БНТ налива вода от Волга в мелницата на соцносталгията

Разбирам, че не бива да влизам в коментарния капан на неспирните провокации на един радиожурналист, който се наслаждава на ехото от неговите крайно левичарски злословия. Този път  същият заплашил в профила си във Фейсбук, че като станел директор на БНТ щял да заповяда ( явно така си представя правомощията на един шеф на обществена телевизия- няма обсъждания, програмни съвети и т.н., а налага диктатура на директора, нещо като директотатура) да ни показват “На всеки километър” в най-гледаното време .

Ето един случай, когато няма нужда от неговите провокации и закани. От сутрин до вечер БНТ дни наред обещава да направи същото ( само точното време на излъчването май не става ясно). Поводът този път е рождният ден на главния артист в “На всеки километър” и водеща партийна звезда в БСП Стефан Данаилов. Защо навършването на 75 години от един актьор, пък бил и той популярен от времето на ( и поради) монопола на “родното кино”, се смята за юбилей от общонацонално значение, на този въпрос трябва да отговори ръководството на БНТ.

НА СНИМКАТА: Данаилов и Нинова благодарят на БНТ за безплатната партийна рекламаStefan-Danailov

Мога да си представя измъкване в стил “ ама те хората си го харесват”, сякаш БНТ трябва да бъде просто резоньор на нечии щения. На такъв отговор може да се отговори, че мнозина- със сигруност повече дори- си харесват и порното, но това не е основание да го навират в очите на всички, нали. Или нещо греша ( пак – защото явно съм на грешен път да възразявам срещу поощряването на носталгията по диктатурата и нейните атрибути).

При управлението на Тройната коалиция, когато Данаилов беше министър на културата, въпросният черно-бял ( в прекия и преносния смисъл) сериал се въртеше пак. И не само това- натрапваше се по карикатурен сюжет от филма и една партийна автореклама от екраните на българските телевизии ( тя поне ще да е била платена като доказателство, че мнозина са склонни да си платят за правото да си демонстрират глупостта). “Бате Серго” от сериала беше възкресен в тандем с реалния шеф на партията Сергей в един допотопен ( направо столетен) трамвай, препускащ по нанадолнището в гората.

Така че (не)уважаемите зрители, които не желаят да гълтат цял живот червената пропаганда и не споделят възхищението ( на ръководството на БНТ) от живота и особено от делото на партийната соцзвезда,  ще трябва да превключват на друг, по-малко хлъзгав канал. Ако това е целта, значи успехът им е гарантиран.

Впрочем не знам колко е реално да се очаква, че (не)споменатият по-горе радиожурналист, който си е сменил българската фамилия с руска, може наистина да стане директор на БНТ, както се заканва с вяра в светлото бъдеще на съветското възкресение в България. Щял да накара най-големите антикомунисти в БНТ да хвалят “На всеки километър” преди всяко негово излъчване ( явно за свои кеф), като ги мотивира с повишаване на заплатите.

Сигурно е обаче, че пътеводната му петолъчка Путин все някога ще освободи поста в Кремъл и поне на теория има надежда прогледналите за вредата от евразийския му рашизъм руснаци да започнат да избират нормални, уважавани по света лидери. В такъв случай Москва ще стигне до извода, че трябва да освободи България от унизителното задължение да тачи съветската окупациона символика, ако иска да има споменатите нормални отношения с българите. И тогава (по)кръстеният в река Волга радиоводещ като нищо ще призове от обсебения от него микрофон съмишлениците се втурнат първи с кирките да демонтират Монумента на окупационната червена армия МОЧА.

Струва ви се нереално ли? Защо не, вече е случвало в края на 1989-та , когато демонтирането на съветския комунизъм в България беше възложено на най-преданите ( към онзи момент) на новото съветско ръководство български другари.

11 мнения за “БНТ налива вода от Волга в мелницата на соцносталгията”

 1. Страхотно аргументативно журналистическо есе!
  Но финалът не ми харесва. Предлагам вариант, в който на 10 декември (някоя година) в Осло на др. Путин му се връчи Нобелова награда за мир с основание, свързано с дейното му участие в разпадането и свиването на Русия. Не е нереално – през 1990 г. др. Горбачов има подобни заслуги към СССР. А и идеята не е моя – в почти всеки леко нормален руски форум се стига до този финал.

 2. Е, руските баптисти са странна порода, Георгиев не се отличава особено в агитката. Материализация са на нещото, наречено от виден нашенски хидролог неподражаема руска екзистенциална темпоралност. Други му викат милитаризирана бензиностанция, а трети – нарцистичен Квазимодо.

 3. Смятам,че др.Волгин няма да се промени.Както казва Папанов в “Диамантената ръка” ако човек е глупак,това е за дълго.Имам първ братовчедка,която стана член на БКП/БСП на 44 г.-през 1992 г.

 4. Комунистите не са падали от власт в България от 9 Септември 1944 година насам. Понякога това е очевидно, през други периоди не е толкова явно и другарите не пропускат да ни се натрапят по всякакъв възможен начин. Същинска отврат. Така наречения “преход” е просто продъжение на комунизма с други средства. Затова е толкова отвратителен. На моменти е по-гаден и от развития социализъм. Това е истинското обяснение за “соц носталгията”. За много хора сега е по-зле от “тогава”. Жалко, че народът не можа да се справи с червения СПИН, който съумя да му унищожи съпротивителните сили.

 5. СОЦИАЛИЗЪМ – КОМУМИЗЪМ това е РАК с МЕТАСТАЗИ, докъто не се оперира няма оздравяване. Колкото и преходи да има от тази болест няма оттърване, тя МУТИРА.IIC…..oIL

 6. Още малко за любимеца Че Гевара. Дето си го турят по фанелките или фла или какво там. Симпатизанти и симпатизантки. Ако може, всичките те ще си го Турят и там вътре.
  Долна Червена Комунистическа Твар!!
  Масов Убиец и Мародер!!
  Владимир Ленин:
  “Организирайте незабавно масов терор, разстрелвайте (на място), депортирайте” – заявление от 9 август 1918 г.
  “Необходима е тайна и настойчива подготовка за терор!” – записка до Фани Каплан, 30 август 1918 г.
  “Руснаците са много меки и им липсва способност да прилагат решителни методи на революционен терор” – в книгата “Ленин: Живот и наследство”, на Д. Волкогонов.
  “Няма да стигнем доникъде, ако не прибягваме до тероризъм.. разстрелвайте на място” – на среща на президиума на съвета на Петроград, в Пълни събрани събинения, т. 26, стр. 501.
  “Бъдете безмилостни в терора срещу кулаци, свещеници и белогвардейци” – в книгата “Чека: Политическата полиция на Ленин”, 1981 г., стр. 103

  Че Гевара екзекутира ДЕЦА – Да Деца!!!! – безмилостно!:
  https://twitter.com/jpalmeida628/status/929362232802271233
  Че Гевара екзекутира “Корумпиран”, т.е. антикомунист, ако беше комунист, нямаше да го екзекутират:
  http://1.bp.blogspot.com/-hXtpo2j_CwM/URhMU71GxQI/AAAAAAAAUow/1Nwzpws6iSA/s400/cuba-cinco.png
  Че Гевара в подготвяне на поредна екзекуция:
  http://2.bp.blogspot.com/_WXYqXaMR7fQ/TLidfCdS6oI/AAAAAAAAAEE/Ov7h8yjc8TE/s1600/Raul_Castro_Fuzila.jpg

 7. Ха…ха. Ами ако зрителите искат порно??
  Ще превключат на друг канал? То няма друг канал. Всички канали излизат от един невидим канал, който управлява останалите канали, посредством средствата на “пазарната икономика”. И понеже е невидим то той владее истинската власт. Срещу това което не се вижда не можеш да се бориш.
  До Quest:
  Пропагандата е комунистите, комунистите. Така се противопоставяме Българи на Българи. Също като русофили на русофоби. Но реалността е че ссср (русия, империята на злото, тюрма на народите) от 1944 ни управлява подмолно до днес.

 8. Петър Георгиев се изживява левичар защото си е направил сметката, че това се харчи повече на пазара. В действителност, той е нагъл провокатор за сметка на Анка данъкоплатка. БОКЛУК, та дрънка.
  Дали ще му хареса долната статия за любимите МУ “братушки” които дават всичко от себе си светът да ги презира и изолира. Подробностите от дневника на Родченков- ексшефа на московската антидопингова лаборатория за функционирането на държавното допингиране в Раззия.
  За това и 5 декември се очертава кат н-ият черен ден за спорта на матушката.

  http://www.mediapool.bg/doping-dnevnitsi-zaplashvat-uchastieto-na-rusiya-v-sledvashtata-olimpiada-news272479.html

 9. @ Krasnoselski

  Ima i po-tejki slu4ai.
  Poznavam edna (1976-ti nabor!), kojato prez 1997g. postypi v BKP/BSP.
  Debilnostta j e po nasledstvo (majka j e partijna sekretarka, a ba6ta j DS-ar).

 10. Председателят на ПП „Възраждане“ се облече с руското знаме на форум за България

  Какво ли точно искаше да каже?

  Ще добавя, че не случайно форумът е във Варна и не случайно кметът на Варна е руснак (Портных)!

  Там руският флаг е “на мода”, даже скоро ще стане задължителен ?!

  http://www.faktor.bg/bg/articles/predsedatelyat-na-pp-vazrazhdane-se-obleche-s-ruskoto-zname-na-forum-za-balgariya

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.