// Борисов в западното огледало: от “embracing” до “embarrassing”

В БЕСЕДКАТА

Борисов в западното огледало: от “embracing” до “embarrassing”

Консервативният британски всекидневник “Дейли телеграф” забеляза до болка познатото ни “смущаващо” приказване на премиера Бойко Борисов.

Mr Borissov’s straight-talking is particularly embarrassing because Bulgaria will soon take the rotating presidency of the EU, meaning it will chair Brexit discussions among the EU-27 from 1 January.

Speaking before a Brussels summit where Theresa May met European Council president Donald Tusk for Brexit talks, Mr Borissov said: “If I were to say we are ready, it would be overestimating ourselves. If you ask whatever prime minister or chancellor here, they will tell you they are not ready.”

И друг път, особено в началото на криерата на Борисов, когато се държеше като шериф от видия балкански Запад на поста си главен секретар на МВР, в западни медии са се появявали иронични описания на неговия образ. В случая с “Дейли телеграф” обаче припомнянията за Борисов като бивш охранител на “последния комунистически диктатор “ в България, каратист и треньор на националния отбор на страната по карате, както и на футболист от второразряден отбор, не са водещият акцент в нескрито критичната публикация на влиятелния британски вестник.

Ключовата оценка за поведението на Борисов е английската дума “embarrassing“ по отношение на неговото “праволинейно” или “без заобикалки” говорене. Най-мекият превод на тази дума е “смущаващо”, а в определен контекст може да означава и “скандално”. Поводът за смущението, изразено от британския всекидневник, е от отговора на журналистически въпрос, който Борисов дава във връзка с Брекзита. Запитан, дали България ( като следващ председател на ЕС) е готова за предизвикателствата от напускането на Великобритания, българският премиер откровеничи, че би било преувеличено да се каже това и че същото важи за останалите държави от ЕС.

Горчивият въпрос, който си задава един български критик и политически наблюдател за начина, по който европейските лидери окуражават от години точно този тип говорене на Борисов, е дали не смятат за “embarrassing” фактът, че с техния “embracing” ( т.е. с “прегръщането” му – в буквалния и в преносния смисъл ) допринасят за неговото самочувствие и властово окопаване в България.

И защо чак сега уважаваният британски вестник се сети да се надсмее над мечешките прегръдки на фамилиарния Борисов, с които веднъж едва не “убил” премиера Камерън (наричан упорито от Борисов публично у нас “Дейвид”)?

Питам, защото Борисов налита на всеки за прегръдки и целувки, но някой отдавна трябваше да му каже, че съпругата на Ердоган не е все пак като вдовицата на сръбския военнопрестъпник Аркан, певачката Цеца Величкович ( на снимката), че да я млящи ( за ужас на втрещените турски домакини от това брутално нарушаване на протокола), а пък британците по традиция са особено резервирани към южняшките нежности между мъже в публичността.https://www.24chasa.bg/Article/178022images

Борисов се опитва да компенсира с показна любвеобилност своята безсловестност в общуването си с чужди големци чрез езика на тялото. Известните ни закачки на политици, като Берлускони ( с прословутото му мерене на гърба на Борисов с педи), бяха досега по-скоро реплика на тази компесаторно – комплексарска линия на поведения на нашия “широплещест премиер” ( както го нарича “Дейли телеграф”). Когато обаче започнат да му обръщат вниманиее на плещенето, а не просто колко са му широки плещите,  темата напуска рамките на обичайния подбив, на който очевидно се “радва” нашият най-овластен държавен ръководител.

Какво ли още предстои да “открият” западните ни съюзници в образа на човека, когото по силата на българского гласуване са принудени да търпят като равнопоставен в т.н. евроатлантическо семейство, в което скоро ще се пъчи в продължение на половин година като пръв между равни?

Plakat 2.12 PECHAT PREVIEW

Билети онлайн тук

Discussion

7 коментара for “Борисов в западното огледало: от “embracing” до “embarrassing””

 1. Борисов е комунист. другата ръка на Путин- щял да иска сваляне на санкциите.

  Глупак, моля ви се!

  Абе Идиот, нали като ти спрат европейските пари през 2020 за крадене какво става? Кой ще е виновен?
  Пак ли коли ще ходиш да крадеш?

  Posted by Отбелязвам | ноември 25, 2017, 17:56
 2. Банкянското слънце дава всичко от себе си да бъде възприеман еднозначно по света и у нас-КАРИКАТУРА. Егото МУ на непоправим Нарцис го тласка непрестанно да е на всяка маджия мерудия с одиозни изказвания. Това, че ротационно му се предоставя, ред е на страната ни, половин година да бие европейският звънец и дотам го е вкарал в холивудката: “Аз съм най-главният и карам (евро)влака”.
  Да, ама не. Колкото шефът на ВНС Коко Ватмана (“Гиньо, я обясни за какво иде реч”) го възприемаха насериозно, толкова и думите на баце оставят следа.
  ПОЛУИНТЕЛИГЕНТ!

  Posted by Georgi Nikolov | ноември 25, 2017, 18:23
 3. Много обосновано, точно и структурирано изказване на видният рсуки политолог-икономист Андрей Иларионов по време на дикусия пред Конгреса на САЩ на 14 ноември т.г. ма панела “Кремълският доклад. Критерии за определяне на кремълският управляващ елит и неговите агенти”.
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5A183E0B7CE53

  Posted by Georgi Nikolov | ноември 25, 2017, 18:36
 4. Раззия, митове и легенди
  https://svetonline.wordpress.com/2012/09/23/15-glavnyh-mifov/

  Posted by Georgi Nikolov | ноември 25, 2017, 19:05
 5. Posted by Georgi Nikolov | ноември 25, 2017, 19:44
 6. Списание Форбс: България се управлява от дълбоко посредствен,дори тъпоумен интригант-сървайвър!!

  Posted by Димитър Симеонов | ноември 25, 2017, 22:40
 7. Не че променя смисълът на сравнението, но мисля че съпругата на Аркан, сръбската чалга дива е Цеца някоя си! Лепа Брена е омъжена за тенесист и доколкото съм забелязал, опитва да се държи на положение.

  Posted by Вин | ноември 25, 2017, 23:17

Post a comment

Иво Инджев още във

Архив