// БНТ налива вода от Волга в мелницата на соцносталгията

В БЕСЕДКАТА

БНТ налива вода от Волга в мелницата на соцносталгията

Разбирам, че не бива да влизам в коментарния капан на неспирните провокации на един радиожурналист, който се наслаждава на ехото от неговите крайно левичарски злословия. Този път  същият заплашил в профила си във Фейсбук, че като станел директор на БНТ щял да заповяда ( явно така си представя правомощията на един шеф на обществена телевизия- няма обсъждания, програмни съвети и т.н., а налага диктатура на директора, нещо като директотатура) да ни показват “На всеки километър” в най-гледаното време .

Ето един случай, когато няма нужда от неговите провокации и закани. От сутрин до вечер БНТ дни наред обещава да направи същото ( само точното време на излъчването май не става ясно). Поводът този път е рождният ден на главния артист в “На всеки километър” и водеща партийна звезда в БСП Стефан Данаилов. Защо навършването на 75 години от един актьор, пък бил и той популярен от времето на ( и поради) монопола на “родното кино”, се смята за юбилей от общонацонално значение, на този въпрос трябва да отговори ръководството на БНТ.

НА СНИМКАТА: Данаилов и Нинова благодарят на БНТ за безплатната партийна рекламаStefan-Danailov

Мога да си представя измъкване в стил “ ама те хората си го харесват”, сякаш БНТ трябва да бъде просто резоньор на нечии щения. На такъв отговор може да се отговори, че мнозина- със сигруност повече дори- си харесват и порното, но това не е основание да го навират в очите на всички, нали. Или нещо греша ( пак – защото явно съм на грешен път да възразявам срещу поощряването на носталгията по диктатурата и нейните атрибути).

При управлението на Тройната коалиция, когато Данаилов беше министър на културата, въпросният черно-бял ( в прекия и преносния смисъл) сериал се въртеше пак. И не само това- натрапваше се по карикатурен сюжет от филма и една партийна автореклама от екраните на българските телевизии ( тя поне ще да е била платена като доказателство, че мнозина са склонни да си платят за правото да си демонстрират глупостта). “Бате Серго” от сериала беше възкресен в тандем с реалния шеф на партията Сергей в един допотопен ( направо столетен) трамвай, препускащ по нанадолнището в гората.

Така че (не)уважаемите зрители, които не желаят да гълтат цял живот червената пропаганда и не споделят възхищението ( на ръководството на БНТ) от живота и особено от делото на партийната соцзвезда,  ще трябва да превключват на друг, по-малко хлъзгав канал. Ако това е целта, значи успехът им е гарантиран.

Впрочем не знам колко е реално да се очаква, че (не)споменатият по-горе радиожурналист, който си е сменил българската фамилия с руска, може наистина да стане директор на БНТ, както се заканва с вяра в светлото бъдеще на съветското възкресение в България. Щял да накара най-големите антикомунисти в БНТ да хвалят “На всеки километър” преди всяко негово излъчване ( явно за свои кеф), като ги мотивира с повишаване на заплатите.

Сигурно е обаче, че пътеводната му петолъчка Путин все някога ще освободи поста в Кремъл и поне на теория има надежда прогледналите за вредата от евразийския му рашизъм руснаци да започнат да избират нормални, уважавани по света лидери. В такъв случай Москва ще стигне до извода, че трябва да освободи България от унизителното задължение да тачи съветската окупациона символика, ако иска да има споменатите нормални отношения с българите. И тогава (по)кръстеният в река Волга радиоводещ като нищо ще призове от обсебения от него микрофон съмишлениците се втурнат първи с кирките да демонтират Монумента на окупационната червена армия МОЧА.

Струва ви се нереално ли? Защо не, вече е случвало в края на 1989-та , когато демонтирането на съветския комунизъм в България беше възложено на най-преданите ( към онзи момент) на новото съветско ръководство български другари.

Discussion

11 коментара for “БНТ налива вода от Волга в мелницата на соцносталгията”

 1. “България по украински” или какво ни “готви” Кремъл?

  Хулигани или политически провокатори са руснаците виновни за изстъпленията на футболните фенове в Пловдив?

  http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/-balgariya-po-ukrainski-ili-kakvo-ni-gotvi-kremal

  Posted by sms | ноември 29, 2017, 18:43
 2. Страхотно аргументативно журналистическо есе!
  Но финалът не ми харесва. Предлагам вариант, в който на 10 декември (някоя година) в Осло на др. Путин му се връчи Нобелова награда за мир с основание, свързано с дейното му участие в разпадането и свиването на Русия. Не е нереално – през 1990 г. др. Горбачов има подобни заслуги към СССР. А и идеята не е моя – в почти всеки леко нормален руски форум се стига до този финал.

  Posted by Венци Ст. | ноември 29, 2017, 18:59
 3. Е, руските баптисти са странна порода, Георгиев не се отличава особено в агитката. Материализация са на нещото, наречено от виден нашенски хидролог неподражаема руска екзистенциална темпоралност. Други му викат милитаризирана бензиностанция, а трети – нарцистичен Квазимодо.

  Posted by emo | ноември 29, 2017, 21:34
 4. Смятам,че др.Волгин няма да се промени.Както казва Папанов в “Диамантената ръка” ако човек е глупак,това е за дълго.Имам първ братовчедка,която стана член на БКП/БСП на 44 г.-през 1992 г.

  Posted by Krasnoselski | ноември 29, 2017, 22:38
 5. Комунистите не са падали от власт в България от 9 Септември 1944 година насам. Понякога това е очевидно, през други периоди не е толкова явно и другарите не пропускат да ни се натрапят по всякакъв възможен начин. Същинска отврат. Така наречения “преход” е просто продъжение на комунизма с други средства. Затова е толкова отвратителен. На моменти е по-гаден и от развития социализъм. Това е истинското обяснение за “соц носталгията”. За много хора сега е по-зле от “тогава”. Жалко, че народът не можа да се справи с червения СПИН, който съумя да му унищожи съпротивителните сили.

  Posted by Quest | ноември 29, 2017, 23:48
 6. СОЦИАЛИЗЪМ – КОМУМИЗЪМ това е РАК с МЕТАСТАЗИ, докъто не се оперира няма оздравяване. Колкото и преходи да има от тази болест няма оттърване, тя МУТИРА.IIC…..oIL

  Posted by I.Ivanov. | ноември 30, 2017, 07:02
 7. Още малко за любимеца Че Гевара. Дето си го турят по фанелките или фла или какво там. Симпатизанти и симпатизантки. Ако може, всичките те ще си го Турят и там вътре.
  Долна Червена Комунистическа Твар!!
  Масов Убиец и Мародер!!
  Владимир Ленин:
  “Организирайте незабавно масов терор, разстрелвайте (на място), депортирайте” – заявление от 9 август 1918 г.
  “Необходима е тайна и настойчива подготовка за терор!” – записка до Фани Каплан, 30 август 1918 г.
  “Руснаците са много меки и им липсва способност да прилагат решителни методи на революционен терор” – в книгата “Ленин: Живот и наследство”, на Д. Волкогонов.
  “Няма да стигнем доникъде, ако не прибягваме до тероризъм.. разстрелвайте на място” – на среща на президиума на съвета на Петроград, в Пълни събрани събинения, т. 26, стр. 501.
  “Бъдете безмилостни в терора срещу кулаци, свещеници и белогвардейци” – в книгата “Чека: Политическата полиция на Ленин”, 1981 г., стр. 103

  Че Гевара екзекутира ДЕЦА – Да Деца!!!! – безмилостно!:
  https://twitter.com/jpalmeida628/status/929362232802271233
  Че Гевара екзекутира “Корумпиран”, т.е. антикомунист, ако беше комунист, нямаше да го екзекутират:
  http://1.bp.blogspot.com/-hXtpo2j_CwM/URhMU71GxQI/AAAAAAAAUow/1Nwzpws6iSA/s400/cuba-cinco.png
  Че Гевара в подготвяне на поредна екзекуция:
  http://2.bp.blogspot.com/_WXYqXaMR7fQ/TLidfCdS6oI/AAAAAAAAAEE/Ov7h8yjc8TE/s1600/Raul_Castro_Fuzila.jpg

  Posted by AWACS | ноември 30, 2017, 07:58
 8. Ха…ха. Ами ако зрителите искат порно??
  Ще превключат на друг канал? То няма друг канал. Всички канали излизат от един невидим канал, който управлява останалите канали, посредством средствата на “пазарната икономика”. И понеже е невидим то той владее истинската власт. Срещу това което не се вижда не можеш да се бориш.
  До Quest:
  Пропагандата е комунистите, комунистите. Така се противопоставяме Българи на Българи. Също като русофили на русофоби. Но реалността е че ссср (русия, империята на злото, тюрма на народите) от 1944 ни управлява подмолно до днес.

  Posted by Веселин Станев | ноември 30, 2017, 09:34
 9. Петър Георгиев се изживява левичар защото си е направил сметката, че това се харчи повече на пазара. В действителност, той е нагъл провокатор за сметка на Анка данъкоплатка. БОКЛУК, та дрънка.
  Дали ще му хареса долната статия за любимите МУ “братушки” които дават всичко от себе си светът да ги презира и изолира. Подробностите от дневника на Родченков- ексшефа на московската антидопингова лаборатория за функционирането на държавното допингиране в Раззия.
  За това и 5 декември се очертава кат н-ият черен ден за спорта на матушката.

  http://www.mediapool.bg/doping-dnevnitsi-zaplashvat-uchastieto-na-rusiya-v-sledvashtata-olimpiada-news272479.html

  Posted by Georgi Nikolov | ноември 30, 2017, 10:18
 10. @ Krasnoselski

  Ima i po-tejki slu4ai.
  Poznavam edna (1976-ti nabor!), kojato prez 1997g. postypi v BKP/BSP.
  Debilnostta j e po nasledstvo (majka j e partijna sekretarka, a ba6ta j DS-ar).

  Posted by cимпaтизaнт/кa нa ДCБ | ноември 30, 2017, 10:49
 11. Председателят на ПП „Възраждане“ се облече с руското знаме на форум за България

  Какво ли точно искаше да каже?

  Ще добавя, че не случайно форумът е във Варна и не случайно кметът на Варна е руснак (Портных)!

  Там руският флаг е “на мода”, даже скоро ще стане задължителен ?!

  http://www.faktor.bg/bg/articles/predsedatelyat-na-pp-vazrazhdane-se-obleche-s-ruskoto-zname-na-forum-za-balgariya

  Posted by sms | ноември 30, 2017, 13:42

Post a comment

Иво Инджев още във

Архив