Доган прочитал по десетина тома на ден и бил ПРЕКАЛЕНО умен

Има ли опит за реинкарнация на свети Доган в българската политика?

Този въпрос си зададох във връзка със зачестилите намеци за нещо подобно напоследък. По точно какъв повод трябваше да бъдем заплашвани днес от Димитър Тадаръков, че Доган може да възкръсне в политиката, пропуснах да забележа. Но така или иначе приятелят на Доган ни осведоми за няколко неща около персоната на (уж) оттеглилия се в покоите на своите сараи в Бояна Сокол.

Три неща научих(ме): че Доган е в кондиция и тренира в своя политфитнес усилено. Какво друго означава фактът, че всяка седмица се срещал с експерти и съветници, освен, че поддържа политмускулатурата си в изправност, подготвяйки се за нови подвизи?

Второ, условието за завръщанто на Джедая е да има диктатура. Иначе хич и няма да го видим отново да вилней над бащино ни огнище.

Трето, бил ПРЕКАЛЕНО умен защото е прочел някога 25 000 тома книги само през първите 25 години от живота си. Усреднено това прави по 1000 тома на година, но ако се вземе за отправна точка началото на неговата грамотност някъде в началните класове, то планините от прочетени томове на година стават още по-големи ( разбивката на месец би дала чудовищните стотина и нещо месечно- този човек нито е спал и ял, нито е правил каквото и да било друго, ако приемем сметката за вярна). Ами на ден? Излиза, че е схрусквал от закуска до закуска по десетина тома. Не гений, а направо извънземен читател!

Навремето двама телевизионни водещи, единият от които днес е депутат от БСП, мереха “скромно” разстоянието между собствената си начетеност и обекта на тяхното презрение във вагони с книги. После културният министър Вежди Рашидов въведе сантиметрите за нивото на познанието, придобивано чрез книги: колкото по-дебела е една книга, толкова по-стойностна е тя, отсече на пресконференция като с длето скулпторът, оставяйки наистина златна диря в коловоза на овластената простотия в нашата изстрадала иначе в това отношение държава.

Сега приятелят на Доган надгражда опита на своите предшественици в измерването на нечия умност чрез томовете книги, които обектът на неговото обожание бил прочел. Как точно ги е премерил и защо не ги е качил на кантар да ги претегли колко тонове тежат тези томове- още повече, че има томове по 200 , а други пък по близо хиляда страници ( да не говорим за шрифтове, междуредия и т.н., определящи също концентрацията на информация в един “том”)?

Зямислих се относно томовете, защото е мистерия как човек чете книга и си я отбелязва като “прочетен том”. Представа, сама по себе си достойна като за фантазията невръстни читатели на Чичо Томовата колиба. Но ако количествените измерения на подобно фриволно твърдение могат само да предизвикат анекдотичен смях по повод нескопосаното подмазвачество на ласкателя, то съдържателната страна на въпроса изисква една малко по-сериозна реплика.

Човек може да е прочел не томове, а тонове книги. Но са важни две неща във връзка с това: преди всичко, що за томове са това- Живков например беше произвел десетки томове речи, “съображения” и тезиси, превърнати в тонове отпечатан боклук, за които си беше взел хилядите левове хонорари. Това не го направи по-малко прост.

Да допуснем, че прочитайки въпросните томове – все качествени трудове ( и с това да се съгласим великодушно), в крайна сметка важното е не само какво е запомнил читателят, но и за какви цели използва запомненото. Защото няма по-злокачествени злодеи от онези, които са адски начетени и употребяват своята начетеност за адски злодейските си дела- например в угода на кръвожадни диктатори или в услуга на политически въжеиграчи с голям принос за манипулирането на едно демократично общество, продължило близо четвърт век.

Тадаръков определено не изглежда да е от тези начетени злодеи, но рекламирайки Доган с небивалиците за неговата свръхчовешка начетеност е поредната самоходна илюстрация за вредителството на услужливите “полезни идиоти”, казано с езика на Ленин, за когото се твърдеше най-сериозно, че чете цели книги само за минути.

Иначе Тадаръков възпроизвежда вица от серията “черен хумор” за двете престарели старици, които се разпитвали на гробища коя на колко години е. узнавайки, че Пенка на 90,  89 годишната Минка възкликнала съчувствено: “брей, че ти ше имаш ли време да си ходиш до вкъщи!”.

 

Та и наш Тадаръков изкара работата така, че Доган, освен да кльопа том след том, нищичко друго не е правил в младостта си, за да раздава след това на нас, невежите, от насъбраната мъдрост ( макар клюката да е категорична, че той обича да си поспива до късен следобед, но да я оставим на клюкарите, които и от това обстоятелство могат да изкарат някой лев в жълтите медии).

25 мнения за “Доган прочитал по десетина тома на ден и бил ПРЕКАЛЕНО умен”

 1. Има ли РАЗЛИКА между доган и местан-ДА!
  ад е готов да предостави България изцяло на благоволението на цар пут.ин.
  лм му е опонент-България се оставя на милостта на султан ердоган.
  Сиреч-последната дума по всички важни външнополитически действия да бъдат санкционирани от ръкоположените за целта емисари и двмата-ад и лм стават. И при едният и при другият ще имаме наистина “независима външна политика”-нищо няма да зависи от нас.
  Колкото до тоНовете които е изчел лицето доган навремето по повод споделеното от “омникомпетентният” тома томов и пияндурата-лъжец дмитрий иванов булката реагира на думите им с присмех: “Едва ли са толкова много, но при всички положения съдейки от публичните им изяви не са това книгите които трябва човек да прочете”.
  При всички положения изваждането под светлините на прожекторите тежката артилерия в лицето на агент Сава означава, че навлизаме в последната, решителна фаза на хибридната война която Раззия води срещу България. До 2-ри февруари 2018г-последният краен срок за официалното изобличаване от САЩ на крадливото обкръжние на Путя а и на самият него останаха по-малко от 3 месеца. кремъл по всички фронтове ше се опита да нанесе “превантивни” удари по близка и далечна чужбина и най-вече на официлизираният за враг НАТО. Когато звярът е смъртоностно ранен и натикан в ъгъла тогава хапе най-силно.
  И понеже думата дума отваря горещо препоръчвам книгата на Марк Солонин
  “23 июня День М”
  Убеден съм, че нито един роден петоколонник и полезен идиот няма да я прочете. СъвеЦкият диалект ги затруднява максимално и ако по случайност го владеят и имат малце от малце достойнство ще се виртгръмнат.
  В края на краищата-чужди дертове.

 2. Аз пък ще наблегна на материалистката теория за книгите на г-н хидро-философа. Тъй де, вероятно е материалист, макар да не знаем на коя школа е привърженик.
  Опитвам си да си представя, как въпросният хидро-философ си е “набавил” въпросните 25 000 тома. Даже ще приема, че не са 25 000, а 10 000. Само че по “онова време” 10 000 заглавия нямаше в нито една книжарница, камоли в домашна библиотека. Да не говорим, че те биха стрували малко състояние, което не би се вързало с работническо-селския произход на момчето от Дръндар, а и биха привлекли вниманието на службите за “незаконно забогатяване”.
  Остава да е ползвал библиотека, но селската библиотека едва ли е предлагала толкова блага на жадния за знания бъдещ философ, което ме навежда на мисълта, че малкият Ахмед е ходил до големия град да чете. Което пък нарушава времепространствения континуум, защото предполага спирането на времето за пътуване, храна, спане, училище… и т.н.

 3. Руският посланик в САЩ се оплака: Никой не иска да се срещне с мен, ингнорират ме!

  (Смисълът от пребиваването във Вашингтон на руски посланик, който всички важни личности заобикалят от километър, напълно се губи”, коментира изданието by24.org.) 🙂

  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/ruskiyat-poslanik-v-sasht-se-oplaka-nikoy-ne-iska-da-se-sreshtne-s-men-ingnorirat-me

 4. Много българи станаха свидетели на безпомощните усилия на назначения бизнесмен Тадаръков да представи проскубаната политическа гарга на Доган за “Сокол”.
  Наистина, щеше да бъде смешно, ако не беше унизително, защото кукловодите пак пробват с “трици маймуни да ловят”!

 5. За да вадят Доган отново на политическата сцена нещо ще се случи в България какво ще почакаме и ще видим

 6. Vyzmutitleno povedenie na Tadarykov,a i na Peevski,pri polojenie,che KTB be falirana oshte po vremeto na Oresharski!
  Neshto kato smeshen plach po vremeto na Botev.

 7. Не мога да разбера само откъде тадаръков е “разбрал” за 50 000 тоНа книги които е “прочел” доган?!? Не ми се вярва, заедно да си ги чели през последните 50 години.
  Откъде може да има такава “информация”?
  Не вярвам доган да се е “похвалил”?Сам?
  Той не е такъв …….не би споделил такива “ексхибиционистични” лични факти за себе си. Вероятно тадаръков има огромен “експертен” потенциал да измерва броя прочетени книги от доган, само по вербалните му “интелектуални” излияния, които макар и доста редки, са достатъчно “изчерпателни” за “обективното” му (пре)оценяване от “изпечените” тоНови “оценители”, като тадаръков?!?
  А това предполага “експерта” тадаръков да е прочел поне толкова тоНове ,колкото и доган. Но за да ОЦЕНИ “точно” тоНовата “интелигентност” на доган, тадаръков трябва да е прочел МНОГО повече тоНове от него! Поне 100 000-200 000 тоНа в повече от доган!
  П.П. И не виждам причини за сегашното рекламиране на доган пред публиката. Той си има и прокси-министри , от “квотата” на патрЕотичните си “противници” от Атака. Има и задкулисна коЙалиция с винету. Има си “медийни”, съдебни и прокурорски “кадри”, които са зависими от него. Като гледам няма защо доган да се презентира в този момент. Най-добре е доган да продължи да си чете поредният 100 000 тоН , за да не “изостава” от темпото си от 10 прочетени тоНа на ден! Защото тадаръковци ВЕДНАГА ще усетят това!
  А пък и винету е негов пряк последовател в “радаването” на порциите. Машшшшшшшалахххх!
  Ето даже и “коалиционните” му ортаци от Обединени патрЕоти вече не крият това. Оня ден каракачански , а вчера и симеонов ПОТВЪРДИХА пред всички “медии” в НРБ ,че министъра на здравеПОГАЗВАНЕТО е от “КВОТАТА” на ГЕРБ, и те НЯМА да предлагат кандидатури за овакантеният пост от Проф. Николай Петров!!!
  Това е “вътершна информация” от Дондуков1, потвърдена от възможно НАЙ-високото ниво от 2(ДВАМА) вицеПРЕМИЕРИ! Двама! вицеПРЕМИЕРИ!
  А пък винету казваШЕ, при всеки пореден “мандат”, че вече никога НЯМА да раздава ПОРЦИ…..ПРАДОН! не ПОРЦИИ , а “КВОТИ”! “КВОТИ”!
  винету повтаряШЕ ,че вече няма да раздава “коалиционни” КВОТИ, а пък заместниците му – каракачански и симеонов, вече НЯКОЛКО пъти ПОТВЪРДИХА,че и сега винету ПАК е направил “КВОТАлиция” , вместо КОАЛИЦИЯ! Както е казАл народа- винету “коалициите” си мени , но ПОРЦИИТЕ(“КВОТИТЕ”!) – НИКОГА!
  Още повече ,че и сега продължават да си раздават порциите помежду си с доган, както е било още от общото им етно-монархосоциалистическо “разадаване” , започнало през 2001г.!!!

 8. Г-н Инджев, поздравявам ви.Успяхте за краткото време при Цветанка Ризова да изложите виждането си по повод руското нахалство.Участието ви в телевизионно предаване е радост за нас.Не ги отказвайте.

 9. Аз мисля, че не трябва да се коментира човек, който се е сврял в миша дупка/разбирай някакви сараи/ и достатъчно е доказал, че е работил в ущърб на България. А, този Тадаръков не знам какъв професор е, но е много съмнителен относно достоверността на приказките си. Затова такива хора не заслужават внимание.

 10. Брилянтен в “Лице в лице” Иво Инджев тази вечер, най-после БТВ звучеше като българска телевизия!!

 11. Това са малкото останали интелектуалци в България, без високи постове, без държавни мерцедеси, без платени от Газпром заплати, браво Инджев! Ти ни направи деня днеска тука във Флорида!

 12. Господин Инджев днес беше ваш ден! Радвам се че най накрая бяхте поканен на интервю в БТВ и там вие бяхте гениален. Поздравявам ви, дано тези ГАЩНИЦИ и РУСОФИЛИ да са гледали предаването и да си вземат поука на кой РОБУВАТ.IIC…..oIL.

 13. Значи, нещата не са какво казва Иво/правилно или не,а според мен и тук коментиращите е правилно/, а къде ги казва. Защото, когато се казват по национални медии отзвука е по-голям. А, има много повече изказвания по националните медии от Кънчовците, които заглушават истината /по Гьобелс/. Или както е казал Мирабо- “Дайте ми най-пристрастния съдия, аз ще спечеля делото, ако е публично”.

 14. Изгледах с голямо удоволствие гостуването на г-н Инджев при Ризова.Мисля,че на много хора се поотвориха очите за руските лъжи.Мисля си и какво накара Цветанка да покани Иво?

 15. След философът-хидроинженер и „малката пластика”, този тадаръков наистина ми идва в повече!
  Разбирам ги – само парите не са достатъчен гъдел за хипертрофираното его, особено ако то е расло непомерно, на воля, нейде из Родопите или из полето, пасло овцете /патките/ и заедно с тях наторявало ливади и дъбрави, без ограниченията на санитарния фаянс и тоалетната хартия. И после, отведнъж – жълти павета, вани, бидета, надуто наукообразно бръщолевене, Брюксел, „Белведере”, бизнес /разбирай – безогледна аванта/, мъни като шума, виски, пура, мохито, фешън и … бяла якичка /върху потомствено загорелия врат/. Остава обаче там някъде, дълбоко скрит в дребната душица дивашкият страх от ненадейния удар, който ще те смачка като муха, пролазила върху позлатен витраж и ще те срине отново там долу всред вече презряния роден плебс, всред мизерното смрадливо живуркане, всред познатото гуано! Този спотаен страх те връхлита от засада винаги, когато случайността те сблъска с истински красивото, истински благородното, истински богатото! Сграбчва те този страх и в някои нощи – трезви и самотни, когато съзреш в огледалото на душата си жалката си същност! Този студен, гаден, лепкав страх те озлобява, изпълва те с подозрителност и омраза, тласка те към себеизтъкване, към душевен ексхибиционизъм! Измъчва те неутолимата жажда да предизвикваш болка и страдание, да унижаваш, да мачкаш, да тъпчеш, да газиш през всичко стойностно, всичко светло и нетленно, в безнадеждното усилие да повярваш на ефемерното си превъзходство, на бутафорното си величие…
  Но защо трябва да ме занимават със себе си тези жалки същества, тези каскетни аристократи, тези полуграмотни „интелектуалци”?! Защо не мирясват в измисления от Молиер специално за тях свят? Защо се заблуждават, че ме интересува колко и какво са чели, чели ли са изобщо и дори могат ли въобще да четат? И защо си мислят, че това дали са чели „Винету” или „хидрология на диалектическия материализъм” би променило мнението ми за тях?
  А трябва ли да мерим в заглавия /”томове”/ и страници вопиющата им простащина?! Що за критерии ще ми налагат и от къде на къде?
  Нима някой нормален човек се е питал някога колко „тома” са прочели през живота си Алберт АЙНЩАЙН, Ото ВАЙНИНГЕР и Стивън ХОКИНГ?!
  И накрая да попитам тадаръков дали знае, че:
  – „Малкият принц” на Антоан дьо Сент Екзюпери наброява по-малко от 100 страници;
  – Иво АНДРИЧ получи нобелова награда за своята „Зеко” – повест от само 170 страници;
  – „Вълшебната планина” на Томас МАН е почти 940 страници, а
  – Старият Завет на Светото писание съдържа 1260 страници?!
  Кажи, смотана комундело, кое е „том” и кое не е?

 16. Доган е агент на ДС и най-здравият синджир с който неразформированата ДС и руските служби държат в подчинение този изрод, е документираното му участие в така наречените “турски атентати” по време на т.н”възродителният процес”. Атентати инспирирани, логистично и материално подсигурени от комунистическите служби за сигурност по идея на руските им наставници, с цел дискредитиране на зараждащата се съпротива от страна на турците срещу престъпното комунистическо деяние наречено “възродителен процес”. Т.н “турски атентатори”, поставили бомбата във вагона за майки с деца, доказано са агенти на същите сатанински комунистически служби за сигурност, които сeга дърпат конците на Доган с цел унищожаване на българската държавност, независимост и етнически мир, в услуга на Русия, тази тъмна сила.

 17. Светъл лъч тази вечер при Ризова – един от любимите ми блогъри – стегнато, точно, ясно и смело – само така господин Инджев! Да не забравяме и участието на Петър Славов – един от малцината достойни българи, защитаващи интересите на всички нас и Републиката ни от бившия Парламент! Повече трябва да се чуват думите ви от националните медии!

 18. Поздравления на всички коментатори и специално на Павел Тинков. Надникнал е до дъно в дребните им душици. Може да не сме чели вагони, тоНове книги, десетки хиляди “томове” но за сметка на това както таралежът знаем най-важното. Не от лица кат пишман професора тадаръков ще чуем истината, само истината, цялата истина. Напротив! ДГД от една долна, мръсна гад!

 19. Pozdravlenija i ot men za u4astieto vi v “Lice v lice” dnes, g-n Indjev.
  Pozdravlenija i kym Cvetanka Rizova za silnoto predavane, za koeto doprinese i drugijat j gost Petyr Slavov.
  Propast zee mejdu tezi inteligentni analizatori i kenefnoto nivo na gerberastko-komunisti4eskite bori4kanija, koito zadrystvat televiziite.

 20. Точно така господин Тинков. На тях трябва постоянно да им се повтаря какви са и от къде произлизат за да разберат какви НИЩОЖЕСТВА са. Издънки на БКПБСП ДС КПСС и КГБ. ТОВА СА ТЕ!IIC…..oIL.

 21. Поздрави на господин Инджев за участието му при Ризова! Такива предавания могат да ме върнат към гледането на телевизия! Поздрави и на господин Тинков, за убийствено точния текст! Познавам единия от тях от дете – уцелил сте го 100%!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.