Зимбабве без Мугабе като България без Живков

След 37 години на власт, белязана от безмилостно смазване на всяка политическа алтернатива, разправа с белите с цел да им бъдат ограбени богатствата и след като  бившата Родезия и бивш африкански рай за бизнеса обедня до просешка тояга,  диктаторът на Зимбабве Робърт Мугабе си отива от управлението с военен преврат.

Военните обаче се намесиха след опит на Мугабе да отстрани още една своя потенциална алтернатива в самата управляваща партия “Африкански национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт” , уволнявайки на 6 ноември своя вицепрезидент Емерсън Мнангагва.

Някои аналогии с нашата многострадална България с набиват на очи.

В Зимбабве главорезите на Мугабе преследваха “бившите”, в случая белите заселници, заради завидния им жизнен стандарт. Прогониха ги и ги “ликвидираха” – точно, както “белите” хора в България, “виновни” в очите на мародерите, че са били по-образовани и по-заможни, поради което при преврата на “революционерите” т.н. бивши биват преследвани у нас до девето коляно.

 Купи билет

Plakat 2.12 PECHAT PREVIEW

Разликата е предимно в това, че в България “експроприацията” ( т.е. масовия грабеж, обоснован като  класова борба) от първия ден на вакханалията става под надзора на чуждата Червена армия, въоръжила едни българи срещу обезоръжените им сънародници за целите на унищожението на “белите” хора от червените човекоподобни. Мугабе и компания, на власт от 1980 г., се обърнаха към СССР на по-късен етап, а когато съветските спонсори фалираха, диктатърът си намери покровител в лицето на комунистически Китай.

Живков беше свален от свои съпартийци след 35 годишно еднолично управление. Мугабе го сполетя същата участ и домашен арест след 37 години самодържие.

Живков беше махнат и арестуван по заръката на Москва. Малко вероятно е Пекин, който от години буквално диктува икономическите правила в Зимбабве, да е бил в “неведение” за свалянето на Мугабе.

Заговорниците срещу Живков бяха от най-близкия му кръг и един от тях го наследи на поста в ролята на “реформатор”. Зимбабвийският Петър Младенов , избран вече от управляващата партия за неин председател на мястото на сваления Мугабе, също идва от най-висшия партиен ешелон на управляващата партия. Емерсън Мнангагва има подкрепата на армията- подобно на лоялността на БНА, гарантирана за превратаджиите в БКП от министъра на отбраната Добри Джуров.

 

Мугабе подготвяше за своя наследник жена си Грейс ( на снимката заедно с него по-долу), мразена заради арогантността и склонността й към луксозен живот. Живков беше тръгнал по подобен път, изстрелвайки в политбюро, най-тесния кръг на властта, дъщеря си Людмила, която народът наричаше с презрение “принцесата”.Unknown

Мугабе беше предан на Путин както Живков на Брежнев. Ето защо Зимбабве беше сред онези 11 държави, която гласува срещу резолюцията на Общото събрание на ООН от 27 март 2014 г., която осъди с огромно мнозинство от 100 гласа руската агресия срещу Украйна и анексирането на Крим.

Сега на Зимбабве й предстои преход. Превратджиите могат да дойдат у нас да проучат как се прави това. За да не се окаже пак там, отдъдето е тръгнала –  от 140-то място по свобода на словото, където се намира в момента , т.е. само с 20-30 места по-долу от нас в момента – а бяхме изкласили до престижното 36-то място преди да започне голямото медиийно усмиряване, необходимо като въздуха и слънцето на управляващите у нас, за да диша свободно пропагандата им!

При толкова много прилики и незначителни разлики, народът на Зимбабве трябва внимателно да следи деградацията на демокрацията в България и да си направи изводите, ако не иска някой главен пожарникар да ги оседлае, устремен към подобряване на рекорда на Мугабе по продължителност на собственото управление- този път чрез демократични избори.

15 мнения за “Зимбабве без Мугабе като България без Живков”

 1. Четейки превъзходният анализ на Иво си спомних, няма как да не се получи, за Големият Стамбо. Той беще голям фен на Родезия. Сигурно би допълнил статията на Стопанинът на БЛОГА НИ с още доста интересни разсъждения.
  От мен, поздравления за тамошните военни. Този преврат ще остане вероятно в историята на човечеството като най-елегантният, при това безкръвен. Сал една “жертва”. Руският военен атаще бе употребен от “група черни граждани” по тяхному. Няма пълно щастие. Много интересен е и прякорът на гласеният за наследник-Крокодилът.
  Сега, два линка, свързани най-вече с последният патрон на Мугабе-Путя.
  https://openrussia.org/notes/716039/

  https://censor.net.ua/resonance/463083/eregirovannyyi_osetr_i_plod_strasteyi

 2. Паралелът между България и тази африканска страна е точен.Разликата е ,че ние имахме малък прозорец и една надежда ЕС.Зимбабве няма този шанс.
  Ех, къде е сега Стамбо да направи коментар за любимата му Родезия.
  Страната откъдето можеше да стане възходът на Африка.И вместо бежанци в Европа,африканците с помощта на европейците да направя богата и просперираща Африка.
  Като деца сме чели книгите за белите заселници и мисионерите в Африка и отношенията им с местното население.Никога не се е споменавало за дълбоки конфликти.
  Всеки от нас мечтаеше да посети Африка.По късно обаче Африка бе залята от насилие.Подклаждано от вън и насочено срещу европейците.Жалко.Разминаха се с възхода.
  Що се отнася до съвременна България Зимбабве може да получи опит.
  Борисов наподобява на африканците по авторитаризъм ,безотговорност,безкрупулност и садистично отношение към падналия и противниците си.
  Патологична е омразата му към Костов.Готов е да жертва държавата
  и е бесен,че експерти от дясно и ляво не го подкрепят за промени в конституцията.
  Наел се е да изпълни повелята на руснаците да накажат Костов за разчистване на Авгиевите обори с бърза приватизация,отлепяне от Русия и …ЕС и НАТО.Това никога няма да му простят.
  А Борисов ще остане в историята като руски гъзолизец,особено с отварянето на проекта Беляне и спонсориране на Росатом.
  И един пример за приватизацията.Купувате си пералня Перла 5 през 1970 г. за 500 лв. и искате да я продадете след 20 години.За колко пари,ами за 5 лв. Никой не ви дава повече,няма как.Ето това е приватизацията.

 3. Статия за грамотни. Сравнителен анализ точно като за черни и червени- да се видят какви са маймуни!
  Но пък като се даде управлението на самолета в ръцете на маймуна приземяването е с ясни измерения, като съдим и по закъснелите писъци на безхаберните пътници.

 4. Не бива да отричаме сегашното положение в НРБ, както и че не всичко е било “предопределено” още през 1989г.. НЕ!
  Имаше и различни възможности през “прехода”, през различните години от него. Имаше възможности и за коригиране на предишните грешки ,както през 1991г. и 1997г.. Дори и някакъв смисъл имаше някакви възможности и при управленията на царя, и на винету, но те така и си останаха заложници на собствените си “възможности”, на своите ЗАВИСИМОСТИ , на задкулисните си договорки и използвачите , с които се бяха обградили.
  Ето и един линк ,който показва ПРИЧИНИТЕ за положението в бюрокрацията на НРБ , и на нейното сегашно “ниво”:
  https://kafeneto.wordpress.com/2017/11/20/%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/#respond
  Едва ли има много “изненадани” тук ,в блога на г-н Инджев! Това е и потвърждение ,че цялата бюрокрадция е напълно калинковизирана през последните 10-15 години. Те даже не си знаят точните задължения и отговорностите ,защото “вождовете” им при всеки следващ мандат създават още ,и ОЩЕ “нови” служби , “нови агенТции” , “нови министерства”………..и т.н.
  И с това “начальниците” само дублират, размиват и припокриват отговорностите и задълженията между “различните” си бюрокраДски “отдели” и клонове. Като единственият “резултат” от това е ПЪЛНОТО блокиране на цялата разплута от тях бюрокрация. И на нея и остава само да ЧАКА заповед от “вожда” си, защото вече НЕ е “държавна” администрация, а е само негов ЛИЧЕН ОБСЛУЖВАЩ персонал, получаващ за ЛИЧНИТЕ си порции за ЛИЧНОТО си раболепие към него. А ако една бюрокрадция, макар и многобройна, изпълнява САМО заповеди и получава порциите си за това, то най-подходящите кадри за нея са калинковите.
  Също както по времето на тато ди тути каскети и “развитият” му соц.

 5. Странно нещо е животът, странно нещо е Вселената, а и всичко останало е странно. Вчера ли беше, когато руският посланик в Зимбабве обясняваше, че “ще турят на мястото им и българите и румънците”? Сигурно и военния аташе в Зимбабве е споделял същите “ценности”. И ето ти новина от братско Зимбабве:

  “В Зимбабве во время массовых беспорядков неизвестными был похищен и изнасилован группой чернокожих мужчин военный атташе при Посольстве Российской Федерации в Республике Зимбабве полковник А.В.Григорьев. На данный момент пострадавший эвакуирован в военный госпиталь в г.Таганрог”.

 6. Господин Николов! Много нежно отбелязвате за ИЗЧУКАНИЯ Руски ВОЕНЕН АТАШЕ от страна на десетина черни граждани. Би трябвало целия персонал на Руското посолство да бъдат ИЗЧУКАНИ те го ЗАСЛУЖАВАТ.IIC…..oIL

 7. Интересното е, че между редица африкански държави и България приликите са още повече: на външен вид си приличат по разбитите пътища, градските гета, наркоманията, престъпността, замърсяване с битови отпадъци, ниво на образованост (около 40 % функционална неграмотност) и много още. На ниво политика – перфектна фасадна демокрация, омраза на прослойка хора с определен нюанс на цвета на кожата спрямо хора с леко различен нюанс на цвета на кожата, клоняща към 100 % проникване на корупцията, рублофилия (при нас), а при тях – юанофилия (в резерв рублофилия).

 8. Г-н Иванов, напълно споделям искреното Ви “възмущение”. Има време, може и останалите посолци да ги “огрее”.

 9. Много “знаково”, кавичките са заради Стопанинът на БЛОГА НИ интервю на виден путинистки фактор-разочарован. Коментарите ги оставям на вас. От мен само любимият ми цитат от Швейк; “Горе стават големи работи”.
  http://www.mk.ru/politics/2017/11/20/anatoliy-bykov-razocharovalsya-v-putine-on-zhivet-na-drugoy-planete.html

 10. Александър Невзоров прави на има-няма за 5 комейки: гербът на ереферията, руският свят, третият Рим и т.н особен руски път. Засега. Обещава и още разбиване на духовните скрижали на ватниците.
  https://snob.ru/selected/entry/78637

 11. Към everyone else:

  Така е, Стамбо беше експерт по тази тема ( а и не само по нея).
  Благодаря ти, everyone else, че поддържаш паметта за Него.

 12. Eй, какво нещо е живота! Мугабе, също като Главчев и той си подал оставката по собствено желание и решение. Какви неща се случват по бели и черни континенти!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.