ЕС най-после изстреля ответен финансов залп срещу руската пропагандна агресия

Брюксел активизира кампанията си за борба срещу дезинформацията и фалшивите новини от Русия, като ще изразходва повече от 1 млн. евро годишно, съобщава британският вестник “Гардиън”, цитиран от “Дневник”.

Не мога да не възкликна: най-после!

Имах честта да бъда първият поканен да участвам с принос от България сътрудник към усилието на ЕС да противодейства на руската пропаганда, задействано през септември 2015 г. За огромно мое съжаление ( споделяно и от други колеги, с които на международен форум в Хелзинки следващата година коментирахме темата), скоро стана ясно, че (само)дейността на създадения за целта орган на ЕС е направо смехотворна като отговор на руската мас(к)ирана хибридна война, за която Москва харчи невиждани за подобни цели в съвременния свят средства ( например с бюджет за износа на телевизионно облъчване от територията на Великобритания само за една от руските англоезични телевизии по-голям от финансирането на най-голямата световна информационна международна новинарска мрежа, каквато е БиБиСи).

Не “безплатната услуга”  от моя страна беше причината да се оттегля след няколко месеца от участието си в проекта, базиран на добоволен принос – ако заплащането за мен беше водещ фактор, нямаше да съм блогър, а българ -ин на заплата сред тълпата от продажници. Просто беше безсмислено да борим руската мечка с пчелния прашец в очите на нехайната публика на едни ялови информационни бюлетини, плод на нашия (п)челен ентусиазъм, докато мечката захранваше с каци мед лакомниците, насядали край нейната хранилка.

Plakat 2.12 PECHAT PREVIEW

Билети онлайн тук

Беше време в отговор на московската разточителност във финансирането на лъжите да се отговори с адекватно усилие от страна на най-богатия световен икономически форум, какъвто е ЕС. И ето, че това се случва.

Европейският съюз ще отделя 1.1 млн. евро годишно за финансиране на оперативната работна група по стратегическите комуникации – East StratCom Task Force, чиято задача е да противодейства на разпространението на фалшиви новини от страна на Москва.

За пръв път от създаването на работната група тя ще разполага с пари от бюджета на съюза,

вместо да разчита на отделните държави-членки или да търси други начини на спонсориране. Финансирането на групата вече е заложено в бюджета за периода 2018-2020 г., посочва изданието. “Гардиън” припомня изказването на британския премиер Тереза Мей, която обвини Русия, че използва информацията като оръжие, за да всее разделения в Запада.

Предвиждането в евробюджета пари за борба с фалшивите новини идва, след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че един от реалните проблеми на Европа са “кибератаки, фалшиви новини и хибридна война”, след срещата на върха с лидерите на ЕС и техните колеги в Източна Европа в петък.

Решението за заделяне на евросредствата за борба с пропагандната се дължи и на

нарастване на дезинформацията на руски и испански език

покрай референдума за независимост на Каталуня.

East StratCom Task Force беше създаден през 2015 г., за борба с фалшивите новини за ЕС след руската хибридна кампания в Украйна. Разположено в Брюксел, звеното има 14 служители.

Работната група изготвя планове за разходване на финансирането, с цел да увеличи мониторинга на руските медии и да предприеме анализ на данните, за да предостави по-подробно разбиране за мащабите на дезинформация. Отвъд основния си персонал в Брюксел, звеното привлича доброволци и експерти, които наблюдават руските медии за сайта “ЕС срещу дезинформация”.

14 мнения за “ЕС най-после изстреля ответен финансов залп срещу руската пропагандна агресия”

 1. Само да не стане като във финалните реплики на култовият филм “Кит”.
  -Истината, рано или късно ще излезе.
  -Но ще бъде твърде късно”.
  Цитирам по памет, смисълът запазен 1:1.
  А по същото време Мордор ръси над милиярд бакса ката година за примитивна но ефикасна пропаганда за вътрешна консумация и колкото-толкова “за границе”.

  http://www.vitki.info/

 2. Да наистина с прашец ще борят мечката – 1 милион – смях в залата…

 3. Браво, Иво!
  И не е само това.
  Доколкото следя руските финансии, за очернянето на Иван Кастов за 10 години са похарчени малко над 16 млрд. рубли.

  Заслужава да припомним, че Иван Костов даваше 13-та и 14-та заплата на милиционерите и на всички държавни служители. При фалирала държава пред хиперинфлация. И на всеки 3 месеца индексиране – повишение спрямо заплатите.

  Струва си да попитаме крадеца на коли в Будапеща Бойко Борисов /днес Премиер на България/ защо не прави така.

  Вероятно отговорът ще бъде в негов стил:”+ Ако ви увелича заплатите, няма да има какво да крада.”

 4. Целият свят отряза Путин. Приготви му килията на Милошевич. Да си говорят в
  съседни килии къде са сбъкарли в разпределението на народите.

 5. Поправка.

  Милошевич умря в килията в Хага.

  Очакваме Путин да умре в същата килия.

  С любов от България!

 6. Ерата на ББ ще свърши през 2020.

  Ерата на Голямото крадене.

  Защото през 2020 ЕС спира финансирането на България.

  Гледам в перспектива. В какво после ще се превърне БКП освен в ГЕРБ?

  Само подход а ла Аугусто Пиночет ги оправя тези. С взривяване на Тоталитарните им мумиии Альоши.

  Лустрация – вън от властта Цвъки! От което село е – там да проповядва без държавни пари$

 7. Както казват глупавите американци “Парите променят света”. И хората.

  От вчера гадая какво ще стане с трите дебели свини при това положение. През 2020.

  Първата дебела свиня ще се оправдава точно като Хитлер “Аз ви построих магистрали”. За сметка на жизнения ви стандарт. И за сметка на покупателната ви способност. И както го учат от Масква – “Дръж народа беден, за да не иска разни свободи”.

  Вторият разбойник е онова младо говедо, на което майка му беше Управител на тотото, изтеглило Голямата печалба. От

 8. Това е положението.

  Оня от Министерство на образованието
  да не ми говори за интегрирането на Путинските бежнци от Сирия

 9. А да каже как оцеляват българските учителки със 700 лв заплата.

 10. 1,1 милиона евро годишно? А от тях колко за заплати на чиновници? СМЯХ В ЗАЛАТА!!!!

 11. Колкото и да се бори ЕС с дезинформация, хибридна война и т. н. ,няма да е достатъчно за България. На България и трябва план Маршал в областта медии, правосъдие и избори. Но хайде да се почне с план Маршал за медии и свобода на словото. Защото в България се покриват с мрак важни проблеми и събития а се преекспонират новини и събития при което не е задължително да има дезинформация. Например Белене не се коментира , действията по тази тема от НОВА РЕПУБЛИКА , Мартин Димитров и други и ще дойде време , когато ще им се приведат едни милиарди и айде медиите ще имат пак много важни теми. А какво стана с платените стотици милиони за руските двигатели за бракмите наречени мигове. Нямат документи , следователно са за скраб но за връщане на пари русия не обелва и дума.

 12. Към Вели:

  Те чиновниците, които бяха натоварени с решение на ЕК да се “направи нещо” и досега си получават заплатите, но не може да се очаква всички останали в различните държави, помолени да сътрудничат, да бъдат ентусиасти ( като моя милост) и да отделят доброволно от времето си за тази дейност срещу скъпо платената руска дезинформационна кампания. Интересно ми е например какво би станало, ако ЕС отговори на филмовата продукция в Русия с пропагандистки филмчета колко зле се живеело под европейското “иго”, в държави , като България, като покаже реалностите в полудивата руска провинция – дали тя ще изглежда като евразийска привлекателна алтернатива на “европейското иго”?. За такова нещо се иска финансиране, но и политическа воля да бъде разпространено след това от медиите ( в България на първо място, доколкото сме жертва на специално изнасилване чрез превръщането на страната ни в негативен пример от Русия спрямо желаещите нови кандидати за членство в ЕС) – срещу което българските институции и медии солидарно мълчат).Освен това с европейска помощ във финансирането може би най-накрая ще се намерят творци, желаещи да опишат истината за “чудесното наследство” на комунизма, който ни бил завещал активи за десетки милиарди , пък ние, гадните демократи, сме ги окрали и разпилели ( как пропуснах да си купя изгодно някоя пещ в Кремиковци, не знам- а можех да я преобразувам за печене на банички и да припечеля от изгодната кражба на подобен “актив”).

 13. “Европейският съюз щял отделя 1.1 млн. евро годишно за финансиране на оперативната работна група по стратегическите комуникации – East StratCom Task Force, чиято задача щяла да бъде да противодейства на разпространението на фалшиви новини от страна на Москва…”

  Сега, след като вече има и бюджет, да не стане така, че пак някоя Алексения Димитрова или друга подобна особа да станат официални “кореспонденти”- или “репортери” от България ? А тежката артилерия Васкберг- Йончева да “сътрудничат” на свободна практика ?! В тая навалица от “екперти” на руска служба Иво просто няма да може да се вреди с някоя от “дребнотемните” си “фиксации” на тема руската медийна хибридна война срещу България, щото такава просто няма, както (от сега знам!)че ще твърдят “официалните” !
  Мисълта ми е, че Иво, колкото и да му е неприятно, трябва да обърне внимание и да се погрижи за официалния си статус в East StratCom Task Force, за да няма по-късно проблеми от “административен” характер на местна почва.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.