Хи(ги)ената на властта

Ако си спомняте Бойко Борисов започна политическата си кариера още като безпартиен кмет на София ( преди това се изказваше в стил “много съм малък да коментирам Иван Костов – казвал го е в моето студио “В десетката”). Основен акцент в неговото прохождане в политиката беше да внушава, че е алтернатива на БСП, на лявото, на комунизма дори ( при цялата му лична уязвимост по темата). За целта Борисов лягаше и ставаше с повече или по-малко гневни изблици срещу лидера на социалистите и премиер на страната Сергей Станишев. Свидетел съм как фиксидеята му да се бори със Станишев провали една бизнес среща, организирана от мен по искане на голям американски инвеститор, дошъл в София да предложи решение за тежкия проблем със събирането и рециклирането на сметта в София ( описал  съм подробно  случая в книгата “Премиер на РъБъ” – с две думи, кметът Борисов почти не обърна внимание на гостуващия бизнесмен Джим Ходж, фокусиран върху опититие си да каже на присъстващия американски посланик Джон Байърли какво трябва да предаде на премиера Станишев).

Политическите инжинери бяха подхвърлили на кмета Борисов, че с неговата растяща популярност ( на явен популист) той има шансове да изпрерави конкуренцията в дясното ако се представи за десен и да се намърда като победител в ( и над ) дясното в България на национално ниво, след което да превземе изпълнителната власт. Трябва да се признае, че Борисов така се постара на това поприще, че направо се престара с изблиците на анкимунизъм, които, както всички зрящи, четящи и чуващи българи ясно разпознаха като фалшива тоналност във фалцетното му говорене, но мнозина се оставиха да бъдат подведени заради “личната му харизма”.

Защо припомням тази до болка ( ако рецепторите ви все още реагират на нея) известна истина?

Защото днес Борисов все повече се престарава в другата крайност, както подобава махалото ако не Фуко, то на фукнята, храктерно за един един популист, за когото няма значение какво е говорил или правил в близкото минало. За него е важно не казаното през изминалия ден и час, а да му минават номерата и днес. Той вече се изявява не просто като миротворец ( за което врачките, надничащи от парниците с герберите , дисциплинирано му вещаят бъдеще на обединител на Балканите- т.е. нещо повече от Цар Обединител на България). В преиграването си Борисов вече надскача себе си, което в цирка се нарича “салто мортале”, но салтанатите в неговия случай не вещаят политморталност на сегашния етап.

Поводът да обърна внимание на това явление е поредното му изявление в този дух- този път в Белград. Намерил за необходимо и там да каже, че “ние не сме против Русия”. И срещу Турция също не сме, казал той, но не за баланс, защото днес Борисов вече не е срещу когото и каквото и да било- той е за мир между народите и партиите у нас.

Борисов така се е засилил да убеждава убедените, че не е (вече) срещу никого, че е превърнал своето миролюбие във войнстваща простотия, колчем се опита да го онагледи с някоя импровизация- я за лодките в Черно море, ту пък друго нещо от същото ниво на метафоричност ще изтърси.

Международно ориентираното му миролюбие е не по-малко мотивирано от желание за вътрешна употреба – сякаш някой нормален българин си умира за война- тъкмо напротив, българите се оказваме на скандално ниско място сред народите по своята готовност да защитават родината си, според едно международно проучване. https://www.actualno.com/society/samo-25-ot-bylgarite-sa-gotovi-da-se-bijat-za-stranata-si-news_628916.html

Патриотите ли недостатъчно кресливо го агитираха пустия българин, той ли ги разбра криво? Или на Борисов тази картина с огромното мнозинство българи, нежелаещи да се бият за поверената му България му е ясна и без международни сравнения, поради което отново угажда на едно болшинство? Никой не пита и съответно- няма отговор на този въпрос.

И на вътрешния терен Борисов гълъбее все повече и все по-примирено гука, обяснявайки непрекъснато, че никой не му е враг. “Просто бизнес”, би казал друг, но той не е такъв човек: “просто” си е присвоил ролята на добрия, на покровителя, на бореца срещу конфронтацията и разбира се – на строителя ( на нова България).

Парадоксално, но Борисов се оказва все повече страшилище единствено за своите. Вече не страхува (чуждите) чорбаджии и турци, но играе закрилник на всички, дори и на тях. Не дай Бойко обаче някой негов подчинен по партийна или административна линия да създаде проблем на галопиращото му управленско миролюбие и той моментално озверява: хвърля грешника на хиените заради хигиената на собствената власт, която се чувства застрашена единствено от бацила на вътрешното разложение.

Това, че престъпниците не се боят от Борисов го научихме още докато се избиваха по улиците под бащинския му поглед на главен полицейски шеф в държавата. Че чуждите държави нямат основание да се страхуват от мирното съвместно съществуване с някогашната Прусия на Балканите, това също е известно ( както и фактът, че не приказките му са обезоръжаващият фактор, довел до положителния  резултат да живеем в мир със съседите ). И старите му мними врагове от БСП и ДПС страх от ГЕРБ не ги тресе- само взимат Борисов на мезе в рамките на процеса на обособяване на всеки в своята ниша.

Но е куриоз да се наблюдава, че единствените, които треперят от бащицата, са неговите съпартийци и съуправленци. Този канибалски феномен някой ден ще бъде изучаван в учебниците по политология в раздела “Патология на мазохизма в политиката и упражняването на еднопартийна власт в условията на единоначалие”.

23 мнения за “Хи(ги)ената на властта”

 1. Началството в русия е разрешавало всичко да се говори против всекиго, но никога против “братска” русия. И аз си спомням първо като взе кметската власт се запъваше за рекламите по автобусите и билбордове. Къде отиват парите от рекламите на билбордовете. Като дойде на власт положението си остана същото дори още по-зле. Сега пак не знаем къде отиват парите от рекламите. После като взе властта на парламентарните Избори си мислехме че на другия ден ще вкара доган и станешев в затвора но нещата си продължиха още по-зле отколкото при тях. Това го казвам по отношение на приказките. Изобщо човека си говори свободно, без да му пука, но НИКОГА ПРОТИВ РУСИЯ. Като за прости хора изпълнява прости задачи.

 2. Драги Иво и приятели,

  Не пишех известно време, защото мама си отиваше. Днес я погребах. Rest in pax, mama! Почивай в мир, Бог да те прости!

  Тя беше, която посрещна дядо ми от концлагера и не го позна.
  Тя беше, която му каза да чака вън, отряза му две филии хляб, даде му ги и му каза да се маха като на просяк.
  Тя беше, която ме научи да мразя комунизма.

  От тук нататък в Блога на Иво ще се подписвам с истинското си име.

  Отбелязвам, Д-р Михаил Кръстев, Пловдив

 3. Към Д-р Михаил Кръстев:
  Докторе приемете моите съболезнования!
  И бъдете силен!

  Ангел Ангелов, Бургас

  Не зная защо, но точно в този момент разлиствах малкото оставени ни от ДС документи за изстраданото от дядо ни време в концлагерите Перник и Белене .
  Вечна им памет!

 4. Здравейте, Иво и останалите коментиращи,
  Борисов може ли да се категоризира като Евроскептик с това поведение на селски хитрец, който гледа да се изкарва незаменим балансьор между ЕС и Русия?
  Благодаря

 5. Д-р Кръстев приемете моите съболезования.Бог да и прости.

 6. Към Отбелязвам, вече д-р Михаил Кръстев:

  Съчувствам на загубата ти. Приеми най-искрените ми съболезнования!

 7. Към д-р Михаил Кръстев,
  Приемете мойте най-искрени съболезнования.

 8. Днеска си отидЕ Жьони ОлидЕ, а сека накаде, Франсе, без рокенрьолиде?

 9. Мутрака добре си е научил урока директно от Правешкия Каскет – “Целувай задниците на Биг Бос(овете) и мачкай цървулите под теб”. Боко Първи е наясно, че овцете в България няма да станат лъвове и да го изритат от властта и основно се притеснява от силните на международната сцена, които с лекота могат да го отсвирят. Путин може да щракне с пръси и да остави Боко на студено като на шега, Меркел може да му дръпне шалтера на евро финансирането, а Ердоган е в състояние да му подпали етническата черга за нула време. И Боко маневрира ли, маневрира. На Путин обещава братска любов и атомни централи, на Меркел спокойствие, а на Ердо европейска търпимост.

 10. Благодаря на Иво и на всички съмишленици и приятели за съболезнованията.

  Няколко думи по темата.
  Бойко Борисов е тъжно днешно превъплащение на Бай Ганю за наша сметка. С всички едновременно да е добре /и с приятелите от НАТО и ЕС, и с врага Русия/, с типичното “докато съм на власт, да открадна каквото мога, пък баламите да умират” и с “Булгар, булгар, ама тея тук в Европа са толкова тъпи, че не са забили един пирон в банята да си закача портрета на Путин!” Мускалчетата де.

  Колкото по-бързо България се отърве от Русия и от нейните тукашни боклуци, толкова по бързо ще започне да става нормална европейска държава.

 11. Келемета. Мутри. Чалга веселби – и Магнолията от Банкя поздравява всички по микрофона на 120 децибела. Как се познавал младоженеца на милионерска сватба в БГ – бил с най-лъскавия анцуг. Айде къш, стига толкова, измет!

 12. Господин КРЪСТЕВ,
  СПОДЕЛЯМ БОЛКАТА ОТ НЕПРЕЖАЛИМАТА ЗАГУБА!
  ПОКЛОН И ВЕЧНА ПАМЕТ ЗА СТРАДАЛЦИТЕ, ЖЕРТВА НА ЧЕРВЕНАТА ЧУМА!

 13. Към Д-р М.Кръстев ОТБЕЛЯЗВАМ! Моите съболезнования – нека тази святя жена почива в мир. Съдбата и на моя дядо мога да кажа е същата, той когато се завърна от Белене след два мессца предаде БОГУ ДУХ тогава бях на 5 години. Мога да кажа че и това изигра важна роля да напусна България през 80те години. Мразя КОМУНИСТИТЕ от онова време, а и същите и в СЕГАШНО ВРЕМЕ защото дори след 1989 те пак са на власт!IIC…..oIL.

 14. Д-р Кръстев приемете моите най-искрени съболезования.Бог да прости майка Ви и светла и памет. Желая Ви сила в този момент.

 15. От всички външнополитически срещи и посещения на винету през последните месеци се видя още по-ясно , че няма не само вътрешна “пОлитика”, но и за съжаление е още по-малко има външна “пОлитика”. Но предполагам ,че всеки може сам да прецени, че щом винету няма поне вътрешна пОлитика, то това означава че няма НИКАКВА, и външна включително.
  Въпреки че предвид европредседателството могат да се развият много нови външнополитически възможности и отношения, но винету няма как да се възползва от това.
  Сигурно всички политици зад граница, с които се среща винету, са учудени, и разбрали че не е политик, и просто няма за какво да говорят с него. Могат само да се възползват от калинковата му външна “квалификация” и да постигнат някакви ползи за собствените си страни от него, и нищо повече! ….просто бизнес…
  А и повечето кадри във външното министерство са си партийни калинки или всякакви натегачи и използвачи. Още повече ,че в третият мандат си избра и партиен кадър за “министър” на МВнР, който в предишният мандат беше ……”министър” на “превосъдието” на НРБ. И това говори само за себе си ,за “кадрите” на ГЕРБ и на винету!
  И след като е ясно ,че в пожарникарската “академия” не подготвят по международните отношения, и освен това винету назначава и калинките си в МВнР, то и сегашните външнополитически резИлтати са съвсем очаквани. В предишните си мандати винету поне назначаваше по-подходящи министри в МВнР. Но с всеки следващ мандат винету все повече се обгражда от партийните си подлизурковци , и сега вече дори в чужбина виждат “нивото” им, както и “нивото” на цялата му външна пОлитика на винету.
  Но и гербаджийските калинки в парламента не “изостават”. И там някакви случайни лакеи на “вожда” се правят на пОлитици и “юристи”.
  Някакви “гласовити” русенски “усвоител/ки” на обществени поръчки и еврофондове за десетки милиони се правят на “компетентни” по въпросите на приватизацията?!? А всъщност единственото нещо ,което могат да правят са поклоните и “обслужването” на “вожда” и “партията”, заради раздадените от него порции, “обществени поръчки”, суджукгейт, кумгейт ……и т.н..
  Ето такава е цялата шайка “съветници”, която се е сбрала около винету в момента. И заради това не е никак чудно ,че той иска отмяната “санкциите срещу Русия”, макар такива да няма, както и че “Русия” всъщност е Руска “федерация”. Освен това санкциите са на Путлер срещу ЕС и НРБ, а не обратното. Но, след като според винету България е “нападнала” Сталин през 1944г., то за някакви си “санкции” ли ще отделя някакво внимание?!? А и няма и КОЙ? от “съветниците” му , които сам си “избира”, да го коригира………… защото повечето са последователи на “партийният” лозУнг: – калинки от всички страни – соединяйтесь!

  Ето и в

 16. Русенската университетска болница щяла да носи името на канадския предприемач и дарител от български произход Игнат Канев жив и здрав!Всичко това ставало с благословията на акционерите на болницата,русенския общински съвет,Министерство на здравеопазването и президента!152г.от съществуването си болницата няма име и сега едни умници решили да направят подарък на един полуграмотен човек,та бил той и дарител/дал 520 000 лв./и преуспял?Този човек ли ще бъде светъл пример на настоящите и бъдещи лекари,положили Хипократова клетва?Тези хора нямат културата и морала за да знаят,че 19г.в тази болница е бил управител д-р Йордан Георгиев,един от основоположниците на българската хирургия,направил първата операция за изваждане на камъни от жлъчния мехур в България.Ама много важно,нали бай Игнат даде половин милион!Какви реформи в здравеопазването очакваме под ръководството на този материал,г-н Борисов,вашата сестра е лекарка,интересно какво е нейното мнение?

 17. Отбелязвам, Д-р Кръстев

  Майка ти е видяла много. Нека почива в светлина! Пази спомените й, заради нас. Бъди здрав, приятелю.

 18. Priemete i ot men naj-iskreni syboleznovanija, uvajaemi d-r Krystev.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.