Време е за въпроси как са жертвани българските войници като пушечно месо от Червената армия

В Русия се разразила буря от възмущение по адрес на руски гимназист, изразил мнение в германския Бундестаг, че един германски войник , чиято съдба е изследвал в свой проект, е загинал при нечовешки условия в съветски лагер след пленяването му в Сталинград, всъщност е воювал против волята си и е “невинно загинал”. http://clubz.bg/60988-ekzaltirana_razprava_sreshtu_ruskiq_gimnazist_govoril_pred_bundestaga_video

Горното можем да оставим на руснаците, които по липса на днешни успехи са се вкопчили под духовата музика на официалната пропаганда в своята победа във Втората световна война като пътник за оня свят за снимка ( наричана от тях Велика отечествена в периода след германскато нападение срещу СССР през юни 1941 г.). Но не е ли време да започнем да заваме ( някои неудобни за съветизираната ни памет) въпроси във връзка с жестоката съдба за загиналите българи в рамките на Трети Украински фронт?

Знаете ли за какви мащаби на човешки жертвоприношения става дума под командването на наши “освободител” маршал Толбухин? За съветската месомелачка човешкият живот на своите дори не е имал никаква стойност, какво остава за българите на негово подчинение.

Само при една от битките в последните дни на войната Толбухин жертва близо 50 000 души на свое подчинение, за да спре последното германско контранастъпление. Германците дават едва 1945 убити в битката край Балатон.

Plakat 2.12 PECHAT PREVIEWБилети онлайн тук

“Март 1945 года, у Балатона, последнее немецкое наступление, число убитых бойцов Толбухина достигло 48,6 тысяч человек, потери немцев — 1945 убитых и 1095 пропавших без вести. А это 1945 год, победители, бля.”https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZce007Z8I6ORHA3jIml5gS2ug8AsSdtl3Gk Искусство быть сверхдержавой (Часть 1) | Линия обороны

Не ми е известно някой в Българи да се е загрижил да търси сметка как точно съветските началници са харчили живота на подчинениете им българи. А на вас?

В книгата “Течна дружба” поместих краткия разказ на читателя Танчо Танчев от Пловдив, споделен в коментарната част на ivo.bg , чийто баща е бил участник като пилот в боевете в Македония срещу германските войски и му разказал как преднамерено са били изпратени на смърт край Скопие българските парашутисти ( за отмъщение, че са били обучавани от германци). Съветското командване им наредило посред бял ден да скочат над укрепени германски позиции – вероятно единственият подобен невероятен по своята самоубийственост подобен десант в историята на парашутизма. Авиаторът чул как младите мъже в самолета се наговаряли да скачат прегърнати по двойки така, че отпред да бъдат онези от тях, които нямат деца с надежда с гърдите си да защитят бащите зад себе си. Напразно. Оцеляват само 6 от тях. https://ivo.bg/2014/06/20/скок-в-миналото-изобличава-още-веднъж/

Ще повярвам, че България се е освободила от съветските се комплекси, когато теми, като тази , станат “поне” обект на обществения интерес чрез усилията на медии, общественици и политици. Преди това- не сме народ, а съветска мърша, която е обучена да благодари на окупаторите си и да се “респектира”  от тях чрез най-грандоманските им паметници на менталната агресия срещу поредното поколение българи в най-големите български градове: в София,в Пловдив, във Варна, в Бургас и прочее най-големите “паметници”, доминиращи като надзиратели над пленените българи, са именно капищата на езическата благодарност към поробителите на България.images

 

НА СНИМКИТЕ: На парада на победата на Червения площад в Москва българският генерал Владимир Стойчев, жертвал хиляди български войници, хвърляни в бой в съветски стил в челни атаки с незначителни шансове за оцеляване срещу германските картечници, е единственият “чужд” офицер, допуснат да марширува тържествено ( крайният вдясно с килната шапка). Това обаче не пречи три години по-късно България да бъде обявена за победена държава по волята на съветските окупатори на Парижката мирна конференция. А Стойчев, превратаджия от 1934 г. и от 1944 г. като член на кръга “Звено”, получи привилегията посмъртно да има паметник в центъра на София. Unknown Издигнат е в наши дни през 2014 г. на ъгъла на ул. “Гурко” и бул. “Левски” пред Спротната палата- уж заради заслугите му към … олимпийското движение.24971413477217_6_559x*

18 мнения за “Време е за въпроси как са жертвани българските войници като пушечно месо от Червената армия”

 1. “Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!
  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!

  Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!
  Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти.”
  Захари Стоянов

 2. Съгласен с всяка една дума, с всеки препинателен знак и най-вече с тези в заключението. Патката люба кулезич ще обвинява Иво и покрай него и нас, че с(м)е е вманиачил(и) в Раззия. Да има да взема. Кое от написаното от Стопанинът на БЛОГА НИ за руско-българските отношения не е потвърдено или е поне в процес на изпълнение. Хибридната война било някаква аматьорщина на руски хакери-“патриоти”. Днес на най-високо ниво във водещите страни на НАТО и ЕС в прав текст се сочи кремъл. Ами игрите на главният бенифициент на масковските енергийни комисиони баце около БЯлене и Южен паток (хъбчето). А фалитът на КТБ където пак не се разминаване с решаващата помощ на матушката. И още и още.
  Но има и добри новини. За една от тях в следващият коментар.

 3. V desetkata, s uvazhenie kum avtora: “Преди това- не сме народ, а съветска мърша, която е обучена да благодари на окупаторите си и да се “респектира” от тях чрез най-грандоманските им паметници на менталната агресия срещу поредното поколение българи в най-големите български градове: в София,в Пловдив, във Варна, в Бургас и прочее най-големите “паметници”, доминиращи като надзиратели над пленените българи, са именно капищата на езическата благодарност към поробителите на България.”

 4. Обещаното.
  Тези които следят рускоезичният ресурс не може да са пропуснали, за тях е една от водещите новини арестът на сюлейман керимов-сенатор в ереферията в Ница. Btw, много хубав град но подложен на жестока инвазия от руски заселници, с “пъти, пъти повече” богати от сънародниците им по нашето Черноморие. Ключът му е ударен на СК заради обосновани подозрения, че е прал пари. Всички федерални властови раззийски институции са впрегнати за незабавно освобождаване но удрят на камък. Външно тук е обяснило на застъпниците, че съдът ще прецени дали дипломатическият имунитет на който се позовават от масква ше му свърши работата. Защото дипимунитет е валиден само ако престъплението е свързано с длъжностната му характеристика.
  Най-интересното е, че дори местните “СНН”, те са три на брой, поне досега не съм го забелязал, изцяло неглижират случая. “Ни дума, ни вопъл, ни стон”. Което мен ме навежда на мисълта, че Франция нанася “изпреварващ” удар спрямо самите САЩ които също провеждат машабни разследвания за руските мръсни пари на Путя и обкръжението МУ с краен срок 2 февруари 2018г.
  Ако приемем, че тук да туриш ръка на сенатор-ватник е рутинно действие, изгорели са завалиите. Практически туй означава, че при наличието на солидни доказателства за престъпления извършени в която и да е страна-член на НАТО или ЕС може да бъде арестуван всеки един от путиновата ОПГ. Повлече крак дагестанеца, май.

 5. Каква жестока несправедливост към България и нейните 30 000 жертви загинали в една чужда война.
  Загинали на чужда територия,насилени от руските окупатори.И аз имам близък участник в тази война ,за радост на баба ми върнал се жив.
  Къде са костите на тези български мъже,къде са паметниците.
  Във всеки голям град в България се извисява паметник на руският окупатор,заплашително размахал оръжие сякаш подкарва българската армия на явна смърт.Както е и било.
  Някои ще кажат *стига с тези паметници*.
  Не ,няма стига.Това трябва да е болката на всяко поколение ,до като я има България.Докато не бъдат сринати паметниците на руският окупатор и не се почетат българските невинни жертви на техните места.Това е наша отговорност и дълг.

 6. На последния юбилей, моят треньор Митко Димитров разказа следната история. Участва в прогонването на германците от българска страна към 3-ти Украински фронт.Получава заповед да атакуват противника на някаква височина.Думите му бяха: Това означаваше да ни избият до един и не изпълних заповедта. Получава 2 смъртни присъди.
  В тези бурни години след връщането от фронта му се “разминава” по някакво чудо. Става национален състезател по волейбол, з.м.с., треньор на мъжкия отбор на Славия,на мъжкия и женския национални отбори.Поклон пред паметта му!

 7. Баща ми и двамата му братя са били доброволци в Първа Българска армия към Трети украински фронт под командването на Толбухин. Двамата по-възрастни братя воюват до края на войната и участват в сраженията при Драва Соболч, Унгария. Единият се връща от фронта без око, другият, освен раните, се разболява от туберкулоза и боледува до края на живота си. Военноинвалиди на 22 и 23 години! Само най-малкият (баща ми),тогава непълнолетен ученик, по тайна молба на братята си, още след първото сражение бил върнат от командира си в България, за да има кой да се грижи за майка им, ако двамата не се върнат… Често разказваха страшни истории за месомелачката на фронта, за страшната гледка на осакатените и убити войници, които сваляли от саниттарните вагони, целите в кръв без ръце, без крака и за другите, които виждали, зарязани без грижа по полето и хълмовете, ругаеха престъпните решения на генералния щаб, довели до безсмислени жертви и институцията на политическите помощник-командири (“политруците”).

 8. “Патката люба кулезич ще обвинява Иво и покрай него и нас, че с(м)е е вманиачил(и) в Раззия.”
  С голямо удоволствие гледах интервю на Росен Плевнелиев, в което каза “Когато говорех за руската хибридна война, ме нарекоха ястреб. А сега всички за това говорят – и американците, и Тереза Мей…”. По същия начин, когато за обсъжданите тук неща ще се заговори истински, и Люба Кулецич ще насочи натам острото си перо, но само Иво Инджев ще има правото да каже “Аз нали ви казвах” (добро де, и ние покрай него…).

 9. Като дете в Дупница съм чувал разкази, как Желю Демиревски е хвърлил учениците-доброволци срещу немските картечници при Страцин. Дори твърдяха, че ако се беше върнал жив, трябваше да го съди военен съд”…. Врядли, както се казва на развален старобългарски…

 10. На мен ми е известно, че жертвите по време на “Освободителната” война са загинали близо 35 000 български войници. Българската армия е на разпореждане на Трети украински фронт, но ролята на Георги Димитров е била много значима. Говори се, че той стои в основата на множеството жертва, за да може България да бъде посочена като победител над фашизма. Всъщност то какъв фашизъм като няма, няма и освобождение от Червената армия, но като са нагазили иди ги спри.
  Победители, ама плащаме репарации на Югославия и Гърция, която вие, че сме вършили поразии и първо иска 1 млрд. Тито първо не е искал, после от съюзниците определят да платим 45 млн долара. Към последиците трябва да се отчетат и много военно инвалиди и загубата на територии. А бе много тежка катастрофа ни сполетя от непредвидливост, безпринципност и безочие. И то при много лошо раздадени карти. Ако не беше войната тук щеше да е по- добре от Белгия и Холандия.
  Затова смятам, че Г.Д. е причината за жертвите, а не пряко Толбухин. Сега ни остава само труд, упорство и след 60 години децата ще имат шанс преди края на живота си да видят свобода с приличен живот.

 11. Да дам и аз своите два минца за патката кулезич, понеже темата явно се преекспонира.

  Абе, скъпи колеги, въпросната е щерка на михайло кулезич, коминтерновска подлога, прочул се с участието си в садистичния геноцид над цвета на нацията, организаран от каскетаджиите в дните, месеците и годините след 09.09.44.

  За какви пет рубли може да се говори? Колкото и да се пъне въпросната, мъдрият български народ си го е казал, че крушата не пада по-далеч от дървото…

 12. Българската армия бе пратена да спасява Сталин, а войските на НКВД пазеха назначените колачи “активни борци” да освободят България от българите и да я изтърбушат и превърнат в съветска република. Но тъй като всичко е скрито покрито, решихя фактическото съветизиране да не е обявено. Ако не сме съветска република защо даже и сега, уж свободни, нямаме паметници за българите, които загинаха за спасението на Русия и на съюзниците им.
  Нямаме и историци, които да пишат за това. Не само няма, но се намериха и хора да искат смъртта на тези, които смеят да кажат истината.

 13. Здравейте г-н Инджев,
  Благодаря за отворената след години мълчание тема. Винаги съм мечтал някой смел като Вас журналист да направи едно лесно разследване. И после да зададе с болка въпроса – Защо? Просто трябва да посети повечето войнишки паметници в страната и да преброи броя на загиналите командири през войните за национално обединение и през Втората световна война. Разликата е потресаваща. Моя малък опит, както и на колегите ми, с които сме посетили не малко села и градове в прекрасната ни Родина показва, че на много места броя на загиналите командири (в това число и висши чинове) е колкото на редниците. А това не се е случвало в предишните 4 войни, въпреки по-големия брой жертви. Само един пример – в град Вършец броят на загиналите командири през Втората световна война е повече от предишните 4 войни взети заедно. Бог да ги прости и жертвите и палачите! Дано идващите след нас да са повече българофили и да се пазят от чуждопоклонничеството, върнало след 1944 година за половин век страната ни почти в Средновековието.

 14. Браво, г-н Инджев, за отварянето на тази тема, досега скривана от комунистическото управление! Изпратиха българските мъже да се бият нахалост, за да може в България по-лесно да вземат властта комунистите…

 15. Вечна памет на безсмислено загиналите млади български мъже в месомелачката на Сталин! И вечен позор и анатема на палачите им изпратили ги на явна смърт! Господ забавя, но не забравя! Народната памет и съвест – също.
  Поклон пред невинните жертви!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.