Гарван гарвану сигнал ( за корупция) не вади

Пълен обрат настъпи в пленарната зала при гласуването за защитата на подателите на сигнали за корупция от съдебно преследване, предвидена в новия антикорупционен закон. Въпреки че в правната комисия депутатите оформиха финалния вариант, предвиждащ, че подателите на сигнали няма да носят отговорност, ако се окаже, че информацията им е била невярна, днес “Обединени патриоти”, БСП и ДПС блокираха гласовете на ГЕРБ и защитата падна.

Така управляващите се върнаха в изходна позиция – ще подаде ли някой изобщо сигнал за престъпление, ако знае, че го чака евентуален ответен удар. Още повече че Комисията няма да работи по анонимни сигнали. На практика лице, подало сигнал, който Комисията не докаже, може да бъде съдено най-малкото за набеждаване.

Очаквано това бе един от най-оспорваните текстове в новия закон, по който народните представители се карат още от самото начало. Предложеният днес за гласуване вариант гласеше, че “лице, което е подало сигнал за корупция или за конфликт на интереси на лице, заемащо висша публична длъжност, не може да носи отговорност и да търпи други неблагоприятни последици само на това основание”. От ОП настояха целият този текст да отпадне, а от ДПС предложиха компромисен вариант – да се запише, че подателят на сигнала ще носи отговорност, ако се окаже, че сигналът не е имал основание. “Патриотът” Християн Митев до такава степен настояваше за отпадането на защитата на подателя, че дори обяви безпрецедентното: ако предложението на ОП не мине, то националистите ще подкрепят предложението на ДПС.

“Вреди могат да произтекат от недобросъвестното действие на сигналоподателя. Няма пречка той да оповести този сигнал и пред медиите и само с това да навреди на лицето”, разви тезата на “патриотите” Митев.

Текстът на ОП беше подложен на гласуване и изненадващо мина. Депутатите на ГЕРБ в залата се оказаха едва 40-ина и се въздържаха, вместо да гласуват “против”.

Цялата постановка на дебатите и гласуването изглеждаше странна, особено с отсъствието на част от депутатите от управляващата партия и “въздържанието” при гласуването на останалите. Според източници на Клуб Z гласуването на текста в приетия му вариант е било предварително уговорено между ГЕРБ и “Обединените патриоти”, като просто вторите са влезли в ролята на защитник на тази теза.

Докладчикът по закона – шефът на правната комисия Данаил Кирилов, все пак веднага поиска прегласуване с мотива, че това е най-радикалната промяна, която някой предлага в законопроекта. Резултатът се оказа същият.  http://clubz.bg/61886-pylen_obrat_podavash_nedokazan_signal_za_korupciq_chaka_te_syd

И така, да се върнем към изречението в текста по-горе, което гласи: На практика лице, подало сигнал, който Комисията не докаже, може да бъде съдено най-малкото за набеждаване.

Не е нужно човек да е факир на юридическите науки, за да знае, че корупцията е сред най-трудно доказауемите престъпления – защото и корумпираният и корумпиращият попадат под реално осъществимата закана на закона, т.е. и двете страни нямат интерес да я разкриват. Освен ако няма постановка, предварително подготвен сценарий за изобличаване на корумпирания с участието на съответните полицейски служби, способни да докажат с доказателства наличието на престъплението. Това на практика означава, че при липса на защита за сигналоподавателя сигналите за корупция да бъдат сведени до минимума, който “гарваните” , накацали в Народното събрание, охраняват на принципа “гарван гарвану сигнал не вади”.

Тази имитация на загриженост за набедения не е новина. Моя милост беше набеден, че е набедил президента Първанов под формата на въпрос, зададен в студиото ми към негов другар от обслужващия му персонал дали знае нещо за два подарени на държавния глава от оръжейния търговец Манджуков мезонета – посочени от мен на точния адрес, илюстриран със снимка на етажа с входните врати на мезонетите.

Независимо от факта, че само три дни по-късно Комисията по етиката в електронните медии , на която отгоре на всичко бях заместник-председател, единодушно реши, че не съм набеждавал никого, а половин година по-късно натискът, оказан върху мен във връзка с тъс зададения от мен въпрос, беше квалифициран в Годишния доклад на Държавния департамент на САЩ като политически и като нарушаване на свободата на словото в България, в крайна сметка аз съм този който си загуби работата безвъзратно. Първанов вече 11 години след това се разхожда по телевизионните студиа като победител – чист и невинен като сълза.

IMG_7676

А можеше толкова лесно въпросът да приключи още на онзи 8 октомври 2006 г., когато сутринта зададох въпроса си в десетката- “само” трябваше същият следобед журналистите да проверят посочения от мен адрес. Щяха да видят, че той вече се охранява от автопратрул на полицията по заповед вътрешния министър Румен Петков, в случай, че някой журналист наистина си свърши работата. Намерил се беше само един, изпратен на мястото от в. “Капитал”, но и неговото разследване, дало положителен отговор на моя въпрос само за за ден – два,  беше смачкано веднага с обяснението ( пред мен, а не пред публиката), че ключов свидетел се бил отказал. И как няма да се откаже – цял вестник се отказва повече да “рови”, какво остава за някаква си личност от една строителна фирма, наета от Първанови за довършителните работи по мезонетите.

Така че в мое лице имате жив пример как машината на овластената корупция действа срещу онези, които си позволяват да й попречат с въпрос или намек. Какво остава за нещо повече, нещо като сигнал, в който се твърди категорично за наличие на корупция.

Не виждам място за учудване, че депутатите изпълняват тайната заповед “кръгом” и загърбват заявеното от самите тях намерение да се борят с корупцията, превръщайки замисъла на упражнението в нещо, което действа с обратен знак. Да не би да е за пръв път? Спомнете си само заявеното намерение да бъде създаден Музей на тоталитаризма, който беше прекръстен от министрър Вежди Рашидов в последния момент на Музей на социалистическото изкуство- трансформация от заклеймяване към утвърждаване!

Така че, нищо ново под слънцето – банкянското или Първановото- все тая в рамките на перманентното слънчево затъмнение при имитацията на борба с корупцията.

 

3 мнения за “Гарван гарвану сигнал ( за корупция) не вади”

 1. Ха, начело на държавата стои мутра-рекетьор, ние чакаме борба с корупцията – колкото от умрял писмо!
  Та нали точно мутрите имат интерес от корупцията – и то колкото по-голяма,толкова по-добре за тях – риба и по-точно шарани се ловят по-лесно в мътни води. Докога ще има шарани в България – това вече е друг въпрос.

 2. Едва ли няКОЙ е “очаквал” от винету и неговите “партийни” подлизурки, лакеи , паразитни натегачи и калинки от ГЕРБ да свършат нещо нормално, освен тоталното “усвояване” на всички обществени поръчки и еврофондовеТЕ?!? А това всичкото е корупция! При това положение те не могат(винету и назначените от него “партийци” на ГЕРБ!) да попадат в “конфликт на итереси”! Не могат едновременно и да крадат, а след това и да се уличават в корупция!!! И за да избегнат такъв конфликт на корупционни интереси, винету и партийните му клоуни и лакеи ИЗБРАХА ,че няма да се борят с корупцията си, а “само” ще я ИЗВЪРШАВАТ! И така винету, цвъки “умното” и ГЕРБ няма да изпадат в конфликт на корупционни интереси, както изисква ЕС. С това “изпълняват” поне ЕДНО от изискванията на ЕС – “избягват” конфликта на корупционните си интереси. Но проблема е ,че “избягвайки” корупционните си конфликти на интереси, НЕ могат да могат да изпълнят второто изискване на ЕС – борба с корупцията. Защото, ако започнат и борба със собствената си корупция – ВЕДНАГА ще изпаднат в собствен конфликт на корупционни интереси! Не могат едновременно и да извършват корупция , и да се борят с нея , без да изпаднат в конфликт на корупционните си интереси! Или накратко – или правиш корупция, или се бориш с нея. Когато ги правиш едновременно – изпадаш в корупционен конфликт на интереси! Така могат поне “бодро” да рапортуват в Брюксел ,че може и да са корумпирани, но “поне” не са в “конфликт на интереси”, защото няма да се борят с собствената си корупция! Т.е. поне едно от изискванията на ЕС е “(ПРЕ)изпълнено”!
  Дори самият им генерален мултак – веждито, сам изнесе вътрешна информация за “кадрите” ,с които е “екипиран” “дрийм тиймЪт” на ГЕРБ – “които не стават и за ЧЕП за зеле!”….край на “цитата”…..
  Ето такива калинки са сегашните дупетати на винету и цвъки “умното”. Веждито го ПОТВЪРДИ! Но и без него е ясно още от първият мандат на винету и ГЕРБ ,че калинките на ГЕРБ не стават даже за ЧЕП за зеле, но…….,но реално погледнато и ниКОЙ, никога до сега не е доказал ,че от една или няколко калинки може да е стане чеп за зеле, НАЛИ?????
  Но от друга стана пък става пределно ясно – защо винету не е завършвал нормален мандат досега. И вече е пределно ясно и защо винету си подаде оставката миналата година! Просто е искал да направи предсрочно НАЙ-добрата си “селекция” на калинки , досега! Вече няма да му се “пречкат” рани “протестъри” от РБ и “протестърофили” ,като Плевнелиев! винету искаше, и винаги е искал напълно “чиста” калинкова “селекция” …… и както се вижда е “успял” в това си “начинание”…. УРА!
  Не случайно винету си избра казионните путлериоти да го крепят, … той друго и не иска. Той си ги избра за “коалиционни партньори” и заради тях предизвика предсрочни избори. Вече няма и съдебни и НИКАКВИ “реформи”,както и “борба с корупцията” ,както искаха РБ в предишният незавършен мандат. Вместо реформи в предишният мандат с РБ, винету направи само задкулисните си порционни “реформи”. Въпреки че протестите през 2013-2014г., които послужиха за повод за падането на ОБРЪЧгархски , изискваха тъкмо провеждането на реформи.Това беше и ОСНОВНАТА причина за съставянето на второто правителство с винету и ГЕРБ, но те ги провалиха нагло , и НЕ направиха нито една реформа. Тъкмо обратното – върнаха много реформи назад! А сега, в третият мандат, вече се връщат към времето преди влизането на НРБ в ЕС и НАТО, и даже директно към времето на любимият им правешки “хитрец”, с “допълнение” от “свежи” путлеристки “практики”.
  То, казионните путлериоти на винету не стават за нищо друго, могат само да “допълнят” тоталитарният на вождизъм на винету с някои фашистко-червени и комунистическо-кафяви “фукции”,които да допълнят ОБЩАТА им калинково-червена реставрация на любимият им правешкият режим.
  П.П. А относно гласуването в парламента не е логично “опзицията” да гласува в полза на управляващите. Още повече по темата за корупцията. Тъкмо корупцията е най-добрата тема за всяк опозиция. Но след като БСП и ДПС гласуват в полза на управляващите , то това доказва по безспорен начин ,че нито БСП е опозицията”, а ДПС – НИКОГА!
  И докато БСП имат ()резидент, и това може да им служи за някакво “оправдание”, то ДПС нямат абсолютно НИКАКВО! НЯМА никакво “обяснение” ЗАЩО една “опозиционна” “партия”, като ДПС гласува по-проправителствено от самите дупетати на ГЕРБ?!?!? Явно ДПС НЕ иска да свали това правителство, ЗАЩО?
  А особено циничното е ,че вота на “НЕдоверие” на БСП и ДПС е тъкмо за “борбата” с корупцията! От едната страна искат вот за корупцията, а от другата страна ЗАКОНОВО засилват корупцията!
  Ето такива са “опозицията” и “коалицията” на винету…. вече за ТРЕТИ път…. и по време на европредседателство.

 3. БКП и КДС а също КПСС и НКВД командват в момента държавата ни. МАФИОТЪТ БОРИСОВ и СИЕ няма да се НАТОПЯТ като гласуват закон за не носене на отговорност при подаване на сигнал за КОРУПЦИЯ от отделни лица! Но нека да видим какво ще стане след 2 ФЕВРУАРИ 2018 година, защото след това идва и МАРТ.IIC…..oIL.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.