Турски (де)марш, но не по Моцарт, а по нотите на Ердоган

Разразилият се скандал между Турция и НАТО, при който турският президент Ердоган отзова в края на миналата седмица 40 турски военни от учение на алианса в Норвегия заради посочването на Турция като заплаха по време на ученията, не беше потушен от извинението на Йенс Столтенберг. Генералният секретар на организацията обясни, че е станала  персонална грешка, но честолюбивият турски държавен глава не прие извинението.

Случаят щеше да бъде един от многото, при които Ердоган реагира бурно, когато се смята за засегнат на чест. Например на форума в Давос в Швейцария през 2009 г. той избухна след изявление на израелския президент Шимон Перес в защита на израелската офанзива в Газа. Раздразнен от насочения пръст на нобеловия лауерат за мир и от намесата на модератора, който се опита да прекъсне гневната му реплика, Ердоган напусна дискусията. Извинението на Перес ( поднесено в личен разговор по телефона, за което Ердоган не пропусна да разкаже) не помогна – когато се сърди, Ердоган го прави гръмовно и дълго. Турският президент, който в очите на милиони турци и араби се превърна в “героя от Давос”, поясни пред журналисти веднага след скандала: “Аз не съм някакъв си лидер на някаква групировка или племе, така че Перес трябваше да се държи с мен подобаващо”.

Plakat 2.12 PECHAT PREVIEW

Купи билет тук

Скандали имаше и при последното посещение на Ердоган в САЩ, където неговата охрана нанесе побой над демонстратни, протестиращи срещу техния турски работодател.

Какво да кажем, ако говорим за скандални ситуации с чисто международен отенък ( макар и за вътрешна консумация в Турция), като опитите на Анкара да организира политически митинги в подкрепа на Ердоган, натъкнали се на забрана в Австрия, Германия и Холандия, в резултат на което отмъстителните турски власти започнаха да арестуват западни журналисти?

Всичко това обаче бледнее пред обтягането на отношенията на Турция с централата на НАТО, ако в на този сигнал се погледне като прелюдия на евентуално скъсване на Анкара с алианска под някаква форма.

А какво (не) се случва у нас като (липса на) реакция?

Президентът Радев задава риторичен въпрос в разпространено днес интервю за Euroactiv:

“Нека за миг си представим как ще изглежда НАТО без военната мощ на САЩ, Турция и Канада”?

По същото време, в отговор на подобни опасения, днес премиерът Борисов започна лекцията си пред студенти на международни теми именно с акцент върху Турция и НАТО.

“Ще започна и с политическия съюз НАТО. Това, че президентът Ердоган оттегли своите 40 военни от ученията в Норвегия е знак, който аз поставям от доста време в Европа”.

И още цитати от Борисов по темата от същата лекция: “Европа и Турция нямат никакви допирни точки, Европа иска да спре всякакви преговори със южната ни съседка, но от друга страна това е държавата с най-голямата армия и най-добре тренираната на континента. Тук политиците и дипломатите трябва да си дадат ясна сметка, че мирът и преговорите са най-доброто средство… Турция е най-големият съсед на Европа, огромна държава, с най-голямата армия в Европа, която е добре тренирана и въоръжена. Европейските лидери трябва да си дадат ясна сметка, че мира и преговорите са най-доброто средство…Ние се караме сега колко мигранти ще ни върнат в България. В Европа сме длъжни да си проведем разговор. Турция трябва да бъде стратегически партньор в НАТО и Европа. Не става въпрос за членство, но диалогът с Турция трябва да го пазим…Много е лесно да се изказваш против Ердоган, но какво печелиш от това”?

Както се вижда, Борисов демонстрира загриженост, но и дистанцираност от западните съюзници що се отнася до позицията им към Ердоган. Това от една страна е разбираемо за премиер на България, чиито единствен коз в отношенията с голямата регионална сила е …общото членство в НАТО. България не е Германия, че да разговаря с Турция от позицията на европейски лидер в икономиката. Но от друга страна, колкото и да е “българско” отношението на Борисов, то е препратка и към очертаващия се троен пакт ( не, този път не е точно Рим, Берлин и Токио): Русия, Турция, Иран. И по-точно извънредното миролюбие, демонстрирано напоследък от Борисов по въпросите на отбраната и външните заплахи, съвпада като отглас от руско-турската дружба – 6 срещи между Путин и Ердоган само през тази година! Борисов явно е впечатлен.

Параноята на Ердоган по въпроса за опита за преврат от юли 2016 г. го отдалечи от заподозрения от него Запад като подбудител на военния бунт и същевременно го хвърли в прегръдките на Путин. Ако се вярва на евразийския душеприказчик на Путин,  гуруто му Александър Дугин, то самият Путин е способствал съществено за това развитие на отношенията не с друго, а с шпионска информация, помогнала да бъде осуетен военния преврат. Самият Дугин се похвали, че е бил приносител на подобна информация в интервю от  17 юли 2017 в турското медийно пространство. “Нашето разбиране е, че превратът беше насочен не само срещу Ердоган, но и срещу Русия. Затова Русия се намеси и Турция беше спасена”, ясно намекна той.

Едва ли става дума за обикновено самохвалство, на каквото Дугин без съмнение е способен, когато си приписва заслуги на духовен водач на днешното руско мракобесие, представяно от него като спасително просветление за човечеството. Още година по-рано, по горещите следи на преврата, турският експерт по въпросите на Близкия изток Дениз Бюстани заяви от Анкара в интервю за БНТ, че турските власти са очаквали опит за преврат през септември и намекна, че има връзка между осуетяването на преврата и присъствието на Дугин в Турция ден преди бунта от 15-16 юли. Според него подобряването на отношенията между Москва и Анкара е ускорило плановете на въстаналите военни да свалят Ердоган.

Че Русия на Путин би била на върха на щастието, ако успее да повлияе още повече за скарването на Турция и САЩ , както и за обтягане на отношенията на Анкара с редица европейски столици до състояние на скъсване на връзките по линия на НАТО, в това няма съмнение. Ако има външен фактор, който неистово се надява това да се случи, то това е именно Кремъл.

Нещо подобно, но не съвсем , вече се е случвало пред 1966 г. Обиден, че САЩ и Великобритания не желаят да учредят триумвират начело на НАТО с укрепналата военно Франция, президентът Шарл де Гол извади страната си от военните структури на организацията. Но! Париж запази членството си в НАТО с категоричното уверение, че няма да се поддаде на евентуална съветска военна заплаха и е в състояние да отговори на такава агресия с подобаващо ядрено възпиране. С други думи, Франция на Шарл де Гол предприе своя демарш, но остана твърдо ангажирана със съюзниците си пред лицето на съветската опасност.

Франция се завърна във военното командване на НАТО през март 2009 г. и показа, че и подобен обрат е възможен, а френския опит доказа, че алиансът оцелява и при напускане на нейните военни структури от значима военна сила за дълъг период от време.

Случаят с Турция и хипотетичното й скъсване с алианса е доста по-различен именно поради руската връзка. В момент на небивала милитаризация на Черно море, където руската хазна влага стотици милиони долари за насищането на окупирния Крим с нова и нова бойна техника, единственият досегашен реален противник срещу руска агресия (беш)е превъзхождащата ( все още ) турска военноморска и военновъздушна блансираща сила.

В историята Русия и Турция са давали пример, че са в състояние да прекратят войните помежду си в името на общ интерес. Например през 30 -те години на 19 век, когато ( вместо да освобождава някакви си поробени “братушки”) Русия използва доминиращата си в Европа след Наполеоновите войни военна мощ, за да спасява от военно поражение Османската империя, заплашена от бунта на “твърде прогресивния и проевропейски” египетски васал на османците Ахмед Али. Император Николай I и султан Махмуд II подписли в Ункяр Искелеси договор за дружба ( да, така бил наричан), който за дълго време превърнал Османската империя в нещо като руски протекторат, а Черно море ( в което султанът се задължил да пропуска само руски кораби) – във вътрешно руско езеро. Точно както мечтаел още Петър Първи близо 60 години по-рано, провъзгласявайки Московията за империя с новото име Русия .https://ivo.bg/2017/09/28/путин-и-ердоган-по-стъпките-на-султан-м/

“Интересното” в българския случай е кога най-сетне нашите управници ще разберат и ще признаят, че с евразийците и с тяхното коварство клетата България не може нито да се оправи сама, нито да ги умилостивява като се самопредлага за “мост между Изтока и Запада”. Единственият правилен български ход в интерес на страната, народа и съюзническия ангажимент, е препотвърждаването и укрепването на връзките с развития икономически , достатъчно добре въоръжен да посрещне евразийските предизвикателства евроатлантически свят.

Умилкването пред хищниците не е помогнало на никой умилкващ се самотен индивид в евразийската джунгла, в която един си отхапва кълка от Кипър, а друг от Крим когато си пожелае.

10 мнения за “Турски (де)марш, но не по Моцарт, а по нотите на Ердоган”

 1. ердоган е ислямист с клептоманска наклонност и няма как да не се сдушат с световният клептомански рекордьор – Путлер!
  И не Турция са “спасили” смахнатият империалист дугин , заедно с начальника суи Путлер, те спасиха(засега!) ислямисткият си подражател ердоган. Не могат да го изоставят все пак, нали заедно търгуваха и търгуват контрабандният сирийски петрол на ИДИЛ. Което показва,че имат дългогодишни зависимости и в самата Сирия, въпреки че “падишаха” поне на думи е против военопрестъпника асад , който е
  путлериска марионетка.
  Но и армията на Турция е с онижени възможности, след масовите арести на военни , защото голяма част от пилотите са обявени за врагове от КЛЕПТОМАНА ердоган, и сега много от турските самолети са без достатъчно летци за тях. Офицери от флота и армията , също са арестувани. А както се видя от нахлуването на ердоган в Сирия преди година, имаше доста жертви сред турският аскер при боевете с ИДИЛ, което говори че боеспособността е спаднала.
  А пък и реално погледнато Путлер , заедно с ислямистки Иран, подкрепят в Сирия шиитската секта на бандита асад, които са религиозните и етническите врагове на сунитското мнозинство в Сирия, което подкрепя “падишаха” ердоган. И това показва ,че политическите цели на Путлер и ердоган са коренно противоположни и враждебни спрямо Сирия, което показва че единственото което ги сближава е клептоманията им ,и диктаторската им власт. Още повече че и двамата са узурпатори и НЕлегитимни дори и спрямо законите и Конституциите и на Турция , и на путлеристкият бандитустан.
  Всеизвестно е, че срещу ердоган имаше разследвания за корупция , което доведе да раздялата им с Гюлен през 2013г., а след това и протестите срещу имотните заграбвания и строежите в Истанбул.
  И точно за да скрие клептоманската си същност , ердоган потуши тези протести, и прати армията срещу кюрдите, точно когато конфликта с тях започваше а утихва. А след това унищожи Конституцията, и проведе контрапреврат срещу турската армия.
  Същото направи и Путлер в Русия.
  ердоган не разбира ценностите и философията нито на НАТО, нито на ЕС.
  Всеки може сам да предположи, коя е единствената “ценност” за клептоманите. В НРБ има доста “практици” и “теоретици” на клептоманията на ердоган и Путлер. Споделят ОБЩИ клептомански “ценности” с тях, и даже им завиждат за клептоманските рекордни “възможности”!

 2. ” в която един си отхапва кълка от Кипър, а друг от Крим когато си пожелае.”
  Хм, добре че Косово не сте споменали, че съвсем щях да се объркам….

  Уважаеми г-н Инджев,
  Знам, че Вие сте последния човек, който ще направи аналогия между тези три случая, но реших да се пошегувам

 3. Писал съм го няколко пъти по други поводи. Султан Ердо е параноик, цар Путя психопат.
  Ако търсиш мостове към тях, придавайки се с “пъти, пъти повече” значение от позицията на премиер на една периферийна в мозайката на ЕС и НАТО, макар и разположена географски на стратегиическо- геополитическо място страна, крайният резИлтат е един. “Изтемарване курвенската” и от единият и от другият. Дежа вю!
  Не знам нали с пускането на мустаци баце не се опитва да “засили” визията на балкански юнак с мисия на играч-водач-балансьор на Западните Балкани и три държави наоколо но сал с едни мустаци, иманентно присъщата МУ “чудовищна некомпентност” и пълният хаос в главата му доникъде няма да стигне(ме). Никой не го възприема насериозно. Забавлят се с бочко, гледат на него като шут и си постигат с лекота собствените интереси за сметка на България.
  ДОКОГА????????????????????

 4. Към Караиванов:

  Няма място за объркване защото и няма място за аналогия: Крим е окупиран и обявен за руски от огромната Русия, а част от Кипър е окупиран и също така обявен за турски. И двете окупирани територи са абсолютно непризнати международно – нито от международни договори и организации, ното да двустранна основа от правителства и парламенти . Косово, за разлика от Крим, не е присъединена тертория към никоя държава, дори и към миниатюрната Албания. Обособи се както всички биши югославски републики след разпада на федерацията след военна операция по предотвратяване на започналия там геноцид срещу местното население. Диктаторът Милошевич беше наредил областта да бъде подложена на огън и обезлюдаване, прогонвайки десетки, ако не и стотици хиляди мирни граждани ( организирано, с камиони и трактори с ремаркета, товарейки насила хората като добитък, гонеха косоварите под дулата на военни и паравоенни сръбски банди и им палеха селата). Помните ли кадрите от Косово с безкрайните, многохилядни колони бежанци , подгонени по пътищата и чукарите на областта от терра на сръбските банди? Нищо подобно не е имало нито в Крим кто повод за окупацията от страна на чужда държава, претендираща, че защитава СВОИТЕ. В Косово едни чужденци защитиха хората като СВОИ и показаха, че няма да бъде позволено на комунистичски диктатор да се разправя по този начин с беззащитното население на държавата,за чийто разпад самият той беше виновен ( лошите американци до последно декларираха, че са против разпадането на Югославия, но Милошевич направи всичко възможно това да се случи).
  Косово е признато международно от повече от 100 държави. Крим и турски Кипър ( една от “болките” на Турция спрямо САЩ е в това, че не им признават републиката в Кипър)- практически са признати само от евразийските окупатори и няколко техни клиенти. Съответно Турция те признава Крим за руски, а Русия- Кипър за турски. Смях?!
  Освен това не само Косово, Словения, Босна, Хърватия, Македония също бяха под сръбски контрол, – управляваха се от Белград, но имаха волята и силата сами да се откъснат от него. В Косово се наложи международна намеса, за да получи същото право. Милошевич буквално си я изпроси.
  Е, имало албанци в съседство на Косово и това било опасна, за да не прерастне във Велика Албания. А македонците нямат ли в съседство България?
  Мантрата за Косово я предъвкват само руските мекерета у нас, които следват московските вопли след факта, че Русия не успя да провали мисията на НАТО срещу Милошевич, който заплашваше американците със сръбски Виетнам и допринесе за факта също така, че те не пожелаха да нагазят в това тресавище и направиха за смях руско-българско-сръбските многозайковци, повтарящи в захлас, че няма война спечелена от въздуха ( ако някой не го мързи, нека се разрови в архивите на вестниците у нас от онова време и да види клетвите на “мастити” коментатори как американците ще бъдат натикани в кучи г.. в Сърбия). Е, точно тази война, за изненада на вечно изненаданите другари и другарки беше спечелена именно от въздуха, което нямаше как да стане без употребата на въздушни удари, върху чията разрушителност постфактум са фиксирани всички реваншистки коментари на коментаторите, предричащи преди поражението на режима на Милошевич “океан от американска кръв” в Сърбия, която била супер подготвена за война и щяла да покаже на американците руски кукиш.

  Къде е базата за сравнение, за да има объркване?

 5. Крим е обезлюдяван по същия насилствен начин,през 1944 са изселени 14000 гърци,12000 българи,12000 арменци,над 196000 татари,над 100000 немци ,за по малките етноси да не говорим…В селатаим,ако не са запалени,населяват руснаци от неплодородните и студени краища на готово.И сега …Крим наш…

 6. Запасявайте се с пуканки. В Лугандон голяма “разборка” с формат на “гражданска война”. Мильовците срещу аскера.
  И “вежливи зелени човечета” за “арбитраж”.
  Очаква се народонаселението да ревне гороломно: “Порошенко въведи войки”.
  https://www.svoboda.org/a/28867627.html

 7. Крим е присъединен, а Кипър не е. В Крим агресията не беше предизвикана с нищо, а в Кипър – от опита на полковниците да присъединят острова към Гърция (поне аз съм останал с такова впечатление. Т.е. Крим и Кипър не са съвсем аналогични, за да стоят в едно изречение в един и същ контекст…поне според мен…

 8. Последно уточняване – Крим е по-голямо престъпление от Кипър…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.