Нер(а)вната битка с настъпващата простотия

Докато обяснявах вчера за аудиторията една голяма западна телевизия, готвеща предаване за България, защо не желая повече да участвам в т.н. дискусионен формат в медиите с агресивни български защитници на руското право на намеса в България си дадох сметка, че всъщност това е едно от моите доброволни поражения. Не че се гордея с отстъплението си. Просто следвам правилото в спора с агресивния глупак да отстъпва по-умния.

Само че “докато умният се наумува, лудият се налудава”. Това също е вярно. Какво да се прави ( би попитал Чернишевски, от когото Ленин безсрамно преписвал и си приписвал негови тези)?

Не е много сигурно, че тактиката да отстъпваш пред прасето, с което се бориш в кочината, за да не се изцапаш, няма да даде властта на прасетата, както във “Фермата” на Оруел. А може пък да има надежда отстъпването да е като отлива, след който идва прилив, че и цунами понякога?

Ще видим. Но засега мога да се похваля с многобройни отспъления, чието споделяне има смисъл не като някаква никому ненужна изповед, а като лична диагноза на настъплението на агресивната простащина.

В рамките на моите успешни отстъпления престанах да посещавам заведения за масово хранене и пиене, в които също така масово се пуши. Правих опити да правя забележки и се оказах в ролята на  екстремиста, понеже само на мен пречели и само аз съм правил на “интересен”. Почти като по вица за Иванчо, който се възмутил, че Марийка му отказва близост и възкликнал “цяло село може, само за мен не може, така ли?”. Непушачът, въпреки законното основание да се възмущава, се оказва соченият с пръст, изпадайки в положението да бъде заклеймяван и изобщо да бъде от “лошите” в спора с нарушителя или нарушителите на закона, забравяващ пушенето на обществени места.

Точката ми на прекършване дойде преди близо три години, когато от БНТ още не ме бяха “погребали” и ме бяха поканили на техен празник в заведение, където “уредиха” да се пуши. Повечето присъстващи борци за справедливост от екрана на държавната телевизия ( говоря за десетки хора ) надуха цигарите с настървение, превръщайки за кратко помещението в газова камера. Тръгнах си не само заради нежеланието да бъда принуждаван против волята си да гълтам остатъците от употребената от тях отрова, но и от нежелание да се чувствам (съ)участник в едно толкова арогантно лицемерие.  Впрочем, буквално преди дни свидетели ми споделиха, че в БНТ се пуши дори в самата сграда пред някои студия. Иначе вероятно ще подкрепят в ефир новите мерки на властта да се затегне контрола против дима в ресторантите ( мерки, замислени явно като опит да не се изложим пред чужденците по време на българското председателство на ЕС).

Отстъпих и от законното си право да полагам труд по специалността си като журналист в българските медии защото не пожелах да отстъпя от решението си да не приемам предложения, които ме декласират спрямо постигнатото от мен преди да отстъпя от БТВ ( да, отстъпих и там чрез напускането си в знак на протест срещу съюзяването на моите началници с натиска на техния началник Георги Първанов). Получавал съм някои неприлични предложения за работа, но ги отхвърлих, предпочитайки да отстъпя в свободното пространство на личния си блог в интернет, за да не отстъпвам чрез компромиси от позициите си на политически коментатор.

Отстъпление след отстъпление в годините на “възхода” на българската медийна свобода надолу по стълбицата на деградацията. Дали съм “накривил някому шапката”? Не е важно. Но е съществено да се знае, че да отстъпваш често е тактика, с която се печели стратегическо предимство на бойнато поле на живота във враждебдната среда  на настъпващата агресивна простотия. Тя си остава такава колкото и да се бие в гърдите като победител в собствената си кочина, където лакомите едреят бързо, но и първи ги колят при поредното прасешко жертвоприношение.

 

По-добре като магаре мост, отколкото в блъсканицата край копанята.IMG_7433

 

31 мнения за “Нер(а)вната битка с настъпващата простотия”

 1. Мисля, че отстъплението пред агресивната простотия е мъдрост, която съхранява магарето ПО-ДЪЛГО да се запъва на моста на надеждата ни !!!

  Имаме животоспасяваща нужда от още магарета да дават ЛИЧЕН ПРИМЕР за морал, ама няма! И “куцо и сакато” напира край копанята…

 2. От години си задавам тези въпроси и до сега не съм намерил отговора. Бих се радвал ако някой сподели, стига да има по-голям напредък по тези вече екзистенциални въпроси. Незнам до колко ще има цунами и дали то ще е нещо добро или ще е кърваво, а както знаем в този момент загиват най-истинските и всеотдайни хора. За това успоредно с тези въпроси съм се питал – заслужава ли си да тръгнеш с главата напред и да станеш таран в ръцете на някой, който е същия като тези на трапезата сега но пък излишен за нея до този момент. Може би някой ще каже, че ако си достатъчно внимателен то това няма как да се случи. Ами не, има твърде много хора, които само чакат за да се качат отгоре, защото въпреки, че в момента не ги устройва живота им те не виждат друг вариан да си оправят живота освен да станат като тези отгоре. Както каза динко – баща му го е учил така – докато си малък бягай като станеш акула хапи. Това възпитание е първоизточника на нашите беди и докато ние го приемаме няма как да променим живота си в България. А кой да го промени? Сегашните хапещи акули, които са били уплашени и унижавани палета преди?? Абсурд! Модела ще се самовъзроизвежда незнам и аз до кога… Може би докато изчезнем физически като нация, възпитание и традиции.

 3. Не! Вие не сте отстъпил. Отдавна чета страницата ви. Чета, както много други хора. И все по- често виждам, че го правя с желание, защото намирам остров на свободата. Свобода сред предатели и конформисти. По-добре да не вземеш нещо с дълг, отколкото да се разориш морално.
  Велика чест е да се откажеш и да избереш страданието пред кочината на безсмислено и лицемерно съществуване в безкрайно робство на духа. Победителите нямат нужда от почести и слава. Те се смеят на онези, които сами се награждават.
  Виждам и други хора, които се чувстват така, аз също чувствам нещо подобно.
  През всичките тези години всичките тези откази, всичко пропуснато или онова, което в нормална държава можеше да имаме или да бъдем и всичките опити да ни извиват ръцете, врата, тялото, да ни накарат да лазим, или дори когато вече лазехме в името на свободата, всеки един отказ беше една малка победа над робството на духа.
  Да, боят беше голям и ние сме пропуснали много или почти всичко от този живот в името на свободата. Но на СВОБОДАТА. А искахме ли го на цена, каквато няма да платим?
  Свобода, която никой от тях не може да има. Свобода, заради която Ви завиждат.
  Свобода, заради която Ви се възхищават.
  И никога не могат да бъдат като Вас.
  Може да имат скъпи спомени, скъпи вещи, богатства от списания, но никога няма да имат мечти, очи за чест и достойнство. “те” Ви заплашваха и всеки път знаеха, че ще Ви превърнат в светец и мъченик на СВОБОДАТА. И изпитват ужас от нови български светци! Онази свобода, от която зверски се страхуват и мразят, защото никога не биха вярвали в нея. Може да бъдат “КОЙ” или дори да не знаят какво означават букви съкращаващи името им, но никога няма да кажат: “АЗ ЗАГУБИХ”. Никога няма да бъдат АЗ! Азът на себеотрицанието е неподчиним за робство. Но те нямат лице.
  Иво Инджев, ТИ винаги си бил повече от всички тях, защото си свободен и пишеш за това, в което вярваш. Студено е, но има хиляди, които вярват в свободата, в която вярваш и ти. Погледни ги, дори да не те гледат. Аз бях там, сред хилядите в студените дни на онези зими, когато едни хора падаха позорно от властта пред очите на изтърбушения народ и знам колко велико беше да виждаш свободата и надеждата, че ще бъдеш достоен човек. Няма такава победа, когато дори и предателите “лидери” изпитваха завист към неподчинения народ. Волята за честен живот пресеква изворите на безкрайната лъжа. “те” мразят честния живот и го профанизират, до пълна злоупотреба, за да докажат, че не може да бъдем прави във вярата си. “те” искаха да ни го вземат, но никога няма да им се случи. Всеки път ние губим, а те остават опозорени с цялата си слава.
  “те” никога няма да бъдат хора с име, както Иво Инджев.
  Тази статия , която изповядахте ви прати в космически измерения за нашия малък свят, защото себеотрицанието ви се оказа по- силно от всичката изкуствена слава на алчни хора без лица. Това е за хилядите българи, които избраха отказа, пред конформизма.

 4. Kato va6/a redoven/a 4itatel/ka moga samo da vqzklikna: dobre, 4e vi ima, g-n Indjev!
  I drugi sa vi go pisali, no 6te go povtorja:
  vie imate ogromnoto 6tastie i predimstvo da uprajnjavate profesijata si, bez da slizate ot intelektualnoto si nivo ili da pravite kompromisi sys syvestta si.

  Dokato poglednete do kakvo nivo sa prinizeni ina4e umnite vi kolegi Nikolaev, Cvetkov, Rizova, Zlatareva i o6te mnogo drugi – da davat vsekidnevno tribuna na otkroveno typi i prodajni predstaviteli na t.nar. politi4eski elit da se zamervat s fekalii.
  Za6toto goreizbroenite jurnalisti sa prinizeni do strani4ni nablyudateli na po6loto 6ou, koeto se razigrava v studiata im, dokato vie ste svoboden da pi6ete kakvoto mislite.
  Neslui4ajno razlikata v ka4estvoto na va6ata jurnalistika i tjahnata “jurnalistika” e kato mejdu ogynja i vodata.
  Nagradata vi sme nie, spokojnata vi syvest, 4e ne lyjete i syznanieto, 4e po4ti vinagi se okazvate prav v analizite i prognozite si.
  Koeto v otrovenata bylgarska medijna sreda ne e nikak malko.

 5. Да, си ведър,да не хленчиш,да не дишаш отровния дим,да не се боричкаш край копанята,да устояваш и да остъпваш – значи ти си щастливец. Нека лакомите едреят в кочината.
  Завиждам Ви,г-н Инджев.

 6. В Планината на Томас Ман имаше класическa мисъл зa толерантността – тя става престъпление, когато я приложим към злото.
  Иво, няма как да Ви обвиня в толерантност.

 7. Гьоте е казал във “Фауст”: “Греши човек, додето се стреми.” /”Es irrt der Mensch, solange er strebt”/
  От друга страна светлите умове, почтените хора, пророците, те винаги са единици, но пък тяхната светлина води света. И светлината винаги побеждава мрака. В това е моят оптимизъм, дано ви се стори разумен.

 8. Може би за първи път не споделям докрай тезата на г-н Инджев. Не мисля, че да отстъпваш е тактика за следващо предимство. По-скоро е въпрос на лична хигиена.
  Не си позволявам да говоря/пиша от името на други, но съм убеден, че почти всички четящи този блог сме фрустрирани от средата, в която сме накиснати. Не сме от тези, които имат нагласата да се адаптират, т.е. тълпа. Но не бива и да гледаме отстрани случващото се. Нека да се припознаем, че сме част от 20-те процента (закона на Парето), които имат желанието и волята да променят средата. Какъв по-добър пример от „стопанина на блога“?
  А „магарето на моста“ така е запречило пътя, че четящ блога едва ли ще премине на другия бряг (на простотията).

 9. Всички показатели показват ,че в НРБ НЯМА “журналистика”. ДоказателствоТО е 115-то място по “свободата” на “словото” на НРБ! Но…..но вероятно вече сме далече след 120 място, защото през последните една-две години част о държавите ,които бяха пред нас, се сринаха по-рязко за този кратък период, като например ердоганската Турция и груевскаТА Македония.
  Но в ЕС сме твърдо на последното “престижно” място. И Еропа сме твърдо след всички! Но за разлика от нас ,сега след Груевски, Македония ще направи лЕвски “скок” в класацията на Репортери без граница, а боковската НРБ ще продължи да “догонва” “братушките” си от путлериският райХ.
  И всичко това само потвърждава, че “медиите” и “журналистиката” в НРБ вече НЯМАТ нищо общо с “колегите” си от ЦЯЛА Европа, ЕС и ОГРОМНАТА част от държавите по света!
  Това предполага и скъсването на повечето връзки с журналистическите организации и журналисти от другите държави, защото тук , в НРБ, нямат “колеги” с които да поддържат “професионални” връзки.
  Но за сметка на това ,туземните “журналисти” си получават “наградите” и най-важното – ПОРЦИИТЕ си, от вожда и “партията”. Трябва само да “слушкат”, и да ….. “папкат”….
  Ето заради това г-н Инджев не трябва да прави някакво “сравнение” между себе си и това ,което властть в НРБ приема за своя ПРИДВОРНА “журналистика” и “медии”. Това са две несравними неща! Това са даже две съвсем различни категории, които не само нямат нищо общо помежду си , но и са съвсем различни! Дори и репортери без граници го …ПОТВЪРЖДАВАТ!
  А колкото до простотията в НРБ , самият “вожд” винету потвърди ,че той може да се “разбира” само с простаците, а не толкова с “простите” хора.
  И с “порционните” си “реформи” и в “медиите”, винету постигна същият резИлтат и с “журналистиката” в НРБ, раздавайки бюджетни и европейските средства и “грантове” за личното му обслужване от тях, в процеса на търсеният от него “ефект” за достигане на търсеното от него “ниво” на “опростачването” им .
  А не иска да изостава в това отношение и от 150-тото място на байхуйло.

 10. Колкото и да е нескромно,развитата теза на Г-н Инджев е логически резултат от ситуацията в България.Същата я развих преди няколко години в няколко теми в сайта.Основния фактор,стоящ в нея е комунистическия фактор-ДЪРЖАВАТА,ВЛАСТТА,ПРЕЗИДЕНТА,ПРЕМИЕРА и пр. са комунистически.Те,комунистите са неуловими и недостижими.Надежда и промяна засега няма! Настъпва новата комунистическа смяна,дори е още по-засмяна!

 11. Никакво отстъпление и гювеч за комунистите и пушачите.Горе главата,правдата е с нас.

 12. освен да прос.итуираш за нищо друго не ставаш!

 13. А ето и поредното потвърждение за ДеСарският тъпоъгълник каракачански:
  http://aeropress-bg.com/news/bulgaria/5027-%D0%BC%D0%BE-%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B4%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%B3-29
  Вместо да поръча Ф-16 тоя лоясал и в “мозъка” си путлериот ще дава още стотици МИЛИОНИ и МИЛИАРДИ за старите савецки ламарини на МиГ-29. САЩ вече наложиха ограничения за ЦЯЛАТА путлеристка военна промишленист, а десарският “министър” е решил да източи още пари към фалиралата РСК-МиГ.
  Същото каракачански направи и със смяната на отговарящият за превъоръжаването с БТР,като назначи една шапкарска калинка ,която никога не е работила с такива големи проекти, защото и от сухопътната поръчка се очакват тлъсти комисионни ,защото е на стойност близо 1,5 милиарда лева.
  И от третата поръчка за излишните 2 “патрулни” кораби се очаква да се прахосат още най-малко над 850 милиона лева. Вместо да се модернизират многократно по-големите три белгийски фрегати. С много по-голяма продължителност на плаването.
  И сега каракачански изпълни всички заповеди на Путлер , Решетников и слугите им от ДС,КГБ,БКП.
  И малкото пари за отбрана ще отидат за 2 излишни кораби, без да се модернизират по-големите три фрегати.
  За сухопътните сили ще се “усвоят” над 1,2 милиарда.
  А за самолетите, които първи трябва да посрещат всяка заплаха от Путлер всички пари за новите самолети ,които миналата година бяха осигурени от министър Ненчев, сага лоясалият путлериот каракачански ще ги даде за музейните МиГ-29, на фалиралата РСК-МиГ, която попада под сегашните и бъдещите санкции на САЩ!!!
  Няма нови НАТО-вски самолети, но за сметка на това каракачански ще направи “бърза поръчка” в последните дни на 2017г, с която да прахоса стотици милиони! А за новите кораби и новите БТР-и ще се прахосат още достатъчно пари , от новоназначените задкулисно от каракачански калинкови “кадри”.
  И за капак от такива “поръчки” не останаха и едни 30 милиона за поддръжката, за 4 години на трите транспортни самолета на ВВС.
  И след подобно прахосване за задкулисните и ченгесарските зависимости на поредното “правителство” на винету, всеки може сам да прецени дали си заслужава данъкоплатците да си изпълняват задълженията и законите, щом като винету и калинките му не изпълняват своите!

 14. блядь , тук не те питаме с какво си изкараш денгите. Ако имаш проблеми с намирането на клиенти , тук не ти е мястото за сексуални обяви! Има достатъчно кафяво-жълти парцали и сайтове на твоите сводници, предназначени само за такива дащни фейк-жрици ,като теб!
  Ако не ти достигат копейките ,, които ти оставят за лични нужди, можеш да се оплачеш на боко и той ще ти реши всичките проблеми, включително и телесните, блядь!

 15. Към Живко Гинчев
  jivko.gin73@abv.bg
  77.85.8.162

  Хубавото на гадни подмятания, като твоето, е че рефлектират върху собственото ти име чрез вентилатора на публичността, пред който си се изходил в тясното помещение на своята ограничена мисловност.
  Подписваш се под безсилието си да кажеш нещо смислено и като всички примитиви прибягваш до обидните квалификации.

 16. Ами ДА! За да си различен се “иска дупе”! Но, пък този свят се движи напред само от РАЗЛИЧНИТЕ – останалите са… масовка от който, явно, също има нужда!

 17. Жив и здрав да сте г–н Инджев! Вие отваряте очите на всички ,които искат да прогледнат истината и свободата .Благодаря ви ,че ви има …

 18. Всемогъщият Създател, в своята безкрайна премъдрост е удостоил нашия свят с два безценни дара, които правят Човеците богоподобни –

 19. СВОБОДА НА ВОЛЯТА /разбирай – избора/ и ЗАКОН ЗА СИМЕТРИЯТА /според който не можеш да бъдеш едновремено “магаре на моста” и “свиня в кочината”/!
  Самодоволните, тържествуващи в свинщината си слуги на ентропията, винаги се оттичат в “канала” на тленното /всемирен физичен закон/.
  ДУХЪТ, неподвластен на ентропията, прави чрез ВЕРНИЯ ИЗБОР малцинството на Богоподобните!
  Щастлив съм, че Ви има, гордея се, че Ви познавам!

 20. За простотиите на страхливата ни колониална власт:

  Кой се страхува от името на ген. Иван Колев, кой противопоставя велики българи заради сталиниста Горки?

  Ръководството на 36 СУ в столицата се опитва с мълчание и неистини да замаже проблема.
  Георги Чунчуков

  http://www.faktor.bg/bg/articles/obshtestvo/ulitsata/koy-se-strahuva-ot-imeto-na-gen-ivan-kolev-koy-protivopostavya-veliki-balgari-zaradi-stalinista-gorki

 21. живко’73 – качествен руски товар. От споменатото интервю със сигурност още някой на запад ще разбере за какво става въпрос.

 22. Тоалетният автор живко гинчев е шега на природата,която отвръщава.

 23. …жълточервената стена /л…. гной и кръв/ не дава никакъв ефект, а нормалните хора отдавна не гледат тв. Понякога го правя за разтуха и си падам от смях – тези идиоти могат да бъдат много забавни. Магарето на моста е умно и има много здрави копита – опасна работа и тов. го знаят. “Отстъплението е най-трудният маньовър.”- маршал Ней. г-Инжев – простете неволната грешка.

 24. В продължение на десетилетия държавата се управлява от каскети,в следствие на което се народиха и израстнаха маса каскети и така “количествените натрупвания водят до качествени измененич”Ще трябват поколения

 25. Този Живко Гинчев ми напомня за Комсомолската секретарка на класа ми в гимназията /нарочно не ѝ пиша името – тя вече е изпаднала стара жена, която от години спи на Пловдивската ж.п. гара и се прехранва с … Беше някъде от Пловдивските села./, която в Х клас в час по история много размахваше ръка и искаше да каже. И като учителката и каза: “Кажи, …”, тя се изправи и каза следното дословно:

  “Аз пък гледам на турското робство като на положителен процес, защото каквато развита държава сме били през XIV век, ако не бяха турците, сега щяхме да бъдем на върха на световната реакция.”

  Има Господ.

 26. За уточнение – цитатът е от 1970.

 27. И още едно уточнение – за по младите.

  Така ги учеха в ДКМС. И такива ги подбираха – прости даже не от селата, ами от колибите. И по цял месец през лятото ги учеха на подобни свинщини, които да казват в час по история. Докато ние останалите бяхме на лятни бригади в помощ на селското стопанство – да берем домати ангария, безплатно.

  Не се чудете – тази пропадна, ама Иво Христов се издигна и сега същите ги разправя.

  Късане с Русия!

 28. Много стана, но ако позволите, Г-н Инджев – и една подигравка с Бойко Борисов.

  Абе момче просто банкянско, ако историята вървеше както трябва, теб и за чистач нямаше да те наема в къщи. Толкова си тъп! Само излагаш България.

  Кой построи две Българии? Тато ти масовия убиец Тодор Живков ли? Дето изнасяше всичко за СССР и тук гладувахме? Той ли?

  45 години надзирателите на концлагера НРБ живееха от робски труд буквално. Всичко построено през този период е построено с безплатен труд на затворници, трудоваци, бригадири и участници в Ленински съботници. И общо взето – от цялото население на концлагера НРБ със съответния концлагерен порцион. Банани – два пъти годишно, ако изпълнят нормите.

  И съветските надзиратели начело с Тодор Живков, поставени на подобрен хранителен режим. Които “даваха указания” и следяха да не спира безплатния износ за СССР, защото ако спреше за един ден в Кремъл щяха да умрат от глад.

  И който кажеше “гък” – в Стара Загора за “уронване на престижа”. На хронично гладния СССР. По 108 и 109 от НПК на НРБ.

  Не се излагай повече така, Борисов! И стига си се слагал на Москва, глупако! Тя иска продължава да граби България, а чрез теб – и ЕС. Помисли за истинско повишение на покупателната способност на българина. Като начало – не по 40 лв Коледно на най-бедните пенсионери като подигравка при пълен бюджет, а за 13-та и 14-та пенсия при празна хазна. Питай Иван Костов как се прави.

 29. Аз смятам ,че диспут с Андрей Райчев и подобни при Цв.Ризова е истински фарс.Примерно казано.Ефект може да има само,ако надлежно се цитират банкови сметки,имоти,воаяжи с любовници и т.н. в този стил.Но и това е безсмислено,защото нормалните българи знаят или се досещат за това.Останалите най-много да му завидят.Медийната среда е дотолкова зацапана,че и космически скафандър е безпомощен.
  За това съм благодарна на този сайт,знам че се чете и то от продажници и гадюхи.Сигурна съм,че не го пропускат.Та,реших да се обърна към Бойко В.,БНТ и Панорама.Определения като:смъртна досада,злоупотреба с държавни средства и Евгени Минчев в журналистиката са вече комплименти за този тв продукт.Сидеров,Иво христовци,кънчовци и пр.твари са не само обида за зрителя.Те са ОГРОМНА обида за водещия.А той не е някакъв си Волгин,той е интелигентен човек.Ще дойде време,когато ще му се иска да плюе в огледалото.Мнозина не вярват в катарзиси,аз също.Обаче вярвам в Бог!!!!

 30. Към Д-р Михаил Кръстев:

  Въпросният Живко Гинчев е реално лице и поради това му публикувах гадното подвикване, за да се види от хората, които го (раз)познават що за гадняр е, обвинявайки баща на 5 деца в проституиране. Желаещите могат да го открият в мрежата- той явно е горд със себе си като подобните му ексхибиционисти, въобразяващи си, че като си показват срамотиите могат да възбудят публиката, в която се целят. А всъщност същият се превъзбуди от факта, че му обърнах внимание и започна да скимти да иска още да го демонстрирам- хем зверски ме мрази, хем му е приятно да си покаже свинщината в личния ми блог. Но не е познал- с агресивни тъпаци не си губя времето да разговарям.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.