ТОВА Е България, а не само ОНОВА

Как да се представим пред чужденците в типични за страната ни снимки? Този казус се опитаха решат от сайта на Българското председателство на ЕС по най-лесния начин: просто взеха една колекция от прекрасни сами по себе си снимки на фотографа Ладислав Цветков и без да му муслят много ги обявиха за онова, което е типично за българските традиции, история и култура. “Актьорът” си е свършил отлично работата, но “режисьорът” беше претупал нещата ( малък колаж от първаначалния изглед на подбраните снимки може да се види по-долу).

bulgaria

Въпреки безспорното качество на самите снимки, достойни за международнен конкурс, резултатът от автоматичното препубликуване беше като за викторина: ако попитате някой извън България коя е красивата страна, представена чрез коне, заснежени върхове и прочее пейзажи, гарнирани с маски като от хаитянски карнавал, едва ли би познал. Само едно българско знаме на хорото “издаваше” тайната, че става дума за България. Както и “ Александър Невски”, катедралата , наречена на името на един руски светец, канонизиран от Руската църква като такъв за заслугите му във войните срещу западното християнство като васал на мюсюлманската Златна орда, чиято религия приел в края на живота си.

Този абсурд с подбора на красиви, но непредставителни и разпознаваеми като типични за България кадри беше критикуван основателно от различни коментатори, след което сред снимките в сайта се появиха и български акценти. И все пак…

Все пак не е истина, че показаното, с идеята да се похвалим, е най-типичното за България. Има други снимки, които далеч не са толкова майсторски направени, но пък представят уникални моменти, събития, лица и знаци, характерни само и единствено за България..

Подбрал съм такива снимки по един единствен принцип: да бъдат представителни САМО за България из областта на политиката, нравите , традициите и тоталитарно вдъхновената архитектура. Повтарям, не целя да “очерням” България, а да изтъкна уникалните неща, по които сме разпознаваеми като единствени по рода си без аналог в Европа ( поне)- щом става дума за европейско председателство.

А че се получава една предимно проруска “мозайка”, представяна като българска, заслугата не е моя. И понеже няма да ми бъдат спестени обвиненията по този повод, препращам ги към истинските виновници- например към онези, които с хъс участват в руските подигравки спрямо европейска България под формата на български говорители в т.н. “документални” филми, каквито руската антибългарска пропаганда бълва. https://bultimes.com/bratushki-bolgariya-bratushki-2016-bg-subtitri/

Unknown-4

НА СНИМКАТА: Иво Христов, началник на кабинета на президента Румен Радев в ролята на хулител на европейска България в отвратителния по своята пропагандна примитивност пореден филм на руския наемник  в пропагандната кампания срещу България Аркадий Мамонтов.

Има и народопсихологически особености на бита и душевността на нашия народ ( по Иван Хаджийски), които не могат да бъдат илюстрирани просто така с обикновени снимки без да има нужда от тяхното тълкуване и обяснение. Как да изобразиш например нашенското “дай да убием времето” или комплексарското “хубава работа, ама българска”?

Като цялостно явление, представящо България в уникална, неповторима където и да било в ЕС страна, е концепцията за патриотизма като производна от суеверната влюбеност ( по Димитър Благоев) в чужда държава. Изтъкването на този уникум не е моя заслуга. Откроява го не друг, а дългогодишният кремълски надзорник на българската московска пета колона, генералът от КГБ Леонид Решетников. Тъкмо той, с нескрито умиление, определи наличието на Национално движение “Русофили”, като единствено по рода си в света. От този факт той и други негови съратници по русифициране на България са направо “поразени”- как да не го класирам като най-значимия отличителен белег за България! https://ivo.bg/2015/07/19/хибридната-паметникова-война-на-пути/

IMG_9088-650x379

НА СНИМКАТА: Съборът на Копринка

Ако множеството от българи с руски и съветски знамена, което всяка година превозват от цяла България, за да демонстрират многобройност на годишния им събор край бившия язовир “Георги Димитров” ( днес “Копринка”) е количествената видимост на това явление, то духовната му победа се илюстрира с абсурда руски ( бутафорни) казаци, дефилиращи като ( забранена от констутицията в България) паравоенна организация с претенцията да са преторианска гвардия на българския патриарх Неофит. image.phpСлучи се на 17 май 2015 в Гигинския манастир, където униформените проводници на руското влияние обградиха Неофит , изпоснимаха се с него и се самоназначиха за охрана на българския патриарх от…българските миряни.

Само броени по-рано същите нахалници  в руски офицерски униформи репетираха сюжета в центъра на София на 9 май, “охранявайки” руския посланик Юрий Исаков. Разиграха си шоуто в нарушение на българския основен закон пред Монумента на окупационната червена армия, придружено от хибридни хоругви с изобразени на тях знаци на руската и българската държавност.

-e1431326700286

И понеже нямаше отпор и реакции от българска страна, наглеците пренесоха спектакъла си край Гигинци в реставрирания Църногорски манастир, натрапвайки се на патриарх Неофит.

Самият монумент, на който се кланят продължителите на съветската традиция у нас, е уникален с няколко неща, които го отличават от ( на пръв поглед) подобните съветски светини в други държави. 37 метровият жалон на поробителите ( по проф. Любомир Далчев, един от авторите на скулпторните композиции на МОЧА) доминира над българската столицата в самото й сърце както никой съветски паметник където и да било другаде. Отгоре на всичко България не е причинила смъртта на нито един червеноармеец на съветска и на българска земя, поддържайки през цялата война дипломатически отношения със СССР, но в отплата получава непредизвикана с нищо окупация, илюстрирана от позорната монументална доминация.

images9

И отново както никъде другаде, символиката на триумфиращия чревеноармеец с размаханото над покор(е)ните българи оръжие е подсилена както никъде другаде от гротеската с изобразяването му като великан спрямо българските джуджета край него. Уникат, същестуващ само в България, характерен с това, че демонстрината при него асиметрия между Големия брат и българските дребосъци е заимствана на още много места в страна.

Менталните прояви на този абсурд са като монументалните – типични са за днешната българска политика. Би било най-представително да бъдат илюстрирани със снимка на най-заслужилия проруски скандалджия наши дни Волен Сидеров, но той в момента е смирен съуправляващ парламентарист. Дължи мястото си в парламента на избирателите си. Докато Илиян Тодоров, неговият съратник в скандалите, например при нахлуването им НАТФИЗ, където Тодоров гордо се разхождаше с надпис “РОССИЯ” на гърба на коженото си яке, беше на(д)граден от премиера Борисов за тези “заслуги” с висок държавен пост като управител на област София.

Unknown-3

Физиономията му не е особено разпознаваема на снимката, но фактът, че един скандален с поклоните си към чужда държава ( обявена при това за заплаха за българската национална сигурност), получава поощрение и то в админстирацията, в която има нулев опит, заслужава да бъде откроен като типичен, макар и абсурден факт за днешна България.

Като става дума за представителна уникалност, то личността на премиера Борисов, каквато той сам обича да демонстрира, има заслужено място сред неповторимите факти, свързани с България. Ако полуголите му снимки бъдат показани на чужденци, всичко, което трябва да им бъде подсказано е, че това не е Путин, раздут двойно от ботокс, а е неговият български двойник – българинът е дребен на съветските паметници, но два пъти по-едър в случая от Владимир Владимирович в действителност. С такъв премиер не биха се примирили в никоя друга европейска държава – нито пък  си имат такива шарани, които да му гласуват.

Unknown

Същият премиер обича символиката на “гьола”, както сам нарече изкопаната дупка за закопаните там милиарди български държавни пари на обекта АЕЦ “Белене”.

Unknown-1

Абсурдът да платиш милиарди за несъстятелен несъстоял се ядрен силоз, след което да бъдаш осъден да си платиш на Русия огромна глоба за стотици милиони, но все още да не разполагаш със злополучния реактор, бързайки отново да размразяваш “гола” , е толкова голям, че е направо несправедливо да бъде илюстриран само с една снимка.

Някак за капа(к) на тези представителни абсурди върви да бъде нахлупена “чинията” на Бузлуджа: най-бедната нация в ЕС е наследила удивително “богатство” в областта на демонстративната глупост, изляла на рекордна височина в Европа абсолютно никому ненужно съоръжение от тонове бетон и желязо.

images

Покрай споменатите по-горе едрогабаритни уникални факти, някак дребно стои мартеницата, макар да е всъщност българска емблема повече от всичко друго.

images-2

На другата крайност като ритуал имаме и друго, с което (не) можем да се похвалим: докато някои народи в Далечния Изток са превърнали най-добрият приятел на човека в своя храна, ние тук “само” го “тричаме”, плащайки данък “традиция” на един варварски обичай.

images-1

Ако ми кажете, къде другаде в Европа можете да видите такава зверщина от страна на двуногите спрямо четироногите, ще се съглася да изтрия снимката. Отбелязвам това, защото всеки родител знае, че безпричинната проява на жестокост от страна на едно дете към беззащитните животинки е сигнал за тревога що за човек ще порасне от него. А пък от страна на възрастните не е ли проява на “уникалност”, с която трябва да се разделим така, както цивилизацията се е разделила с много други , още по-страховити “традиции” в проявявянето на човешка жестокост?

В края на краищата, присъединяването ни към ЕС не е просто акт на консуматорство в материалната сфера, от който имаме “келепир”. Не всичко, което сме смятали за наша свещена идентичност, си заслужава да бъде съхранено – иначе, ако не бяхме сподобни да пораснем, щяхме и до днес да живеем по законите на Хайтовите герои от неговите “Диви разкази” .

Ако ли пък искате да видите и да пипнете типичният абсурд , сътворен от управляващите “граждани за европейско развитие на България”, можете да посетите музея, обещан като музей на тоталитаризма, но превърнат от тях в Музей на социалистическото изкуство.

 

Така че: ТОВА Е БЪЛГАРИЯ, ако сме честни за нещата , с които сме разпознаваеми и уникални, а не е ОНОВА, красивото, което за щастие притежаваме като пророда, народ и като индивиди, което обаче е общочовешко и откриваемо навсякъде на планетата земя.

Unknown-2

 

ОЩЕ  ТЕМАТА, НО С ОПТИМИСТИЧЕН ПЕСИМИЗЪМ :

OFFNews

8 факта за България

Юлиан Попов Последна промяна на 15 декември 2017

 

1. UBER е забранен в България, но в България се намира един от най-големите развойни центрове на UBER.

2. В България им три кабинкови лифта и няколко влека, но България е най-големият производител на ски в света.

3. В България почти няма стени за катерене, но българи създадоха в България най-големия производител в света на стени за катерене.

4. В България има само няколко велосипедни ленти, но България е един от най-големите производители на велосипеди в Европа.

5. Само 20% от българите умеят да плуват, но първият преплувал Ламанша за по-малко от 7 часа е българин.

6. В България развитието на соларна енергетика е почти забранено, но български фирми реализират соларни инженерингови проекти в цял свят.

7. България е страната в ЕС с най-голям дял мюсюлманско население, но нито един български гражданин не е заминал в редиците на така наречената Ислямска държава.

8. Българските ученици имат най-нисък стандарт на обучение по математика в ЕС, но българската ИТ индустрия е най-бързо развиващата се в Европа.

Б. ред. – Юлиан Попов е писател и журналист, министър на околната среда и водите в състава на правителството на Марин Райков. Мнението му препечатваме от профила му във фейсбук.

9 мнения за “ТОВА Е България, а не само ОНОВА”

 1. ТОВА HE Е БЪЛГАРИЯ.
  ТОВА Е БOKOлaндия.

 2. Силна статия. За съжаление ми напомня защо не искам да се върна в България. Иво е герой задето прави този блог. Дано те четат повече хора

 3. Статията е уникално точна. Във всяко едно отношение. И понеже, обаче, защото, си падам баир будала, доскоро смятах, че едва ли има по-красиво гледка когато след като си изходил пътеката покрай живописните 7 рилски езера, в един момент над тях с поглед отгоре ги обхващащ всички без първото. Ако не ме лъже паметта, защото за последно съм го правил този маршрут преди 30-тина години. И се оказва, проверено “лично и начело”, че на Пиринеите от връх Карлит под теб лежат десетки езера и езерца. Плюс панорамна гледка във всички посоки доде очите ти могат да видят.
  Щапо за г-н Юлиан Попов.
  Подозирам обаче, че броячите на БЛОГА НИ от ГРОБ ще докладват за 8-те факта на ШЕФА си баце и той до един ще си ги препише кат собствена заслуга. Случили са се, има си хас, през трите му непълни мандата.

 4. А пък какъв ли е българският “министър” на отбраната каракачански?
  Преди малко този т.нар. “министър” на “отбраната” , доживотният и потомствен десар , назначеният за “воевода” от КГБ и ДС, намерклатурният учЕн , националистическият рублофил, комунофил и живкофил Каракачански пак беше в бТВ, на поредното си КАЗИОННО “интервю”!!!
  И след такива негови “интервюта” не е чудно ,че скоро НЯМА да останат и тези офицери , които все още вършат някаква работа и поддържат някаква бойна готовност. След такава лаишка и калинкова тирада от каракачански не е чудно ,че БНА има огромен недостиг на личен стстав, а ислед такива словоблудства ще става още по-голям, и скоро БНА ще се състои само от малък , бутиков брой калинки , какъвто е и каракачански, които няма да стават и за пазачи на казармите си.Но какъвто е “министъра” – такива ще са “войниците” му.
  А сега малко коментари върху ТЪПОТИИТЕ на каракачанскив бТВ.
  Първо каракачански каза ,че той е за вдигането на всички музейни ламарини останали от савецко време. Няма никакво значение че са с древно “оборудване”, няма значение че са с древно “въоръжение”, няма значение че нито въоръжението , нито самолетите не са съвместими с НАТО.
  Освен това военни пилоти и ЕКСПЕРТИ са правили анализи и са ДОКАЗАЛИ ,че подтъжката на сегашните 5-6 МиГ-29 , е струва…… ще струва 2 МИЛИАРДА лева. Но според калинката каракачански МиГ-29 щял да излезе “евтин”??!?!
  Явно е ,че каракачански не само не е чувал и не е виждал самолет, но и няма елементарни познания по математика?!?!?
  Освен това тоя “експерт” каракачански , който толкова се е загрижил за бракмите МиГ-29, защо не попита комунистическите си “съветници” , повечето пенсионирани шапкари от БНА с завършени школи от 2-3 непълни учебни години, защо досега летеше МиГ-21 , а не МиГ-29???
  Защо през последните 15 години всички “съвременни” МиГ-29 не се поддържаха , а летяха старите бракми МиГ-21???
  Нали МиГ-29 е “суперизтребител”, според шапкарите около каракачански, а пък в същото време летеше МиГ-21, който е с 30 години по-древен от него! ЗАЩО?
  А в същото време(след 2001г.) “суперизтребителя” МиГ-29 “отлежава” на земята през последните 15 години! ЗАЩО?
  Излиза че древният МиГ-21 е по-добър изтребител , щом като той летеше след 2001г. , а МиГ-29 “отлежаваше” на земята! И за тези последни 15 години , докато не летеше и събираше прах на земята, МиГ-29 си остана с древното и остаряло савецко оборудване и въоръжение, което никога няма да бъде модернизирано ,защото никой няма да се съгласи да го направи! И ще струва още стотици милиони, прибавени към двата милиарда за поддръжката. А и НЯМА никакъв смисъл, защото крайният срок за доръждясване на ламарините му е 2028г., т.е. няма време дотогава , и докато му пребоядисат наново ламарините – вече трябва да го предават за скрап!
  Толкова за “суперизтребителя” МиГ-29.
  Но НАЙ-показателно е и друго. Т.нар. каракачански каза че МиГ-35, който е “досделан” от МиГ-29, е ПРЕДПОЧИТАНИЯТ от него НОВ изтребител за превъоръжаването на БНА!!!!!!!!!!!!!!!!
  МиГ-35 е същият ,като МиГ-29, няма особена разлика. РСК-МиГ едвам успя да дозакърпи МиГ-35 за първият му полет преди няколко месеца! РСК-МиГ е във фактически фалит, и не може да завърши модернизацията на МиГ-29, за какъвто представя този МиГ-35 , цели 30 години. Дори и Путлер предпочита изтребители от конкурентите на РСК-МиГ!
  Но за калинката каракачански единственият полетял наскоро МиГ-35 е “съвременен” суперизтребител! Това показва ,колко е помръднал манталитета на каракачански през последните 30 години , след 1989г. …… панта рей????… ама не важи за “воеводата” каракачански! Той си е генетичен десар , докрай!
  Това си пролича и в края на прекалено дългото му “интервю” с Ризова, в казионата бТВ.
  В края това словоблудство в бТВ каракачански каза ,че за него всички които искат да се купят НОВИ самолети по НАТО-вски стандарти са “пишман-атлантици”, които всики са завършили академии и военни училища в СССР!!!
  Ето това е тоталната арогантна десарска наглост и десарско самомнение.
  В допълнение каракачански каза ,че той съжалява и за “унищожената” остаряла техника след 1989г.!
  От една страна калинката каракачански казва,че нямало пари за нова НАТОвска техника, а от друга страна за него нямаше да е проблем да се прахосват по няколко милиарда на година и абсолютно излишната савецка техника, ей така само за десарският му кеф. За него няма значение ,че всички държави , и от НАТО, и от бившият Варшавски договор съкратиха огромната част от залежалата си военна техника, и я разпродадоха, защото нямат средства за поддръжката ѝ! А освен това военната техника много бързо се развива през годините след 1989г., и цялата техника на БНА останала “в наследство” от Варшавският договор, беше в голяма част морално остаряла спрямо НАТОвската още тогава!
  А пишман-“министъра” качакачански “жалее” по нея!
  Ето това е положението в момента в БНА!
  каракачански си останал на менталното “ниво” от 1989г.!
  Той казва,че няКОЙ(“неизвестен”!) е дошъл и му развалил десарският рахатлък през “прехода” , след 1989г., като уволнил РАЗПЛУТИЯТ брой “кадърни” офицери от времето на соца, повечето от които бяха с килийно военно “образование” в школи от по 2-3години!
  За каракачански НЕ е трябвало да се продава, и предава за скрап, ОГРОМНИЯТ брой непотребна морално остаряваща савецка техника, купувана за да се поддържа разплутата савецката военна промишленост. А само за поддържането на тази излишна техника и личен състав в БНА ,след 1989г., трябваше да се отделят някоко милиарда долара допълнително към сегашният бюджет на БНА!
  Ето това е каракачански.
  За каракачански НАТО е нещо чуждо и враждебно , въпреки че винету го сложи за министър в БНА. А България е член на НАТО от 14 години!
  каракачански иска да прахоса още няколко милиарда долара за поддръжката на древните музейни “суперизтребители” МиГ-29, за оставащите им няколко години до крайният им срок! Които са с остаряло оборудване , остаряло въоръжение, и никаква съвместимост с НАТОвските стандарти.А в същото време казва ,че нямало пари за нови НАТОвски самолети!
  каракачански високомерно повтаря ,че в НРБ има само “пишман-атлантици”, които са завършили в савецки училища. И той няма даже да си направи труда да ги слуша, защото той си има “съветници” в МНО, повечето от които са с школи от 2-3 години, но с потомствени и генетични десарски и партийни връзки. Също като каракачански!
  А винету и цецо умното продължват да гледат “умно” калинката си каракачански! А и не само него!……

 5. Къде щяхме да сме ако не бяхме цел номер едно на русия от има няма 180 години да ни затрият и да завладеят хубавата ни страна.
  Уникални сме с най- древната писменост чрез която сме разпръснали светлината на познанието. Българин значи сияен, а под сияен се разбира човек с много знания в полза на добруването на човека.
  Първият християнин на Европа покръстен от апостол Павел и Сила във Филипопол. Жената Лидия. Пише го в Библията.(проф Асен Чилингиров). Е айде стига. Ще ми трябват няколко страници.

 6. Само Марешки с паралелния износ на лекарства за онкоболни, платени от НЗОК, може да съперничи (по степента на общественото отвращение) на шопара с лисугерско изражение, който трескаво бърза да подпише заробващите България договори с РСК “МиГ”, преди да са влeзли в сила новите санкции, за да го спаси от фалит!

 7. Сигурно тази посредствена презентация на България, предназначна специално за Председателството ни, съвсем не е случайна, а ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ЗЛОНАМЕРЕНА. То ще бъдат недовършени ремонти, шум и мръсотия пред заседателните зали, гафове с техниката и слабите преводачи, избрани по “специални” критерии, то ще бъдат провали в графика на културната програма, некадърни организатори и кичозни сувенири, нагли “журналисти”, които откровено лъжат, провокират и оскърбяват гостите с безцеремонните си въпроси и невъзпитаното си поведение, жалки водещи на заседанията, които освен “здравствуйте” друго не могат да артикулират и само нечленоразделно мучат, помагайки си с маймунски жестове… Накрая европейците ще си тръгнат с облекчение и на никого повече няма да му пука дали тази тъмна, изостанала държавичка с крадливо русофилско правителство ще продължава да бъде член на ЕС и НАТО. Кой ще тръгне да се солидаризира с българите и да си партнира с тях и кой ще има желание да защити българския интерес, ако се наложи?
  И тогава ще дойде “Часът на ботоксовото джудже”! Той ще ни приласкае и приюти в новия си ГУЛАГ, наречен Евразийски съюз. Там ни е мястото, щом ние, българите, не участваме в организацията на Българското председателство и се доверяваме за представянето ни на шайка неграмотни и крадливи ганьовци- путинофили!

 8. Андрей Иларионов използвайки прекрасен съвеЦкий диалект на “македонската азбука” прави на пух и прах, онзиденшните излияние на джуджи1 претенционо опаковани във формата на “пресконференция”.
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5A342078D2ABA

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.