Американският еврейски комитет защити заслугата на България за спасяването на евреите от руската провокация

Вече има и международна реакция на провокацията на руското външно министерство, което се опита да принизи българската роля за спасяването на българските евреи в пределите на Царство България през Втората световна война, приписвайки заслугата на Червената армия.

На тази провокация реагира изпълнителният директор на Американския еврейски комитет (АЕК), Дейвид Харис, наричан от израелския президент Шимон Перес “министър на външните работи на еврейския народ”.220px-David_Harris_(AJC)

Ето текста на неговата декларация в превод на Вени Марковски:

”Твърдението е фактическа лъжа и нагъл пример за исторически ревизионизъм в най-лошата му форма.

Изпитвам най-голямо уважение към огромния принос на СССР за разгрома на нацистка Германия, който се случи след като Хитлер наруши споразумението Молотов – Рибентроп от 1939 г. и нахлу в СССР през 1941 г.

Никоя нация от Съюзните държави не е претърпяла по-големи човешки жертви от Съветския съюз в борбата си срещу Берлин и партньорите им от Тристранния пакт. И това усилие включваше освобождаването на Аушвиц-Биркенау, трагично известния нацистки концлагер.

Ясен ми е фактът, че България беше част от този Пакт, следователно е от грешната страна на войната.

Но — и това е едно голямо “но” — въпреки верността си към Берлин, България се възправи през 1943 г., за да извърши едно забележително нещо — да се противопостави на нацистките заповеди и да защити близо 50 000 български евреи от депортиране и почти сигурно унищожение. Много смели хора бяха ангажирани с това героично спасително усилие, което е признато с благодарност от Яд Вашем, от историците на Холокоста, както и от самите оцелели.

Не, българската история не е перфектна. Единадесет хиляди евреи от Тракия и Македония, които се намираха под българска окупация, бяха депортирани в лагерите на смъртта и това никога не може да бъде забравено. И все пак никоя друга европейска държава под нацистки контрол не успя да защити огромното мнозинство от толкова голямо еврейско население.

И след войната България позволи на оцелелите евреи да емигрират в Израел, след неговото създаване през 1948 г., което повечето от тях избраха да сторят.

Сега Москва иска да получи признание за едно действие на България по време на войната за спасяване на евреите. Това е пореден пример на опитите на Русия да преиначава историята и да се намесва в живота на съседите и бившите соц. държави.

Освен това, независимо от всички безценни действия на Русия за унищожаване на нацисткия режим, Сталиновият антисемитизъм преди и след войната е безспорен, така както е безспорно и това, че отказва да позволи емиграцията на евреите от СССР.

АЕК почита усилията на България по спасяването на евреите и ще ѝ отдаде почит през следващата година, коато отбелязваме 75-годишнината от това действие, като ще посрещнем българския премиер Борисов на нашия глобален форум в Йерусалим.”

Източник: https://www.ajc.org/…/ajc-ceo-david-harris-responds-to-russ…

https://www.ajc.org/news/ajc-ceo-david-harris-responds-to-russian-historical-revisionism-on-bulgaria

13 мнения за “Американският еврейски комитет защити заслугата на България за спасяването на евреите от руската провокация”

 1. Браво на евреите! И на американците! А изречението за пакта Молотов – Рибентроп (по същество – договор за започване на войната и разпределяне на анексираните територии) е гениално!!
  Около Захарова вместо на захар май ще мирише на газ?

 2. Поредното изключително стойностно съобщение на г-н Инджев. Поздравления!

  Във връзка със случая предлагам разглеждането и на следния въпрос: Голяма вреда на българското общество (не казвам „народ”, защото е отживял времето си термин) нанасят зачестилите напоследък провокации към прословутата „българщина” от страна на великоруската политика. С подобни провокации Кремъл печели двойно: Веднъж се представя като патриотичен елит пред собственото си население, а втори път активизира една отживяла времето си „българщина”, която е определено вредна за евроинтеграцията на българското общество.

  Напоследък, националистическите крясъци в периферията на ЕС (Брекзит, Каталуния, Виктор Орбан и прочее) заглушиха до голяма степен разумното говорене на мнозинството европейци. А в това разумно говорене няма нищо националистично, а съвсем определено е космополитно и веднага се разбира от всеки пребиваващ по-дълго време в ЕС:

  Като правило, гражданите на ЕС не говорят за исторически заслуги и гордости, славни дати или бележити личности, произлезли от нечий етнос. Европейските учените се отказаха от понятието „раса”като биологично несъстоятелно и са на път да се откажат и от термина „народ” като безсмислен и вреден заменител на правилния термин „общество”. Разбира се, проблеми има – и с бежанци, и с националисти, и с политици, и с бизнес-олигарси. Но всички те се решават повече или по-малко успешно, без да се превръщат в националистична параноя (като руската или българската) на някакъв „унижен народ”, който макар, че е фикция, все успява да излъчи свои гласовити „представители”, защитаващи негова (на въобразения „народ”) заслуга или достойнство.

  Националната докачливост е опасна зараза. Случая с антиционисткия надпис беше погълнат като вирус от Кремъл за да се докачи за един „паметник”, който нито е руски, нито съветски, нито на съветски войници, (тъй като няма гробове под или около този „монумент”). В отговор, феновете на „българщината” налапаха същия вирус за да се разпалят на тема „историческа заслуга за спасяването на евреите в България”. Наговориха се куп патриотарски „гордости” и от руска, и българска страна, които не допринасят с нищо за европеизацията на двете общества. Европейска реакция идва единствено от страна на “Американския еврейски комитет” за която г-н Инджев е така добър да ни съобщи. Нека му благодарим за това!

  От друга страна, крайно време е нашенските патриоти да се опитват да отговарят по стандартите на европейския космополитизъм (както в случая го прави Американския еврейски комитет) на всевъзможните Кремълски провокации за разпалване на прословутата „българщина”, която вреди на евроинтеграцията на страната. „Българщината” днес е вредна, както е вредна „каталунщината”, „Брекзита” и патриотарските простащини на Виктор Орбан.

 3. Присъединявам се към оценката на Христо Ботев. Такова фино пързаляне казано напълно сериозно по повод съветско-германският договор от 23 август 1939г. аз поне досега не съм срещал по този повод. Едно изречение но за ерудираните, мислещите хора казва всичко.

 4. Нищо повече не мога да кажа след по горе писаното. Освен:”Браво на евреите! И на американците!”

 5. NESTOR, ти май не осъзнаваш ,че в този блог освен за “българщината” , по същия начин държим и за истината!
  В други блогове и сайтове можеш да клеймиш “българщината” си! Тук просто няма да намериш такива съмишленици!
  Но ако случайно си забелязал ние НЕ защитаваме само “някаква” си “българщина”, ние защитаваме истината за спасяването на евреите, историческите факти, от невежеството или от агресивната лъжа ,която иска да я манипулира и използва за империалистическите си агресивни цели.
  Не виждаш ли че с такива хибридни ЛЪЖИ, Путлер цели точно разрушаването на ЕС и НАТО? Не ставай и ти проводник и колаборационист на Путлер, НЕ ставай путлеристки “полезен идиот”. Трябва да можеш да намериш сам границите между национализма и интернационализма. В ЕС се опитват да направят това след Втората световна война!
  И не забравяй ,че най-агресивен е империалистическият “национализъм”! И, още повече, че няма разлика между империалистически “национализъм” и империалистически интернационализъм! Историческите факти през последните векове го потвърждават, а историята на СССР, Третият райх и други фашистки и болшевишки държави през последният век го – доказват!

 6. Ne bih slagal/a
  1) znak za ravenstvo mejdu bylgar6tinata i patriotarstvoto,
  2) znak za neravenstvo mejdu bylgar6tinata i “evropej6tinata” i
  3) znak za ravenstvo mejdu obi4ta kym Bylgarija i tazi kym Rusija, kakto postulira6e njakakyv 4erven oligofren.

  V tozi red na misli, odobrjavam iniciativata na kmeta na Elin Pelin da razre6i samo praznuvaneto na denq na narodnite buditeli, za smetka na Helloween.

  I az blagodarja na Amerikanskija Evrejski komitet za byrzata i adekvatna reakcija.
  Zatova pyk kremyl ve4e ne samo si syzdade ime na lyulkaTA na fal6iviTE novini, ami vse pove4e kato lyulkata na fal6ivi novini, koito smajvat sveta sys svoeto maloumie.

 7. Това беше една добре отиграна хибридна атака базирана на историческа лъжа. Атаката постигна целта си – предизвика поредния разкол в обществото и отново провокира националните ни комплекси. Опровергаването на лъжата няма особено значение след като тя си свърши работата. Петата колона на Москва дори се престара като реши да ескалира ефекта й като застана зад тезите на Москва. Вижте изказването на т.нар. “проферсор” Иво Христов по медиите днес. Очаквайте включване и на Хорини Корни. Фърчилежко също ще направи лупинг от най-висока класа. Целта на операцията (като в онзи класически еврейски виц)е да остави онова “неприятно чувство”, че българските крепостни не стават за нищо друго освен да си налягат парцалите и да лъскат паметниците на Москва. Нагайката отново изплющя през лицето на робското племе (Иво Христов направо нарече българите “дебили”) и никакъв американски еврейски комитет няма да премахне унижението от настъпените национални комплекси.

 8. ЗНАХАРОВА И ПУТьИН – ДА СИ ГО НАЧУКАТ!
  РАЗРЕШАВАМ И ЕДИН НА ДРУГ!

 9. @quest
  Naprotiv, Atakata postiga efekta da se obedini narodyt okolo omrazata kym tezi, koito izopa4avat slavnata mu istorija.

 10. Ако имаше обединяване на народа, сега същият този народ щеше да протестира масово пред руското посолство в София или направо щеше да срине МОЧА. Псуването пред телевизора на три ракии и две бири не покрива критериите за обединяване на един народ.

 11. Драги QUEST,

  Намирам мненията ви много точни и вя/ерни.
  Това сега също.
  Народонаселението има много за шлайфане в него.
  Ако не е така, нямаше истинският евроатлантизъм (прозападнизъм) на последните избори да получи само 4% + 4% = 8% гласове, нали така? За съжаление.
  И хората да пратят отново най-отгоре в парламент и правителство бойковизъм, “български” социализъм, та и “български” “патриотаризъм”, “националиезъм”, а и толкоз гласове за жорж-ганчевизъм, бензино-марешкизъм и т.н. (русоблизъм).
  При свобода на ориентацията и избора…

 12. Na bylgarskija narod vsja4eski mu se pre4i da razbere kyde v politi4eskoto prostranstvo e истинският евроатлантизъм i kyde нeистинският.
  Zatova na izbori evroatlanti4eskite glasove vinagi se razpiljavat, vypreki 4e predstavljavat ogromnoto mnozinstvo sred bylgarite.
  Symnjavam se, 4e ako bace be6e narekyl 6ajkata si ‘Grajdani za Evrazijsko Razvitie na Bylgarija’, 6tjaha da go posledvat edin milion bylgari, vypreki neustoimija mu bivolski 4ar.

  Mojata teza e ni pove4e, ni po-malko, 4e
  1) rusofilite u nas sa preko sili naj-mnogo petdesetina hiljadi (kato v tova 4islo slagam i platenite) i
  2) samo izcepkite na putinoidite prez 2017 godina doprinasjat za tova, brojat na po4itatelite im u nas stremitelno da namaljava.

 13. Докато държавата Израел признава заслугата на БЪЛГАРИТЕ за спасяването на евреите от нацистките крематориуми, БЪЛГАРИТЕ ИМАТ ПЪЛНОТО ПРАВО ДА СЕ ГОРДЕЯТ С ТОВА. И нито руските историци и говорители, и нито безродниците иво христов, nestor, quest,……. са в състояние да променят това. ГОРД СЪМ, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.