11 години мека путинизация с твърда ръка

Вчера ГЕРБ отчете 11 години от официалното създаване на партията, която си била поставила за цел да прекрати “безпринципното управление на България”. В епистоларно обръщение към членовете и симпатизантите колективното ръководство на партията ( нещо като вътрешен кръг на Политбюро ) споделя и типичното за всеки император, султан или цар искрено твърдение, че “всички ние обичаме народа” ( българския в случая).

Че кой пастир не си обича стадото, което стриже!

И в най – тежките години на османското владичество султанът се е застъпвал за раята, която работи и създава благата.

Само монголските завоеватели съзнателно избивали покорените ( цели народи), но не защото били по-зли от останалите завоеватели, а защото били скотовъди, а не човековъди и съответно постъпвали скотски, т.е. щадящо само спрямо скотовете. За номадите човекът, главният ресурс на зедемелските общества, не струвал нищо. Напротив, пленените хиляди хора само пречели и трябвало да бъдат хранени, поради което минавали под ножа на опитните колачи на добитък ( техниката на масовото колене е описана добре от историците: на всеки воин-касапин се падало определено количество вързани пленници, водел ги на обособено за целта място и методично колел полагащата му се бройка) . Конете и другите тревопасни били друго нещо за номадите…

Днес положението у нас е хибридно: човеците са тревопасните. Поне онези, които се хванаха на измамата с “прекратяването на безпринципното управление”. Защото по-безпринципно от управлението на ГЕРБ беше само предходното “царско” упражняване на власт, което гордо заяви, че било унищожило т.н. двуполюсен модел, за да паразитира по модела на сговора между царисти, комунисти и доганисти. Разметоха терена и на него трайно се настани н.в. Бойко Първи.

Прието е да се смята, че властта в една демокрация се крепи на обществения договор между нея и народа. Бойко Първи няма всенародното одобрение в абсолютни стойности и поради това му се налага да се опира на всяка патерица, която му предлага животът. Много е гъвкав, като каза вчера в телевизионно интервю бивш министър от кабинета на Сакскобурггоски в отговор на въпрос защо “царят” е смогнал да се задържи само един мандат на власт, а Борисов  се крепи на този пост за трети път. Царският министър припомни очевидното: че няма нужда да си по -интелигентен и умен, за да оцеляваш по-умело. Достатъчно е да си “гъвкав и комуникативен”.

В навечерието на учредяването на ГЕРБ гъвкавият Борисов комуникира с мен по телефона. Съобщи ми, че вратите на партията му са отворени за мен. Не се възползвах – вероятно от шопски инат, заообикаляйки отворената врата в полето ( на безчестието). Какви ли постове и почести съм пропуснал поради липса на гъвкавост и комуникативност?

Мина се време и когато установи, че с моркова не може да ме примами ( включително и чрез онзи подкуп с обаждането по телефона, за да науча лично от него за това важно решение и да блесна като източник на информацията за спирането на АЕЦ “Белене” на 28 март 2012 г.), гъвкавият Бойко извади тоягата и взе да ме налага с обиди . Най-накрая, след като разбра, че тактиката на неговия приятел Георги Първанов е най-доброто средство за борба с критиците, Борисов и компания уредиха въпроса чрез “дискретното” ми обграждане с мълчание на принципа на Сталин “няма човек, няма проблем”.

Днес се радвам да бъда опакован в памука на медийното игнориране, което обаче прави твърдото ми желание да си отварям устата още по-голямо. Да му мислят опозорените чрез труда си на памучните полета на властта медийни “роби на труда”.

Да си опакован в произвеждания от тях памук не е удоволствие, но е чест, която тревопасните не разбират поради естеството на своята преживна ситема за оцеляване в пасищата на пастирите. Само ги вижте как продължават да се мазнят на споменатия Първанов, за когото Борисов каза на онзи учредителен конгрес на ГЕРБ на 3 декември 2006 г., че забранява да се говори, само той имал право, както заяви от трибуната без нито един глас на несъгласие сред хилядите присъстващи, заявили по този начин готовност да си налягат парцалите от първия миг на партийното си членство. Направо се оказа, че това е член Първи от конституцията на ГЕРБ.

Забраната, обхванала практически цялата медийна среда, важи и днес  като доказателство, че заговорниците са овладели медиите – като за 119-то място в световната класация по свобода на словото.

Сбъднаха мечтата на всеки путинист да управлява върху трупа на най-опасния коректив на властовото своеволие, какъвто би трябвало да са медиите, ако са свободни. Е, как от ГЕРБ да не са (само)доволни от постигнатия успех?!

12 мнения за “11 години мека путинизация с твърда ръка”

 1. Ше да е било началото на 80-те години. Другар от НЛГ Георги Кирков дойде на “терен” както бочко люби да изхожда за да ни запознае с някои особености на вътрешната и външната политика на “Нашата Партия” и нейният несменяем генсек тж. Щото, нъл тъй, няма как в масмедиите да ни “информират”-обяснят с думи прости за някои набедени за “по-така” ходове на първият партиен и държавен ръководител. След като направи преглед на програмата на “Първият” вътре-вън, единственото което запомних от “лекцията” бе, че след изчерпване на визитациите тук и там вождът щял изцяло да се съсредоточи върху работата си по предстоящият Н-ти конгрес на бекапето. Зяпнах учудено. Та, дотогава имаще почти цяла година. За какво ви занимавам с този откъслечен спомен от “такова беше времето”.
  Ами онзи ден в “голямата” си конгресна реч баце, както винаги в свойственият му турлю гювеч пускайки на мах потокът на съзнанието реплекира обадилият се сутрин Иван Костов който в прав текст декларира, че проведенената под негово управление приватизация е била успешна. И хоп, няколко часа по-късно, трижди премиеринът ни “спори” задочно с ненавижданият от него “Гаргамел”.
  И накрая, за капак, след изръсването на тон “мозъци”, хвалби и за всекиго по нещо, призова последните редове да отидат като контра-протест срещу “протесторите” по повод бул Фандъкова (Дондуков).
  КАРИКАТУРА-ПОЛУИНТЕЛИГЕНТ с “чудовищна некомпетентност”. И дет реди Тони Филиупов д-р: “Все е имало просто нещо начело на страната, но толкова просто никога не е имало”.
  ДГД от една, долна, мръсна гад!

 2. Не е срамно да си част от малцинството,срамно е да си част от стадото!”

  Борис Немцов

 3. Заглавието на статията ми напомни за една книга на Е. Дайнов от 2010 г…. Путинизацията на България май е започнала почти с идването му на власт… и май няма да свърши с падането му….

 4. Това е “отличителната” черта на винету – “гъвкавостта”. А дали няКОЙ въобще да определи точно значението на “гъвкава”…. “партийна”….”политика”?!?!?
  И дали нормалните десни(консервативни!) партии могат по дефиниция да си “позволяват” да водят прекалено “гъвкава” “политика” ,каквато води винету през последните 10 години?
  И дали въобще могат да се “съвместяват” едновременно?
  И дали въобще в порционната “стратегия” на винету има НЕЩО, което въобще може да се дефинира като “политика”? Или пък и едновременно и като “партийна” , и като “политика”? Или още по-невероятната “конструкция” наречена и като “гъвкава”, и като “партийна” , и като “политика”???
  От цялата “гъвкавост” на винету не остава НИЩО ,което може да се характеризира нито като “партийно” , а още по-малко като “политика”.
  Остават му само порциите, и “договорките”.
  Въобще ,за да е е пределно ясно , с “гъвкавостта” на винету най-точно се “връзват” думите – хибридност и ….и фейк!
  Същата “гъвкавост” винету прилага и спрямо София. Формално (ф)андъкова е кмет, но дали реално е така? И дали СОС е напълно “независим” от (Д)ондуков1 ?!?
  Още повече ,че разстоянието между кметството и канцеларията на винету е “доста близко”. Толкова са “близки” ,че се намират почти на същи булевард. А този булевард е именно “прословутият” паветен булевард (Д)ондуков, който все не могат да го ремонтират. И , както може да се очаква, винету дори и “географски” на този “властови булевард” пак е “абониран” за номер 1 ,и е пак пред кметският номер на (ф)андъкова , а не само в йерархията на ГЕРБ и НРБ.
  Дори в номерацията на “собственият” си булевард, (ф)андъкова пак е след “вожда” си!
  И колкото “протестърите” да променят името на бул.(Д)ондуков на бул.(ф)андъкова, това няма да промени мястото в номерацията му нито на (ф)андъкова, нито на “вожда” винету.
  Макар и пълната “близост” между фамилиите на (Д)ондуков и (ф)андъкова!
  И наистина, едва ли “братушките” и в путлеристката федериалистическа метрополия , и в задунайската губерния НРБ , поради “братушковата” си езикова близост, ще “забележат” някаква съществена “разлика” между бул.(Д)ондуков,…бул.(Д)Андуков ,… бул.(ф)АндУков и бул.(ф)андъков…..
  Още повече ,че в допълнение (ф)андъкова е и с профилно русофилско образование и дългогодишна русофилия.

 5. Тая гъвкавост Боко усвои от Правешкия Каскет, който беше цар на снишаването и на “манЪОврите”. Нищо чудно ученикът да бие даскала си по управленческо дълголетие. Добре си е научил уроците. На Путин пробута вечна любов и послушание, а на Меркел стабилност и спокойствие. Кой знае какво е предложил на арабелите – със сигурност не е инвестиране в хотели. И това ще стане ясно съвсем скоро.

  ******
  Уви, проблемът не е в Боко, а в овцете. Всяко стадо си заслужава колача. Само със стригане няма са се размине. България е пътник.

 6. Господа Николов Quest! Да не забравяме 2 ФЕВРУАРИ 2018 ИДВА дано този ГЪВКАВ ПЛИТКОУМНИК, ВИНЕТО ТИКВОНИЙ БОЧКО – БАНКЯНСКОТО СЛЪНЦЕ и вече не знам как да го нарека, да си получи ПОЛАГАЕМОТО каквото ги очаква неговите РАБОТОДАТЕЛИ от лябимата му РАЗИЯ. Би трябвало и той да ПОВЪРНЕ това което е УСВОИЛ, макар че декларира даначна декларация като за БЕДЕН Български ПЕНСИОНЕР!IIC…..oIL

 7. БОГ ДА ПРОСТИ БАЙ ИЛИЯ МИНЕВ!
  НА ДНЕШНА ДАТА, ПРЕДИ ВЕК СЕ Е РОДИЛ ЕДИН ОТ НАЙ-ВЕРНИТЕ, НАЙ-ОТДАДЕНИТЕ, НАЙ-ЛЮБЯЩИТЕ СИНОВЕ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ!
  НЕКА СВЕДЕМ ГЛАВИ ПРЕД БЕЗПРИМЕРНИЯ ПОДВИГ И ЧУТОВНАТА ТВЪРДОСТ НА ТОЗИ, КЪМ КОГОТО ВСИЧКИ АНТИКОМУНИСТИ СМЕ ДЛЪЖНИЦИ!
  ВЕЧНА ПАМЕТ ЗА ГЕРОЯ!

 8. Прекрасна статия. По-добра не би могла да бъде.
  Все ми се струва обаче,че думата “гъвкавост” е прекалено стадяща. Може би по-подходяща ще е една от двете думи “бруталност” или “безогледност”. С такива качества стадото се стриже най-успешно.

 9. @Павел Тинков

  Blagodarja vi, 4e napomnjate za tozi GOLJAM BYLGARIN.
  Imam az edna me4ta: da vyrvja po ulicata, kojato presi4a “Levski” i “Rakovski” i tja da nosi imeto ИЛИЯ МИНЕВ.

 10. Присъединявам се към казаното от Павел Тинков за ИЛИЯ МИНЕВ. Като всички нейни чеда МАЙКА БЪЛГАРИЯ ще го пази вечно. Поклон доземи БАЙ ИЛИЯ и почивай в мир!

 11. @ПАВЕЛ ТИНКОВ | ДЕКЕМВРИ 5, 2017, 10:32

  Хубаво е, че ни напомнихте за този велик човек! Светла му памет! Много му дължим. Дано в този живот мечтата Ви стане реалност, Симпатизантка на ДСБ. Много грехове натрупахме, дано поколенията се смилят над нас и нашето мълчание и покорство.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.