Игоистичен факт

На 27 ноември Апелативната комисия на ЕС, в която гласуват страните-членки, взе решение за подновяване на разрешението за използване на глифозата. Той е най-широко употребяваният хербицид в света и се използва прекомерно от небиологичните фермери, както и на детски площадки, паркове и други обществени места.https://offnews.bg/ikonomika/zaradi-glasa-na-balgaria-es-ne-zabrani-herbitcid-veroiaten-kantceroge-670389.html

Не си спомням друг пример за решаващ български глас, определил колективно решение на ЕС ( в случая едва ли е за хвалене, че българското “против” е блокирало спирането на една земеделска практика, която еколозите определят като вредна за природата, т.е. и за гласуващите предложението за прекратяването й). Нито пък мога да се произнеса поради какви причини българското правителство е заело тази позиция. Предстои това да се изяснява след свършения факт, ако властити ни са така любезни да обяснят, а медиите- да не бъдат чак толкова “любезни” и да ги попитат.

Но каквато и да е била причината за българското решение, ясно е едно: в рамките на евросъюза една малка величина, като България, може да играе ключова роля чрез своя глас- за добро или не.

Казусът е достоен за вниманието на проповядващите лъжливото твърдение за това, че нищо се било променило в нашия статут на държава, подчинена на големите и силните в рамките на западните съюзи, в които членуваме. Преди сме правили каквото иска СССР, а сега- ЕС ( и САЩ, разбира се).

Нещо повече, путинофилстващите атакисти, които напоследък бяха нахранени с власт и се умълчаха ( с пълна уста не се говори, а още помалко се крещи), размахваха години наред кремълската опорна точка за “европейското иго” в България.

Ако това е “иго”, то как да наречем периода на “братската дружба” в рамките на СИВ ( и Варшавския договор), където дори на теория никой нямаше право да възразява на Москва, а “антисъветизмът” беше в България възможно най-страшното престъпление от политически характер, в което някой можеше да бъде обвинен?

Поради липса на степени на игото, които да бъдат използвани за определяне фактическото робство в НРБ по отношение на колониалните ни владетили, предлагам да се задоволим с руската дума “крепостничество”. То отговаря по-точно на статута на закрепостения в родното си място българин, който нямаше право да пътува без специално разрешение не само в чужбина, но дори да се мести без разрешение на МВР да живее от селище на селище. В “крепостта” на социализма СССР десетки милиони крепостни колхозници дори не притежаваха паспорти

България имаше население от крепостни гражани, които по стара руска традиция да се продават цели села с населението им, бяха предложени вкупом за продан на СССР- на два пъти при това. Тъй че, “европейското иго” определено е за предпочитане пред съветското крепостничество. Това е “игоистичен факт”.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: https://ribalych.ru/2014/09/10/skolko-stoil-chelovek-v-rossii/images

9 мнения за “Игоистичен факт”

 1. Нямам спомен друг освен незабравимият Радой Ралин толкова сполучливо да е обогатявал българският с нови думи-“игоистичния” е брилянтно попадение. Дежа вю!
  Самата статия за сетен път показва и доказва, че каузата на рублофилите-петоколонци-полезни идиоти е неудържима.
  ДГД от една долна, мръсна гад!

 2. Не е по темата но ноторно известно е, че до един рублофилите-петоколонци-полезни идиоти мразят силно и искрено “българофоба” Уинстън Чърчил.
  Но ето какво изрових от книга за д-р Васил Радославов-Премиер на Царство България през ПСВ.
  “Ние трябва да спечелим България сега! България е силна, армията ѝ е готова, исканията са справедливи и хармониризират напълно с принципите на националността.”
  Уинстън Чърчил в меморандум до английското правителство в края на август 1915г., т.е. навечерието на присъединяването на България към Централните сили.

 3. Ако максимата, че враговете на нашите врагове е хипотетично възможно да са наши приятели то значи ли, че ние крепостни на други такива крепостни сме свободни. Доста имагинерно, даже изключително жалко. Робите на изпълзялата комунистическа реакция методично и последователно сдобиваща се цялата власт (местна и централна) са нищо по-вече от роби. И ще бъдат такива дотогава докато шепнат а не изкрещят. Докато стенат и търпят, а не се опълчат. И някой да има все още съмнение в тоява, че през последните 28 години даже в един единствен ден, нещо им се е случило без волята на Москва!? Наивници!

 4. Да,свободни сме,свободни сме.Стига да искаме да се възползуваме от тази свобода.За съжаление малцина са тези ,които почитат това висше благо *свободата*.Преобладават лакеите,готовите да се унижават за дребни и не дотам дребни придобивки.
  Вижте ги депутатите,как се жертват и сменят възгледите ,деянията и мислите за да угодят на глутницата от престъпници.Защо не се замислят как изглеждат отстрани.
  Ами диктаторът тартор ,който злоупотребява с хората,като че ли са му крепостни.
  Ето това трябва да се изкорени в нашето общество за да бъдем наистина свободни.
  Надяваме се на цивилизованите народи.Няма я вече руската крепостническа система.Дано поне от нея се отървахме завинаги.Не искам да си спомням
  С другото ще се справим.Убедена съм.

 5. 100% натиска е дошъл по линия на ЕНП – също както гласува и Германия. Скандала е голям понеже повечето германци са против този хербицид и се очакваше гласуване с минимум въздържал се, ако не против. Сега всички се правят на ни лук яли, ни лук мирисали. Точно такива моменти показват че дните на Меркел са преброени – просто лицемерието идва малко в повече дори и за толерантна нация като Германия.

 6. Да допълня Г. Николов, че малко по-късно Чърчил казва (очевидно с горчивина), че бездействието (или некадърността, не си спомням точно) на Форин офис е направила невъзможното – България да воюва на страната на Турция срещу Русия.

 7. ALEX-DE
  Какво толкова се пените на Меркел.И тя ли като Боко нарежда кой какво да гласува.Не ми се вярва.Тук интереса е за бизнеса.
  Но в нас дълбоко е вкоренено руското или съветско крепостничество и изпълняване на команди,че просто не вярваме ,че има и сводни общества,където не всичко се разпорежда предварително.
  А те са преуспяващите.За това говорим.

 8. Към Караиванов:

  Да се надяваме, че и сегашното бездействие на Форин офис ще помогне на БЪЛГАРИЯ да се случи невероятното, но и не невъзможното за нея. БЪЛГАРИЯ ДА ОТВОЮВА СВОБОДАТА СИ от Русия.

 9. Глифозатът (с търговско наименование РаундЪп), от една страна е незаменимо средство в борбата срещу плевелите, а от друга е ПОЧТИ безвредно за животните. Например, една коза трябва да изяде повече от 3 кг глифозат (а животното, все пак трябва да яде и трева), за да получи леко (обратимо) натравяне.

  Поради дългата си и широка употреба, глифозатът отдавна е влязал в устите на конкурентите и техните медии, поради което е редовен гост и на контролните органи в ЕС. Прави чест на ЕС, както че се занимава с подобни въпроси (касаещи макар и пренебрежимо малко здравето на хората), така и че е взела разумното решение да се предпочете един доказано полезен препарат, пред други такива, които не са по-малко безвредни.

  Да бъдем разумни и да не забравяме, че абсолютно безвредни препарати (както и хранителни вещества) Н Я М А , както няма и абсолютно вредни. Това е научната истина по въпроса, в която всеки може да се убеди, като чете съответните учебници и научни публикации.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.