения да се случи. Фактите отдавна са известни – при това на достатъчно хора. Въпросът е защо нищо не правят? Защо дори не могат на избори да гласуват против кристално ясните кандидати на червената мафия и нейните производни? Днес т.нар. “професор” Иво Христов изкара 80% от населението дебили. Да не се окаже, че е прав?

 28. За пореден път – изключително точна, обективна и изчерпателна статия от г-н Иво Инджев, която дава чудесен отговор спрямо предателството и продателството на лумпенизираната туземна русофилщина/русодебилщина.

  Аз лично предлагам, абсолютно всеки, за който Русия, красна армия, Москва, Сталинград и Ленинград са по-важни от България, София и българския народ…

  Просто да се омита извън българските граници!

  Предатели и чуждо-русо-поклонни отрепки бол!

  Абсолютно никой повече няма да се съобразява с такива!

  България за българите и за българската нация!

  Предателите на българския народ да си плюят на акъла!

  Чудесна статия за пореден път, г-н Иво Инджев!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.