Руско финансиране за български кандидати за главорези- разследване на “Дневник” ( и още по темата)

Русия финансира сайт с фалшиви новини, обявил смъртните присъди на “русофоби” в България

Георги А. Ангелов

© Юлия Лазарова

zx860y484_3094097

Манифестация на БСП и мотопоход на “Нощните вълци” за 1 май.

Руският “Нюзфронт” (news-front.info) е един от сайтовете, разпространяващи фалшиви новини в България, според Европейската служба за външна дейност. Сайтът има и българска секция и редакция. Разследване на “Дневник” показа, че сайтът е свързан с руската държава, а журналисти от “Информационната агенция на Новорусия” вероятно имат връзка с опита за преврат в Черна гора от миналата година.

Българите, които работят за сайта, участват като организатори на други инициативи на Русия у нас, като “Безсмъртния полк” и организирането на протести срещу НАТО. Те стоят и зад смъртната заплаха във “Фейсбук” за хора, обявени от тях за русофоби, която се разследва от ГДБОП.

Собственици са държавен функционер и партиен активист

Домейнът на информационната агенция, която се рекламира като “създадена за правдивото отразяване на събитията в Донбас, Сърбия, България, Русия, в Украйна и по целия свят”, е регистриран със скрито име на собственика. За да функционира като средство за масова информация, на агенцията обаче ѝ е необходим лиценз от руската Федерална служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации – РОСКОМНАДЗОР. От регистъра на регулатора се разбира, че собственик на агенцията е “МедиаГрупп НьюсФронт” с адрес в Крим, град Бахчисарай. От руския търговски регистър се вижда, че собственици на фирмата с равни дялове, са Константин Сергеевич Книрик, който е и “ръководител” на агенцията, и Михаил Анатолиевич Синелин.

zx780_3094099

 

© news-front.info

Константин Кнырик

Книрик е ръководител на регионалния клон на националистическата партия “Родина” в анексираната от Русия, но непризнатата като руска територия Република Крим и депутат от Бахчисарайския градски съвет. Сегашният руски вицепремиер Дмитрий Рогозин е един от основателите на партията и все още се смята за неофициален лидер.

Какво е “Глобални информационни технологии”

Книрик е един от учредителите на неправителствената Регионална обществена организация “Глобални информационни технологии”, която е регистрирана на адреса на “МедиаГрупп НьюсФронт”. Според публикация в изданието znak.ru “Глобални информационни технологии” e получила през 2016 г. грант от фонда за поддръжка на неправителствения сектор към президента на Русия – 3 млн. рубли за финансиране на News Front. Името на News Front се съдържа и в множество други проекти за държавно финансиране, които обаче са подавани от името на “Общественно-патриотический проект “Нашата Велика Победа” с лидер Олег Слюсаренко. Два от проектите са за финансиране на регионалните сайтове на News Front за Сърбия и Германия.

Друг проект на същата организация е наречен “Единен информационен портал България – Русия”. Не се намират данни дали проектът е финансиран и изпълнен, но краткото му описание е показателно за целите и методите на работа: “Формиране на положителен имидж на Руската федерация в страните на “Балканите”. Пробив в информационната блокада. Поддържане на неофициални контакти между гражданите на България и Русия за съвместна работа в сферата на публичната дипломация”. Мотопробегът на “Нощните вълци” през ЕС през 2015 г. също се проведе в рамките на проекта “Нашата Велика Победа”.

В разследване на bellingcat.com се прави връзка между организацията на Слюсаренко News Front и опита за преврат в Черна гора. През септември 2016 г. заподозреният за подготовката на държавния преврат Неманя Ристич се е срещал с Оксана Сазонова и Сергей Белоус от News Front. Малко по-късно двамата журналисти са задържани в Косово и експулсирани.

Връзката с РИСИ

Биографията на Михаил Синелин, който е роден през 1959 г., е доста по-богата и интересна. Към края на миналата година изтича мандатът на Синелин като заместник-директор на Руската агенция за застраховане на експортни кредити и инвестиции (ЭКСАР). Това е държавна агенция и се занимава със “застраховка на експортни кредити от комерсиални и политически рискове и на руските инвестиции зад граница от политически рискове”. Единствен акционер в ЭКСАР е “Российский экспортный центр”, а в обединението е и държавната банка “Росэксимбанк”. Една от целите на структурата е да покрива евентуални загуби на руски износители заради санкциите срещу Русия, които бяха наложени след анексирането на Крим през март 2014 г.

Между 2008 и 2011 г. Синелин е заместник-председател на “Внешэкономбанк”. Той е женен за сестрата на финансовия съветник на Путин Сергей Глазьев – Юлия.

Директор на ЭКСАР и “Росэксимбанк” е Пьотр Михайлович Фрадков, който е син на Михаил Фрадков, бивш директор на външното разузнаване на Руската федерация (2007 – 2016 г.) и бивш премиер. В момента Фрадков-баща е директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), като преди около година наследи на поста известния у нас Леонид Решетников.

Твърде вероятно е Синелин да е в близки отношения с Фрадков-старши, тъй като е бил ръководител на секретариата на руското правителство по времето на премиерството на Фрадков (2004 – 2007 г.). На фона на биографията на Синелин, която е преминала като висш държавен служител (бил е секретар и на апаратите на няколко вицепремиери), влизането му в медийния бизнес изглежда, меко казано, странно. Декларираната печалба на “МедиаГрупп НьюсФронт” за 2015 г. е 4000 рубли, а за миналата година – 8000 рубли (224.49 лв.).

Според руски журналист, един от авторите на разследванията за “фабриката за тролове” в Санкт Петербург, може да се смята, че кримската агенция е пропагандният център на Русия, отговарящ за Балканите. “Фабриката” е специализирана в “новини” и пропагандни дейности в социалните мрежи на английски език.

“Нюзфронт” постепенно увеличава езиковите си секции и освен руски, английски, български и сръбски вече има секции и на немски, италиански и испански.

“Нюзфронт” стои зад призивите за отстрел на русофоби

Българската редакция на “Нюзфронт” стои и зад призива за “отстрел на русофобите” в страната, публикуван във “Фейсбук” групата “България и Русия – заедно вовеки” на 11 ноември, и с него се зае и ГДБОП. “Членовете на групата, те са кореспондентите на News Front, съобщават, че няма да оставят своята работа по укрепване на дружбата с Русия и разобличаването на “ястребите” на хибридната война от страна на САЩ и редица държави от Европейския съюз”, пише в публикация на сайта от 15 ноември. Повод за призивите за саморазправа с нарочените от тях за “русофоби” е надраскването на паметника на Альоша в Пловдив с антисемитски лозунги и обиди към говорителя на руското външно министерство Мария Захарова. С друг пост в социалната мрежа се събира ударна група за ликвидиране на “русофоби, оскверняващи паметници”.

Появата на антисемитски надписи по паметници, издигани в чест на Червената армия в България, е смятана за необичайна за формите на протест през последните години, поради което прилича на провокация. Те винаги са критикували възхваляването на съветското минало в днешна Русия и никога не са нападали конкретни лидери, дори самия Владимир Путин.

Българската редакция организира протести срещу НАТО и правителството

Петя Паликрушева и Ася Иванова са посочените на сайта имена на служителите в българската редакция. Петя Паликрушева-Иванова оглавява Движение “Че Гевара”. Съпругът ѝ Павел Иванов е лидер на партия “Съюз на българските комунисти”. Иванов е бил кандидат за общински съветник в Пловдив от името на БСП през 2014 г., а партията му беше коалиционен партньор на “БСП – Лява България” (между 2013 и 2017 г). “Че Гевара” е създадена в началото на 90-те години от Павел Иванов и Жан Виденов.

В допълнение Паликрушева е координатор на “Безсмъртния полк” за Пловдив, а съпругът и е председател на регистрираната у нас едноименна фондация. Акциите за 9 май на “Безсмъртния полк” се провеждат заедно с руските клубове на “Союз соотечественников” в България и се координират от Россотрудничество – федералната агенция с културен център към посолството на Русия у нас. В доклада за националната сигурност през 2016 г. изрично се посочва, че традиционен обект на контрол от чужди специални служби са земляческите общности в България.

Паликрушева и “Че Гевара” бяха дейни участници през февруарските протести от 2013 г., довели до падане на първото правителство на Бойко Борисов.

zx780_3094103

 

Сръбският четник Братислав Живкович (с бялата риза) и мотористи от варненския клуб на “Нощните вълци” на протест във Варна.

Ася Иванова–Зуан според профила ѝ във “Фейсбук” живее във Варна. Съдейки от активността й в социалната мрежа, тя е организатор на рехавите протести, организирани пред посолството на Украйна, акции срещу НАТО, санкциите срещу Русия и срещу приемането на доклада за националната сигурност от парламента. По няколко телевизии Иванова говори за протестите от името на организацията “България за мир”.

На някои от протестите, организирани от тях, присъстваха и мотористи от българските клубовете на “Нощните вълци”. Това се е случило и на протеста “Болгария и Россия – вместе навсегда!”, организиран пред консулството на Русия във Варна на 18 септември. На него е имало и представители на сръбските и сирийските русофили според снимки от Фейсбук профилите на “Нощни вълци – Варна” и Братислав Живкович. Те са се снимали и с руския консул във Варна Сергей Луьянчук.

zx780_3094101

 

Братислав Живкович (в ляво) и руския консул във Варна Сергей Луьянчук.

Живкович е командир на Сръбското четническо движение (Четнички покрет), участва във войната в Донбас (2014-2015 г.) на страната на отцепниците. Той се смята за близък на Александър Синджелич, който е лидер на прокремълската организация “Сръбски вълци”, също е воювал в Донбас и е един от задържаните за опита за преврат в Черна гора. Братислав Живкович беше обявен за персона нон грата в Румъния за период от 15 години на 14 ноември според съобщение на агенция ТАСС. Живкович се подготвял за получаване и предаване на държавни тайни на чужда държава или оргaнизация, както и за създаване на информационна мрежа на територията на Румъния”.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Припомням причината за разследването на ГДБОП срещу лица, заплашили с убийство 8 души. За целта въпросните лица бяха създали  група във Фейсбук под надслов “Бълтария и Русия- заедно вовеки” ( украсена с лика на руския президент Владимир Путин. Над колажа от физиономии на нарочените за убиване ( чрез обезглавяване, както призоваваха в групата), пишеше :

ИЗДАДЕНА Е СМЪРТНА ПРИСЪДА ЗА ТЕЗИ УРОДИ

ТОВА СА ЧАСТ ОТ УБИЙЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

IMG_7656

Та искам да знам, като един от осъдените на обезглавяване от организираната с руски средства престъпна група, дали на подстрекателите към убийство ще бъде потърсена сметка, след като са разкрити вече дори от едно медийно разследване- какво остава за паралелното полицейско дирене на заканващите се с убийство.

Свързах се с разследващите и получих уверение, че имената на агресорите ще бъдат оповестени ( за останалото ще има думата прокуратурата, която при подобен случай с моя милост вече се произнесе веднъж, че заплашващите ме с убийство имали право да си упражняват свободата на словото).

В помощ на всички, които искат да научат малко повече за поне едно от имената, посочени в разследването на “Дневник”, публикувам допълнителна информация.

Бездействието на Борисов окуражава рашизоидния екстремизъм

Сред посочените в разследването на “Дневник” имена е пловдивският ляв екстремист, каратист, путинист, живковист и сталинист едновременно Павел Иванов. Той е отправял към моя милост заплахи още след онзи митинг с искане за демонтиране на МОЧА от 9 януари 2011 г., срещу който той беше съорганизатор на незаконен контрамитинг от името на собствената му организация “Че Гевара” в съдружие с Младежкото обединение на БСП.

НА СНИМКАТА: Павел Иванов дирижира с мегафон креслива тълпа от себеподобни, опитваща се да провали законен митинг пред МОЧА на 9 януари 2011 г. – кадър от предаване на Нова телевизия по темата , излъчено на 10 януари 2011 г. с мое участие в студиото.

IMG_7653

Ако сред споменатите от “Дневник” има изявен рецидивист с доказанана сколнност към агресия ( не само виртуално, но и в реални ситуации), това е имено Павел Иванов. Би трябвало да е добре известен на властите, ако те изобщо регистрират проявите му на тартор на младежи със скрити лица, които присъстват на негови публични изяви. Същият попадна в обектива на телевизиите, когато в спор за лидерството на протестите в Пловдив лисна кафе в лицето на един от ораторите там на 3 март 2013 г. А това лято поздрави за “революционната им борба” в телевизионно интервю подпалвачите на крана, който се готвеше да демонтира паметника пред НДК на 10 юли.

Интересното е, дали този път, ако се докаже връзката му със заплахата на живота на 8 души, нарочени за обезглавяване, сред които ( отново) и моя милост, дали това ще се окаже достатъчно основание най-сетне този опасен тип да бъде усмирен по съдебен път. Защото агресивният рашизъм у нас, чийто ярък представител е той, би трабвало да се натъква на някаква институционална съпротива. Още повече, че същият, окрилен от своята безнаказаност, напира за позициониране в политиката- бесепар с БСП ( като кандидат за депутат), живковист ( с живковиста номер една в днешна България Костадин Чакъров) и ленинист-сталинист за онези, които биха го харесали и в това амплоа.

Или?…

izbori_pavel-ivanov3-212x300downloadimages2

18 мнения за “Руско финансиране за български кандидати за главорези- разследване на “Дневник” ( и още по темата)”

 1. Трябва да има закон приравняващ съветските символи с националСоциалистическите!Ако го има,защо не се прилага?!Ако го няма,Коя “десна” Тиква е виновна?

 2. Внимателно разгледах снимките на путиноидите. Как пък, по максимата, всяко правило си има изключение, не срещнах една що годе нормално изглеждаща физиономия. До един видиотени изроди. И си спомних как преди няколко години на най-голямата планетарна фотоизложба която се провежда ежегодно от повече от 30 години насам в Перпинян се впечатлих, че и при сниманите в анфас задържани талибани и алкайдовци в базата в Гуантанамо бе същата картина. Дет се казва, само като им видиш лицата, даваш 100% доверие на теорията на Ломброзо и моменталически ги засилваш към затвора. Има за какво.

 3. Къде е Главният прокурор.
  Как така чужди доказани престъпници ще шетат из България,ще заплашват смъртно граждани и няма да бъдат подведени под отговорност.
  Цацаров ,ставаш само за адвокат на мафиотите.
  Комунизамът е забранен със закон в България.Как някакви че гевари и марксисти ще се обявяват за кандидат депутати.
  Цацаров,или си върши работата или си обирай крушите заедно с престъпниците към Сибир.
  Цацаров,какво ще кажеш за нефелните ремонти на МИГ 29 от руснаците.Ти ли ще плащаш милиардите потекли към Русия.Изглежда Ненчев е прав.Престъпникът нанесъл вреда на България си ти.

 4. Константин Книрик,

  Да ти кажа нещо: за нас българите, вие руснаците сте най-омразното крадливо и грабливо зло на света.

  Изпукайте от глад и се пръждосвайте по дяволите!

 5. Руски свини,

  На 9 9 1944 дойдохте тук и съсипахте цветуща България. 45 години ни крадохте така, както и турците не са ни крали за 5 века. И продължавате да ни крадете.

  Махайте се от тук! Проклети да сте, гладни въшливи голтаци!

 6. Иво, надявам се имаш оръжие в себе си, защото нямам грам вяра че на българските институции им пука за правото ти ба живот. Този Павел мяза на първокласен убиец

 7. Към Dido:

  Винаги съм използвал като единствено оръжие за самоотбрана откритото споделяне на заплахите, които ме заливат.Така обезоръжавам и обезкуражавам онези, които имат навика да нападат на тъмно и не понасят да бъдат осветлявани.

  Имам причини да кажа, базирани на информация ( не боравя с “интуиция”, “вяра” и т.н.) , че ми замислят сценарий, по който да ме предизвикат да си изпусна нервите на открито. Уж от името на отделна личност, но всъщност като пилотен проект на кампания в стил “Империята отвръща на удара”.

  Когато сценарият претърпи развитие на етапа, на който преценя за нужно да го коментирам, ще споделя това публично: както винаги правя.

 8. руска отврат. всущност руски и отврат са синоними.

 9. Тоя е като брат на Ценко Чоков,наистина тези хора са ГМО.Не се надявам на нормално разследване,това ДАНС,ГДБОБ и всякакви други разследващи органи са само паравани,а Цацаров оставям без коментар,май вече и слепите видяха,че е гол

 10. Днешните “патриоти” много ми напомнят на немските националсоциалисти от книгите на Ремарк.Винаги са в група и никога трезви(липса на кураж и увереност) , нападат в гръб и бият без милост.Интересно защо след първата световна и унижението от нея , не са се появили такива “патриоти”в България.Трябва да сме много горди от онова поколение българи , което не е търсило отмъщение и е гледало напред.Сега осъзнавам защо те са спасили евреите , за тях те не са били евреи , а хора.Добре , че сегашната младеж има интернет , защото ако се информираше от пресата щеше да оскотее.Щастлив съм , като наблюдавам тинейджърите днес , те имат късмета да живеят в свят на свободна информация и това ги прави силни.А който може да избира между истина и свобода , той за мен е късметлия.Аз самият съм на 36 , но някак се чувствам узрял.

 11. Докъде я докарахме. Да защитаваш интересите на България и да казваш истината е опасно в България. И обратното да лъжеш (за АЕЦ Белене ,за 03 03 1878, за 05,09,1944), да криеш за КТБ, ремонтът на миговете,монопола на лукойл, носи блага израстване в кариерата и уважение. ОСНОВНА ВИНА Е НА МЕДИИТЕ, обгрижвани от властта.
  Справка от “нашата” БНТ. От половин месец се върти информация за продажба на скъпи и дефицитни лекарства на запад откраднати от нашата здравна система. Организаторът е от арабски произход. Така раздуваната новина върши следното.
  1.Отклонява вниманието от сериозен дебат за АЕЦБЕЛЕНЕ.
  2 Внушава че лошите са лекари, медицински сестри, Западът дето купува, арабите които ръководят и…..
  А в страните със свободно слово има ОСТАВКИ НА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ и ВИНОВЕН СЪС ВЛЯЗЛА В СИЛА ПРИСЪДА.Другото е НЕВИНЕН.

 12. Както можеше да се очаква винету и отдадената от него на концесия ОПГ-ДАНС, се занимават с подслушване на журналисти, съдии и политици, вместо да изгонят поне 100 путлеристки “дипломати” , които финансират от путлеристкото посолство и посол-губернатора му подобни путлеристки ПроПравителствени “организации”(ПрПО). Дори дупетатите и лакеите на винету не могат да разчитат на калинковите му “служби”, след като и поне двама от тях са заплашвани от тези путлеристки шайки.
  Което поставя за пореден път въпроса за ликвидирането на ДАНС, като шайката нейни “служители” и “контраразузнавачи” трябва да получат пожизнен отказ за заемане на всякакви длъжности в “държавната” бюрокраДция(дори и за чистачи в селските махали!), поради тотална неспособност , некомпетентност, шуробаджанащина и нежелание да си вършат работата! А заедно с тях, поради същите причини трябва да се закрият и УБО и РУМНО, и другите подобни “служби”, които никога не са реформирани след 1989г.. Няма смисъл за “лустрация” при тях – те са изцяло комунистически и са зависими от КГБ и ДС. Трябва съкращаване на целите “служби” от времето на НРБ и СССР.
  Те са НЕзаконни още от 1944г., защото повечето съществуваха НЕзаконно, без никакви закони ,които да узаконяват съществуването и “дейността” им. А “законите”, които винету и ГЕРБ приеха миналата година само “узакониха” досегашният НЕреформиран и НЕпотребен “статут” на повечето от “службите” ,останали от времето на НРБ. А също и в ръководството на милицията и армията.
  От такива БЕЗсмислени и НЕпотребни ченгета и ушета, с достъп до всякаква информация ,който не е регламентиран по някакъв демократичен начин след 1989г., могат да се възползват и злоупотребяват само Путлер и неговите местни престъпни шайки. И за да се прекрати това путлеристко слухтене ,злоупотреба и шантаж с личната информация, ТРЯБВА да се закрият всички НЕзаконни “служби”, останали и след 1989г..

 13. Докато МАФИОТСКАТА власт на БОРИСОВ ръководи България и слугува на РУСИЯ, като в същото време ИЗТОЧВА Европостъпленията които ПРЕНАСОЧВА незнайно или знайно къде. Докато тази ТРИГЛАВА ЛАМЯ не бъде обезглавена. Докато в България не бъдат вкарани в затвора всички тези престъпници които докараха народа ни до просешка тояга. Докато правосъдната система не заработи за народа и ЦАЦАРОВ не си намери маистора! Мисля че само ще си чешем езиците с надеждата някой да дойде от вън да управи държавата ни ако ние не си я управим. Колкото до тези БОКЛУЦИ на снимките някой ден и на тях ще им дойде времето!IIC…..oIL.

 14. Междувременно – обществена поръчка с един участник (руснаци) за 81 млн лева за ремонт на 40 годишните съветски таралясници Миг…ДС агент Иван Каракачан – верен слуга и лакей на SICаджията…”десният” за “европейско” развитие SICаджия

 15. А съпругът на Учителката по руски и пожизнен кмет на София се казвал Юрий !
  Логично!

 16. Да прибавя и моите 5 ст. към казаното от автора и коментиращите. Написано е преди повече от 160 години и продължава да е актуално и до днес: Московия – это сила дикарская, это мир беззакония, это мир, враждебный всякому закону и прежде закону нравственному. Москвин не имеет ценного, что есть у человека – это способности чувствовать моральное добро и зло. А эта способность является основой всей человеческой культуры… Московия, используя европейские вольности, распространяет мятежи, беспорядок в Европе. Она [Московия] напала на Польшу, будто защищая крестьян от гнета их польской шляхтой. Напала на Турцию, будто защищая политическую и религиозную свободу балканских славян. Своей пропагандой Московия разрушает духовные и нравственные основы у каждого народа, который стал ее жертвой. Московиты построили свою империю на слепой, дикой вере в свою миссию «спасать» мир, не обращая ни малейшего внимания на жертвы даже самой Московии. Предпосылкой своего успеха они считают полное уничтожение личности, изувечевание всего духовной и культурной жизни. Если мы, европейцы, допустим Московию к участию в наших европейских делах, то мы впустим в Европу моральное разложение, потасовку, беспорядок…
  Французский историк и политик Жюль Мишле (Jules Michelet) 1851 год.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.