В битката за първенство по ” сензации” първата жертва е здравият разум

Признавам си,  че случаят не заслужава особено внимание поради своята явна незначителност, но смешката все пак ме разсмя с проявата на простодушна първичност  на борците за първо място в информирането на всяка цена и по всякакъв повод. Тази мания роди днес следното заглавие в т.н. агенция ПИК http://pik.bg/първо-в-пик-сняг-на-парцали-затрупва-софия-видеоснимки-news712836.html:

ПЪРВО В ПИК! Сняг на парцали затрупва София (ВИДЕО/СНИМКИ)

11:43

Знам, че ще бъде репликиран в стил “София не е България” и че това изумително съобщение за факта, видим от поне милион човеци в София, е насочено към ползватели на “новината” извън столицата и по света. И все пак: да претендираш за първенство в регистрирането на снежинките като екслузивна новина, с която си изпреварил конкуренцията, е илюстрацията за абсурдите в криворазбраната “битка” за превръщането на най-обикновените неща на света в “сензация”, “бомба” и т.н.

images-1

Няма да противопоставям на горната “сензационна новина” какво е написала конкуренцията на този хлъзгав терен по отношение на невероятното, бомбастичното, направо свръхестественото откритие, че в София вали сняг, за което читателите научават първо от “агенцията”, а не от един поглед през прозореца ( прилагам импровизирана снимка- не е нищо особено, но може пък да ми се признае, че съм уловил и аз сензацията”).

IMG_7677

 

И други ловци на “сензации” не изостават, следвайки принципа да се опитат да шокират и заинтригуват читателя преди всичко, а дали в написаното има елементарна логика- явно няма значение.

Притежаваният от Пеевски сайт БЛИЦ се отличи със следното заглавие, според което от Русия долетяла ужасяваща новина, състояща се в това , че е …ПРЕДОТВРАТЕН ( курсивът -мой ИИ) терористичен акт. https://www.blitz.bg/svyat/koshmarna-novina-doletya-ot-rusiya_news564281.html

“Кошмарна новина долетя от Русия

Предотвратиха терористичен атентат за новогодишните празници

Москва, Русия

12 Дек. 2017”

Ако човек не знае, че става дума за сайт, в който всичко, свързано с Русия се представя по възможно най-русофилстващия начин, за момент би си помислил, че горното заглавие е дело на някакви отвратителни по своята прозападна либералност “русофоби”, разочаровани до смърт от факта, че в Русия е предотвратен турористичен акт, вместо той да избие колкото се може повече поданици на Путин. Обаче не – става дума за обикновена глупост и втренчване в здачата се поднасят “шокиращи”, “ужасяващи” заглавия за зарибяване на скучаещи идиоти.

Впрочем, за (частично) оправдание на горните състезатели в произвеждането на глупости на полето на (де)зинформацията трябва да се признае също и добрата за тях новина: скучаещи идиоти явно има достатъчно. Иначе щяха ли въпросните сайтове да се бият в гърдите колко много са техните читатели?

21 мнения за “В битката за първенство по ” сензации” първата жертва е здравият разум”

 1. Светкавичната смяна на игумена на Бачковския манастир, архимандрит Симон, точно в разгара на основния ремонт и “реставрации” в манастира, с протежто на Николайчо пловдивски архимандрит Самуил, навежда на някои логични въпроси: за добро или за лошо е тази смяна?
  От доста време има слухове, че по време на последната “реставрация” на Чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир изчезнал сребърният обков, ореолът около главата на малкия Исус, изчезнали и други детайли от иконата и трябвало да бъдат заменени с нови. Имало и други “реставрации” в манастира, довели до подмяна на икони и кръстове с руски.
  От информацията и снимките на сайта “24 chasa” се вижда, че церемонията по смяната на игумена е около килим с огромна тъкана фигура на Двуглавия мутант, вероятно дарение от братушкинската РПЦ:

  https://www.24chasa.bg/novini/article/6616822

  Въобще ремонтите и “реставрациите” са много удобни дености за кражба на древни български икони, манускрипти, църковна утвар и подмяната им с други, което логично води и до подмяна на истинската българска църковна история с фалшификат.
  Правителството обеща да отпусне милиони от държавния бюджет за ремонт и реставрация на Атонския ни манастир “Св.Георги” и отново (за кой ли път?) милиони за ремонт на “Александър Невски”, чиято собственост Борисов вече прехвърли от държавата на БПЦ. Предстоят много удобни “реставраторски” и ремонтни дейности, подобни на онези в бургаския храм “Св.Св. Кирил и Методий”, по време на които кръстът на храмовите кубета беше заменен с руски
  (георгиевската версия с допълнителния елемент в основата), както и други подобни “реставрации” вътре в храма и то под наблюдението и със съдействието лично на Божидар Димитров.
  Така че не е без значение КОИ точно строителни фирми и църковни експерти ще изпълняват и НАБЛЮДАВАТ ремонта на Атонския и на Софийския храмове!
  Софийският храм е пред очите ни, но ситуацията с Атонския манастир, чиято безценна библиотека още не е цялостно проучена и дигитализирана, е съвсем различна и крие потенциални опасности от хищнически кражби и подмяна.

 2. Ето нещо далеч по-сериозно за любимите на пик(л)ьовците и близаджиите им пут.ин и раззия. Лек напън с цел превод, на съвеЦкий диалект е на “македонската азбука” са и трите материала. И двете “агенции” ще ударят със задничета си тавана на рейтинга. Каквото и да означава това.
  https://rusmonitor.com/dmitrijj-zapolskijj-putin-kontroliroval-ne-kokain-on-kontroliroval-v-peterburge-vse.html

  https://rusmonitor.com/wp-content/uploads/2016/01/%D0%90%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B01.jpg

  http://lit.lib.ru/s/sergej_s/text_0420.shtml

  Последната статия е нагледен наръчник как се изобличава “бомбастиката” в журналистиката (“Ти Царю, и вие джурналисти”). Туй е по царичока-мадридският шмекер и почетен председател на МОМ(Международната Организация на Мошениците) симеон 2. Последното пък, е по чичо Пенчо-Димитър Пенев и гьомето на баце на последните президентски избори, “плагиатката” в случая АЕЦКА цачева. И двамата вместо правилното Борис Трети са употребявали по различни поводи-Борис три. Той и ШЕФ баце се Фали на Джордж Камерън, че “ТРИ папи са галили” чутурата МУ.
  Айде, за чичо Митко това придава допълнителен чар към харизмата му, ама цц и бмб никога няма да се отърват, колкото и началнически стаж да натрупат в битноста си, от ПОЛУИНТЕЛИГЕНЩИНАТА.

 3. Като гледам си посетил сензационния ПИК и да попитам, ти от нескучаещите идиоти ли си? Напоследък се наслушал и начетох, какви идиоти сме това ние българите, мисля че трябва да се поспрете вече.

 4. Статията на Юрий Кирпичев е супер и е главно за откъде са почнали и къде са днес двете суперсили-едната и сега е в кондиция, другата-екс ссср 1.0 отдавна изпадна дори от десетката, в областта на науката, образованието и техниката. Споменават се повече и Великобритания, Канада, малко за Германия и Франция, бързо развиващият се Китай и … Бразилия която е на път да изпревари раззия.

  https://rusmonitor.com/nauchnyjj-gigant-amerika-%e2%80%91-i-karlikovaya-rf.html

 5. ВАСЕ, щом си тук, в блога, да те питам, признак на скучаещ идиотизъм ли е, или на интелектуален?

 6. Към Васе:
  Очаквах този идиотски въпрос и не се съмнявах в това, че ще бъде зададен от поредния анонимен комплексар, който обича да напада от засада и да бяга обратно в храстите на безличието.
  Обяснявал съм и друг път, но на тъпоумните трябва да се обяснява повече от веднъж: ПИК и БЛИЦ са лицето на властта у нас, където един политически коментатор научава какво наистина става в главите на началниците. Не съветвам хората, на които ремонтната дейност на овластения идиотизъм не им е професия, да правят като мен.

  А ти що за екземпляр си, щом посещаваш личен блог, който е представителен само за неговия автор? Понеже отговор не чакам, а и не бих публикувал ( тъпанарщината не бива да се поощрява, според мен), отговарям на правата на лично атакувания от човек без лице: просто си представителен за простите мижетурки, върху които управлението така триумфално се крепи.

 7. Мисля, че не си ме разбрал правилно, аз не защитавам ПИК и Блиц.ру, просто изказвам мнение за постоянните убиди към българите какви тъпанари, комплексари, идиоти и т.н. Това е приом на хибридната война и е в полза само н Русия. Аз не знам дали съм комплексар, ама в твоя отговор има много злоба, не търпиш критика и за мен си самовлюбен нарцис. Въпроса ми не е идиотски, а ироничен. Това, че няма да го публикуваш, няма значение, нали ще го прочетеш. Мислех, че поне тук има свобода на словото, но явно съм се заблудил. Прощавай, ако съм те убидил, бъди жив и здрав и не бъди първичен.

 8. Васе, кое те обидило повече – това че PIG и блиЗ пишат тъпотиите си , или това че ги четеш?
  Там няма нищо , което да привлече вниманието нито на скучаещите идиоти , нито на нескучаещите идиоти! Идиотите биха били много елитарна публика, и било комплимент дори, те да посещават и да се информират от кафяво-жълтите сайтове ,както и за подлогите и примитивите ,които ги поддържат.
  Обобщенията ти ,че точно тези две дезинформационни , фейк и хибридни агенции са мерилото ти за “интелигентност”, само говори за собственият ти умствен “багаж”, който даже не стига за някакво далечно сравнение нито със скучаещите идиоти, а още по-малко със нескучаещите идиоти.
  Освен това претенцията ти ,че точно тези две помийни ями са представителни и за интелигентноста на българина и България, можеш да си ги задържиш за собствената си консумация , както и на тези които ги поддържат и финансират. Защото нямат абсолютно никаква връзка с обективността и реалността.
  По този повод можеш да си направиш труда да видиш от какви неясни и неустановени средства и среди се финансират PIG и блиЗ, които нямат нищо общо с интересите на България, или по-точно са противоположни на българските интереси.
  Или нямаш и тези елементарни умствени възможности, с които да направиш дори тези простички логически операции?!?

 9. Не е по темата, но го поствам докато не са го редактирали!!!
  Във връзка с т.н. “Референдум” в Генерал Тошево – вижте неимоверната излагация и саморазобличаване – кой плаща за тази кампания СРЕЩУ проучваниета и добива на газ, който би застрашил монопола на Газпром:

  Вижте в сайта на община Генерал Тошево:

  http://toshevo.org/g/?page_id=36

  [ подробнее ]

  Както се казва в такива случаи – “На съдът всичко е ясно, да влезе….Путин!!!”

 10. Уважаеми жители на община Генерал Тошево, Нашият глас е най-силния законов инструмент, с който можем да определяме посоката на развитие на мястото, където живеем. Конституцията ни гарантира това право и затова в неделя ние, жителите на общината, ще решим дали сме против добива на газ на наша територия. Имаме реалната възможност да изразим волята си,
  …[ подробнее ]

 11. Документален филм за вояж на Джони Холидей в ЕлЕй в който, ти да видиш, на 37,55 мин. се появява “котедж” който камерата трудно улавя от близък план на кремълското гномче в Сардиния. Дет казва народният мъдрец: “Малко но от сърце”.
  Дай боже всекиму.

 12. Към Васе:

  Не си ме Убидил, но си ме убедил със своята малодушна анонимност, че едно нищожество може да сипе обиди от засада, но когато се натъкне на отпор, започва да хленчи и да се оправдава, че не е било разбрано правилно.

 13. До г-н Васе
  Уважаеми г-не, надявам се, че с репликата ми към Вас няма да Ви Убидя. Не знам нали сте наясно, но Иво Инджев е журналист-анализатор на свободна практика. И в тази си битност е принуден да се рови дори в помийните ями на сайтове като цитираните по-горе. Още повече, те са на 100% проправителствени пропагандистки рупори. С две думи-това му е работата.
  п.с. Ако сте очаквали “християнщина” в смисъл да си даде и другата буза за шамаросване Стопанинът на БЛОГА НИ поставете се за миг-това е най-добрият и единствен начин да разберете другия-на негова място. Вие в прав текст “оригиналничите”, наричайки го “нескучаещ идиот” и после правите подскоци за резонното скастряне.
  BTW, на мен би ми било много интересно да дадете примерна харкатеристика на “скучаещ идиот”.
  Жив и здрав и до нови срещи.

 14. В статията пише че сайта БЛИЦ е собственост на Пеевски. Бихте ли ми казали на кой е сайта Еxtremecentrepoint.bg? Уш се пишат на големите патриоти, защитавайки българските интереси, и са срещу руснаците и тяхната коварна политика към България, но пък много величаят Бойко Борисов които е една мутра облечена в Armani. Плюят по всички които се осмелят да го критикуват. Мен ми се струва че са прикрити русофили ама не съм сигурен.

 15. От хигиенични съображения не посещавам сайтовете ПИЦ. Но… В Русия наистина е предотвратен терористичен акт, благодарение на… ЦРУ.
  https://echo.msk.ru/news/2112778-echo.html

 16. Стратегията на масква за окупирането ни е ясна. Сензации на килограм, за да не се забелязват истинските сензации . А те са в действията на овладяните власти. Ето коментарът на SMS . Такива действия унищожават държавата ни. Изчезналите и подменени реликви в нашите църкви са БЕЗЦЕННИ ЗА БЪЛГАРИЯ. ОТНЕМЕТЕ ИСТОРИЯТА НА ЕДИН НАРОД И МОЖЕ ДА ГО ЗАВЛАДЕЕТЕ. В допълнение искам да кажа че в Библията е записано че първият християнин на Европа е Българин. Доказателствата в следващия ми коментар.

 17. П.п. Между другото това за което пише SMS има предистория. Вартоломей (всезведни) преди около една година поиска да върнем “откраднатите”от “гръцките” църкви икони и други.МОЛЯ ? Тези църкви са били наши и за да променят историята искат да унищожат всички доказателства.Професор Магда от Украйна скоро каза че руският патриарх бил висш офицер от (гру или фсб) и едновременно бил председател на 15 членен съвет на русия който взимал най- важните решения в русия.Какво е това? Църква или …?

 18. По отношение на pik като източник на фалшиви новини и носител на помията в журналистиката има и количествени оценки:

  http://terminal3.bg/medijno-oko-62-ot-blgarskite-onlajn-medii-sa-vredni/

  Ако НСРТ (или както се казва сега) беше реално функциониращ, pik и много други трябваше вече да ги няма. Проблема не е това че са пристрастни, а това че лъжат, не се позовават на документални доказателства и наистина са източник на фалшиви новини.

 19. И че използват помиен език, занижаващ стандартите на писмения български.

 20. Към Писаната:

  Нямам идея, цитирал съм този сайт не веднъж, но русофили категорично не са, ако се съди по публикациите им. Според мен сайтът се списва или редактира от професионален историк или историци, но поради какви причини не се подписват- не ми е известно.
  Една от причините да сесъглася да пиша напоследък за сайта Дебати е например в това, че собствеността му е прозрачна. Може мнението ми да не съвпада във всичко със собственика, но поне е ясно кой кой е.

 21. За състоянието на историческата наука в БГ (във връзка с по-горните коментари). В Историческия факултет на СУ, ръководството е от агенти на ДС от 1989 насам. Има ясно “внушение” че изследвания на най-новата (след 1944) история на БГ няма да се гледа с добро око (също и за произхода на българите не е безопасно). Поради това повечето млади хора гледат да изберат теми на работа около Византия или античността (траки и прочие). Ако някой се реши да говори за влиянието на Русия/СССР, го прави анонимно за да избегне преследване.
  За самият сайт Еxtremecentrepoint.bg не знам нищо конкретно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.