Смрачаването на прехода

През високосната 2008 година на 29 февруари 8 души изгоряха във влака София Кардам. Това предизвика закъснялата реакция с повече от 5 дни на гузния президент Първанов, “пропуснал” да забележи събитието поради факта, че е бил на лов край Симитли. След скандалното му мълчание ( и опити да отрича, че е употребил държавен ресурс за кефа да убива вълци с подарено от спонсорите му оържие на цена много негови заплати) все пак му се наложи да обяви национален траур. https://dariknews.bg/novini/bylgariia/osem-izgorqha-vyv-vlaka-sofiq-kardam-229474

С какво 9-те жертви на катастрофата край Микре заслужават днес, 9 години по-късно, мълчанието на един друг русофилстващ президент в наше време?

Plakat 2.12 PECHAT PREVIEW

Купи билет

Разликата между 2008-ма и сега е в това, че по онова време България все пак беше сред първи 40 държави в класацията на “Репортери без граница” по отношение на свободата на словото ( но тъкмо с подмолните усилия на Първанов, бесен на медийните пробиви срещу нговата вспосзволност, започна сривът на медийната свобода). Регионалният вестник “Струма” пръв “издаде” Първанов, че е мишкувал, вместо да обърне внимание на трагедията с изгорелите българи. Изоставени в планината викачи и гоначи на вълци, мобилизирани за целите на президентския кеф, разказали възмутено пред семействата си как им се е наложило в студа и мрака да се прибират пеш след като президентнтската свита по спешност прекратила хайката, за да се завърне гузният Първанов в София- така информацията изтекла във вестника. След което софийските вестници “Сега” и “Експрес” подхванаха и доразвиха с въпросителни темата, докато 5 дни по-късно главнокомандавщият Първанов капитулира и си призна чрез своята говорителка Бойка Башлиева с половин уста, че наистина е бил край Симитли, но не бил стрелял по вълци. И започа отсрелът на червения кмет на Симитли Апостол Апостолов ( “реабилитиран” години по-късно), признал пред репортер, че Първанов е бил в Симитли ( което наклони везните на президентското половинчато признание): образуваха на иначе заслужилия за червената идея събирач на гласове за самия Първанов цели 8 прокурорски проверки за наказание, че е нарушил омертата. Призна ми го лично при една случайна наша среща, след като беше прочел книгата ми “Президент на РъБъ”. Както се вижда от това примомняне, употребата на прокуратурата за мотивирана от властова мъст разправа  не  е днешен специалитет.

А самото припомняне маркира най-грозната страна на медийното обслужване в България: системния разстрел на истината чрез премълчаване и избирателна “загуба на памет”- например за лукавия Първанов, дефлиращ и днес ( в БНТ) като легитимен, хрисим дори участник в политиката – ни лук ял, ни лукОЙИЛ , мирисал, заедно със съдружника си в този мръсен бизнес Бойко Борисов под крилото на фронтмена на руското влияние в България, олигарха Валентин Златев, общият знаменател между двамата “колоси” в политиката от този век у нас. Сякаш не е вярно, че Борисов започна политичската си кариера с най-важното за него: със заповед от трибуната на учредителното събрание на партията си ГЕРБ в НДК нико от новопокръстените партийци да не си позволява да говори за…Първанов? Колко ли ще да му е бло важно, за да открои такъв приоритет и колко ли е (било) основополагащо, за да мълчат и до днес българските медии за този “симбиоз” ( да използвам отново израза на Станишев със сбъкания термин, произнесен от трибуната на Народното събрание в руския му вариант на подсъзнателно ниво , издаващ начина му на мислене).

Тази жалка картинка днес се повтаря в още по-жалък вариант. Защото нито медиите , нито политиците питат защо президентът Румен Радев не обявява национален траур за загиналите български граждани край Микре. В спомената класация на свободата на словото България, започнала с гонениняна на журналисти по времето на Първанов,  се е сгромолясала днес вече тройно спрямо 2008 г., а пък политиците…те постигнаха обратното: сдушиха се в един русофилстващ парламент, в който цари съгласие по въпроса за обслужването на руските интереси.

Политиците в изпълнителната власт са неразличими от президента Радев, за когото Бойка Методиевич Барисов заяви, че е спечелил изборите благодарение на това, че Методиевич не е пожелал да ги спечели от желание да услужи на опозицията като един истински демократ, решил да сподели абсолютната си власт със себеподобните си русофили.

Налице е явна деградация и липсата на чувствителност по въпроса за необходимостта от обявяване на нацонален траур и на критика спрямо президента Радев е нейна очевидна еманация- ярка илюстрация на смрачаването на прехода от железопътната клада през 2008 , до ада край Микре.

 

НА СНИМКАТА:  Изгорелият влак по пътя от Сафия за Кардам

640-420-osem-izgoriaha-vyv-vlaka-sofiia-kardam

19 мнения за “Смрачаването на прехода”

 1. Деградацията на мисълта у населението е с любезното сътрудничество на герб, която се постара да държи свободата на словото на места по близки до народно- демократична република корея, русия и подобни мракобесни държави.

 2. Няма какво да очакваме от един фатмак, след като НЕ получил заповеди от (с)више!
  Той НЕ може да увОлни дори “съветниците” , които са му назначени от ниновна и решетников! Единият е “парле вуз франсе” и няма дори никакъв допуск за работа с най-елементарна поверителна информация, а и от ОПГ-ДАНС няма никаква информация КАК този ()резидентски шут изпълнява задълженията си! А пък другите се дегизират като фашисти……..ИНТЕРнационалфашисти, и “антифашисткият” им ()резидент сигурно вече им търси лично даже “резервните” нацистки маскарадни униформи, за да са готови за следващият 9 май?!? Ето това са “съветниците”, и такъв е ()резидента …. те само усвояват порциите и постовете си , заедно с порционните им начальници – ниновна, решетнников …..в симбиозь с порционият си таваришт – винету!
  Има едно единствено “правило” за порционокра(д)цията – ПОРЦИЯТА е “свещена” и никога не може да се изоставя самостоятелно от порционополучателя си , тя се предава само лично, лице в лице с “вожда”, “партията” или начальника.
  И за това няма да има оставки на личните порционополучатели на ниновна и на “съветниците” на ()резидента. Не искат да губят от вече раздадените за тях порции. Защото има много желаещи, дори и в самата БКП , които да ги “усвоят”, вместо тях.
  А пък за винету …………той все още
  има достатъчно порции за раздаване, и остава и за “усвояване” и за порционокра(д)цията му. Даже му остават много порции , които предлага и за “чуждите” порционокрации на БКП и ДПС!
  Но докато в НРБ се раздават само порции , такава ще и порционокрацията му. Както е казал “вожда” им Сталин – има порция – има проблем, няма порция – няма проблем!

 3. Мой приятел е бил преподавател на ПАПКА ГОЦЕ в битността МУ на студент. Попитах го да ми каже честно как е видял георги Седефчев първанов по онуй време.
  -Посредствен!

 4. „България е на първо място в Европа с 95 загинали на един милион жители. Ние сме на челното място по тази негативна тенденция“. Това заяви на 15.06.16г. председателят на асоциацията на пострадалите в катастрофи-Владимир Тодоров.
  И края му се не види след толкова много новопостроени магистрали.

  Покой на душите на всички невинно загинали!

  И една ПРЕКРАСНА НОВИНА ОТ ДОЛНАТА ЗЕМЯ. ДА БЪДЕ!
  http://www.faktor.bg/bg/articles/obshtestvo/ulitsata/makedonskata-arhiepiskopiya-e-gotova-da-priznae-balgarskata-patriarshiya-za-svoya-tsarkva-mayka

 5. Само да заостря вниманието на поредната манипулация която прави Светльо по 120 минути в момента, изкарал тази която роди в самолета, сравнително млада жена с два пъти колко нея възрастен мъж с руски черти на лицето, която твърди, че работела в индийска фирма, която добивала злато в Колумбия, хванаха ни пак за канарчета, какви са тези хора, които ни пробутват, какво злато, и то точно в Колумбия която наполовина се владее от наркокартелите, какво продава и купува оттам госпожата и какво е било толкова неотложно, че да я пращат в деветия месец на междуконтинентален полет, ей аман от играчи вече, и всичко за сметка на нас, обикновените американски данъкоплатци, които от даниците пазим всички тези хора от руския путлеризъм и цяла Южна Америка , пропищяла от наследниците на Кастровци и Чегеваровци и бандитьовци червендалести, няма ли кой да разследва този случай, да покаже истинското лице на тези хора?

 6. Кой от двмата, ПАПКА ГОЦЕ или КРИСТИЯН ТАКОВ ще остане с положителен пример в историята. Единяит се прочу с еснафската си философия: “Да хапнем, да пийнем и как му беше името на третото.” Башка ловните си подвизи за сметка на дънокоплатеца. Другият, с личният си пример на ГРАЖДАНИН, БУДИТЕЛ, ПРАВИСТ и книгите които “все ще се четат”.

  http://www.mediapool.bg/na-imeto-na-kristian-takov-shte-se-uchredyat-fondatsiya-i-pravna-klinika-news272014.html

 7. винету е събрал днес “министрите” си, за да обсъждат причините за катастрофите?!?
  Заедно с другите даде изявление и Радев-министъра на МВР, който служи за параван на винету в МВР. И какво си мислите, че “измисли” той,като запасняк от БНА, който винету не назначи за военен министър?
  Радев ,като дългогодишен “държавен служител”, при това военен, каза отново че вината е само в шофьорите. Започна даже да прехвърля вината за зачестилите катастрофи в НРБ даже не толкова на самите шофьори ,а на….. на……., нима все още се чудите на КАКВО отдава Радев зачестилите катастрофи?!? Е, може би няКОЙ от вас все пак да се е досетил?!?
  И така Радев, както и своят начальник- винету, прехвърли ОТНОВО “вината” за ПТП-та на ……на ДЕМОКРАЦИЯТА, която според него била направила шофьорите много по-недобросъвестни, отколкото ПРЕДИ?!? Защото не само шофьорите ,но и КАТ налагал по-голям контрол и предотвратявал по този начин повечето катастрофи?!? И въпросЪТ е КОГА е това “преди”? Защото по времето на любимият(на Радев и винету!) им соц, катастрофите вземаха много над 1000 жертви на година! При много по-малко коли и при много по-повече милиционери и катаджии на пътя.
  А сега, при многократно повечето коли , жертвите са под 1000 души. А от друга страна при КАТ няма промени след идването на “демокрацията”, следователно тя не е повлияла в “негативна посока” нито на КАТ , нито на “любимата” им милиция! И от това могат да се направят изводи ,че нито КАТ , нито милицията са довели до спадането на жертвите спрямо соца! И колкото и да се засилват “правомощията” на НЕдемократизираните КАТ и милицията сега, това НЯМА да доведе до намаляване на катастрофите, след като въпреки тях жертвите на пътя намаляват спрямо соца.
  Единственият път по-който могат да се намалят жертвите до средноевропейските нива да се прилагат и следват техните практики. ТРЯБВА да се увеличи наблюдението на пътя и да се слагат необходимите знаци(а не да се махат, както в НРБ!). Трябва да се приемат техните стандарти за строене на пътища, а не да правим само имитацията им, ако трябва нека се наемат САМО западни фирми за строене на пътищата, по техните стандарти за безопасност!
  И най-важното за намаляването на жертвите в НРБ спрямо соца са повишените стандарти за безопасност при производството на колите, и при строенето на магистралите, което предотвратява повечето челни катастрофи! Това е!
  Това а не калинковите сбирки при винету днеска. Важното са повишената безопасност на колите и магистралните пътища, а не толкова КАТ и милиционерите, както си представят винету и “министрите” му.
  Но ….има и едно голямо НО, и то е че не трябва само да се имитират западните стандарти при строежа на магистралите в НРБ. Както и че същото важи за имитирането на “демокрацията” в НРБ, която уж е “виновната” пак за зачестилите катастрофи в НРБ, според винету и “министрите” му!

 8. П.П. И съвсем забравих да добавя ,че за да има промяна , ТРЯБВА и КАТ, и милицията СЪЩО да приемат западните практики и стандарти , да спрат с имитацията и най-накрая и те да се демократизират. Като първо започнат най-напред с “министъра” си ,който служи за потьомкинска фасада за неговият начальник – винету!
  НЯМА да стане с потьомкинскиТЕ , хибридниТЕ, фасадниТЕ имитации на демокрация и при строенето и контрола на пътищата!

 9. ЧЕСТИТО на БЪЛГАРИТЕ!
  Волгиновците-ДГД!

 10. Понеже се отвори коментар за вината на демокрацията за многото жертви по пътищата да дам и аз мойте 5 стотинки. Ако има сериозен анализ за причините то това няма да е в интерес на управляващата ни театрална група, към която има сериозен интерес и от слави трифончов.
  1. Този път е нормален вътрешно квартален път с разрешена максимална скорост от 50 км в час.
  2. Максималната скорост по магистрален участък трябва да е 110, максимум 120.
  Но нито 1, нито 2 ще бъде споменато, а камо ли заегнато от окупираните ни медии. Защото 1 поставя въпроса на къде вървим като икономика и развитие, а 2 ще засегне лукойл. Всяко малко намаляване на скоростта, ще доведе до голямо намаляване на разхода на гориво.

 11. П. П. ЧЕСТИТО ГРИШО!!!
  Сред първите 30 има един Зверев, но той е дойч.

 12. Ето и едни от показателните ‘резултати’ от унизителния преход, в който тези които останахме в България волно или неволно се оказахме съучасници: https://i.imgur.com/pYQkLUi.png

 13. Страховита гледка!Споделям мнението,че този пожар не е случаен!Професорът е настъпил нечии височайши ,колекционерски щения.Богата на археология е нашата земя и много гадюхи ходят по нея.Вслучая не е възможно да има справедливо разследване и наказания.Можем да разчитаме само на Божието възмездие.Богатствата няма да се загубят,ще бъдат оценени и опазени.Българският народ не ги заслужава.

 14. Чухте ли го ?

  Чухте ли министъра на МВР-то !
  Мали–и , колко много му пречи пустата демокрация само . И то тая – в нащенския и вид .

  Едвам се удържа .

 15. На “Територията” цари пълно беззаконие. Червените мафиоти го наложиха, за да заграбят безнаказано активите на държавата, а сега и някои частни активи. За съжаление, това беззаконие започна да прелива във всички сфери на обществения живот – така се стигна и до “войната” по пътищата. Това което става няма нищо общо с демокрацията. Когато полицейска кола се появи по пътищата някъде в САЩ водачите изпадат в паника и започват да правят грешки само като я видят. Това съм го виждал с очите си. В някои щати ако те хванат, че си пил и караш, направо ти конфискуват колата (като средство за потенциално престъпление), а теб те арестуват. У нас хващат дори и полицаи с толкова алкохол в кръвта, че трябва направо да са интоксикирани до смърт. Върховенството на закона е основен стълб на демокрацията, а не слободията. Не се заблуждавайте. В България няма демокрация. Това, което става е продължение на комунизма с други средства – т.е. добре организиран грабеж. Нищо повече.

 16. Ако ще правим помен на свободните медии да си спомним и за това, как националната (ако не се лъжа) телевизия, тази, дето е на държавна (правителствена де) субсидия, издири съответния подпийнал министър след като войниците загинаха на околовръстното шосе….
  Направо съжалявам, че и тогава намирах махана на медиите, а те си били направо за хвалене…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.