Закъснелият руски колониализъм в Близкия изток

Не знам дали всички помнят и са забелязали, но преди месец Путин и Тръмп си стиснаха ръцете на среща по азиатски повод във виетнамския град Дананг. По-точно Тръмп стисна с две ръце ръката на Путин.

phpkqzzj4_800x*

Разбраха се, че Ислямска държава е “капут” и всеки трябва да си ходи у дома след тази победа срещу нея. Какво следва от това ръкостискане на победителите ( след което американските части обаче остават в Сирия – все така малобройни, около 2000 души, колкото от Вашингтон признаха да има на територията на бившата Сирия)?

Наистина ли Путин си прави илюзии, че обявената победа над Ислямска държава слага край на войната и на скъпо струващия руски ангажимент? Или просто бърза да обере лаврите докато не е станало като във вица за пияницита, който си поръчвал питиета на бара “преди да е станало страшно”, а когато барманът му поискал сметката  възкликнал “ ей сега стана страшно” и се свил на стола в очакване на заслужения бой?

Вчера Путин се появи изненадващо ( май и и за местния си клиент) в Сирия, поздрави лично личния състав от руския ограничен контингент в подкрепа на братския режим на др. Башар Асад и заяви, че солдатите си заминават у дома.

Междувременно Путин, който за седми път тази година се здрависва с още по-големия си клиент ( но все още не и васал, като Асад)  Еродган, намина отново през Анкара.

От сирийската си колония Путин замина за Египет на обиколка в Близкия изток като на “тур за овации”. Направо “три в едно” или нещо като дипломатически “блицкриг”. http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/12/3095874_tri_strani_za_den_-_kakvo_postigna_putin_v_siriia/

Познато и колониално, но не и уникално е усилието му по стъпките на старите колонизатори от гледна точка на дългата колониална история на региона. Путин явно не се е поучил от онова, какво се случва с пришълците в “подвижните пясъци на Близкия изток” ( както гласи едно клише за неразрешимия “Близкоизточен възел”- както пък се казва книгата на съветско-руския капацитет в арабистиката и водеща фигура във формирането на руската външна политика от последното десетилетие на миналия век Евгений Примаков). Много му се иска на руския президент да изглежда като о кончателен победител в Сирия и покорител на Египет ( почти като Наполеон при похода му там в началото на 19 век).

Реалностите обаче са други. И те са видни от сравнението между претенцията на Русия за световно влияние и истинското й разполагана на картата на икономиката – а оттам и на същинското й влияние. То личи на сравнителна база от следната предизвестена “новина”, която вещае китайско колониално бъдеще на руските азиатски простори:

“Понастоящем номиналният брутен вътрешен продукт на Русия е 1,33 трилиона долара, а на китайската провинция Гуандун е 1,16 трилиона долара, пише Сяо Бай в китайския в-к „Хесюн”.

Т.е. можем да си представим, че общият обем на производството в една, не от най-големите, провинции на Китай, се доближава до обема на производство в огромната свръхдържава, чиято площ е над 10 млн. квадратни километра. От една страна това се дължи на непрекъснатия подем на Китай, но, което е по-важно и на упадъка на руската икономика”.   https://www.vesti.bg/sviat/kak-rusiia-padna-do-ikonomika-na-kitajska-provinciia-6077125

16 мнения за “Закъснелият руски колониализъм в Близкия изток”

 1. Провинция Гуандун има население 105 милиона и там е Хонг-Конг! Докато огромната Русия са 140 милиона. Така, че нещата са съизмерими.

 2. Комунизмът свършва, когато свършат парите на другите. Тоталитаризъм, лъжи раждат единствено мизерия, глад, изостаналост. И при нас е същото, затова сме най- бедните в ЕС и се опитваме да настигнем народнодемократична република корея, Венецуела и подобни.
  Тази среща между Тръмп и путин си я спомням със следния коментар: срещата продължи 40секунди и беше договорено Виетнам да купи американски вертолети и Китай ще купува газ от САЩ

 3. Половин България е замърсена с уран, който руснаците добиваха чрез примитивни, неекологични методи и изнасяха от България за производството на водородната ИМ бомба и то без никакви компенсации, а сега искат и АЕЦ “Белене” да НИ строят !
  Борисов ????

  https://frognews.bg/novini/skandal-polovin-balgariia-uran-zamarsiavame-iaz-tisavros-gartsiia.html

 4. “Русия е опасна с малките си потребности”
  Бисмарк
  При положения, че идеолози на путинизма искат да реабилитират крепостното право като нещо изконно за “русский мир” правете му сметка с какви ненормалници си имат работа западняците.
  Но, при положение, че един американски есминец по боева мощ е сравним с целокупният черноморски флот на ватниците, а САЩ имат още 62 бройки, плюс 22 крайцера и повече от 50 подводници от най-различен клас носители на балистични ракети с вертикални пускови контейнери, правете му сметка какви въздухари са блядовете.

 5. Един показателен клип показващ мястото на марионетката асад.
  https://offnews.bg/sviat/ruski-voenni-poprechiha-na-bashar-asad-da-varvi-do-putin-v-siria-vide-671074.html
  Между другото, нито САЩ, нито “прителска” Турция вярват в третото по същност декларирано изтегляне на Раззия от Сирия. А за ЧВК вагнер нищо не се чува. Ще ги връщат ли, остават ли или ще ги пращат да спасяват друг изверг, президента на Судан.
  И един много подходящ към снимката материал.

  http://www.mediapool.bg/kakvo-e-ruska-vrazka-news272956.html

 6. Kъде е тръгнал аматьорската баце с неговото “опраскване” по “двете каки”.
  Бащицата, “геният на всички времена и народи”, корифеят не само на езикознанието, “ефективният мениджър” сталин как добре си е оплел кошницата при учредяване на московската патриаршия на рпц. Нито един, поне от кумова срама, от делегатите не е бил “чист”. До един, кадрови офицери или извъншатни сътрудници на нквдг-о.

  http://argumentua.com/stati/rpts-mp-byla-sozdana-kgb-dokumenty

 7. Кремълското джудженце тръгнало да възстановява Малый театр. Който бил Большой театр, като се върнел от турне в Европа.

  Всичко руско е театър.

 8. Toва е стар руски похват – да си припишат успеха и победата.
  Навремето така обявиха, че Япония се е предала след като те за месец разгромили “елитната” квантунска армия.
  Само че Япония капитулира заради атомните бомби в Хирошима и Нагасаки още на 10 август. А съветската армия “разгромяваше” цял месец след това армия, която не се биеше, а предаваше без бой съгласно заповедта на японския император, да не оказват съпротива. А че това е така се вижда от съпоставката с битката за малкия остров Окинава, където японците се бият до последно и от целият 25 000 гарнизон загиват и се САМОУБИВАТ 23 500 и само неколкостотин ранени са пленени в битка между 70 000 души. Но “елитната” кватунска армия губи по-малко убити около 20 000 при бойни действия на 2,5 милиона души, а 650 000 се предават. Очевадно е че тази “елитна” армия не се е била със съветската армия, а жертвите са от първите един-дни, в които още не е дошла заповедта за капитулация.
  Сега пак така си приписват успеха над ИДИЛ, въпреки че други превзеха главните крепости на ислямистите – Мосул и Ракка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.